Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ACETON Z DECHU

OBSAH

Aceton v dechu u dětí

Aceton v dechu se u dětí vyskytuje při neléčené nebo špatně léčené cukrovce. Také se může jednat o zánět v ústech, který stojí za zvýšeným zápachem úst. V neposlední řadě může jít o intoleranci fruktózy. Pokud cítíte aceton v dechu u dítěte, vyhledejte vždy lékaře, který přesně určí diagnózu.

Zdroj: Aceton v dechu

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Aceton v dechu a slinivka

Slinivka patří do párového prvku země a zastupuje v organismu dvě základní funkce. Jednou z nich je tvorba štěpných enzymů, které se podílejí na trávení a zažívání, a druhou je tvorba hormonu inzulínu v Langer­hansových ostrůvcích, které regulují hladinu cukru v krvi. Pokud je cítit aceton v dechu osoby, vypovídá to o poškozené slinivce, tudíž o problému s cukrem, může jít o náběh na cukrovku. Hyper- nebo hypoglykémie se diagnostikuje mimo jiné právě za pomoci dechu pacienta, který může vykazovat známky acetonu.

Zdroj: Aceton v dechu

Poradna

V naší poradně s názvem CUKROVKA A ACETON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Balcarová Eva.

Cukrovku 1.typu mám od roku 2000.V poslední době je občas cítit z mého dechu aceton.Nejsem si vědoma žádných velkých chyb v dietě.Prosím o radu jak na tuto situaci reagovat.Dříve jsem tyto problémy neměla.
Děkuji Balcarová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aceton v dechu cukrovkářů je normální jev a je spojen s chybným metabolickým odbouráváním cukrů. Nechte si preventivně změřit hladinu krevního cukru a informujte o tomto zjištění svého diabetologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cukrovka a aceton

Aceton v dechu

Malé množství acetonu v lidském těle je přirozené. Pokud cítíte aceton v dechu, tak se může a nemusí jednat o nějaký závažný zdravotní problém. Aceton je vydýcháván v plicích. Při diabetu se při neadekvátní léčbě může tvořit zvýšené množství ketolátek, proto je dech diabetiků za určitých okolností cítit po acetonu.

Aceton v dechu může tedy způsobovat neléčená nebo špatně léčená cukrovka. Rovněž pokud hladovíte, může vaše tělo produkovat více ketolátek, které tělu slouží jako zdroj energie – nedostatečný přísun sacharidů. Může se ale jednat i o problémy se slinivkou břišní. Možnou příčinou je také zánět v ústech, který stojí za zvýšeným zápachem úst. V neposlední řadě se může jednat o intoleranci fruktózy.

Zdroj: Aceton

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu

Acetonový zápach z úst – další příčiny

Acetonový dech se také objevuje z důvodu hladovění, kdy se spálí veškerá glukóza a tělo přejde na tuky. Objevuje se i u nemocné slinivky břišní a tam, kde je intolerance ovocného cukru. Za zvýšeným zápachem z úst ale může také stát zánět v ústech.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA PROTI ŠPATNÉMU DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenny.

Proti špatnému dechu je skvělá jedlá soda - ať už na kartáček a jemně si vyčistit zuby, nebo jí kloktat. Dobře neutralizuje bakterie - www.belenizubu.info/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jedlá soda proti špatnému dechu

Aceton v moči

Ketolátky se z buněk vyplavují do krve a odtud přecházejí do moči. V moči je můžeme prokázat jednoduchým vyšetřením pomocí proužků dostupných v každé lékárně. S ketolátkami se ve své moči nebo ve svém dechu může setkat i člověk bez diabetu. Mohou se totiž objevit po delším lačnění nebo při redukčních dietách, kdy chybí přísun glukózy a začínají se chemicky spalovat vlastní tuky. Takový člověk má inzulínu dostatek. Tuky spaluje proto, že nemá dostatek glukózy. Člověk bez diabetu, který drží redukční dietu a chce zhubnout, může dokonce ketolátky v moči vítat a může je považovat za dobré znamení, za důkaz toho, že ztrácí tuk.

Při diabetu je ale přítomnost ketolátek v moči vždy nepříznivým signálem. Ketolátky se mohou u člověka s diabetem v moči objevit za různých situací, a to při ketoacidóze.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi CO JE NA ŠKYTAVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Staníčková Soňa.

Manžel trpí asi osm měsíců škytavkou.Nemá ji nepřetržitě.Mezi akutními cykly škytavky má asi 10tidenní pauzy.Škytavka graduje zástavou dechu a jsou nutné údery do zad a srdeční krajiny.V říjnu r.2016 podstoupil různá vyřetření-gastroskopické,magnetickou rezonanci,plicní RTG a jiné.Vyšetření bez nálezu.Propuštěn z nemocnice.Do týdne zase škytavka se zástavou dechu.Už si nevíme rady.Máte někdo stejnou zkušenost a poradíte na koho se ještě obrátit.
Staníčkovi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marián Eremias.

