Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AGOLUTIN PRED MENOPAUZOU

OBSAH

Injekce s progesteronem

AGOLUTIN INJ 5X2ML/60MG: Léčivou látkou tohoto přípravku je progesteronum 30 mg v 1 ml olejového roztoku. Pomocnými látkami jsou benzylalkohol, benzyl-benzoát, olej na injekci. AGOLUTIN je hormonální přípravek, který obsahuje léčivou látku progesteron. Progesteron je přirozený hormon s důležitými fyziologickými funkcemi. AGOLUTIN se používá při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, při nedostatečné funkci menstruačního cyklu nebo při dysfunkčním děložním krvácení. V těhotenství pak při nedostatečné produkci progesteronu, k udržení těhotenství v případě opakovaného, respektive hrozícího potratu. Dále se používá při premenstruačním syndromu. Diagnosticky se využívá na progesteronový test při nedostatečné produkci progesteronu žlutým tělískem vaječníků, k vyvolání krvácení a rychlého odloučení děložní sliznice.

Zdroj: Progesteron

Poradna

V naší poradně s názvem CHLAMYDIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Dobrý den,
,
je mi 52 let a již delší dobu mě trápí nespecifické příznaky. Jsem pořád hodně unavená i když spím třeba 9 hodin denně. Manžel si možná myslí, že jsem lenoch, ale ta únava je někdy nepřekonatelná. Ve tři hodiny v noci se vzbudím a je mi divně od žaludku, až na zvracení, ale nikdy nezvracím. Pořád divně pokašlávám a škrábe mě v krku. Někdy mám pálení mezi prsy a mezi lopatkami. Dělám celý den u počítače, tak to přisuzuji krční páteři. Každý rok chodím na krevní testy a již několik let mám mírně zvýšené jaterní testy. Bolí mě klouby a nohy. Mám hodně červených žilek v očích. Taky trpím kožními problémy a na kožním mi nic nezjistili. Nedávno se tyto kožní problémy projevily na zadnici, potíže ustoupily, ale zůstaly mi po nich fleky, takže se nerada někde svlíkám. Nyní se objevily zase na rukou. Hlavně kolem nehtů. Praská to a bolí. Prosím o radu. Bohužel kouřím asi tak 10 denně. Alkohol piji, přes týden málo, ale o víkendu si dám pár skleniček vína. Tyto problémy již trvají dost dlouho a je to pořád dokola. Někdy je mi líp a někdy hůř, ale úplně dobře mi snad není nikdy. Chybí mi elán. Dceři je let a má podobné problémy a navíc má zvětšenou uzlinu v tříslech.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Problémy, které popisujete se často objevují u osob s překyseleným organismem. Zde je několik článků, které se zabývají touto problematikou a pomohou vám vyrovnat acidobazickou rovnováhu: www.ceskyprehled.cz/…
Nedostatek elánu může souviset s přechodem (menopauzou), kdy vám možná chybí některé hormony. S tímto problémem by vám pomohl váš gynekolog, zkuste se tedy na něho obrátit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie

Jak zvýšit hladinu progesteronu

  • rakytníkový olej – prospěšný nejen pro ženy v menopauze
  • brutnákový olej – vhodný mimo jiné i na nepříjemné přechodové potíže
  • extrakt ze sojových klíčků
  • drmek neboli mnišský pepř (plod) – působí jako některé ženské hormony (stabilizace hladiny hormonů, návaly) – obsahuje hormonálně účinné látky
  • kontryhel – je to ženská bylinka, která je použitelná v kterémkoliv věku ženy a u menopauzy pomáhá s problémy (vhodná k užívání ještě před menopauzou jako prevence)

Zdroj: Progesteron

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem HYPNOX LÉČÍ PROBLÉMY SE SPÁNKEM BEZ PŘEDPISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den chtěla jsem jse zeptat mám menopauzu. Poslední dobu nemohu spát je dobré užívat Hypnox forte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nespavost je častým jevem během perimenopauzy a menopauzy. Některé ženy pociťují pouze mírné nebo příležitostné poruchy spánku, ale pro jiné může být nespavost závažná.
Hlavní léčbou nespavosti související s menopauzou je hormonální terapie. Funguje tak, že nahradí ztracené hormony, což může zlepšit mnoho symptomů menopauzy. Ženy mohou při používání této léčby zjistit, že lépe spí a zažívají méně návalů horka. Hormonální terapie je dostupná ve formě topických gelů, krémů a náplastí. Ženy ji mohou užívat i vnitřně prostřednictvím tablet nebo implantátu.
Další potenciální léčbou je nízkodávkový selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI).
Jsou to léky primárně na duševní onemocnění, ale mohou také snížit frekvenci návalů horka, což může pomoci se spánkem. Je však třeba poznamenat, že nespavost se může také objevit jako vedlejší účinek SSRI. Těm, kteří zažívají změny nálady, úzkost nebo depresi, může terapie mluvením pomoci těmto pocitům porozumět a vyrovnat se s nimi. Zmírnění dopadu duševních poruch může také prospět spánku.
Lékaři zřídka předepisují prášky na spaní k léčbě nespavosti, protože mohou mít vážné vedlejší účinky. Mnohé jsou také návykové a nejsou vhodné pro zvládnutí dlouhodobého problému se spánkem.
Hypnox v sobě přináší kompozici bylinek, které mohou usnadnit nástup spánku, ale zatím žádná studie nezjistila, že by bylinné nebo dietní doplňky trvale pomáhaly s příznaky menopauzy.
Obraťte se na svého gynekologa a požádejte ho o možnosti léčby ve vašem konkrétním případě. Neotálejte s tím, protože by byla škoda každého dne, kdy byste byla rozmrzelá, kvůli nedostatku spánku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hypnox forte příbalový leták

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi CUKROVKA NAMĚŘENÉ HODNOTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry vecer.rano před snídaní jsem si naměřil 3.9.nasnidala jsem se pak v poledne nemerila a v 17h 5.6jednotek.pred večeři.picham si 4 sebe inzulín.kdyz mám 5.6 mám si píchnout inzulín nebo ne a vzít si něco sladkého?večer si picham 10 jednotek inzulínu a ráno mam3.9.pred snídaní.mam strach že když si inzulín pichnúť abych neměla třeba pak 2 jednotk

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovka naměřené hodnoty

Poruchy spánku

Návaly horka a pocení mohou vést k problémům se spánkem. Tradiční léčba symptomů souvisejících s menopauzou, jako jsou návaly a nespavost, je řešena hormonální substituční terapií (HRT). HRT se skládá z estrogenu dané jako pilulky, náplasti nebo vaginálního krému, a to buď samostatně, nebo v kombinaci s progesteronem (pro ženy, které mají dělohu).

Zdroj: Menopauzální index

Poradna

V naší poradně s názvem LÁZNĚ PO OPERACI KYČELNÍHO KLOUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.libalova.

DOBRY DEN CHCI SE JEN ZEPTAT JAKE VYSETRENI JSEM MELA MIT PRED NASTUPEM DO LAZNI KDYZ VYSETRENI JSEM MELA PRED OPERACI DEKUJI LIBALOVA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Před lázněmi není třeba žádné vyšetření. Vstupní vyšetření absolvujete na začátku lázeňského pobytu. Lázeňský lékař dostanete všechny informace od vašeho praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lázně po operaci kyčelního kloubu

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PRÁCE NA ZAHRADĚ, RYTÍ, HNOJIT PŘED RYTÍM CERERITEM? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ficková Eliška.

Prosím o radu, jestli před rytím na zimu použít CERERIT ,nebo cererit dát až na jaře před sázením.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Práce na zahradě, rytí, hnojit před rytím cereritem?

