Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

AKO FUNGUJE SPALOVANIE TUKU


Zajímáte se o téma AKO FUNGUJE SPALOVANIE TUKU? Tak právě pro vás je určen tento článek. Zásady diabetické diety jsou v podstatě totožné s pravidly racionální výživy. Diabetická dieta je zaměřena hlavně na redukci obsahu jednoduchých cukrů v potravinách. Nejčastěji se omezuje přísun ovoce a výrobků z bílé mouky. Zelenina se neomezuje, protože je hlavně zdrojem vlákniny. Omezuje se především bílé pečivo (rohlíky, housky), jíška a sladkosti. Doporučují se celozrnné výrobky. Nejsou vhodné uzeniny, dieta by měla obsahovat libové maso a dostatečné množství ryb. Velmi důležitý je i pitný režim, vhodná je voda, čaje, minerálky, ředěné džusy; stran alkoholu se doporučuje konzultace s lékařem.


Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Steatoza jater

Jak snížit cholesterol

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.

Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.

Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.

Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.

Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!

Doporučená jídla:

  • luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
  • pečivo a obiloviny – celozrnný (tmavý) chléb, ovesné vločky, müsli výrobky, vlákninové křupky, ovesná kaše, nízkovaječné těstoviny, křehký chléb, rýže, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z tmavé mouky
  • dezerty – želé, ovocná vodová zmrzlina, pudinky z odtučněného mléka, ovocné saláty
  • cukrářské výrobky – žádné!
  • ořechy – vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, pečené kaštany
  • nápoje – čaj, překapávaná nebo instantní káva, voda, nízkokalorické nealkoholické nápoje
  • dresinky a koření – koření všeho druhu, jogurtové dresinky
  • tuky – celkovou spotřebu tuků snížit!
  • ryby – všechny ryby grilované, vařené v páře, uzené; odstranit tučnou kůži; vhodné jsou zejména treska, filé, okoun, štika, pstruh
  • maso – krůta, kuře, telecí, králík, zvěřina, mladé jehněčí
  • polévky – netučný vývar, zeleninové polévky
  • mléčné výrobky – netučné podmáslí, acidofilní mléko, kefír, biokys, netučný tvaroh, sýry s velmi nízkým obsahem tuku (do 20 % tuku v sušině),

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit cholesterol

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Co nejíst

Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...

Bonbony, sušenky a cukrovinky

Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.

Hrozinky a sušené ovoce

Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.

Palačinky s marmeládou

Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.

Bílý chléb a bílé pečivo

Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.

Plnotučné mléko

Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce

Poradna

V naší poradně s názvem POMOC PRE SYNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina .

dobry den,chcela by som vas poprosit o pomoc pre syna,ktoremu bola potvrdena hemochromatoza genetickymi testami,ale zatial sa mu podla lekarov neprejavuje,aj ked niektore priznaky to naznacuju.bude mat 21r,prvy krat mu zistili zvysene zelezo priblizne v12.rokoch,pri kontrolnom odbere krvi kvoli zatazovym testom u kardiologicky,pretoze zacal trenovat karate,potom sa mu to prejavilo striedavo-mal aj normlanu hladinu,aj zvysenu.kedze uz nenavstevuje skolu,je zamestnany,kedze je doba aka je,nechce zbytocne podla neho odchadzat z prace a cely den trcat u lekara,je na seba velmi tvrdy,ani len na prechladnutie a chripku,ci teplotu nic nezoberie...kedze sa neda ,,sklbit' to kedy on moze,a kedy sa to podari,aby sa mohol objednat k lekarovi vtedy,tak je tazke ho niekam dostat a doslova dotlacit...preto sa obraciam takouto formou na vas s prosbou,ako mu mozem aj doma pomoct,ale najprv asi by som potrebovala navod,ako mu to do hlavy natlacit,aby si to naplno uvedomil,ze si moze aj musi aj sam pomoct a chcet pomoc...chcela by som vediet,ci pomozu aj nejake napr.caje,prirodne preparaty alebo ako to nazvat,prirodne nejake tabletky/tobolky,napr.z pestreca,nieco detoxikacne na pecen,aby sa mu to zelezo neukladalo,probiotika....a este by som chcela blizsie sa opytat na vitamin c,ci som dobre rozumela tomu,co som vsetko precitala o tejto chorobe nestastnej,ci proste vitamin c pomaha ukladat zelezo v peceni,cize sa mu treba co najviac vyhybat?narodil sa uz s novorodeneckou zltackou,takmer ho dali pod ,,modre svetlo',stale mu brali krv,aj ked nas uz prepustili z nemocnice,dost dlho aj doma uzival klasicke uhlie,plus vitaminy nejake,to uz sa nepamatam,bol ale pritom casto chudokrvny,cize aj uzival zelezo,casto bol chory,trochu je alergik po mne,casto maval aj este mava obcas herpes,cize imunita oslabena,ale ako som uz spominala,nic do neho nedostanem...no hotovy chlap:)bol aj na mr vysetreni,tam mu potvrdili,ze nema na peceni zmeny,zatial...kedze sportoval samozrejme tvrdo,tak aj klby ho bolievaju,brucho,ale kedze karate cvicil,tak dobity bol dost,takze je to prepojene s chorobou tie priznaky....to je asi v kocke vsetko,som samozrejme ako mama nestastna z toho,a chytam sa kazdej slamky,vopred dakujem aj za najmensiu pomoc,zelam pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

21 let, to znamená, že Váš syn je již dospělý a je plně odpovědný za své chování a proto i rozhodování musí vycházet z něho samotného. U lidí, kteří se zabývají bojovými sporty, bývá často problém s vnímáním autorit a není lehké je přesvědčit, obzvláště z pozice matky. Nejčastěji má dobrý vliv trenér a nebo spolubojovník. Zkuste najít cestu k těmto lidem a jejich prostřednictvím nasměrovat svého syna k větší odpovědnosti vůči svému zdraví. O vhodné domácí léčbě se poraďte se svým praktickým lékařem, protože on zná vaši rodinnou anamnézu a můžete tak s jeho pomocí připravit vhodnou strategii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pomoc pre syna

Rady na odbourání tuku

Konzumace tuku

Velké množství špatného tuku není ideální pro vaše zdraví a váš pas. Velmi užitečná je strava bohatá na nenasycené tuky. Nasycené tuky se objevují například ve zpracovaném mase a sušenkách. Dobré tuky neboli mononenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy v olivovém oleji, ořechách, avokádu a jsou účinné na redukci břišního tuku. Dalšími vhodnými tuky jsou polynenasycené mastné kyseliny, které se nalézají v rybách a oříškách a semenech. Spotřeba polynenasycených mastných kyselin vede k vyšší klidové rychlosti metabolismu. Jedná se o něco podobného, jako je dietou indukované spalování kalorií. Polynenasycené mastné kyseliny jsou pak v těle spáleny rychleji než nasycené tuky.

Čokoláda k zeštíhlení pasu

Chcete-li se zbavit tuku, je zde jeden ideální trik, jak na to. Pijte kakao, protože obsahuje více antioxidantů než většina potravin. Zároveň je dobré pro hubnutí. Kakao snižuje degeneraci aorty a oslabuje ukládání tuků. Pokud chcete přidat kakao do svého jídelníčku, postačí vám pouze to neslazené, které můžete přidat do koktejlů nebo jiných receptů.

Mléko

Lidé s nedostatkem vápníku mají větší množství tuku. Mléčné výrobky, jak již každý ví, jsou zdrojem vápníku, proto je vhodné konzumovat právě potraviny s obsahem mléka. Zejména se jedná o jogurty, nízkotučné sýry a mléko. Tyto potraviny účinně urychlují spalování tuků. Podle jedné studie je velmi účinné konzumovat mléko a mléčné výrobky alespoň třikrát denně, protože tak dochází ke snížení tělesného tuku, a to zejména u obézních jedinců. Pokud dojde k omezení kalorií a zůstane zachován stejný příjem mléka a mléčných výrobků, dochází ke zrychlenému spalování tuků.

Rychlé hubnutí

Rychlé hubnutí má svůj přínos zejména po psychologické stránce. Podle některých je pozitivní i v tom, že nedochází k rychlému nabývání na váze. Naopak dochází k minimálnímu přibývání a dlouhodobému udržování stabilní váhy, ke které jste se dopracovali.

Cvičení a vhodná dieta

Cvičení vede pouze k mírnému snížení celkové tělesné hmotnosti, proto je velmi důležitá i zdravá výživa. Cvičení způsobuje rychlé spalování tuků, ale nevýhodou je pak zvýšené množství přijímané stravy, která navrátí tuky zpět. Proto je velmi důležitá zdravá strava, která dodává tělu potřebné látky a zdravé tuky, aby si člověk mohl udržet krásnou a ideální tělesnou hmotnost.

Zdroj: článek Jak na špatné spalování tuků

Příběh

Ve svém příspěvku RADA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Mám kožní vyrážku už skoro půl roku, kožní lékař si s tím nevi řady ,zkoušela jsem mnoho mastí, Beloderm,ekzelup, psorikalis,koupele v mořské soli, soda, epsomska sůl a bez efektu, na kůži mám červené fleky, z některého se mě udělá pupínek , který když praskne ,tak s něho vyteče čirá tekutina. Jsem zoufalá , vyrážka mě svědí , nejvíce v noci. Tak jsem se rozhodla ,že zkusím infectocab, nemůžu si ublížit ? Prosím o radu . Byla jsem i u specialisty v brněnské nemocnici ,ale ani ta mě nepomohla.
Děkuji Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Infectoscab je na lekársky predpíš čo onem nevíte ako sem zde spomenul že nie moc učine kožna vám može dat i na predpis sirovu mast ale aj máte silne tak vám hold nepože ale vratime se Infectoscab :Spôsob použitia

Iba na dermálne použitie. Krém sa nanáša rovnomerne na celé telo. Pri aplikovaní sa majú zvlášť pozorne ošetriť oblasti medzi prstami a palcami na nohách (a tiež pod nechtami prstov a palcov), zápästí, lakťov, podpazuší, vonkajších genitálií a bedier. Liek sa nemá aplikovať do očí, na sliznice alebo na otvorené rany.

Krém sa musí ponechať na pokožke najmenej počas 8 hodín, napr. cez noc. Ak by sa výnimočne museli počas tejto 8 hodinovej lehoty umyť ruky a iné časti ošetrenej plochy pokožky (bedrá, vonkajšie genitálie), musí sa krém znovu aplikovať na umytú plochu pokožky. Deťom sa nesmie dovoliť oblizovať si krém z rúk. V prípade potreby musia deti nosiť rukavice. Zvyšky krému musia byť odstránené najmenej po 8 hodinách osprchovaním alebo umytím mydlom a vodou.

nežiaduce učinky leku:
4. Možné vedľajšie účinky
Tak ako všetky lieky, aj tento liek môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého.

Ak sa objavia vážne alergické reakcie, okamžite vyhľadajte lekára. V takomto prípade nesmiete Infectoscab viac používať.

Časté (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb)

Medzi časté vedľajšie účinky patria svrbenie (pruritus), začervenanie kože, suchá koža alebo nezvyčajné kožné vnemy (parestézia), napr. brnenie, pichanie, pálenie. Tieto príznaky však môžu byť dôsledkom samotného ochorenia. Na doplnkovú liečbu suchej pokožky sa odporúčajú zvlhčovače a olejové kúpele. Svrbenie a kožné vyrážky (posvrabový ekzém) môžu pretrvávať až štyri týždne po skončení liečby. Je to spôsobené reakciou na mŕtvu zákožku svrabovú. Ak máte po použití Infectoscabu pocit, že ochorenie naďalej pretrváva, pred ďalším použitím lieku sa poraďte so svojím lekárom.

Zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 1 000 osôb)

Zriedkavo sa môžu objaviť bolesti hlavy.

Veľmi zriedkavé (môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb)

Počas používania Infectoscabu boli vo veľmi zriedkavých prípadoch hlásené kožné poškodenia (odreniny), zápaly vlasových folikulov (folikulitída) a znížená pigmentácia kože.

U citlivých/alergických pacientov sa vo veľmi zriedkavých prípadoch počas užívania jednotlivých zložiek pyretrínovej skupiny vyskytli problémy s dýchaním.

Neznáme (častosť výskytu sa nadá odhadnúť z dostupných údajov)

Na pokožke sa môžu objaviť reakcie neznášanlivosti lieku (kontaktná alergia) reprezentované svrbením, začervenaním, pľuzgiermi alebo žihľavkou (urtikária). Tieto reakcie sa môžu rozšíriť mimo oblasti ošetrovanej kože. Môže sa vyskytnúť nutkanie na vracanie (nauzea). Neboli hlásené žiadne prípady vracania po použití Infectoscabu, ale sú známe v spojitosti s inými liekmi obsahujúcimi permetrín.

Re: Rada
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Svrab

Po čem se hubne

Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.

Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.

Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.

K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.

Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.

S úbytkem váhy by měl pomoci i me

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PRO ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Valášková.

Dobrý den, mohla bych, prosím, požádat o jídelníček na ztučnělá játra?
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Cílem při léčbě jakéhokoli typu nahromadění tuku v játrech je dosáhnout zdravé hmotnosti pomocí diety a cvičení. V pokročilých stádiích pomáhá lék resmetirom (Rezdiffra), ale i tak je třeba jej používat spolu se změnami životního stylu pro snížení hmotnosti. Co byste tedy měla jíst?
Obecně platí, že čím je vaše strava více rostlinná, tím lépe. To pomůže inzulínu lépe fungovat a také pomůže při hubnutí.
Vzhledem k tomu, že každý člověk je jiný, měla byste spolupracovat se svým lékařem, aby vám vymyslel stravovací plán (jídelníček), který bude pro vás nejlepší.
Obecně mohu doporučit středomořskou stravu. Ta kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Skládá se ze zdravých tuků, antioxidantů a komplexních sacharidů:
- Ryby a mořské plody;
- Ovoce;
- Celá zrna;
- Ořechy;
- Olivový olej;
- Zelenina;
- Avokádo;
- Luštěniny.
K tomu si zvolte vhodné tuky. Lidé se ztučnělými játry mají často inzulínovou rezistenci. To znamená, že tělo produkuje inzulin, ale nedokáže jej dobře využít. Glukóza se hromadí v krvi a játra ji přeměňují na tuk.
Některé tuky ve vaší stravě mohou pomoci vašemu tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že vaše buňky mohou přijímat glukózu a vaše játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.
- Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a lněném oleji a listové zelenině.
- Mononenasycené tuky v rostlinných zdrojích, jako jsou olivy, ořechy a avokádo.
Vyhněte se nasyceným tukům, které vedou k většímu ukládání tuku v játrech. Nasycené tuky obsahují tyto potraviny:

- Drůbež, kromě libového bílého masa;
- Tučný sýr;
- Jogurt, kromě nízkotučného;
- Červené maso;
- Pečivo a smažená jídla vyrobená z palmového nebo kokosového oleje;
- Sladkosti, jako jsou bonbóny, limonády a další potraviny s přidanými cukry, včetně kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
Využívejte přírodní antioxidanty, které najdete v kávě, zeleném čaji, syrovém česneku, ovoci a zelenině.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček pro ztučnělá játra

Žlučníková dieta

Když jíte, žlučník začne uvolňovat žluč, která vám pomáhá trávit tuk v jídle. Pokud máte nemocný žlučník, může to způsobit bolest. Nízkotučná dieta může ulevit vašemu žlučníku, abyste se mohli začít léčit. Váš lékař a dietolog vám mohou pomoci sestavit jídelníček, který nedráždí váš trávicí systém. Vždy si promluvte se svým lékařem nebo dietologem, než provedete změny ve vaší stravě.

Pravidla diety na nemocný žlučník:

  • Jezte 4 až 6 malých jídel a svačin každý den místo tří velkých jídel.
  • Vybírejte si libové maso.
    • Odřízněte všechen tuk, který vidíte.
    • Jezte drůbež, jako je kuře, kachna a krůta vždy bez kůže.
    • Mnoho druhů ryb, jako je losos, jezerní pstruh, tuňák a sleď, poskytuje zdravé omega-3 tuky. Vyhněte se však rybám konzervovaným v oleji, jako jsou sardinky v olivovém oleji nebo tuňák v oleji.
    • Místo fritování na másle nebo jiném tuku maso pečte nebo grilujte.
  • Z mléčných výrobků vybírejte jen ty odtučněné nebo nízkotučné.
    • Čtěte štítky na sýrech a vždy zvolte ten se sníženým obsahem tuku.
    • Vyzkoušejte zakysanou smetanu bez tuku, nízkotučný sýr nebo jogurt.
    • Vyhněte se krémovým polévkám a smetanovým omáčkám na těstovinách.
    • Namísto normální zmrzliny jezte nízkotučnou zmrzlinu, mražený jogurt nebo ovocný sorbet.
  • Jezte různé druhy zeleniny a ovoce. Ty mají vysoký obsah živin a nízký obsah tuku.
  • Omezte množství avokáda a kokosu kvůli vysokému obsahu tuku.
  • Jezte celozrnné cereálie, pečivo, sušenky, hnědou rýži nebo těstoviny. Vyhněte se pečivu, které bylo fritované, jako jsou koblihy, nebo pečivu s vysokým obsahem tuku, jako jsou croissanty.
  • Dochuťte svá jídla bylinkami a kořením (jako je bazalka, estragon nebo máta), omáčkami bez tuku nebo citronovou šťávou.
  • Vyzkoušejte jablečný protlak, pyré ze sušených švestek nebo rozmačkané banány, abyste nahradili část nebo všechen tuk při pečení.
  • Omezte tuky a oleje, jako je máslo, margarín, majonéza a salátový dresink, na ne více než 1 polévkovou lžíci (15 ml) na jedno jídlo.
  • Vyhněte se jídlům s vysokým obsahem tuku, jako jsou:
    • Čokoláda, plnotučné mléko, zmrzlina, tavený sýr a vaječné žloutky.
    • Fritovaná jídla nebo jídla na másle.
    • Klobásy, salám a slanina.
    • Skořicové rohlíky, koláče, sušenky a další pečivo.
    • Pochutiny, jako jsou bramborové lupínky, ořechové a müsli tyčinky a míchané ořechy.
    • Kokos a avokádo.
    • Rychlé občerstvení a hotová jídla, která mají hodně tuku.
  • Naučte se číst na etiketách potravin nutriční obsah tuků.

Zdroj: článek Pečené kuře při žlučníkové dietě

Příběh

Ve svém příspěvku SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nicola.

Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat,jestli je normální,že když už se druhý den léčím krémem Infectoscab,tak se mi pořád dělají nové pupínky,které furt šíleně svědí.Už se mi nedělají tolik,ale sem tam nějaký jo..znamená to,že paraziti i po masti ještě pořád žijí,nebo to jen doznívá.děkuji moc za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Doktor84.

Tahle bežnej lek na to nebude fungovat Infectoscab neje známo že by večina prípadu fungoval tahle vrab kuži by ste musela mat min 50 % nebo použivat silnejší leky Poklad z pekla Nimbový olej nbo nimba čaj najlepe a pak tu máte kvapky :
Použitie bylinného koncentrátu Cistus complex
Tento výrobok je schválený ako výživový doplnok. Nie je to liek, nemožno ho zamieňať za predpísané lieky.
Viď.: Smernica Európskej komisie 432/2012, ktorá upravuje obaly a reklamy výživových doplnkov..

Cistus complex je bioinformačný prípravok obsahujúci vysoko koncentrovaný extrakt dvoch druhov bylín – Cistus incanus a Cistus ladanifer, doplnený o čistú esenciu Cistus ladanifer.

Bioinformácie sú frekvencie, ktoré napodobňujú riadiace impulzy podkôrových centier mozgu, regulujúcich vegetatívnu nervovú sústavu a činnosť vnútorných orgánov. Ich pôsobením sa narúšajú negatívne informácie a vyvolá sa spätný regeneračný proces.

» je účinný predovšetkým pri infekčných ochoreniach spôsobených vírusmi
» pôsobí aj proti plesniam a chlamýdiám
» vhodný je najmä pri všetkých typoch zápalov horných dýchacích ciest
» pomáha pri infekciách s prolongovaným priebehom, komplikáciami, recidívami a rezistencii na inú liečbu
» zvyšuje obranyschopnosť organizmu
» pôsobí ako prírodný antioxidant (neutralizuje voľné radikály)
» chráni tkanivá pri infekcii pred poškodením zápalom a odpadovými toxínmi






Energetické pôsobenie Cistus complex
podľa princípu TČM
Cistus complex ovplyvňuje predovšetkým energetické dráhy pľúc, hrubého čreva, sleziny, troch žiaričov (troch ohnísk), perikardu a srdca.




Zloženie a účinky Cistus complex
Cistus incanus aj ladanifer patria do stredomorskej flóry. Rastú divoko na teplých, strmých horských úbočiach a ich pravidelné kvety hrajú farbami od bielej až po fialovú. Historicky môžeme dohľadať používanie rastlín z čeľade cistovitých až do roku 330 p.n. l. V perzskej tradičnej medicine, v oblasti dnešného Iránu, patrili tieto byliny medzi najcennejšie. V priebehu nasledujúcich storočí sa použitie cistu vďaka početným obchodným cestám rozšírilo z Perzskej ríše po celom Stredomorí, najviac medzi Cyprus, Taliansko, Turecko a Grécko.
Extrakty z oboch cistov obsahujú mnoho dôležitých prvkov: vápnik, horčík, zinok a železo. Zásadný pre pôsobenie v ľudskom organizme je však úhrnný obsah viac než 800 druhov proantokyanidínov, flavonoidov a polyfenolov vo vzájomnej optimálnej väzbe.
Obidva cisty pôsobia nielen synergicky, ale svojím mierne odlišným zložením podstatne zväčšujú záber účinkov na oveľa širšie spektrum infekcií.
Cistus complex zabezpečuje účinnú chemicko-fyzikálnu ochranu, ktorá sa dá využiť nielen pri ochorení, ale aj pri prevencii. Zabraňuje vírom prenikať do buniek, a tým následne eliminuje ich rozmnožovanie. Najznámejšie je použitie cistu pri akejkoľvek nákaze označovanej ako zápal horných dýchacích ciest, či už vírusovej, bakteriálnej či plesňovej. Druhou silnou zbraňou cistu je jeho schopnosť neutralizovať voľné radik

Re: svrab
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Svrab

Jak na zápach z rukou

Zápach z rukou má většinou příčinu v předchozí manipulaci s potravinami. Bez nějakých dalších vnějších projevů, patologických změn kůže, nějakého zhnisaného zranění, by nemělo být nic cítit, pokud se pravidelně myjete mýdlem. Teoreticky by k tomu mohlo dojít jen v případě, že si lakujete a barvíte nehty, tak by se mohl nějaký zanítit, nebo u nalepovacích nehtů se může něco někam dostat a následně se rozkládat a páchnout. Níže tedy najdete několik tipů, jak odstranit možný zápach z rukou.

Citronová šťáva: Citronová šťáva může pomoci neutralizovat pachy z ostrých potravin. Výborně funguje obzvláště u ryb. Zkuste si tedy opláchnout ruce ve směsi citronové šťávy a vody, nebo jen přejeďte pokožku polovinou citronu.

Kávová sedlina: Vydrhněte si ruce kávovou sedlinou. Zkrátka a dobře proveďte takový malý peeling pokožky a následně ruce umyjte mýdlem a vodou.

Jedlá soba: Jedlá soda funguje jako vynikající neutralizátor zápachu. Přidejte asi tak jednu lžičku k tekutému mýdlu a dejte ruce pod vodu. Rázem po nechtěném odéru nebude ani stopy.

Zubní pasta: Zubní pastou se odstraňují škrábance ze všemožných povrchů, také si ji nemohou vynachválit ti, kdo mají špinavé světlomety. Jedná se zkrátka o univerzální pomůcku, která má své uplatnění i při odstraňování zápachu z rukou. Kápněte trochu množství do dlaní, umyjte se a na závěr použijte ještě mýdlo. Pokud by to jednou nestačilo, proces opakujte.

Studená voda, sůl i olej: Jestli nemáte nebo nechcete používat některou z těchto položek, ujistěte se, že si ruce vždy oplachujete ve studené vodě. Teplo otevře póry a umožní, aby oleje a pach z čehokoli na vaší pokožce zůstaly déle. V případě, že nemáte žádné řezy na rukou, využijte i stolní sůl, mýdlo a vodu. Do budoucna popřemýšlejte o latexových rukavicích. A až příště budete manipulovat s česnekem, potřete si ruce hned na začátku několika kapkami olivového oleje.

Ocet: To, že je ocet skvělým pomocníkem při praní, čištění kuchyně či odstraňování vodního kamene, asi všichni dobře víme. Kyselina octová však výborně funguje i při odstranění zápachu z cibule. Při potření rukou před jejím krájením aroma posléze jednoduše umyjete tekoucí vodou. Naneste trochu octa na hadřík a potřete jím jemně ruce před samotným vařením. Ocet má vysušující tendence, a proto si je po užití (a po vaření) nezapomeňte ošetřit krémem či olejem.

Cukr: Od cukru bychom takové účinky asi nečekali, ale věřte, že opravdu skvěle pohlcuje pachy z kůže, a navíc má silné antibakteriální účinky, likviduje patogenní organismy a podporuje hojení ran. Na navlhčené ruce si nasypte lžíci cukru krystal, sm

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stařecký zápach

Příběh

Ve svém příspěvku TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: příběh Tuková dieta

Životní styl po operaci žlučníku

Někteří lidé mají po této operaci řídkou stolici, nazývanou také průjem. Ve většině případů průjem netrvá déle než několik týdnů až několik měsíců. Pokud po odstranění žlučníku nemáte žádné zažívací komplikace, pak pro vás neexistuje žádná specifická dieta, kterou byste měli dodržovat. Existuje však několik věcí, které byste mohli zvážit.

  • Předně pomáhá, když pochopíte, proč máte průjem.
    Zdá se, že průjem po odstranění žlučníku souvisí s uvolňováním žluči přímo do střev. Původní žlučník shromažďoval a koncentroval žluč a pak ji postupně uvolňoval, když jste jedli, aby podpořila trávení tuků. Po odstranění žlučníku je žluč méně koncentrovaná a kontinuálně odtéká do střev, kde může působit projímavě.
  • Roli hraje množství tuku, které najednou sníte.
    Menší množství tuku je snadněji stravitelné. Větší množství může zůstat nestrávené a způsobit plynatost, nadýmání a průjem.
Ačkoli neexistuje žádná dieta na odstranění žlučníku, následující tipy vám mohou pomoci snížit problémy s průjmem poté, co vám byl odstraněn žlučník:
  • Pomalu si zvykejte na tuk.
    Nejméně týden po operaci nejezte jídla s vysokým obsahem tuku, smažená a tučná jídla a mastné omáčky a šťávy. Místo toho volte potraviny bez tuku nebo s nízkým obsahem tuku. Nízkotučné potraviny jsou potraviny, které nemají více než 3 gramy tuku v jedné porci. Zkontrolujte štítky a dodržujte uvedenou velikost porce.
  • Zvyšte množství vlákniny ve své stravě.
    To může pomoci k pravidelnějšímu pohybu střev. Přidejte do svého jídelníčku rozpustnou vlákninu, jako je oves a ječmen. Množství vlákniny však zvyšujte pomalu, například v průběhu několika týdnů, protože zpočátku příliš mnoho vlákniny může zhoršit plynatost a křeče.
  • Jezte menší a častější jídla.
    To může zajistit lepší smíchání s dostupnou žlučí. Zdravé jídlo by mělo obsahovat malé množství libových bílkovin, jako je drůbež, ryby nebo mléčné výrobky bez tuku, spolu se zeleninou, ovocem a celozrnnými výrobky.
  • Omezte potraviny, které mají tendenci zhoršovat průjem:
    • Kofein,
    • Mléčné výrobky,
    • Velmi sladká jídla.

Do životního stylu po odstranění žlučníku se řadí dostatečný příjem tekutin a omezení určitých typů jídel, viz níže uvedený jídelníček. Dále je potřeba omezit psychické vypětí a zvýšenou fyzickou aktivitu. Tato omezení je důležité dodržovat první 3 až 4 týdny po zákroku. Pak se můžete vrátit zpět ke stylu života, který jste vedli před výkonem. Jestliže však byl příčinou zdravotních problémů nevhodný životní styl, pak by měla být omezení dodržována nadále. Kupříkladu jedinci, který za den vypil méně než 1 litr tekutin, se doporučuje dostatečný pitný reži

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Příběh

Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Jídelníček

Strava má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Vhodná strava by měla obsahovat 30 % tuků, z toho 2/3 tuků rostlinného původu, 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Pokud se aktivně věnujete sportu, ale máte sedavé zaměstnání, je doporučováno 20 % bílkovin z celkového denního příjmu energie. Na rozdíl od racionální stravy si můžete dopřát více energie. Tu lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály), ryb, zejména tučných. Kromě rybího tuku, který má na organismus stejně pozitivní vliv jako rostlinné tuky, získáte rovněž kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny. Nezapomínejte na hojnou konzumaci ovoce a zeleniny (obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, některé druhy sacharidy, avokádo tuky). Maso je vhodné konzumovat libové. Tučné sice není zakázáno, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy (obsahuje velké množství živočišných tuků, jejichž nadbytečná konzumace vede ke zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi, LDL cholesterolu a ke snížení HDL cholesterolu). Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů, vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, ale kromě něj i jiné látky, které dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle. Koření a bylinky jsou vhodným doplňkem jídelníčku. Snídaně má být vydatná, například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem plus sklenice pomerančového džusu, dva kusy celozrnného pečiva nebo dva krajíce chleba s máslem či Ramou, případně jiným roztíratelným rostlinným tukem, plus sýr typu žervé, pomazánky (například sýrová, vaječná, tvarohová, tuňáková, čočková), uvařené vejce, dušená šunka a zelenina (rajče, okurka, paprika aj.). K dopolední svačině se hodí ovoce. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte chuť na snídani, stačí sníst něco malého jako banán nebo müsli tyčinku s ovocem a čaj. Na svačinu kolem 9–10 hod jsou vhodné sendviče nebo bagety s pečeným libovým nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a zeleninou (například ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, příznačným doplňkem jsou kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si ho lze zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je doporučováno sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, potraviny by neměly být nadýmavé (luštěniny) ani by neměly mít vysoký glykemický index, tj. sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož snižují glykemický index. Vhodný je například tvaroh s ovocem a jeden kus celozrnného

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Anorexie

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ TMAVÝCH KRUHŮ V KOUTKU OCICH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

radu prosim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je přehled toho, co se dá dělat s kruhy pod očima.
Domácí léčba:
Použijte studený obklad
Studený obklad může pomoci snížit otoky a zmenšit rozšířené cévy. To může snížit výskyt otoku a pomoci odstranit tmavé kruhy. Zabalte několik kostek ledu do čisté žínky a aplikujte na oči. Můžete také navlhčit žínku studenou vodou a aplikovat ji na kůži pod očima po dobu 20 minut. Tento proces opakujte, než se látka zahřeje nebo se led roztaví.
Spánek navíc
Více spánku může také pomoci snížit výskyt tmavých kruhů. Spánková nedostatečnost může způsobit, že se vaše pleť bude jevit bledá. Dopřejte si sedm až osm hodin odpočinku, abyste zabránila vzniku tmavých kruhů.
Podložte si hlavu
Mimo spánkovou nedostatečnost může hrát roli při vzniku tmavých vaků pod očima i způsob, jak spíte. Podložte hlavu několika polštáři, abyste zabránila hromadění tekutin pod očima. Nahromaděná tekutina může způsobit, že okolí očí vypadá nafouklé a oteklé.
Léčba čajovými sáčky
Aplikace studených čajových sáčků na oči může zlepšit jejich vzhled. Čaj obsahuje kofein a antioxidanty, které pomáhají stimulovat krevní oběh, zmenšují krevní cévy a snižují retenci tekutin pod kůží. Namočte dva sáčky s černým nebo zeleným čajem do horké vody na pět minut. Nechte je vychladnout v chladničce po dobu 15 až 20 minut. Jakmile jsou chladné, aplikujte je na zavřené oči po dobu 10 až 20 minut. Po odstranění opláchněte oči studenou vodou.
Make-up líčení
I když make-up a kosmetika nevyléčí tmavé oční kruhy, mohou vám pomoci s jejich maskováním. Korekrory mohou zakrýt tmavé kruhy, takže pak vypadají jako vaše normální barva pleti. Nezapomeňte, stejně jako u jakékoli lokální léčby nebo make-upu, používat náležitou péči k očistě pleti. Některé přípravky mohou způsobit zhoršení vašich příznaků a mohou vyvolat alergickou reakci. Pokud začnete pociťovat neobvyklé příznaky z jakékoli lokální léčby, okamžitě ji přestaňte užívat a naplánujte návštěvu u svého lékaře.

Lékařské ošetření tmavých kruhů pod očima
Pro efektivnější a trvalé řešení jsou k dispozici některá léčebná opatření, která snižují výskyt tmavých kruhů. Mezi běžné metody patří:

- chemické peelingy ke snížení pigmentace;
- laserová chirurgie k obnově pokožky;
- lékařské tetování pro vstřikování pigmentu do řídčích oblastí kůže;
- tkáňové výplně zakrývají krevní cévy a melanin, které způsobují obarvení kůže pod očima;
- odstranění tuku, dstraněním přebytečného tuku a kůže se docílí hladší a rovnoměrnější povrch v okolí očí;
- chirurgické implantáty z tuků nebo syntetických materiálů.
Než se rozhodnete pro jakoukoliv kosmetickou proceduru, poraďte se s lékařem. Chirurgická léčba může být drahá, bolestivá a často vyžaduje dlouhou dobu zotavení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Odstranění tmavých kruhů v koutku ocich

Zásady diety

  • omezit celkový příjem tuků minimálně na 60 g denně;
  • nepoužívat volné živočišné tuky (máslo, sádlo, slanina);
  • konzumovat potraviny s nižším obsahem tuků;
  • nahrazovat živočišné tuky kvalitními rostlinnými tuky (a též je správně používat, například olivový olej Extra Virgine je velice zdravý, ale není vhodný pro tepelnou úpravu potravin – do teplého pokrmu ho lze přidat až po tepelné úpravě);
  • nepoužívat kuchyňské úpravy vyžadující větší množství tuků (smažení, fritování);
  • omezit příjem celkového cholesterolu na maximum 300 mg denně;
  • zvýšit příjem vlákniny (cca 30 g denně = ½ kg ovoce nebo zeleniny);
  • konzumovat luštěniny, brambory;
  • upřednostňovat celozrnnou pšeničnou mouku a výrobky z ní;
  • upřednostňovat celozrnné obiloviny, hnědou loupanou rýži (natural) před bílou loupanou rýží;
  • zařadit do jídelníčku ryby alespoň 1x týdně;
  • slazené potraviny nahrazovat polysacharidy;
  • konzumovat stravu s nízkým a středním glykemickým indexem;
  • vyhnout se sladkostem a tučným jídlům;
  • ke slazení používat sladké ovoce, jím též uspokojovat chuť na sladké, občas lze sladit medem (kromě sacharidů obsahuje též rostlinné tuky, minerály, vitamíny);
  • pít neslazené nápoje, přírodní, neslazené ovocné šťávy (džusy) ředit vodou v poměru 1 : 1;
  • omezit alkohol jen na jednu dávku denně, a to pouze nejsou-li další onemocnění (například onemocnění jater).

Mezi vhodné potraviny patří libová masa, náhražky masa (sójové maso, klaso, šmakoun, robi, seitan), z uzenin se doporučuje pouze libová šunka, mléko a mléčné výrobky s nižším obsahem tuků, vejce pouze do pokrmů, vaječné bílky bez omezení. Z tuků lze používat kvalitní rostlinné oleje a kvalitní rostlinné tuky (například Flora, Rama), ořechy a semínka konzumovat pouze občas (obsahují velké množství tuku). Ovoce a zelenina jsou vhodné bez omezení (tedy všechny druhy, ale diabetici by měli konzumovat sladké druhy ovoce, jako jsou hrušky, hroznové víno, melouny, v omezeném množství). Vhodné jsou celozrnné obiloviny a výrobky z nich, luštěniny, brambory, bylinné natě, koření se neomezuje, pouze se omezuje solení (se zvýšenou hladinou krevních tuků bývá totiž spojena hypertenze). Polévky se používají netučné, z příkrmů jsou vhodné všechny kromě smažených (hranolky, smažené brambory), houskových knedlíků, které lze zařadit pouze výjimečně, omáčky se nepoužívají (jsou kalorické), upřednostňují se přírodní šťávy, místo moučníků je vhodné ovoce nebo ovocné tvarohy nebo zakysané mléčné výrobky s nižším obsahem tuku a ovocem. Nápoje se konzumují neslazené, vhodná je pramenitá voda, pitná voda, stolní vody bez příchuti, ovocné čaje, ne příliš silný černý, ruský, zelený, bílý čaj. Zrnkovou kávu si lze dopřát 1x denně.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Triglyceridy v krvi

Příběh

Ve svém příspěvku SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Tak ako za dá zabyť ten svrab!!! už som zúfalá, odmietla som aj cestovanie kvôli práci.......momentálne som doma.Kožná mi dala všelijaké mastičky ako napr. InfectoScab 5% a Elocom0.1%, ale zrejme nezabralo......ako dalej.dakujem!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markvart.

Dobry den, je opravdu tezke se zbavit tohoto onemocneni. Ja zkousela napr. Koupele sirova Solfatan, prosim dat radeji mene, velmi drazdi a vysusi, pak promazat masti leniens ci vazinou. Mms aktivovane do koupele prisum radeji 35 kapek v pripade svrabu. Dale mms postik deset aktivovanych kapek rozredit v triceti ml obycejne vody, ovsem lze aplikovat pouze tri dny, pote pauza nekolik dnu a pak znovu, pozor drazdive a nutne promazavat. Sirna madt na predpis take drazdi. Lozni pradlo casto me it zehlit prat vse co prijde pod ruku. Dale proti svedeni se mi osvedcil triprocentni peroxis smichany s praskovou jedlou sodou, takto vznikla husta kase se nanasi do mist s lokalizaci svededivosti ci hojeni pokozky, ktera take svedi. Sodu lze pridavat pul salku do koupele, desinfikuje. Ostatni produkty nakoupim ve fichema cz a lze sam vyrabet nape sirna mast :mastovy zaklad + praskova sira michat do vychladnuti. Ahojte

Zdroj: příběh Svrab

Jídelníček

Strava při léčbě mentální anorexie má být vyvážená. Musí obsahovat dostatek živin (sacharidů, tuků, bílkovin), vitamínů, minerálů a vlákniny. Konkrétně by vyvážená strava měla obsahovat 30 % tuků (z toho 2/3 tuků rostlinného původu), 50–55 % sacharidů a 15–20 % bílkovin. Energii lze získat z ořechů a semínek (rostlinné tuky a rostlinné bílkoviny, minerály) a z ryb (zejména tučných; z ryb se získávají též kvalitní bílkoviny, některé minerály a vitamíny). Dále se doporučuje častá konzumace ovoce a zeleniny (obsahují vlákninu, vitamíny a minerály; ovoce a některá zelenina obsahují též sacharidy, avokádo i tuky). Co se týče masa, mělo by se konzumovat převážně maso libové. Tučné maso sice zakázáno není, ale nemělo by tvořit hlavní část stravy, protože obsahuje velké množství živočišných tuků a nadměrná konzumace těchto tuků způsobuje zvýšení hladiny celkového cholesterolu v krvi. Vejce jsou výborným zdrojem bílkovin, tuků, vitamínů i minerálů (vaječný žloutek sice obsahuje velké množství cholesterolu, avšak kromě něj obsahuje i jiné látky, jež dle moderního výzkumu brzdí vstřebávání cholesterolu a tím i jeho využití v těle). Koření a bylinky pak představují vhodný doplněk jídelníčku.

Snídaně má být vydatná, jelikož je to start do nového dne. Ke snídani jsou vhodné například pražené ovesné vločky s medem, oříšky a ovocem a k tomu 1 sklenice pomerančového džusu. Nebo 2 kusy celozrnného pečiva či 2 krajíce chleba potřené máslem nebo roztíratelným rostlinným tukem a doplněné sýrem typu žervé nebo pomazánkou (například sýrovou, vaječnou, tvarohovou, tuňákovou, čočkovou) nebo uvařenými vejci či dušenou šunkou a zeleninou (rajče, okurka, paprika a podobně). K dopolední svačině je vhodné samotné ovoce, případně ovocný salát. Vstáváte-li ráno brzy a nemáte-li chuť na vydatnou snídani, měli byste sníst alespoň něco malého, například banán nebo müsli tyčinku s ovocem a vypít čaj. Ke svačině kolem 9. či 10. hodiny jsou potom vhodné různé sendviče nebo bagety s pečeným libovým masem nebo rybím masem, dresinkem z bílého jogurtu a majonézy nebo ze zakysané smetany a koření a se zeleninou (ledový salát, různé druhy hlávkového salátu, rajče, paprika). Oběd by měla tvořit polévka a hlavní jídlo, vhodný doplněk představují ovocné kompoty nebo zelenina či zeleninové saláty. Občas si lze oběd zpestřit moučníkem a kávou. Po léčbě anorexie je dobré sníst ke svačině před sportovním výkonem malé množství jídla jako zdroj energie, jídlo by však nemělo být nadýmavé (ne luštěniny a podobně) ani by nemělo mít vysoký glykemický index (sacharidovou potravinu je vhodné kombinovat s tukem a vlákninou, jelikož vláknina a tuk snižují glykemic

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak překonat anorexii

Příběh

Ve svém příspěvku A AKO ZABRANIT TVORBE DALSICH LIPOMOV ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Laco.

Je toho na nete vela popisaneho ale vie alebo ma uz niekto skusenost ako zabranit co najviac vzniku dalsich lipomov a pripadne da sa niejako zbavit alebo zmensit tie ktore uz su? Ale prosim o odpoved niekoho komu sa to uz podarilo-zaujima ma vsetko ako kremi alebo tabletky,caje,vitamini.Ja som sa uz cirka jeden rok dal na zdravsie stravovanie,dodrzujem pitny rezim+beriem lecitin -vlakninu-uz jeden rok ale nemozem povedat ze by tie lipomo ustupovali,vopred dakujem za pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel 2159.

Zdravím, napište mi na email, pobavíme se o tom spolu co a jak.

Zdroj: příběh A ako zabranit tvorbe dalsich lipomov ?

Čaj na spalování tuků

Většina lidí pije zelený čaj kvůli jeho jedinečné chuti a vůni. Pokud nahradíte nápoje s vysokým obsahem kalorií právě tímto čajem, pomůže to snížit váš denní příjem kalorií, zhubnout a spálit přebytečný tělesný tuk. Na mnoha webových stránkách jsou i různé recenze zaměřené na toto téma.

Laboratorní studie a studie na zvířatech potvrzují, že některé druhy čajů pomáhají nejen při hubnutí a odbourávání tuků, ale brání též tvorbě nových tukových buněk (spalovač tuků). Toto tvrzení je však nutné podpořit dalšími studiemi. Některé druhy čajů obsahují vysokou koncentraci zdraví prospěšných účinných látek, jako jsou flavony nebo katechiny, které rovněž pomáhají při hubnutí.

Jeden až dva šálky zeleného čaje denně jsou v kombinaci se zdravými stravovacími návyky a dostatkem pohybu tou nejlepší věcí, kterou můžete udělat, pokud potřebujete zhubnout, udržet si tělesnou hmotnost ve zdravém rozmezí a spálit škodlivý břišní tuk.

Čaje podporující hubnutí jsou v populaci oblíbené a z recenzí vyplývá, že nejlepším spalovačem tuků je, jak již bylo v úvodu zmíněno, právě zelený čaj, který obsahuje velké množství antioxidantů zvaných katechiny, které pomáhají při hubnutí a spalování tuků. Dále je to čaj Pu-erh, který účinně pomáhá při hubnutí, a navíc snižuje cukr a triglyceridy v krvi. Klasický černý čaj je bohatým zdrojem flavonů a je spojován s kladnými účinky na hubnutí, index tělesné hmotnosti a obvod pasu. Také čaj Oolong pomáhá snižovat tělesnou hmotnost a spalovat tuky, protože účinně zrychluje metabolismus a podporuje odbourávání tuků. Rovněž výtažek z bílého čaje pomáhá při hubnutí a spalování tuků. Nicméně se u tohoto čaje musí provést další studie na lidech, aby se jeho účinky ověřily. Bylinkové čaje, zázvorový čaj, ibiškový či šípkový čaj, včetně čaje Rooibos, ty všechny pomáhají při hubnutí a spalování tuků.

Zdroj: článek Zelený čaj na hubnutí

Příběh

Ve svém příspěvku DMSO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Silvia Zlatkicova.

Chcem sa spytat mam doma ciste DMSO..a mam problemy so sinusmi,mam hnis v dutinach uz 3 tyzdne a nemozem sa toho zbavit..poradite mi prosim ako to riedit a uzivat..a taktiez ako to nanasat na kozu a cim?Pretoze ako rozpustadlo to moze dopravit do tela latky s ktorymi pride do kontaktu..aky material je najvhodnejsi pri manipulacii?? S pozdravom Silvia Z.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh DMSO

Dieta proti vysokému krevnímu tlaku - recept

Tato dieta je určena lidem, kteří již mají problémy s krevním tlakem a nebo je u nich hypertenze v anamnéze. U této diety jsou co nejvíce vyloučeny rafinované cukry. Omezením těchto cukrů se dietou omezuje přísun rychlých energetických sacharidů. Dieta proti vysokému tlaku dává přednost bílkovinám a dobrým tukům, čímž si zachová zdravou výživovou energetickou bilanci. Při této dietě platí pravidlo, že jídlo ranní a polední by mělo být bohaté na pomalé sacharidy. Jídlo odpolední a především večerní by mělo být naopak chudé na sacharidy a bohaté na bílkoviny. Tuky se v této dietě spotřebovávají rovnoměrně během celého dne. Tato dieta na vysoký tlak neuvádí taxativně konkrétní potraviny, ale přináší obecný návod na sestavení jídelníčku s možností volit si vhodné potraviny, jak je komu libo. Ovšem jisté chuťové omezení zde je, a to nízká slanost pokrmů, protože nezbytnou součástí této diety je omezení solení.

Hlavním zdrojem sacharidů v této dietě jsou cereálie bez tuku, cukru a soli (zejména sůl na povrchu pečiva). Tyto cereálie slouží jako zdroj pomalých sacharidů – škrobů, které pak tělo může lépe a pomaleji vstřebat. Mezi cereálie patří vše, co je vyrobeno z neoloupaného obilného zrna. Toto neoloupané zrní může být buď jen rozdrcené, jako obilné vločky, anebo rozemleté jako celozrnná mouka. Hmotnostní podíl těchto cereálií v celodenní stravě činí 11%.

Dalším významným prvkem diety je zelenina všeho druhu. Zelenina by měla být v této dietě hlavním plnidlem žaludku. Díky jejímu obsahu vlákniny toho lze dobře dosáhnout. Ze zeleniny je třeba zmínit kupříkladu brambory, které patří mezi druhy zeleniny s vyšším obsahem bílkovin rostlinného původu. Brambory mimo to obsahují škroby, přibližně 17% z váhy syrového bramboru jsou škroby. Tyto bramborové škroby se v lidském těle přemění v pomalé cukry – sacharidy. Zbylých 83% brambory představuje voda, stopové prvky a zdravá vláknina. Brambora se díky svému nízkému obsahu sacharidů hodí jako večerní příloha v množství do 200 g. Brambora může být buď vařená anebo syrová, kde je navíc i výborným zdrojem vitamínu C, který se vařením zničí. Hmotnostní podíl zeleniny na celodenním příjmu je 26%.

Nedílnou součástí diety proti vysokému krevnímu tlaku je ovoce. Ovoce je v dietě proti vysokému krevnímu tlaku hlavní náhradou za omezené rafinované cukry, takže cukromilní lidé při této dietě chuťově neutrpí. Ovoce obsahuje důležité bio-flavonoidy, které podporují obranyschopnost a regeneraci organizmu. Z dietologického hlediska ovoce obsahuje rychlé cukry – glukózu, která se prakticky okamžitě po snědení dostává do krevního řečiště. Ovoce je proto nutné dobře naplánovat do jídelního rytmu. Velmi sladké ovoce, jako jsou n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta na vysoký krevní tlak

Příběh

Ve svém příspěvku SYFILIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zaneta.

Dobry den, pred 14timi rokmi som mala vela krat rizikovy styk kvoli mojej byvalej praci. Ked som tam za rok a pol prestala pracovat dala som si urobit testy na hiv ale na syfilis bohuzial az teraz a to od minuleho roku opakovane 7krat a boli negativne ale bojim sa ze by tie protilatky mohli za tak vela rokov vymiznut co by bolo pre mna velmi zle lebo by ma nemohli liecit. Pred 13a pol rokom som mala aj vyrazky ktore videla aj kozna lekarka len neviem ci by vedela a upozornila by ma a je pravda ze som o tej chorobe nic nevedela a tie vyrazky mam aj teraz a aj ine kozne problemy ako su hemangiomy, bradavice, stala sa mi taka cudna vec z nicoho nic sa mi zmenil nos urobila sa mi tam taka diera v prepazke a mam ho taky vacsi, dalej mam take opuchy na oboci, usta mi ide do jednej strany, zhorsil sa mi zrak, mam take sumenie v usiach, zacali ma velmi boliet kosti a klby, mam svalovu slabost a ako keby sa mi vytratili nieco ako atrofia, zhorsil sa mi chrup mam take vystupene zuby a opuchnute dasna a vela zdravotnych problemov a to vsetko od minuleho roku yak preto mam strach aj ked mam negativne testy. Robili mi aj lumbalnu punkciu a mr mozgu a aj to mam v poriadku. Preto by som chcela vediet ci sa da urobit este nejae ine vysetrenie cim by sa to mohlo preukazat. Vacsina lekarov tvrdi ze ak by som to mala tak by som mala dozivotne protilatky v krvi tak neviem. Kvoli strachu musim uzivat aj antidepresiva lebo inak by som ani nespala. Viem ze som mala ist na testy skor ale to uz bohuzial nevratim. Som z toho zufala ale uz ziadny doktor ked vidi ze mam negativne testy tak sa na mna ani nepozru. Bola by som ta najstastnejsia keby to ozaj bolo vidiet aj po rokoch v testoch len kvoli tym symptomom mam pochybnosti a neviem co sa da este robit ake ine vysetrenie aby som sa upokojila alebo ak je to treba aby mamohli zacat liecit. Neviem ci mi tu niekto s tym moze pomoct. Dakujem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Syfilis

Vhodné potraviny při a po mononukleóze

Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.

Dieta s omezením tuků (dieta č. 4): Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.

Výběr potravin

Maso:

  • maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
  • ryby – netučné, sladkovodní i mořské (například filé, treska, kapr, lín, pstruh)
  • uzeniny – libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží

Mléko:

  • mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů; možné je pouze nízkotučné, egalizované
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky:

  • jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí
  • termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • sýry tavené do 30 % tuku v sušině bez pikantních příchutí
  • sýry tvrdé, strouhané – eidam, moravský bochník
  • vhodné jsou tvarohové sýry

Vejce:

  • bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
  • vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů

Tuky:

  • povoleno maximálně 55 g tuku na den – volného i v potravinách (volný tuk maximálně 35 g, 20 g tuku obsaženého v potravinách)
  • větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer
  • čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
  • jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)

Sacharidové potraviny:

  • cukr a med přiměřeně, mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpra

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při mononukleóze

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE RYCHLE ZBAVIT SVRABU VO VLASOCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klemova.

Pozdravujem Vas ,verim ze mi poradite ako sa zbavit svrabu na pokozke vo vlasoch. Trapim sa uz 2rok a kazdy lekar mi povedal ze svrab nejde do hlavy. Citim to rukami biele sklenene a cierne male bodky to ked prejdem si do vlasov,skusala som sampony rozne ale aj olej Tea Tree .Poprosim ako dlho to mam nanasat a vlasy -nechat posobit cez noc... Citim to aj pri usiach na cele pri vlasoch , v strede na hlave pali to svrbi....uz neviem ako dalej .Jeden den je dobre a potom zase sa to opakuje a pokozku uz mam suchu na tele od mastenia.Citim ze z hlavy to prejde na telo.Na tvari sa mi urobia pri usiach take tvrde vyrazky,aj na cele. Prepacte ,mam svoje roky a v zivote som nieco take nezazila lebo som puntickarka na poriadok. velmi Vam dakujem za radu a pomoc. S uctou p.Katarina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyhledejte nejbližší ordinaci celostní medicíny. Celostní medicína řeší zdravotní problémy komplexně včetně faktorů, které normální lékař přehlíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jak se rychle zbavit svrabu vo vlasoch

Jídelníček pro ztučnělá játra

Při steatóze by měla strava obsahovat dostatek obilovin, zeleninu, ovoce rostlinné tuky (obsažené třeba v olivovém oleji, řepkovém oleji, ve vlašských ořechách), ryby. Strava by měla být spíše chudší na nasycené mastné kyseliny, červené maso a sladkosti.

Potraviny konzumované při této dietě by měly mít snížený obsah tuku a být lehce stravitelné, nemají ani vysoký obsah cholesterolu.

Vhodné je libové maso (hovězí vepřová kýta, telecí, jehněčí, kuřecí, krůtí, králičí), ryby (netučné druhy jak sladkovodní i mořské, například kapr, treska, lín, pstruh), je možné konzumovat i některé uzeniny v rozumné míře jako libovou šunku, dietní salám, drůbeží párky.

Mléko je možné konzumovat jako součást pokrmů (ale mléko nízkotučné), ale ne jako samostatný pokrm. Vhodná je i konzumace zakysaných mléčných výrobků (podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko), a mléčných výrobků jako bílé jogurty (nebo s povolenou ovocnou příchutí), termix, nízkotučný tvaroh, tavené sýry do 30 % bez pikantních koření, tvrdé sýry, tvarohové sýry.

Konzumovat se mohou i vejce, bílky dokonce neomezeně, u žloutků se doporučuje maximálně jeden za den. Zároveň by vejce neměly být samostatným jídlem, ale mohou být součástí jiných jídel.

Při jaterní dietě je nutná snížená konzumace tuků, ale nedá se jim vyhnout zcela (ani to není zdravé). Maximální povolené množství tuků je 55 g za den (počítá se jak ten volný, tak ten v potravinách – s tím, že volného tuku může být maximálně 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Důležité je také, aby více tuků bylo v jídelníčku dopoledne, naopak navečer by ho mělo být výrazně méně. Je možné konzumovat jak čerstvé máslo, tak i pomazánkové máslo, či náhrady jako Perla, Rama a Flora. Do tuků se počítají i jednodruhové rostlinné oleje jako slunečnicový, řepkový, olivový.

Co se týká potravin se sacharidy, je konzumace omezená, nebo zakázaná. Cukr a med je možné konzumovat omezeně. Všechny typy mouky a ovesné vločky je možné také jíst ale až po jejich úpravě kroupy a krupky je lepší lisovat. V jídelníčku při této dietě mohou být jak brambory, tak bramborová kaše, těstoviny, nudle, rýže, dietní knedlík (ten není kypřený droždím), krupicové i moučné noky. Pečivo by mělo být starší (třeba den staré) a ne s posypkou. Jíst se mohou netučné rohlíky, netučná vánočka, piškoty, piškotové těsto, tvarohové těsto, odpalované i krupicové těsto.

Z ovoce se doporučují jablka, meruňky a broskve (v syrovém stavu), tepelně upravená pak jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle. Z jižního ovoce je možné konzumovat banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity.

Zelenina by měla být mladá, jemná a může být jak čerstvá, tak mražená, sušená i sterilovaná. Vhodná je pak mrkev, celer, petržel, pastiňák, mladá brukev, květák (v malém množství), hrášek (v malém množství), dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně.

Z koření je možné konzumovat pažitku, petrželku, kopr, mladou celerovou nať, libeček, bazalku, majoránku, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr.

Zdroj: článek Ztučnělá játra

Tipy a doporučení při přípravě jídla

Polévky připravujeme z obilovin, pečiva, vnitřností (kromě brzlíku a mozečku, které jsou bohaté na cholesterol), kostí, masa, brambor, mléka. Zelí, kapustu a cibuli, po kterých mívají nemocní velmi často nadýmání, nepodáváme. Jinak používáme všechny druhy zeleniny. Nikdy však nedusíme s tukem ani nesmažíme, jen vaříme. Polévky zahušťujeme nasucho opraženou moukou a až do hotových přidáváme čerstvé nepřepálené máslo. Obsah tuku v polévkách již nezvyšujeme přidáním žloutků a smetany, i kdyby to prospělo chutnosti polévky. Do polévek se doporučuje občas přidávat sušené droždí, které je bohaté na vitamíny skupiny B, jejichž potřeba je u této diety zvýšena. Sušené droždí navíc dodává polévkám výraznější chuti, připomínající masové vývary.

Maso má být pro tuto dietu libové, jinak je možné použít téměř všechny druhy, dbáme-li správných zásad technologické přípravy. Hlavním pravidlem je, abychom se vyvarovali přepalování tuků. Proto maso buď vaříme, nebo je pečeme i dusíme bez tuku a opékáme na suché pánvi. Šťávu zahušťujeme moukou nasucho opraženou a čerstvé máslo přidáváme těsně před podáváním. Maso s tukovou vrstvou, jako je tučné vepřové, skopové, husa, kachna, tučná slepice, uzené maso, tučné ryby jako losos, úhoř, tuňák, nepodáváme. Ostatní druhy masa používáme v nejrozmanitější úpravě. Aby se dosáhlo jejich větší chutnosti i pestrosti při přípravě, doporučují se různé obměny se zeleninou. Z vnitřností používáme játra, slezinu, ledvinky a jazyk. Méně vhodný je brzlík a mozeček kvůli vyššímu obsahu cholesterolu.

Kořeníme kmínem, majoránkou, vývarem z hub. Dovolen je i křen. Ostré koření nepoužívejte!

Chceme-li maso vystřídat jídlem bezmasým, nahradíme bílkoviny tvarohem a netučným sýrem. Při přípravě bezmasých hlavních jídel pamatujeme na omezování vajec a tuku (nákypy či pudinky připravujeme bez třeného základu). Výběr zeleniny a ovoce k přípravě samostatných jídel je téměř neomezený, vyhýbáme se jen velkým dávkám nadýmavých druhů.

Knedlíky kypříme jedlou sodou, kypřicím práškem nebo sněhem z bílků, nedoporučujeme kypřit droždím. Kromě houskových knedlíků připravujeme také knedlíky bramborové, které doplňujeme krupicí, krájenou houskou a strouhankou. Můžeme do nich přidat i tvaroh, čímž podstatně zvýšíme jejich bílkovinnou hodnotu.

Brambory můžeme podat vařené nebo jako kaši. Pečeme-li je, tak určitě bez tuku, ať již ve slupce, nebo loupané. Brambory opékané na tuku jsou opravdu pro tuto dietu nevhodné. Chutnou přílohou jsou též jáhly, které dusíme obdobně jako rýži nebo kroupy.

Omáčky připravíme z mouky opražené nasucho, ředíme je mlékem, vývarem ze zeleniny nebo masa, případně jogurtem. Zlepšování smetanou nedoporučujeme kvůli

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


ako doplnit testosteron
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
ako holiť kundu
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.