Téma

TOFU

TOFU, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Tofu, neboli tvaroh ze sójových bobů, je v Číně po dlouhá léta oblíbeným jídlem. A s rostoucí popularitou rostlinné vegetariánské a veganské stravy se častěji objevuje i na západních jídelních lístcích. Existuje však určitý zmatek ohledně toho, zda je tofu dobré nebo špatné pro lidi s dnou. Dříve někteří zdravotníci doporučovali lidem náchylným na dnu, aby minimalizovali spotřebu tofu a sóji, protože sója je přímo nabitá puriny. Ovšem studie z roku 1998 odráží tyto starší postoje k tofu a dně a řadí tofu mezi potraviny prospěšné při dně. Proč? Čtěte dále a dozvíte se vše o tofu, purinech a vlivu na dnu.


Zdravotní přínosy konzumace tofu

Nutriční profil tofu

100g porce dušeného tofu obsahuje:

  • 73 kcal / 304 kJ;
  • 8,1 g bílkovin;
  • 4,2 g tuku;
  • 0,5 g nasycených tuků;
  • 0,8 g mononenasycených tuků;
  • 2,0 g polynenasycených tuků;
  • 0,7 g sacharidů.

Hladiny vápníku v tofu se liší, proto zkontrolujte štítky a hledejte produkt, který má „kalciovou sadu“ – to znamená, že do produktu byl přidán chlorid vápenatý (E509) nebo síran vápenatý (E516).

10 zdravotních výhod tofu

  1. Zdroj „kompletních“ rostlinných bílkovin. Sója, včetně tofu, je užitečným zdrojem rostlinných bílkovin , poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, které potřebujeme pro růst, obnovu a funkce, jako je imunita. Stravitelnost proteinu v sóji je velmi dobrá, přičemž některé studie naznačují, že může být dokonce srovnatelná s živočišnými proteiny.
  2. Zdroj ochranných rostlinných látek. Sojové produkty, a především tofu, obsahují přírodní rostlinné sloučeniny zvané isoflavony; ty jsou ochranné a jako takové pomáhají minimalizovat poškození známé jako oxidační stres. Právě toto poškození se podílí jak na stárnutí, tak na vzniku řady chronických onemocnění. Sójové boby obsahují také další aktivní rostlinné sloučeniny, jako jsou saponiny.
  3. Je bohaté na živiny, dodává relativně více živin než kalorií. Tofu je bohaté na živiny – to znamená, že poskytuje mnoho živin, v užitečném množství vzhledem k množství energie (kalorií), které poskytuje.
  4. Může zmírnit perimenopauzální symptomy. Isoflavony jsou také často popisovány jako fytoestrogeny; to znamená, že napodobují slabou formu ženského hormonu estrogenu v těle a některé ženy zjišťují, že jim pomáhá s perimenopauzálními příznaky, jako je špatná nálada a návaly horka. Genetika, vaše střevní mikroflóra a faktory životního prostředí hrají obrovskou roli v tom, jak naše těla reagují na určité potraviny, takže zatím nelze říci, zda je strava bohatá na fytoestrogenní potraviny prospěšná pro všechny ženy.
  5. Může podporovat zdraví srdce. Pravidelná konzumace luštěnin, včetně sóji, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění; Předpokládá se, že je to proto, že jsou bohatým zdrojem fytochemikálií a také vlákniny.
  6. Může pomoci snížit cholesterol. Pravidelná konzumace potravin bohatých na isoflavony, jako je tofu, je spojována se sníženou hladinou cholesterolu. Studie [3] naznačují, že konzumací tofu se dosáhne snížení lipoproteinu s nízkou hustotou (LDL), typu často označovaného jako „špatný“ cholesterol, a také celkového cholesterolu.
  7. Může podporovat snížení krevního cukru. Jedna studie [4] na ženách po menopauze, které konzumovaly 100 mg sójových isoflavonů každý den, zaznamenala snížení hladiny cukru v&nb

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tofu a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.

Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.

Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.

Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.

Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.

2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.

3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Seznam nevhodných potravin

Recepty na makrobiotickou stravu

Brokolicovo-kokosový tofu krém

Ingredience: brokolice, tofu, kokos

Postup: Do hrnce dáme růžičky brokolice, tofu natural a trochu vody se solí/shoyou a chvíli vaříme. Pak přidáme kokosové mléko, umeocet a ještě povaříme. Nakonec rozmixujeme na hladký krém.

Ovesno-jáhlová kaše pro kojence

Ingredience: vločky ovesné, jáhly, mrkev

Postup: Jemné ovesné vločky + jáhlové vločky (nebo předem uvařené jáhly) chvíli povaříme s vodou na hustou kaši. Odstavíme z plotny a přidáme trochu čerstvě lisované mrkvové šťávy a promícháme – kaše je řidší a zároveň akorát teplá pro podávání.

Žampióny na smetaně

Ingredience: houby, celer, petržel kořenová nebo pastinák, tofu, sójová smetana, rýže natural

Postup: Na oleji orestujeme cibuli se solí a kmínem, přidáme plátky žampiónů, „bílou“ kořenovou zeleninu (zde petržel a celer), zastříkneme shoyou, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Nakonec přidáme kostičky tofu (zde bylinkové), zalijeme (sójovou) smetanou, zahustíme pomocí kuzu a ještě chvíli povaříme. Přílohou je vařená rýže natural.

Zdravé sušenky

Ingredience: 2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky, 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek směsi ořechů (dle chuti), 2 hrsti sezamového semínka, 3 hrsti lněného semínka, 1 hrst slunečnicového semínka, 1 lžička kypřicího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce kvalitní melasy nebo obilného sirupu/sladu, 0,5–3/4 hrnku oleje, sladěnka

Postup: Všechny suroviny zpracujeme v tuhé těsto, které potom vykrajujeme lžicí a tvarujeme. Pečeme cca 10 minut na 200 °C. Pro sladší chuť možno přidat i pokrájené sušené ovoce nebo nahrubo nasekat carobovou čokoládu.

Dortíky s marcipánem

Ingredience: špaldová mouka, obilné mléko nebo sójové mléko, javorový sirup, jablečný ocet, mandle

Postup: Potřebujeme 1 a 1/3 hrnku celozrnné mouky, půl lžičky prášku do pečiva a třetinu lžičky sody. „Mokrou“ směs tvoří půl hrnku mandlového mléka a lžička jablečného octa. Smícháme a necháme odstát. Přidáme 1/3–1/2 hrnku javorového sirupu, 1/3 hrnku oleje. Vmícháme suchou směs. Nalejeme do formy a pečeme na 160 stupňů. Po vychladnutí pomažeme rozvařeným ovocem a nazdobíme tvary z marcipánu. Marcipán připravíme následovně. Smícháme 200 g najemno mletých mandlí s asi pěti lžícemi javorového sirupu a vypracujeme do vlhkého těsta. Pokud se marcipán drobí, přidáme po trochách sirup. Pokud chcete různé barvy, rozdělte těsto a dobarvěte přírodním barvivem nebo zeleninou (řepný džus je jen jedna z možností). Vytvoříme placky a dáme chladit.

Fazolový guláš

Ingredience: fazole, cibule, zeleninový vývar, dýně hokaido, česnek, kukuřičný škrob, polenta

Postup: Na oleji orestujeme ci

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Makrobiotická strava

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Šubert.

Dobrý den, jak je na tom s obsahem vitaminu K1 přírodní tofu?

Děkuji. S pozdravem J. Šubert

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedna porce tofu (85 g) má přibližně 12 mcg vitamínu K. Tofu má výhodu, že obsahuje oba typy vitamínu K a to K1 y K2.
Pokud užíváte Warfarin, tak tofu je skvělá volba ve vašem jídelníčku. Nejen proto že má nízký obsah vitamínu K, ale také proto, že má nízký obsah tuku a vysoký obsah bílkovin. Díky tomu je také skvělým doplňkem jídel jako náhražka masa. Výhodou je, že tofu nemá výraznou chuť, takže přebírá chuť vašeho oblíbeného koření nebo omáčky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Zkušenosti s tofu při dně

Zde jsou poznatky pacienta potýkajícího se s nemocí dna.

Na rozdíl od jiných forem artritidy není dna chronická, ale vzplane v epizodách trvajících jen několik dní. Můj první útok byl v polovině 80. let. Byl jsem vegetarián, ale jedl jsem příliš mnoho živočišných bílkovin - zejména sýr jako pohodlnou potravinu, studoval jsem doktorát, protože se mi rozpadlo manželství. Můj lékař mi během vzplanutí přikázal užívat Colchicin, odvozený z krokusů jako šafrán, ale se spoustou potenciálně závažných vedlejších účinků. Již nedoporučujeme! A Allopurinol (Milurit, pozn. redakce) musíte neustále užívat, ať už jste nemocní nebo ne, takže jen mnohem více peněz pro Big Pharma.

Rychlý posun vpřed na začátek roku 2000. Nová žena a rodina, mnohem méně stresu, vegan a žádná aktivní dna po celé desetiletí. Snědl jsem celý blok tofu (340 g) jako salát z tofu směs (extra pevné tofu, vymačkané nasucho, poté rozdrobené vidličkou, hroznové semínko Vegenaise, jemně nasekaný celer včetně listů, jemně nakrájená červená nebo Vidalia cibule, kurkuma, černý pepř, celozrnná hořčice, kelp prášek, miso) vše položeno na knäckebrotu nebo žitném chlebu, nebo jen tak. Tak lahodné! NEMŮŽU UVĚŘIT, že jsem to snědl celé, ale omezte prosím své denní bílkoviny na ne více než 1/2 bloku (170 g). Mé tříčlenné rodině vystačí 1 blok tofu (340 g) na celý den, každý den po celá léta. A od té doby, co jsem omezil bílkoviny jen na tohle tofu, žádná dna už nikdy víc mě netrápila.

Moje rada na záchvat při dně: Okamžitě ODSTRANĚTE VŠECHNY bílkoviny po dobu (nejvýše 2–3 dnů). Jezte hodně třešní a višní (ale ne těch tmavých/sladkých) a/nebo pijte šťávu z višní. Jezte celer nebo pijte čaj z celerových semínek nebo kořene pampelišky, abyste hodně čůrali a vypláchli krystalky kyseliny močové, které bodají do nervů v blízkosti vašich kloubů. Pro zmírnění bolesti udržujte nohu zvednutou, s ledem uvnitř tenkého ručníku na špičce nohy. Vždy mi pomohla kurkuma s černým pepřem nebo její koncentrát, kurkumin s Bioperinem. Četl jsem, že aspirin na mírnění bolesti zhoršuje dnu. Já osobně neberu tyto NSAID, YMMV, cokoliv. Nejdůležitější jsou: třešně na antokyany a diuretika celer nebo hodně vody na zředění a vyplavení kyseliny močové.

Zdroj: článek Tofu a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Vědecký důkaz podporující tofu při dně

Populární rostlinná alternativa masa a mléčných výrobků sója je celosvětově nejpěstovanější luštěninou a bohatým zdrojem bílkovin. Tofu, neboli sójový tvaroh, je oblíbené jídlo získané ze sóji. Vyrábí se srážením čerstvého sójového mléka, jeho lisováním do pevného bloku a následným ochlazením, v podstatě stejným způsobem, jako se vyrábí tradiční mléčný sýr srážením a tuhnutím mléka. 100 gramů tofu obsahuje 8 gramů bílkovin a 22 mg purinů, což ho řadí mezi potraviny s nízkým obsahem purinů.

Existuje studie [1], která zkoumala vliv tofu na metabolismus kyseliny močové u 8 zdravých a 10 dnavých subjektů. V rámci této studie se zjistilo, že požití tofu zvýšilo plazmatickou koncentraci kyseliny močové spolu se zvýšením clearance kyseliny močové a vylučování kyseliny močové močí. Zvýšení plazmatické koncentrace kyseliny močové však bylo překvapivě malé. Je zajímavé, že u pacientů s dnou s clearance kyseliny močové > 6,0 ml/min (spodní normální hranice) nebylo pozorováno žádné významné zvýšení plazmatické močoviny a clearance kyseliny močové. Výsledky studie naznačují, že tofu je výhodným zdrojem bílkovin, zejména u pacientů s dnou s clearance kyseliny močové > 6,0 ml/min.

Zdroj: článek Tofu a puriny

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepa.

Dobrý den, mám zvyšenou kyselinou močovou, udržovanou lékem.
Mohu jíst jako náhradu masa tofu ? Kolik má purinů ?
Jak často mohu v týdnu zařadit do jídelníčku.

Díky, Pepa

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu, ačkoliv je vyrobeno ze sóji, tak obsahuje jen málo purinů. Tofu tedy můžete jíst jak často chcete, ikdyž máte problémy s kyselinou močovou. Tofu vám dodá důležité bílkoviny, které nemůžete normálně získávat z masa kvůli jeho vysokému obsahu purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny tabulka

Tofu obsah purinů

Tofu se získává ze sóji a sója je přímo nabitá puriny. 100 gramů sóji obsahuje 18 gramů bílkovin a 137 mg purinů, což sóju řadí mezi potraviny s vysokým obsahem purinů. Jak to, že tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a navíc po konzumaci vůbec neovlivňuje úrovně kyseliny močové a nezhoršuje dnu, když samotná sója je úplný opak? Může za to voda a způsob získávání mléka ze sóji.

Existuje vědecká studie [2], při které bylo zkoumáno rozložení obsahu purinů v sójových produktech a jeho změny při zpracování sójového mléka. Výsledky ukázaly, že obsah purinů v tofu (sojovém tvarohu) byl 20,3-22,5 mg/100 g čerstvé hmoty, což bylo klasifikováno jako potravina s nízkým obsahem purinů (<25 mg/100 g čerstvé hmoty).

Fermentované produkty ze sójových bobů, jako je dou pi (sójový film), dou shi (fermentované sójové boby), sójová omáčka, miso, dou ban jiang (sójová pasta), dou fu ru (fermentovaný sójový tvaroh) a chou dou fu (silný vonící konzervovaný fazolový tvaroh), obsahovaly puriny v rozmezí 28,5-75,0 mg/100 g čerstvé hmoty, což byly potraviny se středním obsahem purinů.

Významným faktorem se ukázala vlhkost v sóji. Vysoká vlhkost v sóji vede k relativnímu snížení obsahu pevných látek, což vede ke snížení obsahu purinů. Studií ale bylo také zjištěno, že u některých vybraných produktů pro vegetariány však takový vztah neexistoval. Při zpracování sojového mléka sojové boby v kroku máčení absorbují vodu až ze 60 %, což vede ke snížení obsahu pevných látek a následně ke snížení obsahu purinů.

Úroveň obsahu purinů v sójovém mléce je 12 mg/100 g čerstvé hmoty, což je potravina s nízkým obsahem purinů. Z tohoto faktu vyplynulo, že během homogenizace byla do roztoku sójového mléka extrahována pouze část z celkového obsahu purinů v sójových bobech. V kroku vaření nebyly zjištěny žádné významné změny v množství purinů.

Zdroj: článek Tofu a puriny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJA A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Kubíčkova.

Chtěla jsem se zeptat zda sním konzumovat na dnu sojové maso nebo výrobky ze soji. Nikde jsem se konkrétní odpovědi nedopatrala. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja a výrobky z ní jsou bohužel při dně nevhodné, protože obsahují mnoho purinů a mohou dnu zhoršovat. Bez obav lze konzumovat pouze tofu, ale jen v množství 100g za den. Tofu se sice také vyrábí ze sójového mléka, ale při výrobě se odstraní většina hmoty s puriny, a výsledný produkt je pak poživatelný pro lidi se dnou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Soja a puriny

Potraviny s nízkým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy jsou nedílnou součástí naší stravy, a tudíž je nelze vyloučit z jídelníčku. Pokud však máte malý energetický výdej, je lépe vybírat z potravin s nízkým obsahem sacharidů:

Cuketa

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Můžete ji použít jako náhradu mouky v pokrmu.
  • Výživový bonus: vitamín B6, draslík, mangan a vitamín C.

Květák

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 5 g.
  • Květák je nazýván hubeným škrobem. Uvařený může být použit na kaši jako alternativa bramborové kaše, tím ušetříte asi 23 gramů sacharidů na porci. Jako rozemletý můžete použít místo kuskusu nebo rýže.
  • Výživový bonus: spolu s brokolicí a kapustou je květák antioxidantem.

Mangold

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Mangold je listová zelenina, která se objevovala v jídelníčku obyvatel Středomoří již před více než dvěma tisíci lety. I dnes je typickým druhem zeleniny středomořské stravy. Obsah nutričně hodnotných látek ho řadí mezi top zeleninu. Husté, tmavé listy této rostliny by měly být součástí každého vašeho nákupu. Listový i řapíkatý mangold lze použít syrový nebo tepelně zpracovaný. Listový nevydrží příliš dlouho, musí se zpracovat rychle, při vaření ztrácí barvu. Oba druhy lze využít podobně jako špenát. Listy i řapík lze připravovat společně nebo odděleně. Samotné řapíky lze upravovat podobně jako chřest nebo brokolici.
  • Výživový bonus: obsahuje obrovské množství vitamínu K.

Houby

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 2 g.
  • Všechny druhy hub mají nízký obsah sacharidů a mají charakteristickou chuť. Velké, masité klobouky hub čepice lze použít jako alternativu hamburgeru, nebo jako náhradu za podklad pizzy s položením všech oblíbených ingrediencí.
  • Výživový bonus: houby všech typů mají vysoké množství sloučenin posilujících imunitní systém.

Celer

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí pouhý 1 g.
  • Celer obsahuje asi 95 procent vody, takže není žádným překvapením, že je v něm málo sacharidů. Můžete jej přidávat do salátů.
  • Výživový bonus: obsahuje značné množství vitamínu K.

Cherry rajčátka

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 6 g.
  • Cherry rajčátka jsou oblíbená pro svou chuť a velikost, dají se konzumovat syrová nebo tepelně upravená. Také jsou výtečná sušená nebo pražená místo oblíbených brambůrek.
  • Výživový bonus: jsou zdrojem lykopenu, který je účinný proti rakovině, jako antioxidant.

Špagetová dýně

  • Obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny činí 7 g.
  • Špagetová dýně se hodí jako náhražka těstovin, má ořechovou chuť. Postup přípravy nedá m

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slávek.

Nikde jsem nenašel kolik purýnů je v soje. Je vhodná při dně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sója patří mezi potraviny s vysokým obsahem purinů proto se může jíst jen po troškách, pokud tedy máte dnu a hlídáte si kyselinu močovou.
Něco jiného je tofu, které se vyrábí ze sóji, ale díky fermentaci při výrobě se odstraní velká část purinů, což dělá z tofu potravinu vhodnou při purinové dietě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Příběh

Ve svém příspěvku CHLORELLA JAPAN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva SVOBODOVÁ.

Dobrý podvečer,
chlerellu užívám intenzivně, spolu se Zeleným ječmenem už 3-tí den.....
Všimla jsem si, jen, že nemám pocit hladu, cítím se plná, nemám ani chuť k jídlu, ve střevech mi to stále "bublá"....To jsem si říkala, že se čistí zážívání...
Ale dnes se u mě projevily příznaky chřipky - zimnice, bolest hlavy, zad, zvýšená teplota...Prostě bolí mě celý člověk...
Prosím, může to být způsobeno uživání chlerelly a nebo je to tím, že je nyní všude spousta chřipek a nachlazení...?
Děkuji za odpověď.
EVA (41 let, Zlín)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Hajzlerova.

S tim bohuzel nesouhlasim, tak jak vy, uzivam zaroven zeleny jecmen i chlorellu, s prestavkou asi po 4.cele velke baleni a bohuzel nedochazi k nicemu, co vy licite. Zadne bublani ve strevech, rozhodne chut k jidlu musim omezovat, mam neustale velkou. Naopak se citim velice dobre, prestoze jsem uz v letech. Ale jsem temer vegetarian a ma strava se sklada predevsim z ovoce, zeleniny,casto i
fermentovane, ras, lustenin a obilovin. Obcas trochu syra, tofu, bileho jogurtu. Masu neverim.

Zdroj: příběh Chlorella japan nežádoucí účinky

Recepty

Mrkev s tofu

Ingredience: 5 větších mrkví, 3 stroužky česneku, 1 cibule, kokosový olej, voda, 5 lžic sójové omáčky, 1 balení tofu, kari, mletý pepř, chilli

Postup: Na slabá kolečka nakrájíme asi 5 větších mrkví. Zvlášť si na plátky nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 větší cibuli, které dohromady lehce opražíme na kokosovém oleji. Přisypeme mrkev a zalijeme vodou tak, aby se ponořila. Přidáme asi 5 lžic sójové omáčky, sůl, pepř a mrkev dusíme. Když je měkká, vodu slijeme a přidáme na kostičky nakrájené bylinkové tofu, které jsme si předtím lehce osmažili na směsi z kokosového oleje, chilli, kari a mletého pepře. Podáváme s kuskusem.

Batátová kaše

Ingredience: kokosový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, batáty, voda, sůl, pepř, kari koření

Postup: Na kokosovém oleji lehce osmahněte cibuli a česnek. Přidejte batáty, vodu, uvařte, přidejte pepř, sůl, trošku kari koření a vše rozmačkejte. Skvěle se tato kaše dochutí cherry rajčátky, okurkovým salátem nebo nakrouhaným zelím.

Bramborová polévka

Ingredience: brambory, mrkev, celer, petržel, hrášek, houby, brokolice, cibule, sůl, pepř, 8 stroužků česneku, petrželová nať

Na menší kostičky si nakrájejte brambory, mrkev, houby, brokolici, cibuli a celer. Vše vhoďte do hrnce společně s hrstí hrášku a dejte vařit. Osolte, opepřete. Nakrájejte na malé kousky petržel a utřete asi 8 stroužků česneku. Přibližně 5 minut před tím, než bude polévka hotová, přidejte petržel a česnek. Na závěr přidejte rozsekanou petrželovou nať.

Dýňová polévka

Ingredience: dýně, olivový olej, cibulka, nastrouhaný zázvor, sůl, pepř, kari koření, kokosové mléko

Postup: Dýni nakrájíme na malé kousky. Na olivovém oleji osmažíme dozlatova cibulku a přihodíme kostičky dýně. Zalejeme vodou tak, aby byla dýně ponořená. Přidáme kari koření, maličko nastrouhaného zázvoru, sůl a pepř. Vaříme doměkka, přidáme trošku kokosového mléka a mixujeme. Pokud nemáte mixér, stačí to všechno rozmačkat vidličkou dohladka. Podávejte s nasekanými bylinkami. Výborný je koriandr.

Zdroj: článek Raw till 4

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stehlik marrtin.

Doporučili byste při zvýšené kyselině tofu???děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů a proto je vhodné při zvýšené kyselině močové. Dejte pozor, abyste při přípravě tofu nepoužívali máslo nebo příliš mnoho oleje. Tofu raději grilujte nebo restujte. Vyvarujte se konzumaci tofu, které je obalované nebo obalené těstem a usmažené na pánvi. Tofu je výborný zdroj bílkovin a je možné s ním nahradit některé nebo všechny pokrmy z hovězího nebo vepřového masa, také z drůbeže, korýšů nebo ryb. Zároveň s ním můžete nahradit smažené hranolky, nudlové pokrmy a polévky. Celková denní spotřeba potravin bohatých na bílkoviny, jako je i tofu, by neměla přesáhnout ne více než 170 gramů. Při zvýšeném příjmu potravin s vysokým obsahem bílkovin je důležité zvýšit také množství vypité čisté vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Potočnice

Potočnice byla dříve používaná jako jakási náhražka hořčice. Listy této rostliny nacházejí uplatnění v salátech. Zbytek rostliny je po usušení používán jako koření. Léčivé účinky této rostliny se využívají už od starověku.

Účinky

Potočnice v čerstvém stavu obsahuje vitamín C, E, D a provitamín A. Obsahuje hořčičnou silici glykonasturtin a také důležité stavební kameny pro tělo, jimiž jsou železo a draslík. Dále také jód nebo síru. Ve Francii se jí potočnice jako salát nebo syrová zelenina pokapaná citronem, přičemž právě citron dodává potočnici tu pravou pikantní chuť. V drogeriích lze koupit i šťávu z potočnice. Pomáhá proti nedostatku vitamínů a proti jarní únavě.

Sazenice a pěstování

Potočnici můžeme mít po celý rok čerstvou. Pěstuje se stejně jako známá řeřicha. Rozdíl je jen v tom, že potočnice potřebuje k růstu květináč se zeminou. Nespokojuje se s trochou mokré vaty v talíři, která stačí řeřiše. Potočnice je jinak dosti nenáročná bylinka. Důležité je, roste-li venku v přírodě, aby byla u tiché tekoucí vody, která také v nejkrutější zimě nezamrzá. Většina zahrádkářů nemá k dispozici tekoucí vodu, proto musí pěstovat potočnici ve vlhkých truhlících nebo miskách, které umístí do stínu.

Dejte semena do sadbových misek, zasypte zeminou a udržujte stále mokré. Po deseti až čtrnácti dnech se vytvoří malé bylinky. Můžete si ale také vzít odnože potočnice z potoka, které v mokru rychle rostou. Poté, co výhonky potočnice dosáhnou délky 12 cm, mohou se poprvé řezat. Nejlepší listy na salát se sklízejí v letních měsících. Potočnici však můžete pěstovat po celý rok.

Potočnice podporuje chuť k jídlu, působí při poruchách trávicího traktu a má cholekinetický účinek. Používá se v podobě nálevu, někdy také i ve formě šťávy při poruchách žlučníku, při žlučových kamenech a poruchách žlučových cest.

Recept na použití

Ingredience: 75 g potočnice, šťáva z 1/2 citronu, sůl, kajenský pepř, 3 lžíce olivového oleje, 100 g tofu

Postup: Potočnici přebereme, opatrně opereme, osušíme a jemně nakrájíme. V míse smícháme citronovou šťávu, sůl, kajenský pepř a 1 lžíci oleje a promícháme s potočnicí. Tofu osušíme. V pánvi rozpálíme zbylý olej a tofu v něm na středním ohni po obou stranách asi 4 minuty smažíme, až lehce zhnědne. Nakrájíme na tenké plátky a upravíme se salátem na dezertní talířky.

Zdroj: článek Přírodní antibiotika na zánět zubu

Poradna

V naší poradně s názvem DNA DIETA VÝŠE PURINŮ V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Heyduk.

Dobrý den.
Nikde jsem se nedočet o vhodnosti jíst skopové maso při dně...nemá s tím někdo zkušenost.
Mirek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hovězí, vepřové, skopové i kozí maso mají vysoké množství purinů. Proto ani jeden z těchto druhů mas není vhodný pro pacienty se dnou. Tato masa je třeba z jídelníčku úplně vyloučit. Použít se dá drůbeží maso (kuře, kachna, krůta), ale jen poloviční porce. Dále je možné místo masa použít tofu nebo slepičí vejce, ale ty také jen střídmě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna dieta výše purinů v potravinách

Strava při karcinomu prostaty

Zlepšením jídelníčku můžeme výrazně zlepšit průběh onemocnění prostaty rakovinou. Některé potraviny, zejména červené ovoce a zelenina, můžou mít léčivé účinky na rakovinu prostaty a to vše díky obsaženému lykopen. Lycopen je červené barvivo a propůjčuje rajčatům jejich ohnivě červenou barvu, proto jsou rajčata na prostatu nejlepší.

  • rajčata a jídla z rajčat - 1/2 hrnku vařených rajčat úžívaných dvakrát týdně,
  • vodní meloun, červený grepfruit a růžová guava v množství 1 až 2 hrnky týdně,
  • tofu, sójové mléko a výrobky ze sóji, například hrnek sójového mléka denně nebo 1/2 hrnku tofu denně,
  • zelený čaj, který má vítečné antioxidační účinky, dva až čtyři šálky denně,
  • šťáva z granátového jablka, která v sobě má mnoho polyfenolů, stačí jeden hrnek této šťávy denně,
  • losos, sardinky,mořský pstruh,makrela a další tučné ryby ze studených mořských vod, stačí tři porce ryb týdně,
  • brokolice květák, růžičková kapusta a brukvovitá zelenina, dva až tři hrnky této zeleniny týdně,
  • česnek a cibule, jeden stroužek česneku denně a k tomu jedna až dvě lžíce cibule denně,
  • vitamín E 200IU denně,
  • selen 200μg denně,
  • vitamín C 120mg denně,
  • zinek maximálně 20mg denně.

Žádné tučné maso, žádné tučné mléčné výrobky, žádné rafinované cukry.

Foto: Wikimedia Commons

Zdroj: článek Léčba rakoviny prostaty

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na mléko

Týdenní jídelníček

1. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Rychlá hrachová polévka

Večeře: Ledový salát s celerem

2. den

Snídaně: Jogurt s medem, ořechy a skořicí

Oběd: Pečené tofu s brokolicí

Večeře: Těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou

3. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Plněná krůtí roláda

Večeře: Salát s krůtím masem

4. den

Snídaně: Banán, mandle, med

Oběd: Brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Kedlubnový salát

5. den

Snídaně: Smaženice z uzeného tofu

Oběd: Fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem

Večeře: Zeleninová polévka

6. den

Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, skořice

Oběd: Boršč

Večeře: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

7. den

Snídaně: Pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka

Oběd: Kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

Večeře: Boršč

Zdroj: článek Hubnutí s Mačingovou

Poradna

V naší poradně s názvem DOPORUČENÁ DIETA PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea Szegedyová.

Dobrý den měla bych dotaz ohledně potravin typu tofu, seitan, tempeh a robi. Jak je to s obsahem purinů? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny zmíněné produkty jsou zdrojem neživočišných bílkovin a proto nezvyšují množství kyseliny močové a je možné je s úspěchem použít i v případě onemocnění dnou.
Tempeh a Tofu - získáno fermentací sójového mléka, při výrobě se odstraní většina purinů, které jinak sója obsahuje ve velkém množství.
Seitan - pšeničná bílkovina získaná z lepku, minimální vliv na množství kyseliny močové.
Robi - rostlinné bílkoviny, ale producent neuvádí které rostlinné zdroje při výrobě použil, takže je zde nejistá účinnost na tvorbu kyseliny močové v průběhu trávení. Nutno vyzkoušet a nechat si pak změřit ureu v séru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Doporučená dieta při dně

PICKLES SALÁT ledový

Makrobiotické recepty

Obilovinový salát se seitanem

Postup: Uvaříme ječmen, špaldu (předem namočit), fazole azuki (vařit ve stejné vodě, ve které jsme fazole namáčeli s kouskem řasy kombu). Přidáme vařenou zeleninu (mrkev, celer, kedlubnu, pastinák), cibulku nebo pórek, kyselé zelí, vše smícháme, přidáme tofunézu. Seitan obalujeme v hrašce nebo v těstíčku (celozrnná mouka, voda) a smažíme. Salát: nastrouhat čínské zelí, ředkev, ochutit umeoctem.

Tofu ala ryba

Postup: Uzené tofu rozkrájet na polovinu, natřít umepastou, hořčicí, obalit namočenou řasou. Dusit pod poklicí se zázvorem, sójovou omáčkou, umeoctem.

Pohankové karbanátky

Postup: Uvařenou pohanku smícháme s ovesnými vločkami, přidáme česnek, majoránku, petrželku, sůl. Vše důkladně promícháme, vytvoříme placky, které obalujeme v mouce a smažíme.

Dýňová omáčka

Postup: Osmažit cibuli, nakrájenou dýni dusit se solí a trochou vody. Ochutit umeoctem, rozmixovat.

Knedlíky se švestkami

Postup: Smíchat uvařené jáhly, špaldovou mouku, trochu vody, sůl. Tvořit knedlíky, dovnitř zabalit švestku. Vařit v osolené vodě.

Fazolová omáčka

Postup: Fazole (vraní oko) uvařit s řasou kombu. Orestovat cibulku šalotku, přidat uvařené fazole, sůl, vodu, zahustit škrobem, přidat umeocet, sójovou omáčku, nahoru čerstvou majoránku.

Halušky

Postup: Smíchat špaldovou mouku, sůl, voda a olej. Lžičkou dávat do vařící vody kousky, uvařit. Hotové promíchat s nakrájenou šalotkou.

Guláš se zelím

Postup: Na oleji osmažit cibuli a mrkev nakrájené na měsíčky, přidat kmín, bobkový list, červenou papriku, podusit. Poté přidat nakrájený seitan, vodu a dusit. Nakonec vsypat kyselé zelí, chvíli podusit.

Těstoviny

Postup: Uvařit těstoviny a těstoviny se zelenou řasou, poté smíchat. Do uvařených těstovin kápnout trochu oleje a přidat nakrájenou šalotku.

Marmeládové koláčky

Postup: Mouka 1 – napůl špaldová a pšeničná jemně mletá, umeocet, sůl, olej, trochu vody. Mouka 2 – napůl špaldová a pšeničná jemně mletá, Ceres soft. Nechat 2 hodiny odpočinout. Poté vyválet těsto, přeložit do psaníčka, rozválet, ještě několikrát přeložit napůl, rozválet na placku. Krájet čtverečky, dovnitř pomerančový džem se zázvorem, zabalit do psaníčka, doprostřed zapíchnout oloupanou mandli.

Zdroj: článek Makrobiotika a zdraví

Recepty podle Mačingové

Ledový salát s celerem

Ingredience: 400 g celeru, 120 g ledového salátu, 50 g uzeného tofu, lžíci rostlinného oleje, 2 lžíce čerstvé sekané pažitky, sůl a pepř na ochucení.

Postup: Celer asi 20 minut povaříme, vyndáme a necháme vychladnout. Oloupeme jej a nastrouháme na hrubém struhadle. Ledový salát nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a přidáme k celeru. Uzené tofu nakrájíme na kostičky a na oleji dozlatova opražíme. Přidáme k celeru a ledovému salátu a důkladně promícháme a ozdobíme pažitkou.

Filé z lososa v rozmarýnu

Ingredience: 400 g filé z lososa nebo jiné ryby, citron, sůl, mletý pepř, 1,5 dl rybího vývaru z kostky, 200 ml šlehačky, snítku rozmarýnu.

Postup: Rybu omyjeme a osušíme. Pokapeme šťávou z půlky citronu a ve vroucím vývaru ji povaříme 5 minut. Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Do vývaru přilijeme šlehačku a vaříme asi 15 minut. Osolíme, opepříme a vymačkáme druhou polovinu citronu. Přidáme nasekaný rozmarýn a necháme přejít varem. Teplou rybu polijeme omáčkou a můžeme podávat s najemno nastrouhanou mrkví podušenou na oleji s cibulí.

Falešný bramborový salát z celeru

Ingredience: 3 dl sterilovaných okurek, 3 dl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetanu, sůl, pepř, může být citron a med.

Postup: Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky nakrájených sterilovaných okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti můžeme přidat i trochu citronové šťávy a med.

Brokolicová čína

Ingredience: 300 g kuřecích prsou, 2 velké cibule, 1 brokolici, hrášek, 1 bílek, 0,5 dl rostlinného oleje, špetku soli, lžičku sójové omáčky, citronovou šťávu, lžíci medu.

Postup: Prsa nakrájíme na nudličky, marinujeme v rozšlehaném bílku a opečeme na oleji. Cibule nakrájíme na nudličky, opečeme na oleji a přidáme na malé růžičky rozebranou brokolici. Asi pět minut opékáme. Přidáme hrášek, osolíme, ochutíme sójovou omáčkou a citronovou šťávou.

Zdroj: článek Jak zhubnout podle Mačingové

Poradna

V naší poradně s názvem POTŘEBA BÍLKOVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

kolik gramu bílkovin se doporučuje přijmout, pokud je zvýšená kyselina močová, ale je upravovaná léky při stavu obezitě.

Děkuji za odpověď.

H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při dně je dobré udržet příjem bílkovin na 170 gramech za den. Přičemž je potřeba upřednostnit tyto zdroje bílkovin: vejce, libové drůbeží maso, ryby ze studených mořských vod, fazole, tofu, nízkotučné mléčné výrobky a ořechy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Denní potřeba purinů

Týdenní jídelníček

1. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: rychlá hrachová polévka

Večeře: ledový salát s celerem

2. den

Snídaně: jogurt s medem, ořechy a skořicí

Oběd: pečené tofu s brokolicí

Večeře: těstoviny v rozmarýnu se sójovou smetanou

3. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: plněná krůtí roláda

Večeře: salát s krůtím masem

4. den

Snídaně: banán, mandle, med

Oběd: brokolice se zázvorem, posypaná tvrdým sýrem nebo vajíčkem

Večeře: kedlubnový salát

5. den

Snídaně: smaženice z uzeného tofu

Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaným sýrem nebo vajíčkem

Večeře: zeleninová polévka

6. den

Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, skořice

Oběd: boršč

Večeře: kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

7. den

Snídaně: pečivo s medem a praženými ořechy, kakao ze sójového mléka

Oběd: kuřecí, krůtí prsa s bazalkou

Večeře: boršč

Zdroj: článek Jak zhubnout podle Mačingové

Konzumace sóji

Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.

Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.

Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.

Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.

Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.

V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová


točité schody výpočet
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
tofu a dna
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>