Depresivní nálady

Menopauza není choroba, i když vás přepadají záchvaty pláče a úzkosti, rozhodně vám toto období nezabrání zůstat krásná, zdravá a vitální! Jen musíte vědět, jak se s menopauzou co nejlépe vypořádat. Žijte naplno. Pokud jsou stavy velmi zatěžující, použijte bylinky nebo navštivte gynekologa. Léčba deprese v menopauze se odlišuje tím, že kromě volby správného antidepresiva je někdy nutné podávat i léčbu hormonální. Ta může vést jak ke zlepšení deprese, tak i k úpravě některých tělesných obtíží.

Zdroj: Menopauzální index

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Pred 14 dny me zacalo strasne svedit v usich. Mela sem anginu a doktor mi rek ze to mam od toho protoze me bolelo v krku. Ale to svedeni nekdy uz přechází v bolest a ja nevim co s tim mam delat. Kdyz sem u toho doktora byla pred tydnem tak my rek ze to mam stale od ty anginy a nic mi neporadil. Poradite mi Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste si své uši jednou denně vytřít vatičkou namočenou ve višněvského balzámu. Uši by se měly do 4 dnů zklidnit. Višněvského balzám se dá volně koupit v lékárnách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uších

Jaké jsou účinky přírodního progesteronu?

Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminovat návaly horka spojené s menopauzou.

  • Přírodní progesteron pomáhá normalizovat menstruační cyklus.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat příznaky premenstruačního syndromu.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminuje výkyvy nálady.
  • Přírodní progesteron zvyšuje celkový pocit zdraví a pohody.
  • Přírodní progesteron pomáhá chránit proti rakovině prsu, osteoporóze a fibrocystóze.
  • Přírodní progesteron je přirozeným protikladem estrogenu, pomáhá dosáhnout hormonální rovnováhy.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Diskuze

V diskuzi TINKTURA ČESNEK-CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Siffer.

dobry den. ma se uzivat po jidle nebo pred, v kazdem navodu se pse jinak

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tinktura česnek-citron

Jaké jsou účinky přírodního progesteronu?

Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminovat návaly horka spojené s menopauzou.

  • Přírodní progesteron pomáhá normalizovat menstruační cyklus.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat příznaky premenstruačního syndromu.
  • Přírodní progesteron pomáhá zmírňovat nebo zcela eliminuje výkyvy nálady.
  • Přírodní progesteron zvyšuje celkový pocit zdraví a pohody.
  • Přírodní progesteron pomáhá chránit proti rakovině prsu, osteoporóze a fibrocystóze.
  • Přírodní progesteron je přirozeným protikladem estrogenu, pomáhá dosáhnout hormonální rovnováhy.

Zdroj: Premenstruační syndrom

Poradna

V naší poradně s názvem NEURITOGEN ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagbert Lukovský.

Neuritogen - zarazilo mne použití před jídlem: proč ? a jak dlouho před? Ď. Dag

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výrobce doplňku stravy Neuritogen udává, že se má užívat před jídlem. Pro správnou funkčnost každého léku je třeba dodržovat pokyny obdržené společně s ním.

Pro léky, které se mají užívat před jídlem obecně platí následující:

Některé léky je potřeba užívat před jídlem nebo na lačný žaludek. Je to proto, že jídlo a některé nápoje mohou ovlivnit účinek těchto léků.

Například užívání některých léků současně s jídlem může zabránit tomu, aby váš žaludek a střeva absorbovaly lék, což snižuje jeho účinnost.

Alternativně mohou některé potraviny interagovat s vaším lékem, a to buď zvýšením nebo snížením množství léku v krvi na potenciálně nebezpečnou úroveň, nebo na hladiny, které jsou příliš nízké na to, aby byly účinné.

Obecně platí, že léky, které se mají užívat před jídlem, by se měly užívat asi hodinu před jídlem nebo 2 hodiny po jídle.

nedodržení těchto pokynů ve ojedinělých případech pravděpodobně neuškodí, ale pravidelné užívání těchto léků s jídlem může znamenat, že nebudou fungovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Neuritogen zkušenosti

Dásně a hormony

Některé ženy zjišťují, že se u nich objevují problémy s dásněmi během puberty, menstruace, těhotenství či menopauzy. Zvýšení hladiny hormonů během puberty zvyšuje průtok krve do dásní, což způsobuje červené, oteklé a citlivé dásně. U některých žen často dochází k zarudnutí, otoku a větší pravděpodobnosti krvácení dásní krátce před menstruací. Tyto problémy odezní po skončení menstruace. Během těhotenství se objevuje zánět dásní, ke kterému dochází během druhého nebo třetího měsíce těhotenství, může pokračovat do osmého měsíce, způsobuje bolest, otok a krvácení dásní. Používání perorální antikoncepce vyvolává podobné problémy s dásněmi. Některé ženy procházející menopauzou zjišťují, že trpí suchými dásněmi, bolestí a krvácením dásní.

Zdroj: Bolest, otok a krvácení dásní

Diskuze

V diskuzi ROZTOK HYPERMANGANU.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Parez.

Mohu slabým roztokem hypermanganu mořit cesnek pred výsadbou

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Roztok hypermanganu.cz

Amenorea podle slovníku

Lékařský slovník uvádí význam slova amenorea jako nepřítomnost, nedostavení se menstruace. Amenorea může být buď sekundární, nebo primární.

Amenorea – česky vynechání menstruace – může být způsobena nadměrným stresem nebo tělesnou zátěží (například u sportovkyň). Menstruace mizí s menopauzou (ve věku kolem 50 let), která může být někdy předčasná při vyhasnutí funkce vaječníků (předčasné ovariální selhání před 40. rokem) nebo také zapříčiněná gynekologickými operacemi. U předčasné menopauzy by žena měla podstoupit substituční hormonální léčbu. Pokud nejde o otěhotnění (zjišťované ultrazvukem), může se s velkou pravděpodobností jednat o nemoc a lékař provede různá doplňující vyšetření. Může se zjistit například syndrom polycystických vaječníků (POS), nadměrná produkce hormonu prolaktinu nebo i onemocnění štítné žlázy.

Zdroj: Amenorea

Injekce na vyvolání menstruace v přechodu

K vyvolání menstruace v přechodu se používá například Agolutin v injekční formě, ale častěji lékaři po zvážení individuálního stavu pacientky používají HRT-HST – hormonální substituční terapii. Hormonální substituce zvyšuje riziko rakoviny prsu při užívání 5 let a více, ale na druhou stranu například snižuje riziko rakoviny tlustého střeva či osteoporózy. Dále je známo, že hormonální substituční léčba v menopauze snižuje riziko demence, a to dokonce výrazně. Také fytoestrogeny dokážou zastoupit přirozené estrogeny jako hormonální léky, ale jen v omezené míře.

Příčina klimakterických obtíží není dosud plně objasněna. Jejich nástup souvisí s koncem činnosti vaječníků. Záhadou však je, proč některé ženy tyto potíže mají a jiné vůbec ne. Poměrně spolehlivě potíže odstraní hormonální substituční léčba. Lze také zkusit volně prodejné potravinové doplňky, efekt je ale daleko méně jistý. V přechodu je možné užívat hormonální antikoncepci do 50 let. Testy „na stanovení přechodu“ jsou při užívání antikoncepce zkreslené. Odpovědět do jisté míry může odběr krve a stanovení hladiny FSH, musí to být ale poslední den pauzy v užívání, aby se vliv antikoncepce odfiltroval. Řešením je vhodná hormonální léčba, která upraví rozkolísanost hormonálních hladin.

Pokud v přechodu nebudete mít potíže, hormonální léčbu nejspíše potřebovat nebudete.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Hodnoty krevního tlaku během dne

  • Optimální: 120/80
  • Normální: 130/85
  • V normě: 130-139/85-89
  • Mírná hypertenze: 140-159/90-99
  • Střední hypertenze: 160-179/100-109
  • Těžká hypertenze: 180/110 a více
  • Nízký krevní tlak: 100/60 a nižší

Jde-li o rozdíly mezi dnem a nocí, jdou-li ruku v ruce s fyzickou či psychickou zátěží, nebo pokud jsou výkyvy tlaku u žen spojeny s menstruací či menopauzou, není na nich nic neobvyklého a jsou lékaři považovány za zcela normální. Jestliže však tlak kolísá často a změny se dějí během dne bez zjevné příčiny, je třeba tuto situaci řešit. O kolísavém tlaku se hovoří v případě, že jsou opakovaně naměřeny velmi rozdílné hodnoty, například jednou 110/70 a podruhé 150/90. Nestálý krevní tlak postihuje poměrně vysoké procento populace, většina lidí však o tomto problému neví.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Přírodní léčba – bylinky

Někdy je dobré, než navštívíte lékaře, pokusit se vyrovnat hladinu hormonů přirozenou cestou. Jedním ze způsobů může být i cvičení. Cvičení totiž obvykle člověka dostane do psychické pohody, pomůže mu uchovat si kondici a podpoří fungování prostředí organismu. Dokonce v dnešní době existuje i hormonální jógová terapie. Kromě cvičení můžou pomoci i správné potraviny. Při únavě, oslabené paměti, menopauze, hormonálních problémech, nepravidelné menstruaci a sexuálních poruchách se doporučuje užívat peruánský ženšen, který pomáhá i při vypadávání vlasů, nechutenství a akné. Proti únavě také bojuje spirulina. Na menstruační bolesti je dobrá pískavice.

Pokud je hormonální nerovnováha dána menopauzou, doporučuje se vynechat alkohol, kofein, kořenná jídla, horké polévky a nápoje a omezit sůl.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Dlouhá menstruace

Silné nebo prodloužené menstruační krvácení se nazývá menoragie a může postihovat ženy v období hormonálních změn (nástup menstruace, výjimečněji v období krátce před menopauzou).

Příčiny

Délka menstruace může znamenat také velmi časný potrat, mnohdy ani žena nepozná, že vůbec byla těhotná. Prodloužené krvácení se také může objevit jako důsledek hormonálního výkyvu po vysazení hormonální antikoncepce. Dále může být vedlejším účinkem mnohých, nejčastěji hormonálních léků. V tomto případě stojí za to problém konzultovat se svým gynekologem, který případně navrhne jinou léčbu.

Někdy může být prodloužené krvácení způsobeno zánětem nebo nádorem v děložní dutině, takže jestli je například doprovázeno bolestí, navštivte co nejdříve svého gynekologa.

Jak si pomoci

Základní bylinkou, kterou by doma měla mít každá žena, je kontryhel. Této bylině se právem přezdívá „ženská bylinka“. Menstruaci harmonizuje, upravuje a pomáhá i při bolestivém a příliš silném krvácení. Jeden až dva šálky denně si můžete dopřávat pravidelně po celý měsíc nebo jen v období, kdy menstruaci očekáváte.

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Co řídí menstruační cyklus?

Menstruační cyklus ovládají hormony. Během každého cyklu pošle mozek hormonální signály k vaječníkům pomocí hypothalamu a hypofýzy. Tyto signály připraví vaječníky a dělohu na těhotenství. Estrogen a progesteron jsou hormony, které mimo jiné během každého cyklu mění dělohu.

  • Estrogen buduje výstelku dělohy.
  • Progesteron zlepšuje uvolnění vajíčka během ovulace. Udržuje estrogenovou výstelku silnou a připravenou pro oplodněná vajíčka.
  • Pokles progesteronu způsobuje porušení výstelky dělohy.

Změna hladiny hormonů ovlivňuje cyklus nebo fertilitu. Dospívající ženy mívají nízkou nebo měnící se hladinu progesteronu, což platí také pro ženy se začínající menopauzou. To je i důvod, proč ženy kolem 40 let mívají těžké menstruační krvácení se změnami délky cyklu. Antikoncepční pilulky, nízký tělesný tuk, ztráta váhy nebo obezita mohou změnit menstruační cykly, vliv má také stres nebo velmi náročné cvičení. Nejčastější příčinou opoždění nebo zastavení menstruačního cyklu je těhotenství.

Zdroj: Menstruační cyklus


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP