Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AKUPRESURA RUKY

OBSAH

Kurzy akupresury

Na internetu je celá řada nabídek na certifikované kurzy akupresury. Pokud vás tato problematika zajímá, stačí si vybrat vámi zvolený kurz.

Akupresura Mihola

Ing. Zdeněk Mihola je masér, akupresurista, telefon: +420 776 003 776, e-mail: akupresura@volny.cz, Brno.

Zdroj: Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem PŘENOS SVRABU PODÁNÍM RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Zvonek.

Prosím jdeto přenést pouhým dotykem ruky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, svrab je možné přenést i pouhým dotykem ruky. Pokud se na dotýkaných plochách zrovna vyskytuje roztoč, může přelézt na pokožku zdravého člověka a tam se začne množit. Chvíli mu to potrvá, než se zavrtá a proto okamžité umytí rukou nebo použití kontaktní desinfekce pomůže uchycení svrabu zabránit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přenos svrabu podáním ruky

Akupresura na hubnutí

Správné body na hubnutí najdete mezi nosem a horním rtem, na ušním lalůčku a na malíčku v ohybu mezi 1. a 2. článkem. Stačí, když jeden z těchto bodů krátce zmáčknete.

Zdroj: Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem LÉČBA OTEKLÉ RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlepší by byly manuální lymfodrenáže, ale můžete vyzkoušet všechny uvedené. Jen se vyvarujte nanášení domácích mastí nebo tinktur. Ty mohou narušit mladou kožní bariéru a odstartovat nový erisypel. Podobné riziko je i u zmíněné vodoléčby. S léčbou začněte hned a to tím, že proberete s terapeutem možnosti další léčby a naplánujte si návštěvy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Knihy o akupresuře

Zde je seznam knih, které se zabývají akupresurou.

Zdroj: Akupresura

Diskuze

V diskuzi EKZÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tatiana.

Dobrý deň, už 10 mesiacov bojujem s dyshidrotickym ekzémom. Začalo to príchodom z pôrodnice. Ako správna matka som sa snažila dodržiavať hygienu pri novorodencovi. Neustále som si umývala ruky, používala antibakteriálne gély a mydlá to. Prvý pľuzgier a rana sa mi spravila na prostredníku. Neskôr po rozskriabani sae mi ekzém rozšíril na dlaň. po neúspešného liečbe ( kožná dr. ) su moje ruky dnes v hroznom stave. Akákoľvek manipulácia s dieťatkom je bolestivá, nehovoriac o srpche. Momentálne si ruky natieram kozim mliekom.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ekzém

Akupresura obličeje

Akupresura obličeje důkladně prokrvuje, zpevňuje, osvěžuje a rozjasňuje pleť. Při pravidelných aplikacích se uvolňují rysy obličeje, zvětšuje se kapacita pleti a nastupuje duševní pohoda. Akupresura obličeje se provádí špičkou ukazováčku nebo prostředníčku. Položte špičku prstu kolmo na daný bod. Začněte bod masírovat mírným tlakem, jemnými krouživými pohyby špičky prstu. Masírujte stále tímto tlakem a současně pomalu počítejte do sedmi. Uvolněte tlak, nechte prst na daném bodu pět vteřin a pak znovu pokračujte v masáži. Opakujte tento postup třikrát na každém bodě. Největšího úspěchu docílíte, když budete pořádně uvolnění. Pokud budete mít během akupresury nepříjemné pocity, zmírněte tlak nebo masáž bolestivého bodu ukončete. Poraněná a zanícená místa nebo jizvy nemasírujte. Ruce mají být teplé a čisté. Nepřekračujte doporučenou dobu akupresury.

Zdroj: Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, 10 dni mám na ukazovačku pravé ruky červený fliček, mám mít obavy?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Buďte bez obav, protože tohle je jen neškodné vylití trochy krve pod nehtem. Postupně to samo zmizi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Akupresura na bolest hlavy

Při bolesti hlavy automaticky přikládáme ruce na určité body na hlavě. Při bolestech hlavy masírujeme oblast spánků. Aniž bychom si to uvědomovali, využíváme tradiční čínskou medicínu, která vychází z akupresury. Vyhledejte body na zevních koncích obočí. Účinná je i masáž míst za ušima v prohloubenině pod kostním výběžkem, je to velmi citlivé místo, které intuitivně poznáte. V případě, že to nepomůže, vyzkoušejte masírování šíje a oblasti okolo páteře. Pokud jsou bolesti hlavy závislé na počasí, mačkejte bod mezi lopatkami.

Zdroj: Akupresura

Co je to akupresura

Akupresura byla původně čínská léčebná metoda, dnes existuje několik různých druhů akupresury a většina současných terapeutů vychází z japonských masážních technik. Mezi nejrozšířenější metody akupresury u nás jistě patří japonská Shiatsu. Poměrně nová je léčebná metoda Jin Shin Do. Akupresura využívá konkrétních míst na těle, tzv. tlakových bodů, pro stimulaci jednotlivých orgánů a funkcí organismu. Nejznámější a nejvyužívanější jsou tlakové body na dlaních a akupresurní body na chodidlech. Akupresura se využívá ke zmírnění mnoha symptomů u lidí všech věkových kategorií, od dětí až po starší ročníky, a to nejčastěji k úlevě v případě alergie, artritidy, astmatu, bolesti zad, při oběhových potížích, depresích, nespavosti, migréně a stresu. Akupresura může pouze zmírnit příznaky a měla by být používána ve spojení s jinými typy léčby. Každý odborník bude mít pravděpodobně svůj vlastní způsob práce a bude vytvářet tlak na body různými způsoby. Můžete se setkat s technikou tlaku prsty, palcem, dlaní, koleny, lokty, někteří dokonce používají i nohy (chodidla). Ke stimulaci akupresurních bodů se někdy také využívají speciální akupresurní pomůcky. Jedno sezení obvykle trvá od 30 do 60 minut.

Zdroj: Akupresura

Diskuze

V diskuzi BOLEST RUKY V ZÁPĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štědronská.

Prosím o zaslání dotazníku na bionutriční rozbor. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolest ruky v zápěstí

Akupresura na chodidlech

Každé místo na chodidlech je propojeno s jiným orgánem v těle. Na chodidlech se odrážejí všechny vnitřní orgány. Každá reflexní zóna chodidel je přímo propojena s určitým orgánem, svalem, kloubem nebo nervy. Ošetření je pacientovi ušito přímo na míru, podle jeho potíží je stanoveno, na které body působit. Pomocí akupresury lze odstranit bolesti kloubů, zad, hlavy, migrény, poruchy spánku, vyčerpání, ale i alergie. Většině pacientů se hned po masáži viditelně uleví. Pokud se při akupresuře chodidla narazí na velmi bolestivé místo, je to potřeba brát jako upozornění na to, že je v těle něco v nepořádku.

Zdroj: Akupresura

Diskuze

V diskuzi OTOKY PO BRANÍ KRVE NA HORNÍ ČÁSTI RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Němcová.

otok je velmi bolestivý-bez modřiny

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otoky po braní krve na horní části ruky

Akupresura a orgánové hodiny

Akupresura je určena jako profylaktická metoda v přístupu k lidskému zdraví. Reguluje a vyrovnává proudění v energetických drahách, čímž pozvolným způsobem bez použití léků upravuje stav vnitřních orgánů, které jsou z nějaké příčiny ve stavu snížené funkce. Důvodem je optimální termín z hlediska možnosti nejvyšší účinnosti působení na jednotlivé dráhy za současného využít přírodních rytmů, fází měsíce a orgánových hodin každého klienta (tedy cirkulace bioenergie lidským tělem). U umění akupresury vše začíná a končí dotekem. Přesný dotek mění bioenergetické proudění, navozuje vnitřní klid a startuje v těle samoozdravné procesy.

Zdroj: Orgánové hodiny

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Necitlivost ruky ve 22 letech bude nejspíše souviset s problémy na přechodu hrudní a krční páteře, kde patrně dochází k útisku nervu ovládajícího ruku. Buďto se vám dělá skolióza, nebo vykonáváte činnost, která páteř jednostranně zatěžuje a nebo spíte na stále na jednom boku, který dlouhá léta neměníte, popřípadě to může mít ještě spoustu dalších příčin. Jestliže chcete od tohoto problému pomoci, tak bude určitě nejlepší navštívit neurologa. Pomoc pak najdete u fyzioterapeuta, který pomůže páteř uvolnit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost ruky

Brnění levé ruky a tváře

Brnění levé ruky a tváře může vzniknout na podkladě postižení cév v mozku a postižení periferních nervů, případně degenerativních změn na páteři, které utiskují nervy. Z toho vyplývá, že je nutná návštěva neurologa, který zjistí příčinu, stanoví diagnózu a případně zahájí léčbu.

Zdroj: Brnění levé ruky

Diskuze

V diskuzi VODOROVNÉ RÝHY PŘES NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

Moje nehty mají vodorovné rýhy,nejprve jsem to měla u pravé ruky na palci, ukazováku a prostředníku,ovšem ted´to mám i u levé ruky.Také jsem četla,že tento problém signalizuje nějaký zdravotní problém.Nevím jak to mám zlikvidovat.
Prosím poradí mi někdo...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodorovné rýhy přes nehty

Smuteční kytice do ruky

Smuteční květiny jsou symbolem posledního rozloučení se zemřelým. Jsou dnes nepostradatelnou součástí pohřbu, ale také mají využití jako vzpomínka na zesnulé, například v období Dušiček či výročí úmrtí. Smuteční kytice darují všichni, kteří chtějí vyjádřit svou kondolenci osobně. Smuteční kytice do ruky se položí při obřadu k rakvi.

Zdroj: Vhodné květiny na pohřeb

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ MÁM OBČAS MRAVENČENÍ V LEVÉM MALÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Blahová.

Čas od času mně občas mravenčí malíček u levé ruky a částečně i prsteníček. Nemůže to být náznak něčeho vážnějšího? Třeba infarktu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Občasné mravenčení v malíčku a trochu v prsteníčku ukazuje spíše na problémy s krční a hrudní páteří nebo s ramenním pletencem levé ruky. Obvykle to spraví návštěva u ortopéda a pak následná rehabilitace a pravidelné cvičení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Proč mám občas mravenčení v levém malíčku

Diagnostika syndromu karpálního tunelu

Důležitá je anamnéza, na jejímž podkladě lékař zjistí subjektivní pocity pacientů a pravděpodobně doporučí vyšetření ruky pomocí přístrojové elektromyografie (EMG). Toto vyšetření změří vodivost nervů a na základě výsledku neurolog potvrdí nebo vyvrátí diagnózu karpálního tunelu a zjistí závažnost postižení.

Zdroj: Brnění ruky a prstů

Akupresurní body

Akupresurní bod je místo, které reaguje na stlačení silným bolestivým impulzem. Je jasné, že každý člověk je originál, což se ukazuje i v akupresuře. Jednotlivé body se totiž mohou u každého jednotlivce vyskytovat jinde. Ve stejných plochách, ale na jiném místě. Akupresurní body jsou známé už velmi dlouhou dobu a objevili je staří čínští mudrci ještě před naším letopočtem. Body můžeme rozdělit do čtyř základních skupin:

  • Harmonizující body: Při stlačení těchto bodů se dají pozorovat účinky na všech orgánech, které do této dráhy patří. Jsou to body užívané například při stavu celkové neurózy.
  • Tonizující body: Akupresurou těchto bodů docílíme probuzení a činnosti všech orgánů nacházejících se v této dráze. Jsou to body užívané například při nízkém tlaku.
  • Sedativní body: Působením na tyto body uklidňujeme a odstraňujeme projevy dysfunkce jednotlivých orgánů. Jsou to body užívané například při poruchách spánku.
  • Signální body: Správná akupresura těchto bodů způsobuje zlepšení stavu a zmenšení bolesti. Jsou to body užívané například při kolikách.

Zdroj: Akupresura

Akupresurní automasáž

Akupresurní automasáž prospívá tělu i mysli. Účinná masáž se dá udělat v pohodlí domova. Automasáží obličeje pomáháte svým játrům, tlustému střevu nebo plicím. A v oblasti spánků jsou body imunity, které je zapotřebí promasírovat krouživými pohyby. Důležité je rozproudění krve v oblasti zad. Tam běží nejdelší dráha, která je spojená s močovými cestami. A těm by měl v zimním období každý věnovat zvýšenou pozornost. Nesmíme také zapomínat na promasírování reflexních bodů. Například mezi palcem a ukazováčkem je nejdůležitější bod naší imunity.

Zdroj: Akupresura

Otok ruky

Otok ruky může souviset s poměry tepen a žil v levé horní končetině, ale i hlouběji v hrudníku. Dále mohou jednostranné otoky souviset se změnami nervových vláken i centrálního nervstva.

Příčiny: Příčinou může být také nadměrná námaha, jiný spánkový režim, prodělaná viróza.

Léčba: Je individuální dle onemocnění. Doporučuje se pečlivé screeningové vyšetření, které objasní výskyt onemocnění nebo zjistí jiné postižení.

Zdroj: Otok a jeho léčba

Proč při infarktu brní levá ruka

Tento problém je způsoben hypoxií, jde o stav, při kterém dochází k nedostatečnému prokrvení určité části srdečního svalu a tím ke sníženému zásobení srdeční svaloviny a ostatních tkání kyslíkem.

Zdroj: Brnění levé ruky

Komplikace

V případě, že se nemocný nepodrobí léčbě a onemocnění postupuje, může dojít až k nevratnému poškození nervu. To se projeví ztrátou citlivosti a poruchou hybnosti ruky a palce, který není schopen postavit se proti ostatním prstům, čímž ruka ztratí veškerou manipulační funkci. Rizika chirurgické léčby se objevují velice zřídka. Po operaci se může objevit malý otok, modřina nebo bolestivost v oblasti jizvy. Tyto potíže bývají pouze přechodného charakteru. Závažnější komplikací je infikování rány nebo poškození některé větve mediálního (středového) nervu. Vyskytnout se mohou i přetrvávající otoky, zarudnutí a bolestivost.

Zdroj: Brnění ruky a prstů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP