Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

AKUPRESURNÍ BOBY


AKUPRESURNÍ BOBY a nejen to vám přinášíme v tomto článku. Co jsou vlastně kakaové boby? Jsou to semena z plodů kakaovníku, což je středně vysoký strom mající svou domovinu v Jižní Americe. Kakaovníky rostou ve stínu větších stromů, protože potřebují stálé teplo a vlhko. Boby se svým vzhledem podobají mandlím nebo datlím. Zlepšují náladu, posilují srdce, jsou pomocníkem proti stresu a únavě.


Pěstování kakaových bobů

Kakaové boby se nejčastěji pěstují v tropických oblastech, hlavně pak ve Střední Americe a Amazonii. Hlavními dodavateli kakaových bobů je Brazílie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Ekvádor, Nigérie a Indonésie. Aby mohly kvalitně dozrát, vyžadují vlhké prostředí s teplotou od 18 do 32 °C. Pro pěstování je to náročná rostlina. Kakaové boby rostou na nízkém, stálezeleném stromě zvaném kakaovník. Ten je velký asi jako jabloň. Boby se ukrývají ve velkých oválných luscích, které mají hnědou, červenou nebo zelenou barvu – dle druhu a doby zrání. Stromy rodí zhruba od tří do dvaceti let svého života. Zralost lusku pozná opravdu jen odborník, který zkoumá jeho barvu a délku. Někteří odborníci poznají zralost i zvukem při poklepu. Každý lusk obsahuje 20 až 40 bobů. Zralé lusky se sklízejí od jara do podzimu. Kakaovník dokáže totiž kvést a plodit najednou. Sklizeň je možná i 9 měsíců v roce, někdy celý rok, záleží na klimatických podmínkách. Kakaové boby mají různé odrůdy, z nichž každá má jinou typickou chuť a vůni, ty ovlivňuje půda, teplota i vlhkost. Nejznámější druhy jsou:

Criollo

Pochází z Mexika a Střední Ameriky. Kakaové boby jsou velmi kvalitní, mají výraznou chuť. Criollo boby jsou velmi drahé, jejich pěstování je kvůli náchylnosti k plísním a škůdcům velice náročné.

Forastero

Tento druh se pěstuje především v Africe, ale i ve Střední a Jižní Americe a představuje přibližně 80 % světové produkce kakaa. Tento strom roste rychleji než ostatní odrůdy a také má daleko větší výnosy než jiné druhy. Jeho boby jsou hodně aromatické, ale mají jemnější chuť.

Trinitario

Tato odrůda je křížencem Criollo a Forastero. Výbornou a výraznou chuť získala po kakaovníku Criollo, odolnost bobů pak po odrůdě Forastero.

Zdroj: článek Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ MÝDLO NA PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milda.

Černé mýdlo s obsahem bambuckého másla pochází z Afriky a v originále se nazývá Dudu-Osun. Dudu-Osun je přírodní černé mýdlo vyrobené čistě z přírodních látek a bylin, vhodné i pro alergiky. Kromě toho, že černé mýdlo krásne voní, je i velmi příjemné na pokožce. Ose dudu znamená v jazyce Joruba doslova černé mýdlo. Černou barvu mu propůjčují pražené plantány (ovoce velice podobné zelenému banánu, ale s jinou chutí) a kakaové boby. Černé mýdlo voní jako červené africké dřevo, dále limetková šťáva a přírodní africký med, včechny tyto přísady jsou v černém mýdle obsaženy. Černé mýdlo Dudu-Osun je vhodné pro všechny typy pleti, nedráždí pokožku, naopak zmírňuje podráždění. Černé mýdlo hloubkově čistí pleť a nevysušuje nadměrně jako klasická mýdla. Černé mýdlo má antiseptické účinky. Černé mýdlo také účinně pomáhá při akné a zesvětluje pigmentové skvrny. Černé mýdlo výborně odstraňuje make-up! Černé mýdlo se k nám obvykle dováží z Nigérie. Černé mýdlo obsahuje: přírodní med, bambucké máslo (karité máslo), rudé africké dřevo (Baphia nitida), palmové pecky, popel ze slupek kakaových bobů, popel z palmových trsů, gel z Aloe vera, limetkovou šťávu, směs esenciálních olejů a vodu.
Černé mýdlo lze koupit v internetových obchodech. Zde je seznam všech obchodů, kde se dá koupit černé mýdlo a je zde i jeho cena. https://www.zbozi.cz/?q=dud…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Černé mýdlo na pigmentové skvrny

Kakaové boby pražené, nebo nepražené?

Každý si může vybrat, zda použije kakaové boby pražené, nebo nepražené. Nepražené kakaové boby mají typickou a výjimečnou chuť. Můžeme je používat při vaření, ale nejvíce hodnotných látek si zajisté zachovají, když je nebudeme tepelně upravovat. Můžeme je mlsat jako takové, ale lze jimi posypat již hotové moučníky, přidat je do nápojů, pomazánek, salátů a tak podobně. Pražené kakaové boby jsou méně kyselé a hlavně křehčí. Praží se při teplotě do 120 °C po dobu 15 až 60 minut, poté se z povrchu odrolí tenká slupka. Touto procedurou získávají kakaové boby svou charakteristickou chuť a vůni. Pražené boby se dále drtí nebo melou na kakaovou hmotu, která se používá například k výrobě kakaového másla nebo kakaového prášku.

Zdroj: článek Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem CO JÍST NA ČIŠTĚNÍ JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ano, nízkotučný jogurt je po zánětu jater vhodný. Vhodné je použít nízkotučný jogurt smíchaný s ovesnými vločkami jako snídani a pak během dne s ovocem jako malou svačinu. Dobré je také použít nízkotučný jogurt jako náhradu za majonézu například do různých pomazánek a salátů. To samé platí i pro nízkotučný kefír.

Zdraví Cempírek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladka Stanková.

hezky den přeji..děkuji za radu.dávám si do jogurtu kromě vloček ještě ořechy a kakaové boby.cítím,že mi to dělá velmi dobře.také je výborný tvaroh.

Zdroj: příběh Co jíst na čištění jater

Kakaové boby a zdraví

Kakaové boby mají díky svému složení dobrý vliv na kardiovaskulární a zánětlivá onemocnění. Kakaové boby mohou pomáhat i při jiných onemocněních, jako je třeba rakovina, vysoký tlak, trombóza, cukrovka. Obsahují vysoké množství hořčíku, který velmi kladně působí na nervovou soustavu, snižuje stres, zlepšuje náladu, působí proti depresím a únavě. Dalšími významnými prvky v kakaových bobech jsou mangan, železo, zinek, draslík a měď. Nic se však nemá přehánět, takže opatrně v případě čokolády, tam je nutné brát v potaz negativní působení přidaného cukru. Kakaová hmota se přibližně skládá z 50 % kakaového tuku (kakaového másla), 17 % sacharidů, 12 % bílkovin, 10 % flavonoidů, 1 až 2 % vody, minerálů, organických kyselin, vitamínů, alkaloidů a řady dalších organických látek. Ale pozor, kakaové boby, kakaová hmota a kakaový prášek mohou způsobovat alergické reakce, nadto nejsou vhodné pro psy a kočky (spíše jsou pro ně toxické). Mnoho lidí se domnívá, že kakaové boby obsahují velké množství kofeinu, ale není tomu tak, kofeinu je zde jen maličko.

Zdroj: článek Kakaové boby

Poradna

V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zoladex + lněný olej

Akupresurní body

Akupresurní bod je místo, které reaguje na stlačení silným bolestivým impulzem. Je jasné, že každý člověk je originál, což se ukazuje i v akupresuře. Jednotlivé body se totiž mohou u každého jednotlivce vyskytovat jinde. Ve stejných plochách, ale na jiném místě. Akupresurní body jsou známé už velmi dlouhou dobu a objevili je staří čínští mudrci ještě před naším letopočtem. Body můžeme rozdělit do čtyř základních skupin:

  • Harmonizující body: Při stlačení těchto bodů se dají pozorovat účinky na všech orgánech, které do této dráhy patří. Jsou to body užívané například při stavu celkové neurózy.
  • Tonizující body: Akupresurou těchto bodů docílíme probuzení a činnosti všech orgánů nacházejících se v této dráze. Jsou to body užívané například při nízkém tlaku.
  • Sedativní body: Působením na tyto body uklidňujeme a odstraňujeme projevy dysfunkce jednotlivých orgánů. Jsou to body užívané například při poruchách spánku.
  • Signální body: Správná akupresura těchto bodů způsobuje zlepšení stavu a zmenšení bolesti. Jsou to body užívané například při kolikách.

Zdroj: článek Akupresura

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin.

Tofu je ze sóji,proto jsem se zhrozil,když jsem zjistil,že luštěniny a tedy i sója mají hodně purinů.
Myslel jsem,že tofu je ok...ale někdo tofu při zvýšené kyselině nedoporučuje...fakt už nevím kde je pravda..proto jsem se ptal...díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tofu je ze sóji a sójové boby mají opravdu velmi vysoký obsah purinů. Jenže tofu se vyrábí ze sójového mléka a při jeho výrobě se většina materiálu odstraní včetně toho s vysokým obsahem purinů a zbude jen tofu, které má jen třetinu z původního množství purinů obsažených v sojových bobech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Masážní kuličky

Akupresurní kuličky s magnety 4,5 cm

Akupresurní masážní magnetoterapeutické kuličky SJH 203 mají biokeramický obal, který vyzařuje hojivé infračervené paprsky, jež hrají velmi pozitivní roli v aktivaci organismu. Infrapaprsky pomohou rozproudit životní energii, navíc stimulací akupresurních bodů těla akupresurními kuličkami dosáhnete velmi účinné reflexní masáže, která má vliv na příznivou funkci všech životních orgánů. Magnety zase pozitivně ovlivní proudění energie tělem, takže zmírníte otoky a bolest!

Lidská dlaň čítá kolem dvacet tisíc reflexních bodů a chodidlo nohy třikrát tolik. Na dlaních a chodidlech se projektují všechny důležité orgány těla a právě stimulací akupresurních bodů podpoříte dobrou funkci a aktivitu všech orgánů. Posílíte imunitní systém!

Parametry výrobku:

  • materiál: biokeramika
  • rozměr: průměr 4,5 cm
  • hmotnost: 50 g

Výhodou tohoto výrobku je, že jej můžete mít kdykoli při sobě.

Zde můžete vidět cenu výrobku Akupresurní kuličky s magnety 4,5 cm.

Zdroj: článek Masážní pomůcky

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Ulčová.

Dobrý den, potřebovala bych vědět kolik purinů na 100g obsahuje fazole adzuki a kolik černá čočka beluga. děkuji. Věra Ulčová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

100 gramů fazole adzuki obsahuje 78 mg purinů a vyprodukuje 91 mg kyseliny močové. Fazole adzuki je druh fazolí s vyšším množstvím purinů oproti klasickým fazolím, které mají jen 36 mg purinů na 100 g.
Černá čočka, také známá jako čočka Beluga, je druh malé černé čočky, která připomíná kaviár. Běžně se používá ve středomořské a indické kuchyni a je známá pro svou zemitou chuť a pevnou texturu. Černá čočka je dobrým zdrojem bílkovin, vlákniny a folátu, ale má také vysoký obsah purinů.
Je dobré vědět, že většina obilovin, fazolí a sójových produktů obsahuje méně než 50 mg/100 g purinů. Jen sušená sója obsahuje vyšší množství purinů než jiné boby, a to 172,5 mg/100 g, ačkoli surová sója (zelená sója) má mnohem nižší množství, jen 47,9 mg/100 g. Výrobky ze sójových bobů včetně tofu a sójového mléka obsahují méně než 50 mg/100 g purinů.
I když černá čočka i fazole adzuki obsahují vyšší množství purinů, tak je přesto vhodné je konzumovat i při dně. Bylo prokázáno, že puriny rostlinného původu nemají na dnu takový vliv jako puriny z masa. Čočka i fazole svým obsahem bílkovin plně nahradí maso a pomohou nemocným dnou udržet vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Puriny tabulka

Jak se vyrábí sójové mléko

Sójové mléko lze připravit i v domácím prostředí. Na následujících řádcích najdete postup výroby.

Postup: 1 díl sójových bobů, 8 dílů vody, špetka soli + plátýnko Pokud chcete ochucené mléko, pak cukr, skořici nebo pravou vanilku dle chuti. Sójové boby přes noc namočte. Do dalšího dne by měly změknout a zdvojnásobit svůj objem. Pokud tomu tak není, nechte je namočené, dokud se tak nestane. Vodu slijte a boby důkladně propláchněte. Dále je nutné boby odslupkovat (ve slupkách jsou škodliviny). Nejlépe se to dělá tak, že boby ponoříte do vody a oběma rukama je o sebe třete, dokud se slupky neoddělí, jsou lehké, takže zůstanou na hladině a jednoduše je scedíte. Po částech pak rozmixujte boby na kaši, trvá to asi 3 až 5 minut. Přes plátýnko důkladně přeceďte (hmota, která vám zbyde, se jmenuje okara a dá se použít do pečení, takže nemusíte vyhazovat). Samotné mléko přivedete k varu, pak stáhnete plamen, přidáte špetku soli, eventuálně cukr, vanilku nebo celou skořici a vaříte na mírném ohni asi 20 minut. Při vaření mléko sledujte, rádo totiž vybublává. Nechte schladit na pokojovou teplotu, seberte škraloup, pokud se vytvoří. Uchovávejte v lednici, kde vydrží až 1 týden.

Zdroj: článek Sojové mléko

Recepty s kakaovými boby

Nepečená bábovka

Suroviny:

  • 150 ml slunečnicových semínek
  • 150 ml kešu oříšků
  • 150 ml mandlí
  • 150 ml datlí
  • 4 lžíce kakaa
  • 3 lžíce nasekaných kakaových bobů
  • 4 lžíce rozpuštěného kakaového másla nebo kokosového oleje
  • cukr dle chuti

Postup:

Slunečnicová semínka, mandle a kešu oříšky rozsekáme na hladkou mouku a smícháme s kakaem a kakaovými boby. Datle mixujeme s trochou vody tak dlouho, dokud nám nevznikne lepivá hmota. Tu přidáme k suché směsi a začneme tvořit těsto. Do něj přilijeme kakaové máslo a promícháme. Celou směs hněteme nebo šleháme do té doby, než se spojí všechny suroviny. Ochutnáme, a pokud chceme, přidáme cukr dle vlastní chuti. Kdyby těsto moc lepilo, přisypeme mouku ze semínek nebo oříšků. Jestliže je těsto naopak moc suché, přidáme trochu vody. Těsto vmáčkneme do silikonové formy na bábovku, necháme přes noc v lednici a druhý den už můžeme servírovat.

Jahodový chilli nákyp s kakaovými boby

Suroviny:

  • 300 gramů neloupané rýže
  • 100 gramů rozinek
  • 2 lžíce drcených kakaových bobů
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce kokosu
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 polévková lžíce tmavého balsamica
  • 1/2 čajové lžičky drceného chilli
  • jahody
  • olej na vymazání + kokos na vysypání formy

Postup:

Rýži dáme vařit do osolené vody, jak jsme zvyklí. Zhruba v polovině vaření přidáme rozinky a dovaříme. Uvařenou rýži s rozinkami necháme vychladnout a poté do ní zamícháme nastrouhanou kůru a kokos.

Jahody opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Přidáme 1 polévkovou lžíci balsamica, 1/2 čajové lžičky drceného chilli koření, 2 polévkové lžíce drcených kakaových bobů a pořádně promícháme. Pekáček si vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Navrstvíme rýži s rozinkami a navrch rozprostřeme jahodovou směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 30 až 40 minut.

Zdroj: článek Kakaové boby

Druhy masážních stylů

Zde je seznam některých populárních masážních stylů. První čtyři styly jsou velice populární.

Švédská masáž

Mezi nejběžnější typy patří švédská masáž. Tato masáž zahrnuje měkké, dlouhé a hnětací tlaky, také zahrnuje světlo, rytmické a stáčecí tahy na nejvyšších svalových vrstvách. Švédská masáž se kombinuje s pohyby kloubů. Švédská masáž uvolňuje klouby, pomáhá při relaxaci a má energizující efekt. Také je prospěšná po úrazech.

Čtyři hlavní rysy švédské masáže jsou:

  • Zahřátí: hladké, klouzavé tahy, které se používají k uvolnění měkkých tkání.
  • Hnětení: mačkání, válcování nebo hnětení pro zahřátí.
  • Tření: hluboké, kruhové pohyby, které způsobují tření na vrstvách tkání proti sobě, pomáhají ke zvýšení průtoku krve a renovují zjizvenou tkáň.
  • Pleskání: krátké, střídavé klepání na pokožku pomocí dlaní, prstů nebo hranou ruky.

Neuromuskulární masáž

Neuromuskulární terapie se zaměřuje na manipulaci měkkých tkání, které léčí příčiny chronické bolesti a zahrnují svalový a chronický systém. Tato lékařsky orientovaná forma masáží řeší spouštěcí body oběhu, nervové komprese, posturálních problémů a biomechanických problémů, které mohou způsobit opakovaná zranění.

Hloubková masáž

Hloubková masáž je nejlepší tím, že upozorňuje na některá bolestivá, ztuhlá a problémová místa ve vašem těle. Masér používá pomalé a záměrné tahy, které se zaměřují na vrstvy svalů, šlach nebo jiných tkání hluboko pod kůží. Ačkoliv je tato masáž méně rytmická, tak patří mezi hluboce terapeutické masáže, které zmírňují chronické vzory napětí a pomáhají při zranění svalů.

Sportovní masáž

Sportovní masáž byla vyvinuta s cílem pomoci svalovému systému, který je používaný pro konkrétní sport. Sportovní masáž používá různé postupy k pomoci sportovci v tréninku, zejména před během a po sportovních akcích. Sportovní masáž se používá k podpoře flexibility a k zabránění zranění nebo může pomoci svalovému napětí, také napomáhá k hojení sportovního zranění.

Sedací masáž

Jedná se o masáž, u které se sedí na židli. Délka masáže je 15 až 20 minut. Tato masáž se provádí přes oblečení na speciálně konstruované židli. Obvykle zahrnuje masáž krku, ramen, zad, paží a rukou.

Shiatsu masáž

V japonštině, shiatsu znamená „tlakem prstů“. Masér při Shiatsu masáži používá pestré, rytmické tlaky na určitých konkrétních bodech těla. Tyto body se nazývají akupresurní body a jsou považovány za důležitou součást toku životní energie v těle, která se nazývá „Chi“. Shiatsu masáž pomáhá zmírňovat ucpávání těchto akupresurních bodů.

Thajská masáž

Během thajské masáže používá terapeut své tělo k pohybům klienta d

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Masáže

Co je to akupresura

Akupresura byla původně čínská léčebná metoda, dnes existuje několik různých druhů akupresury a většina současných terapeutů vychází z japonských masážních technik. Mezi nejrozšířenější metody akupresury u nás jistě patří japonská Shiatsu. Poměrně nová je léčebná metoda Jin Shin Do. Akupresura využívá konkrétních míst na těle, tzv. tlakových bodů, pro stimulaci jednotlivých orgánů a funkcí organismu. Nejznámější a nejvyužívanější jsou tlakové body na dlaních a akupresurní body na chodidlech. Akupresura se využívá ke zmírnění mnoha symptomů u lidí všech věkových kategorií, od dětí až po starší ročníky, a to nejčastěji k úlevě v případě alergie, artritidy, astmatu, bolesti zad, při oběhových potížích, depresích, nespavosti, migréně a stresu. Akupresura může pouze zmírnit příznaky a měla by být používána ve spojení s jinými typy léčby. Každý odborník bude mít pravděpodobně svůj vlastní způsob práce a bude vytvářet tlak na body různými způsoby. Můžete se setkat s technikou tlaku prsty, palcem, dlaní, koleny, lokty, někteří dokonce používají i nohy (chodidla). Ke stimulaci akupresurních bodů se někdy také využívají speciální akupresurní pomůcky. Jedno sezení obvykle trvá od 30 do 60 minut.

Zdroj: článek Akupresura

Akupresurní automasáž

Akupresurní automasáž prospívá tělu i mysli. Účinná masáž se dá udělat v pohodlí domova. Automasáží obličeje pomáháte svým játrům, tlustému střevu nebo plicím. A v oblasti spánků jsou body imunity, které je zapotřebí promasírovat krouživými pohyby. Důležité je rozproudění krve v oblasti zad. Tam běží nejdelší dráha, která je spojená s močovými cestami. A těm by měl v zimním období každý věnovat zvýšenou pozornost. Nesmíme také zapomínat na promasírování reflexních bodů. Například mezi palcem a ukazováčkem je nejdůležitější bod naší imunity.

Zdroj: článek Akupresura

Čím nahradit Lexaurin

Vhodnou alternativou mohou být bylinné produkty.

Bazalka

Bazalka je typickou a nejoblíbenější bylinkou středomořské kuchyně. Je to jednoletá, stálezelená rostlina s aromatickou a peprnou nasládlou vůní. Nachází široké uplatnění v léčitelství i gastronomii, ale rovněž i jako okrasná rostlinka. Silice, které bazalka obsahuje, patří k nejúčinnějším látkám působícím na nervovou soustavu, éterický olej v ní napomáhá odstraňovat bolesti hlavy, snižuje stres a únavu a tlumí úzkostné stavy. Jde o přírodní antidepresivum, které dokáže zlepšit náladu a zahání naše zimní deprese. Příznivě ovlivňuje také činnost zažívacího traktu, účinná je při poruchách dolních cest močových. Bazalka je výborná čerstvá do salátů, na pizzu a těstoviny, skvělá je v kombinaci s rajčaty. Sklízet a sušit listy před rozkvětem lze po celou sezonu od května do září. Bazalku sklízíme za sucha, seříznutím u země. Sušíme ji ve stínu.

Jak si pomoci: Čaj z bazalky připravíme spařením jedné lžičky sušené bazalky v hrnku vařené vody a necháme odstát po dobu deseti minut.

Nebo: 2 čajové lžičky čerstvé bazalky zalijeme 0,5 l vroucí vody. Tento výluh popíjíme 2x denně, uklidní nám nervy, sníží stres z přepracovanosti.

Heřmánek

Heřmánek je léčivá, vonná bylina. Pomáhá od bolesti, při hojení ran a navozuje celkové uklidnění. Silice heřmánku obsahují značné množství látek, především terpenických, které rostlině dodávají typickou vůni. Sbíranou částí je květ, který se sbírá za suchého počasí 3 až 5 dní po rozkvětu (ještě před plným květem), přičemž květní stopka by neměla být delší než 2 cm.

Jak si pomoci: Jednu lžičku heřmánkového květu zalijeme 100 ml vroucí vody a přikryjeme, nálev necháme stát po dobu cca 15 minut, scedíme jej a pijeme ještě teplý, můžeme i mírně osladit. Pomáhá při stavech smutku, mírných depresích, ale i při žaludečních a střevních poruchách a při zánětech močových cest.

Kozlík lékařský

Kozlík lékařský je rostlina užívaná při nervových chorobách, úzkosti, nespavosti a ke zmírnění depresí. Je jednou z nejstarších známých léčivých bylin, kterou předepisovali už starověcí lékaři a šamani. Obsahuje valeporiáty a terpenické látky, které mají sedativní účinky. Kozlík podporuje klidný spánek bez vedlejších účinků klasických léků, snižuje dobu usínání a zlepšuje kvalitu spánku. Působí proti strachu a depresi. Snižuje krevní tlak a má také mírně analgetické účinky. Užívání kozlíku je vhodné při jakémkoliv psychologickém stresu, hysterických stavech, migréně, žaludečních obtížích a potížích při menopauze.

Jak si pomoci: Jednu čajovou lžičku kozlíku lékařského přelijeme 0,25 l vařící vody. Vše necháme

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Potraviny na pročištění střev

Nejdůležitějšími potravinami pro vyčištění tlustého střeva je zelenina a strava s bohatým obsahem vlákniny. Stavební materiál, ze kterého sestává zelenina a ovoce, celulóza, má schopnost povzbudit a zintenzivnit funkci tlustého střeva. Vlákniny jsou nutné k urychlení procesu vyměšování. Pokud v jídelníčku chybí, obsah střeva stagnuje a proces onemocnění může začít. I strava bohatá na vodu je důležitá, rovněž jídla s neutrální nebo zásaditou hodnotou pH.

Ideálně by měl poměr kyselina a zásada v našem těle představovat dvacet ku osmdesáti, často je tomu bohužel naopak. Zelenina je výborná zásobárna zásad a měla by být ve vašem jídelníčku bohatě zastoupena, především máte-li problémy s tlustým střevem. Výjimkou jsou ovšem brambory, rajčata, lilky, feferonky a tabák, které patří k čeledi lilkovitých. Obsahují totiž jedovatou látku jménem solanin, na kterou reagují velmi citlivě především osoby trpící bolestmi a artritidou. Osoby, jejichž trávicí soustava nesnáší jídla příliš bohatá na kyseliny, by se měly vyhýbat citrusovým plodům.

Pokud již nejíte velké množství syrových potravin, začněte dietu konzumací syrového ovoce a zeleniny k vyčištění těla jen pomalu a mírně. Především syrové ovoce a med uvedou do chodu zvlášť „agresivní“ procesy čištění. I některé druhy zeleniny mají tyto vlastnosti, a proto by měly být během diety požívány jen s mírou: cibule, pórek, pažitka, pastinák.

Pro mnoho lidí nebude tou nejlepší metodou začít naráz s čisticí dietou, protože tak mohou tělu způsobit jistý druh šokového stavu. Jedovaté látky jsou v těle nahromaděny v hlubokých orgánech (játra a ledviny). Když sáhneme k extrémní dietě se syrovými potravinami, dostanou se odtud jedovaté látky do povrchového vylučovacího systému, v němž hrají důležitou roli útroby, kůže a lymfatický systém. Nejsou-li však tyto orgány na takové čištění připraveny, může je to příliš namáhat a vyvolat „léčebnou krizi“. Ta se dostaví, když jedovaté substance vystoupí rychleji z tělesných tkání, než je vyměšovací orgány mohou odstranit, což potom vede k otravě krve a mízní tekutiny.

Vhodná výživa

  • Fazole aduki, fermentované sójové boby (například pasta miso, k dostání v prodejnách zdravé výživy), květák, celer, čínské zelí, kukuřice, okurky, fíky, med, hlávkový salát a žluté sójové boby – to jsou některé z potravin, které doporučuje čínská medicína pro tlusté střevo.
  • Jezte více obilnin, a to zvláště rýži a proso (u nás většinou k mání loupané – jáhly). Proso neobsahuje lepek, je zásadité a nevyrábí v těle hlen. Může být však těžko stravitelné, pokud není správně připraveno. Namočte proso přes noc, dobře je propláchněte a&n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Očista střev

Škodlivost sójového lecitinu

Sójové boby od hlavních pěstitelů jako obnovitelná surovina jsou každoročně k dispozici v dostatečném množství. Zralé a pečlivě uskladněné boby mají velký význam na dobrou kvalitu lecitinu. Boby se musí nejdříve očistit, vyloupat a rozválcovat na takzvané koláče. Koláče o velikosti 2–5 mm jsou zpracovány v extrakčním zařízení pomocí hexanu. Extrakce se provádí v protiproudovém režimu. Při tom vzniklá směs hexanu a oleje zvaná miscella, která se dále zpracovává pomocí destilace pro regeneraci hexanu z oleje. Zbývající hexan se z koláče oddestiluje s parou ve vakuu. Takto vzniklý surový olej je výchozím produktem pro získání sójového lecitinu. Přidušením olejnatých semen před vlastní extrakcí může být obsah lecitinu v surovém oleji zvýšen o 50–100 %, přičemž podíl hydratovaných fosfolipidů v oleji neklesá.

Surový olej jako výchozí látka obsahuje asi 2 % lecitinu, je zahříván v nádržích na 70–90 °C a s 1–4 % vody intenzivně smíchán. Při tomto postupu se vysráží lecitin do podoby rosolovité hmoty, která se od oleje odděluje ve speciálních odlučovačích. Tento lecitinový kal – s obsahem asi 12 % oleje, 33 % fosfolipidů a 55 % vody – je zbavován vody jejím odpařováním z jeho tenkých vrstev. Vzniká tak surový lecitin, obsahující 60–70 % polárních lipidů a 27–37 % sójového oleje. Podíl vody po této proceduře činí pouhých 0,5–1,5 %.

Hlavními složkami získané šlemovité hmoty surového lecitinu jsou fosfolipidy, označované jako fosfatidy, triglyceridy, glykolipidy a sacharidy. Vedlejšími složkami pak jsou steriny, volné mastné kyseliny, barviva a řada jiných sloučenin. Kromě rosolu získaného prostřednictvím vody v nádržích se získává rosolovitá hmota pomocí kyselin a proces zrosolovatění enzymem fosfolipázou A2. Tomuto procesu se podrobují i jinak nezkapalněné nebo takzvané těžce zkapalněné fosfolipidy.

Největší množství vyrobeného lecitinu, převážně ze sójových bobů, tedy sójový lecitin, míří do potravinářského průmyslu. Zpočátku byl rostlinný lecitin brán pouze jako náhražka za lecitin z vajec. Dávno již ale platí, že oba jsou ekvivalentní, někdy je dokonce i rostlinný brán jako silnější. Má již dávno pevné místo jako emulgátor a disperzní prostředek, stejně pro hydrofilní látky v olejovém nebo vodním prostředí, tak i jako stabilizační látka.

Lecitin je surovina velmi citlivá na teplo, v teplém prostředí rychle degraduje. Pokud uvedené nápoje nejsou doslova vařící, ale lze je bez problémů vypít (cca do 60 °C), pak to nevadí. V opačném případě (vyšší teplota) se zbytečně snižuje obsah aktivních látek.

Lecitin se nikdy úplně nerozpustí v tekutině, vždy jen pouze

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nežádoucí účinky lecitinu

Hubnutí pomocí zelené kávy

Zelená káva jsou kávová zrna v jejich syrové, nepražené podobě. Normálně se boby musí dále pražit, aby z nich mohla být uvařena chutná černá káva. Jenže podle studií bylo prokázáno, že právě tyto zelené kávové boby můžou výrazně pomoci při hubnutí. Výsledky studie na zelenou kávu jsou velmi slibné, protože označují zelenou kávu jako jeden z nejlepších přírodních doplňků na spalování tuku.

Zdroj: článek Na co je dobrá zelená káva

Rady pro výživu

Jedinci s krevní skupinou A maso podstatně hůře snáší. Proto by měli přejít na stravu chudou na maso. Dobrou alternativu masa a uzenin představují především sladkovodní ryby, které jsou vhodným dodavatelem bílkovin. Lidé s krevní skupinou A je velmi dobře snášejí. Malé porce lze konzumovat několikrát týdně.

Rostlinná strava je pro typ A zvláště důležitá. Vhodné jsou téměř všechny druhy ovoce a zeleniny. Velmi dobře jsou stravitelné obilné produkty. Opatrnost je na místě u rajčat, jimž by lidé s krevní skupinou A vzhledem k jejich vysokému obsahu lektinu měli bezpodmínečně vyhýbat.

Lidem s krevní skupinou A mimořádně prospívá vegetariánská strava. Dostatečný příjem bílkovin je však i pro ně důležitý. Je proto zapotřebí orientovat se na jejich nové zdroje. Velmi vhodné jsou boby, které jsou na bílkoviny vysloveně bohaté. Zvláště sójové boby a výrobky z nich jsou cenným obohacením jídelníčku lidí s krevní skupinou A. Některé luštěniny se nedoporučují, neboť mohou způsobovat nadváhu.

Burské oříšky se mohou konzumovat často, obsahují určité bílkoviny, které jsou obzvláště důležité pro bezmasou stravu. Velmi zdravé jsou pro krevní skupinu A také vlašské a lískové ořechy.

Typ A by měl obrátit pozornost ke svému imunitnímu systému, který má sice velmi výkonný, ale čas od času je zapotřebí jej stimulovat. Velmi vhodné jsou čaje z třapatky nebo aloe. Na povzbuzení zažívání a zklidnění žaludku působí čaje a nálevy ze zázvoru a heřmánku.

Typu A se nedoporučuje konzumace tomatové a pomerančové šťávy. Kromě pití čisté vody se doporučuje zelený čaj. Látky v něm obsažené stimulují centrální nervový systém, dále chrání sliznici, čímž se předchází vzniku rakoviny. Denně se doporučuje jedna sklenička červeného vína.

Pro osoby s krevní skupinou A je velmi vhodná hořčice, která povzbuzuje trávicí aparát stejně jako žlučník, játra a ledviny. Oleje, které jsou v hořčici obsažené, pozitivně působí i na cévy. Omáčka Tamary, což je přírodní sójová omáčka, je také u lidí s krevní skupinou A doporučována. Naopak ocet se u lidí s krevní skupinou A nedoporučuje.

Zdroj: článek Hubnutí pro lidi s krevní skupinou A

Konzumace sóji

Krev kojenců krmených sójovými produkty obsahuje 13 000 až 12 000krát více estrogenových složek než krev dětí krmených jiným mlékem. Kojenci krmení ze sóji vyrobeným mlékem přijmou denně stejné množství hormonu estrogen, jaké se nachází v nejméně pěti antikoncepčních pilulkách. Sójová výživa, která zaplavuje krev dítěte ženskými hormony potlačujícími testosteron, způsobuje poruchy vývojových struktur u chlapců, včetně mentální retardace a hyperaktivity.

Americká dietetická asociace (ADA) nikdy neprohlásila, že sója je bezpečná. Nejmodernější sójové výrobky nejsou fermentované, a tak toxiny nejsou neutralizovány, a jsou zpracovány způsoby poškozujícími bílkovinu a tvořícími toxiny. Jídla ze sóji obsahují inhibitory trypsinu, které brání v trávení bílkovin a ruší pankreatické funkce.

Příjem sóji zvyšuje potřebu vitamínu D, který je potřebný pro budování kostí a tělesný vývoj. Fytinová kyselina obsažená v sóji způsobuje sníženou biodostupnost železa a zinku, které jsou potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervového systému. Sóji také chybí cholesterol, který je také nezbytný pro vývoj mozku a nervového systému. Vysoké dávky fytoestrogenů v sójových formulích pro kojence značně přispívají k předčasnému sexuálnímu vývoji dívek a k opožděnému až retardovanému vývoji u chlapců.

Sójové izoflavony jsou fytoendokrinními narušiteli. Mohou zabraňovat ovulaci a stimulovat růst rakovinných buněk. Již konzumace tak malého množství, jako je 30 gramů denně (4 čajové lžičky), může způsobit hypotyreózu, což je snížení funkce štítné žlázy, doprovázené příznaky letargie, zácpy, přibírání na váze a únavy. Jídla ze sóji mohou stimulovat růst na estrogenu závislých nádorů a snižují funkci štítné žlázy. Snížená funkce štítné žlázy je spojena s obtížemi v období menopauzy.

Průzkumy prokázaly, že konzumace tofu u japonských Američanů ve středním věku je spojena se zvýšeným výskytem Alzheimerovy choroby v pozdějším věku. Japonské ženy dávají svým mužům jíst větší množství tofu, pokud chtějí snížit jejich sexuchtivost.

Dnes nejčastěji konzumovanou podobou sóji jsou polotovary, které obsahují tzv. izolovaný sójový protein, jenž s přirozenou potravinou nemá nic společného. Pro snížení obsahu antinutričních látek jsou sójové boby čištěny v hliníkových tancích v kyselé lázni a zbytky hliníku zůstávají v potravině.

V Americe je už přes 90 % sóji geneticky modifikováno, hlavní přidanou vlastností je její odolnost vůči herbicidu Roundup (Roundup ready sójové boby). Tento celosvětově nejpoužívanější herbicid přitom může vést k systémové toxicitě a být jedním z významně rizikových faktorů vývoje mnoha chronických onemocnění. GM sója obsahuje také geny z bakterií, které produkují alergizující bílkoviny.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak snížit hladinu testosteronu u žen

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Bc. Jakub Vinš


akupresurní
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
akupresurni bod bolest hlavy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.