Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALERGICKÁ REAKCE NA BODNUTÍ VOSOU

OBSAH

Jak dlouho trvá otok po bodnutí vosou

Při místním postižení dochází k reakci na látky jednak přímo z hmyzu, jednak na látky, které má hmyz na sobě (bakterie, viry, chemické látky). Ty způsobují místní reakci, jako je otok, zarudnutí, bolest a pocity pálení nebo svědění. Po bodnutí vosou je nejvážnější celková alergická reakce, může dojít k infekci v místě hmyzího vpichu až k rozvoji kožního defektu. Návštěva lékaře je vhodná i při zhoršování obtíží v místě vpichu, při celkových projevech infekce (teplota, zimnice, třesavka) nebo při trvání zarudnutí a otoku, případně dalších projevech zánětu, které trvají déle než 2 dny.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi DÁ SE DITHIADEN APLIKOVAT NITROŽILNĚ PŘI BODNUTÍ VOSOU ČI VČELOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zora.

Známá měl reakci na bodnutí vosy, sehnala si Dithiaden ampule. Jedeme na dovolenou a ptá se zda je možné nitrožilně podat Dithiaden v případě alergické reakce. Děkuji za odpověď. Zorka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den,
Dithiaden existuje i v injekční formě, ale ta se užívá mnohem méně často. Dithiaden má poměrně silné tlumivé účinky, způsobuje ospalost, únavu a celkový útlum. Někteří lidé po požití Dithiadenu pociťovali bolesti hlavy, sucho v ústech a motání hlavy. Po užití Dithiadenu by člověk neměl řídit motorová vozidla a vykonávat činnosti vyžadující zvýšenou pozornost. Je na rozhodnutí lékaře.

Zdroj: diskuze Dá se Dithiaden aplikovat nitrožilně při bodnutí vosou či včelou?

Bodnutí vosou do hlavy

Bodnutí vosou do hlavy a obličeje je nepříjemný problém. Pokud je jedinec zdravý, neohrozí žádné riziko, pouze vznikne nevzhledný otok. U alergiků je to ale horší. Postižené místo dezinfikujte a chlaďte. Ošetřete dle informací uvedených výše v článku. Ihned vyhledejte lékařskou pomoc, jestliže je bodnutí v obličeji nebo v ústech, popřípadě se objeví kopřivka, dýchací obtíže, nevolnost, zvracení či mdloby.

Zdroj: Bodnutí vosou

Alergická reakce

Vosí bodnutí může způsobit různě silné alergické reakce.

Slabší alergická reakce příznaky: větší místní otok, než jaký vznikne u jedince bez alergie, někdy se objeví alergická kopřivka. Řeší se lokálními a celkovými antihistaminiky a chlazením postiženého místa.

Astmatický záchvat – příznaky: zkrácený dech, sípavé zvuky při výdechu, zmodrání rtů či konečků prstů. Pokud je postižený astmatik a má u sebe inhalátor, ihned jej musí použít!

Anafylaktický šok – příznaky: dušnost, kolapsový stav, rychlý pulz, prudké snížení krevního tlaku, bledá kůže, pocit žízně, poruchy vědomí. Tato těžká alergická reakce nastává většinou v řádech několika desítek minut po bodnutí hmyzem. V těchto případech volejte neprodleně ZZS, telefon 155! Co nejdříve podejte antihistaminika nebo kortikoidy, pokud je máte k dispozici (1 až 2 tablety rozkousat a spolknout). Pokud má postižený u sebe autoinjektor s adrenalinem, aplikujte dle návodu. ZZS volejte i v případě, že se jedná o mnohočetná včelí bodnutí (desítky až stovky), i když se nerozvine alergická reakce. Může totiž dojít k otravě jedem, což opět potencionálně ohrožuje život zasaženého jedince.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA ALERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.


Chci se zeptat ,jestli může po větším požití zázvoru nastat alergická reakce.otok obličeje a svědivé vyrážky. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na alergii

Kdy navštívit lékaře?

Je třeba pozorovat místo kousnutí a reakci těla na kousnutí po kousnutí hmyzem. Silná reakce na bodnutí může ukazovat buď na alergii, nebo otravu krve – obojí by mělo být okamžitě lékařsky ošetřeno.

Naštěstí je otrava krve po bodnutí vosou nebo jiným hmyzem velmi vzácná – obvykle stačí bodnutí zchladit, dokud se příznaky jako bolest a svědění samy nezlepší.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Hrozí při bodnutí vosou infekce

Při bodnutí vosou může vzniknout i infekce. Za dob našich babiček se za nejlepší první pomoc považovalo postižené místo si pomočit. Moč obsahuje chemické látky, které působí jako dezinfekce, ničí možné bakterie a rána se tak lépe zahojí.

Proti infekci pomůže:

  • Tea tree olej – má protizánětlivé účinky a dezinfikuje postižené místo; místo bodnutí stačí jemně potřít.
  • Alkoholový zábal – nakapejte trochu na kapesník a přikládejte půl hodiny na otok; alkohol z tkáně vytahuje horkost.
  • Bylinky – hojivé a dezinfekční účinky mají i šťávy z listů jitrocele kopinatého, řebříčku obecného nebo z okvětních lístků měsíčku lékařského.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michala.

zdravim,prosim o radu,mam na jazyku puchyrky a bolaky uplne vsude i pod jazykem,nemuzu mluvit ani moc jist a pit,nic mi nezabira stale to boli, muze to byt rakovina?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rakovina ze začátku nazasahuje celý jazyk. Určitě to bude jen nějaká infekce a nebo alergická reakce. Blíže se k tomu může vyjádřit zubní lékař do jehož působnosti patří nemoci jazyka. Dohodněte si prohlídku na zubním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Obecné zásady při bodnutí vosou nebo sršněm

Pokud se objeví lokální alergická reakce (otok kolem místa bodnutí), proveďte následující kroky:

  • Co nejrychleji si vezměte tabletu antihistaminik. Můžete je koupit v lékárně nebo vám je předepíše praktický lékař. Antihistaminika blokují účinek histaminu, což je látka, která je uvolňována některými buňkami těla během alergické reakce.
  • Použijte studené obklady, abyste zmírnili bolest a zmenšili otok. Můžete použít například kus látky nebo pytlík s ledem.
  • Analgetika jako paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci zmírnit bolest.
  • S léčbou antihistaminiky pokračujte, dokud bude kůže oteklá. To může trvat několik dní. Pokud se otok zhoršuje, navštivte svého lékaře. Praktický lékař vám může předepsat krátkodobou léčbu steroidními léky pro zvládnutí zánětu.

Pokud se žádná alergická reakce neobjeví (tak je tomu ve většině případů):

  • Použijte studený obklad pro zmenšení bolesti a zmírnění otoku, například použijte kus látky nebo pytlík s ledem. I když vás může místo bodnutí nebo kousnutí svědit, léčba není nutná, protože svědění brzy samo ustoupí. Nicméně v některých případech přetrvává hodiny až dny. Svědění sice ustoupí samo i bez léčby, ale následující rady vám mohou pomoci jej lépe zvládat. Mast Fenistil nebo Psilo-Balsam (lehce je seženete v lékárnách) s protisvědivými účinky po vmasírování do kůže zmírní nepříjemné pocity v místě léze.
  • V zahraničí v lékárně požádejte o mast s názvem Crotamiton. Pomoci může také krém s obsahem steroidů, například s obsahem hydrokortizonu, který můžete rovněž sehnat v lékárnách, nebo vám může být předepsán vaším praktickým lékařem. Pokud je svědění intenzivnější, lékař může předepsat silnější preparát.
  • Při velkém množství kousnutí či bodnutí hmyzem mohou pomoci antihistaminika v tabletách.
  • Pokud je svědění nepříjemné a narušuje noční spánek, je vhodné použít na noc sedativní antihistaminika. V lékárně vám farmaceut poradí, která antihistaminika jsou sedativní a mohou vám tedy pomoci zlepšit kvalitu spánku.

V České republice je převážná většina alergických reakcí způsobena bodnutím vosou. Po prvním žihadle, které od hmyzu dostanete, se alergická reakce nevyvine. Aby došlo k rozvoji alergické reakce, musí dojít k více bodnutím, čímž se aktivuje váš imunitní systém.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí vosou.

Zde můžete vidět, jak vypadá bodnutí sršněm.

Zdroj: Léčba bodnutí hmyzem

Diskuze

V diskuzi KOCOUR A LYSINA NA SRSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA RUZICKOVA.

Dobry den nasemu kocourovi 2roky se obevila lysinka na boku asi velikosti briska malicku, rano nebylo nic a vecer prisel s plesatym koleckem, mohl utrpet v souboji s kocourem nebo je to neco vaznejsiho nepoznam to diky za radu Alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza.

Dobrý den, naše kočka si nakonec vylízala z malého kolečka dvě lysiny velikosti dlaně. Trvalo to tak 14 dní, přestala si je dál zvětšovat a lysiny zarostly. Zvěrolékař řekl, že to mohla být pouhá alergická reakce. Takže pokud tam nemá nějakou velikou ránu, neřešila bych to.

Zdroj: diskuze Lysiny u kočky

Jak zmírnit otok

Nejprve místo, kde máte vosí bodnutí, zchlaďte (zmírníte tak svědění a otok). Poté můžete z přírodních prostředků použít například šťávu z listů jitrocele nebo řebříčku či okvětních lístků měsíčku lékařského. Velmi dobré účinky na postižené místo má i gel z aloe vera. Vyzkoušet můžete také octový obklad nebo nakrájenou cibuli.

Na bodnutí hmyzem působí velmi dobře i homeopatická medicína (o jejím použití se poraďte v lékárně). Lze aplikovat rovněž lokální antihistaminika v gelové formě.

Zdroj: Bodnutí vosou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDIVÁ BOULE NA HLAVĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Dobrý den udělala se mi v týle taková vyvýšenina ve vlasech pod kůží,někdy to svědí..je to nepříjemné...nikdy jsem nic podobného neměla.....měla jsem silnou alergickou reakci po celém těle..na týle,krku,rukách,hrudníku asi po šamponu...to časem asi 14 dní odeznělo a toto na hlavě zůstalo mám to asi 2 měsíce...prosím o radu Zdeňka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nově vzniklý útvar pod kůží na hlavě bude třeba vyšetřit v ambulanci kožního lékaře. Už samotná alergická reakce měla být konzultována s lékařem. Nejdříve navštivte kožní a pak i imunologa, aby vám pomohl najít alergen, kterému se pak můžete vyhnout a předejít dalším podobným komplikacím.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědivá boule na hlavě

Včelí versus vosí bodnutí

Složení jedu včely, vosy a sršně se liší, k reakci na bodnutí však dochází pokaždé. Horší je to v případě přecitlivělosti na některé látky v jedu obsažené. Pak může vzniknout nepřiměřená odezva imunitního systému, tedy alergická reakce. Po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm mohou nastat zcela totožné reakce organismu, jediným rozdílem bývá to, že při vosím bodnutí či bodnutí sršněm nezůstává zpravidla žihadlo v místě bodnutí. Po vosím či včelím bodnutí se dostává do těla hmyzí jed. U alergiků na hmyzí jed se začne uvolňovat histamin a podobné látky, které způsobí alergickou reakci.

Alergické reakce se dělí podle stupně závažnosti:

  • zarudnutí a otok v místě vpichu = normální reakce těla
  • zásadní zarudnutí a otok se mohou rozšířit po celé postižené části těla a následně dosáhnout maxima typicky první den po bodnutí, dané příznaky ustoupí během několika dnů až 2. týdnů
  • vyrážka vzdálená od místa bodnutí, otoky obličeje, svědění, lehká nevolnost
  • někdy se přidává nevolnost, zvracení, dušnost, oběhový kolaps, zimnice čili anafylaktická reakce do několika sekund až minut po bodnutí = život ohrožující stav

Zvýšené riziko rozvoje prudké anafylaktické reakce při alergii na hmyzí bodnutí je u osob s chronickými srdečními obtížemi a u astmatiků. Lidé, kteří po pobodání hmyzem zaznamenali příznaky celkové alergické reakce, by měli vyhledat alergologa a podrobit se adekvátnímu vyšetření a léčbě.

Nejlepším lékem je prevence, proto si dávejte pozor na místa výskytu vos, tedy zvláště tam, kde je například spadané ovoce či odpadky, a také dávejte pozor při chození naboso v trávě, i když je to zdravé.

Možnosti ošetření:

  • Při bodnutí vosou neutralizujte místo kyselinou: ocet, cibule, citron.
  • Při bodnutí včelou neutralizujte zásadou: mýdlový roztok, jedlá soda. Jedná se o nejnebezpečnější bodnutí. Žihadlo opatrně odstraňte pinzetou, poraněné místo omyjte a přikládejte studený obklad.
  • Když vás kousne čmelák, ošetřete místo antialergickou mastí nebo přímo gelem na bodnutí hmyzem. Místo v žádném případě neškrábejte.
  • Bodne-li vás sršeň, vytáhněte zapíchnuté žihadlo, místo vpichu zchlaďte kostkou ledu vloženou do kapesníku. Většinou nejde o nic vážného, spíše vás vyleká intenzita bolesti.
  • Štípnutí komárem nebo ovádem člověka zpravidla neohrožuje na životě, na poštípaná místa přiložte ledový obklad a neškrábejte je. Pozor na voňavou kosmetiku (tělové mléko, deodorant), ta ovády přitahuje.

Zdroj: Bodnutí vosou

Diskuze

V diskuzi ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

No myslím, že rady jak se zbavit následků jste už dostala, ale je dobře tomu předcházet pro příště. Chce to kvalitní kosmetiku a jak už se tu psalo, tu původní infikovanou raději vyhodit. Zkuste kouknout na tenhle článek radchenko.cz/jak-nal… kde je vše kolem umělých řas pěkně popsané.

Zdroj: diskuze Alergická reakce na lepidlo z umělých řas

Alergická reakce

Někteří lidé mohou mít alergickou reakci na produkty s obsahem dehtu. Mezi příznaky takovéto reakce patří vyrážka, kopřivka, potíže s dýcháním, tlak na hrudi, otok na obličeji, kolem úst a podobně. Alergická reakce na dehtový šampon vyžaduje lékařskou pohotovost, protože může vést k životu ohrožující anafylaxi.

Zdroj: Nebezpečí dehtového šamponu

Diskuze

V diskuzi ČASTÉ SVĚDĚNÍ NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaboko.

Pokud bych osobně nezažila, neuvěřila bych. Roky mám problémy se svěděním nosu, s kýcháním atd. a vše jsem připočítávala - tu změně počasí, tu klimatizaci v autě... až jednoho dne jsem svůj problém objevila. Léta si kvůli syndromu suchého oka kapu oční kapky a jednoho dopoledne po nakapání do očí se strhla asi 4 hodinová alergická reakce...Syndrom suchého oka mám stále, do očí si nekapu (značku kapek do očí jsem měnila, přesto reakce vždy stejné...) a od té doby zmizelo svědění nosu, kýchání atd...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Časté svědění nosu

Co dělat po bodnutí včelou

Ano, určitě to byla alergická reakce po štípnutí včelou. Pokud se to týká otoků jen mezi dvěma sousedícími klouby prstů, tak je to ještě taková jakoby lehčí alergická reakce, při které nešlo o život. Nicméně už je vidět, že vaše tělo reaguje. Nejlepší postup je přesně to co jste udělal, že jste to všechno vymáčkl. K tomu je třeba ještě ránu opláchnout hodně studenou vodou a otřít s nějakou desinfekcí, kterou doma najdete. Jako léčbu je dobré zvolit kortikoidní mast a natřít s ní to místo vpichu a hodně to ledovat. Když vidíte, že ty příznaky mizí, že se to nezhoršuje, tak na místo vpichu pak stačí použít nějaké to antihistaminikum, například volně prodejný Fenistil gel, nebo Vám jej předepíše praktický lékař nebo alergolog. Příště se tomu snažte vyhýbat, protože čím častěji vás něco štípne, tím bude ta reakce silnější a trnutí by nemuselo být jedinou nepříjemností.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Kdy vosa bodne

Vosa obecná (latinsky Vespula vulgaris) je blanokřídlý teplomilný hmyz, který se hojně vyskytuje v celé České republice. Žije v koloniích ve vosích hnízdech, která bývají v zemi nebo ve výše položených krytých dutinách a výklencích. Vosa obecná je velmi neoblíbený bodavý hmyz, jelikož na rozdíl od včely dokáže bodat opakovaně a způsobit stejně bolestivé rány a silné alergické reakce. Vosa je agresivní, dravý a teritoriální hmyz. Její aktivita a nebezpečnost se zvyšuje v teplém počasí a v blízkosti hnízda, které čítá až 2000 jedinců. Vosa bodne, pokud se cítí být ohrožená, nebo pokud na ni šlápnete nebo ji přitisknete k tělu.

Zdroj: Bodnutí vosou

Bodnutí vosou a otrava krve

Vzhledem k tomu, že většina hmyzu může bodnout několikrát, může se stát, že dříve nasbírané zárodky zůstanou na žihadle a přenesou se na další oběť.

Například vosa, která předtím bodla prase, které se válelo v hlíně. Pokud vosa bodne znovu, tentokrát do lidí, může dojít k sepsi. Dochází k tomu tehdy, když na žihadle přežijí bakterie v dostatečném počtu, aby se vám zavrtaly pod kůži do vašeho masa a rozmnožily se a rozšířily se tam.

Vzhledem k tomu, že tyto bakterie lidský organismus nezná, může dojít k přetížení vlastní obranyschopnosti těla a k jejímu selhání.

Zdroj: Jak se pozná otrava krve po bodnutí hmyzem

Příčiny

Těžké alergické reakce projevující se otokem rtů mohou být způsobeny mnoha spouštěči. Nejčastějšími alergeny jsou:

  • mušle;
  • pyly;
  • včelí bodnutí;
  • ořechy;
  • příměsi do potravin;
  • barviva, zejména jódová, která se používají při rentgenu nebo zobrazovacích vyšetřeních;
  • léky proti bolesti (penicilin);
  • transfuzní reakce.

Zdroj: Otok rtu

Dětské vyrážky

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Alergická reakce

Oteklé rty a kopřivka mohou být jasným příznakem anafylaktického šoku, což je velmi vzácná, ale závažná alergická reakce. Příznaky doprovázející otok rtů během anafylaktického šoku zahrnují následující:

  • obtíže s dýcháním – dochází k otoku průdušnice, což vede k zablokování dýchacích cest;
  • otok jazyka, tváře nebo očních víček;
  • závratě – jsou častou způsobeny sníženou hladinou kyslíku;
  • ztráta vědomí;
  • náhlý pokles tlaku;
  • tachykardie nebo následná bradykardie.

Zdroj: Otok rtu

Co dělat po štípnutí od vosy

Místo, kde vás vosa bodla, nejdříve důkladně prohlédněte. Místo vpichu bude opravdu velmi bolestivé, mírně zarudlé, svědivé a objeví se mírný nebo rozsáhlejší otok. Pokud v místě vpichu zůstalo žihadlo, vezměte pinzetu a opatrně jej z rány odstraňte.

Místo po štípnutí vosou omyjte pod tekoucí studenou vodou. Větší otok po vosím bodnutí je velmi dobré chladit vodou, namočeným plátnem nebo kapesníkem, ale i kostkami ledu.

Pokud je otok větší a bolest, svědění a podráždění i nadále přetrvávají, na postižené místo lze nanést antihistaminikum, například Fenistil gel.

Doporučuje se podávat také vnitřně tablety Zirtecu, Zodacu nebo Claritinu v podobě antihistaminik.

Na žihadlo pomáhá cibule, a to zejména v případě, že se objeví nepříjemný otok. Plátky cibule přiložte na místo bodnutí a nechte působit minimálně 15 minut. Z cibule se uvolní šťáva, která pronikne až do podrážděné kůže a zbaví vás otoku a velmi nepříjemného svědění.

Na otok po štípnutí vosou pomáhá i obklad z čistého alkoholu, tedy lékárenský zředěný líh, ale klidně zkuste i čistý destilát, který najdete doma ve spíži. Vezměte si kapesník, polijte ho trochu přichystaným destilátem a přiložte na poraněné místo. Nechte alkohol působit alespoň po dobu 30 minut.

Stejně jako ošetření alkoholem funguje i léty prověřený ocet. Nalijte jej na kapesník a nechte půl hodiny působit v místě bodnutí.

Ránu můžete údajně ošetřit i banánem. Spařte banán nejprve nad horkou párou, pak jej oloupejte a počkejte, až vychladne. Pomocí vidličky jej následně rozmačkejte na hustou kašičku. Tu pak rozetřete na postižené místo, otok by měl během chvíle splasknout.

Zdroj: Bodnutí vosou


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP