Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SONDA DO STŘEVA NOVOROZENCE

OBSAH

Moučnivka u novorozence

Moučnivka se u kojenců projevuje bělavými povlaky v ústech, a to na jazyku, tvářích, dásních nebo na patře. Puchýřky vypadají jako sražené mléko nebo tvaroh a nejdou jednoduše setřít. Někdy bývá moučnivka u kojenců doprovázena také mokvajícími puchýřky v okolí konečníku.

Takto vypadá moučnivka u novorozence.

Moučnivka u kojenců se léčí 0,5–1% genciánovou violetí, fialovým protiplísňovým roztokem. Genciána je v lékárnách běžně dostupná. Nanáší se na postižená místa. K aplikaci můžete použít vlastní prst ovázaný kouskem obvazu. Pokud moučnivka nezmizí do 3 až 4 dnů, navštivte lékaře. Na moučnivku lze použít také výplachy dutiny ústní roztokem tea tree oleje, zeleného jílu nebo aloe vera. Před jejich použitím se však u dětí poraďte s lékařem. Zároveň je nutné všechny dudlíky, které dítě používá, vyvářet nejlépe ve vodě s trochou octa.

Zdroj: Moučnivka

Diskuze

V diskuzi RAGLAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,prosím pletu od spodku navrch .Takže od průramku přidavát po jednom oku a jeto stejny jak př.dil i zad.dil a rukávy? Nikdy jsem raglan nepletla pletu na novorozence.Mnohokrát děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

JAK SE POSTUPUJE U RAGLANU.PLETU PRO NOVOROZENCE A RADU PRO HLOUPE.PŘIDÁVAT V KAŽDE ŘADĚ PO PO 1 OČKU?

Zdroj: diskuze RAGLAN

Imunitní systém novorozence při porodu císařským řezem

Děti, které neprojdou porodními cestami matky, mají horší poporodní adaptaci. Tvrdí se, že jsou náchylnější k astmatu, alergiím i ekzémům. Novorozencův trávicí trakt je nevyvinutý a slizovitá membrána, která pokrývá vnitřek střeva, je tenká a nesouvislá. Až po přijetí prvních bakterií v průběhu porodu a následně z potravy se mu začne membrána zacelovat a stává se i silnější. Tato membrána slouží jako brnění a ochraňuje střevní buňky od toho, aby se k nim nedostaly střevní bakterie blízko a následně nepronikly do krevního oběhu a nevyvolaly infekci. Naprosto rozdílnou mikroflóru mají děti porozené přirozeně oproti dětem narozeným císařským řezem. Dítě narozené přirozeně získá od matky zdravou dávku bakterií z její pochvy a řitního otvoru.

Děti narozené císařským řezem získávají první bakterie z kůže a také z povrchu v nemocnici a od lékařského personálu. Tato mikroflóra není tak pestrá a neobsahuje tolik důležitých bakterií zejména z rodu Lactobacillus. Někteří odborníci doporučují, aby dětem po císaři byla pusinka a další části těla pomazány stěrem z matčiny pochvy. Novorozenec by tak dostal správnou mikroflóru, kterou příroda zamýšlela předat z matky na dítě. Bohužel na tento způsob není veřejnost připravena.

Zdroj: Imunita novorozence

Diskuze

V diskuzi RAGLAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,prosím pletu od spodku navrch .Takže od průramku přidavát po jednom oku a jeto stejny jak př.dil i zad.dil a rukávy? Nikdy jsem raglan nepletla pletu na novorozence.Mnohokrát děkují

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den ,začinam plest raglan a nikdy jsem nepletla raglan.Mám dotaz přidávat v každe řadě jeto pro novorozence.Rada musi byt pro nechapajici děkuji moc a nashledanou

Zdroj: diskuze RAGLAN

Léčba

Léčba neprůchodnosti střev je ve většině případů chirurgická, okamžitá operace může pacientovi zachránit život. Jenom ve výjimečných případech se zvolí takzvaná konzervativní, tedy nechirurgická terapie. Tehdy se přes nos zavede do žaludku pacienta sonda, kterou bude krmen, musí mít také zavedenou infuzi v žíle a močovou cévku, kterou se vyvádí moč do sběrného pytlíku, a tím se kontroluje jeho výdej tekutin. Lékař také předepíše šetrné projímadlo, které dostane stagnující obsah střevní z organismu ven.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Diskuze

V diskuzi BOLEST KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobry den,uz temer 4 roky me stale boli a skrabe v krku,jak kdyz tam neco prekazi.Nachlazena jsem cca 2 rocne pokazde ztratim hlas,chraptim prubezne i bez nachlazeni,pri kychnuti me mandle a krk boli vic a vic,pomuze jedine,jakoby poskrabani zachrcenim ale pouze jen na chvili.
Pravidelne navstevuji zubare,dentalni hygienistku i praktickeho lekare,mam pritom problem se zapachem z ust.
Podstoupila jsem vysetreni zaludku zavedena sonda,a sonda jicnu nosem.
Nyni jsem objednana na alergologii a cekam jestli nemuze byt problem tam,zacal mi problem s dychanim a porad vykaslavam hlen,uz si pripadam bezradna a pricinu bolesti stale neznam.Prosim o radu,kde by mohl byt muj problem jsem nekuracka 30 let

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest krku

Hodnoty bilirubinu u novorozence

Se zvýšenou hladinou bilirubinu se pravidelně lékaři setkávají u novorozenců, u nichž dochází zcela normálně po porodu ke snížení počtu červených krvinek (mají jich více než dospělí) a k uvolnění většího množství bilirubinu – hovoří se o novorozenecké žloutence. Po odbourání bilirubinu žloutenka mizí. Stanovení bilirubinu u novorozenců je standardní vyšetření, novorozenec je zcela v pořádku.

Bilirubin u novorozence může být v rozmezí 24 až 149 mmol/l. Druhý den života může být normou rozmezí 58–197 mmol/l. Třetí den až pátý den bilirubin může být od 26 do 205 mmol/l. U kojenců je tento ukazatel obvykle normalizován do dvou týdnů (někdy do měsíce) jeho věku. Nicméně v případech, kdy se hladina bilirubinu zvyšuje, je nutné provést aktivní léčbu až po náhradní transfuzi krve. Navzdory skutečnosti, že tento postup má určité riziko, pomáhá předejít toxickému poškození mozku a vzniku výrazného neurologického deficitu.

U novorozenců se vzorek krve získává vpichem do patičky.

Zdroj: Bilirubin a jeho normální hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem VZNIK PIGMENTOVÉ SKVRNY U NOVOROZENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evík.

Chtěla jsem se zeptat, zda má na pigmentové skvrny u novorozence vliv stres a fyzické týrání matky ve vysokém stádiu těhotenství...
Můj přítel mě bil přes holé nohy měla jsem na obou nohách zarudlé bolavé fleky. Po porodu se mému synovi v těch samých místech objevili modřinky stejného tvaru a ve stejných místech a ty se během pár dnů změnily v pigmentové skvrny. ( tmavě hnědé fleky )
Je to možné, že by se to přenášelo z matky na plod? Nebo je to jen náhoda a babská povídačka...
Má s tím někdo nějakou zkušenost?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Evíku, co takhle vyměnit manžela??? Přenos zevních ran a pohmožděnin z matky na plod před porodem je vyloučený. Vyloučena ale není recidiva Vašeho manžela, který by stejné postupy fyzického násilí mohl aplikovat i na Vaše miminko. Buďte opatrná a raději si popovídejte se svou dětskou lékařkou, která fleky u Vašeho miminka může vidět a lépe je diagnostikovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vznik pigmentové skvrny u novorozence

Nádorové onemocnění tlustého střeva

Proč jsou Češi na předních místech s nádorovým onemocněním tlustého střeva? Je to především životním stylem! Nádorové onemocnění tlustého střeva postihuje především muže, kteří jsou také na prvních příčkách. Na četnost výskytu této nemoci má také vliv genetická dispozice, která se vytvářela léta. Kupříkladu středomořská strava s vlákninou je nejlepší prevencí před onkologickou nemocí tlustého střeva. V našem případě bude dobrým řešením dostatek čerstvé zeleniny ve stravě.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Imunitní systém kojence a střevní mikroflóra

Přechodný nedostatek imunitního systému dítěte v prvním roce života vrcholí v období 3. až 6. měsíce. V této době výrazně klesá hladina mateřských protilátek, nová tvorba vlastních protilátek je ještě nedostatečná a specifické bílé krvinky nejsou plně aktivní a zastoupené v dostatečné míře. Proto je novorozenec vystaven zvýšenému riziku ohrožení jakékoli nákazy. Mateřské mléko jako přírodní zdroj scházejících složek imunitního systému kompenzuje oslabenou imunitu novorozence. V mléce se nacházejí jak obranné bílé krvinky, tak všechny typy protilátek, a navíc další pomocné látky imunitního systému. Zvýšená přítomnost protilátek, které chrání především sliznice trávicího a dýchacího ústrojí, pomáhá zabránit uchycení respiračních a střevních infekčních mikrobů. Navíc protilátky získané z mateřského mléka hrají důležitou roli v nastolení normální mikroflóry v těle kojeného dítěte a zabraňují proniknutí některých neinfekčních látek, což může mít význam i při vývoji alergie.

Zdroj: Imunita novorozence

Dědičnost

Jsou některé rodiny, kde se vyskytuje nádor střeva v mladém věku a postihuje několik příslušníků rodiny. Dědičné formy představují asi 5–15 % všech nádorů střeva. Daleko častější je takzvaný sporadický karcinom, který představuje asi 80 % všech zhoubných nádorů a nedědí se. Velkou roli mohou hrát i chronické záněty střeva či vrozená polypóza tlustého střeva, která je sice nezhoubná, ale snadno se může zvrhnout ve svou horší obdobu.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Neví někdo jak se léčí svrab u 3 týdenního dítěte a 3 letého?
Lékařka podcenila moje problémy ačkoliv věděla že jedu k porodu své snachy (já to dostala od syna, který cestoval do zahraničí a spal ve vlaku a v hotelu). Takže jsem nakazila celou rodinu. Jsou teď bohužel daleko ode mě v cizině a nemohu jim pomoci, snad jen radou. Jistě mě teď všichni nenávidí, ale lékařka mi řekla, že to je z nervů to svědění. Každý se může mýlit, ale toto je trochu moc nakazit novorozence.
Jolana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svrab

Rakovina tlustého střeva a její příznaky.

Lidé často ignorují varovné příznaky vlastního těla při ca tlustého střeva: krev ve stolici, dlouhodobější průjem nebo zácpa, zvýšená plynatost, bolesti břicha a dlouhodobé nevysvětlené bolesti zad. Lékaři připomínají další zákeřnou vlastnost rakoviny tlustého střeva: nemusí bolet ani se jinak projevovat. Proto je důležité provádět vyšetření i u pacientů, kteří nemají žádné problémy a je jim více než 50 let.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Gold.

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Start imunitního systému novorozence

Plod v děloze matky nemá plně vyvinutý imunitní systém, protože ho za normálních okolností ani nepotřebuje. Patogenní mikroorganismy se k plodu většinou ani nedostanou, a pokud ano, je plod vybaven pouze bazální hladinou protilátek třídy IgG, které se k němu dostávají transplacentární cestou (prochází z matčina organismu přes placentu). V okamžiku porodu je novorozenec vybaven stejným množstvím protilátek IgG jako jeho matka, pokud se v krvi dítěte nalézají protilátky třídy IgM, jedná se nejspíše o reakci na infekci během těhotenství, tedy o takzvanou intrauterinní infekci (což je pravděpodobně nejčastější příčina předčasných porodů). Buněčná imunita rovněž vykazuje určité zvláštnosti vzhledem k poměrům u dospělých. Množství a v některých případech i aktivita buněk imunitního systému (jedná se o různé typy bílých krvinek) jsou snížené. Z tohoto faktu vyplývá, že imunitní systém vykazuje sníženou schopnost usmrcovat některé bakterie, například Escherichia coli. Novorozenec je tedy ohrožen nákazou i za normálních okolností poměrně neškodnými bakteriemi (míněno pro zdravého dospělého). Pro novorozence představují nebezpečí zejména ty mikroby, které osídlují porodní cesty a při porodu se drobnými oděrkami či sliznicí dostávají do organismu dítěte. Zde narazí pouze na slabý odpor málo vyvinutého imunitního systému, a tak mohou způsobovat těžká onemocnění typu sepse, zánětu mozkových blan a další. Problémem však nejsou jen bakterie, hrozí i nákaza herpetickými viry, virem žloutenky typu B nebo dokonce virem HIV.

Zdroj: Imunita novorozence

Diskuze

V diskuzi NÁROK NA LÁZNĚ PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kachlířová.

Manžel je po operaci tlustého střeva . Prosím o doporučení lázní.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan Mihalčik.

Prosím o doporučení vhodných lázní pro diagnozu karcinomu rekta C20- z indikace I/1X. Děkuji.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci tlustého střeva

Prevence rakoviny tlustého střeva

V Čechách existuje národní screeningový program na testování karcinomu tlustého střeva. Tento program je lékaři všeobecně akceptovaný a je hrazený pojišťovnou. S pravidelným testováním se začíná u lidí po dovršení věku 50 let. Vyhodnocuje se nejprve přítomnost krve ve stolici u lidí nad 50 let a teprve při pozitivním výsledku je doporučeno kolonoskopické vyšetření tlustého střeva. V podstatě ale nemá smysl, aby si pacient dělal test na přítomnost krve ve stolici, pokud ví, že případné budoucí kolonoskopické vyšetření podstoupit nechce.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Diskuze

V diskuzi VÝVOD Z TLUSTÉHO STŘEVA STOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

jsem po operaci tlustého střeva stomie a mám dotaz mám tlak do konečníku jako když potřebuji vykonat potřebu má to tak být nebo je něco špatně děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vývod z tlustého střeva stomie

Umístění slepého střeva

Slepé střevo je slepý výběžek a část tlustého střeva, která spojuje poslední oddíl tenkého střeva zvaný kyčelník se vzestupným tračníkem. Tenké střevo ústí do tlustého ne přímo na jeho počátku, ale až kousek za ním. V běžném hovoru dochází k záměně slepého střeva s apendixem, což je červovitý výběžek slepého střeva. Často zmiňovaný zápal slepého střeva je ve skutečnosti zápalem apendixu a pouze apendix je pak při nevyhnutelné operaci odstraněn. Apendix je úzký, trubicovitý ocásek, připojený na slepé střevo (caecum). Jeden jeho konec je uzavřený a druhý ústí do tlustého střeva. Měří okolo 10 cm na délku a 1 cm na šířku a zřejmě se jedná o vývojový pozůstatek. Apendix je uložen v pravém podbřišku a pro trávicí činnost nemá žádný význam. Je spíše pokládáno za lymfatický orgán, bez kterého se však tělo může snadno obejít. Uložení apendixu není u každého člověka stejné. V anatomických atlasech je popsáno 6 různých lokalizací, kde může být červovitý přívěsek nalezen, a proto ani příznaky nejsou vždy stejné.

Zdroj: Zánět slepého střeva

Neprůchodnost střev u novorozenců

Neprůchodnost střev u novorozenců může nastat na základě vrozené dispozice.

Patří sem pylorostenóza, což je vrozená porucha, která způsobuje blokádu vrátníku. Vrátník je trubice vedoucí ze žaludku do tenkého střeva. Sval kolem vrátníku slábne a neumožňuje průchod stravy do tenkého střeva. Porucha postihuje především chlapce a projevuje se ve 2. až 8. týdnu života. Příznaky zahrnují zvracení, dehydrataci, nerovnováhu chemických látek v těle a podvýživu. Léčba spočívá v chirurgickém otevření vrátníku.

Dále atrézie střeva. Děti, které se narodí s atrézií, mají neprůchodná střeva, neboť jim část tenkého nebo tlustého střeva chybí, nebo je nedostatečně vyvinutá.

Stenóza střev je částečná blokáda střev, která je následkem vrozeného zúžení části tenkého nebo tlustého střeva.

Příčinou střevní neprůchodnosti mohou být některé nemoci nebo poruchy, například Crohnova nemoc, Hirschsprungova nemoc, neprůchodná řiť, anebo některé kýly, jako je kýla brániční a kýla tříselná. Možnou příčinou je i vsunutí jedné části střeva do jeho následné části.

Zdroj: Neprůchodnost střev

Vláknina proti rakovině tlustého střeva

Vláknina má dobrý vliv na funkci střeva a na prevenci onemocnění tlustého střeva. U některých pacientů se velmi dobře uplatňuje rozpustná vláknina. Naopak vláknina přítomná ve stravě je optimální pro člověka, který chce mít kvalitní stravování a zároveň chce mít také zdravé střevo. Přirozená vláknina, jako součást stravy, je proto nejvíce preferovaná. Doplňky stravy s vlákninou nejsou nutné, pokud pacient zvládne přijmout vlákninu ve své běžné stravě. Vlákninu ve stravě nejvíce obsahuje například kysané zelí, slupka brambor, listová zelenina, cereálie, neloupaná rýže. Kysané zelí je zároveň také známo jako prostředek pro vyčištění a vyprázdnění střev.

Zdroj: Vyšetření tlustého střeva na gastroenterologii

Vývoj imunity plodu během těhotenství

Protilátky se začínají vytvářet již v plodu těhotné matky, a to zhruba od 20. až 30. týdne. Jejich množství však bývá tak malé, že je nelze považovat za ochranné. Novorozenec po porodu je však chráněn takzvanými mateřskými protilátkami, které se do malého děťátka dostávají přes placentu. Jejich množství je někdy dokonce vyšší než u dospělého člověka, a proto dostatečně kvalitně chrání novorozence vůči cizorodým látkám a infekčním mikrobům. Nevýhodou mateřských protilátek je jejich dočasné působení, přetrvávají totiž v těle novorozence zhruba 3 až 12 měsíců. Již po 2 měsících po narození jejich množství významně klesá až pod hranici účinné ochrany, neboť jsou metabolicky rozkládány a vylučovány z těla dítěte. Po porodu se v těle nového človíčka začínají vytvářet také vlastní protilátky, jejich množství je však zpočátku velmi malé a teprve s postupem věku se jejich tvorba zvyšuje. Zjednodušeně lze říci, že v prvním roce života se tvoří zhruba 50 % všech protilátek ve srovnání s dospělým člověkem. Teprve kolem 10. roku si dítě vytváří takové množství protilátek, které odpovídá dospělému člověku.

První bílé krvinky se pozorují již v období žloutkového vaku, později hrají významnou roli při zánětlivých reakcích. Typické obranné bílé krvinky, které se vytvářejí v kostní dřeni, krvi a slezině, se objevují v plodu od 12. týdne těhotenství. Podobně jako u protilátek je jejich množství zpočátku nepatrné, ale postupně, jak plod roste, jejich množství stoupá. Mimo jiné vznikají další druhy těchto obranných buněk a zvyšuje se rovněž jejich obranná aktivita. Některé z těchto buněk bývají po porodu u novorozeného děťátka plně funkční. V období zrání plodu se obranné bílé krvinky učí rozlišovat vlastní látky od látek cizorodých. To přispívá ke správné funkci imunitního systému, který nesmí negativně ovlivňovat či odstraňovat užitečné buňky, tkáň a další biologické látky vlastní člověku. Stejně jako protilátek nemá novorozenec také dostatek těchto specificky obranných bílých krvinek, které navíc nevykazují tak vysokou obrannou aktivitu jako u dospělých lidí.

Zdroj: Imunita novorozence

Rakovina tlustého střeva foto

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Věk s nejčastějším výskytem

Rakovina tlustého střeva v mladém věku může být pravděpodobná u jedinců, kteří mají jednoho nebo více nejbližších rodinných příslušníků s rakovinou tlustého střeva. Dalším potenciálním rizikem je zánětlivé onemocnění střev, jako je ulcerózní kolitida nebo Crohnova nemoc. Nebo pokud máte v rodinné anamnéze některý z kolorektálních nádorových syndromů, tak zde také hrozí možnost výskytu rakoviny tlustého střeva. Doporučený věk pro kolonoskopii u jedinců výše zmiňovaných skupin je 20–25 let. Lidé s vysokým rizikem rakoviny tlustého střeva jsou obvykle pod dohledem odborníka, který vystaví doporučení pro kolonoskopii na základě pečlivého sledování. U pacientů s vysokým rizikem je včasné odhalení základem úspěchu léčby rakoviny tlustého střeva.

Bohužel je nádor velmi často zjištěn až při vzniku komplikací způsobených značně pokročilým stadiem. Teprve komplikace totiž přivedou pacienta na chirurgii, nejčastěji jde o projev střevní neprůchodnosti (pocit nadmutého břicha, zástava větrů a stolice, zvracení) nebo prudké krvácení do zažívací trubice.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP