Právě poslední položka – popel – obsahuje stopové prvky, jako je vápník, železo, draslík, mangan, měď, hořčík, chrom, molybden, zinek. V organické hmotě je rovněž významný podíl vitamínů skupiny B.
Jedna lžička melasy obsahuje tolik vápníku jako sklenice mléka. Jedna lžička melasy obsahuje tolik železa jako 9 vajec. Složení melasy se samozřejmě může lišit podle půdy, kde byla třtina pěstována.
Melasu si můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy a e-shopech, většinou v bio kvalitě. Ceny se různí dle výrobce a velikosti balení. Melasu můžete koupit například zde.
Droždí se vyrábí průmyslově v drožďárnách. Samotná výroba začíná v laboratoři v malé zkumavce o objemu několika mililitrů, kde se postupně v několika fermentačních stupních získává požadované množství droždí. Po skončení fermentace se zbytky melasy a živin z růstového prostředí oddělí na separátorech, kde vznikne kvasničné mléko. Z tohoto mléka se dále odstraní část vody na vakuových filtrech a droždí se zabalí do požadovaných obalů.
Mnoho lidí píše o černém česneku, ale bohužel jde často o poněkud rozporuplné informace. Ale jedna věc, se kterou všichni souhlasí, je, že jeho chuť je téměř nepopsatelná a kulinářské možnosti nekonečné. Popisy zahrnují chuť tmavé čokolády, karamelu, octa, melasy, ovocné aroma a náznaky vanilky. Není proto překvapením, že černý česnek je novou zázračnou ingrediencí pro kuchaře v kuchařských show. Tento zázrak si ale můžete připravit i vy sami doma.
Nejprve si předehřejte troubu na 200 stupňů a poté utřete máslo s cukrem, melasou a vejcem. Mouku se solí a kořením vmíchejte do této máslové směsi a přidejte zázvor. Po vypracování těsta začněte tvořit kuličky a ty pokládejte rovnoměrně na suchý plech. Pečte zhruba dvacet minut.
Pangamin je osvědčený přírodní zdroj téměř všech vitaminů skupiny B. Pivovarské kvasnice, podobně jako jiné droždí, jsou vlastně houby Saccharomyces cerevisiae a Saccharomyces boulardii. Jde o látku nahořklé/nakyslé chuti, která se používá v procesu vaření piva. Mikroskopické jednobuněčné pivní kvasinky, nejčastěji Saccharomyces cerevisiae, pracují v ještě nezkvašeném pivu na tom, aby přeměnily část cukru na alkohol. Tehdy se velmi rychle množí – jejich množství vzroste až pětinásobně, protože mají dostatek potravy (cukru). Ve chvíli, kdy se v pivu dosáhne předepsaného množství alkoholu, jsou z něj přemístěny do jiného pracovního prostředí, nejčastěji melasy, sladu nebo obilí, kde se množí dál, a tedy i dále pracují. Například z osmi tun melasy dokážou za 10 hodin vyrobit deset tun pivovarských kvasnic, tedy Pangaminu.
V tomto prostředí se mohou kvasnice pěstovat i za přítomnosti různých minerálních látek, například chromu nebo železa, nebo selenových solí. Tyto látky pak na sebe kvasinky navážou a tím se změní jejich forma z anorganické na organickou, a tak se zvýší jejich vstřebatelnost až dvacetinásobně. Pivovarské kvasnice jsou oblíbeným výživovým doplňkem díky své vynikající nutriční hodnotě. Obsah vitaminů v pivovarských kvasnicích je významný a nachází se v něm velké množství B-komplexů.
Pravidelná konzumace melasy brání vzniku křečových žil, podporuje činnost lymfatického systému, odstraňuje střevní potíže (zejména zácpu), potlačuje problémy s látkovou výměnou, pomáhá v boji s nadváhou, pomáhá v léčbě kožních onemocnění (ekzémy, lupénky), urychluje hojení, čistí a aktivizuje organismus, regeneruje krvetvorbu, mírní projevy alergie, upravuje krevní tlak, podporuje činnost nervové soustavy, posiluje obranyschopnost, zlepšuje stav kloubů a kostí, artrózu, řídnutí kostí.
Melasa je také výraznou pomocí v léčbě onkologických onemocnění – pomocí obsažených látek umí likvidovat vzniklý karcinom. Melasa je tak často doporučována pacientům s obtížemi tohoto typu, a to k dlouhodobému a intenzivnímu užívání i zevní formou, například na kůži zničenou chemoterapií a podobně. Na druhé straně je však i prevencí bránicí rakovinotvornému bujení.
Běžné dávkování je 2 kávové lžičky denně. Sužuje-li vás nějaká nemoc, pak je možné zvýšit tento počet na 4 až 5 lžiček. Vždy je dobré zapít melasu sklenicí vody (pokud ji konzumujete samostatně), aby se v těle lépe vstřebala. Melasu je tedy možné zahrnout do běžného vaření, my vám ale na závěr přinášíme tip, jak ji užít zevně. Pleťová maska s příměsí melasy dodá pokožce látky, které potřebuje ke správné regeneraci a zdravému vzhledu. Stačí přidat lžičku melasy do krému, který používáte, případně ji nanést na pokožku samotnou. Když ji necháte alespoň 20 minut působit, poznáte po následném opláchnutí, že se pokožka rozzářila a vypadá mnohem lépe. Při dlouhodobém a pravidelném užívání je melasa zárukou, že vaše fyzická i psychická kondice budou v co nejlepším stavu.
Jak si vyrobit svůj vlastní cukrový peeling - recept
Pokud jste došli k závěru, že komerčně vyráběné cukrové peelingy jsou příliš drahé, tak je ten správný čas na vyzkoušení něčeho nového. Na výrobu základu cukrového peelingu budeme potřebovat jeden malý šálek cukru a malé množství oleje, který může být buď olivový, kukuřičný, arašídový nebo i slunečnicový. Do cukru ho přidejte tolik, abyste dosáhli pastovité konzistence. Cukr je třeba, aby byl býlí a byl třtinový – vyroben z cukrové třtiny. Hnědý cukr má tendenci přidat do cukrového peelingu lehký pach melasy. Nyní můžeme použít řadu užitečných a kůži prospěšných složek, které můžeme přidat k tomuto cukrovému základu.
Existuje mnoho přírodních metod k léčbě hypoadrenalismu. Adaptogeny jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek. Rhodiola je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu. Také vědci potvrdili její účinnost. Vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Též se používají suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami. Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Z jídelníčku by měly být vyloučeny zpracované potraviny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což vede ke stabilizaci cukru v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu. Nejdůležitějším faktorem při léčbě nadledvinek je odpočinek, jak fyzický, tak psychický. Doporučují se meditace a relaxace.
Kustovnici lze využít téměř všude. Listy se dávají do salátu, z mladých výhonků se vaří čaj a mladá rostlina se využívá jako kuchyňská bylina. Nejčastěji se ale setkáte přímo s plody – goji. Ty je nejlépe užívat k snídani. Před spaním se jejich konzumace nedoporučuje, protože vás mohou pěkně probrat. Přesné dávkování kustovnice nebylo vědecky stanoveno, nicméně kvůli vysokému obsahu prospěšných látek v plodech se doporučuje konzumace s mírou.
Snídaně na snížení hmotnosti
Postup: Do vlažné vody dáme jednu lžíci chia semínek cca na 10 minut a do druhé sklenice s vlažnou vodou namočíme na 10 minut 50 ks goji bobulí, aby nasály vodu a změkly. Potom popíjíme směs vody s chia semínky a přikusujeme nabobtnalé goji bobule.
Snídaně
Postup: 25 ml goji šťávy přidejte do směsi ovesných vloček a jogurtu a následně rozmíchejte.
Drink:
Postup: 2 lístky máty, 30 ml třtinového cukru nebo ½–1 čajová lžička melasy, 45 ml limetkové šťávy, 45 ml Goji Himalyo, soda. Vše promíchejte a podávejte s ledem.
Ranní smoohie
Postup: 2 polévkové lžíce chia semínek, 100 g kešu oříšků, 1 banán, 150 g sezonního ovoce, šťáva z poloviny citronu, 3 polévkové lžíce goji, 2 polévkové lžíce Acai berry prášku dáme do vysokootáčkového mixéru na 1–2 minuty a přidáme dle potřeby půl nebo celou sklenici vody cca 200 ml. Tato lahodná snídaně a její pravidelná konzumace vám navíc pomůže ke snížení hmotnosti.
Konzervativní léčba patní ostruhy obvykle zahrnuje odpočinek, protizánětlivé léky, cvičení, vložky do bot a noční dlahy. Může být zajímavé vědět, že tento abnormální růst kostí lze účinně a jednoduše léčit řadou domácích prostředků na patní ostruhu.
Octové obklady na ostruhy
Jablečný ocet je účinným domácím lékem. Namočte bavlněný ručník nebo bavlněný obvaz do jablečného octa, složte jej a položte na patu. Octový obklad zajistěte na místě náplastí. Octový obklad noste pravidelně několik dní. Vyzkoušet také můžete směs z jablečného octa, melasy a jedlé sody, kterou pak natřete na patní ostruhu.
