Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ACETONOVY DECH

OBSAH

Co značí aceton v dechu

Aceton v dechu se objevuje:

  • při hladovění – acetonový zápach se objevuje při hladovění, když už je spálena glukóza a tělo „jede“ na tuky;
  • při neléčené cukrovce – acetonový dech je typický u lidí s cukrovkou, zejména když není ještě objevena nebo je špatně léčena; tento stav se také nazývá jako diabetická ketoacidóza;
  • při jiných problémech se slinivkou břišní – může rovněž jít o jiné problémy se slinivkou břišní;
  • při intoleranci fruktózy – může se také jednat o intoleranci ovocného cukru.

Pokud není příčinou hladovění nebo malý příjem sacharidů, tak raději zajděte k lékaři, který provede vyšetření. Odběrem krve se zjistí hladina cukru v krvi, takže se potvrdí či vyvrátí cukrovka. Případně se pak bude pátrat po jiné příčině. A pak se léčí primární příčina tohoto problému.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi DECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polik.

Na ten dech rozhodně můžu doporučit monitory no :). Hlavně vyber správně. Mrkni se třeba sem www.arecenze.cz/moni… :).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Nebo se dá vybrat monitor dechu i tady: www.testino.cz/monit…

Zdroj: diskuze Očista

Příznaky acetonu u dětí

  • Dech vonící jako přezrálá jablka. Aceton se uvolňuje zejména při výdechu. Pokud dítě produkuje aceton, jeho dech bude vonět jako přezrálá jablka.
  • Moč s velmi silným zápachem. Když aceton uniká močí, vydává silný zápach.
  • Ospalost, nechutenství, nevolnost, bledost a zvracení. Důvodem je velmi nízká hladina glukózy v krvi (hypoglykémie), a to jak u zdravých, tak u diabetických dětí.
  • Suchý jazyk, poruchy trávení a podrážděnost. To je způsobeno velmi vysokou hladinou glukózy v krvi (hyperglykémie). Vyskytuje se výhradně u dětí s diabetem, více u dětí s typem 1, které jsou závislé na inzulínu. Je to kvůli nedostatku inzulínu nebo kvůli tomu, že dostávají méně, než kolik potřebují.

Zdroj: Aceton v moči u dětí

Acetonový zápach z úst – další příčiny

Acetonový dech se také objevuje z důvodu hladovění, kdy se spálí veškerá glukóza a tělo přejde na tuky. Objevuje se i u nemocné slinivky břišní a tam, kde je intolerance ovocného cukru. Za zvýšeným zápachem z úst ale může také stát zánět v ústech.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK BEZ DOPLATKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaŠoškovová.

Budu vám vděčna,když mi poradíte,jaký lék na vys.krevní tlak je bez poplatku.Beru již několik let Betalog 200 mg,poslední nákup mi vyrazil dech,nedoplatek se zvýšil kardinálně.Děkuji za odpověď!!! Jana Š.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký krevní tlak bez doplatku

Jak léčit acetonový dech

Pokud se jedná o komplikaci cukrovky a ne hladovění, musí být léčba zahájena urgentně. Lékař nejprve zkontroluje hladinu cukru v krvi a pak zahájí léčbu inzulinem. Ve vážných stavech je zapotřebí dotyčného hospitalizovat na JIP a zajistit u něj kardiovaskulární funkce, kontinuálně podávat kyslík, nitrožilně se pak vedle inzulinu se podává i bikarbonát sodný, který pomůže vyrovnat příliš kyselé pH. V případě neléčení se acidóza prohlubuje, rozvíjí se hypokalémie a nemocný upadá do diabetického kómatu a následně umírá na otok mozku anebo aspiraci. Naštěstí je dnes úmrtnost na tuto závažnou komplikaci minimální.

Zdroj: Aceton v dechu

Diskuze

V diskuzi ZUBY, DÁSNĚ, PARADENTÓZA POTÍŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlička J.

no to je pravda, Herbadent používala i moj babička, zubní pastu a jiné produkty, s dásněmi nikdy problém neměla. Je možná lepší si připlatit za bylinnou zubní pastu, či ústní vodu která pomůže

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Leona H.

Vyzkoušela jsem produkty od Herbadentu a je fakt že na dásně mi pomohly. Akorát je u nás v lékárně neměli. Paní lékarnice mi je ale objednala na druhej den. Ta zubní pasta je velmi kvalitní, je po ní velmi svěží dech po bylinkách.Děkuji za tip

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Špatný dech

Na nebroušených plochách zubů se usazují zbytky jídla, které podporují růst bakterií, a způsobují tak špatný dech. Trvale špatný dech nebo nepříjemná chuť v ústech může být způsobena onemocněním dásní, nebo dokonce diabetem.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o příčinách špatného dechu.

Špatný dech – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět projevy špatného dechu.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Poradna

V naší poradně s názvem ACETON V DECHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika plánková.

Dobrý den, můj manžel má cukrovku, užívá léky, a cítím v dechu aceton. Bojím se oněj, chodí k lékaři. Moc děkuji , s pozdravem Plánková Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud dech vašeho manžela zapáchá jako aceton s podobným zápachem jako odlakovač na nehty – může to být známka vysoké hladiny ketonů. Ketony jsou kyseliny v krvi, které produkují jeho játra, protože spalují tuk, aby nahradily výpadek v dodávce energie, když jeho tělo nemůže získat energii z glukózy, protože nemá k dispozici inzulín. Je to problém hlavně u diabetu 1. typu, ale může se také objevit u 2. typu, pokud nastanete vážný stav nazývaný diabetická ketoacidóza.
Pokud má manžel cukrovku a z jeho dechu je cítit aceton, tak je třeba dodržovat léčebný plán jeho lékaře. Většinou to znamená pravidelně a v přesném dávkování užívat inzulín, lék na kontrolu hladiny cukru v krvi a zastavení ketózy. Pokud dodržujete léčebný plán a jeho dech přesto zapáchá po acetonu, okamžitě zavolejte lékaře o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aceton v dechu

Krvácení po orální chirurgii

Pokud jste si nedávno nechali vytrhnout zub, možná si všimnete, že váš dech není po operaci nejčerstvější. Důvodem, proč jdou zápach z úst a ústní chirurgie ruku v ruce, je krvácení. Pokud si všimnete, že váš dech zapáchá a stále krvácíte, může být užitečné vypít více vody. Pokud se však krvácení nezpomaluje, doporučujeme vám kontaktovat vaši zubní ordinaci.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem ZRYCHLENY DECH U STARYCH LIDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Staram se o pani, ktere je 92 let , ktera je naprosto zdrava a do nedavne doby jeste navstevovala posilovnu. Pred nekolika mesici zacala mit problemy s dechem.Dycha tezce a kratce. Byla nekolikrat na vysetreni , ale vsechny vysledky ma negativni. Pro lekare je naprosto zdrava. Mate prosim nejakou radu, jak ji pomoci. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto starých lidí se náhlé zhoršení dechu může přihodit po prodělaném zápalu plic, o kterém ani nemusí dotyčný vůbec vědět. Navíc vysoký věk a k tomu ještě fyzická zátěž v posilovně významně oslabují imunitní systém, který pak nedokáže tělo ochránit před různými infekcemi. Jako akutní domácí péči v případě, který zmiňujete, doporučuji několikrát denně inhalaci nějaké mírně slané minerální vody v kombinaci s vodným roztokem léku Mukosolvan. Ráno inhalovat Mukosolvan a později pak slanou vodu a večer zase Mukosolvan. To uvolní případné hleny, které mohou bránit v dýchání a vyléčí to případné probíhající infekce v plicích. Pak je vhodné se při každodenní rozvičce soustředit na protahování mezižeberních svalů, různými úklony, vzpažením rukou a podobně a zaměřit se při tom na hluboké a pomalé dýchání. V neposlední řadě byste měla svou svěřenkyni dostat na geriatrické oddělení nějaké místní polikliniky. Geriatrie je medicínský obor, kde jsou soustředěni lékaři, kteří mají praxi s různými nemocemi takto starých lidí, a mohli by tak lépe zhodnotit zdravotní stav a příčiny zhoršeného dýchání a určit nejlepší a rychlou cestu ke zlepšení zdravotního stavu. Dejte vědět, jak jste dopadli.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zrychleny dech u starych lidi

Příznaky, které mohou poukazovat na výskyt cukrovky

Příznaky cukrovky většinou ihned nepoznáme. Často probíhají skrytě, popřípadě jsou snadno zaměnitelné s jinou nemocí.

Obecné příznaky:

  • Žízeň a časté močení: Když se zvyšuje hladina cukru v krvi, ledviny neumí udržet cukr a pouští jej zpátky do moči. Nadbytek glukózy s sebou bere také molekuly vody, a čím vyšší hladina glykemie, tím větší je množství moči. Jste nuceni hodně pít a tím pádem chodit často močit.
  • Únava a úbytek na váze: Inzulin pomáhá vstupovat glukóze do buněk. Jestliže se glukóza nedostane do buňky, začínáte trpět nedostatkem vnitřní energie. Takže vám začíná chybět elán a jste unavenější než obvykle. Cítíte se celkově malátní, bez chuti do života a objevuje se také úbytek hmotnosti.
  • Acetonový dech: U neléčené choroby můžete cítit acetonový dech. Je totiž ovlivněna látková výměna, a proto je mnohdy z úst diabetiků cítit acetonový zápach.
  • Poruchy vědomí: Když cukrovka není léčená, příznaky se postupně zhoršují. Nemocní jedinci mohou vypadat zmateně a mnohdy působí až opile. Dostavují se bolesti břicha, nechutenství. Často si lidé myslí, že jde o obyčejnou chřipku a snaží se ji vyléčit. Varovným příznakem cukrovky může být také letargie, nezájem, velká slabost, prudké dýchání, a někdy dokonce stav bezvědomí – diabetické kóma. V tom nejhorším případě se může objevit také smrt.

Cukrovkář se musí naučit vyrovnat hladinu cukru v krvi a možné výkyvy minimalizovat. Je důležité konzumovat jídelníček s nízkým glykemickým indexem.

Vhodné potraviny:

  • ovoce
  • zelenina
  • luštěniny
  • nízkotučné mléčné výrobky
  • libové maso
  • celozrnné pečivo

Je nutno omezit jednoduché cukry a živočišné tuky. Dále vylučte alkoholické nápoje, zvyšte příjem vlákniny, vitamínů a minerálů. Je nutno denně vypít minimálně litr a půl neslazených nápojů. K tomu přidejte pravidelný pohyb, ať už to je chůze, cvičení nebo jízda na kole.

Je dobré pravidelně kontrolovat hladinu cukru v krvi. K tomu slouží pravidelné kontroly u lékaře. Dobré je také pravidelně si měřit hladinu glykemie doma. Diabetes je poměrně běžnou nemocí, a když jej budete mít pod kontrolou, dá se s ním celkem bez problému žít.

Cukrovku úplně vyléčit není možné. Ale dlouhodobě ji držet pod kontrolou lze. Ani bylinky bohužel nefungují. Novou skupinou léků jsou glifloziny, které snižují krevní cukr u pacientů s diabetem tím, že se cukr vyloučí v moči. Tento princip je v diabetologii zcela nový a zdá se, že tato léčba bude mít v budoucnu velký potenciál.

Ve vyšším věku stoupá riziko onemocnění diabetem. Doporučuje se tedy pravidelně, nejméně 1x za rok, podstoupit u praktického lékaře vyšetření krve a zjistit stav glukózy v krvi. Nástup diabetu se takto včas zachytí.

Zdroj: Příznaky cukrovky u mužů

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Müller.

Můj Francouzský buldoček se léčí na sníženou funkci štítné žlázy a na epilepsii.Léčba má vedlejší účinky.Pes nemá dobrou stabilitu,hodně jí a pije i močí.S tím jsem počítal.Ale když usíná,co 20 vteřin zvedne hlavu,jakoby ho v krku něco tlačilo.Léčbu štítné žlázy má teprve týden,tak se domnívám,že léčba nějak zřejmě ovlivňuje štítnou žlázu v krku.Jakoby ho tam tlačila.Dech má občas i sípavý a chrápe víc než kdysi.Díky.Chystám se opět k veterináři.Máte nějaký názor na to zvedání hlavy při usínání ?Může to být od slabě fungující štítné žlázy ?Díky za názory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Účinky mátového oleje

Mátový olej zmírňuje příznaky divertikulitidy a syndromu dráždivého tračníku; pomáhá rozpouštět žlučové kameny, osvěžuje dech. Mátový olej také utišuje svalové bolesti, zmírňuje kašel a slizniční městnání způsobené nachlazením nebo alergií.

Zdroj: Mátový olej

Poradna

V naší poradně s názvem KRTEK OBECNÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Kýrová.

Dobrý den,
můžete mi sdělit, zda umí krtek plavat? Ptala se mne na to moje kamarádka a té tuto otázku zcela vážně položil její vnouček. Neuměla odpovědět a já to také nevím - nikdy mne nenapadlo o tom přemýšlet. Děkuji.

S pozdravem
Marcela Kýrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, krtek obecný umí plavat. Krtci dávají přednost pobytu v podzemí a suchu, všichni krtci mohou v případě potřeby také plavat. Byly pozorováni krtci, kteří dokázali plavat až hodinu v kuse a za tento čas uplavali vzdálenost 1 km. K plavání používají své silné paže.

Někteří krtci dokonce plavou pod vodou a mohou zadržet dech až na 10 sekund.

Krtci tuto schopnost plavání využívají k zajištění bezpečnosti v době povodní. Ve skutečnosti, během vysokých období záplav, krtci používají své plavecké dovednosti, aby se dostali blíže k povrchu.

Důkazem k tvrzení, že krtek obecný může plavat, je toto video:
youtu.be/9zlIcPt-RAY

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krtek obecný

Čištění zubů a jazyka

Nejlepším způsobem, jak si uchovat svěží dech, je vyčistit si zuby alespoň 2–3 denně, anebo nejlépe po každém jídle. Důležitější než zubní pasta či kartáček je technika čištění zubů. Největší chybou, které se dopouštíme, je ta, že zapomínáme na jazyk! Právě na něm se uchycují bakterie, které jsou přímou příčinou nepříjemného dechu a pachuti v ústech. 

Zdroj: Příčiny špatného dechu

Diskuze

V diskuzi CENA DETRALEXU 120KS-KOLIK DOPLÁCÍ PACIENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den.Mám takový dotaz.Již několik let užívám Detralex(mám vrozenou trombofilii),vždy jsem nějakou částku doplácela,není to málo,ale co se mi stalo tentokrát,mě úplně dostalo.Jsem u ČPZP a lékař mi předepsal recepty mimo jiné i na jiné léky.A na tento lék jsem platila celou částku,která dělala 1.442kč.Ani korunou ZP nepřispěla.Příští rok mi bude 70let,tak mi to vyrazilo dech.Všimla jsem si,že u této položky bylo lékařem uvedeno-hradí pacient.Ráda bych věděla,jak je to možné.Pořídila jsem si kartu Dr.Max,ale nikdy jsem takovou částku nehradila.Věřte,že pouze z důchodu se toto nedá.Detralex byl o obsahu 120ks,a to 2x,abych nemusela stále běhat pro recepty.Děkuji za odpověď a přeji hezký den.Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cena Detralexu 120ks-kolik doplácí pacient

Jak si ulevit od škytavky?

Postup co zabírá bezpečně vždy

  1. Nejprve se úplně ze všeho nejvíc nadechněte, naplňte plíce vzduchem co to jen jde, jako když byste se chtěli potopit pod vodu.
  2. Když si myslíte, že jste se nadechli, jak je to možné, zkuste zadržet dech a lapejte po vzduchu, jako byste chtěli vzduch spolykat.
  3. Vydržte lapat vzduch 10 sekund.
  4. Než vydechnete, polkněte.

Další možnosti

  • zadržte dech a tlačte při tom do břicha
  • zakousněte suchý chléb
  • napijte se pořádně vlažné vody, ale pozor, musí to být pomalu
  • psychicky se snažte rozptýlit (pusťte si hudbu, film, začtěte se do knihy
  • požádejte někoho, ať vás pořádně vyleká
  • nechte se lehce bouchnout zezadu mezi lopatky
  • snězte něco sladkého, například lžičku medu, kostku cukru
  • přiložte si na zátylek studený obklad
  • stiskněte si obě nosní dírky a snažte se pomalu dýchat pusou

Zdroj: Babské rady na škytavku

Diskuze

V diskuzi DOMÁCÍ LÉK NA METASTÁZE JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar.

Před rokem mi diagnostikovali rakovinu prsu, metastáze na játrech. Nasazena na půl roku chemoterapie a bioléčba,která trvá. Operace žádná nebyla - prý by nic neřešila, dne 9.9. bylo děláno PET vyšetření - vše v pořádku. Za měsíc mi začaly růst markry - metastázové a to na 9 a na 24, dne 25.10. proběhlo CT jater a bohužel se na jiném místě jater opět objevily metastáze 3 cm a 2x po 1 cm. Uplně mi to vyrazilo dech, vše jsem dodržovala, byla šˇˇtastná, že vše dopadlo dobře, dokonce jsem nastoupila do zaměstnání, něco jsem zanedbala, proč se to na těch játrech znovu objevilo. Ke své lékařce jdu až 4.11. do té doby se zblázním, můžete mi prosím, prosím poradit, proč se to znovu objevilo, co by se s tím dalo dělat, zda mohu nějak pomoci sama, obávám se opětovné chemoterapie, kterou se obávám bych již nezvládla. Prosím moc a moc o radu a odpověd, děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Domácí lék na metastáze jater

Zápach stolice po acetonu u dospělých

Při hladovění, když je vaše tělo v ketóze, tak přeměňuje uložený tuk na palivo místo sacharidů, a produkuje při tom ketony. Ketony jsou chemikálie jako acetoacetát, beta-hydroxybutyrát a aceton. To jsou chemikálie přirozeně produkované vaším tělem, ale při hladovění, nebo při keto dietě jich vaše tělo produkuje více a přebytek může způsobit, že vaše hovínka, čůrání a dech budou páchnout po acetonu.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Suché lůžko

Dalším důvodem, proč může váš dech po operaci dutiny ústní zapáchat, je, pokud máte místo normální krevní sraženiny suchou dutinu po vytrženém zubu. Pacienti, kteří po extrakci kouří, plivou, oplachují nebo pijí brčkem, mají větší pravděpodobnost, že se jim vytvoří suché lůžko po vytržení zubu. Suché dutiny mají obvykle za následek silnou bolest a zápach z úst. Pokud si myslíte, že máte suché lůžko, kontaktujte vaši zubní ordinaci.

Zdroj: Zápach z úst po vytržení zubu

Zápach stolice po acetonu u dětí

Děti mohou mít páchnoucí stolici z různých důvodů. Mohou mít žaludeční infekci nebo to může být příznak něčeho vážnějšího, jako je celiakie nebo cystická fibróza. Může to být také důsledek nedostatku vitamínů.

Maminka sedmiměsíčního chlapce se ptala lékaře: Dnes ráno jsem ho přebalovala a jeho hovínko bylo lepkavé, tvrdé a kašovité zároveň a páchlo to jako lak na nehty. Vím, že se k žádnému odlakovači nemohl dostat, protože doma žádné nemáme.

Odpověděl jí na to dětský lékař Dr. Pandurang Sawant.

Nebojte se, jen sledujte vývoj. Pokud bude mít dítě další 2 dny nepříjemný zápach z pohybu, pak mu můžeme předepsat nějaké léky. Zkontrolujte, zda se u něj nevyskytují související problémy, jako je horečka, krev ve stolici, zvracení atd., to je vše.

U malých dětí, které kálí do jednorázových plenek se může objevit pocit zápachu po acetonu z jejich stolice. Důvodem může být látka s názvem indol. Indol se přirozeně vyskytuje v lidských výkalech a dává jim specifický zápach. V nízkých koncentracích však voní po květinách a používá se pro parfemaci plenek. Při vyšších koncentracích pak může zapáchat po rybině nebo jako acetonový odlakovač na nehty nebo acetonové ředidlo. K vyšším koncentracím může dojít v případě spojení přirozeného indolu ze stolice dítěte a přidaného indolu pro parfemaci plenek.

Zdroj: Zápach stolice po acetonu

Co dělat, když pes špatně dýchá

Pokud je zrychlené dýchání provázeno zvracením, průjmem či nafouknutým břichem, na nic nečekejte a vyhledejte pomoc veterinárního lékaře. Když se pes rychle zadýchává nebo nemůže popadnout dech i po menší fyzické aktivitě, může to signalizovat onemocnění srdce nebo plic. Brachycefalická plemena, což jsou plemena s krátkými nebo zploštělými čenichy, mají větší problémy s dýcháním než psi s dlouhým čenichem. Vzhledem ke stavbě své lebky jsou vystaveni většímu riziku respiračních problémů, je pro ně těžší se ochladit, proto na to myslete, jestli máte doma buldoka, boxera, buldočka nebo třeba mopse. Tato plemena během parných dnů maximálně šetřete.

Zdroj: Zrychlené dýchání u psa

Aceton v dechu

Malé množství acetonu v lidském těle je přirozené. Pokud cítíte aceton v dechu, tak se může a nemusí jednat o nějaký závažný zdravotní problém. Aceton je vydýcháván v plicích. Při diabetu se při neadekvátní léčbě může tvořit zvýšené množství ketolátek, proto je dech diabetiků za určitých okolností cítit po acetonu.

Aceton v dechu může tedy způsobovat neléčená nebo špatně léčená cukrovka. Rovněž pokud hladovíte, může vaše tělo produkovat více ketolátek, které tělu slouží jako zdroj energie – nedostatečný přísun sacharidů. Může se ale jednat i o problémy se slinivkou břišní. Možnou příčinou je také zánět v ústech, který stojí za zvýšeným zápachem úst. V neposlední řadě se může jednat o intoleranci fruktózy.

Zdroj: Aceton

Léčba škytavky

Akutně vzniklé škytavky se obvykle zbavujeme tím, že zadržíme na chvilku dech nebo se napijeme doušku vody. Pomoci může také změna polohy, pohyb nebo naopak klid, odříhnutí, bolestivý podnět nebo čichání různých vůní. Pokud uvedené manévry nepomáhají, ještě můžeme zkusit dýchání do sáčku na 3–5 minut, podráždění nosohltanu nebo masáž reflektogenních zón (například tlak na oční bulvy, bloudivý nerv a podobně), která však patří spíš do rukou lékaře. Ten může v závažnějších případech škytavky indikovat i některé tablety, například diazepam, léky na epilepsii (klonazepam), či prokinetika (metoklopramid) a jiné léky. U pooperační škytavky se zavádí nasogastrická sonda. V nejnutnějších případech se nechává inhalovat kyslík a oxid uhličitý.

Zdroj: Babské rady na škytavku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP