Téma

SOLAMYL


SOLAMYL je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Opruzenina neboli intertrigo představuje kožní onemocnění, které může být sekundárně infikováno například bakteriemi či kvasinkou Candida, která se na kůži za vhodných podmínek může přemnožit. Opruzenina se nejčastěji objevuje v místech mechanického tření kožních povrchů za nedostatečného přístupu vzduchu, tedy zejména v podpaží, pod koleny, pod prsy, v tříslech, mezi břišními řasami a v meziprstních prostorech na nohou, u dětí pak v oblasti plenek.


Co na opruzeniny

Vlhčené ubrousky jsou skvělá věc, avšak i ty nejkvalitnější mohou obsahovat chemické látky, které již opruzenou pokožku ještě více podráždí. Po dobu opruzení se osvědčilo vyměnit ubrousky za obyčejnou čistou vodu, ideálně převařenou.

Je-li teplo, dopřejte svému miminku co nejčastěji „vzdušnou lázeň“. Čím déle bude děťátko nezabalené, tím lépe. U dětí bývá opruzenina nezřídka důsledkem změny plen, které miminku „nesednou“. Obvykle jde o pleny levnější, ale mohou tak působit i pleny dražší – každému dítěti jednoduše vyhovuje něco jiného. V tom případně přechodně přejděte na pleny látkové. Sežeňte si kvalitní látkové plenky (ideálně již používané, do měkka seprané, třeba z vašeho dětství) a na několik dní je vyměňte za pleny jednorázové.

Účinná je dle zkušeností mnoha maminek i Rybilka. Jedná se o rybí mast, kterou je sice možné koupit hotovou s prodlouženou dobou trvanlivosti, nejlepší je však v lékárně čerstvě umíchaná rybí mast.

Na opruzeniny do krve je vhodné použít Solamyl. Nasypejte Solamyl na odličovací tamponky a vložte do kožní řasy nebo mezi půlky zadečku a nechte přes noc působit. Dojde ke zklidnění a vysušení.

Také černý čaj nebo nálev z řepíku lékařského představují skvělou hojivou lázeň na velmi podrážděnou až mokvající pokožku. Zapomeňte tedy na parfemované ubrousky i odvar z heřmánku, na ten je mnoho dětí a dospělých v současné době alergických. Připravte raději lázeň z řepíku nebo pravého černého čaje. Defekt opruzeniny oplachujte po každém přebalení, u dospělých dle potřeby, a nechávejte zaschnout na vzduchu.

Zdroj: článek Babské rady na opruzeniny

Kuchařka pro jaterní dietu – recepty

Citrónové biftečky

Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla

Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.

Těstoviny s cuketovou omáčkou

Přísady: 160 g těstovin, 1 střední cuketa (tykev), 4 rajčata, ¼ čínského zelí, 2 lžíce hladké mouky, strouhaný eidam, pažitka, petržel

Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.

Sázavský guláš

Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl

Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.

Zapečená brokolice se sýrem

Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy

Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.

Tvarohové kuličky s jahodovou kaší

Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl

Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jaterní dieta

Netradiční roláda

Ingredience:

  • 200 g žampionů
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí, vepřové)
  • několik zrnek celého pepře a koriandru
  • 1 kg vařených brambor
  • sůl
  • 1 vejce
  • 3 lžíce solamylu
  • 150 g hrubé mouky
  • 2 lžíce jemně nakrájené petrželky, bazalky, yzopu
  • 1 vejce na potření
  • 1 lžíce mletého lněného semínka

Postup přípravy:

Žampiony očistíme, klobouky oloupneme, nakrájíme na velmi malé kousky a zakapeme citronovou šťávou. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme žampiony a podusíme. Přidáme k mletému masu i se solí, kořením a dobře promícháme. Brambory jemně nastrouháme, osolíme, přidáme vejce, solamyl, prosátou mouku a zpracujeme na těsto, které na utěrce rozválíme. Na těsto rozetřeme masovou náplň, pomocí utěrky stočíme, přendáme na olejem potřený plech, roládu potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme lněným mletým semínkem a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut. Roládu podáváme pomačkanou vidličkou, s čerstvým nastrouhaným zeleninovým salátem.

Zdroj: článek Kašovitá jídla - recepty

Recepty na dia zákusky pro diabetiky II. typu

Zákusek bez cukru

Ingredience na náplň: 1 lžíce solamylu, 1 hrst rozinek, 500 g tvarohu, 3 vejce, dle potřeby: mléko, stévie, čokoláda dia

Ingredience na těsto:1 vejce, 250 g Hery, 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 400 g polohrubé mouky

Postup: Do mouky dáme prášek do pečiva, vejce a tuk. Uděláme těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny přidáme kakao. Na náplň utřeme tvaroh se žloutky, přidáme stévii, solamyl, rozinky. Mléko podle potřeby a tuhý sníh z bílků. Na plech nastrouháme hnědé těsto. Potřeme náplní a navrch nastrouháme bílé těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě. Ještě na teplou buchtu nastrouháme dia čokoládu.

Dia dort

Ingredience na korpus: 4 vejce, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g například dia mandlové pasty od značky Almendrina

Ingredience na krém: 3 lžíce mandlového krému, například dia mandlové pasty od značky Almendrina, 250 g mascarpone, 1 lžička vanilkového extraktu (lze nahradit vanilkovým luskem)

Postup: Rozehřejte troubu na 170 °C. Dortovou formu vyložte pečicím papírem. Ušlehejte tuhý sníh z bílků. Žloutky s dia mandlovou pastou ušlehejte do světlé pěny. Sníh z bílků opatrně promíchejte se žloutkovou pěnou a postupně přisypávejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Těsto nalejte do formy a pečte při 170 °C asi 40 minut (záleží na troubě, je lepší vyzkoušet nakonec špejlí). V míse ušlehejte mascarpone s dia mandlovou pastou a vanilkovým extraktem. Rozkrojte vychladlý korpus a natřete 2/3 krému. Zbylým krémem potřete vrch a boky dortu. Na dozdobení posypte plátky mandlí. Dejte vychladit do lednice.

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Autor obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová


sojový olej účinky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
solantra
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>