Další názvy pro plynatost
Lidové názvy pro plynatost jsou větry, prdy, pšouky, řachy, usránci, úserky, prďánky.
Zdroj: článek Plynatost
ZARAŽENÝ PRDY je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Plynatost, větry, nadýmání, to je nepříjemnost, kterou zná každý z nás. Všichni si dovedeme představit ten trapas, kdy se za přítomnosti ostatních lidí kroutíme potřebou si ulevit. A nedej bože, že se nepodaří tomu zabránit. I když je nadýmání normální fyziologická záležitost, umí některé z nás pěkně potrápit.
Lidové názvy pro plynatost jsou větry, prdy, pšouky, řachy, usránci, úserky, prďánky.
Zdroj: článek Plynatost
Čočka je obecně považována za potravinu s vyšším obsahem purinů, což znamená, že méně přispívá ke zvýšení hladiny kyseliny močové ve srovnání s potravinami s vysokým obsahem purinů, jako je červené maso a některé mořské plody. Pokud je čočka správně připravena, může být zdravým doplňkem stravy pro jedince, kteří mají obavy z hladiny kyseliny močové, jako jsou lidé se dnou.
Individuální reakce na potraviny se však mohou lišit. Někteří lidé mohou stále zaznamenat zvýšení hladiny kyseliny močové z čočky, i když obvykle v menší míře než z potravin s vysokým obsahem purinů. Je nezbytné, aby jednotlivci, kteří mají obavy z kyseliny močové, sledovali své vlastní reakce a konzultovali s lékařem nebo registrovaným dietologem personalizované dietní rady.
Stručně řečeno, čočka je obvykle bezpečná pro ty, kteří dobře zvládají hladinu kyseliny močové, zvláště když je konzumována střídmě a jako součást vyvážené stravy.
Většina toho, co jíme, ať už rostlinného nebo živočišného původu, bude obsahovat určité množství purinů (adenin, guanin atd. – základní stavební kameny DNA a RNA). Když jsou tyto „tráveny“ a metabolizovány, jedním z produktů, se kterým skončíte, je kyselina močová.
Takže téměř vše, co obsahuje puriny, může v těle potenciálně vytvářet kyselinu močovou. Vaření nemá žádný vliv na množství kyseliny močové, protože puriny se za normálních podmínek vařením nerozkládají.
Vaše zažívání však bude mnohem hladší (méně problémů s kyselostí, říháním a páchnoucími prdy), pokud čočku připravíte správně – hlavně ji dobře uvařte a před polykáním ji pořádně rozžvýkejte. Zdravá „slupka“ z čočky poskytuje cennou vlákninu, ale může být také velkým zdrojem smradlavých prdů.
Pokud chcete snížit kyselinu močovou, jezte méně – všeho, zvláště potravin obsahujících bílkoviny, jako je maso nebo čočka.
Dietologové předepisují pouze malé porce čočky, aby se zabránilo rozvoji dny. Některé zprávy tvrdí, že pouze 30 % produkce kyseliny močové pochází z purinů ze stravy a 70 % produkce kyseliny močové pochází z buněk našeho vlastního těla (NE z purinů, které jíme).
Zdroj: článek Červená čočka a puriny