ALERGIE NA CUKR je jedno z témat, o kterém si můžete přečíst v tomto článku. Svědění přirození je velmi nepříjemné. Člověk, kterého tato nepříjemnost postihla, může svědění snášet dokonce hůře než bolest. Svědění se rovněž obtížněji léčí. Pokud se intenzivním škrábáním kůže přirození rozdrásá, škrábance se mohou zanítit, což ještě zhorší svědivý pocit. Svědění přirození může být projevem jak kožního, tak i jiného onemocnění.
Svědění pochvy po pohlavním styku
V případě svědění pochvy po pohlavním styku může jít o alergickou reakci na kondom, lubrikační gel nebo sprchový gel, který žena před milováním použila. Proto zkuste latexové kondomy nahradit polyuretanovými a parfémovaný lubrikační gel výrobkem bez chemických přísad. Intimní místa si pak myjte pouze čistou vodou.
Další příčinou svědění může být alergie na sperma: alergická reakce vzniká jako odpověď na některou z látek obsažených ve spermatu. Alergizující složka spermatu může být buď jedinečná, nebo společná pro sperma mnoha mužů (to znamená, že ne vždy by pomohla změna partnera). Alergie na sperma představuje nepříjemnou součást života, může však být i projevem vážného zdravotního problému, a to především tehdy, když se žena snaží otěhotnět. Ne každá alergie na sperma má stejný původ a stejné projevy, alergie se dokonce nemusí ani vždy projevit, a přesto může způsobovat obtíže a bránit početí. Některé příznaky alergie na sperma se podobají příznakům vaginálních mykóz či infekcí. To, jestli se skutečně jedná o alergii na sperma, zjistíte použitím kondomu: pokud se příznaky po pohlavním styku neobjeví, má žena s největší pravděpodobností alergii na sperma. V takovém případě navštivte lékaře.
Alergie na sperma lze rozdělit do dvou skupin: první zahrnuje takzvanou histaminovou alergii, při které žena velmi rychle (cca do pěti minut) po pohlavním styku bez užití ochrany pociťuje pálení v pochvě i v oblasti zevních rodidel, přičemž kůže je většinou zarudlá, svědí, může se objevit i vyrážka až puchýřky; druhou skupinu alergií na sperma vyvolává buněčná imunita, kdy tělo ženy vytváří protilátky napadající spermie partnera. Právě zvýšená buněčná imunita může být jednou z příčin poruchy plodnosti partnerů. Co se týče četnosti výskytu, histaminová alergie je poměrně vzácná a vyskytuje se přibližně u jedné ženy z dvou set, naopak poruchy buněčné imunity se objevují až u poloviny párů, které mají problém s početím.
Léčba alergie na sperma se liší podle typu alergie: pakliže trpíte histaminovou alergií, měla by vám pomoci běžně dostupná antihistaminika, obecně pak léčba tohoto typu alergie patří do rukou alergologa; máte-li poruchu buněčné imunity, je třeba navštívit imunologa, jenž zpravidla doporučí v první řadě styk s kondomem a kortikoidní léky pro ženu.
Při léčbě imunologické neplodnosti, kterou může zapříčinit alergie na sperma, se nejprve zamezí dráždění imunitního systému cizorodými látkami. Proto se po určitou dobu musí používat při pohlavním styku kondom. Tím se dočasně zabrání styku ženina genitálu s antigeny (látky vyvolávající tvorbu protilátek) mužského semene, v důsledku čehož imunitní systém ženy zapomíná, že spermie jsou jeho nepřítel. Zároveň se ženina imunita tlumí prostřednictvím léků. Při imunologické alergii na sperma totiž ženiny protilátky zamezují spermiím vstoupit do dělohy, čímž jim znemožňují setkání s vajíčkem. Navzdory těmto opatřením se neplodnost někdy musí řešit metodami asistované reprodukce: k překonání bariéry se používá nitroděložní inseminace, při které se spermie vpraví přímo do dělohy a s protilátkami tak nepřijdou vůbec do styku.
V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.
dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.
Potravinová alergie a potravinová intolerance jsou dva různé termíny, které se někdy zaměňují, a někteří alergii a intoleranci na potraviny považují za synonyma. Vše je podpořeno i tím, že alergická i intolerantní reakce na určitou potravinu mohou mít u pacientů stejné nebo velmi podobné symptomy a reakce organismu. Klasickým příkladem potravinové alergie a intolerance je alergie na bílkovinu kravského mléka a intolerance laktózy.
Potravinová alergie
Potravinové alergie patří do stejné kategorie jako například alergie na pyly. Pozření alergizující stravy způsobí aktivaci imunitního systému organismu. Imunitní systém alergika začne proti potravině, respektive proti určité složce potraviny, vyrábět protilátky. Jde o obrannou reakci, kdy tělo produkuje histamin a další chemické látky, které spouštějí alergické symptomy. Tyto příznaky se většinou objevují okamžitě nebo do jedné hodiny po požití potraviny, na kterou má tělo negativní reakci. Nejčastější alergické reakce na potraviny se projevují na kůži (vyrážky, pupínky), otokem jazyka nebo jícnu, také se mohou objevit respirační problémy včetně astmatu, dávení a zvracení, průjmy, bolesti v oblasti břišní dutiny a křeče. Bouřlivé reakce se mohou projevit poklesem krevního tlaku, ztrátou vědomí a v nejhorším případě i smrtí.
Intolerance na potraviny
Potravinová intolerance, na rozdíl od potravinové alergie, nezahrnuje imunitní reakci. Potravinová intolerance je způsobena nedostatkem nebo absencí látky nebo látek, které se v organismu podílejí na zpracování stravy. V případě pozření intolerantní složky potravin není tělo schopno zpracovat danou potravinovou složku a dostavuje se netypická reakce organismu (zvracení, dávení, průjmy, kožní projevy, plynatost, bolesti břicha, křeče). Látkou, která tělu chybí nebo které má tělo nedostatek, většinou bývá enzym (nebo více enzymů) štěpící intolerantní složky. Nejběžnějším typem intolerance na potraviny je právě intolerance laktózy (intolerance na mléčný cukr) způsobená nedostatkem laktázy (enzym štěpící mléčný cukr).
Ve svém příspěvku DLUHODOBI CUKR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef.
dalši podvod na narodu vypočty a šilencovy počty prumneri sou vedecke deri v patrani jakim koli -prumner u dvou lidi jeden zežere dva kuřata druhy nic v prumneru snedli každy jedno kuře tosou vaše prumneri nesmysli na ojebani lidi vymysli pil sem vlete počas horkich dni 12 piv dene dluhodobej cukr byl vinikajici pivo je sami cukr co odpovite volove že sem alkoholik -telo si žada človjek si da,v zimne vipiju 2 piva tidne v prumneru dluhodoby cukr je špatny co blboni vysvietlit co se deje do prdele strava stejna z stejny vyvařovny,tak vypadaj vaše vypočty v realite,dotas proč do mne doktor diabetyk cpe inzulin 4xdene 3x richlej 1x pomalej při tom ma ze špitalu napsano že jsem rezistentni na inzulin naco ho mam pichat aby si zničil jatra a ledvyny aby namne doktoži vyc vydelali na procentech co berete za předepsany leki a vyrabieli zemne vyc nemocneho pacianta,babyčka mnela cukrovku bes lečby izulinem mimo špital žila s cukrovkou 40 let tata pichal inzulin 2x dene pak 4x dene dožil se chdak 25let od zišteni cukrovki co nato žeknou vědatoži potvori.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.
Pepo, možná jsi jen provokatér, nebo o tomto problému nevíš vůbec nic, jsi zkrátka "samorost".....Lohni pivo dokud máš obě nohy, podle psaní máš našlápnuto "správným"směrem.....
Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.
Ve svém příspěvku CO JÍST A NEJÍST PŘI CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Šroubková.
braly jsem těžké prážky na srdce- amiadaron, eliquis, betalog 50, omeprazpoeum na vředy.Má cukrovka 2 je toxického původu a nežádoucích učinků kombinac e užívaných léků, kromě diabetu vyvolaly léky na žaludeční vředy také arythmii, kterou jsem neměla.Přes stovky odběrů nikdy nikdo diabetes nediagnostikoval.z ničedho nixc se objevily půchýře na bércích vředy, rudá kůže. a chkrovku mi našli z iniciativy kožní lékařky.Cukr jsem měla 10, maximum 12.(tlustá jsem od narození i většina rodiny z matčiny strany, v mládí jsem vážila až 164kg, byla jsem bez potítží.nyní se držím na 1oo-103 kg)dostala jsem stadamed 500 gliclacid 30 2krát denně a dietu.Cukr mi vzrostl ze záhadných důvodů na 20+ po 14jednotkách 3x ve dne a 4 v noci cukr neklesá-ráno po jídle 18,3 ostatní hodnoty 19,3 -19,6.jím pár gramů, přikrmy žádné sladké žádne ,nesladím, jsem ortodoxní abstinent celý život.maso málo, uzeniny max.50gr,vyjímečně a stav se nelepšé. prosím pomozte mi.diabetoložka mi předepsala pár greamů jidl DENNĚ, JSEM SLABÁ JAKO MOUCHA.POSLOUVHÁM A CUKR NEKLESÁ. TEL 721994641.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Příznaky alergie na citron jsou snadno rozpoznatelné. Vzhledem k tomu, že jsou omezeny na relativně málo členů citrusové rodiny, mohou být alergie často snadno diagnostikovány, a aby se zabránilo budoucím reakcím, je možné se „spouštěcímu ovoci“ jednoduše vyhnout.
Většina příznaků alergie na citron souvisí s problémy vyskytujícími se v zažívacím traktu, jako je nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha, ale objevují se i takové potíže jako svědění, dušnost, kopřivka a snížení krevního tlaku. Příznaky alergie na citrusy jsou podobné jako u jiných potravinových alergií, takže je často nutné, aby citrony byly odstraněny ze stravy úplně. Mezi běžné příznaky alergie na citrony tak patří astma, ekzémy, kopřivka a výskyt aft. Pokud se objeví příznaky anafylaxe, které zahrnují nevolnost, zvracení, slabý či rychlý tep, dýchací potíže, zmatek a ztrátu vědomí, je nezbytné vyhledat okamžitou lékařskou pomoc, protože následky mohou být fatální.
Přecitlivělost na citrony se může projevit i příznaky, které nepatří mezi tak známé projevy alergie jako kýchání či senná rýma. Je dobré o nich vědět, protože pokud nějaké potíže máte, může jít právě o alergii na některou potravinu.
Další příznaky potravinové alergie:
bolesti hlavy;
hyperkinetický syndrom – předrážděnost, nesoustředěnost, poruchy chování u dětí – často je vyvolán požitím většího množství salicylátů v potravě;
nespavost;
srdeční arytmie (nepravidelná práce srdce);
pomočování se;
bolesti v oblasti pohlavních orgánů.
Příznaky citrusové alergie se mohou objevit i po krátkodobém styku s alergenem (citrusem). Někomu stačí, když se dotkne kůry či vdechne vzdušné části ovoce. Citrusy obsahují i džusy a další ovocné nápoje, včetně sirupů. Symptomy alergie na citrusy se mohou objevit hned nebo i za několik hodin po kontaktu.
V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických
Alergie na píchnutí hmyzem jsou bohužel časté. Říkáme tomu alergie na blanokřídlý hmyz. Alergie z bodnutí hmyzem mohou mít i velmi závažný průběh. Podobně jako u alergie na léky (léková alergie), a zároveň také i alergie na potraviny (potravinová alergie), tak i alergie na bodnutí hmyzem, dovedou přivodit člověku až anafylaktický šok, což znamená, že může jít v postatě o život. Takových případů je asi 3 000 lidí na 10 miliónů obyvatel, což je poměrně dost. Že by přímo pacient zemřel, to se nestává až tak často, protože léčba je už velmi dobrá, jak pohotovostní tak preventivní. U nás, v České republice, nemáme přesné statistické číslo, nicméně ve Francii se udává 35 osob a ve Švýcarsku 4 osoby za rok, které zemřou na tuto komplikaci.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA MLÉKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Slavíková.
Dobrý den chtěla bych se zeptat,mojí dceři zjistili alergii na kravské mléko,doktorka řekla že může jíet a pít třeba kozí sýry nebo mléko.Ale na internetu jsem se dočetla že to není vhodné.Co jí mám kupovat aby jí to neuškodilo ještě víc?Může třeba sojové mléka.Také má kopřivku a zjistili jí v moči podrážděnou slinivku.Má dost velkou dietu.Možná ty příznaky jsou z té alergie na mléko.Proto Vás prosím o radu co kupovat,co jí podávat.Děkuji za odpověd'.S pozdravem Slavíková Martina
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Alergie na mléko je abnormální reakce těla na proteiny, které se nacházejí v kravském mléce. Alergie na mléko je nejčastější u kojenců a malých dětí. Starší děti obvykle z alergie na mléko vyrostou a v dospělosti s tím už problémy nemají. Mléko a mléčné výrobky se nacházejí v mnoha potravinách. Zjevnými formami mléka jsou smetana, sýr, máslo, zmrzlina a jogurt. Mléko a mléčné výrobky mohou být také skryté v běžně konzumovaných potravinách. Chcete-li se vyhnout potravinám, které obsahují mléčné výrobky, musíte si přečíst štítky potravin.
Mléko je důležitým zdrojem vápníku. Vaše dítě potřebuje vápník pro zdravé kosti, zuby a nervy. Promluvte si s lékařem vašeho dítěte o potravinách s vápníkem, které můžete dát svému dítěti. Mezi příklady patří zelená listová zelenina, pomerančový džus s přidaným vápníkem, fíky, tofu a sušené fazole. Mléko je možné nahradit mlékem sojovým nebo mandlovým. Až zcela vyřadíte mléčné výrobky, tak opatrně můžete vyzkoušet produkty z kozího či ovčího mléka.
Je třeba vyloučit všechny potraviny, které mají na štítku uvedeno:
Umělá příchuť másla
Máslo, máslový tuk
Podmáslí
Kasein
Kaseináty (amonium, vápník, hořčík, draslík, sodík)
Sýr, tvaroh
Šlehačka, smetana
Pudink
Ghee
Hydrolyzáty (kasein, mléčná bílkovina, bílkovina, syrovátka, syrovátková bílkovina)
Laktalbumin, laktalbumin fosfát
Lactoglobulin
Laktóza
Lactoferrin
Mléko (derivát, bílkovina, pevné látky, slad, kondenzované, odpařené, suché, celé, nízkotučné, beztukové, nízkotučné)
Nugát
Kasein ze syřidla
Zakysaná smetana
Kyslá smetana
Syrovátka (delaktovaná, demineralizovaná, proteinový koncentrát)
Jogurt
Nejprve je důležité pochopit, že alergie na peří nebo prachové peří samotné je velmi vzácná. I když se to může stát, ve většině případů je alergie na jemné částice, které prachové peří a jiné materiály vypouštějí do vzduchu. Druhotné problémy vznikají z roztočů a jejich exkrementů.
Příznaky
Nejčastější příznaky alergie na péřové polštáře a přikrývky jsou podobné jako u senné rýmy. Objevují se svědění a problémy s dýcháním, když pacienti vdechují alergeny z prachového peří a jiného ptačího peří. Peří je ptačí produkt, který se v průběhu času rozkládá, a tím se dostávají do vzduchu drobné částečky, které pak lze vdechnout. Alergie na peří obvykle ukazují citlivost na alergenní proteiny ptáků. Alternativně se u lidí mohou vyvinout příznaky alergie na plísně a roztoče, kteří se živí peřím.
Pokud jde o polštáře a přikrývky s péřovou výplní, lidé mohou mít alergickou reakci na keratin obsažený v peří. Ale i v tomto případě hrají hlavní roli spíše roztoči se svými výměšky, než že by alergie byla způsobena jen peřím. Takový roztoč může způsobit alergickou reakci, ať už je v peří nebo v běžné matraci.
U lidí s alergií na peří způsobuje vystavení péřovým polštářům a dalším ptačím produktům to, že histaminy proudí krevním řečištěm, aby neutralizovaly alergeny. Vedlejšími účinky této zánětlivé reakce jsou svědění a hromadění tekutiny ve sliznicích - otoky. Příznaky, jako je kýchání, rýma nebo kašel, mohou také naznačovat alergii.
Znemožňuje to ale použití péřových polštářů nebo přikrývek?
Jsou péřové polštáře a péřové peřiny vhodné pro alergiky?
Za prvé, až na výjimky je peří vhodné pro alergiky. Peří nepředstavuje pro alergiky zvýšené riziko a je považováno za zcela neškodné. Jiné syntetické látky jsou totiž často větším problémem, na který by si měli alergici dávat pozor. Nemusíte se tedy bát, že by pro vás peří představovalo obecně zvýšené riziko nebo že musíte počítat s těžkými příznaky. To také znamená, že se nemusíte obejít bez svého nadýchaného péřového povlečení. Pokud však máte alergii, musíte udělat několik opatření, abyste se mohli cítit naprosto pohodlně a nevyvinuli se žádné příznaky.
Jaká jsou ta opatření a co byste jako alergici měli zvážit u péřových peřin a péřových polštářů?
Hroznový cukr neboli glukóza se nachází v rostlinách jakožto jeden z produktů fotosyntézy a představuje pro rostliny zásobu energie. Zároveň je ale také přítomna v krvi živočichů, a to v podobě D-glukózy. Zde funguje jako zásobárna energie pro všechny tělesné tkáně. Výrazně je cukr využíván pro mozek a červené krvinky. V těle se nacházejí orgány, které se bez příjmu cukru neobejdou, proto má výrazný vliv na naše zdraví. Je dobré tělu dodávat potřebné živiny a mít hladinu cukru pod kontrolou. Je-li tělo dlouhodobě ve stresu, nebo když hladoví, začne vytvářet glykogen samo i za cenu oslabení organismu. V takovém případě se doporučuje tělu dodávat cukry a zdraví prospěšné látky. Hroznový cukr dodá tělu energii (kalorie), ale nepodporuje tloustnutí.
Účinky hroznového cukru:
posiluje imunitní systém;
je rychlým zdrojem energie;
zklidňuje nervový systém;
podporuje výživu krevních destiček;
podporuje pozornost a paměť;
dodává živiny svalové hmotě;
podporuje budování svalstva;
urychluje metabolismus;
podporuje trávení;
zvyšuje chuť k jídlu.
Hroznový cukr je možno koupit v lékárnách jako:
Cukr třtinový Very Dark - je bohatý na minerály a další přírodní látky, má bohaté aroma a chuť díky vysokému obsahu melasy, je vhodný zejména k přípravě mnohých nápojů, slazení kávy, cereálií, jogurtu, čerstvého ovoce a na pečení koláčů a moučníků.
Glukopur hroznový cukr - doporučuje se na celkové posílení organismu, podává se jako nápoj ve vodě, mléku, kakau, citronové šťávě a podobně.
Intact hroznový cukr s vitamínem C - oblíbený vitamínový přípravek pro dodání energie a vitamínu C. Vybrat si můžete z příchutí jahoda, ananas, citron, černý rybíz a řady dalších.
Hroznový cukr mohou užívat sportovci, lidé s fyzicky namáhavým zaměstnáním a ti, kdo potřebují doplnit energii. Nikdy nepřekračujte doporučené dávkování.
Nutriční hodnota - hroznový cukr (100 g):
kJ - 1 579,2
kcal - 376
sacharidy - 78 g
tuk - 0,2 g
vláknina - 1 g
vápník - 17 mg
draslík - 201 mg
Hroznový cukr je vhodným doplňkem hubnutí jako nejrychlejší zdroj čisté energie, i když se dostává hned do krve, tak určitou energetickou hodnotu v sobě má, takže i s hroznovým cukrem je třeba "zacházet" opatrně, abyste na něj nenavykli svůj glykemický index. Díky konzumaci hroznového cukru posílíte imunitu, výdrž, svalovou hmotu a podpoříte fungování mozku.
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karlos.
To byl přesně můj případ. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a přesto mi cukr v krvi létal okolo 6ti mol. Nakonec se mi povedlo pomocí doplňku stravy cukr v krvi zkrotit a držet ho na uzdě.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel IVa.
Co vam pomohlo? vyzkousela jsem uz hodne veci ale nic nezabira
Nejčastější příčinou pálení rtů je potravinová alergie. Alergie na určitou potravinu se může projevit v kterémkoliv věku.
Potravinová alergie je známa na tyto potraviny: mléko, lepek – ten je obsažen v obilovinách, dále na vejce, sóju, ořechy – především na buráky, ryby, mořské plody (alergie na ústřice), kakao, určité druhy zeleniny a určité druhy ovoce.
Alergie na potraviny se projevuje pálením, zduřením a bolestí rtů. Potravinová alergie je nebezpečná v tom, že může dojít k otoku sliznice v dutině ústní, a tento stav může být fatální.
V případě podezření zajděte na alergologii, kde vám pomocí testů vaše podezření na alergii vyvrátí, nebo v horším případě potvrdí a nasadí odpovídající léčbu.
V situaci, kdy vás pálí pouze rty, a jiné příznaky na sobě nepociťujete, se může jednat o alergii na přípravek na rty. Nemusí jít o alergii na celý přípravek, ale jen na jednu z jeho složek. V dnešní době jsou chemické látky přidávány prakticky do všech výrobků a tělo na ně ne vždy ideálně reaguje. Někteří lidé mají dokonce alergii na propolis, který se hojně využívá do přírodních balzámů na rty.
Alergie na přípravek na rty se projevuje pálením, mravenčením, zduřením a bolestí rtů.
V nastalé situaci je nejlepším řešením nepoužívat nic. Pokud potíže odezní, tak vyřaďte přípravek, který jste používali, a nahraďte jej novým. Pro jedince takto citlivých rtů se doporučuje používání bio produktů z kontrolovaného ekologického zemědělství. Nebo můžete na rty používat obyčejnou lékařskou vazelínu. Ta je velice levná, rty dostatečně zvlhčí a je jen mizivé riziko, že by vám vyvolala alergickou reakci.
Dalším možným projevem pálení rtů je infekce virem herpes. Herpes je virus, který způsobuje opary. Jedná se o bolestivé puchýře na rtech. Opary se často objevují, když je naše imunita oslabena například nemocí, stresem či přepracováním. Lékaři tvrdí, že je tímto virem nakažena většina populace, ale jen určitému procentu se projeví také jako opar.
Nezapomínejte, že je opar nakažlivý. Preventivně se vyhýbejte fyzickému kontaktu s lidmi, kteří ho právě mají. Raději je nelíbejte ani na tvář. To platí i naopak. Jestliže na opary trpíte a máte pocit, že se vám brzy objeví, tak nikomu nepůjčujte balzám na rty či rtěnku a omezte vítání na pouhé potřesení rukou. Vaši blízcí to jistě ocení.
Ve svém příspěvku JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.
Nic si nesladím, čaj i kávu piju bez cukru, během dne jemně perlivou neochucenou vodu, občas víno nebo pivo. Nejím ovoce, ovocné ani sladké jogurty, nemlsám, nepiju sladké limonády. Přesto mám po nedávném odběru krve zvýšenou hladinu cukru. :-(
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.
Dobry den
Byla jsem na krvi
A zjistili mi ze mam vysi cukr tak mam prijit
Znovu a ze pry mi udelaji znova krev
na dlouhodoby cukr
Chci se zepta
Co bych mela pit a bych
to melav normalu
Dekuji za radu
Léčbou a zároveň prevencí vzniku kopřivky je vyvarování se podnětu, který ji způsobil. Bohužel velmi často není příčina jejího vzniku zřejmá. Během léčby, zvláště pokud se jedná o chronicky se vyskytující kopřivku, je nutná konzultace s dermatologem, který pomůže určit adekvátní léčbu. Ta může obnášet i podávání léků – antihistaminik, kortikoidů, imunosupresiv. Lze provést rozbor krve s cílem nalézt vyvolávající činitel.
Uplatňují se rovněž režimová opatření – eliminace stresu, alkoholu. Na místo, kde se kopřivka objeví, by dále neměly působit žádné nepříjemné fyzikální vlivy (přílišný chlad nebo teplo). Je třeba zvolit vzdušný a volný oděv, který nebude kůži v postiženém místě ještě více dráždit. Na místo výsevu se dají aplikovat krémy, mléka a různé roztoky, které dokážou zmírnit obtěžující svědění.
Kopřivku nejčastěji vyvolávají ořechy, vejce, mořské plody, mléko a sýry. Příčinou mohou být také některé přísady nebo konzervační prostředky. Proto je nutné tyto potraviny eliminovat.
Můžete zkusit přísnou dietu na 3 dny (ne mléčné výrobky, lepek, z ovoce jen banán, případně pečené jablko), zbytek týdne pak mírnější (kysané mléčné výrobky).
Vůbec nejčastější potravinovou alergií v dětském věku, hlavně v tom kojeneckém a batolecím, je v Česku alergie na kravské mléko. Následuje alergie na vaječný bílek, ořechy a pak méně významné alergie na obiloviny, ovoce, zeleninu nebo ryby. V dospělosti se vytrácí alergie na kravské mléko (uvádí se, že až 80 % alergií na kravské mléko vymizí do šesti let věku dítěte) a naopak nabývá na významu alergie na ořechy, ovoce, mořské ryby nebo plody moře.
Pokud je jednoznačně prokázána alergie na konkrétní potravinu, je nejúčinnější léčbou vyřazení takové potraviny z jídelníčku. Zjednodušeně řečeno, pokud vám vadí oříšky, nesmíte jíst nic, co obsahují. Ale pozor, neznamená to, že jen nebudete jíst oříškové pokrmy, zbytky oříšků se mohou skrývat ve výrobcích, ve kterých je vůbec nečekáte. Proto velmi pečlivě studujte informace na obalu. Dosti často se nevyskytuje alergie na celou potravinu, ale jen na její součást, takže se stačí vyhnout této složce (například sezamová nebo maková zrnka na pečivu nebo konzervační látky a potravinářská barviva). Nezbytností je podrobné poučení pacienta a jeho rodiny. V žádném případě nekupujte potraviny, které mají nejasné označení a nelze tedy z obalu zjistit, zda neobsahují dané alergeny.
Většina alergií na potraviny je celoživotní a nevymizí.
V naší poradně s názvem ALERGICKÁ REAKCE NA LEPIDLO Z UMĚLÝCH ŘAS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktoria.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... asi před 2 měsíci jsem dostala alergii na lepidlo z prodloužených řas, metodou řasa na řasu. Alergie se projevila z ničeho nic po roce nošení řas. Nyní se stále reakce nemůžu zbavit a jakýkoliv kontakt líčidel s očima a podobně, stav ještě zhorší... Na oči jsem dostala mastičku Ophthalmo -Hydrocortison pomohla ale bohužel když jsem se po skoro úplném vyléčení nalíčila vše se znovu vrátilo, tak jsem mast dostala znovu a teď se alergie nemůžu nějak zbavit. Už jsou to 2 měsíce a já mám stále na horních očních víčkách červený pruh a nemohu se toho zbavit... Začátek alergie vypadal, nateklé oči, svědění, červená oční víčka.. Nyní jen červená víčka, který když si nalíčím bohužel stav zhorší... prosím o nějakou babskou radu, která mi oči vyléčí od zarudnutí... Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Doporučuji zopakovat léčbu mastí Ophthalmo -Hydrocortison a až do odeznění příznaků se vůbec nelíčit. Až po vyléčení si kupte úplně novou výbavu pro make-up a tou se pak ličte. Pravděpodobně máte některou ze svých šminkovacích propriet infikovanou a tato infekce Vám nyní způsobuje nepříjemné problémy, které popisuhete. Zbavte se všeho a zbavíte se i nemoci.
Příznaky alergie na česnek se projevují reakcí imunitního systému. Imunitní systém reaguje na proteiny přítomné v česneku. Zároveň může dojít k uvolnění histaminu a jiných látek, které chrání lidské tělo. Obvykle se alergie na česnek projevuje nevolností a bolestmi břicha a výsevem svědivé vyrážky. Česnek může způsobit rovněž průjem a zvracení. Mohou se také objevit příznaky dráždění dýchacích cest, jako je vodnatá rýma nebo astmatický záchvat, zejména pokud by osoba alergická na česnek vdechla prach z česneku nebo sušený česnek. Ačkoli je česnek v různých textech uváděn mimo jiné jako prostředek na zmírnění bolestí hlavy včetně migrény, a to nejspíše díky svému vlivu na prokrvení organismu, alergie na tuto poživatinu se může právě bolestí hlavy projevit. Bolest hlavy také může být jediným, zato velmi nepříjemným příznakem alergie na česnek. Alergie na česnek však může způsobit i další příznaky:
V naší poradně s názvem ALERGIE NA ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ZK.
Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
O alkoholu je známo, že zhoršuje již existující alergie. Alkohol v sobě obsahuje alergeny ze surovin, ze kterých byl vyroben, což jsou například:
ječmen
chmel
droždí
žito
pšenice
lepek
histamin (často nalezený v červeném víně)
siřičitany (často nalezené v bílých vínech).
U vás pravděpodobně některý z těchto alergenů vyvolává otoky nosní sliznice a kýchání.
Nejúčinnější léčba je vyloučit alkohol ze svého života. Na zmírnění následků alergie je pak vhodné užívat dlouhodobě antihistaminika, například volně prodejný Claritine.
Příznaky této alergie se objevují náhle a okamžitě po konzumaci mrkve. Alergická reakce může být těžká nebo mírná. Vše závisí na reakci imunitního systému. Příznaky alergie na mrkev zahrnují následující:
Zarudnutí a svědění, které se objeví náhle po konzumaci mrkve. U postiženého jedince dochází ke svědění a zarudnutí ústní dutiny. Tento stav je velmi nepříjemný. Alergická reakce na mrkev může odeznít po chvíli nebo může trvat několik hodin.
Otok v dutině ústní způsobuje otok rtů, patra a jazyka. K otoku dochází po jakékoli konzumaci mrkve. Ve vzácných případech může dojít k otoku krku. Tento stav je velice vzácný, ale je život ohrožující, protože zabraňuje průchodu vzduchu a člověk se může udusit.
Uvolnění histaminu vede k tvorbě vyrážky na kůži. Tato vyrážka může svědit nebo pálit.
Respirační symptomy: kašel, bolest v krku, dušnost a astma.
Alergie na mrkev způsobuje rýmu, pálení a zarudnutí očí. Zarudnutí očí se vyskytuje zejména v případech, kdy je člověk vystaven úpravě nebo zpracování mrkve.
Otok dásní se objevuje po konzumaci mrkve. Dochází k otoku dásní nebo jejich zánětu. Ve vzácných případech bývá jediným příznakem alergie na mrkev.
Nevolnost, zvracení, průjem.
Anafylaktická reakce je nejnebezpečnější a život ohrožující situace při alergické reakci na mrkev. Pokud nedojde k časné léčbě, může dojít k úmrtí. Dochází ke zhroucení člověka, jeho krevní tlak značně klesne, puls je nenahmatatelný a dýchání se stává obtížným, zároveň se objevuje nadměrné (těžké) pocení. Takovéto případy vyžadují lékařskou péči. Jedná se o vzácnou formu alergie.
V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den mám na Vás dotaz mi s manželem náme peřové polštáře a deky máme od royalu a nejsou peřové.
Manžela od jisté doby bolí ramena a přikláda to k tomu že jestli to není nejáká alergie třeba na peří. Ja osbně si myslím že ne ale kdo ví. Myslite so pravdu když nekoho bolí ramená po ulehnutí do postelena peřoví polštař že je to alergie na peří?
Moc Vám děkuji za zodpovězení dotazu. Děkiji Anna
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bolest ramen po ulehnutí na péřový polštář rozhodně není projev alergie na peří. U vašeho manžela bych zkoumal nějaký pohybový problém z průběhu dne, který způsobí unavení ramenního prstence a projeví se jako bolest ramen. Tento problém s bolestí ramen vám pomůže nejrychleji vyřešit ortopéd nebo dobrý fyzioterapeut.
Cukr krystal je směs krystalů stejnoměrného zrnění, volně sypká a obsahuje nejméně 70 % cukru.
Cukr krupice se skládá ze směsi menších nebo rozdrcených krystalů stejnoměrného zrnění. Také tato směs je volně sypká.
Cukr moučka je volně sypká směs jemně mletých drcených krystalů, vyrábí se mletím krystalů, obsahuje minimálně 95 % částic cukru s přísadou protihrudkujících látek.
Cukr s přísadami je označován jako želírující cukr, což je cukr krupice s přídavkem želírující látky, pektinem a kyselinou citronovou.
Vanilínový nebo skořicový cukr se vyrábí z cukru krupice s přísadami skořice nebo vanilky.
Tvarovaný cukr má tvar kostek, homolí nebo bridže. Roku 1841 vyrobil cukrovarník Jakub Kryštof Rad v Dačicích první kostkový cukr, který původní homole postupně nahradil.
V naší poradně s názvem JAK UDĚLAT KARAMEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.
Nnevíte někdo jak udělat karamel? Vím, že se vaří z cukru ale nevím kolik se tam dává másla.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Recept jak doma udělat karamel mě naučila moje baička. Do karamelu se máslo nedává. Jednoduše se vezme rendlík do kterého se nasype 2 deci cukru a přidá se půl deci vody. Tato cukrová směs se přivede k varu a na mírném plameni se za stálého míchání ohřívá. Voda se postupně odpaří a cukr začne hnědnout a roztékat se. Až bude všechen bílej cukr přeměněnej na hnědou kašičku, tak se pomalu začne přidávat voda, aby karamel zůstal i po vychladnutí tekutý. Takovýto domácí karamel je pak výborný jako zálivka k pudingu.
Jelikož se karamel vyrábí z cukru, tak je plný kalorií. Takže dietáři pozor, po karmelu se tloustne!
I když je to vzácné, lidé mohou být na jahody alergičtí. Alergie na jahody znamená, že imunitní systém člověka špatně reaguje na specifický protein, který je v tomto ovoci přítomen. Zahřívání jahod naruší bílkoviny v nich, takže někteří lidé s alergií na jahody mohou pak jíst vařené jahody.
Lékaři nevědí, jak časté jsou alergie na jahody, ale podle malé studie provedené v Bosně v Evropě mají tuto alergii pouze 3–4 procenta dětí ve věku 2 let a méně. Procento klesá na 0,5–1 procenta v pozdním dětství.
Některé potraviny, včetně jahod, citrusových plodů a rajčat, mohou způsobit příznaky podobné alergii, aniž by na ně člověk měl skutečnou alergii.
Lidé, kteří mají podezření, že by mohli mít alergii na jahody, mohou své příznaky prodiskutovat s lékařem a případně si nechat provést test na alergii.
Příznaky
Když má člověk alergii na jahody, pravděpodobně pocítí pouze mírné až středně závažné příznaky. Tyto příznaky se mohou objevit během několika minut nebo až několika hodin po jídle nebo kontaktu s jahodami.
Mezi nejčastější příznaky alergie na jahody patří:
svědění a zánět hrdla a úst;
svědící pokožka;
kopřivka;
kašel a sípání;
závratě nebo točení hlavy;
průjem;
zvracení;
pocit sevření v krku;
únava.
Ve vzácných případech mohou jahody způsobit život ohrožující alergickou reakci známou jako anafylaxe. Příznaky anafylaxe jsou závažné a mohou zahrnovat:
rychlá tepová frekvence;
oteklý jazyk;
oteklé hrdlo, které blokuje dýchací cesty;
výrazný pokles krevního tlaku;
závratě a točení hlavy;
mdloby.
Je životně důležité zajistit okamžitou lékařskou péči každému, kdo vykazuje známky anafylaxe. Lidé se závažnou alergií by měli vždy nosit EpiPen, což je injekční lék, který působí proti závažné alergické reakci.
Léčba a zvládání alergie na jahody
Kontrolujte štítky na potravinách, zda neobsahují jahody. Ve většině případů mohou lidé léčit alergické reakce na jahody doma bez lékařského zásahu.
Nejlepší léčbou alergie je se alergenu úplně vyhnout. Pro lidi s alergií na jahody to znamená vyloučit:
čerstvé jahody;
sušené jahody;
džemy, které obsahují jahody;
jahodové želé;
jahodové bonbóny.
Vždy zkontrolujte etikety na potravinách, abyste se ujistili, že neobsahují jahody.
Lidé mohou často mírné reakce léčit doma pomocí volně prodejných antihistaminik. Antihistaminika zastaví imunitní systém v přehnané reakci na jahody a pomohou předejít příznakům nebo snížit jejich závažnost.
Existuje celá řada faktorů způsobujících svědění dásní. I když jsou k dispozici opravné prostředky, které mohou pomoci se zmírněním svědění, je lépe nejprve zjistit, co je jeho skutečnou příčinou. Teprve poté může být zvolena správná a účinná léčba. Podněty způsobující svědění dásní můžeme rozdělit do dvou základních kategorií. Svědění může být způsobeno buď onemocněním, s největší pravděpodobností zánětem dásní a parodontitidou, nebo je výsledkem alergie, která by mohla být potravinovou, na léky, nebo vzniklou v důsledku styku s jiným alergenem.
Paradentóza
Paradentóza je onemocněním dásní. Toto onemocnění vzniká špatnými hygienickými návyky, zejména špatným čištěním zubů a celkovou zubní hygienou. Nejběžnější formou tohoto onemocnění je zánět dásní. Pokud se tento zánět neléčí, dochází ke zhoršení, což má za následek závažný zánět dásní, který již ovlivňuje stabilitu zubů. Zánět dásní je způsoben bakteriemi, které jsou v potravinách. Tyto bakterie často zůstávají na dásni či zubech. Mezi příznaky zánětu dásní patří krvácení, otoky nebo lesklost dásní. Zápach z úst je dalším symptomem, který je obvykle způsoben nadměrným množstvím bakterií v ústech. Mezi velmi časté příznaky zánětu dásní patří i svědění. Toto svědění je takovým prvotním signálem, že je nutné zlepšit ústní hygienu.
Alergie
Alergie také způsobují svědění dásní. Velmi časté jsou potravinové alergie. Důležité je zjistit, které konkrétní potraviny svědění způsobují. Ty je pak potřeba z jídelníčku odstranit, aby se tomuto nepříjemnému pocitu předešlo. Potravinové alergie jsou velmi vzácné, nejčastěji jsou alergeny ovoce či zelenina, dále pak ořechy a různé koření.
Histaminika
Stejně jako zánět dásní i imunitní systém může způsobit svědění dásní, zejména v případě potravinové alergie. Velmi účinná jsou v tomto případě antihistaminika, která potlačují veškeré příznaky. Antihistaminika se mohou aplikovat do krevního řečiště a bojují proti různým alergenům, na příklad proti pylu. Tyto histaminy obvykle způsobují svědění nebo vyrážku v jiných částech těla, ale v některých případech mohou způsobit i svědění dásní.
Cukr na cukrovou vatu je speciální ochucený hrubozrnný cukr. Tento cukr nevylétává z výrobníku jako běžný cukr krystal. Krystaly speciálního hrubozrnného cukru na cukrovou vatu ulpí v rotační hlavě, kde se postupně taví a vylétávají ve formě jemných vláken cukrové vaty. Běžný cukr krystal vylétává z rotační hlavy, aniž by se v hlavě roztavil a ulpívá na stěnách výrobníku, případně vylétne mimo výrobník.
Zajímavosti
Cukrová vata je stará víc než 500 let a původ má v Itálii, kde byla pamlskem jen pro lidi z vyšší společnosti. Až roku 1897 vynálezcové Johon Warton a William Morrison sestrojili první stroj na výrobu cukrové vaty, který byl dostupný běžným lidem. To byl průlom v její konzumaci. Od této chvíle se s cukrovou vatou setkáváme při různých příležitostech, jako jsou poutě, posvícení. Kouzlo cukrové vaty spočívá v tom, že si ji člověk nedopřeje každý den. Velká porce cukrové vaty má pouze 55 kalorií. Cukrová vata je zvláštní druh cukrové sladkosti, která je tvořena typickou lehkou, vzdušnou hmotou o různé barvě v závislosti na použitém barvivu. Vzhledově i na dotyk je podobná vatě. Vyrábí se roztavením krystalického cukru na karamel, vzniklá slabá vlákna se pak namotávají na špejli a podávají ke konzumaci.
Recept na přípravu
K výrobě domácí cukrové vaty tedy potřebujete přístroj na výrobu domácí cukrové vaty a krystalový cukr. Přístroj na výrobu cukrové vaty zapnete a dvě minuty počkáte, dokud se nezahřeje na potřebnou teplotu a vypnete ho. Následně do jeho středu, ve kterém se nachází rotační hlavice, nasypete potřebné množství cukru, které určíte odměrkou, a v případě, že chcete vykouzlit barevnou cukrovou vatu, přisypte i potravinářské barvivo nebo již předpřipravený cukr, který je speciálně připraven pro výrobu cukrové vaty. Přístroj opět zapněte, a až nyní nastává proces výroby samotné cukrové vaty. Použijete špejli nebo papírové kužely, které obvykle dostanete k samotnému přístroji, a můžete namotávat vzniklá vlákna.