Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AKUTNÍ ZÁNĚT ŽIL

OBSAH

Akutní gingivitida

Akutní gingivitida začíná většinou v mezizubních prostorech. Je to zpravidla akutní vzplanutí chronické gingivitidy. Po určité době opět ustoupí do chronické formy nebo se může zhoršit do formy nekrotizující ulcerózní gingivitidy. Jako příčiny jsou označovány mechanické a termické podněty v součinnosti s bakteriálním znečištěním z plaku. Léčba akutní gingivitidy je poměrně snadná: správná ústní hygiena a podpůrné výplachy ústní dutiny antibakteriálními roztoky.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Diskuze

V diskuzi AKUTNÍ ZÁNĚT SLINIVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobrý den,

již.po druhé jsem prodělal akutní zánět slinivky.Příčina neznámá pouze vím že nemám žlučník.Prosím o radu jak předejít dalšímu zánětu.

Předem děkuji Petr

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Akutní zánět slinivky

Chronický zánět ledvin

Opakovaný či špatně léčený zánět ledvin může vést ke chronickému zánětu. Takovýto zánět není akutní, ale i tak dochází k postupnému ničení ledvin, jejich jizvení a tvorbě vaziva. Může také přejít na vazivové pouzdro ledviny a šířit se i mimo ni. Následně se pomalu snižuje funkce ledvin a pacienti jsou odkázáni na hemodialýzu či čekají na transplantaci ledvin. V průběhu chronického zánětu však může dojít i k recidivě a zánět se stává akutním.

Zdroj: Zánět ledvin

Diskuze

V diskuzi DĚLÁ MI DOBŘE SLINIVKÁŘOVA DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Sládková.

Dělá mi dobře rostlinná strava na slinivkar cz. Má tam i masové recepty, ale jím je jenom když na mě přijde masová chuť. Myslíte, že maso zatěžuje trávením slinivku hodně? Děkuji Sládková (po akutním zánětu, 2 měsíce)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andrea.

Dobrý den,

táta akutní zánět slinivky prodělal a vím, že relativně dlouhou dobu musel "konzumovat" jen vařené maso (ve vodě), pokud možno drůbeží nebo králičí.

Zdroj: diskuze Dieta pri podrážděně slinivce

Komplikace cystitidy

Akutní zánět močového měchýře může při častějším opakování přejít do chronické fáze. Může se šířit vzhůru močovodem k ledvinovým pánvičkám, eventuálně i ledvinám, a způsobit jejich funkční nedostatečnost. Tato komplikace je pozorována vzácně, častěji u těhotných. Zánět močového měchýře v těhotenství by se proto měl brát vždy vážně. Není-li včas léčen, vede až u 30 % těhotných k akutnímu zánětu ledvinových pánviček. Aby se tomu předešlo, léčí se  těhotenství vylučování bakterií močí, i když je neprovází zjevné onemocnění.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Poradna

V naší poradně s názvem AKUTNÍ CYSTITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír mikeš.

Sdělte mě prosím zda toto onemonění souvisí s možným pohlavním stykem s náhodným mužem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Akutní cystitida, neboli zánět močových cest může souviset i se zmíněným pohlavním stykem. Častým původcem je právě bakterie, která se dostane do močové trubice při nechráněném orálním nebo análním sexu. Přitom člověk, se kterým byl pohlavní styk uskutečněn, nemusí být vůbec nijak nemocný. V krku i ve střevě zdravého člověka se nachází mnoho různých bakterií, které při vniknutí do močové trubice mohou způsobit zánět močových cest. Nyní je třeba, abyste se po dobu léčby zdržel nechráněného pohlavního styku a než doberete antibiotika, které vám předepsal váš lékař, tak se vyhněte fyzické námaze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akutní cystitida

Akutní bronchitida příznaky

Akutní bronchitida neboli zánět sliznic průdušek se zpočátku projevuje dráždivým suchým kašlem a bolestmi na prsou. Později nemocný začne vykašlávat hlen, který může mít různou barvu nažloutlou, žluto-zelenou nebo zelenou. Pokud je ve hlenu příměs krve, tak může mít barvu až rezavou. Hlen při bronchitidě má také různou konzistenci od vodnaté až po hustou. U akutní bronchitidy může být, ale také nemusí, zvýšená teplota a dostavuje se celková schvácenost. Objevují se bolesti svalů a kloubů a nemocný mívá pocit nedostatku dechu. Tyto příznaky přetrvávají po dobu sedmi až deseti dnů. Pokud není zahájená vhodná léčba, tak nemoc přechází v zánět plicní tkáně a vzniká pneumonie neboli zánět plic.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Diskuze

V diskuzi NEMOCI OČNÍ SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tadeáš.

V klinice jsem byl jednou, potřeboval jsem předpis na zánět v očích a docela mě překvapilo jak byli vstřícní a milí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Mám podobnou zkušenost, kdy můj syn měl zánět v oku, přijali nás na klinice v Horních Počernicích docela rychle a paní doktorka mu oko zkontrolovala a vysvětlila mi co přesně s okem má, napsala nám předpis, který jsem šla vyzvednout do lékárny co tam mají, Kliniku můžu na akutní ošetření doporučit, paní doktorka co syna ošetřovala byla milá a vstřícná.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Dieta při zánětu žaludku

Žaludeční dieta je speciální stravovací režim založený na konzumaci okruhu potravin, které nedráždí žaludek. Jedná se o důležitou součást léčby akutních i chronických zažívacích obtíží. Nejčastějším důvodem k dodržování žaludeční diety je akutní zánět žaludku (akutní gastritida). Další možnou indikací k dodržování žaludeční diety jsou chronická gastritida, žaludeční, žaludeční dyspepsie, ale také onemocnění jater a zánětlivá onemocnění střev.

V tomto případě vám veterinární lékař poradí, jaké vhodné krmivo byste měli svému psovi podávat. Na trhu je mnoho tetických krmiv pro psy.

Zdroj: Zánět žaludku u psa

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava.

prosím o sdělení zda se ještě vyrábí triamcinolon tinktura. Protože můj obvodní lékař ho již delší dobu nemá. Bylo mně řečeno , že se asi nevyrábí .Je to lék který mi jako jediný pomáhá . Nevím čím bych ho měla nahradit. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Triamcinolon k zevnímu použití je dlouhodobě k dostání jen jako mast nebo jako emulze. Tinktuře se nejvíce blíží kožní emulze, což je hustá bělavá emulze, příjemné vůně, mísitelná s vodou. Používá se na akutní i vysoce svědivé alergické záněty kůže neinfekčního původu, pokud nejsou ve stádiu mokvání nebo tvorby krust. Dále se používá na akutní fáze některých druhů ekzémů, dermatitidy, zánětlivé kožní projevy ve vlasaté části hlavy nebo na ochlupených místech těla. Emulze triamcinolonu taktéž pomáhá na zánět zevního zvukovodu při neporušeném ušním bubínku. Kožní emulze triamcinolon je běžně k dostání v lékárně na lékařský předpis a je bez doplatku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze K čemu je triancinolon

Akutní bronchitida léčba

Je nutné dodržovat klidový režim, dostatečně pít, nepobývat v zakouřeném prostředí a také nekouřit. V začátku nemoci, při suchém kašli, se podávají antitusika, která tlumí suchý neproduktivní kašel a dráždění ke kašli. Později, kdy kašel přechází ve vlhký, se podávají mukolytika, která uvolňují hleny. V případě těžších stavů se inhalují broncholytika, která uvolňují stažené průdušky. Léčbu pak doplňují léky na snížení horečky. Na zánět průdušek, který je způsoben viry a jehož hlavním znakem je suchý kašel, se nepodávají antibiotika, protože na viry nezabírají. Prokáže-li se ale zánět průdušek jako bakteriální nákaza, což se ujistí ze zvýšené hodnoty testu CRP, tak je pak vedena léčba antibiotiky. Taktéž jsou antibiotika podávána, když se zjistí, že bronchitida již přešla v zánět plic neboli pneumonii.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST BŘICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Zdravím, prosím o názor či radu.

Již po 2. (po 2 letech) jsem měl problém s pícháním a bolestí v pravém podbřišku, náhle. Po 1. jsem navštívil lékaře a ten vyloučil akutní zánět slepého střeva, ale doporučil ledovat břicho, po 2 dnech bolesti ustoupili. Tentokrát jsem k lékaři nešel, bolest nebyla nějak silná a ledoval jsem břicho. Po 2 dnech bolest v podbřišku opět ustoupila, ale nemůžu se zbavit nepříjemného pocitu - bolesti břicha. Je to takový tlak pod pupkem, ale spíše uprostřed....ne jako předtím........asi jako když potřebujete na záchod a máte třeba zácpu, nebo když to třeba přeženete s posilováním břišních svalů.....Cítím to už 4 den. Nejde o zánět močových cest z ledování?? Problém s močením nemám. Díky za info

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve vaěem případě, Tomáši, bude nejlepší provést sono břicha a vyšetření prostaty. Požádejte proto svého praktického lékaře o doporučení k těmto dvěma vyšetřením. Bez těchto vyšetření můžeme nad příčinami vaší bolesti pod pupkem jen spekulovat. Takto dlouhá bolest v břiše kolem pupku může souviset s močovým měchýřem a s prostatou, ale také může být zaviněna zažíváním popřípadě nadýmáním. Napište pak jak vám dopadla tato doporučená vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest břicha

Léčba

Mnoho případů akutní gastritidy má naštěstí jen krátké trvání, snadno se rozpoznají a rozsáhlé diagnostické vyšetření je třeba jen zřídka. Diagnostika by však měla být provedena u jednotlivců, jejichž gastritida je silná, chronická nebo se u nich projevují známky jiného onemocnění. Důkladná anamnéza a lékařské vyšetření je nesmírně důležité před diagnostickým vyhodnocením.

Zdroj: Zánět žaludku u psa

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Jak vzniká zánět spojivek?

Zánět spojivek je infekční nebo alergické onemocnění, při němž postiženému nateče oko a má problémy s viděním. Při infekčním zánětu, který může způsobovat například bakterie Staphylococcus aureus nebo dokonce chlamydie, oko produkuje hnis. Zánět spojivek může být i virového původu, například jako vedlejší projev spalniček nebo zánětů horních cest dýchacích.

Záněty spojivek lze dělit podle několika kritérií, jež se vzájemně doplňují. Podle průběhu je dělíme na hyperakutní (příznaky onemocnění se vyvíjejí během několika málo hodin po setkání s infekcí), akutní (příznaky se vyvinou obvykle během několika hodin až dnů, během týdne dochází k postižení druhého oka a netrvá déle než 4 týdny) a chronické, trvající déle než čtyři týdny.

Zdroj: Zánět spojivek

Diskuze

V diskuzi INFECTOSCAB BEZ RECEPTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den, musím se tu též optat. Už několik dní mmě svědí celé tělo, nejdřív jsem myslela, že se ně mě opět vyřádily komáři. Jsem hrozná a mohu se udrbat. Koupila jsem Raid a pupínky pořád naskakovaly další, Za pár dní jsem si pupínků všimla i na 7měs dceři a to už mě děsilo. Včéra při koupání vidím u syna stejné pupínky a též se mohl udrbat. Už mě to vážně vyděsilo a sedla jsem k netu. Lekla jsem se že máme svram... Mohla jse se zbláznit. Ráno jsem zase usedla k pc a tam právě byly zmínky o zvířátkách a v tom mě to trklo. Před necelým týdnem nám umřel 1 křeček.. hned jsem vlítla na toho druhého a ejhle. Našla jsem v podestýlce při čistění malé černé broučky a v křečkovi takové jakoby zrzavé. Dostala jsem šok a v še vydesinfikovala. Křečka jsem odvezli na zahradu, aby se mi to tu nerozlézalo...druhý den už myl křeček mrtví :( Celý den od rána obracím byt vzhůru nohama. Zjistila jsem v pokojíčku že ty mrchy lezou i mezi hračkama i na zdi jsem zahlédla. Poradte co s tím. Musím k dr a nahlásit to?? JSem zoufalá... myslíte že se jedná nějaký zvířecí svrab? vystříkala jsem vše Arpaliten neo. Já se otírám octem a koupem ve s tom a sobě leju i savo do vody. Stále mě to ale svědí. Ty rozdrbané pupínky se vůbec nehojí jsou to takové otevřené ranky. Jinak ty nové co od včéra opravdku neškrábu vypadají jako malonké puchýřky, Mám to v podbřišku, pod prsama v podpaží zepsod nohou v podkolení a dole jakoby u kotníků. Přečetla jsem už několik příspěvků a je to svrab že? Bojím se ostudy :( existuje něco diskrétního aby jsme nemuseli na kožní(je tam i dlouhá čekací doba) peru žehlím mrazím v mrazáku. Do pokojíčku už ted nechodíme zavřu ho na 5 dní, ale co já a mé upínky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Na nic nečekejte,jděte na kožní ráno ,je to akutní,vezmou vás bez objednání.hodně štěstí v léčení.

Zdroj: diskuze Infectoscab bez receptu

Zánět ozubice

Periodontitiszánět ozubice, ke kterému dochází, pokud zánětlivý proces postoupí z dřeňové dutiny dál a pronikne hrotem zubního kořene. Dostane se tak do peridonta (ozubice), což jsou vazivová vlákna mezi kořenem zubu a alveolární kosti. V ozubici je i bohaté cévní a nervové zásobení.

Akutní periodontitis – bolest je spontánní, nepřetržitá, bez intervalů klidu. Jedná se o silnou bolest na poklep, dobře lokalizovanou. Pokud je zánět hnisavý, pacient má pocit, že je zub „povystoupený“. Zub je již mrtvý.

Chronická periodontitis – ta nebolí, nebo je jen neurčitá bolest v oblasti kořene. Na poklep pacient udává divný pocit. Bolest se objevuje pouze při akutním vzplanutí zánětu, na rentgenovém snímku je patrný granulom, což je projasnění v oblasti hrotu kořene. Bývá to častý nález u dětí s neošetřeným dočasným chrupem. Zde hrozí nebezpečí postupu zánětu dále do kosti!

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění víček bývá často způsobeno začínajícím zánětem, tak zvaným ječným zrnem. Hordeolum (ječné zrno) je akutní hnisavý zánět folikulů řas, Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Nejčastější původce zánětu jsou stafylokoky. Prvním příznakem je právě svědění víček a pocit tlaku ve víčku. Následuje otok a zarudnutí víček. Zánět víčka pak progreduje s přítomností zánětlivé infiltrace až hnisavého abscesu. Subjektivně se projevuje citlivostí, bolestí nebo svěděním víčka při mrkání. Během několika dní se absces může provalit navenek. Proti ječnému zrnu se podávají na víčka teplé obklady, eventuelně malé incize usnadňující evakuaci hnisu. Dále se lokálně mohou aplikovat antibiotika nebo sulfonamidy, které brání šíření infekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění víček

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem BRONCHITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Siváková.

Dobry den , prosim chtela jsem se zeptat jake leky jsou na bronchitide .. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Chronická bronchitida by se neměla léčit jinak, než pod dohledem lékaře. Akutní zánět průdušek se může léčit pomocí jednoduchých opatření, jako je dostatek odpočinku, pít hodně tekutin, omezit kouření a vdechování výparů. U lékaře můžete dostat recept na bronchodilatační inhalace a / nebo sirup proti kašli. V některých případech chronické bronchitidy můžou být nezbytné perorální steroidy pro snížení zánětu a / nebo může být podán doplňkový kyslík. Proti horečce a bolestem se v těchto případech používá acylpyrin v doporučeném dávkování. Pokud si nejste jistá v léčbě své nemoci, tak se obraťte na svého praktického lékaře, kde získáte bezpečnou pomoc a rady vhodné pro váš případ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bronchitida

Je zánět průdušek nakažlivý?

Akutní bronchitida se šíří prostřednictvím vzdušných kapének, když nakažená osoba kýchá nebo kašle. Tyto kapičky obsahují viry nebo bakterie, které způsobují infekci. Pokud jsou kapky vdechnuty jinou osobou, také velmi pravděpodobně onemocní zánětem průdušek. Infekce je nakažlivá tak dlouho, jak dlouho je konkrétní jedinec nemocný. Infekce může trvat od několika dnů do několika týdnů. Během tohoto období je člověk nakažlivý a neměl by být v kontaktu s ostatními. Ošetřující by si měl umývat ruce důkladně mýdlem a nosit roušku. Všechny věci používané nakaženou osobou musí být likvidovány hygienickým způsobem, aby se zabránilo dalšímu šíření infekce.

Zdroj: Zánět průdušek

Zánět průdušnice

Zánět průdušnice se obvykle vyvine ze zánětu horních cest dýchacích a rozšiřuje se i na průdušky. K zánětům průdušnice a průdušek jsou velmi náchylné děti od dvou do sedmi let. Zánět průdušnice se někdy může rozšířit i na zánět hrtanu nebo vyvinout v zápal plic. Zánět průdušnice je častý u dětí.

Zdroj: Zánět průdušek

Diagnóza cystitidy

  • laboratorní vyšetření
  • kultivace
  • u mužů vyšetření konečníku
  • při opakujících se zánětech nutno vyšetřit průchodnost abnormality močových cest – sonografie, vylučovací urografie

Klinické příznaky jsou velmi typické: časté nucení na moč a pálení při močení, někdy vločkovitý vzhled a nepříjemný zápach moči nenechávají nikoho na pochybách, že jde o cystitidu. Vždy je vhodné provést vyšetření močového sedimentu a bakteriologické vyšetření. Moč pro laboratorní vyšetření se odebírá po důkladném očištění ústí močové trubice do sterilní nádobky, která je spolu s příslušným poučením předána nemocnému ošetřujícím lékařem. V laboratoři jsou identifikovány bakterie, které způsobily zánět, aby mohla být nasazena optimální léčba antibiotiky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida

Zánět průdušek a doba léčby

Při akutním zánětu průdušek trvá kašel většinou do deseti dnů. Ohroženou skupinou jsou děti, staří lidé a lidé trpící srdečním onemocněním a astmatem. Akutní zánět průdušek (kašel) může také po jisté době přejít do chronického stadia. Většinou se tak stane, pokud se záněty průdušek opakují velmi často. Sliznice dýchacích cest je díky tomu neustále drážděna zánětem, což usnadňuje průnik infekce. Stěny průdušek se neustále zbytňují a produkují nadměrné množství sekretu, který je stále hůře vykašláván. Kašlání se mění v trvalý stav. Díky chronickému zánětu průdušek se mohou narušit další dýchací funkce. Nemocný může pozorovat dušnost díky nedostatečnému okysličování krve. Srdeční systém se také přetěžuje a po určitém čase může selhávat. Chronickou bronchitidou nejčastěji trpí kuřáci.

Zdroj: Zánět průdušek

Následky

Meningy jsou překrvené a dochází k narušení hemato-encefalické bariéry, otoku mozku. Vytváří se hnis, který se může dostat do mozkových cév a způsobit jejich zánět a nedokrevnost mozkové tkáně. Mohou se vytvářet abscesy naplněné hnisem, jež mohou utlačovat mozkovou tkáň. V závislosti na poškození mozku můžeme sledovat různé druhy obrn, postižení zraku či sluchu, stejně tak mentální deficit. U meningokokových infekcí může dojít ke krvácení do nadledvin. Akutní a život ohrožující okolností je vznik sepse. Při správně vedené léčbě dochází k úpravě stavu během 3–5 dnů a dochází k úplnému uzdravení bez jakýchkoli trvalých následků. Možnou prevencí je očkování proti meningokoku a hemofilovi.

Zdroj: Zánět mozkových blan

Příznaky

Časté močení, pocity pálení a bolesti při močení, bolesti na konci močení, bolesti v podbřišku a občas i v bederní oblasti. Moč je kalná, zapáchající, někdy s příměsí krve. Teplota může být zvýšená.

Typickými příznaky je stálé, bezdůvodné nucení na moč a pálivá bolest při močení. Tento stav není většinou bezprostředně nebezpečný. Přesto je dobré vždy vyhledat lékaře a podrobit se vyšetření moči, zejména jsou-li v moči též stopy krve. Signály jako teplota, třesavka a těžká únava upozorňují s velkou pravděpodobností na vzestupné šíření infekce na ledvinové pánvičky.

Zdroj: Zánět močových cest alias akutní cystitida


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP