Téma

PŠENICE KAMUT


PŠENICE KAMUT je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Kamut je potravina, která je příbuzná starověké tvrdé pšenici. Jeho složení je ale pro člověka vhodnější a chuťově je sladší. Při přípravě kamutu mohou být použity celá semena nebo jej lze použít ve formě mouky a vloček. Používá se stejným způsobem jako pšenice a špalda. Kamut má pikantní, lehce ořechovou příchuť, je vhodný i pro vaření a pečení, protože má vysoký obsah bílkovin a adhezní vlastnosti, takže pečivo zůstává svěží. Na našem trhu najdete Kamut chléb, těstoviny, kuskus a také běžné pečivo.


Kamut, nebo pšenice?

Zrno kamut je příbuzné starověké tvrdé pšenici. Vynikající je jeho dostatečný obsah vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Můžeme z něj na trhu najít a ochutnat plno výrobků, jako jsou například chléb, těstoviny, kuskus, ale také běžné sladké i slané pečivo. Pokud je člověk alergický na odrůdu pšenice seté, která se dává do většiny pekařských výrobků a má vysoký podíl lepku, mohou mu být potraviny vyrobené z kamutu výbornou alternativou. Ale pozor, nezaměňovat alergii s celiakií. Jemná celozrnná kamut pšenice nemá mírně hořkou chuť jako pšenice špalda a jiné odrůdy pšenice, a také nemá typickou tmavou barvu jako celozrnné výrobky z klasických odrůd pšenice běžně používaných do velkého množství pekařských výrobků na trhu. Ale má výbornou, přirozeně sladkou chuť a zlatavou barvu, což ocení i děti. Kamut obilí obsahuje více energie, má o 20 až 40 % více bílkovin, tuku, aminokyselin, vitamínů a minerálů než obyčejná pšenice. Má tedy velmi dobré využití u rostoucích dětí, sportovců a samozřejmě pro každého s aktivním životním stylem. Produkty z pšenice kamut mají obecně nízký glykemický index, jsou tedy prospěšné při dietě, pro diabetiky a sportovce. Kamut chléb zůstává svěží po mimořádně dlouhou dobu.

Kamut je druh obiloviny, který je mnohem zdravější než známější a více populární pšenice. Proto by měl být častěji používán při pečení a vaření. Vzhledem k tomu, že kamut obsahuje mnoho živin, je pro náš organismus i prospěšnější.

Ve srovnání s pšenicí obsahuje kamut až o čtyřicet procent více bílkovin. Také obsahuje vitamín E, vitamíny B2, B5 a B6 a kyselinu listovou. Kromě toho obsahuje kamut na rozdíl od pšenice více minerálních látek, například hořčík, vápník a fosfor. Kamut také nabízí vysoké množství selenu.

Zdroj: článek Kamut

Poradna

V naší poradně s názvem ŠPALDOVÁ MOUKA - JE VHODNA NA DIETU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Je špaldová mouka vhodná na redukční dietu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mouka špalda obsahuje stejné množství sacharidů, jako mouka klasická z pšenice. Sacharidy jsou nositelem energie a teprve jejich omezení má redukční účinky. Méně sacharidů v potravě = méně energie = hubnutí. Mouka špalda má ale jednu výhodu oproti klasické pšeničné mouce, a to, že se v těle rozkládá pomaleji a vydrží tak zásobovat tělo energií po delší dobu, a proto je z tohoto pohledu při redukční dietě lepší než mouka pšeničná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Špaldová mouka - je vhodna na dietu?

Příprava kamutu – recepty

Kamut se zeleninou: 230 g kamutu, 200 g brokolice, 1 sladká mrkev, 1 červená cibule, 60 g dýňových semínek, 5 cm zázvorového kořene, 1 lžíce bio sezamového oleje, ½ lžičky celého římského kmínu, 2 lžičky tamari sójové omáčky, nerafinovaná sůl

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v nové vodě (dvojnásobné množství) s bobkovým listem 60 minut v tlakovém hrnci. Po uvaření přebytečnou vodu slijeme. Na oleji zpěníme cibulku nakrájenou na kolečka, přidáme hranolky mrkve a pokrájenou brokolici. Osolíme, přidáme kmín, minutu smažíme a pak podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Na závěr vmícháme sójovou omáčku a vše zakápneme zázvorovou šťávou (zázvor oloupeme, nastrouháme najemno a v ruce vymačkáme). Chvilku ještě smažíme, stáhneme z plotny a můžeme podávat s kvašenou zelinou.

Kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy: ¾ hrnku vařeného kamutu = ½ hrnku zrna kamut s celerem, rukolou a vlašskými ořechy, 1 cm řasy kombu, ½ celeru, větší hrst rukoly (cca 40 g), gomasio,hrst vlašských ořechů, 3 pol. lžíce olivového oleje za studena lisovaného

Postup: Kamut přes noc namočíme a druhý den vaříme v tlakovém hrnci 45 min s řasou kombu a špetičkou soli. Můžeme využít i zbylého zrna z předešlého dne. Celer oloupeme a nakrájíme na centimetrové kostičky, smažíme na kvalitní pánvi na olivovém oleji. Smažení je poměrně dlouhé. Jakmile máme kostičky krásně nahnědlé, přidáme sůl, 3 min ještě smažíme a poté přidáme čerstvě namletý pepř a smažíme jen 5 s. Stáhneme z plotny, přidáme kamut, který se nám krásně prohřeje a teplota se nám sníží. Díky tomu můžeme přidat natrhanou rukolu, která se tak nespaří a nescvrkne, zůstane krásně křupavá. Vlašské ořechy opražíme na suché pánvi. ½ opražených ořechů roztlučeme a zamícháme do kamutu, zbylou ½ posypeme kamut na talíři. Ke kamutu můžeme podávat napařenou zeleninku, nejlépe mrkev, která nám talíř rozzáří, a salátovou okurku. Okurku je dobré nahrubo nastrouhat, promíchat s 1 až 2 polévkovými lžícemi umeocta a nechat půlhodinky odležet.

Salát z kamutu: 1 šálek (235 ml) kamutových zrn namočených přes noc, 1/3 šálku citrónové šťávy, 1/3 šálku sójové omáčky tamari nebo shoyu, ¼ šálku sezamového nebo slunečnicového oleje, 1/2 šálku vlašských ořechů, 3 lžíce sezamových semínek, 2 mrkve nakrájené na nudličky, 1 kedlubna nebo 1/2 salátové okurky nakrájené také na nudličky

Postup: Kamutová zrna uvařte doměkka. Bude to trvat tak hodinku. Že jsou hotová, poznáte podle toho, až začnou praskat. Pokud zvolíte kedlubnovou variantu, mrkev a kedlubnu jemně upravte na páře. Opravdu jemně, aby&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Kamut

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Mouka z kamutu

Kamut je k dispozici jako jemně mletá mouka, která chutná intenzivněji než mouka z pšenice a má ořechovou chuť. Kamut je skutečně velmi dobrá volba pro pečení, protože tento druh zrna má vysokou adhezní vlastnost. Kamut jako celé zrno může být vařený jako rýže. Jediný rozdíl je pouze v tom, že doba vaření je mnohem delší. Kromě toho jsou nabobtnalá zrna vhodná jako přísada do salátů. Kumut se nejčastěji používá při pečení, ale také se dá použít do zeleninových jídel, která obohatí svou aromatickou chutí. Pro gurmány se kamut zpracovává i do delikates, dražších organických těstovin, sušenek, pečiva, chleba, kuskusu a jiných potravin. Jakmile ochutnáte kamut kuskus, nebudete chtít žádný jiný.

Zdroj: článek Kamut

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alca.

Dobrý den zjistily mi dnu a chtěla jsem se zeptat jestli nevadí že konzumují bezlepková jídla děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud nemáte celiakii, tak je zbytečné, abyste jedla potraviny bez lepku. V bezlepkových potravinách je omezena bílkovina z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Pokud se rozhodnete bez porady s lékařem nebo nutričním terapeutem pro bezlepkovou dietu, vystavujete se riziku sníženého příjmu vlákniny a některých důležitých vitaminů a minerálních látek, zejména pak vitaminů skupiny B. To může vést k pocitu nadměrné únavy, podrážděnosti a nesoustředěnosti. Není tedy opravdu vhodné, abyste si naordinovala bezlepkovou dietu samovolně. Jezte normálně a hlídejte si jen potraviny s vyšším obsahem purinů, kterých jezte jen trošičku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Kamut – foto

Zde najdete fotografie, na nichž je vidět kamut.

Zdroj: článek Kamut

Příběh

Ve svém příspěvku CO JE ŠPALDOVÁ MOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlaďas.

,,Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky.´´
Kolik procent je v 1 kg?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Co je špaldová mouka

Co je kamut

Naše evropská strava může za nedostatek selenu v lidském těle, protože tento stopový prvek je v našich půdách vzácný. Kvalitní proteiny kamutového zrna obsahují více rozpustných bílkovin (aktivní prvky, které usnadňují enzymatickou činnost klíčku) a tělo člověka více využije jednotlivé extrakty (základních aminokyselin) z kamutového proteinu, konkrétně lysinu a threoninu. Tyto aminokyseliny lidské tělo samo neumí produkovat, ale potřebuje je, aby byly schopné absorbovat další aminokyseliny. Pokud je člověk vegetarián, pak je to pro něj zvlášť důležité. Velkým přínosem je také pro děti, zejména pro jejich správný růst.

Zdroj: článek Kamut

Kamut – cena

Zde naleznete cenu kamutu.

Zdroj: článek Kamut

Vyloučené potraviny

Vyloučené potraviny jsou seřazeny do tří úrovní. Můžete vyloučit všechny potraviny najednou, nebo postupně, je jen na vás, jaký systém zvolíte.

Úroveň I 

Alkohol, potraviny, které mají na etiketě napsány více než tři složky, kofein, čokoláda a kakao, kečup, chutney, barbecue omáčka, teriyaki a sójová omáčka, margarín, zpracované oleje, pšenice, špalda, ječmen, kamut, žito, kukuřice, šťávy, které nejsou čerstvé nebo syrové, arašídy, konzervované maso, uzeniny, slanina, klobása, vepřové maso, potraviny s vyšším obsahem soli, mušle, tofu, tempeh, nealkoholické nápoje, rafinovaný cukr / bílý cukr (sacharóza), hnědý cukr, surový cukr (odpaří třtinové šťávy), fruktóza (s vysokým obsahem fruktózy je kukuřičný sirup, med, javorový sirup, ječný slad).

Úroveň II

Všechny výše uvedené plus hovězí a telecí maso, máslo, majonéza a majonézové pomazánky, rajčata, lilek, papriky, ořechy a semena, salátové dresinky.

Úroveň III

Všechny výše uvedené plus citrusové plody (s výjimkou citronu), žloutky, banány, datle, fíky, hroznové víno, ananas, rozinky, vodní meloun, octy, hořčice.

Zdroj: článek Očista těla jen pro ženy

Šťáva z mladé zelené pšenice

Zelená pšenice má přirozené antibakteriální vlastnosti, které pomohou v boji proti zubnímu kazu i ke zmírnění bolesti. Extrahujte šťávu ze zelené pšenice a používejte ji jako ústní vodu. Pšenice bude absorbovat toxiny z dásní, sníží růst bakterií a udrží infekci pod kontrolou. Pokud chcete, můžete jednoduše žvýkat syrové listy pšenice.

Zdroj: článek Babské rady na bolest zubů

Co je to špalda

Pšenice špalda je druh rozpadavé pšenice, která byla pěstována již před 8000 lety v Egyptě. Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání s dalšími druhy pšenice, a to ji dělá zajímavou z hlediska alternativního a zdravého stravování. Špaldová mouka mletá původním způsobem na kamenném mlýně si v sobě zachovává co nejvíce nutričních hodnot.

Zdroj: článek Špaldová mouka

Zinek v potravinách

V lidském organismu má zinek důležitou úlohu jako součást velké řady enzymů. Dostatek zinku v potravinách je důležitý pro správnou činnost imunitního systému. Zinek podporuje hojení ran, tvorbu řady hormonů, léčbu zánětů a uchovávání inzulínu. Mezi důležité zdravotní účinky zinku patří ochrana organismu před nachlazením. V dostatečném množství se zinek vyskytuje v potravinách bohatých na bílkoviny, zejména v hovězím, vepřovém a drůbežím mase, vejcích, játrech a mořských plodech. Mezi potraviny obsahující velké množství zinku patří také obilniny, fazole, sýry a ořechy, ale tyto přírodní zdroje poskytují zinek ve formě hůře přijatelné pro lidský organismus. Pokud tyto potraviny příliš nekonzumujete, poskytnou vám optimální denní dávku zinku doplňky stravy. V doplňcích stravy je zinek nejčastěji kombinován s hořčíkem a vápníkem.

Obsah zinku v potravinách:

  • chléb pšenično-žitný – obsah Zn [mg.kg-1] 12;
  • ječmen – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • jogurt – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2–4,6;
  • kroupy ječné – obsah Zn [mg.kg-1] 20;
  • krupice hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 5,6;
  • hovězí kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 6,5;
  • vepřový bok – obsah Zn [mg.kg-1] 33;
  • vepřová kýta – obsah Zn [mg.kg-1] 37;
  • vepřová krkovice – obsah Zn [mg.kg-1] 48;
  • vepřová plec – obsah Zn [mg.kg-1] 57;
  • mléko acidofilní – obsah Zn [mg.kg-1] 3,3;
  • mléko plnotučné – obsah Zn [mg.kg-1] 3,2;
  • mléko sušené – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • mouka pšeničná hrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 7,3;
  • mouka pšeničná polohrubá – obsah Zn [mg.kg-1] 4,8;
  • oves – obsah Zn [mg.kg-1] 25;
  • pohanka – obsah Zn [mg.kg-1] 20–30;
  • proso – obsah Zn [mg.kg-1] 30;
  • pšenice dvouzrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 44;
  • pšenice jednozrnka – obsah Zn [mg.kg-1] 63;
  • pšenice ozimá – obsah Zn [mg.kg-1] 36;
  • sýry – obsah Zn [mg.kg-1] 30–35;
  • špalda – obsah Zn [mg.kg-1] 35;
  • tvaroh měkký – obsah Zn [mg.kg-1] 6,2;
  • tvaroh tvrdý – obsah Zn [mg.kg-1] 8;
  • žito ozimé – obsah Zn [mg.kg-1] 27;

Zdroj: článek Zinek v péči o vlasy

V čem je nejvíce zinku

Potraviny bohaté na zinek jsou obvykle běžnou součástí lidského jídelníčku, aniž by si konzumenti uvědomovali, jaké „zázračné“ prvky se v jejich stravě skrývají. A zinek k těmto prvkům bezesporu patří. Důležité je ale při konzumaci těchto potravin mít na paměti, že nic se nemá přehánět, a nadbytek zinku v lidském těle může napáchat různé škody. Podle vyhlášky z roku 20009 se doporučuje ke konzumaci 15 mg zinku denně, taková dávka je adekvátní k tomu, co od zinku očekáváme. O něco vyšší množství zinku mohou denně konzumovat těhotné ženy a dospívající.

Potravina

Množství zinku (mg/kg)

Pečivo, mouka, obilniny

Chléb pšenično-žitný

12

ječmen

25

Ječné kroupy

20

Hrubá krupice

5,6

Hrubá pšeničná mouka

7,3

Polohrubá pšeničná mouka

4,8

Oves

25

Pohanka

20 - 30

Proso

30

Dvouzrnka pšenice

44

Jednozrnka pšenice

63

Pšenice ozimá

36

špalda

35

Žito ozimé

27

Maso

Hovězí kýta

6,5

Vepřový bok

33

Vepřová kýta

37

Vepřová krkovice

48

Vepřová plec

57

Mléko, mléčné výrobky

Jogur

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Potraviny obsahující selen a zinek

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle –

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Sladká kaše

Ingredience:

  • 1/2 kg rýže nebo jáhel
  • 50 g naklíčené nebo nabobtnané pšenice nebo čerstvé mleté celozrnné mouky
  • sůl

Postup přípravy:

Promytou spařenou rýži nebo jáhly doměkka uvaříme se špetkou soli v 1,5 l vody. Pšenici umeleme a vmícháme do vlažné kaše, případně místo pšenice použijeme celozrnnou mouku. Kaši necháme stát na teplém místě, kde postupně řídne a sládne působením enzymů pšenice. Po 3–4 hodinách však začíná kaše kysnout. Zkonzumovat bychom ji tedy měli do 3 hodin, nebo ji alespoň povařit, aby se zastavil enzymatický proces. Můžeme ji i zapéct nebo podávat ochucenou jako puding.

Zdroj: článek Kašovitá jídla - recepty

Mladá pšenice

Obsahuje antioxidanty, vitamíny (hlavně vysoký obsah vitaminu B12), minerály, aminokyseliny, aktivní enzymy, bioflavonoidy, chlorofyl a jiné fytonutrienty jenž přispívají ke správnému buněčnému metabolizmu.
  • Využití: Mladá pšenice je velmi vhodná pro lidi s trávicími obtížemi, jako jsou akutní gastritida, zánět žaludku, střev, žaludeční vředy a pálení žáhy. Posiluje imunitu, zlepšuje střevní peristaltiku a příznivě ovlivňuje buněčný metabolizmus. To ocení hlavně lidé s projevy celulitidy a kožními obtížemi. Zvyšuje hladinu hemoglobinu, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu. Dodává energii, pomáhá při civilizačních nemocích, neutralizuje volné radikály. Je také vhodná při rýmě a nemocech dýchacího ústrojí.

Zdroj: článek Zelené potraviny pro detoxikaci a uzdravení

Vhodná strava během detoxikace

Detoxikační plán je určen pro začátečníky, zejména pro lidi, kteří chtějí udělat delší očistu. Jedná se o očistu, která trvá 7 až 21 dní. Také je tato dieta určena lidem, kteří jsou zaneprázdnění a nemají čas na jiné druhy diet. Detoxikační očista je vhodná i pro lidi s vyčerpáním. Tito lidé vyžadují více bílkovin ve stravě.

Existuje mnoho způsobů jak očistit tělo, například je to šťávový půst, který umožňuje jen tři jídla denně. I když to vypadá lákavě, jedná se o drastickou dietu. Tato dieta se snaží o rychlé, někdy jednoduché změny. Myslí se tím pití více tekutin, jedení více zeleniny nebo odstranění pšenice. Odstranění pšenice může mít velký vliv na to, jak se cítíte. Klíčem k úspěchu je výběr stravy, která nejlépe odpovídá zdraví člověka, energetické úrovni a životnímu stylu.

Do běžné stravy během detoxikace patří ekologické potraviny a nápoje, které neobsahují žádné pesticidy nebo fungicidy. Také jsou dobré celé nezpracované potraviny, jako obilí, ořechy a semena. Zájem by měl být zaměřen i na ovoce, zeleninu a dostatek vody. Dostatkem vody se míní alespoň 2,5 litru tekutin denně.

Zdroj: článek Detoxikační plán jak očistit tělo od toxinů

Přirozená léčba

  • Dermatitida je zánětlivý stav kůže, který se obvykle znovu vrací. Je to vlastně alergie, která může být zapříčiněna parfémy, kosmetikou, gumou, léky, mastmi nebo kontaktem s kovovými slitinami (včetně niklu, stříbra a zlata). Problémem mohou být některé druhy jídla. Jestliže je dráždidlo v neustálém styku s kůží, dermatitida se rozšíří a zhorší. Pokud chcete tyto problémy řešit, vyvarujte se prachu, průmyslových chemikálií, dýmu, sprejů, laků, motorových olejů, fermeží a rozpouštědel.
  • Vyhýbejte se čisticím prostředkům, kosmetice, tělovým olejům a mlékům, které obsahují lanolin, antihistaminy, benzoany, které zapříčiňují alergie, ucpávají tukové žlázy a způsobují dermatitidu a akné. Nenoste na práci v domácnosti gumové rukavice, kůže totiž vstřebává některé chemikálie v nich obsažené.
  • Nepoužívejte vazelínu či jiné tučné masti, protože zabraňují pocení a zvyšují svědění. Neškrábejte se, to jenom problém zhoršuje.
  • Stav se může zhoršit i emocionálním stresem a vyčerpáním. Vyvarujte se nachlazení a respiračním infekcím, neboť snižují odolnost těla a zhoršují váš ekzém. Vyhýbejte se lidem s opary, protože virus v nich může zapříčinit vážné kožní vyrážky, jestliže trpíte dermatitidou.
  • Dejte si pozor na alergeny, o nichž odborníci říkají, že jsou převážnou příčinou dermatitidy: 1) kravské mléko – buď nepijte mléko vůbec, nebo se snažte přejít na kozí; 2) pšeničný lepek – jsou i jiné obiloviny, které lze jíst místo pšenice; 3) nikl – odborníci tento problém nazývají „niklová vyrážka“; ženy, které mají propíchnuté uši a nosí náušnice, mohou jimi tělu způsobovat různé vyrážky, zvláště v místech, kde se těla dotýká další kov. Kromě toho jakýkoliv šperk, který má méně než 24 karátů, má v sobě aspoň trochu niklu.
  • Vyhýbejte se pěnovým koupelím a podobným mýdlovým koupelím. Nikdy se nekoupejte v horké vodě. Po vykoupání se jemně osušte. Netřete se.
  • Dětské vyrážky: Vyrážka u dětí může být zapříčiněna jedením vajec, arašídů, mléka, pšenice, ryb, kuřat, vepřového nebo hovězího masa. Vajíčka, arašídy a mléko jsou ze 75 procent příčinou dětských vyrážek.
  • Bez ohledu na to, co může být příčinou vyrážky, vynechejte pšenici, žito, oves a ječmen na šest týdnů. Potom pomalu přidávejte jedno po druhém, čímž zjistíte, jaký to má účinek na vaši dermatitidu.
  • Jestliže to umíte, změřte si po každém jídle puls, abyste zjistili, která jídla vám zvyšují tep – to jsou ta problematická.
  • Vyvarujte se mléčných produktů, bílé mouky, smažených jídel, dalších zpracovaných tuků a cukru. Nepoužívejte antiperspiranty, protože obsahují kov. Noste jen bavlněné spodní prádlo. Také levné prstýnky zapříčiňuj

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Domácí léky na ekzém

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Jana Fábryová


pšenice
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
pšeničná špalda
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>