Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ALOISIE TROJLISTÁ ČAJ PŘÍPRAVA


Terapeutické účinky Aloisie trojlisté

Účinky při vnitřní užití prostřednictvím čaje z Aloise trojlisté:

  • Podle čínské medicíny čaj z listů Aloisie harmonizuje meridián jater, tří zářičů, řídící, jinový patní a zářič žaludku.
  • Suché nařezané listy z Aloisie se používají pro své citronové aroma k ochucení čaje a k dochucování jídel.
  • Pití čaje z Aloisie zklidňuje centrální nervový systém, migrény, deprese, neuralgie, nauzeu, tachykardie, napomáhá regenerovat a ochraňovat buňky.
  • Aloisie harmonizuje činnost srdce, stimuluje kontrakce dělohy, podporuje laktaci, upravuje činnost plic, žaludku, zažívání a příjemně osvěžuje dech.
  • Čaj z Aloisie má pozitivní vliv při nadýmání, žaludečních a střevních křečích, zejména pokud jde v pozadí disharmonie nervového systému.
  • Aloisie celkově zklidňuje psychiku a odstraňuje stres.

Účinky zevního použití odvaru z Aloisie ve formě obkladů nebo koupelí:

  • Odvar z listů Aloisie obsahuje cineol, který omezuje množení plísně Candida albicans a bakterie Escherichia coli. Koupel v odvaru z listů Aloisie trojlisté působí jako přírodní antimykotika a také jako přírodní antibiotika.
  • Odvar z Aloisie obsahuje geraniol, který působí jako účinný přírodní repelent proti komárům.

Zdroj: článek Aloisie trojlistá

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVOVÝ ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Coufalova.

Dobrý den otče. Prosím,jsou teď ještě kopřivy pořád dostatečně obohacující? Prosím o objasnění délky louhování při sušených a čerstvych. Děkuji Vam

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kopřivový čaj, užívaný jako lidový lék po tisíce let, nyní zaznamenává opětovnou popularitu díky vysokému obsahu živin a schopnosti bojovat proti zánětům.
Pití kopřivového čaje má několik výhod. Mezi jeho tradiční použití patří léčba senné rýmy a sezónních alergií, zvládání zánětů a bolestí kloubů a ochrana proti infekcím močových cest.
Čaj ze sušených kopřiv vs. Čaj z čerstvé kopřivy: Co potřebujete vědět?
Ať už si na výrobu čaje zvolíte sušenou nebo čerstvou kopřivu, obě formy nabízejí zdravotní výhody. Sušený kopřivový čaj je užitečný, protože ho můžete skladovat a používat po celý rok.
Čaj z čerstvé kopřivy na druhé straně nabízí trochu jinou chuť a může mít vyšší hladiny určitých živin. Vše záleží na osobních preferencích.
Pokud se ptáte, jaký je rozdíl mezi sušenou kopřivou a čerstvou kopřivou a kterou nejlépe použít na přípravu kopřivového čaje. Obě varianty mají své vlastní vlastnosti:

Sušená kopřiva : Sušené listy kopřivy mají hlubokou, výraznou chuť. Proces sušení koncentruje přírodní chutě kopřivy, výsledkem je bohatší a plnější čaj. Sušené listy lze přidat přímo do horké vody a jsou k dispozici po celý rok.

Čerstvá kopřiva : Čerstvé listy kopřivy poskytují jasnou, živou chuť, která je často vnímána jako jemnější a „zelenější“ než koncentrovanější, robustnější chuť sušených listů.

Kopřivu je nejlepší sklízet na jaře, kdy jsou listy ještě mladé a měkké. V pozdějším létě se vyplatí vzrostlé zdřevnatělé rostliny posekat a z sklidit nově rašící mladé výhonky v příštích týdnech.

Vaření kopřivového čaje je jednoduchý proces. Ať už použijete kopřivy čerstvé nebo sušené, nejdůležitější je dopřát čaji dostatek času na louhování, abyste do šálku dostali všechny výhody kopřivy. Postupujte podle těchto jednoduchých kroků a uvařte si dokonalý šálek kopřivového čaje a užívejte si zdravotních výhod, které kopřiva nabízí.

Přiveďte vodu k varu. Ujistěte se, že používáte kvalitní vodu, nejlépe filtrovanou.
Vezměte lžičku sušeného kopřivového čaje a přidejte ji do konvičky nebo hrnku. Můžete také použít sítko na čaj, pokud nechcete mít v čaji volné lístky.
Lístky v konvici nebo hrnku opatrně zalijte vroucí vodou. Celé to nechte asi 5 minut louhovat, aby se plně uvolnila chuť a léčivé vlastnosti kopřivy.
Pomocí čajového sítka odstraňte z čaje lístky kopřivy.
Nalijte kopřivový čaj do svého oblíbeného šálku a vychutnejte si uklidňující vůně a chutě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kopřivový čaj

Jaké účinky má Aloisie trojlistá?

Z Aloisie se používají usušené listy, ze kterých se připravuje čaj nebo odvar. Odvar z listů Aloisie působí proti plísním, jako přírodní antimykotikum a proto tento odvar poslouží dobře jako domácí koupel pro nohy. Čaj z Aloisie má antidepresivní, antivirové, a antibakteriální účinky. Dále má Aloisie adstringentní, sedativní, tonizační, karminativní, relaxační, digestivní, detoxikační, antioxidační, insekticidní a protizánětlivé účinky.

Zdroj: článek Aloisie trojlistá

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Borůvkový čaj se vyrábí macerací sušených listů a plodů borůvkového keře. Použít se může jak borůvčí české, tak i kanadské odrůdy.

Pití borůvkového čaje je moudrá volba pro každého, koho trápí příznaky šedého zákalu nebo má nízkou imunitu. Rovněž pomáhá tam kde je demence, Alzheimerova nemoc, diabetes, infekce ledvin, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, osteoporóza, špatný metabolismus, nedostatek živin a anémie. Pomáhá i lidem s vysokým rizikem různých druhů rakoviny.

Účinky na srdce: Čaj z borůvek může poskytnout podporu kardiovaskulárnímu systému mnoha způsoby. Za prvé, díky obsahu draslíku může mít vazodilatační efekt, což znamená snížení krevního tlaku a snížení rizika vzniku aterosklerózy, mrtvice a infarktu. Za druhé, bylo prokázáno, že vysoká koncentrace proanthocyanidinů (to jsou oligomerní flavonoidy) v borůvkovém čaji snižuje riziko srdečních onemocnění.

Účinky na kognitivní funkce: Antioxidanty obsažené v tomto ovocném čaji mohou výrazně ovlivnit kognitivní funkce tím, že brání oxidativnímu stresu a ukládání plaků v mozku. Toto zanášení plakem vede ke zpomalování nervových spojení a je příčinou Alzheimerovy choroby, demence a dalších neurodegenerativních onemocnění.

Účinky na trávení: Kyselina gallová je přirozeně se vyskytující antioxidant v borůvkách, který může mírnit zánět v těle, včetně žaludku. Účinkuje tak, že pomáhá vyvážit bakteriální hladiny ve střevě, může optimalizovat trávení, snižuje nepohodlí, křeče a nadýmání, a zmírňuje příznaky zácpy a průjmu.

Účinky na imunitní systém: Imunitní systém může být posílen jednak přítomností vitamínu C a antokyanem v borůvkovém čaji. Vitamín C stimuluje produkci bílých krvinek a působí jako antioxidant, zatímco antokyan bude vyhledávat volné radikály, aby je zneutralizoval ještě před tím, než mohou přimět buňky mutovat nebo podstoupit apoptózu.

Účinky na oči: Přítomnost vitamínu A v borůvkovém čaji znamená, že tento bylinný nápoj může pomoci ochránit a posílit i oči. Je známo, že vitamín A působí jako antioxidant , zejména v obraně proti makulární degeneraci sítnice a zpomaluje nástup šedého zákalu.

Účinky na ledviny: V tomto čaji se nalézá kyselina ellagová, což je polyfenolický antioxidant, který pomáhá detoxikovat močový měchýř, tedy jeho stěny, tím, že zvyšuje kyselost moči. Kromě toho, tato aktivní složka borůvkového čaje může snížit hladinu oxalátů v těle, což může omezit vznik ledvinových kamenů.

Účinky na diabetes: O čaji z borůvky je známo, že snižuje úrovně krevního cukru optimalizací funkce slinivky břišní. Zvyšuje sekreci inzulinu a zlepšuje inzulínovou rezistenci v těle. Pro ty, kteří trpí cukrovkou nebo mají vysoké riziko vzniku tohoto stavu, tento lahodný čaj funguje zároveň jako preventivní opatření.

Účinky na kosti: Borůvkový čaj zvyšuje hustotu kostí a snižuje riziko vzniku osteoporózy. Přestože obsah minerálů v borůvkovém listí není velký, postačuje k tomu, aby lidské tělo dosáhlo zdravého zvýšení příjmu minerálních látek.

Účinky na krevní oběh: Čaj z borůvky obsahuje železo a vápník, který může zlepšit vychytávání železa z trávicího systému. Železo je klíčovou součástí červených krvinek a jeho dostatek znamená lepší okysličení tkání, které potřebují obnovu nebo opětovný růst. Zlepšená cirkulace může také zvýšit hladinu energie a zabránit příznakům chudokrevnosti - anémie.

Rakovina: Borůvky se staly známé jako super-potravina kvůli jejich účinku na rakovinu. Z velké části je to kvůli antokyanům nacházejících se v těchto bobulích a listech borůvčí, ze kterých se dělá tento čaj. Pravidelné pití borůvkového čaje může znatelně snížit riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsu, plic a rakoviny děložního čípku, a to díky kyselině gallové a dalším antioxidantům obsaženým v tomto čaji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Na odvar z Aloisie potřebujete 3 lžičky suchých listů z Aloisie, které se smíchají se 3/4 litru studené vody. Nechte asi 20 minut listy trochu nasát studenou vodu a potom povařte 3 minuty a pak sceďte. Čaj z Aloisie se pije v průběhu celého dne. Z Aloisie připravený čaj je velmi osvěžující a lahodný s nádechem exotiky a hodí se pro každou příležitost.

Zdroj: článek Aloisie trojlistá

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jak si vyrobit borůvkový čaj
Příprava domácího borůvkového čaje je jednoduchá a rychlá. Budete potřebovat pouze sušené borůvkové listí, horkou vodu a přírodní sladidla, jako je med nebo cukr, pokud je to nutné. Mnozí lidé dělají borůvkový čaj jen ze samotných bobulí, ale listy jsou také účinné zdroje živin a jako bonus dokonce obsahují malinké množství kofeinu. Sušené borůvkové listy lze zakoupit ve většině obchodech s přírodními léčivými prostředky. Listy si můžete nasbírat i v přírodě a usušit je.

Recept

2-3 čajové lžičky sušených listů borůvek
2 šálky filtrované vody bez chlóru
1 lžička medu nebo cukru, podle chuti

Postup
Na začátku je třeba přivést vodu k varu a pak odstavit, aby nevřela. Vroucí voda neutralizuje některé antioxidanty, a to je škoda. Přidejte borůvkové listy a nechte po dobu 10-15 minut luhovat. Poté přeceďte a přidejte med nebo cukr, pokud je to žádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Co Aloisie trojlistá obsahuje?

Latinský název této rostliny je Aloysia Triphylla a obsahuje zejména silici obsahující citral, limonen,nerol, cineol, ethyl-eugenol, geraniol, dipenten, carvon, linalol, citroneol, alfa a beta pinen, verbalin, taniny, flavonoidy a to vše jako bioaktivní přírodní látky.

Zdroj: článek Aloisie trojlistá

Příběh

Ve svém příspěvku ŠÍPKOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Quonax.

Šípky ale obsahují spoustu osinek, o kterých jsem slyšel, že jsou docela nebezpečné pro žaludeční sliznici. Když se šípkový čaj přecedí přes normální ceďáček, tak se tak úplně neodstraní. Řešíte nějak tuhle okolnost, nebo osinky ve skutečnosti nevadí?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Šípkový čaj příprava

Detoxikační čaje a hubnutí

Jak již bylo řečeno, detoxikační čaje mohou jednoduše a poměrně levně podpořit hubnutí. Pitný režim by se měl dodržovat, tak si místo sladkých nápojů dopřejte šálek zdravého čaje, který nejen osvěží, ale pomůže i se shazováním přebytečných kilogramů. Do čaje můžete přidat skořici, kardamon, zázvor nebo citron, neboť obsahují éterické oleje, jež působí pozitivně na nervovou soustavu. Jednotlivé druhy čajů by se měly pravidelně střídat.

Čaj PU-ERH

Čaj PU-ERH je čínský červený čaj, který bývá považován za univerzální lék dodávající tělu energii. Tento čaj se často používá při hubnutí, jelikož podporuje spalování tuků, reguluje látkovou výměnu a pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu v krvi.

Čaj MATÉ

Čaj MATÉ je oblíbený na celém světě. Jedná se o jihoamerický čaj ze sušených listů a větviček cesmíny paraguayské, jenž představuje dobrou volbu pro ty, kdo chtějí zhubnout. MATÉ má výborné detoxikační účinky, potlačuje pocity hladu a upravuje trávení.

Čaj VIDANGA

Čaj VIDANGA se připravuje ze směsi himálajských bylin. Tomuto čaji se již po staletí připisuje léčivá síla a i on pomáhá při redukci hmotnosti: snižuje chuť k jídlu, reguluje proces zažívání a odbourává tukové buňky. Proto je vhodné ho užívat při redukčních dietách.

Čaj HANNASAKI

Čaj HANNASAKI působí pozitivně na celkové zdraví jedince, a dokonce má prý schopnost harmonizovat životní energii jin a jang. Co se týče jeho účinků, čaj je bohatý na minerální látky, snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi, posiluje imunitní systém, detoxikuje organismus a odbourává tukovou tkáň.

Čaj LAPACHO

Čaj LAPACHO pochází z Jižní Ameriky (je to čaj Inků) a připravuje se z vnitřní kůry stejnojmenných stromů. Čaj LAPACHO podporuje trávení a látkovou výměnu, odstraňuje z těla škodlivé látky a posiluje činnost vnitřních orgánů. Tento čaj můžete pít celý den, protože neobsahuje kofein.

Čaj ROOIBOS

Čaj ROOIBOS je jihoafrickým národním nápojem, který má červenohnědou barvu a charakteristickou sladkou chuť. Čaj snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi a má též příznivé účinky na trávení.

Zdroj: článek Detoxikační čaj

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOROVÝ ČAJ NA NACHLAZENÍ A JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, chtěla bych vědět jak často a dlouho se muže užívat čerstvý zázvor jako čaj. A jestli jsou možné při dlouhodobém užívání zdravotní problémy (jako pocení, zvýšený krevní tlak a mdloby).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně lze říci, že zázvorový čaj nemá vážné nežádoucí účinky. Bezpečné množství zázvoru jsou 4 gramy denně.
Mnoho lidí si myslí, že zázvor může zvýšit produkci žluči, ale žádný vědecký důkaz o tomto účinku nikdy nebyl zaznamenán. Přesto se vždy poraďte se se svým lékařem dříve, než budete používat zázvorový čaj, máte-li v anamnéze problémy žlučníku.
Další možný menší vedlejší účinek pití zázvorového čaje je pálení žáhy nebo žaludeční nevolnost. Je to podobné, jako když budete jíst chilli nebo jiná kořeněná jídla. Dále může existovat alergie na zázvor, která se projeví jako vyrážka nebo nepříjemný pocit v ústech nebo v břiše po požití zázvorového čaje.
Zázvor může snížit krevní tlak, takže můžete pociťovat motání hlavy jako vedlejší efekt. Zázvor také obsahuje salicyláty - chemikálie obsažené v aspirinu, který působí jako lék na ředění krve. To může způsobit problémy pro lidi s poruchami srážlivosti krve. Tyto účinky se ale projeví, jen když zkonzumujete mnohem více zázvoru, než doporučených 4 g denně.
Závěrem lze říci, že příliš mnoho čehokoliv - i něčeho přirozeného - může způsobit problémy. Ale pokud jste celkově v dobrém zdravotním stavu a máte ráda elán, ktery zázvor poskytuje, pít čaj z něj se bát nemusíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zázvorový čaj na nachlazení a jeho užívání

Kopřiva při detoxikaci

Kopřiva se nejčastěji podává ve formě odvaru nebo nálevu. Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus a zároveň působí proti chudokrevnosti, dále působí jako antirevmatikum, protizánětlivě, dezodoračně a urychluje hojení ran. Kopřivová droga také účinkuje jako kardiotonikum, antidiabetikum (při lehčích formách cukrovky, kdy ještě není nutné píchat si inzulín), protiprůjmově, antivirově (zejména proti virům chřipky), podporuje činnost slinivky a vaječníků, pomáhá při bronchiálním astmatu, působí močopudně, zastavuje krvácení, zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů, osvědčila se i při chorobách jater, žlučníku a ledvin i jako prostředek podporující tvorbu mateřského mléka, kořene se užívá zejména zevně proti vypadávání vlasů (hrst kopřivových kořenů se 10 minut vaří v 0,5 l vinného octa a takto získaný odvar se denně vtírá do pokožky hlavy), samčí květy údajně zvyšují plodnost mužů.

Rostlina se suší se co možná nejrychleji ve stínu, při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 50 °C. Listy obsahují množství chlorofylu (až 1 %), asi 15 % minerálních látek, z nichž důležitý je zejména hořčík, dále karotenoidy, flavonoidy, organické kyseliny, již výše uvedené aminy, acetylcholin (asi 1 %), histamin (asi 0,5 %) a serotonin (asi 0,02 %), sacharidy (například arabinózu, galaktózu, glukózu, manózu), vitamíny (například B2 a zejména v mladých listech vitamín C), aminokyseliny, glukoniny (ty snižují hladinu krevního cukru), třísloviny (které „zastavují krvácení“), fytoncidy, kyseliny šťavelovou, mravenčí, octovou, pantotenovou (B6), křemičitou (která má zřejmě močopudné účinky) a další látky.

Čaj a jeho účinky

Kopřivový čaj pomáhá k celkovému pročištění organismu, posiluje cévní systém a pomáhá proti revmatickým bolestem. Čerstvá vylisovaná šťáva z mladých kopřiv pročistí krev a zbavuje stresu. Dva šálky mladých kopřiv se rozmixují v malém množství vody a přefiltrují. Užívají se tři týdny dvě lžíce denně.

Kopřivový čaj působí na organismus velmi komplexně, a proto jeho specifické účinky v podstatě zůstávají v pozadí za celkovým zlepšením tělesného stavu. Využívá se pro zvýšení vylučování moči a odpadních látek v ní rozpuštěných, mírně stimuluje játra k detoxikaci metabolitů a k případnému vyloučení jejich nelikvidovatelné části do žluče, stimuluje práci slinivky i sleziny svými enzymy a v trávení se chová nejen stimulačně a peristalticky, ale také protizánětlivě. Kopřiva podporuje hojivé procesy kdekoliv v těle do té míry, že se nedoporučuje při většině rakovin, mimo rakoviny žaludku a leukémie, kde naopak mimořádně účinně podporuje základní terapii. Také podporuje krvetvorbu a tvorbu mléka kojícím, čistí krev od dusíkatých látek při revmatismu a aktivuje slinivku při zvýšeném cukru až diabetu. Pomáhá při alergiích a ekzémech, čistí cévy od aterosklerotických změn, snižuje krvácivost, pomáhá proti hemoroidům, odstraňuje náchylnost k prochlazení, snižuje zahlenění v trávicím traktu, zvyšuje obsah železa v krvi a je to v podstatě takový univerzální, veskrze „opravářský“ čaj, který se dá popíjet vcelku pravidelně a velmi dlouhodobě.

Čaj

Postup: 1 čajová lžička drogy na šálek vody, podává se 3x denně.

Jak dlouho pít kopřivový čaj

Názory se stále různí. Bylinkáři ho doporučují pít dlouhodobě. Stručně řečeno, žádný bylinkový čaj by se neměl používat déle než měsíc. Optimální je po třech týdnech si udělat alespoň týdenní pauzu. Klidně se dá poté znovu pokračovat. Pauzy jsou důležité právě proto, aby se s jednostranným působením bylin mohl organismus srovnat.

Doporučuje se nepít čaj celý den, ale stačí 2–3 šálky denně. Po kopřivovém čaji budete hodně běhat na malou.

Nežádoucí účinky

Čaj odvodňuje, ale údajně prý při velké konzumaci vyplavuje vápník z kostí a připravuje tělo o draslík. Nepředpokládá se ovšem, že by člověk vypil kopřivového čaje denně pět litrů, protože u kopřivy (stejně u jakékoliv další bylinky), je dobré dělat v pití čaje i pauzy. Platí zde jako ve všem pravidlo: všeho s mírou.

Kopřivový čaj na vlasy

Kopřiva dvoudomá slouží nejen jako zdravý čaj na pročištění těla od škodlivých látek, které se denně hromadí v našich tělech, ale dá se využít i na zkrášlovací účely. Pokud vás například trápí mastné nebo řídké vlasy, tak si můžete pomoci díky levné a přírodní možnosti – kopřivovému odvaru.

Pokud si chcete zlepšit vlasy kopřivovým odvarem nebo kopřivovým zábalem, měli byste je aplikovat alespoň 2krát týdně, klidně si můžete vtírat a masírovat pokožku hlavy kopřivovým odvarem (ne šamponem) i každý den, účinek bude rychlejší a efektivnější. Kopřivový odvar můžete i pít , čímž podpoříte pročištění organismu.

Zdroj: článek Nežádoucí účinky kopřivy dvoudomé

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ NA ČAJ Z BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.Bubník.

Jaké jsou zkušenosti s užíváním čaje z listů borůvky
Kolikrát za den by se měl pít
Zda může být lupení z kanadské borůvky nebo jenom z klasické,která roste v našich podmínkách
Jaké množství se dává třeba na 1/2 l vody a jak dlouho se louhuje
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nežádoucí účinky borůvkového čaje
Borůvkový čaj má velmi málo vedlejších účinků a jsou omezeny téměř výlučně na gastrointestinální problémy a vzácné alergické reakce. Nicméně všichni by měli být před přidáním borůvkového čaje ke svému zdravotnímu režimu poněkud opatrní.

Žaludeční problémy - Mezi vedlejší účinky borůvkového čaje patří žaludeční nevolnost, poruchy trávení, průjem nebo nevolnost, ale to jen pouze tehdy, když se ho pije nadměrné množství. Když se borůvkový čaj pije s mírou, maximálně 3 šálky za den, tak se tyto tyto nežádoucí účinky nedostaví.

Alergická reakce - Alergické reakce na borůvky jsou vzácné, ale můžou se přihodit. Tato alergie se typicky projevuje jako otok rtů, jazyka nebo dásní, stejně jako kožní podráždění, zarudnutí, otok a svědění. Pokud se některý z těchto příznaků objeví po vypití tohoto čaje, ihned ho přestaňte používat.

Těhotenství - Tento čaj je plný životně důležitých živin pro zdraví, ale také má silné účinky na tělo a na celkové zdraví. Při kojení nebo během těhotenství je třeba se vždy poradit se svým lékařem o aktuálním zdravotním stavu před přidáním borůvkového čaje do jídelníčku.

Zdroj: příběh Dotaz na čaj z borůvek

Účinky

Proč žahnutí kopřivou pálí? Je to proto, že listy a stonky kopřivy mají jemné chloupky, které při kontaktu uvolňují dráždivé chemické látky, které obsahují směs histaminu, acetylcholinu a serotoninu. Právě tato kombinace způsobuje krátkodobé popálení kůže.

Čaj z kopřivy dodá vašemu tělu svěžest a energii. Pokud máte možnost sběru čerstvé byliny, je dobré si ji nasušit do zásoby. Každý šálek čaje z kopřivy obsahuje vitamíny A, B a K, riboflavin, niacin, kyselinu listovou, sacharidy (71,33 %), tuky (2,36 %), proteiny (25,8 %), nadto je bohatý na minerály, jako je vápník, železo, draslík, fosfor, mangan, zinek, měď a hořčík.

Využití:

Prevence ledvinových kamenů a podpůrný prostředek při léčbě infekce močových cest

Čaj z kopřivy je přírodní diuretikem, které umožňuje správné proudění tekutiny v ledvinách a močovém měchýři, čímž se zabrání vzniku ledvinových kamenů. Kopřivový čaj může odplavit toxiny z močových cest a také podporovat léky používané k léčbě infekce močových cest.

Působí jako přírodní lék, který zmírňuje bolesti při zánětu kloubů a svalů

Kopřiva se používá od nepaměti k léčbě artritidy. Zevní aplikace extraktů z listů kopřiv může vést k úlevě od bolesti kloubů. Pokud zevní aplikaci zkombinujete navíc s pravidelnou konzumací čaje z kopřivy, může vám být snížena dávka nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID).

Léčba ekzému a dalších kožních onemocnění

Pití kopřivového čaje pomáhá odplavit toxiny z těla, což pomáhá při léčbě ekzému.

Přírodní lék na alergie

Kopřivový čaj napomáhá léčbě alergií. Kopřiva přispívá ke snížení množství histaminu v těle a tak brání reakci na alergen. Lékaři předepisují lyofilizovanou kopřivu u senné rýmy.

Léčba benigní hyperplazie prostaty (BPH)

Kořen z kopřivy se používá v Evropě k léčbě BPH. Laboratorní studie ukazují, že kopřiva může fungovat jako finasterid (lék používaný k léčbě BPH), neboť díky její konzumaci dochází ke zpomalení množení buněk prostaty, i když se nesnižuje velikost prostaty. Vědci si nejsou jisti, jakým mechanismem kopřiva zmírňuje příznaky BPH, takže jsou nutné další výzkumy v této oblasti.

Všelék pro ženy

Kopřivový čaj je bohatý na železo a pomáhá tak bojovat proti anémii. Těhotné ženy by měly pít čaj z kopřivy, aby zabránily krvácení a posílily plod. Kopřiva rovněž obsahuje látku, která stimuluje produkci mléka u kojících matek. Mladé ženy mohou pít kopřivový čaj také při nadýmání a křečích, které doprovázejí menstruační cyklus. Kopřiva snižuje i riziko výskytu myomů, reguluje menstruaci a zabraňuje příznakům menopauzy.

Trávení

Pití kopřivového čaje vede k úlevě při poruchách trávení, při nevolnosti, plynatosti, kolitidě a celiakii. Velmi dobře dezinfikuje střevo od parazitů.

Snižuje hladinu cholesterolu v krvi

Kopřiva obsahuje beta-sitosterol, který pomáhá při vstřebávání cholesterolu v těle, čímž zajišťuje zdravé srdce a cévy.

Udržuje správnou buněčnou strukturu

Kopřiva je bohatá na flavonoidy, jako quercetin, které mají antioxidační vlastnosti. Kopřivový čaj tedy pomáhá chránit DNA a buněčné membrány před poškozením volnými radikály.

Prevence cukrovky a problémů s krevním tlakem

Pití kopřivového čaje snižuje krevní cukr a tím upravuje hodnoty glykémie. Díky svým diuretickým vlastnostem pomáhá udržovat krevní tlak.

Snižuje vnitřní krvácení

Pití kopřivového čaje vede ke zmírnění děložního krvácení, krvácení z nosu a krvácení do střev. Můžete jej také použít k léčbě drobných modřin.

Ústní hygiena

Kdo má problémy se zánětem dásní, výskytem zubního plaku, zápachem z úst a vředů v ústech, může si pomoci kopřivovým čajem, který se používá jako ústní voda.

Tento bylinný všelék představuje řešení pro téměř všechny zdravotní potíže. Kopřivy lze použít jak ve formě mastí na zevní použití, tak jako čaj. Ten si připravíte tak, že 2 lžičky sušených listů kopřivy necháte louhovat ve ¼ l vroucí vody po dobu 5 až 10 minut. Tento čaj můžete dochutit limetkou a medem.

Zdroj: článek Kopřiva

Příběh

Ve svém příspěvku ŠALVĚJOVÝ ČAJ PŘÍPRAVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Dobrý den, prosím vás, jak dlouha musí být pauza u pití šalvějového čaje? Týden pít a týden pauza?? Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Šalvějový čaj příprava

Recept na čaj

Čaj z rýmovníku tlumí bolest hlavy, uvolňuje ucpané nosní dutiny při rýmě a účinkuje při kašli. Čaj je vhodné připravovat z čerstvých listů.

Čaj z rýmovníku

Postup: Natrhejte a omyjte čerstvé lístky. Na přípravu čaje do jednoho hrnku postačí jeden list rostliny, listy jsou totiž vcelku velké a jejich aroma i obsah látek jsou dostatečné. Zalijte horkou vodou a nechte několik minut louhovat, poté může okamžitě popíjet. Čaj krásně voní. Trápí-li vás chrapot nebo kašel, oslaďte si jej medem a brzy se vám uleví.

Užívání

Rýmovník má schopnost zlepšovat zdraví pokožky, detoxikovat tělo, ochránit nás před nachlazením, ulehčit od bolesti spojené s artritidou, zmírnit stresové napětí a úzkosti, navíc působí jako prevence některých druhů rakovin a optimalizuje zažívání. Nejvyhledávanější částí této rostliny jsou listy. Ty se dají používat k ochucení masa a zeleninových pokrmů. Sušené listy jsou vhodné do polévek či dušeného masa, sušení je ale velkým problémem. Éterické oleje extrahované z listů se dají použít k ošetření kůže. V místnosti, kde se rostlina nachází, se prokazatelně lépe dýchá. Silice, které se z rýmovníku odpařují, odpuzují mouchy, komáry, moly, mšice a jiný hmyz.

Pro děti

Pokud děti trápí nachlazení, bolesti v krku, ucpaný nos nebo zánět vedlejších nosních dutin, můžete jim z listů uvařit čaj. Sloučeniny obsažené v bylince silně podporují vykašlávání a vylučování hlenu z dýchacích cest. Čaj také stimuluje pocení, což pomáhá odstranit toxiny přes kůži a urychlit proces obnovy. Rýmovník může pomoci zlepšit imunitní systém tím, že zabrání bakteriím a jiným patogenům v jejich rozvoji v trávicím traktu. Rýmovník lze využít i zevně na štípance. Bylinka obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které mají schopnost snížit zarudnutí a otok, a zároveň eliminují svědění a podráždění.

Pro dospělé

Dospělí mohou rýmovník využít na rýmu, na bolesti krku, stačí jen rozžvýkat jeho listy. Dalším využitím rýmovníku je použít bylinky k ošetření pleti. Rýmovník dokáže vyléčit ekzém či psoriázu.

Esenciální olej z rýmovníku zlepší průběh artritidy, což může být důležité pro sportovce nebo osoby s osteoporózou, kteří podstupují pravidelnou zátěž kloubů a kostí.

Rýmovník obsahuje kyselinu askorbovou, která posiluje imunitní systém, zatímco kartenoidy a vitamín A zlepšují zdraví očí. Snižují oxidační stres v očích a zabraňují makulární degeneraci.

Rýmovník má rovněž pozitivní vliv na léčbu rakoviny prsu. I když jsou studie ještě na samém počátku, nejnovější zprávy ukazují, že antioxidační schopnosti této bylinky, stejně jako obsah omega-6 gama-linolenové kyseliny, jsou účinné při zpomalení šíření rakoviny prsu. Vědci zároveň objevili pozitivní účinky při léčbě rakoviny prostaty.

Minerální a organické látky v rýmovníku působí mírně sedativně, díky čemuž je tato bylina ideální na přípravu čajů proti stresu a úzkosti. Zklidňující účinky rýmovníku pomáhají navodit i klidný a zdravý spánek.

Rýmovník je i účinné diuretikum a pomáhá tělo čistit od toxinů tím, že stimuluje močení. To také snižuje přebytečné množství soli, tuku a vody v těle a díky tomu udržuje chod ledvin a lymfatického systému bez problémů. Bylinka pomáhá odstraňovat ledvinové a žlučové kameny.

Rýmovník se dále používá proti bolestem žaludku a ke zmírnění syndromu dráždivého tračníku. Bylinka dokáže také regulovat zažívání a zklidnit zánět žaludku. Nejlepším způsobem, jak bylinku využít na tyto potíže, je připravit si z ní čaj.

Rýmovník stimuluje pocení, což také pomáhá odstranit toxiny přes kůži a urychlit proces obnovy.

Zdroj: článek Recept na čaj z rýmovníku

Příběh

Ve svém příspěvku ZELENÝ ČAJ A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Zelený čaj je už dlouho proslavený jako bohatý zdroj antioxidačních polyfenolů. Nové studie k tomu ukazují, že aktivní složka katechin dokáže také nastartovat metabolismus. Vědci provedli řadu výzkumů a zjistili, že ti, kteří pijí zelený čaj, zhubli více.
Nejdůležitější antioxidant, který najdete v zeleném čaji, se jmenuje EGCG. Je skvělou prevencí proti rakovině, nemocem srdce a cév. Vhodná dávka je 90 miligramů denně, což jsou čtyři šálky teplého zeleného čaje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Olbrichová.

DOBRÝ DEN RÁDA BYCH CHTĚLA VYSKOUŠET ZELENÝ ČAJ NA HUBNUTÍ PROSÍMVÁS KOLIK STOJÍ?

Zdroj: příběh Zelený čaj a hubnutí

Čaj na spalování tuků

Většina lidí pije zelený čaj kvůli jeho jedinečné chuti a vůni. Pokud nahradíte nápoje s vysokým obsahem kalorií právě tímto čajem, pomůže to snížit váš denní příjem kalorií, zhubnout a spálit přebytečný tělesný tuk. Na mnoha webových stránkách jsou i různé recenze zaměřené na toto téma.

Laboratorní studie a studie na zvířatech potvrzují, že některé druhy čajů pomáhají nejen při hubnutí a odbourávání tuků, ale brání též tvorbě nových tukových buněk (spalovač tuků). Toto tvrzení je však nutné podpořit dalšími studiemi. Některé druhy čajů obsahují vysokou koncentraci zdraví prospěšných účinných látek, jako jsou flavony nebo katechiny, které rovněž pomáhají při hubnutí.

Jeden až dva šálky zeleného čaje denně jsou v kombinaci se zdravými stravovacími návyky a dostatkem pohybu tou nejlepší věcí, kterou můžete udělat, pokud potřebujete zhubnout, udržet si tělesnou hmotnost ve zdravém rozmezí a spálit škodlivý břišní tuk.

Čaje podporující hubnutí jsou v populaci oblíbené a z recenzí vyplývá, že nejlepším spalovačem tuků je, jak již bylo v úvodu zmíněno, právě zelený čaj, který obsahuje velké množství antioxidantů zvaných katechiny, které pomáhají při hubnutí a spalování tuků. Dále je to čaj Pu-erh, který účinně pomáhá při hubnutí, a navíc snižuje cukr a triglyceridy v krvi. Klasický černý čaj je bohatým zdrojem flavonů a je spojován s kladnými účinky na hubnutí, index tělesné hmotnosti a obvod pasu. Také čaj Oolong pomáhá snižovat tělesnou hmotnost a spalovat tuky, protože účinně zrychluje metabolismus a podporuje odbourávání tuků. Rovněž výtažek z bílého čaje pomáhá při hubnutí a spalování tuků. Nicméně se u tohoto čaje musí provést další studie na lidech, aby se jeho účinky ověřily. Bylinkové čaje, zázvorový čaj, ibiškový či šípkový čaj, včetně čaje Rooibos, ty všechny pomáhají při hubnutí a spalování tuků.

Zdroj: článek Zelený čaj na hubnutí

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Slavomír Růžička.

Dobrý den,

v posledních dnech jsem brouzdáním po internetu navštívil Vaše stránky a přiznám se,že mi hodně zaujaly.
Je mi 59 let a mám potíže s diabetem II.typu.
Protože jsem potravinářský technolog-tak proto chemii v potravě pokud možno nemusím a snažím se hledat přírodní zdroje a varianty.
Zaujal mne Váš skořicový nápoj a chci ho zkusit.
Mám ale jeden dotaz-je-li to možné.V receptu je uváděn pytlíček černého čaje,ale pak je,že tam být nemusí.Chci se zeptat,zda ten čaj můžu skutečně vynechat či ne.Pokud by tam ten čaj být nemusel,tak ten litr vody by se mohl počítat do příjmu vody pro organismus.Protože černý čaj tělo odvodňuje a do bilance vody se nezapočítává.
Možná je to kvůli chuti.

Mohu poprosit o odpověď ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den pane Růžičko, černý čaj je v receptu na skořicový nápoj použitý skutečně jen pro lepší chuť a také pro povzbuzení. Když černý čaj vynecháte, tak docílíte nápoje, který neodvodňuje a dá se v plném svém objemu započítat do pitného příjmu. Vyvarujte se různých nahrazení černého čaje například šťávou z citrónů nebo jiného ovoce, neboť by se tím narušila zásaditost nápoje. Ale to Vy, jako potravinářský technolog, určitě dobře víte :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Skořicový nápoj

Zelený čaj a bobkový list

Bobkový list není cílený pomocník při hubnutí, takže jeho konzumací určitě nezhubnete. Pročišťuje však tělo, podporuje trávení a doplňuje vitamíny a minerální látky do organismu, který je pak zdravější. Bobkový list můžete konzumovat i během hubnutí přidáním do různých jídel. Nejčastěji se bobkový list používá k pečenému masu, do polévek, rýže, zavařenin nebo se z něj vaří čaj.

Recept

Ingredience: 15 ks bobkových listů, 1 lžička zeleného sypaného čaje, 3 dl vody; malý hrnec

Postup: Do hrnce vložte bobkové listy a zelený čaj, zalijte je vodou a dejte vařit. Když voda začne vřít, tak ji nechte vařit cca 12 minut. Potom čaj vypněte a nechte louhovat další tři hodiny. Po třech hodinách přeceďte čaj a odstraňte bobkové listy a sypaný zelený čaj. Vylouhovaný čaj pijte pomalu a postupně během celého dne. S touto kúrou je nejlépe začít od 7 či 8 hodin ráno a pokračovat postupně až do večera do 19. či 20. hodiny.

Doporučení: Tento čaj nesmíte vypít najednou! 1 menší doušek za 1 hodinu, ne více, nárazovým pitím si zředíte krev a může dojít ke krvácení. Takovou kúru zopakujte za tři dny, pak už pouze jedenkrát další týden a poté až za dva měsíce.

Zdroj: článek Zelený čaj na hubnutí

Recept na pečený šípkový čaj

Ingredience: 1 kg čerstvých omytých a osušených šípků, 1 kg jablek, 2 velké pomeranče, 2 citrony, 250 g třtinového cukru, 250 g cukru, badyán, skořice mletá, hřebíček

Příprava: Ovoce nakrájíme na menší kousky, šípky necháme vcelku a dáme do hlubokého pekáče. Citrusy oloupeme a vybereme z nich semínka, jinak čaj zhořkne. Zasypeme cukrem a přidáme koření. Vše promícháme. V troubě pečeme za občasného promíchání 35–45 minut, v případě potřeby přidáme vodu, aby se čaj nepřipaloval. Ke konci pečení přidáme 4 lžíce medu (můžete přidat i 1 dl rumu). Umyjeme skleničky, dáme je nahřát do trouby a nachystáme si omytá a vysušená víčka. Horký pečený čaj nalijeme do horkých skleniček, ihned zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Víčko chytne a pečený čaj tak nemusí být v ledničce.

TIP: Po otevření sklenice uchovávejte čaj v ledničce. Do hrnečku vždy dejte 2–3 lžičky čaje, zalijte je horkou vodou a pak už si jen můžete vychutnávat tu lahodnou vůni i chuť. Ovoce samozřejmě můžete sníst, ale šípky nejezte, protože obsahují vevnitř malé chloupky.

Zdroj: článek Šípkový čaj a Warfarin

Jak si správně připravit čaj na zrychlení metabolismu?

Tady pozor! Čaj dokáže zrychlit metabolismus, jen když ho budeme louhovat přesně 2,5 minuty od přelití vařící vodou! Jen takový čaj nám může přinést povzbudivé účinky ve formě kvalitního přírodního Theinu. A jen takový čaj dokáže zrychlit metabolismus v našem těle. Když budeme luhovat čaj kratší dobu, tak nebude mít žádné účinky. Naopak, když budeme čaj luhovat delší dobu, bude se hodit spíše na uklidnění žaludku a střev. Například na průjem je výborný neslazený a dlouho louhovaný černý čaj.

Zdroj: článek Čaj na zrychlení metabolismu

Zelený čaj se skořicí a bobkovým listem

Zelený čaj nemá žádné kalorie a sám o sobě je silným spalovačem kalorií. Mimo jiné jeho pravidelné popíjení brzdí chuť k jídlu, podporuje spalování tuků v oblasti břicha a způsobuje zvýšení spotřeby energie.

Skořice podporuje trávení, zlepšuje funkci inzulinu a zabraňuje zvýšenému ukládání tuků v těle. Kromě dalších účinků je také účinným afrodiziakem a zlepšuje stav pokožky.

Bobkový list dokáže výrazně pomoci při detoxikaci organismu a podporuje trávení.

Recept

Ingredience: zelený čaj (nejlépe sypaný), 1 celá skořice, 3 bobkové listy

Postup: Jednu polévkovou lžíci kvalitního zeleného čaje vložte do většího džbánu nebo hrnce a zalijte 8 dl vroucí vody. Přidejte 1 kus celé skořice a 3 bobkové listy. Čaj zakryjte a nechte louhovat 15 minut. Přeceďte a můžete pít.

Doporučení: Aby měl čaj skutečně hubnoucí účinky, vypijte 3 šálky denně. Připravte si nápoj ve větším množství najednou a pijte ho postupně. První šálek si dejte ráno na lačný žaludek, druhý můžete po snídani a třetí večer po posledním jídle. Čaj nepřislazujte.

Zdroj: článek Zelený čaj na hubnutí

Recept na šípkový čaj ze sušených šípků

Usušené šípky skladujte na dobře větraném místě. Nejprve je ideální jejich skladování v plátěném sáčku, a až si budete jisti, že jsou dokonale suché, můžete je přesunout do dobře uzavíratelné dózy. V příznivých podmínkách vám šípky vydrží uskladněné třeba i dva roky.

Příprava: Na šípkový čaj si šípky namočte na noc do vody (můžete je nechat namočené až 24 hodin). Potom tento výluh přiveďte k teplotě 80 stupňů (nevařte, protože byste zničili cenné látky) a následně přeceďte přes jemné sítko. Na přípravu je tento čaj sice pracnější než kupovaný, je však mnohem zdravější a také chutnější. Jestliže šípky nebudete mít čas louhovat, můžete je vsypat do vřelé vody a přibližně 30 minut povařit. Takový čaj bude chuťově podobný, některé látky se však teplem zničí.

Zdroj: článek Šípkový čaj a Warfarin

Lze používat šípkový čaj a Warfarin?

Užívejte jenom ty vitaminové přípravky, které neobsahují vitamin K. Nevhodné jsou i některé doplňky stravy obsahující rostlinné výtažky. Bez předchozí konzultace s lékařem, který vám předepisuje účinnou látku warfarin, neužívejte žádné vitaminové přípravky, doplňky stravy ani volně prodejné léky.

Bylinky zvyšující účinek warfarinu:

  • andělika čínská
  • česnek
  • ginkgo biloba – jinan dvoulaločný
  • papája
  • šalvěj
Bylinky snižující účinek warfarinu:
  • třezalka
  • ženšen
  • zelený čaj
  • bylinné čaje ze zelených listů

Šípky jsou plné vitaminu C (mnohem vyšší množství než například citrusové plody), obsahují také vitaminy B, minerální látky, flavonoidy a řadu dalších. Šípkový čaj výrazně posiluje imunitu a nervový systém. Působí příznivě také na metabolismus, má močopudné účinky a umí zabojovat i proti onemocněním dásní, například parodontóze. Šípkový čaj, jak již bylo uvedeno, obsahuje vitamín C, jehož se při užívání warfarinu doporučuje konzumovat cca 60 mg denně. Pokud tedy šípkový čaj nebudete pít na litry, tak jej pít v přiměřeném množství můžete.

Zdroj: článek Šípkový čaj a Warfarin

Černý čaj na vyšísované vlasy

Slunce může zvýraznit světlejší pruhy ve vlasech. Pokud se vám zdá toto šísování vlasů příliš viditelné, tak ho můžete změkčit pomocí čajového přelivu vyšísované vlasy. Nejprve si umyjete vlasy šamponem a poté teprve černým čajem, který jste si nechali vychladnout na příjemnou teplotu. Čaj necháte působit po dobu 5 minut a následně vymačkáte čajovou tekutinu z vlasů, neoplachujte ho a vlasy nechte přirozeně uschnout. Vlasy budou po čajovém přelivu znatelně, ale jen dočasně, tmavší a lesklejší. Výsledky barvení vlasů čajem záleží na druhu čaje, například čínský čaj udělá barvu tmavou, a cejlonský čaj zase spíše zlatavou. Čaj na vlasy by se dal nazvat také jako přírodní domácí barva na vlasy.

Zdroj: článek Léčivé účinky čaje v kosmetice

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš


aloisie množení
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
alopecia areata
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.