Led a kokosový olej na ostruhy
Dobrým domácím prostředkem je také aplikace ledu na patu a masáž oblasti kokosovým olejem. Nejlepším způsobem, jak snížit bolest a nepohodlí spojené s tímto kostnatým výrůstkem, je ponořit nohy do teplé lázně Epsomské soli.
Zábal z lněného semínka
Zánět způsobený patní ostruhou lze zmírnit umístěním tepelného zábalu z lněného semínka na postiženou oblast. Provádění některých protahovacích cvičení, jako je válení tenisového nebo golfového míčku pod nohama, je také užitečné ke zmírnění zánětu. Aplikujte teplo na patu po dobu 20 minut dvakrát denně pomocí tohoto teplého zábalu.
Zelné listy na ostruhu
Zelné listy vám také mohou pomoci zbavit se bolesti patní ostruhy. Umístěte čerstvé zelené listy na patu a nechte je tam nějakou dobu působit. Bolest a zánět lze také zmírnit namočením nohou v chlorované vodě.
Přírodní strava pomůže zregenerovat nadledvinky. Zpracované potraviny by měly být vyloučeny společně s cukrem, včetně medu, melasy a ovocných šťáv, což pomůže stabilizovat cukr v krvi. Celozrnné potraviny a zelenina dodají tělu vlákninu, živiny a vitalitu, která nemůže být dodána suplementy. Voda pomáhá zachovat hydrataci organismu.
Přírodní léčba pomáhá i při řešení hypoadrenalismu. Mezi doporučované bylinky patří například adaptogeny, což jsou rostliny známé svou schopností zmírnit reakci nadledvinek, jako například lékořice. Dále je to rhodiola, která je jedním z adaptogenů užívaných k léčbě stresu, přičemž její účinnost byla vědecky potvrzena. Taktéž vitamín C a B-komplex pomáhají obnovit nadledvinky. Každý minerál i vitamín působí zároveň jako antioxidant. Používají se i suplementy se syrovými zvířecími nadledvinkami.
Postup očisty
Na dospělého jedince dvakrát až třikrát denně kávová lžička lékořice a k tomu za den 1 000 mg B5 a 100 mg B1. Užívá se maximálně 8 týdnů a pak musí následovat pauza, protože lékořice při dlouhodobé konzumaci škodí ledvinám.
Základem pro fungovaní nadledvinek je vitamín C, dále B5, E, B6 a prvky jako hořčík či vápník. Dále jsou vhodné byliny: lékořice, vitánie, korejsky ženšen (Panax Ginseng), indický ženšen, zázvor, jinan, rozchodnice.
Velmi důležitá je změna životního stylu!
Zjistěte, co vám nejvíce bere energii, je nutné se vyvarovat stresu. Jezte pravidelně a vyváženou stravu. Je důležité dostatečně solit zdravou solí (Himalájská, Celtic). Je nutné vyvarovat se alergií na jídlo – eliminovat především cukr, bílou mouku (hlavně pšeničná).
Je nutné pravidelně cvičit – doporučuje se jóga. Existuje cvičení jógy zaměřené přímo na posílení nadledvinek.
Když se rozhodujete, které pečivo koupit a kterému se vyhnout, ujistěte se, že jste si důkladně přečetli nutriční informace.
Místo bílého chleba zvolte celozrnný chléb nebo 100% celozrnný chléb. Bílé pečivo se vyrábí z vysoce zpracované bílé mouky a přidaného cukru.
Zde je několik chutných a zdravých chlebů, které můžete vyzkoušet:
Chléb pita.
Nemůžete mít autentické jídlo ve středomořském stylu bez pita kapes. Tato low-carb verze má 8 gramů sacharidů a 4 gramy vlákniny na jeden pita.
Chléb z naklíčeného obilí
Chléb se 7 naklíčenými zrny je bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny má 15 gramů sacharidů a 3 gramy vlákniny na plátek. Je chutný a sytý, je ideální k snídani, zvláště když je opečený a podávaný se sázenými vejci a lesním ovocem. Další chleby a produkty Food for Life jsou také dobrou volbou.
Naklíčený pšeničný vícezrnný chléb
Tento hutný, bohatý chléb získává svou mírnou sladkost z melasy a medu. Navzdory požitkářské chuti je nutričně v pořádku. Každý plátek obsahuje 15 gramů sacharidů, 5 gramů bílkovin a 2 gramy vlákniny.
Chleby na farmářských trzích
Chleby, které jsou domácí, dostupné na farmářských trzích a vyrobené v místních pekárnách, mohou mít vyšší obsah vlákniny a nižší obsah cukru. Pravděpodobně budou méně zpracované než ty na pultech obchodů s potravinami.
Zpracované potraviny se obvykle rychleji tráví a vstřebávají. To může zvýšit hladinu cukru v krvi.
S možnostmi, jako jsou tyto, může být snazší, než si myslíte, omezit nebo odstranit méně zdravé pečivo z vašeho jídelníčku. Zvažte odstranění pečiva s vysokým obsahem sacharidů, jako jsou například:
Toustový chléb. Při 22 gramech sacharidů na plátek si je možná budete chtít rezervovat jem pro zvláštní příležitosti nebo pouze pro návštěvy.
Malý máslový croissant. Pravděpodobně bude lepší vynechat. Každý totiž obsahuje 32 gramů sacharidů, méně než 1 gram vlákniny a 11 gramů nasycených tuků.
Přípravek Alavis MSM je bílý krystalický prášek bez sirného zápachu.
Alavis MSM pro koně se doporučuje užívat:
u hříbat od 2.–3. měsíce věku
u mladých koní
u dostihových, sportovních a pracovních koní
u starších a těžších koní
u poúrazových a pooperačních stavech
u koní s projevy alergií (zmírňuje projevy alergických reakcí)
při zhoršené kvalitě srsti, zejména matné srsti
pro zlepšení celkového zdravotního stavu a prodloužení aktivního života koně
Alavis MSM pro koně je vhodný při těchto potížích:
při chronické myalgii (bolesti svalů) a při svalových křečích
při degenerativních a zánětlivých postiženích pohybového aparátu, jako je zánět kloubů (arthritis), zánět kloubní hlavice (epifyzitis), zánět škáry kopytní (laminitis)
při onemocnění střelky kopytní
při bolestech bederní části páteře (lumbalgii)
při zánětu pohrudnice (pleuritis)
při prasklinách kopytního pouzdra
Cena a prodej
Zjistit cenu a nakoupit Alavis MSM pro koně můžete v tomto ověřeném obchodě: Alavis MSM cena.
Obsah účinných látek v 1 kg
MSM – methylsulfonylmethan – 1 000 g
Dávkování
Délka užívání není časově omezena. Při dlouhodobém podávání nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky. Nejedná se o doping, je možné podávat po celou dobu sportovní sezóny.
100 kg 5 g = 1 1/4 odměrky 2–3 g = 1/2 až 3/4 odměrky
200 kg 10 g = 2 1/2 odměrky 4–6 g = 1 až 1 1/2 odměrky
300 kg 15 g = 3 3/4 odměrky 6–9 g = 1 1/2 až 2 1/4 odměrky
400 kg 20 g = 5 odměrek 8–12 g = 2 až 3 odměrky
500 kg 25 g = 6 1/4 odměrky 10–15 g = 2 1/2 až 3 3/4 odměrky
600 kg 30 g = 7 1/2 odměrky 12–18 g = 3 až 4 1/2 odměrky
Způsob použití
Prášek je možné podávat s kouskem potravy, zamíchat do jádra či melasy nebo podat přímo do tlamy.
Délka užívání
Není časově omezena. Při dlouhodobém podávání nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky. Nejedná se o doping, je možné podávat po celou dobu sportovní sezóny.
Tip pro dlouhodobé podávání
Alavis MSM pro koně + Alavis Duoflex – tato kombinace se doporučuje pro dlouhodobé podávání u koní s chronickými problémy pohybového aparátu. Společné podávání zajišťuje regeneraci kloubních chrupavek, zlepšení jejich lubrikace, regeneraci a relaxaci svalů a zpevnění vazů a šlach, které zpevňují celý pohybový aparát.
Alavis Duoflex pro koně je veterinární doplněk stravy pro intenzivní regeneraci kloubů a léčbu pohybového aparátu. Má silný protizánětlivý účinek. Tlumí bolest kloubů. Slouží k léčbě artrózy a artritidy. Je určený pro dlouhodobé podávání.
Účinky
Přípravek se podává při různých obtížích s klouby a pohybovým aparátem. Léčí zánět, tlumí bolesti kloubů a významně působí na regeneraci kloubních chrupavek. Umožňuje řešení artrózy, artritidy a zánětů kloubů. Posiluje a zvlhčuje buněčné membrány a zajišťuje buňkám vláčnost a pružnost. Zlepšuje kvalitu synoviální tekutiny chránící klouby a udržuje tak jejich pružnost a pohyblivost – působí jako lubrikant kloubů.
Účinnost
potlačení zánětu a bolesti kloubů
zlepšení pohyblivosti kloubů a zvýšení jejich lubrikace
regenerace kloubních chrupavek
zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubních chrupavek
prodloužení aktivního věku koně
Složení
Obsah účinných látek v 1 kg Alavis Duoflex na klouby:
celadrin – 193 g
glukosamin sulfát – 542 g
Pomocné látky:
maltodextrin
Celadrin je patentově chráněná látka, která obsahuje derivát cetylu a směs nasycených a nenasycených mastných kyselin, zejména kyseliny myristové, myristoolejové a palmitové. Celadrin spojuje dvě látky mající protizánětlivé účinky, které inhibují 5-lipooxigenázu, což je enzym podporující oxidativní a zánětlivé procesy. Právě zánět je zdrojem nejen bolesti, ale i volných radikálů, které stav onemocnění ještě zhoršují. Celadrin napomáhá vyššímu využití a vstřebání chondroprotektivní látky glukosamin sulfátu, a tím dochází k lepší a efektivnější výživě kloubních chrupavek.
Glukosamin sulfát tvoří přirozenou součást kloubní chrupavky a synoviální tekutiny. Zabezpečuje správnou funkci chrupavky, její pevnost, pružnost a odolnost. Mechanismus účinku spočívá v chondroprotektivním (chrupavku chránícím) působení. Účinek zahrnuje zmírnění kloubních obtíží, zlepšení pohyblivosti a zpomalení až zastavení dalšího poškozování kloubů.
Dávkování
Pro koně o hmotnosti 500 kg 3 odměrky denně.
Prášek se podává denně dle doporučeného dávkování do jadrného krmiva či melasy.
Vedlejší účinky
Délka užívání není časově omezena. Při dlouhodobém podávání nebyly zaznamenány žádné závažné vedlejší účinky.
Melasa slouží jako náhradní sladidlo do pokrmů, ale hodí se i do salátů a dresinků jako zálivka. Sladí se s ní podobně jako s medem. Například perníkoví panáčci jsou s použitím melasy zdravějším mlsáním hlavně pro děti. Ve slané kuchyni překvapí svou chutí hovězí po německu v pomalém hrnci. Melasa se skladuje v pokojové teplotě s vlhkostí vzduchu maximálně do 70 %.
Domácí melasa v našich podmínkách je nahrazována řepnou formou.
Sirob
Ingredience: cukrová řepa, voda
Postup: Očištěnou řepu nakrájíme na větší kostky, zalijeme vodou a dáme vařit. Řepu vaříme do úplného změknutí. Potom vyvařenou tekutinu scedíme do čistého hrnce a vaříme až do doby, než je hmota hustotou podobná medu. Dále pak využíváme dle vlastní fantazie. Používá se obdobně jako javorový sirup nebo med, například na bramborové placky se sirobem, na makové buchty polévané sirobem či na dozdobení zmrzliny.
Řepný sirob je úžasný přírodní produkt bohatý na minerály s nenapodobitelnou chutí. Kdo jednou okusil, určitě ho bude chtít ochutnat znovu. Jde o produkt zdravé výživy vhodný i pro malé děti.
Sirob – další varianta:
Ingredience: 10 kg cukrové řepy, voda (z tohoto množství připravíte 1,25 litru sirobu)
Postup: Řepu očistíme, nastrouháme nebo nakrájíme na plátky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Vody dáme jen tolik, aby byla řepa potopená (jako když se vaří brambory), pokud se vyvaří během doby vaření, můžeme dolít, aby nebyla řepa nasuchu. Po uvaření vodu scedíme (ale nevyléváme!) a z uvařené řepy po částech přes plátno vymačkáme šťávu. Tu smícháme se scezenou vodou a pomalu, velmi pomalu sváříme do zhoustnutí (nepřipálit!!). Hotový sirob slijeme do sklenic a povážeme. Nekazí se.
Nutričně sirob obsahuje draslík, železo a vápník. Vůně a chuť jsou specifické, ale dobré. Zkuste například chleba s máslem a k tomu pár lžiček poctivého řepného hutného sirupu. Nebo jej přidejte do vánoční černé omáčky, do které patří. A co takhle vánoční buchtičky s jablky, mákem a perníkem? Časově a energeticky je to opravdu náročné, ale proč se do toho nepustit, když se tato činnost spojí s rodinou trachtací, do níž se všichni s radostí zapojí.
Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)