Dobrý den,můj brách trpí šílenou škytavkou a pomáha mu akupunktúra ,napíchaní jehliček do ucha.Zatím to stále zabralo a byl měsíc pokoj.Skuate to ,přeji at se vám daří a zbavíte se škytavky.

Zdroj: diskuze Co je na škytavku

Aceton v moči u dětí

Aceton v moči a zapáchající moč (acetonem) samy o sobě nejsou příznakem cukrovky, ale jen jedním z možných příznaků. Aceton v moči u dětí může být při dehydrataci, při průjmech, zvracení, hladovění. Může se u dětí objevit i při horečce a zvracení – tento stav se nazývá ketoacidózní zvracení. Jakmile se objeví u aceton v moči v této souvislosti, je dobré podat dítěti sladké pití.

Zdroj: Aceton

Diskuze

V diskuzi REAKCE NA DOTAZ ALKOHOL V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jannie.

To se mi snad zdá, nikdo by po požití alkoholu neměl sedat volant!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Reakce na dotaz alkohol v dechu

Vzorec acetonu

  • Funkční vzorec: CH3COCH3
  • Sumární vzorec: C3H6O

Acetonbezpečnostní list.

Zdroj: Aceton

Diskuze

V diskuzi DECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polik.

Na ten dech rozhodně můžu doporučit monitory no :). Hlavně vyber správně. Mrkni se třeba sem www.arecenze.cz/moni… :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Nebo se dá vybrat monitor dechu i tady: www.testino.cz/monit…

Zdroj: diskuze Očista

Aceton v krvi

Hladina acetonu v krvi stoupá při hladovění, při požití většího množství cukru a objevuje se při cukrovce (diabetes mellitus).

Zdroj: Aceton

Diskuze

V diskuzi JAK ZAMASKOVAT ALKOHOL V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milča.

Rychlé a hluboké dýchání. To je způsob, kterým můžete ovlivnit dechovou zkoušku na přítomnost alkohlu v krvi. Rychlé a hluboké dýchání je jedna z nejúčinnějších metod, jak snížit obsah alkoholu v dechu. Rychle proudící vzduch totiž plíce od alkoholových výparů mírně vyčistí. Podle odborných testů se tak dá snížit obsah alkoholu v dechu až o 20 procent. Efekt trvá ale jen několik sekund. Je třeba prodýchávat opravdu zhluboka, ale decentně, abyste na sebe při kontrole neupozornili a policistům tak nebylo na první pohled jasné o co se snažíte...

Podle posledních poznatků je vhodné se vymluvit na právě nedeávné a opakované použití ostřikovače skel. Směs do ostřikovačů obsahuje alkohol a ten se při stírání předního skla dostává větráním do vozu a zvyšuje hladinu alkoholu v dechu. Řidič má v tomto případě právo před dechovou zkouškou se hluboce prodýchat na čerstvém vzduchu, aby jakoby výpary z ostřikovače vydýchal. Tohoto práva je možno využít právě když víte, že jste před jízdou pili a potřebujete snížit hladinu alkoholu v dechu. Takže bezprostředně před dechovou zkouškou a přímo před policisty pětkrát hluboce nadechnout a vydechnout a potom hned se stejnou razancí nafoukat do alkoholového testeru.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak zamaskovat alkohol v dechu

Nejlepší monitor dechu

Nejlepší monitor dechu musí být certifikovaný. Informace o nejlepším monitoru naleznete na internetu. Je zde řada recenzí a postřehů od spotřebitelů. Na našem trhu se vyskytuje velké množství monitorů dechu v různých cenových relacích.

Zdroj: Monitor dechu

Diskuze

V diskuzi MONITOR DECHU KOMENTÁŘ -KOŠÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Názory na pořízení tohoto pomocníka se liší. Někteří rodiče jeho pořízením získají větší jistotu, že je o jejich potomka opravdu dobře postaráno. Jiní zase uvádějí, že se bez něj dobře obejdou. Jeho přítomnost v podstatě nejvíce pomáhá rodičům, zejména prvorodičkám, které jsou v nové roli maminky trochu nejisté, a monitor dechu je v tomto ohledu dokáže uklidnit. Mnohé z nich uvádějí, že mohou lépe spát a nemusí se každou chvíli budit, aby zkontrolovaly, jestli se hrudníček jejich drobka zvedá. Stačí se jen podívat na vyhodnocovací jednotku, jestli svítí správná dioda a mohou klidně spát.

více na www.covybrat.cz/nejl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Monitor dechu komentář -košík

Proč je cítit aceton v dechu při cukrovce

Z dechu je cítit aceton i za běžných okolností, ale ve velmi malém množství. Vzniká přirozenou chemickou reakcí a ketolátky tělo využívá jako zdroj energie v případě nedostatku glukózy (při hladovění). Pokud je ho však v těle příliš, jde cítit ve velké míře z úst.

Aceton spolu s kyselinou hydroxymáselnou a acetoctovou (dohromady takzvané ketolátky) vzniká při neléčené cukrovce (především u diabetu I. typu, který je diagnostikován u mladých jedinců a je způsoben nedostatečnou tvorbou inzulinu slinivkou břišní). Hladina glukózy v krvi je značně zvýšená, ale chybí inzulin, který se podílí na jejím transportu do tkání. Tkáně tak vlastně hladovějí, což je signálem k masivní aktivaci tukových rezerv. Ne všechny mastné kyseliny z tuků mohou být zpracovány na využitelnou energii, některé jsou tedy přeměněny na ketolátky.

Ketolátky okyselují vnitřní prostředí organismu, aceton je navíc jedovatý pro nervovou tkáň. Nebyla-li dosud u nemocného cukrovka zjištěna nebo zapomněl-li si diabetik píchnout dostatečnou dávku inzulinu, projeví se vysoká hladina cukru v krvi spolu s přítomností velkého množství ketolátek „hyperglykemickým ketoacidotickým kómatem“. Jedná se o poruchu vědomí, která se rozvíjí postupně a předcházejí jí další příznaky: žízeň, bolesti břicha, zvracení, hluboké dýchání.

Aceton je prchavá látka, přechází proto do vydechovaného vzduchu, v němž je cítit. Celý stav připomíná otravu jedem. A ve své podstatě otravou je, přestože jed vznikl přímo v těle nemocného. Při rozvoji popsaných příznaků je nutné ihned přivolat záchrannou službu.

Zdroj: Aceton v dechu

Aceton v dechu u dětí

Dětem většinou páchne dech při virózách, angíně, ale právě i u cukrovky.

Příčiny

Při hladovění a sníženém přísunu sacharidů, případně při horečce, může v organismu dojít ke zvýšené produkci ketolátek, které pokud nejsou spotřebovány, objevují se v dechu či moči. Cukrovka ale není jedinou příčinou podobného nálezu. V literatuře se uvádí, že cukrovka nebývá u batolat diagnostikována příliš často. Většinou se tak jedná o zánětlivé onemocnění.

Léčba

Léčba je závislá na odstranění příčiny. Pokud se jedná o zánět v dutině ústní, je možné použít octenidin. Může být v různých formách, vhodný je gel na sliznice nebo ústní voda. U gelu je menší riziko spolknutí než u ústní vody. Další možností jsou přípravky s látkou methylrosanilinii chlorati – jde o 1% roztok známý jako fialka nebo genciána. Sice se dnes pro děti nedoporučuje, ale pokud neseženete přípravek s octenidinem, je fialka lepší než nic.

Dalším poměrně závažným problémem je možná dehydratace, která může u několikaměsíčního dítěte nastat velmi rychle. V tomto případě dávejte pít cokoli – vodu, čaj, mléko, heřmánkový odvar. Zánět v dutině ústní je velmi bolestivý.

Jde-li však o cukrovku, tak neotálejte a okamžitě navštivte lékaře.

Zdroj: Aceton v dechu

Odstranění silikonu acetonem

Aceton je také účinným prostředkem k odstranění silikonu, ale vyžaduje speciální opatření včetně ochrany rukou a vyplatí se nejprve ověřit účinek acetonu na malé ploše. Poté na starý silikon naneste aceton, počkejte pár minut a zkuste starý silikon odstranit. V případě potřeby opakujte.

Zdroj: Odstranění silikonu octem

Monitor dechu Nanny bazar

Zde je seznam nabídek k prodeji bazarových monitorů dechu.

Zdroj: Monitor dechu

Jak léčit acetonový dech

Pokud se jedná o komplikaci cukrovky a ne hladovění, musí být léčba zahájena urgentně. Lékař nejprve zkontroluje hladinu cukru v krvi a pak zahájí léčbu inzulinem. Ve vážných stavech je zapotřebí dotyčného hospitalizovat na JIP a zajistit u něj kardiovaskulární funkce, kontinuálně podávat kyslík, nitrožilně se pak vedle inzulinu se podává i bikarbonát sodný, který pomůže vyrovnat příliš kyselé pH. V případě neléčení se acidóza prohlubuje, rozvíjí se hypokalémie a nemocný upadá do diabetického kómatu a následně umírá na otok mozku anebo aspiraci. Naštěstí je dnes úmrtnost na tuto závažnou komplikaci minimální.

Zdroj: Aceton v dechu

Monitory dechu a falešný poplach

Některé monitory dechu způsobují časté falešné poplachy. Nedávný průzkum zjistil, že sedm z deseti matek používajících monitor dechu uvádí, že se jim monitor po opakovaném falešném poplachu dokonce vypnul. Na druhou stranu mohou monitory dechu vytvářet i falešný pocit bezpečí, protože nedokážou zjistit obstrukční apnoi, kdy dítě pravidelně dýchá, ale průdušnice zabraňuje vstupu kyslíku do plic. Některé monitory dechu nefungují tak, jak by měly, protože dochází ke spuštění poplachu i při pouhé změně polohy těla, při pohybu dítěte.

Zdroj: Monitory dechu pro miminka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP