Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

RAKYTNÍKOVÉ VÍNO


RAKYTNÍKOVÉ VÍNO je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides, čeleď hlošinovité) je opravdu výjimečná rostlina. Ne pro své nepříjemné trny, nažloutlé květy či oranžové plody, ale pro vysoký obsah vitamínů a jiných aktivních látek. Tento zajímavý keř pochází původně z Ruska, dnes jej najdeme v zahradách a parcích po celé Evropě a Asii. Je využíván v potravinářství, medicíně, kosmetice, a dokonce i v zemědělství jako ochrana před půdní erozí. My si dnes povíme něco víc o léčivých účincích rakytníku a nabídneme několik receptů, jakým způsobem využít toho, co nám tento zázrak nabízí.


Rakytníkové víno

Suroviny:

  • šťáva z rakytníku
  • voda
  • cukr krystal

Postup:

Šťávu z rakytníku zřeďte vodou a doplňte cukrem, a to následujícím způsobem: nejprve jeden litr šťávy doplňte na 1,6 litru vodou a přidejte 0,5 kg cukru. Cukr potom doplňujte v množství po 0,1 kg čtvrtý, sedmý a desátý den. Po vykvašení by mělo mít víno 13 % cukru, 0,7 % kyselin a 13 % alkoholu. Takto získané rakytníkové víno je značně aromatické a má velmi jemnou chuť.

Zdroj: článek Rakytník řešetlákový

Příběh

Ve svém příspěvku ALERGIE NA VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech.
Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Alergie na víno

Průběh testu účinků vína snížení hladiny cholesterolu

Testovaný jedinec musí v rámci výzkumné studie přiměřeně dodržovat zdravý životní styl a doporučený pohybový režim a především musí vypít přesně stanovené množství bílého či červeného vína. Do svého deníku si testovaný účastník zapisuje i jiné druhy alkoholu, které během zkoumané doby ještě vypil. K těmto záznamům se přihlédne při vyhodnocování účinků vína na snížení hladiny cholesterolu. Životní návyky testovaných jedinců se zdravému životnímu stylu přizpůsobí jen lehce, aby výsledky testů mohly bít více ovlivněny právě samotnou konzumací vína. Testovaný jedinec dostává od Fakultní nemocnice víno zdarma v objemu 12 lahví na měsíc, což jsou necelé 3 deci vína na den, které během dne musí užít. Přesně je množství užívaného vína stanoveno pro testované ženy v množství 2 deci 5 krát týdně a pro testované muže jsou to 3 deci 5 krát týdně. Celkem se v rámci tohoto výzkumu všemi testovanými zkonzumuje přibližně 23 tisíc lahví vína. Cílem výzkumu je sledování vlivu užívání pravidelných malých dávek vína na snížení hladiny cholesterolu. Zkoumá se zároveň i vliv užívání vína na snížení i jiných zánětlivých markerů (ukazatelů) například lymfocyty. Ale které víno je na cholesterol účinnější, červené nebo bílé? Volba mezi barvou vína je provedena zcela náhodně a účastníkům výzkumu je víno rozděleno náhodným výběrem - losováním. Podle vylosování barvy vína je pak po celou dobu výzkumu těmto testovaným podáváno stejně barevné víno. Otázka, které z vín je na cholesterol účinnější, zůstává zatím nezodpovězena a bude nepochybně jedním ze zajímavých výsledků v závěru tohoto výzkumu. Do výzkumu jsou zařazena dvě různá vína, která mají různý objem resveratrolu. Resveratrol je polyfenol, který se v těle chová jako silný přírodní antioxidant. Resveratrol je obsažený právě ve víně a vinných hroznech, a některé rostliny ho přirozeně produkují na svou ochranu. Například arašídy, nebo chcete-li bůráky, mají v sobě hodně resveratrolu. Červené víno obsahuje resveratrol o 30% více než víno bílé. Výzkum má objasnit, zdali na pokles cholesterolu v krvi má větší vliv právě jen resveratrol a nebo alkoholické víno jako celek.

Zdroj: článek Víno a jeho vliv na srdce a cévy

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.

Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem

Eva OK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na víno projevy

Rakytníková šťáva

Na výrobu rakytníkové šťávy potřebujeme: bobulky rakytníku, odšťavňovač, formičky na led.

Vlastní výroba: Rakytníkové plody otrháme, opláchneme a dáme do odšťavňovače. Hotovou šťávu zamrazíme, ideálně ve formičkách na led, abychom měli menší množství šťávy připravené k dispozici, kdykoli si vzpomeneme. Šťáva z rakytníku je dost kyselá, a proto je dobré ji při konzumaci osladit medem. Rakytníková šťáva obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C, podporuje imunitu, je prevencí nachlazení a je velmi vhodná jako pomocník při rekonvalescenci.

Zdroj: článek Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: příběh Víno a hubnutí

Víno a cévy - historicky ověřená prospěšnost!

Podle dávné zkušenosti našich předků, i bez složitých laboratoří, bylo zjištěno, že víno prospívá našim cévám. Jenže na cholesterol zabírá jen některé víno a nezabírá u každého a už vůbec ne v přehnaném množství. Ve studii nazvané In Vino Veritas, se olomoučtí lékaři snaží zjistit pravdu o podrobných účincích červeného i bílého vína na lidský organismus. O dobrovolníky na tomto výzkumu nebyla pochopitelně nouze. Každého zájemce však čekaly vstupní testy a ne každý se tak mohl zapojit. U testovaných osob jde nejen o jejich cholesterol, ale jde o jejich celkové zdraví. Součástí vstupních testů proto byly i jaterní testy, testy na správnou funkci ledvin, aby bylo jasné, jestli testovaný jedinec nemá nějaké kontraindikace s budoucím užíváním vína jako léku. Existuje určité evropské skóre pro riziko kardiovaskulárních nemocí, když testovaný jedinec naplní toto riziko v úrovni nízké až střední a jeho zdravotní stav ještě nevyžaduje konzervativní léčbu na snížení krevních lipidů (cholesterolů), tak pak je takový jedinec doporučen, jako vhodný kandidát na účast ve vědecké studii In Vino Veritas. Účastníky studie tedy nejsou žádní zcela zdraví lidé, dalo by se laicky říci, že jsou již trochu načatí.

Zdroj: článek Víno a jeho vliv na srdce a cévy

Příběh

Ve svém příspěvku VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :https://www.moldavia.cz/moldavska-cervena-vina/2532/cerny-doktor-rosso---cervene-vino-polosuche-18705.htm. a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Víno a zdraví

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: https://www.ceskaordinace.c…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: příběh Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Červené víno u lidí s hypertenzí

Kdy může červené víno škodit

U pacientů s hypertenzí může i malé množství alkoholu vést ke kolísání tlaku. Alkohol a vysoký tlak spolu souvisejí také tím, že alkohol může narušovat spánek, zvyšovat tělesnou hmotnost a zhoršovat metabolismus. To vše jsou faktory, které krevní tlak negativně ovlivňují. Někteří pacienti popisují po konzumaci vína bušení srdce nebo bolest hlavy. Tyto signály by neměly být ignorovány. Reakce organismu je velmi individuální.

Červené víno a léky na tlak

Červené víno a léky na tlak je důležité téma, které by měl pacient vždy konzultovat s lékařem. Alkohol může zesilovat nebo naopak snižovat účinek některých antihypertenziv. To může vést k nečekanému poklesu tlaku nebo naopak k jeho zvýšení. Kombinace alkoholu a léků může rovněž zvyšovat riziko nežádoucích účinků. Lékaři proto často doporučují alkohol omezit nebo zcela vynechat.

  • kolísání krevního tlaku
  • interakce s léky
  • zhoršení spánku
  • zvýšení hmotnosti

Zdroj: článek Červené víno a vysoký tlak

Příběh

Ve svém příspěvku KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka.

Dobrý den, jaký mám mít tlak ve věku 72 a také tep. 72 mi bude 30.12.2021. Měla jsem arytmii v nemocnici mi jí vyléčili ale zase se vrátila. Piju víno na srdce podle Marie Treben a arytmie se mi zase ztratila, proč toto píšu ? Neustále i v noci když se vzbudím mě buší srdce mám tlak 137/95 a tep 96 někdy i vyšší jak tlak tak tep. Tep třeba i 122. Mám úzkostné stavy deprese panické stavy úzkosti ale antidepresiva jsem přestala brát beru L-Tryptofan. Léky na tlak také neberu mám od Dr Popova kapky srdce a tlak ty beru. pravidelně beru vitamin C D a omegu. Když mám úzkost beru diazepam nebo kapky rivotril a každé ráno pilu na lačno šťávu z řapíkatého celeru. Mám chronickou bronchitidu na tu mám COMBAIR který si občas stříknu do pusy. Také mívám záněty tlustého střeva, ale ten už jsem neměla rok a půl. Hlavně mě trápí to bušení srdce a to piju víno na srdce dál a denně. Prosím o radu jaká bylinka by mi mohla pomoci a upravit mi to bušení? K lékaři chodím 29.12. jdu na psychiatrii a 9.12. na echo srdce a 10.12. mi budou dělat asi ultrazvuk srdce. Děkuji Vám s pozdravem a přáním hezkého dne Zdeňka.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Krevní tlak podle věku

Červené víno a látky ovlivňující krevní tlak

Polyfenoly a resveratrol

Červené víno obsahuje polyfenoly, zejména resveratrol, které jsou spojovány s ochranným účinkem na cévy. Tyto látky mohou podporovat pružnost cév a zlepšovat funkci endotelu. Resveratrol a krevní tlak jsou často zmiňovány ve studiích, které naznačují mírný pozitivní vliv na kardiovaskulární zdraví. Je však důležité zdůraznit, že tyto látky lze získat i z nealkoholických zdrojů, například z hroznů nebo bobulového ovoce. Alkohol není nutnou podmínkou jejich příjmu.

Je červené víno opravdu zdravé pro srdce?

Červené víno a zdraví srdce je téma, které bývá často zjednodušováno. Zatímco některé studie poukazují na možné přínosy při velmi umírněné konzumaci, jiné upozorňují, že rizika alkoholu mohou převážit. U lidí s vysokým krevním tlakem je tento poměr ještě citlivější. Lékaři zdůrazňují, že případný pozitivní efekt nelze brát jako doporučení k pití alkoholu. Zdravější alternativou je celkově vyvážený životní styl.

Zdroj: článek Červené víno a vysoký tlak

Pivo a víno

Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku Warfarin, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:

  • pivo 3,5–5,5 %
  • černé pivo 3,5 %
  • šampaňské 12 %
  • bílé víno 12 %
  • červené víno 10–15 %
  • portské víno 20 %
  • gin 38 %
  • baileys 18 %
  • whisky 40 %
  • vodka 30 a více %
  • slivovice 40 %
  • domácí slivovice cca 52 %

Nejméně rizikovým alkoholem je tedy pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě.

Zdroj: článek Warfarin a zelenina

Příběh

Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes https://www.eurobydleni.cz/… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech co pomuze

Způsobuje víno dnu?

Víno samo o sobě nezpůsobuje dnu, ale pokud pacient již má toto onemocnění, tak pravidelná konzumace jak bílého, tak červeného vína může být příčinou zhoršení dny. Víno je uvedeno v dietologických tabulkách jako nevhodná potravina při léčbě dny.

Zdroj: článek Dna a víno

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mb121264.

Zná někdo recept na přípravu domáceho dýňového oleje ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Zdroj: příběh Priprava domáceho dynovy oleje

FAQ – Často kladené otázky

Může červené víno snížit krevní tlak?

Krátkodobě může, ale dlouhodobě tlak spíše zvyšuje.

Je malé množství červeného vína bezpečné?

U některých lidí ano, ale vždy individuálně.

Je červené víno lepší než jiné alkoholy?

Obsahuje prospěšné látky, ale alkoholická složka zůstává rizikem.

Mohu pít víno při léčbě hypertenze?

Jen po dohodě s lékařem a velmi omezeně.

Existuje zdravější alternativa?

Ano, například hroznová šťáva nebo strava bohatá na polyfenoly.

Zdroj: článek Červené víno a vysoký tlak

Bylinky s protizánětlivým účinkem proti akné:

Petržel - použijte nálev čerstvé petrželi k omývání pleti.

Odvar z máty představuje výborný antiseptický prostředek na akné. Lze jej použít k omývání pleti.

Česnek - má antibakteriální účinky, vysušuje a desinfikuje pleť. Očistěte a vymačkejte stroužek česneku. Aplikujte pouze lokálně na pleť (na akné, na nos nebo na příliš se mastící části pleti), přičemž se vyhněte oblasti očí nebo rozsáhlejším plochám pleti! Nechejte působit maximálně 5 minut (dle svých pocitů). Pak opláchněte teplou vodou a tuto kůru ukončete umytím pomocí pH balanceru. Pamatujte, že česnek je velmi agresivní, dlouhodobé masky a podobné experimenty nechte stranou. Reakce pokožky se doporučuje nejdříve vyzkoušet na malé ploše.

Rozřeďte citronovou šťávu s vodou. Tato kombinace má výborné účinky proti bakteriím, léčí záněty a zlepšuje krevní oběh.

Víno - Na vyrážky a nečistoty je výborné použít víno pomocí vatového tamponu. Bílé víno je vhodné pro čistou a světlou pleť, červené víno pro tmavší typy.

Po umytí opláchněte pleť některým z níže uvedených odvarů:

  • Heřmánkový – čistící účinek
  • Řebříčkový – eliminuje toxiny a bakterie
  • Kopřiva – antiseptické účinky
  • Levandule – antiseptikum
  • Máta – desinfekční, působí proti bakteriím

Zdroj: článek Přírodní recepty proti akné

Poradna

V naší poradně s názvem BETAHISTIN ACTAVIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ROMANA TOTHOVA.

dobrý den
muze se pit alkohol-vino,pri užívání leku betahistin actavis 8mg

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, při užívání léku betahistin actavis je možné konzumovat během dne i víno, ale v rozumném množství, které by nemělo přesáhnout půl litru denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Betahistin actavis

Jak souvisí červené víno a vysoký tlak

Vliv alkoholu na krevní tlak

Červené víno a vysoký tlak spolu souvisejí především kvůli obsahu alkoholu. Alkohol obecně může krátkodobě způsobit rozšíření cév a mírné snížení tlaku, ale při pravidelné nebo vyšší konzumaci vede naopak k jeho dlouhodobému zvyšování. U lidí s hypertenzí je tento efekt výraznější. Organismus reaguje zvýšením srdeční frekvence a zátěží cévního systému. To může zhoršovat kontrolu krevního tlaku i účinnost léčby. Právě proto je vztah vína a tlaku složitý a individuální.

Rozdíl mezi malým a pravidelným množstvím

Jednorázová malá sklenka červeného vína může u některých lidí tlak mírně snížit, ale tento efekt je krátkodobý. Víno a hypertenze se dostávají do rozporu ve chvíli, kdy se konzumace stává pravidelnou. Opakovaný příjem alkoholu vede ke zvyšování krevního tlaku a zvyšuje riziko srdečně-cévních komplikací. Lékaři proto rozlišují mezi občasnou a pravidelnou konzumací. Právě pravidelnost představuje největší riziko.

Zdroj: článek Červené víno a vysoký tlak

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI KARCINOMU PROSTATY A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Tomínová.

Článek jsem si přečetla a moc mi pomohl a v názoru, jak se pacient má chovat.Doufám, že i manželovi to něco dá.
Jsme úplně na začátku léčby RT. Prosím o odpověď na můj email
ohledně alkoholu.Pacient je pijan. Pivo,červené víno i tvrdý alkohol-denní konzument a bohužel ani tato nemoc ho zatím nepřiměla k omezení této činnosti. Co se s tím dá dělat?Rádi bychom mu celá rodina pomohla,ale on se chová s prominutím
jako dement a jakoukoli pomoc odmítá.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové chování svědčí již o závislosti na alkoholu a tu sami doma nevyléčíte. Na to je třeba speciální odvykací kůra vedená zkušenými terapeuty.
Pití alkoholu obecně zkracuje život, protože jeho odbourávání devastuje především játra a kardiovaskulární systém. I při karcinomu prostaty by bylo lepší tedy abstinovat. Ale když pacient s karcinomem prostaty přestat nechce, tak mu to v tomto moc nepřitíží, ale je třeba očekávat zhoršení zdravotního stavu přidáním dalších nových nemocí v brzké budoucnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Strava při karcinomu prostaty

Zkušenosti pacientů a názory lékařů

Co uvádějí lidé s vysokým tlakem

Zkušenosti pacientů s hypertenzí jsou různé. Někteří uvádějí, že malá sklenka červeného vína jim obtíže nezhoršuje, jiní naopak popisují okamžité zvýšení tlaku. Červené víno a krevní tlak tak nelze hodnotit jednotně. Mnoho lidí si všímá, že po omezení alkoholu se hodnoty tlaku stabilizovaly. Tyto zkušenosti podporují doporučení lékařů k opatrnosti.

Doporučení odborníků

Lékaři se shodují, že u lidí s vysokým krevním tlakem není červené víno léčbou. Pokud je konzumováno, pak pouze výjimečně a v malém množství. Důraz je kladen na zdravou stravu, pohyb a dodržování léčby. Červené víno účinky nelze oddělit od účinků alkoholu jako takového. Prevence komplikací hypertenze má vždy přednost před možnými benefity.

Zdroj: článek Červené víno a vysoký tlak

Příběh

Ve svém příspěvku ZDRAVOTNÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Můj známý měl velké problémy s bolestí zad, především v bederní oblasti. Nemohl se jich zbavit ani po užívání léků a různých rehabilitací, až mu někdo poradil, aby zkusil černý bez a to ve všech formách. Nadělal z něj čaj, víno, likér, džem a po nějaké době užívání veškeré problémy zmizely a měl od té doby se zády klid. Užíval jej pak samozřejmě i nadále.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Zdravotní účinky

Rakytníkový sirup

Na výrobu rakytníkového sirupu si připravte: rakytníkové plody a stejné množství cukru.

Vlastní výroba: Bobule propereme studenou vodou a necháme na cedníku okapat. Poté je rozmixujeme, přelejeme do jemného cedníku a třeme tak dlouho, až zbudou jenom slupky a semínka. Slupky se mohou dále sušit pro přípravu rakytníkového oleje nebo ovocného čaje. Získanou šťávu s dužninou zahřejeme (maximálně na 80 °C) a smícháme se stejným množstvím cukru. Hotový sirup plníme do sterilních tmavých sklenic a uložíme na temné chladné místo. Sirup obsahuje až 20x více vitamínu C než například pomeranče, dále provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamíny D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Rakytníkový sirup používáme při žaludečních potížích, při chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě. Rakytník posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu, podporuje detoxikaci a působí i proti bakteriím a virům.

Zdroj: článek Léčivé účinky rakytníku

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ A BÍLI POVLAK NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobrý den . Mám cukrovku a beru jen léky . Očas si dám červené víno a následující den se mi oběví na penisu scvrklá kůžička , svědění a vytékající bílá asi plíseň . Asi po dvou týdnech se vše vrátí do normálu . Poraďte co stím ! Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyhle projevy moc nesouvisí s cukrovkou ani s pitím červeného vína. Jedině, že byste společně s pitím provozoval také nechráněný sex a pravidelně se infikoval nějakými bakteriemi. Příznaky, které popisujete nasvědčují na zánět ústí močové trubice. Až se znovu potíže objeví, tak doporučuji návštěvu na venerologii (součást kožního oddělení). Tam se dovíte co to je a jak to léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Svědění a bíli povlak na penisu

Léčivé účinky

Z rakytníku řešetlákového je možné použít všechny jeho části, to znamená kořen, kůru, listy, květy, plody, semena i dřevo.

Je doslova zásobárnou vitamínů, obsahuje: vitamín A, vitamín B, B1 (riboflavin), B2 (pyridoxin), B12, vitamín C, vitamín D, vitamín E, vitamín K, vitamín P (rutin).

V rakytníku najdeme rovněž vysoký obsah minerálů, tříslovin, flavonoidů, stopových prvků a mastných nenasycených kyselin, známých jako omega 3, 6 a 9.

Vzhledem k obsahu všech výše uvedených účinných složek lze rakytník řešetlákový použít k mnoha léčivým účelům.

Zevně i vnitřně lze používat rakytníkový olej, který se získává lisováním semen, má charakteristickou vůni i chuť a žlutooranžovou barvu. Olej je možné k vnějším účelům používat samotný nebo ho míchat s krémy, balzámy či olivovým olejem. Rakytníkový olej má regenerační vlastnosti, používá se k mazání postižených míst, k výplachům dutiny ústní a krku či k obkladům. K dosažení maximálního účinku je dle druhu onemocnění vhodné spojit zevní i vnitřní používání rakytníkového oleje.

Rakytníkový olej se doporučuje například při zánětech sliznic ústní dutiny a pochvy, při kožních onemocněních, jako jsou drobná poranění, omrzliny, popáleniny, proleženiny nebo popraskané prsní bradavky kojících žen, dále také při poškození sliznic a kůže po chemoterapiích a ozařování, při výskytu hemoroidů a při trhlinách v řitní oblasti. Rovněž je vhodný ve formě vlasových masek při vypadávání a řídnutí vlasů. Níže uvádíme přehledný výčet problémů, k jejichž vyřešení lze rakytník používat.

Vnější použití rakytníku řešetlákového:

  • léčí kožní onemocnění (atopický ekzém, akné, lupénka, opruzeniny)
  • přispívá k rychlejšímu hojení ran a jizev (i popáleniny)
  • pozitivně ovlivňuje kvalitu pleti
  • dodává vlasům zdravý vzhled a lesk (jako kondicionér)
  • působí proti zánětlivým procesům
  • léčí sliznice
  • podporuje léčbu zánětů dásní, aft a oparů
  • napomáhá při léčbě revmatu
  • používá se při Basedowě chorobě – onemocnění štítné žlázy
  • léčí gynekologické problémy
  • léčí hemoroidy
  • kosmetice se z něj připravují vonné oleje a krémy
  • v potravinářství se používá k přípravě sirupů, marmelád, kompotů, džemů, olejů, likérů, čajů
  • v zemědělství slouží jako ochrana před půdní erozí

Vnitřně se užívají rakytníkové plody, které se pojídají čerstvé nebo se zpracovávají na šťávy, sirupy, džemy či marmelády (recepty najdete níže). Konzumace plodů a výrobků z nich se doporučuje při zánětlivých a infekčních onemocněních, v období rekonvalescence a pro celkové posílení organismu a zvýšení imunity, při nedostatku vitaminů a minerálů

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rakytník řešetlákový

Detoxikace po chemoterapii

Detoxikace představuje v případě nádorového onemocnění doprovodný proces. Po chemoterapii je potřeba upravit prostředí organismu do maximální detoxikace, aby se mohl bránit vedlejším účinkům chemoterapie a zároveň ji v efektu podpořit. Boj s nádorovým onemocněním je dlouhý. Dochází při něm k postupné nápravě jednotlivých částí organismu, imunitního systému, souhry různých procesů v našem těle. K detoxikaci organismu je vhodný preparát Candid, který je připravený tak, aby pomáhal v kombinaci s ostatními přípravky zabraňovat rozrůstání nádoru. Je vhodné ho také užívat opakovaně. Některé nádory jsou specifické tím, že se na jejich vzniku podílejí viry (lymfatické uzliny, kosti) u jiných jsou to specifické mikroorganismy jako rickettsie (nádory kostní dřeně). U dalších hraje velkou roli hormonální nerovnováha (nádory prsu, prostaty, vaječníků, dělohy). Při těchto nádorech se doporučují preparáty VelienHelp a VelienDren.

Na detoxikaci organismu jsou vhodné i bylinné směsi. Ty se podávají mimo jídlo (tedy 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle).

Příklad použití:

  • 1 lžička tymiánové směsi
  • 1 lžička kopřivové směsi
  • 1 lžička rakytníkové směsi
  • 1 tableta Glucamedicu – extraktu z hlívy
  • půl lžičky práškového vitamínu C

Vše zalít 3–4 dcl vody. Směs se užívá 3–5x denně.

Zdroj: článek Chemoterapie a její následky

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jana Fábryová


rakytník a jeho použití
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
rakytník naložený v medu recept
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.