Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ABSCES NA MANDLI

OBSAH

Obrázky rakoviny mandlí

Takto vypadá rakovina mandlí.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem ČEP NA MANDLI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Loskotová.

Dobrý den, prosím o radu jak mám odstranit čep na mandli, který se mi objeví, když přijdu do styku s někým nemocným. Pokaždé to mám na jednom místě na pravé mandli a skončím na antibiotikách. Měla jsem to v září a ted v listopadu opět. Nikam už nechci chodit, bojím se, že se nakazím. Chtěla bych vědět jestli se mohu toho čepu nějak zbavit, který se mi stále vrací. Už tím trpím 6 let. Moc děkuji. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Osvědčený postup: udělat stěr z krku a nechat ho laboratorně vyšetřit. V laboratoři zjistí, co je to za původce a rovnou k tomu určí účinná antibiotika. Po jejich dobrání budete mít natrvalo pokoj. Po vyléčení se vyhýbejte oralnímu sexu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak odstranit čepy na mandlích

Akutní zánět mandlí

Krční mandle podporují imunitní systém tím, že filtrují cizorodé částice vstupující do našeho těla. Tvoří tak jednu z prvních obranných linií proti nebezpečným virům a bakteriím. Akutní zánět mandlí se nazývá tonzilitida. Virová angína nebývá vážnějšího charakteru a obvykle k jejímu překonání postačí pár dní klidu. Bakteriální nákaza se léčí antibiotiky, přičemž se před jejich samotným nasazením většinou provádí výtěr a rozbor vzorku v mikrobiologické laboratoři, aby následně vybraný typ antibiotika byl co možná nejúčinnější proti danému bakteriálnímu původci. Při rozsáhlejším zánětu může v krku vzniknout hnisavé ložisko (absces), který vyžaduje chirurgický zákrok. Při léčbě opakovaných zánětů mandlí se provádí jejich chirurgické odstranění (role mandlí v obranyschopnosti je významná především v prvních letech života, proto jejich odstranění obranyschopnost výrazně nenaruší). Zánět mandlí může být poměrně nebezpečný, a pokud není léčen, může vést ke komplikacím, jako jsou záněty ledvin, revmatická horečka, abscesy, otrava krve a zápal plic, otok sliznice a následné dušení.

Akutní zánět mandlí je velice běžné onemocnění, neboť je přenosné kapénkovou infekcí šířící se vzduchem. Inkubační doba (tedy čas od nakažení po vypuknutí prvních příznaků) se pohybuje mezi jedním až třemi dny.

Zdroj: Rady jak bojovat se zánětem mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem PO OPERACI KRCNICH MANDLI MUZEME MIT POHLAVNI STYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den manzel je po operaci krčních mandli tyden a ted uz je doma chci se informovat zda je mozny pohlavní styk dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Týden po operaci krčních mandlí je stále sliznice krku velmi náchylná na různé infekce, které se mohou přenést při orálním sexu, který by manžel dělal vám. Klasická soulož je v této době již možná. Prostě a jednoduše, když při sexu vynecháte manželovo ústa, tak si klidně můžete užívat dle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po operaci krcnich mandli muzeme mit pohlavni styk

Absces v krku

Absces v krku vzniká obvykle v důsledku jiných onemocnění. Bakterie se do něj dostávají přes dýchací ústrojí (nos, ústa), ale i přes střední ucho. K abscesu krku se obvykle počítá i absces, který vznikl na mandlích.

Příčiny

Absces v krku může u pacienta vzniknout poté, co jeho tělo bylo oslabeno některým z těchto onemocnění: chřipka, spála, spalničky, SARS. Absces mandlí může kromě bakterií vyvolat i mechanické poranění sliznice ústní dutiny. Příčinou může být také chronická angína u pacienta. Absces v krku se obvykle projevuje horečkou, problémy s příjmem potravy, zhoršením mluvy, dýchání a polykání, bolestí v krku, ucpaným nosem, ale i zvýšeným sliněním. Krk může být začervenalý a na dotyk teplý. Pokud je absces již pokročilý, pojí se s těmito příznaky i nevolnost, zápach z úst, dehydratace, zvracení, ospalost, bolest hlavy a svalů, zvýšená unavenost a ztráta energie. Na pohled se pak již absces projevuje zvětšením lymfatických uzlin.

Léčba

Absces v krku, který je teprve na počátku, se dá „zaléčit“ antibiotiky, pokud je ale již rozvinut, je třeba se uchýlit k chirurgickému zákroku. Za rozvinutý absces v krku se považuje většinou absces, který je starší než čtyři dny. Při chirurgickém zákroku je do krku pacienta skalpelem vytvořena zhruba dvoucentimetrová rána, která je pak rozšířená zhruba na čtyři centimetry. Do rány se pak zavádí drény.

I u tohoto typu abscesu je důležitá prevence, která spočívá v dodržování hygieny ústní dutiny i celého těla, včasné léčby všech onemocnění krku, hltanu i angíny, ale i zubů, a dodržování správné životosprávy za účelem zvýšení imunity.

Zdroj: Absces

Nemoci krčních mandlí

Nejčastějším onemocněním, které postihuje krční mandle, jsou opakované infekce krku nebo uší s následným významným zvětšením tkáně mandlí, které může způsobovat dýchací a polykací obtíže. Z dalších onemocnění přicházejí v úvahu abscesy kolem krčních mandlí, chronický zánět mandlí a chronické čepy v mandlích. Nádory jsou v mandlích řídké.

Zdroj: Krční mandle

Poradna

V naší poradně s názvem MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Dobry vecer,muze vnucka pri teto nemoci pit kakao.D EKUJI

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kakao je při mononukleóze možné pít. Doporučené jsou chladné mléčné koktejly, které tlumí bolest krčních mandlí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mleko

Parodontální absces

Absces měkkých tkání vzniká u horizontálního typu resorpce (u supraalveolárních parodontálních kapes, jako zánět chobotu). Absces je lokalizován do stěny parodontálního chobotu (kapsy), projevuje se otokem, bolestivostí, u vyzrálejších forem dojde i ke žlutavému prosvítání hnisu. Zub bývá citlivý na poklep. Po odtažení gingivy od zubu dojde většinou k evakuaci hnisu. Absces kostní postihuje spongiózu kosti a vzniká u vertikálního typu resorpce. Nápadná je silná poklepová bolestivost, někdy se vyskytuje i třesavka. Po odtažení gingivy od zubu nedochází k evakuaci hnisu. Pozdním následkem může být sekvestrace postižené kosti. Tato forma abscesu je poměrně vzácná.

Zdroj: Parodontální chobot

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTIVÉ BOLÁKY NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den, jsem 7.den po operaci - odstraneni obou krcnich mandli. Od druheho dne od operace jazyk zacal natekat a zacly se objevovat afty. Dostavala jsem pravidelne v nemocnoci kapacky od bolesti,ted jiz jen talvosilen.
Jazyk urputne boli, je bily a afty jsou hlavne vepredu. Uzivam bekomplex,tantum verde, borax, i homeopatika,piju salvejovy a hermankovy caj. Mista po mandlich uz ani neboli, zato ten jazyk velmi. Bolest vystreluje do usi. Jist se temer neda. Uz zacinam byt zoufala.
Existuje neco co by mi ucinne pomohlo nebo musim jen vytrvat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kontaktujte svého ošetřujícího lékaře, který dozoroval extrakci mandlí. Může jít o pouhou avitaminózu, ale i o nastupující infekci. Správné určení vyžaduje vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolestivé boláky na jazyku

Absces na zadku

Absces se může vytvořit kdekoliv na lidském těle a výjimkou není ani pozadí, kde se může vytvořit na půlkách, ale i mezi nimi. Často se objevuje poblíž kostrče. Původ tohoto píštělu může být vrozený, ale i získaný. Častěji tento absces postihuje muže s hustým ochlupením. Na těle se projeví obvykle až kvůli podkožní infekci, kdy kůže začne praskat a hnis z dutinky vytéká.

Příčiny

Jako častá příčina se uvádí zarůstání chlupů pod kůži, často to postihuje i osoby, které hodně sedí, nebo jsou na štíru s hygienou a hodně se potí.

Léčba

Pokud se ještě nejedná o absces, mohou pacientovi pomoci antibiotika a časté oplachování teplou vodou. Pokud je absces již rozvinutý (obvykle nemoc provází horečky), je třeba místo rozříznout a zavést drén k odstranění hnisu. V některých případech se stává, že se absces stále vrací, a tak nakonec musí lékař zanícené místo celé vyříznout. V takovém případě trvá rekonvalescence i několik týdnů.

Zdroj: Absces

Poradna

V naší poradně s názvem ANATOMIE KRČNÍCH MANDLÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.

Dobry den ,prosim o radu od 2.6 2023 me neustale skrabe v krku spis na mandlich porad kaslu ve dne v noci velmi neprijemnena ORL mi lekarka rekla,ze nic nevidi,mandle se mi zadaji by divne jako kdyby v nich byly diry velmi me to obtezuje ,poradte co mam delat nebo kam jit s timto problemem dekuji pekne

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lékař ORL je nejlepší volba. Pokud jeden nic nevidí, tak je třeba najít druhého, který bude mít zájem váš problém řešit. Tady nic jiného, než vyšetření v ordinaci, nepomůže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anatomie krčních mandlí

Umístění

Krční mandle se nacházejí po bocích ústní části hltanu a jsou tvořeny lymfoepitelovou tkání. Spolu s nosohltanovou, trubicovou a jazykovou mandlí tvoří takzvaný Waldayerův lymfatický okruh (prstenec).

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

To je folikulitidní absces. Většinou se dělá v období horka, kdy se pokožka na šourku převlhčí a do cibulky, odkud vyrůstá chlup se dostanou bakterie, které se přemnožily na povrchu. Obvykle se to samo vyléčí do jednoho měsíce. Můžete místo potírat dvakrát denně 70% ethanolem (lékařský líh). Případný výpotek nemačkejte, ale nechte přirozeně bez mačkání vyhojit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Obrázek

Zde můžete vidět, jak vypadají krční mandle.

Zdroj: Anatomie krčních mandlí

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánět v mandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi KDO PORADÍ CO S OTOKEM PO VYTRŽENÍ ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Labounkova.

Poraďte prosím někdo. 5.května mi na pohotovosti rezali absces na dasni. Denně výměna drenu,velký otok tváře. Po týdnu mi paní doktorka stejně musela zub vytrhnout. Je to již dvanáct dní,ale otok ač o trochu menší stále nemizi.Už jsem zoufalá ze mi zůstane.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel MYDLÁŘ.

POMUZE USEKNUTI HLAVY

Zdroj: diskuze Kdo poradí co s otokem po vytržení zubu

Absces v třísle

Příčiny

K abscesu třísla dochází často poté, co zaroste chloupek, nebo v případě nějakého jiného poranění na třísle. Abscesy v této oblasti také často způsobují bakterie, které sem byly přeneseny z oblasti končeníku, jedná se často o mikroorganismy, které se vyskytují ve stolici. Pro tyto bakterie je typické, že nepotřebují přístup ke kyslíku.

Léčba

Postup léčby je u tohoto abscesu stejný jako u jiných typů. Pacient se může pokusit zbavit nejprve abscesu sám pomocí různých obkladů, pokud by to ale nepomáhalo, absces by se zvětšoval, anebo byl i nadále bolestivý, je třeba vyhledat lékaře, který absces pravděpodobně nařízne a vyčistí od hnisu a zajistí, aby hnis mohl z dutiny i nadále vytékat. Pokud abscesová infekce nezasáhla celý organismus, tak se pacientovi po tomto zákroku uleví. Jestliže ale horečka a malátnost nadále pokračují, byl zasažen celý organismus a je třeba nasadit antibiotika, aby se pacient mohl vyléčit. Obvykle také lékař zkontroluje, že se absces nevytvořil ještě někde jinde v těle a že nedošlo k otravě krve.

Zdroj: Absces

Poradna

V naší poradně s názvem BULKA NA JAZYKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den
Udělala se mi bulka na jazyku vzadu na levé straně a také v krku pod mandlí,nebolí to a nezvětšuje se.Užívám escitalopram tak nevím zda to nemůže být nějaký vedlejší učinek?A všimla jsem si že mi více vypadávají vlasy poslední dobou a za 3 měsíce jsem zhubla 8 kg,děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete si myslím, že změn ve vašem životě bude ještě více. Hubnutí je příliš rychlé a vyvolalo vypadávání vlasů. Bulky v dutině ústní budou zřejmě souviset s oslabenou imunitou a může je zapříčinit bakterie nebo avitaminóza. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který u vás může udělat kompletní vyšetření a zjistit tak příčiny vašeho stavu. Nepodceňujte to, protože podobné příznaky může mít i neléčená nákaza HIV, kterou již umíme léčit, pokud je objevena včas.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka na jazyku

Absces po injekci

Podávání některých léků formou injekce je velmi časté, protože se předpokládá vyšší účinek. Před aplikací injekce obvykle lékař (sestřička) pacienta poučí o tom, že místo vpichu může být po nějakou dobu zarudlé, nateklé nebo citlivé na dotek. V některých případech ale můžou tyto malé komplikace přerůst v injekční absces.

Příčiny

Příčin tohoto abscesu může být hodně, na straně pacienta se nejčastěji jedné o oslabenou imunitu, tělo napadené některým typem stafylokoků, ale absces může vyvolat i špatný postup zdravotnického personálu, který injekci aplikoval. Místo vpichu mohlo být například nedostatečně ošetřeno antiseptikem, jehla nemusela mít správnou délku, v případě, že se jedna o injekční absces u drogově závislých může být příčinou již dříve použitá injekční jehla. Pokud je místo vpichu bolestivé a oteklé i za dva dny od aplikace a pacient má vyšší teplotu, je pravděpodobné, že se mu v místě vpichu vytvořil absces.

Léčba

Pokud bolest a otok na místě vpichu nemizí a objevila se horečka, je vhodné navštívit lékaře, který místo zkontroluje a určí, jestli se na daném místě neobjevil absces. Doporučí pak vhodnou léčbu. Pokud se jedná jen o zánět a absces se ještě nedotvořil, nasadí antibiotika. Pokud již absces vznikl, je třeba provést malý chirurgický zákrok pod lokální anestezií, kdy lékař dané místo rozřízne, vyčistí od hnisu, vydezinfikuje a v případě nutnosti provede drenáž, která se odstraní až po úplném vyčištění od hnisu.

Zdroj: Absces

Absces v prsu

Tento kožní absces se projevuje obvykle u žen a bývá důsledkem zánětu prsu.

Příčiny

K abscesu v prsu dochází často u kojících žen, které zanedbaly péči o zánět v prsu, k němuž došlo v důsledku špatného vyprazdňování prsa při kojení, nebo kvůli dlouhé pauze mezi kojením (třeba při kojení v noci), vinu může ale nést i těšné oblečení v oblasti prsou. Všechny tyto vlivy mohou způsobit, že se v části prsa zadržuje mléko, které může vyvolat bakteriální zánět. Ten mohou způsobit ale i jiná poranění prsa, například popraskané bradavky. Kojící ženy jsou tedy vznikem abscesu v prsou velmi ohrožené.

Léčba

Nejlepší léčbou tohoto abscesu je hlavně prevence, postarat se, aby se zánět nerozvinul v absces. Kojící ženy toho mohou dosáhnout tak, že zlepší svou techniku vyprazdňování prsou (časté kojení, změny polohy při něm, odstříkávání odsávačkou), nebo teplými obklady, jemnými masážemi a dodržováním pitného režimu. Pokud ale již absces v prsu vznikl, je potřeba ho odstranit chirurgicky a zavést na místo drén, aby hnis mohl z prsu volně odtékat.

Zdroj: Absces

Papilom na mandli

Papilom je druh benigního nádoru, který způsobuje HPV virus. Velmi často se objevuje i v dutině ústní a v krku (oblast měkkého patra, jazyka, mandlí, nosohltanu, hrtanu a průdušnice), kde může napáchat ohromnou škodu. Papilomy se podobají bradavicím. Jde o stopkaté útvary přisedlé na povrch, na první pohled mají podobu květáku. Podle toho, kde se papilom nachází, způsobuje i náležité potíže. Jde například o poruchy řeči, polykání, krvácení, potíže s trávením. Léčba spočívá v odstranění nádoru. K možným komplikacím patří krvácení, infekce a obtíže spojené s anestézií.

Zdroj: Rakovina krčních mandlí příznaky

Absces mozku

Pod pojmem absces mozku je myšlen zánětlivý proces uvnitř mozkové tkáně.

Příčiny

Zánět a potažmo absces se do mozku dostává obvykle přímo přes kost při chronických zánětech středního ucha i nosních dutin, nebo při otevřeném poranění lebky. Výjimkou není ani přenos zánětu krví ze zánětlivého ložiska kdekoliv jinde v těle. Stejně jako jiné abscesy i tento způsobují bakterie nejčastěji stafylokoků, streptokoků, meningokoků i pneumokoků (výjimečně může být příčinou i mykotická infekce). Absces mozku ale může zasáhnout i osoby, které mají sníženou imunitu, u nich bývají příčinou právě jejich zdravotní problémy. Absces mozku se u pacienta projevuje zpočátku náhlými bolestmi hlavy, zhoršeným viděním, točením hlavy, pocity nevolnosti, zvracením, i pískáním v uších. Obvykle pak následují pocity únavy, citlivost na zvuky a na světlo, horečka, poruchy vědomí. V dalším stádiu už jsou příznaky individuální a závisí na tom, kde v mozku se absces nachází. Absces tak může způsobit nejen psychické poruchy, ale i problémy s pohyblivostí, poruchy smyslů, pocity závratí atd.

Léčba

K diagnostice tohoto onemocnění obvykle lékař využívá různé zobrazovací techniky jako ultrazvuk, CT, magnetickou rezonanci. Součástí bývá neurologické vyšetření i vyšetření očním lékařem. Při zobrazení může dojít k záměně abscesu za mozkový nádor i hematom. K ujištění se, že se opravdu jedná o mozkový absces, slouží laboratorní testy. V případě, že se absces potvrdí, následuje nejčastěji chirurgický zákrok (pokud je absces na špatně přístupném místě nebo nerozvinutý, je možné se ho pokusit nejprve zbavit antibiotiky). Při operaci mozkového abscesu dochází k chirurgickému odstranění a punkci s odsátím.

Zdroj: Absces

Zánět okostice

Při zánětu okostice (periostitidě) se infekce dostává ze zubu přes ozubici do kosti, pod okostici. Perios je blána kryjící kost, nachází se mezi kostí a sliznicí. Postupně se objevuje zduření a tvoří se absces pod okosticí, takzvaný subperiostální absces. Sliznice nad ním je prosáklá, červená, na pohmat je cítit přítomnost tekutiny – hnisu, je přítomen i otok obličeje v příslušné oblasti.

Hromadění zánětlivého výpotku mezi povrchem kosti a okosticí je provázeno bouřlivými klinickými příznaky, jako jsou bolestivost sliznice na tlak, spontánně bodavé bolesti, zvětšené a bolestivé lymfatické uzliny, teploty. Pokud dojde k odumření a proděravění okostice, hnis proniká pod sliznici a vytváří se submukózní absces. Pacientovi se v této fázi vývoje choroby výrazně uleví, bolesti pominou.

Léčba

Terapií je zpravidla zevní incize a dle rozsahu indikace antibiotik.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Absces v puse

Příčiny

Okoločelistní záněty i abscesy zasahují nejčastěji měkké části tváře a čelist. V čelisti jsou důsledkem špatného (nebo žádného) ošetření zkažených zubů. K abscesu ale může dojít i přenosem infekce z kůže, infikování kožních ran, v důsledku zlomeniny čelisti, ale i rozšířením abscesu z některého orgánu (například z mandlí). Do měkkých tkání v okolí čelisti se může dostat infekce přímo z různých poranění měkké tkáně, ale zdrojem můžou být i zuby s gangrenózní zubní dření, zhnisané cysty, záněty čelistní kosti i její zlomeniny, záněty patrových mandlí, hnisavé záněty kůže na obličeji, ale zhnisané lymfatické uzliny v důsledku infekčních nemocí. I zde má na vznik a rozvoj abscesu velký vliv zdravotní stav pacienta a jeho obranyschopnost. Vznik abscesu v dutině ústní provázejí různé příznaky, které mohou mít u pacientů různý rozsah (u jednoho bude výrazný otok, jiný bude trpět horečkou atd.). Mezi příznaky abscesu v dutině ústní (tedy i abscesu zubu) patří zarudnutí a otok daného místa, zvětšení a bolestivost spádových lymfatických uzlin, tepavá bolest, horečka, třesavka, ztížené otevírání úst (v případě oteklých žvýkacích svalů), uzavírání očních štěrbin (absces zubu v horní čelisti). Neléčený absces se může šířit do očnice, ale může způsobit i zánět mozku a mozkových blan, v krku může způsobit problémy s dýcháním, ale může se dostat i do mezihrudí a postihnout plíce, srdce, cévy, průdušnice, štítnou žlázu, lymfatické uzliny i jícen.

Léčba

Při podezření na absces obvykle využije lékař ultrazvuk, nebo rentgen

i magnetickou rezonanci. Zdrojem informací o abscesu mu ale může být vyšetření krve, či hnisu z rány. Stejně jako u ostatních zánětů, je i u tohoto důležité, v jakém stádiu pacient přijde k lékaři. Pokud absces teprve vzniká, může postačit „zaléčení“ antibiotiky, nebo ambulantní chirurgický zákrok. Pokud se ale jedná o závažnější formu abscesu, nebo o absces plně rozvinutý, přistupuje lékař zpravidla k hospitalizaci pacienta, při níž budou odstraněny příčiny zánětu. K zákroku obvykle dochází v nemocnicích, nebo klinikách se specializací na ústní, obličejovou a čelistní chirurgii. Pokud lékař zjistí, že příčinou abscesu je některý zub, musí vyčistit a vyplnit jeho kořenové kanálky, v dalším případě je možná extrakce daného zubu. Antibiotika se u tohoto abscesu nasazují i u závažnějších případů současně s chirurgickým zákrokem, při němž je absces naříznut (často se jedná o naříznutí jak v ústech, tak i na obličeji), je z něj vypouštěn hnis, následuje dezinfekce abscesové dutiny a drenáž. U závažných okoločelistních zánětů bývá pacient při zákroku pod celkovou narkózou. U méně závažných případů, které mohou být řešeny ambulantně, se volí lokální anestezie. Po zákroku je třeba respektovat doporučení lékaře, který často doporučuje na nějaké období tekutou stravu, dodržování pitného režimu, případně k antibiotikům doporučuje i léky na horečku a na bolest.

Zdroj: Absces


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP