Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ALERGIE NA PYLY TRÁVY

OBSAH

Alergie na med

Nejmenším nebezpečím pro osoby alergické na včelí bodnutí je med. Hlavním alergenem je pyl. Nefiltrovaný nebo nepasterovaný med a produkty obsahující mateří kašičku tak mohou být rizikové pro osoby alergické na pyly a děti se sklony k atopii. I když včely typické alergizující rostliny nenavštěvují, na jejich chlupatých tělíčkách se zachycují pyly přítomné v ovzduší. Kvůli tomu jsou včelí produkty často kontaminovány alergizujícími druhy pylů a sporami plísní.

Zdroj: Alergie na med

Diskuze

V diskuzi ALERGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jegrová Renata.

Dobrý den, poslední dobou se mi stává že když vyjdu ven, za chvilku mi zčervená obličej a uši, dost do pálí až jako hoří. Během několika minut vše ustoupí. Je mi 59 a nikdy jsem nic takového neměla. Nevím, zda je to také alergie, ale na co? Na vítr, chlad, slunce, vzduch,... Nevím čeho se vyvarovat, prosím poraďte.
Dík Jegrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

to klidně alergie být může...já mám třeba alergii na pyly a když mi začala, tak jsem byla překvapená, že se jedná o sennu rýmu. Podle mě totiž ještě nic nekvetlo a i přes to...

Zdroj: diskuze Alergie

Příčiny pylové alergie

Mohou to být trávy, byliny i dřeviny. Obvyklou dobu jejich květu najdete v takzvaném pylovém kalendáři.

  • Trávy: pýr, srha, kostřava, kukuřice, lipnice, bojínek, rákos, psárka
  • Dřeviny: bříza, habr, jírovec, dub, cypřiš, javor, jasan, buk, kaštanovník, olše, vrba, ořešák, líska, olivovník, jilm, topol, platan, lípa
  • Byliny: pelyněk, řepka nebo hořčice, tolice vojtěška, drnavec, jitrocel, ambrózie, jetel

Zdroj: Alergie na pyl trav

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Svitilova.

Dobrý den, má vnučka je alergicka.
má alergii na roztoče, prach a pyly. Objevila se u ni vyrážka v obličeji a po celem tele . neměla zarudle ani otekle oči . dýchala klidně.nekychala.syn mi řekl že je to projev alergie na mého pejska se kterým sice nepřišla do přímého kontaktu, jen prošla kolem dveří za kterými byl.Jak se prosim projevuje alergie psa. Nechtěla bych vnučce přítomností mého pejska ublížit. Děkuji za odpověď. Svitilova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrážka.

Alergie u psů na pyl

Alergie na pyl není u psů tak běžná, pokud se ale příznaky objeví, je třeba co nejvíce omezit vycházky venku na nejnutnější venčení. Dobré je také vypozorovat, kdy se alergie projevuje, protože stromy, trávy a plevele produkují pyly v různou roční dobu. Stromy například na jaře, trávy v létě a plevele na podzim. Tak se dá vypozorovat, na který typ pylu je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA TRÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kinter.

Dobrý den,
syn (5,5roku) má alergii na trávy. Vždy, pokud jsou alergeny aktivní či po posekání trávníku mu otečou víčka, má kruhy pod očima ale hlavně se mu zvětší nosní mandle až ucpe celý nos.Syn se poté v noci budí, nevyspí se, chrápe.
Po odeznění alergie(léčen Momoxem a Aeriusem) je vše včetně mandle OK.
Můžete mi prosím poradit jaký alternativní způsob léčby by jste doporučoval?
Děkuji
Kinter Tomáš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na trávy

Psí alergie na trávu

Psí alergie na pyly obsažené v travinách, stromech, plevel není tak častá jako u člověka, ale i přesto jí řada psů trpí. Obvykle se příznaky této alergie projevují u psa po venčení v kvetoucí trávě nebo v blízkosti kvetoucích stromů. Mezi příznaky této alergie patří svědění v důsledku zánětu kůže (pes si neustále postižená místa drbe). Na daných místech jsou viditelné zarudlé boláky, stejné jako mívá člověk. Dalším projevem může být slzení, kýchání, zarudlá kůže ušních boltců, záněty kůže, svědivý ekzém v okolí análních žláz.

Léčba

Nejdůležitějším bodem léčby je prevence, což znamená, že by se majitel měl při venčení vyhýbat místům, kde je vysoká koncentrace pylu. Pokud se navíc u psa příznaky objeví, je vždy lepší navštívit veterináře, který nasadí správnou léčbu. Při rozsáhlých problémech veterinář obvykle předepíše kortikoidy, případně antibiotika. Navíc provede diagnostiku, kterou se zjistí, na co je pes alergický.

Zdroj: Psí alergie

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jinddra krejčříková.

prosím o radu ,,co dělat.. mám zánět sedacího nervu už 4 týden vybrala jsem 10 injekcí na uvvolnění svalstva , léky od bolesti a nic nepomáhá, nyní chodím na rehabilitaci , to je cvičení a masáž,,prosím poradte bolest jde do spodní části zad přes levou hyždi a stehna. dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helen.

Dobrý den,
Již 4 týden trpím bolestí v lévé straně bederní páteře, včera jsem navštívíla svého obvodního lékaře, předepsal mi Aulin a Mydocalm, po užití 1 prášku Aulin mám pořád pocit svědění pokožky, mám užívat dál nebo vysadit.
Dále ještě mám dotaz na již déle trvající pocení, ráno se vzbudím a musím do sprchy i při procházce se potím, lékař mi řekl že to může být doznívající přechod, ale to si nemyslím je mi 67 let, cítím se pořád unavená, ráno mě bolí celý člověk, kdybych si nezacvičila tak ani nevstanu. Podotýkám že nejsem obézní, váhu mám na výšku 166 cm 70 kg tak akorát.
mám alergii na antibiotika
Glyvenol, Venoruton, Rulid, Ofloxin, Nolicin

alergik na trávy a pyly
děkuji za radu

Zdroj: diskuze Zánět sedacího nervu

Obtíže pro alergiky

V severní, střední a východní Evropě začíná hlavní sezóna kvetení trav počátkem května a končí v druhé polovině července. V oblasti Středozemního moře je to o měsíc dříve. V nížinách začíná pylová sezóna trav o 2–3 týdny dříve než v horských oblastech. Množství pylových zrn je každou sezónu ovlivněno také aktuálními klimatickými podmínkami. Maximum pylu bývá v ovzduší většinou za 1–2 měsíce od počátku pylové sezóny. Ve většině evropských zemí vrcholí sezóna trav v červnu.

Pylová sezóna v České republice trvá zhruba od poloviny března do konce září. Lze ji rozdělit do tří období:

  • jarní období, kdy se v ovzduší vyskytuje hlavně pyl dřevin;
  • letní období s převahou pylů trav;
  • podzimní období, v němž hlavními alergeny jsou pyly plevelů (pelyněk, ambrózie).

Zdroj: Alergie na pyl trav

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.

Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem

Eva OK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na víno projevy

Psí alergie na roztoče

Alergie na roztoče, prach a plísně se projevují u psa stejně jako u člověka celoročně. Alergie na plísně se projevuje při pobytu ve vlhčím prostředí, s vlhkostí souvisí i alergie na roztoče, protože čím je větší vlhkost, tím se alergie zhoršuje. Pokud má tedy pes příznaky této alergie je třeba vlhkost vzduchu v bytě udržovat zhruba na 50 %. Zároveň by pes trpící alergií na prach a roztoče neměl trávit moc času v místnostech, kde se nachází polštáře, deky, povlečení a podobně, majitel by měl navíc tyto látkové předměty prát co nejčastěji.

Zdroj: Psí alergie

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ VYRÁŽKA U FENY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluse krivanova.

Tuto vyrážku má fena již 3 týdny.již měla antibiotika od veter.,má to v tříslech na jedné straně.prosím o radu.i krmivo jsme zmněnili.dekuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset ještě zajít k veterináři a informovat ho o tom, že antibiotika nezabrala a hledat příčinu někde jinde. Na místě může být alergie na nějaké látky, které se mohly na fenku přenést z trávy. Rovněž bude potřeba vyloučit parazita, například demodex popřípadě lépe identifikovat bakterii a použít jiná účinná antibiotika. Jako domácí léčbu můžete zkusit smíchat organický jablečný ocet - v poměru 50/50 s vodou a zastříknout postižené místo několikrát za den. K tomu použijte obklady namočené v odvaru z měsíčku lékařského a z vodilky kanadské. Vodilka kanadská má antibakteriální účinek a omezuje svědění. Měsíček lékařský zase sklidňuje podrážděnou pokožku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Alergie na pach česneku

Je-li vám nepříjemný zápach česneku, ale nemáte příznaky alergie po jeho požití, můžete užívat výtažek z česneku ve formě kapslí nebo zkusit použít sušený česnek, který nemá tak pronikavé aroma.

Zdroj: Alergie na česnek

Diskuze

V diskuzi KOUPÁNÍ A DRBÁNÍ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ShibaInu.

Dobrý den,

je možné, že za častým drbáním u psa je zapříčiněné častým koupáním viz. psiusmev.cz/media/p-… . My ho koupeme, protože hodně smrdí, tak nevím, co dělat... :( Vet na nic nepřišel :-o

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin Bláha.

Na vinně může být také alergie. Pokud svědění stále přetrvává, raději zajděte na alergologický test - www.genomia.cz/cz/al…

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Alergie na kočky a žlučník

Se žlučníkem vaše alergická reakce na kočky určitě žádnou souvislost nemá. Co se týče kočičího alergenu, tak to bohužel víme, že kočičí alergen je nejsilnější vůbec ze všech alergenů. Mezi nejsilnější alergeny řadíme prach, peří, roztoče, pyly, plísně a ze všech zvířat právě kočičí alergen. Kočičí alergen je tak silný, že dovede vyprovokovat i astma. Doporučuji se kočkám silně vyhýbat. Co se týče toho, že máte na některou kočku nebo kocoura alergickou reakci, někdy ano a někdy ne, to je zřejmě způsobeno tím, že s tím jedním zvířátkem, s kterým žijete pravidelně, dochází k takovým zvláštním imunologickým reakcím, kdy si vy na něj laicky řečeno jako by zvykáte, vy se desenzibilizujete na ten jeho konkrétní alergen. Při styku s cizím zvířetem pak vaše obrana selhává, protože nemáte vytvořeny protilátky na toto cizí zvíře a tam reagujete. Nelze na to ale spoléhat, protože se mohou z nenadání objevit alergické reakce i na to zvířátko, které máte dlouhou dobu doma. Ve vašem případě nedoporučuji si již žádné další kočičky kupovat, protože to dovede způsobit velké obtíže a léčba je potom velmi složitá.

Zdroj: Alergie na kočky

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA U KOČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lubica.

moj pul rocni kocour ma zlute vyrazky.. podle veterinarky du to parazity z travy.. Okupala dom ho samponem proti parazitom a doktorka doufa ze je to zabije.. A co ked nezabije.. Co mam robit??????
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o eozinofilní granulom, což je dobře ohraničená, vyvýšená, pevná, žluto-růžová, lineární léze obvykle lokalizovaná na zadním stehně. Obecně je asymptomatická, ale může občas ulcerovat a vykazovat ložiska nekrózy a svědění. Může být také umístěna na bradě, tlapkách nebo ústní dutině. Eozinofilní granulom je spojován s alergií na bleší kousnutí, přecitlivělostí na potraviny, atopickou dermatitidou, kousnutím komáry, přecitlivělostí na hmyz, genetickou predispozicí a bakteriálními a virovými infekcemi (kaliciviry).

Léčba:

1. Odstranění parazitických nebo plísňových příčin svědění. Ektoparazity jsou v současnosti nejlépe eliminovány širokospektrými paraziticidy, které jsou schopné zabíjet blechy i roztoče (včetně Notoedres cati, Otodectes cynotis a Cheyletiella spp.), jako jsou selamektin, imidacloprid/moxidektin nebo fluralaner. Současně, v případě, že jsou léze kompatibilní s dermatofytózou, by měla být zahájena mykotická kultivace s chloupky
odebranými jak z centra, tak z periferie lézí.

2. Identifikace a léčba sekundárních bakteriálních a/nebo kvasinkových infekcí, jsou-li přítomny. Bakteriální infekce kůže není u koček tak častá jako u psů. V případech výskytu povrchové pyodermie způsobené koky lze podat empirickou léčbu amoxicilinem/klavulanátem 12,5–25 mg/kg každých 12 hodin nebo cefalexinem 15–30 mg/kg každých 12 hodin nebo klindamycinem 5–10 mg/kg každých 12 hodin po dobu dvou až čtyř týdnů nebo do jednoho týdne po úplném zhojení lézí. V případech přemnožení bakterií nebo přítomnosti kvasinky Malassezia spp. kvasinky se provádí lokální dezinfekční ošetření pomocí chlorhexidinové pěny, gelu nebo spreje. V případech těžké generalizované kvasinkové infekce lze také podat systémový itrakonazol (5 mg/kg každých 24 hodin po dobu dvou týdnů).

3. Rozlišení mezi nežádoucí reakcí na potravu a alergií na životní prostředí, pokud po dokončení kroků 1 a 2 kočka stále vykazuje nadměrné olizování nebo škrábání a/nebo jsou dále přítomny známky alergické dermatitidy, tak kočka pravděpodobně trpí hypersenzitivitou, která není způsobena blechami, ani v důsledku potravinových nebo environmentálních alergenů. Aby se odlišila nežádoucí reakce na potraviny od alergie na životní prostředí, měla by být zahájena osmitýdenní dietní eliminační dieta. To jest výlučně domácí vařená strava nebo hydrolyzované krmivo ve formě granulí. Je třeba dbát na to, aby kočka nekonzumovala zbytky stravy od jiných zvířat. Možná bude nutné kočce zabránit opouštět dům. Pokud ani tak kočka nebude stále vyléčena, ale po osmi týdnech se alespoň trochu zlepšila, pokračujte v dietním krmivu po dobu dalších dvou až šesti týdnů, abyste zjistila, zda dojde k ústupu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka u koček

Kožní alergie fotky

Fotografie, na kterých jsou vidět typické příznaky kožní alergické reakce, jsou zde: kožní alergie foto.

Zdroj: Alergie na kupované potraviny

Diskuze

V diskuzi UŠI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jif.

Mám to samé, u mě je to alergie na nějakou potravinu, která se projevuje svěděním v uších, teprve půjdu na podrobnější testy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristyna.

alergie .Mám taky .... alergie na vše krom psa hnus velebnosti ....svědí mně pravé .

Zdroj: diskuze Uši

Pylová alergie

Pylová alergie se projevuje především alergickou rýmou a alergickým zánětem spojivek. Nejčastější je sezónní alergická rýma označovaná jako „senná rýma“.

Pylovou alergií mohou být postiženy i ostatní sliznice horních cest dýchacích. Projevy jsou kašel a svědění patra. Pokud alergie postihne i průdušky, rozvine se astma. K nejtypičtějším příznakům patří kašel, stavy hvízdavé dušnosti, noční kašel, ponámahová dušnost a hvízdání.

Zdroj: Alergie na pyl trav

Příznaky alergie

Někteří lidé mohou mít po požití zázvoru mírné nežádoucí účinky, včetně pálení žáhy, průjmu a obecných žaludečních potíží. Některé ženy uvádějí delší menstruační krvácení při užívání zázvoru. Je-li zázvor aplikován na kůži, může způsobit lokální podráždění.

Zdroj: Alergie na zázvor

Léčba alergie na med

Používaným lékem na příznaky alergie na med je antihistamin. Mohou být použity i léky, které přinášejí úlevu od nepohodlí. Aby se zabránilo alergii na med, je důležitá léčba této alergie. Potraviny nebo nápoje s obsahem medu, by měly být vyloučeny z každodenního jídelníčku. Díky tomu se dá zabránit alergické reakci. U anafylaktické reakce může dojít k závratím, dušnosti, ztrátě vědomí nebo nízkému krevnímu tlaku. Anafylaktická reakce je často životu nebezpečná, proto je důležité okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Alergie na med

Vznik alergie

Alergie může vzniknout několika způsoby. Tím prvním je přímý kontakt s alergenem – nanesení krému na tvář, nebo třeba i stínů na oční víčko. Alergii si můžete způsobit i v případě, že použijete kosmetický výrobek jinak a jinam, než se má. Alergen se může na kůži dostat i tak, že si neumyjete ruce a pak si sáhnete na obličej, některé alergeny se přenášejí i vzduchem (například rozprašování záchodové vůně).

Zdroj: Alergie na make-up

Psí alergie na štípnutí blechy

U velké části psů se projevuje alergie na kousnutí blechy.

Příznaky

Mezi příznaky patří svědění způsobené těžkým zánětem kůže.

Léčba

Při této alergii se k léčbě zánětu kůže využívají antibiotika. Pokud je jasné, že pes touto alergií trpí, je třeba mu podávat celý rok různé preparáty proti blechám. Prevence je totiž v případě alergií nejlepším lékem.

Zdroj: Psí alergie

Projevy alergie

  • kožní – ekzém, atopická dermatitida
  • dýchací – astma, alergická rýma, časté angíny, prochladnutí, kašel
  • žaludeční – bolesti břicha, průjem, zácpa, celkové neprospívání dítěte

Zdroj: Alergie na laktózu u dětí


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP