SKLIZEŇ ŠALVĚJE a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Šalvěj je bylina, která je známá více než tisíc let. Jde o víceletý stálezelený keř dorůstající do výšky 30 až 80 centimetrů. V létě kvete modrofialovými květy. Tato rostlina má silně aromatické oválné listy, které hýří směsí fialové, červené a šedé barvy. Listy mají jemnou texturu a silně svíravě nahořklou chuť.
Dávkování
Dávkování je vždy individuální dle druhu onemocnění. Níže uvádíme několik receptů a způsob podávání.
Afty: Nálev k výplachům dutiny ústní – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme vylouhovat cca 5 minut, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem vyplachujeme ústa několikrát denně, tekutinu pak vždy vyplivneme.
Angína: Kloktadlo z listu šalvěje – zalijeme jednu čajovou lžičku nasekaných listů šalvěje 250 ml vroucí vody a necháme přibližně 5 minut vylouhovat, pak nálev přecedíme. Vlažným nálevem kloktáme nejlépe každé dvě hodiny.
Angína: Obklad – jednu polévkovou lžíci šalvěje přelijeme 500 ml vroucí vody, necháme louhovat 5–10 minut, přecedíme a do odvaru namočíme šátek, který uvážeme kolem krku a poté překryjeme suchým šátkem, šálou nebo omotáme ručníkem. Šátek vyměňujeme několikrát denně, krk musí být stále v teple, kombinujeme s kloktadlem ze šalvěje.
Bodnutí hmyzem: Obklad z čerstvých listů – čerstvé a omyté listy šalvěje rozdrtíme dřevěným náčiním (ne kovovým) a vzniklou kaši přiložíme na místo bodnutí.
Bolestivá menstruace: Čaj z listů šalvěje – jednu čajovou lžičku listů přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2x až 3x denně jeden hrníček. Čaj takto užíváme maximálně týden.
Cukrovka: Čerstvé listy – užíváme denně 5 čerstvých syrových listů šalvěje, které žvýkáme vždy mezi jídly během celého dne, rozžvýkané listy spolkneme.
Detoxikace organismu: Čaj z natě – jednu čajovou lžičku natě šalvěje přelijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 1–2x denně jeden hrníček.
Horečka: Čaj ze šalvěje s heřmánkem – jednu čajovou lžičku šalvěje a jednu čajovou lžičku heřmánku smícháme, zalijeme vroucí vodou a necháme cca 10 minut louhovat, přecedíme a pijeme 2–3x denně hrníček před jídlem.
Klimakterium: Šalvějové víno – 50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů šalvěje naložíme do 0,7 l vína, uzavřeme a necháme louhovat 10 dnů, pak vše přecedíme a pijeme půl skleničky vína denně před hlavními jídly.
Parodontóza: Šalvěj s medem – do jedné polévkové lžíce medu přidáme jednu čajovou lžičku sušených listů šalvěje a necháme krátce přejít varem, vzniklý šalvějový med necháme působit v ústech co nejdéle, pak jej vyplivneme.
Péče o vlasy: Tinktura proti svědění hlavy a mastným vlasům – nať čerstvé šalvěje (může být i sušená) pokrájíme a napěchujeme do sklenice, zalijeme vodkou, uzavřeme a necháme 14 dní v teple a na světle louhovat, potom přecedíme, šalvěj vymačkáme, tinkturu uzavřeme do tmavé sklenice a uchováváme v ledničce. Vždy před použitím naředíme tinkturu destilovanou vodou v pom
V naší poradně s názvem GINGO BILOBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena G..
Mám na zahradě 2 dtromy jinanu dvoulaločného )gingo biloba) a zajímalo by mě, jak a kdy se suší jeho listy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Sklizeň listů ginkgo biloba probíhá v době, kdy listy zežloutnou. To se děje v pozdních letních dnech. V této době mají listy jinanu největší obsah účinných flavonoidů.
Ingredience: Listy šalvěje, vejce, špetka soli, hladká mouka, strouhanka (v množství podle potřeby).
Postup: Listy krátce propláchneme studenou vodou (nesmíme dlouho máčet), necháme okapat, rozložíme na utěrku a necháme oschnout. Pak je obalujeme jako řízek, tedy nejprve v hladké mouce, poté v rozkvedlaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Podáváme jako chuťovku, například k vínu.
Kuře na šalvěji
Ingredience: 4−6 kuřecích špalíčků nebo stehen, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 mrkve, kousek celeru, 3 stroužky česneku, několik lístků šalvěje, oregana a bazalky, 2 lžíce rajčatového protlaku, asi 60 g másla, sůl a pepř.
Postup: Bylinky nasekáme najemno. Kousky masa potřeme olivovým olejem a obalíme v bylinkách. Necháme několik hodin uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očištěnou mrkev a celer rozkrájíme na nudličky, oloupaný česnek na slabé plátky. Zeleninu osmahneme na másle. Na osmaženou zeleninu nalijeme rajčatový protlak a rozložíme maso naložené v bylinkách. Osolíme, opepříme, podlijeme trochou vody a pečeme v troubě dozlatova a doměkka. Během pečení obracíme a podle potřeby podléváme horkou vodou. Kuře na šalvěji podáváme s bramborovými knedlíky.
Postup: V hrnci rozpálíme olej a prudce na něm osmahneme na malinké kousky pokrájené kuřecí řízky. Když mají zlatavou barvu, přidáme pokrájenou cibuli a celer a asi 2 minuty dusíme. Přisypeme mouku a šalvěj a osmahneme. Zalijeme vývarem a za občasného míchání přivedeme k varu. Přidáme pokrájenou mrkev, brambory a fazolky a vaříme asi 25 minut na mírném ohni. Dochutíme solí a pepřem, vsypeme vlašské ořechy a vaříme dalších 5 minut. Ozdobíme čerstvou petrželovou natí.
Rizoto se šalvějí
Ingredience: 2 hrnky rýže, 0,5 dl bílého suchého vína, 4 hrnky vody nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 200 g lišek, 1 středně velká cibule, 2 menší mrkve, asi 50 g másla pod cibuli, čerstvá šalvěj, sůl a čerstvě namletý pepř, strouhaný parmezán k podávání.
Postup: V hluboké pánvi rozpustíme máslo a nasypeme do něj rýži. Tu v něm necháme zpěnit, a když je máslem celá obalená, podlijeme ji bílým vínem. Tekutinu necháme odpařit a rýži podlijeme ho
Ve svém příspěvku RAKYTNÍK ŘEŠETLÁKOVÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.
Pro paní Jarču.
Stříhat větvičky rakytníku je dobré až u starších keřů s větším obrostem větviček, takže u 5 až 6 let starých, a to z toho důvodu, že je doporučováno ostříhat asi 1/3 větviček keře, aby dál dobře rostl. Já ty naše keře takto stříhám 3 roky a poznatek je takový: další rok po ostříhání je menší sklizeň, ale keř vyžene nové větvičky ve větším množství, které téměř nemají trny, keř krásně zahoustne a další rok nevíte co s tím množstvím plodů dělat. A nebojte se řezu (stříhání) i do staršího dřeva pro odstranění nevhodných nebo málo plodících větví. Vždy tímto zásahem podpoříte růst keře a můžete si tak také keř tvarovat ke své představě. Já osobně keře nepouštím moc do výšky, aby se daly dobře sklízet. Hodně ale záleží na stanovišti, tedy sluníčku, a taky (ale už méně) na půdě - neměla by být hodně zamokřená a jílovitá.
Takže Vám přeji hodně radosti a užitku z pěstování rakytníku řešetlákového.
S pozdravem Jarda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.
není problém počkat ař přemrzne a potom jde lehce sklízet
Šalvěj má mnoho výborných léčivých vlastností, ale nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku. Šalvěj zde působí jako přírodní antibiotikum. Šalvěj se výborně uplatní na výplachy úst u lidí, které trápí paradontóza a zánět dásní, ale zabírá také i na akutní zubní váčky, protože zubní váček je zánětlivé onemocnění, vzniklé díky přemnožení bakterií u zubního krčku, které šalvěj účinně léčí. Kloktání šalvěje také dobře funguje jako domací léčba aftů. Dále pomáhá kloktání odvaru ze šalvěje na angínu, bakteriální zánět v krku. Odvar ze šalvěje mírní otlaky od zubní protézy. Dále šalvěj dobře poslouží k omývání a k obkladům kožních chorob, na různé ekzémy, dermatitidy, a také šalvěj pomáhá na zklidnění akné. Na akné je výborné smíchat odvar ze šalvěje s odvarem z yzopu, heřmánku a listů ořešáku a tím postižená místa s akné potírat.
Ve svém příspěvku BOBKOVÝ LIST - NA NERVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.
Hezký článek, zrovna se totiž zajímám o pozitivní účinky bobkového listu. Na terase si pěstuji vavřín a plánuji menší sklizeň :) Na https://vsestihnu.cz/media/… jsem se dočetla, že se dá bobkový list použít i jako lék na nervy, jelikož zklidňuje nervovou soustavu, tudíž bych si z něho ráda udělala čaj. Nemáte někdo návod, jak se dělá?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavlína.
Prosím vás mám se zeptat čaje zbobko čeho listů jak se to mure pita kolikrát dene
Šalvěj je výborná léčivka i pro vnitřní užití. Nejlépe se zde šalvěj uplatní společně s yzopem. Takový čaj ze šalvěje a z yzopu zabírá proti pocení, především účinkuje na noční pocení. Dále mírní nervozitu a psychické pracovní přetížení. Šalvěj také dokáže zastavit laktaci, takže při kojení šalvěj nepoužívejte! Čaj ze šalvěje pomáhá při nepravidelné nebo při slabé menstruaci. Dále čaj ze šalvěje pomáhá oživit krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Čaj ze šalvěje se často používá jako komplementární terapie při léčbě rakoviny.
V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Šalvěj není náročná bylina, dobře se jí daří i v suchých a na živiny chudých půdách. Potřebuje suché, chráněné a velmi slunné stanoviště. Nejlépe se jí daří v lehkých, kyprých, dobře propustných, hlinitopísčitých půdách. Co se týče pěstování šalvěje, konce výhonků často zaštipujeme, abychom podpořili keřovitý růst rostliny. Při odkvětu je dobré květy ostříhat, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semen. Jestliže listy šalvěje žloutnou, značí to, že rostlina nemá dostatek místa pro kořeny. Šalvěj špatně snáší mrazy, proto je vhodné ji na zimu přikrýt chvojím. Pěstujeme-li ji v květináči, dbáme na to, aby měla dostatek světla. Trs má životnost zhruba 5 let, pak se doporučuje výhonky vyměnit. Od května do července sklízíme lístky a nať. Čerstvé listy šalvěje můžeme sklízet kdykoliv, nejlepší ale je sbírat lístky šalvěje během slunečných a suchých dní v poledne, těsně před rozkvětem. Právě v tuto dobu totiž obsahují nejvíce éterických olejů. Celou nať sklízíme dvakrát do roka, kdy ji uřízneme 10 cm nad zemí. Listy sušíme (ideálně při teplotě do 30 až 35 °C). Sušené šalvějové lístky jsou šedozelené, plstnaté a budí dojem, že se ,,lepí“ k sobě. Jejich chuť je příjemně aromatická, výrazná a nahořklá a stahující. Šalvěj lze i zamrazit (např. v mikrotenovém sáčku) či konzervovat v oleji nebo octu.
Osobně jsem zásadně proti jakýmkoli drogám, nicméně z důvodu objektivity musím zmínit užití šalvěje také jako kuřiva. Kouření šalvěje, které se poslední dobou rozšířilo mezi mladými, má podobné účinky jako například marihuana. Na rozdíl od ní ale není v České republice na seznamu zakázaných látek. Pro účely kouření, nejlépe přes vodní dýmku nebo bong, se užívá šalvěj divotvorná původem z hornaté části v jižním Mexiku. Již prastarý kmen Mazatéků znal její psychoaktivní účinky a žvýkal ji při rituálních šamanských obřadech. Zdrojem těchto účinků je salvinorin A, který je součástí pryskyřice tvořící se na listech šalvěje. Při kouření se již po 30 – 60 sekundách dostaví pocity euforie, empatie, zvýší se vizuální představivost, ale také se naruší koordinace těla (máte pocit, že vás cosi táhne ke straně). Při vyšších dávkách dochází k optickým halucinacím, případně až ke spirituálním zážitkům. Maximální intenzita vydrží 5 – 15 minut a zhruba po hodině účinky zcela vymizí. Když už se rozhodnete pro kouření šalvěje, je dobré vybrat si bezpečné místo, kde nebudete rušeni hlukem, kde nebudou žádné zbraně a ostré předměty a kde můžete, nejlépe za přítomnosti střízlivé osoby, ležet.
V naší poradně s názvem PRASKLÝ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra.
Dobrý den , přibližně od poloviny července mám zalehlé ucho a při smrkání cítím jak vzduch proudí z ucha. Může se jednat o prasklý bubínek?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tohle není prasklý bubínek. Vaše příznaky ukazují spíše na vleklý zánět eustachovy trubice, v níž se tvoří tekutina, která trubici roztahuje a potom, právě při zvětšení tlaku při smrkání, je tekutina rozpohybována, což tvoří pocit průchozího bubínku. Nejrychlejší léčbu dostanete v ambulanci ORL, kde prohlédnou ucho i krk a doporučí vhodnou léčbu. Samoléčba nabízí klokaní odvaru ze šalvěje a užívání lichořeřišnice na všechny možné způsoby, ovšem s nejistým účinkem.
Kávovník je strom vysoký 6-10metrů, pro sběr se však nechávají dorůst pouze do výšky 1,5 – 3 metrů. První kávové boby, vhodné ke sběru, se objevují na keřích až po třech letech. Sběr kávových plodů se provádí ručně – tato sklizeň probíhá několikrát do roka a sbírají se pouze plody, které jsou dostatečně zralé. Druhou možností je sklizeň, která probíhá pouze v době, kdy je většina plodů zralých.
Ve svém příspěvku ČAJ DLE KARLA HANAKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.
1LŽICE ŠALVĚJE SE VAŘIV 1 LITRUVAŘICI VODY PŘESNĚ 3 MINUTY PAK IHNED SCEDIT A PIT TEPLE I STUDENE NEJLEPŠI DAT DO TERMOSKY A PRO CHUT TROCHU MEDU MUŽE SE PIT 1 LITR DĚNĚ CELY ROK KLIŠŤATUM PAK ČLOVĚK NECHUTNA ČERPAM S KNIHY SVITANI OKULTISMU OD ZMINĚNEHO KARLA HANAKA
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Jakmile jsou listy aloe vera dostatečně velké, mohou být uříznuty. Zbytek rostliny může znovu růst a listy stále dorůstají. Sklizeň listů se provádí opět až tehdy, když jsou dostatečně velké. Ihned po řezu vytéká z rostliny žlutá šťáva obsahující pryskyřice s vysoce dráždivou látkou aloin. Vzhledem ke svým vysoce dráždivým účinkům není tato látka vhodná pro domácí použití. Určitá část listu může být použita pro akutní aplikace, zbývající list by měl být uschován v chladničce nejvýše po dobu několika dnů. Pro vnější použití se používá gel, který se nachází uvnitř listu. Pro vnitřní užití se gel jemně seškrábne nožem. Tento gel můžete hned konzumovat nebo ho zamíchat do jogurtu. Zachování čerstvého gelu sušením nebo extrakcí s alkoholem nemá smysl, protože nejdůležitější účinek „mokrého“ chladivého gelu se tak vytrácí.
V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Dobrý den chci poradit. V nose vźdy přes noc se mi v nose do rána utvoří strup nahoře a dole v obou srup .lékařka mi řekla źe to nic není dala mi mast .v lékárně jsem si koupila mast hysan přes den dobrý známá mi poradila źe si mám dávat tampón do odvaru šalvěje tak zkoušim po doktorech nemám chuť chodit nebo si připadat jak stimulant děkuji za radu
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Použijte zvlhčovač vzduchu. V zimě, když se topí, tak často bývá vzduch sušší, než je potřeba a sliznice nosu na to reaguje tím, že se obrní strupy, někdy prosátými krví nebo žilkami. Zvlhčovač vzduchu tohle dokáže trochu zmírnit.
Ptačinec se vyskytuje nejen ve střední a severní Evropě a v Severní Americe, ale i v severní Asii a jiných částech světa. Patří do „rodiny“ karafiátů, i když tak nevypadá. Speciální vlastností ptačince je, že přežívá i v mrazech. Další specifickou vlastností je, že dochází ke klíčení i při velmi nízkých teplotách, a to i pod sněhovou pokrývkou, takže můžete mít čerstvou sklizeň i během zimního období. Jednoletá rostlina ptačince je v podstatě plevel, protože roste na obdělávané půdě velmi bujně a po krátké době připomíná „koberec“. Výhodou ptačince však je, že zabraňuje erozi půdy. Libuje si v dusíkaté půdě s dobrou závlahou, zvláště v takovýchto podmínkách se velmi rychle šíří a můžete se těšit na jeho velkou sklizeň. Ptačinec je plazivá, půdopokryvná rostlina, stonky mohou dorůstat až délky 40 cm. Listy ptačince jsou velmi malé, vroubkované po okraji. Ptačinec kvete od března do října drobnými květy, které vypadají jako bílé hvězdičky. Květ je složen z 5 bílých lístků, které jsou rozděleny na dvě části, takže vypadají jako dva plátky. K rozvinutí lístků dochází během suchého počasí, zejména ráno, a kvetou až do večera. Pokud je vlhké počasí, kvítky jsou zavřené. Květy ptačince následně tvoří kapsle, které obsahují velké množství semen (ptačinec ročně vyprodukuje až 10 tisíc semínek).
Ve svém příspěvku ŠALVĚJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetka.
Já znám šalvěj červenokořenou. Dnes je toho spoustu druhů, bylinek a další zdravé výživy https://www.zdravi-nemoc.cz…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mája.
Autorka nám ale neřekla jednu zásadní věc. Pokud šalvěj používáte ke kloktání, obklady apod. pak se zaleje vroucí vodou a nechá louhovat. Ale pozor, pokud ji pijete, tak právě kvůli jedovatému thujonu, se musí šalvěj vařit a to nejméně 5 minut, aby tato látka neškodila zažívání. Vím to od rakouské lékařky, která studovala několik let přírodní medicínu ve Vídni.
Celer má dlouhou vegetační dobu, proto je potřeba sazenice předpěstovat včas. Únorový či nejpozději březnový výsev platí pro celer bulvový, listový i řapíkatý. Drobná semena celeru klíčí dva až tři týdny při teplotě mezi patnácti až dvaceti stupni. Semena si udržují klíčivost tři až pět let, můžete si jich proto bez obav nasít jen takové množství, jaké potřebujete. Zbytek si uschovejte pro příští sezonu.
Přepichování a přesazování
Po vzejití nenechte celer přeschnout, semenáčky jsou velice drobné, a tím pádem i jemné a choulostivé. Zahuštěný porost je potřeba přepíchat – rozsázet sazenice poprvé do sponu asi třikrát dva centimetry a nechat je zesílit. Silnější sazenice s pěknými pravými listy postupně přesazujte do kelímků nebo sadbovačů. Kořínky zkraťte sazeničkám asi o třetinu, vytvoří si pak bohatší kořenový systém. Předpěstování je trochu náročné, proto pokud se chystáte mít na záhonu jen deset celerů, bude lepší koupit si počátkem května předpěstované sazenice v zahradnictví.
Chlad
Dlouhou vegetační dobu zkracujete celeru předpěstováním, sazenice ale nemusíte nutně pěstovat ve vytápěném pokoji. Pro předpěstování až do doby výsadby je vhodný skleník či zimní zahrada, kde je dostatek světla (sazenice zůstanou nižší a silnější) a kde teploty neklesnou pod deset stupňů. Nachladnou-li sazenice celeru, vyběhnou po výsadbě do květu a nevytvoří bulvy – projdou totiž obdobím takzvané jarovizace, která urychlí jejich vývoj. Dvouletá rostlina (kvete a vytváří semena v druhém roce po výsevu) se v tom případě chová jako jednoletá (kvete v roce výsevu) – tomu věnuje veškerou energii, takže se nedočkáte žádné sklizně.
Dřív než po polovině května celer na venkovní záhony nevysazujte. Máte-li koncem dubna uvolněné pařeniště, kde je zem prohřátá, můžete pod sklo vysazovat. Celer by měl být před výsadbou otužilý větráním a opět s kořínky asi o třetinu zkrácenými. Má-li sazenice více než tři listy, můžete vnější přebytečné odstranit. Sázejte pečlivě tak, aby srdéčko sazenice nebylo „utopené“ v zemi. Celer se pak deformuje a místo bulvy tvoří jen množství dužnatých kořenů. Spon pro výsadbu se u jednotlivých druhů příliš neliší. Pro bulvový celer je vhodná vzdálenost v řádku i mezi řádky padesát centimetrů, listový celer má mít spon třicet pět krát čtyřicet centimetrů. O něco menší vzdálenost pak nechte řapíkatým celerům, které se sázejí do brázd hlubokých kolem dvaceti centimetrů. Zjednoduší se pak práce s přihrnováním řapíků k bělení a nepoškozuje se kořenový systém rostlin. Po výsadbě musí přijít vydatná zálivka a nic nezkazíte, pokud záhon přikryjete netkanou textilií.
Sklizeň
Menší bulvy celeru můžete sklízet už v červenci, listy celeru pochopitelně také, ale jen probírkou, aby zůstávala dostatečná listová plocha. Také listový celer se začíná sklízet postupně od července a teprve koncem září přijde jednorázová sklizeň.
Ve svém příspěvku CO NA AFTY V PUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Linda.
Hodně trpím na afty v puse, proti bolesti a k rychlejšímu zahojení aft mi pomáhá čerstvý hřebíček nebo silný odvar ze šalvěje. Když ale nepomůže ani to nebo už nemůžu hřebíček a šalvěj ani vidět, koupím si Tantum Verde a kloktám nebo přímo potírám afty roztokem. Nic dalšího mi ještě nepomohlo, ani ty přípravky co mají afty pokrýt filmem aby se rychleji hojili.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek.
Zdravim, na afty v puse pouzivam jako vyplachovadlo ust slivovici. Popripade namocit varivou tycinku do slivovice a afty potrit. Vyplachovani slivovici je bolestive, ale mne velice pomohlo snad to nekomu pomuze.
Rukola roste na záhonech velmi bujně. Na začátku jara se vysévá pro brzkou letní sklizeň, v polovině srpna pro sklizeň podzimní. Pokud se vysévá později na jaře nebo v létě, brzy vykvete a nevyroste na ní tolik zelených lístků. V teplejším počasí mohou mít lístky přechodně až nepříjemně hořkou chuť. Pěstování je možné i ve vnitřním prostředí celoročně v květináčích se substrátem. Lístky se sklízejí už za 6 až 8 týdnů po zasetí.
Tato rostlina, rozmnožující se výhradně semeny, je nenáročná, postačí jí dostatek vláhy jen v období klíčení a krátce nato. Má krátkou vegetační dobu, jen tři až čtyři měsíce. Pro přímou konzumaci jsou nejvhodnější mladé rostlinky vysoké okolo 15 cm, sklízené asi za 6 až 8 týdnů po vysetí, které mají pikantní ředkvičkovou chuť. Ze starších rostlin, které je možné ve venkovních podmínkách pěstovat až do zámrazu, lze konzumovat mladší listy. Rovněž se může rychlit obdobně jako řeřicha setá za okny na buničině. Pro výrobu oleje ze semen se ve středoevropských podmínkách pěstovat nevyplatí, dává průměrné výnosy semene jen do 1 t/ha (řepka ozimá 3 t/ha). Pro technické účely se na největších plochách pěstuje v Indii.
Ve svém příspěvku ZUBNÍ VÁČEK NA DÁSNI V MÍSTĚ KDE JIŽ CHYBÍ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika Knittlová.
Mám novou protézu, která mi moc nesedí. Lékař mi ji už 2x obrušoval. Po
5-i denním nošení mě otekla dásenˇa v jednom místě se mi udělal váček. Léčím to kloktáním šalvěje a koupila jsem si v lékárně gel Mundigal na mazání a masírování,ale moc mi to nepomáhá.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji Knittlová
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Šalvěj lékařská je aromatická bylina polokeřovitého vzhledu. Má přímou lodyhu, jež není větvená, ale olistěná. Šalvěj obecně je tedy spíše dřevina se stonky, které se větví už od země. Dřevnaté jsou však pouze stonky, horní část rostliny je bylinná. Spodní, dřevnatá část přezimuje, proto se šalvěj řadí mezi rostliny vytrvalé. Bývá vysoká až 70 cm, menší rostliny ale mohou dorůstat do výšky pouhých 20 cm. Šalvěj lékařská má vstřícné řapíkaté listy, které mají podlouhlý, někdy až eliptický tvar. Jsou zoubkaté, dlouhé 2−8 cm a široké od 1 do 4 cm. Stojí na lodyze proti sobě a mívají stříbřitý povlak. Na spodní straně listů občas bývají postranní ouška. Listy jsou zespodu šedé a plstnaté, na lícové straně jsou většinou lysé. Šalvěje mají tlusté a silné listy s velmi hustou síťovou nervaturou, které někdy přezimují. Šalvěje kvetou v červnu a červenci a jejich plodem je tvrdka. V našich podmínkách se pěstují na zahrádkách, některé druhy rostou i planě. Šalvěje milují teplo a sucho, nejlépe se jim tudíž daří na slunných stráních a skalách. Sbírají se jejich listy a nať.
Šalvěj lékařská je u nás známa pod lidovou přezdívkou „babské ucho“ nebo třeba „smrtky“. Jak již bylo naznačeno, šalvěj má silné léčivé účinky (ve vysokých dávkách může působit dokonce toxicky), konkrétně dezinfekční, antibakteriální a antivirózní. Šalvějový čaj je proto skutečně výtečným pomocníkem, přepadne-li nás rýma, kašel, angína, klasická chřipka nebo jiné onemocnění dýchacích cest. Pití čajů ze šalvěje také výrazně napomáhá prevenci před těmito i jinými ,,vetřelci“. Kloktání šalvějového nálevu pomáhá při krvácení dásní, můžeme jej použít rovněž jako výborné kloktadlo při bolestech v krku. V menších dávkách zmírňuje pocení (zejména noční), působí protizánětlivě, baktericidně (tj. ničí bakterie) a svíravě (tj. pomáhá uzavírat zranění) a podporuje vylučování moči. Šalvěj má blahodárné účinky i na naše trávení (je známá mj. jako urychlovač otrav jídlem) a na léčení střevních a žaludečních katarů.
Příprava šalvějového oleje za studena: Šalvěj macerujeme v oleji přibližně měsíc. Poměr šalvěje a oleje je takový, že do 2 dl oleje přidáme hrst šalvěje. Nejdůležitější je po omytí rostliny ji nechat oschnout. Voda a olej se totiž nesnáší. Olej s naloženou šalvějí necháme louhovat na teplejším místě nejméně 14 dní, ale pokud možno déle. Jestliže se nám zdá olej slabý, vyměníme šalvěj a postup zopakujeme. Poté přecedíme přes plátýnko do láhve a ozdobíme snítkou čerstvé osušené šalvěje.
Příprava šalvějového oleje teplou metodou: Olej nalijeme do rendlíku a pomalu zahřejeme. Pozor − olej se nesmí vařit! Do horkého oleje vhodíme nadrobno nakrájené lístky šalvěje a ihned odstavíme z ohně. Vhozené lístky jen ,,zašumí“ a voňavé silice se rychle uvolní do oleje. Necháme vychladnout a poté přefiltrujeme do láhví. Tento postup je výhodnější v tom, že olej po vychladnutí můžeme ihned používat. Má však i nevýhodu – olej se musí rychleji spotřebovat.
Základem pro výrobu ochucených olejů jsou za studena lisované oleje. Nejvhodnější je samozřejmě olivový, ale můžeme použít i slunečnicový, sezamový, mandlový, bodlákový, sójový či kukuřičný.
Bylinkové oleje skladujeme v chladu a temnu, nikdy je ale nedáváme do ledničky.
Šalvěje je výborná jako kloktadlo při bolesti v krku nebo při zánětlivých onemocněních a krvácení dásní. Látky obsažené v šalvěji snižují tvorbu mateřského mléka, čehož se dá využít, pokud chceme kojení ukončit, ale pokud naopak chceme v kojení pokračovat, neměli bychom šalvěj v této době vnitřně užívat vůbec. Těhotné ženy by se vnitřnímu užívání šalvěje měly také raději vyhnout. Vnější aplikace však neuškodí.
Šalvěj je možné sbírat po celou dobu vrcholu její vegetace, tedy během celého léta. Sklízet můžete listy nebo také celé vršky výhonů, čímž zároveň podpoříte košatění a bohatost rostliny. Rozrostlý keřík vám tak zajistí ještě větší zdroj svého voňavého pokladu. Nasbírané listy a vršky výhonů sušte v tenké vrstvě v dobře větrané místnosti, mimo dosah slunečních paprsků. Pokud ji budete sušit s využitím tepelného zdroje, teplota by neměla přesáhnout 30 °C. Sušenou drogu pak používejte na výrobu čaje a nálevu nebo jako koření.
Šalvěj lze čerstvou i zmrazit, stejně jako jiné bylinky používané coby koření do jídla. K tomu se nejlépe hodí klasická formička na tvoření ledu. Do každé vaničky ve formě vložíme nakrájené nebo nasekané listy šalvěje, dolijeme vodou a dáme zmrazit. Tyto bylinkové kostky lze používat při úpravě masa, do polévek a jiných jídel, mají velkou kořenící, peprnou a aromatickou sílu.
Recept na odvar ze šalvěje pro kloktání a výplachy dutiny ústní
Tento recept je vhodný na angínu nebo na paradontózu anebo také jako domácí léčba aftů či při ústní mykóze.
Na silný odvar ze šalvěje budeme potřebovat 5 odměrek sušené nebo čerstvé natě ze šalvěje. Nať z yzopu 2 odměrky. Květ heřmánku 2 odměrky. Nať z přesličky 2 odměrky. Všechny tyto suroviny smísíme a pak dvě lžíce této směsi bylin přelijeme čtvrtlitrem studené vody a necháme krátce přejít varem. Pak přiklopené necháme 15 minut louhovat a potom scedíme. Až tento odvar vychladne, tak ještě vlažný ho hned začneme kloktat. Důležité je udržet tekutinu co nejdéle v ústech, aby mohl co nejdéle působit v dutině ústní. K tomuto čaji je vhodné ještě popíjet čaj z třezalky, který pomáhá doléčit zánět vnitřně.
Domácí výroba ústní vody
Tento odvar ze šalvěje se dá použít i na domácí výrobu ústní vody, když do něho přidáme půl množství konzumního lihu, několik kapek esence z máty peprné a trochu umělého sladidla Kandisin.
Pro léčebné účely se ze šalvěje používají listy a vrcholky rostlin, které se sbírají za suchého teplého slunného dne okolo poledne. Rostlina má nejsilnější účinky těsně před rozkvětem. Pokud nemáte ve své blízkosti žádnou šalvěj luční, ani šalvěj lékařskou, tak nezoufejte. Šalvěj jde velmi dobře a ve vysoké kvalitě koupit jako sušenou v obchodech s bylinkami. Šalvěj se také prodává jako velmi praktická a levná tinktura ze šalvěje. Tato tinktura ze šalvěje by neměla chybět v žádné domácí lékárničce.