Šťávu z rakytníku zřeďte vodou a doplňte cukrem, a to následujícím způsobem: nejprve jeden litr šťávy doplňte na 1,6 litru vodou a přidejte 0,5 kg cukru. Cukr potom doplňujte v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít víno 13 % cukru, 0,7 % kyselin a 13 % alkoholu. Takto získané rakytníkovévíno je značně aromatické a má velmi jemnou chuť.
Na tři sklenice rakytníkové šťávy se přidá 50 g medu rozpuštěného v jedné sklenici vařící vody a půl sklenice vřelého nálevu z pěti listů máty nebo meduňky.
V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.
chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: http://www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.
Na výrobu rakytníkové šťávy potřebujeme: bobulky rakytníku, odšťavňovač, formičky na led.
Vlastní výroba: Rakytníkové plody otrháme, opláchneme a dáme do odšťavňovače. Hotovou šťávu zamrazíme, ideálně ve formičkách na led, abychom měli menší množství šťávy připravené k dispozici, kdykoli si vzpomeneme. Šťáva z rakytníku je dost kyselá, a proto je dobré ji při konzumaci osladit medem. Rakytníková šťáva obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, podporuje imunitu, je prevencí nachlazení a je velmi vhodná jako pomocník při rekonvalescenci.
V příběhu VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.
Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :http://www.moldavia.cz/moldavska-cervena-vina/2532/cerny-doktor-rosso---cervene-vino-polosuche-18705.htm. a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.
Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: http://www.ceskaordinace.cz…
Víno samo o sobě nezpůsobuje dnu, ale pokud pacient již má toto onemocnění, tak pravidelná konzumace jak bílého, tak červeného vína může být příčinou zhoršení dny. Víno je uvedeno v dietologických tabulkách jako nevhodná potravina při léčbě dny.
V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.
Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.
Psi sloužili jako ochránci majetku a sídla, přičemž jejich práce trvala 24 hodin denně. A tak není divu, že i rostliny, které chránily zdi panství před povětrnostními podmínkami, byly označovány jako psí. Patří mezi ně například psí víno, psí víno tříprsté, šípková růže neboli Rosa canina (canis = pes). Loubinec a přísavník jsou synonyma pro psí víno.
V příběhu HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.
Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Homolka.
Dobrý den
prosím o raduů: mám ve sleniku víno a letos mimořadně velkou urodou hroznů ala nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a schnout Děkuji za radu.
Lze pravidelně zkracovat nůžkami dle vašich požadavků. Řez se provádí na podzim i radikální, přísavník vždy obrazí, a čím více jej seřežete, tím rychleji obrazí. Přes sezonu zastřiháváme asi třikrát nežádoucí přerůstání.
Psí víno neboli přísavník či loubinec lze běžně koupit v hypermarketech, zahradnictvích nebo na e-shopu. Zde můžete vidět, jak vypadá a jaká je jeho orientační cena.
V příběhu PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jelinek Jiri.
Dobry den vyskytl se mi takovy problem - od znameho jsem dostal v loni hroznove vino v kvetinaci .Kvetinac byl maly vino nic moc velkeho vzrustu.Na podzim jsem cele vino presadil do velkeho kvetinace dal na balkon a udelal k nemu mensi drevenou konstrukci.Na jare se vino docela krasne zazalenalo ale vyskytl se onen zmineny problem na cele sazenici ( listy i stonek ) se objevilo neco co vypada jako kdyby to nekdo posypal cukrem crystal - nevim co to je a jestli s tim mam neco delat - na listech je to ze spoda - poradi mi nekdo prosim i s dalsi veci - docetl jsem se ze se ma vino zastipovat jako u rajcat - jsem zrejme zahradnik praclovek - nevim o cem je rec. Predem vsem dekuji za rady.
Jelinek Jiri
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilém.
Warning: Undefined variable $url in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 782
Zdravím před 2 Romana jsem byl na sběru vína ve Francii u Bordeaux a super zážitek a nové zkušenosti. S tím že o víno je se potřeba starat celý rok, od vyvazování zastřihávání až po sběr a zpracování je to náročná práce. Víno i rád piju a ve Francii je nekonečný výběr dala se tam sehnat i láhev za 2eura ale taky třeba za 20euro. A občas si i objednávám nějaka francouzské víno tady http://www.vinigrandi.cz/ mají tam výběr zahraničních vín a dost i z Francie.
Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.
V příběhu HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.
Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Homolka.
Mateřství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Výživa v těhotenství je nedílnou součástí zdraví maminky i vývoje jejího dítěte. Svou výživou pokrýváte potřeby své a také potřeby miminka. Strava má být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Proto je dobré jíst v tomto období hodně zeleniny, ovoce a netučného masa.
Hroznové víno v těhotenství je velmi vhodné, protože obsahuje velké množství vitamínu C, který je důležitý pro správný vývoj plodu.
Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 – víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A, C a kyselinu listovou. Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze. Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo, jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.
Rozmarýn se nesmí užívat příliš, neboť překročení doporučených dávek je nebezpečné a těhotné ženy nesmějí rozmarýn užívat vůbec. Léčivé rozmarýnové víno Budeme potřebovat čerstvě natrhaný mladý rozmarýn v množství, které zaplní z jedné čtvrtiny nádobu, ve které budeme vyrábět toto víno. Zbytek prostoru v nádobě se doplní červeným vínem. Nádobu potom uzavřeme a necháme 4 týdny zrát za občasného promíchání. Po této době víno přecedíme a užíváme ho po 1 deci vždy ráno a večer na prázdný žaludek. Dávka se nesmí překračovat, jinak to nebude léčit, ale může to vážně škodit.
Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E. coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy. Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů – možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína.
Jednorázová sklenička vína, piva nebo alkoholu (buď přímo, nebo ve smíšeném nápoji) za 24 hodin významně nezvyšuje šanci opakovaných záchvatů dny. Ale pokud budete konzumovat více než jeden až dva nápoje denně, dojde k navýšení možnosti zhoršení stavu o 36 %. Se dvěma až čtyřmi nápoji se riziko zvýší o 50 % a stále stoupá s množstvím konzumovaného alkoholu. Naproti tomu pití dvou až čtyř piv během 24 hodin zvýší riziko o 75 %.
Konzumace alkoholu může vyvolat ataku u dny. A nepatří sem jen pivo nebo tvrdý alkohol, ale také víno. Každý pacient je jiný, takže „bezpečný“ limit nemůže být jednotně nastaven, ale je zjevné, že zdržení se alkoholu zabraňuje jakémukoli riziku ataky dny v důsledku jeho požití.
Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: http://www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.
Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: http://www.ceskaordinace.cz…
Dobrý den
prosím o raduů: mám ve sleniku víno a letos mimořadně velkou urodou hroznů ala nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a schnout Děkuji za radu.
Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.
Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková
Zdravím před 2 Romana jsem byl na sběru vína ve Francii u Bordeaux a super zážitek a nové zkušenosti. S tím že o víno je se potřeba starat celý rok, od vyvazování zastřihávání až po sběr a zpracování je to náročná práce. Víno i rád piju a ve Francii je nekonečný výběr dala se tam sehnat i láhev za 2eura ale taky třeba za 20euro. A občas si i objednávám nějaka francouzské víno tady http://www.vinigrandi.cz/ mají tam výběr zahraničních vín a dost i z Francie.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech.
Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....
Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :http://www.moldavia.cz/moldavska-cervena-vina/2532/cerny-doktor-rosso---cervene-vino-polosuche-18705.htm. a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka