AMINOKYSELINY je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Esenciální aminokyseliny jsou ty aminokyseliny, které si naše (živočišné) tělo nedokáže dostatečně syntetizovat. Z aminokyselin, potažmo bílkovin, sestává pětina našeho těla. Největší podíl mají proteiny na stavbě svalů, kostí, kůže a jejích derivátů. Důležitost jejich výskytu v organismu nemá stejnou váhu jako nutná přítomnost kyselin neesenciálních.
Seznam
Aminokyseliny můžeme chápat různými způsoby. Budou-li se sledovat chemická názvosloví a vzorce, pak bude aminokyselinou jakákoli molekula s funkční skupinou karboxylovou (zbytkem karboxylové kyseliny, COO-) a aminovou (NH2). Nás však budou zajímat zejména proteinogenní aminokyseliny, jinak řečeno ty, které jsou v různých vzájemných kombinacích stavebním kamenem bílkovin v těle člověka a mají zásadní vliv na jeho metabolismus, respektive tvorbu svalové i kosterní hmoty a správnou funkci tělních soustav (například arginin na kardiovaskulární systém).
Aminokyseliny esenciální:
isoleucin
leucin
lysin
methionin
fenylalanin
threonin
valin
tryptofan
Aminokyseliny semiesenciální:
arginin
histidin
Aminokyseliny neesenciální:
alanin
asparagin
kyselina asparagová
cystein
kyselina glutamová
glutamin
glycin
prolin
serin
tyrosin
Tři vzácné aminokyseliny, selenocystein (Sec), pyrolysin (Pyl) a N-formylmethionin (f MET), se v organismu vyskytují zřídka: pyrolysin nalezneme převážně u prokaryot (bakterie, sinice), selenocystein se podobá cysteinu, nicméně obsahuje místo atomu síry selen, N-formylmethionin se vyskytuje pouze u některých bakterií.
Trávení aminokyselin logicky souvisí s trávením proteinů. To probíhá v žaludku a nejintenzivněji v tenkém střevě za pomoci enzymů, takzvaných proteináz neboli endopeptidáz, například pepsin nebo trypsin štěpí řetězce zevnitř, exopeptidázy od konců. Aminopeptidázy rozkládají aminové konce, karboxypeptidázy karboxylové. Vzniklé dipeptidy jsou štěpeny dipeptidázou. Dílčí aminokyseliny se vstřebávají do krve. Putují do jater, kde z nich vznikají takzvané labilní proteiny. Ty krví putují buď do tkání, kde jsou podle potřeby metabolizovány – neukládají se v organismu podobně jako sacharidy (cukry) a lipidy (tuky) – a jsou zcela odbourány (v močovinovém cyklu), nebo jsou využity k tvorbě proteinů či jiných látek (například kreatin nebo koenzym A).
Ve svém příspěvku TO SVEVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den, v článku se zminujete o alternativní léčbě rakoviny slinivky (byliny, aminokyseliny). Mohla bych poprosit o podrobnější informace?
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svevi.
Anona ostnitá je plod stromu graviola, a to je zázračný zabiják rakovinných buněk, 10000x silnější než chemoterapie. Účinně útočí na zhoubné buňky 12 typů rakoviny a zabíjí je, včetně rakoviny tlustého střeva, prsu, prostaty, plic a slinivky. O třech složkách je dokázáno, že jsou při zpomalování růstu rakovinných buněk 10 000 krát silnější než Adriamycin, běžně používané chemoterapeutické léčivo! A co navíc, na rozdíl od chemoterapie složky extrahované ze stromu graviola selektivně pronásledují a zabíjí pouze rakovinné buňky. Nepoškozují zdravé buňky!
Dále si přečtěte informace od MUDr. Warburga a Dr. Budwigové
Používejte: čínské houby, colostrum direct, aloe vera gel Sivera, breussova zeleninová směs, čaje protirakovinné - aspoň půl litr denně jednoho z čajů /šalvěj + meduňka + třezalka + máta/ s čajem z červeného lapacha/čaj Inků/, z pakostu smrdutého a Guduchi-nepálsky-vše k dostání v lékárnách, lněný olej + lněné semínko + 10 %tvaroh/silný alt. protirakovin. přípravek dle Dr. Budwigové, kličkový olej- denně 1-2polévkové lžíce /lze užívat současně s kefírem z tibetské houby, anone ostnitá, vitamin- B17 k dostání z Mexica, USA, náš preparát obsahuje zanedbatelné množství, enzymy - 1 až 2x ročně využívat Wobenzym 800mg 3x denně 10tbl půl hod před jídlem. Při zažívacích obtížích dop. tibetskou houbu k výrobě kefíru/snadné, levné, zharmonizuje mikrobiální systém střev a navrátí potřebnou chuť k stravování. Vždy alternativní léčbu konzultujte se svým lékařem.
Volné aminokyseliny ve stravě prakticky nenajdeme. Najdeme je pouze jako součást bílkoviny (ve vázané formě), proto nám z živočišných zdrojů poslouží především maso, vejce a mléčné výrobky. Výhodou živočišných bílkovin v porovnání s rostlinnými, je, že jejich zdroje obsahují vyšší podíl esenciálních aminokyselin neboli těch, které si tělo samo nedokáže vyrobit. Na druhou stranu je potřeba dávat pozor na nadměrný příjem tuků a cholesterolu, které se v živočišných zdrojích vyskytují společně s bílkovinami. U rostlinných zdrojů tyto problémy odpadají, navíc s nimi dostáváme do těla i potřebnou vlákninu a další blahodárné látky, proto jsou rostliny důležité.
Nevýhodou je, že v rostlinách nenajdeme kompletní zastoupení jednotlivých aminokyselin, snad s výjimkou sóji. Nejen pro sportovce je tedy důležité pečlivě hlídat vyvážený příjem aminokyselin a doplňovat je pomocí aminokyselinových přípravků. Využití jednotlivých aminokyselin je tak rychlejší a odpadá i složité štěpení bílkovinných komplexů. U silových sportů je jejich příjem doslova nezbytnou nutností.
Tělo potřebuje aminokyseliny ke svalovému růstu, k regeneraci po fyzické aktivitě, k ochraně před poškozením a odbouráváním svalové hmoty a v neposlední řadě také ke zvýšení svalového výkonu a zlepšení imunity. Většinu aminokyselin si dokáže lidské tělo vyrobit samo, existuje ale 11 kyselin, které si sami vyrobit nedokážeme (v určitém věku). Ty se nazývají esenciální neboli nezbytné. Tyto aminokyseliny musí být do těla dodávány společně s potravou a jedná se o leucin, fenylalanin, histidin, isoleucin, lysin, methionin, tyrosin, cystin, tryptofan, threonin a valin. Pro dospělého zdravého jedince je to tedy 8 aminokyselin.
Aminokyseliny chrání svalovou hmotu před poškozením. Leucin, isoleucin a valin (označované společně anglickou zkratkou BCAA – branched chained amino acids) patří mezi osm esenciálních aminokyselin, které musí být přijímány potravou, jelikož si je tělo neumí samo vyrobit. Ve spektru ostatních aminokyselin tvořících svalovou hmotu zaujímají BCAA až celou třetinu, proto by jejich doplňování pro vás mělo být samozřejmostí.
Ve kterých potravinách lze jednotlivé aminokyseliny nalézt:
V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .
Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.
Při přísně veganské dietě hrozí nedostatek aminokyselin, je tedy potřeba hlídat si příjem bílkovin z různých zdrojů. Například kombinace bílkovin z pšenice (málo lysinu) a bílkovin z luštěnin (málo methioninu) zajistí příjem esenciálních aminokyselin, ale celkový příjem bílkovin musí být vyšší než při stravě, která obsahuje kvalitnější bílkoviny. Aminokyseliny se v organismu neskladují, ty aminokyseliny, které nejsou hned zabudovány do vytvářených proteinů, jsou deaminovány a dusík v nich obsažený je vyloučen jako močovina. Proto nelze konzumovat potraviny bohaté na esenciální aminokyseliny do zásoby, příjem musí být pokud možno stálý.
Aminokyseliny jsou hlavní stavební jednotkou našich svalů, vlasů, pokožky a doslova každého vlákna v našem těle. Mohou ovlivňovat naši duševní pohodu, přispět ke stabilizaci nálady, a dokonce bránit bolesti. Hrají značnou roli v tom, zda se cítíme hladoví, nebo sytí, ospalí, nebo naopak odpočatí. S přibývajícím věkem se potřeba aminokyselin v lidském těle snižuje. Malé dítě potřebuje zhruba 8,5krát více aminokyselin než dospělý člověk, a to proto, že mladý organismus se vyvíjí a ke svému rozvoji potřebuje protein, jehož jsou aminokyseliny základním stavebním kamenem.
Methionin je esenciální (lidské tělo ji nedokáže syntetizovat, musí být do organismu dodávána s potravou), proteinogenní (bílkovinotvorná) aminokyselina. Jedná se o nejméně zastoupenou aminokyselinu, při jejímž nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin. Methionin je výchozí aminokyselina, která zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu.
Methionin se často používá proti vypadávání vlasů a při dalších podobných problémech.
Aminokyseliny lze doplnit i formou potravinových doplňků. Přípravky vhodné při vypadávání vlasů obsahují hlavně aminokyseliny cystein a methionin a vzájemně se liší pouze jejich obsahem a také obsahem dalších nutričně významných látek.
V naší poradně s názvem CO JE MSM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.
Dobrý den, nikde se nedočtu odkud je MSM, z čeho se vyrábí, nebo jak se dosáhne čistý MSM, prostě původ MSM
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
MSM je organická síra a obsahují ji aminokyseliny methionine a cysteine, které jsou běžně dostupné v přírodních potravinách, jako je maso a mléčná syrovátka. Prvotním zdrojem MSM jsou některé bakterie a řasy, které vypouštějí MSM do vzduchu. To se pak prostřednictvím deště dostane do půdy a odtud přes rostliny do potravního řetězce. Čisté MSM se extrahuje z biologických zdrojů pomocí náročné chemické technologie v domácích podmínkách neproveditné.
Z hlediska syntézy v těle člověka lze aminokyseliny rozdělit na dvě skupiny – esenciální a neesenciální. Esenciální aminokyseliny jsou takové, které si člověk (potažmo někteří zástupci fauny, například primáti či drůbež) nedokáže (dostatečně) sám vytvořit a které je tedy nutno přijímat v potravě. Pro každou živočišnou skupinu jsou přitom esenciální jiné kyseliny.
Ve svém příspěvku CO NA KREPATÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.
já bych použila na vlasy něco, co obsahuje olivový a avokádový olej, hydrolyzovaný keratin, hedvábné aminokyseliny, vitamin B5, esenciální mastné kyseliny. tyto látky zlepšují stav vlasů doplněním ztracených proteinů a napravením poškozených míst. Vytváří hladké a silnější vlasové vlákno. Na trhu je dnes řada výrobků. Já vyzkoušela masky a šampony od Aloxxi. Vlasy se změnily k nepoznání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Arginin a histidin jsou semiesenciální aminokyseliny – jejich syntéza není dostatečná pro podporu růstu. Jsou tedy esenciální jen pro děti a mláďata. Některé esenciální aminokyseliny mohou v těle vznikat, ale jen z jiných esenciálních aminokyselin, například metionin může být syntetizován z homocysteinu, ale na druhou stranu homocystein sám vzniká jen z metioninu.
V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.
již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.
Methionin je stejně jako všechny ostatní proteinogenní aminokyseliny součástí proteinů (bílkovin). Jeho kodon (kombinace tří bází v mRNA určujících druh aminokyseliny) je AUG, typický start kodon, kterým se začíná syntéza proteinu na ribozomu. Proto je methionin obvykle první aminokyselinou v proteinu, ke které se pak další aminokyseliny připojují. Methionin může sloužit pouze pro nastartování tvorby bílkovin, a proto bývá často její počátek s methioninem (formylmethioninem) při posttranslačních modifikacích odštěpen. To je také důvod, proč je methioninu v bílkovinách relativně málo. Methionin slouží jako donor methylové skupiny. V komplexu S-adenosylmethionin slouží jako koenzym mnoha methylačních enzymů (například při methylaci bází v DNA nebo methylaci při tvorbě takzvané čepičky mRNA). Methionin se uplatňuje především při tvorbě bílkovin v eukaryotických buňkách. Prokaryota (evolučně velmi staré organismy bez buněčného jádra) používají pro začátek translace modifikovaný methionin – formylmethionin.
Methionin vyživuje vlasy, nehty a pokožku, snižuje lámavost vlasů a nehtů, zlepšuje kvalitu a hustotu vlasů. Napomáhá také při snížení nadváhy a hladiny cholesterolu, podporuje regeneraci organismu po sportovním výkonu. Methionin působí rovněž jako antioxidant. Tato esenciální bílkovinotvorná aminokyselina zahajuje biosyntézu bílkovin, cysteinu, kreatinu a karnitinu. Při jejím nedostatku klesá výživná hodnota mnohých rostlinných bílkovin.
V naší poradně s názvem BOJ S CUKROVKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Mám cukrovku 2typu 8roku.Posledni rok ji mám hodně nestabilní.Picham si inzulín Humulin R a noční Lantus.Utoho nočního mám pocit že mě moc nepomáhá.Mam někdy ráno 17mol.Snazim se to paní doktorce vysvětlit,ale spíš mě to zvisila.Je to stejný.Snazim se večer málo večeřet.Nepomahato.Zeli kyseli,taky nic moc.Treba ho jim malé množství.Timto vás prosím o radu,pomoc.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšenou ranní glykemii můžete zkusit snížit jedním malým jídlem před spaním. Právě dlouhodobé několikahodinové hladovění během noci často zvyšuje hodnotu krevního cukru po probuzení. No a co je nejlepší jídlo před spaním? Správné jídlo před spaním by mělo obsahovat složené sacharidy, bílkoviny a jen málo tuku.
Komplexní sacharidy, jako jsou celá zrna, ovoce a zelenina, vám poskytnou stálý zdroj energie při usnutí.
Bílkoviny s malým množstvím tuku vám pomůžou udržet vydatný spánek po celou noc a udrží stabilní krevní cukr.
Tyto kombinace však mohou mít i další výhody.
Některé důkazy naznačují, že jídlo bohaté na uhlohydráty s vysokým glykemickým indexem před spaním můžou pomoci usnout. Je to proto, že sacharidy mohou zlepšit transport aminokyseliny tryptofanu, který může být přeměněn na neurotransmitery, které pak pomáhají navodit spánek. Stejný účinek může platit i pro potraviny bohaté na tryptofan, jako je mléko, ryba, drůbež nebo červené maso.
Některé důkazy také naznačují, že jídlo bohaté na tuk může zlepšit kvalitu spánku.
Tipy na noční občerstvení:
- jablko s arašídovým máslem,
- celozrnné sušenky a plátek krůtího masa,
- kombinace sýrů a hroznů.
Methionin je nepostradatelná aminokyselina vázaná v četných bílkovinách. V organismu se podílí na různých biochemických reakcích. Je prekurzorem jiné aminokyseliny, cysteinu, který napomáhá při ochraně před negativním životním prostředím. V přírodních přípravcích se často nachází v kombinaci s cholinem, podílí se na využití tuků a cholesterolu s inositolem, kdy snižuje hladinu cholesterolu. Má stejně jako cholin emulgující účinek. Této směsi se tedy úspěšně využívá při snižování hladiny cholesterolu a také při odbourávání tuků v redukčních dietách.
Methionin je součástí esenciálních aminokyselin, což jsou vázané nebo volné aminokyseliny obsažené v potravě a nezbytné pro zachování života. Patří rovněž mezi detoxikační aminokyseliny a stejně tak mezi antioxidační. Je zdrojem nezbytné síry. Methionin chybí v zelenině a v luštěninách. Dobrým zdrojem methioninu jsou však obilniny, ořechy, semena, ryby, vejce, jogurty a maso. Mezi základní způsoby využití patří pozitivní role při redukci nadváhy („spalovač tuků“), dále pomáhá chránit játra před toxickými látkami, je významným antioxidantem (chrání organismus před vlivem volných radikálů), hraje roli v syntéze kolagenu nebo například napomáhá zabránit lámavosti vlasů, rovněž je důležitý při regeneraci nehtů či pokožky. Bývá doporučován jako součást regenerace při náročných sportovních výkonech. A stále je používán jako farmaceutická surovina v lékárnách při přípravě plněných tobolek na lékařský předpis.
Jak je vidět, methionin působí v mnoha oblastech. Pomáhá řešit nejen problémy s vlasy, ale také potíže s nehty a pokožkou. Snižuje lámavost vlasů, zlepšuje jejich kvalitu a zvyšuje hustotu. Dále se užívá při řešení nadváhy a při vysoké hladině cholesterolu. Je rovněž oblíbený mezi sportovci, protože působí antioxidačně. Pokud ho máte v těle nedostatek, hrozí riziko poklesu vstřebávání rostlinných bílkovin.
V naší poradně s názvem PROTEINOVÉ PŘÍPRAVKY A PURINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,zajímalo by mě jestli se můžou při dně užívat proteinove přípravky,tedy i aminokyseliny,nebo jen syrovátkový protein a chia semínka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vše, co obsahuje aminokyseliny obsahuje i puriny a vytváří v těle kyselinu močovou. Když použijete proteinový přípravek, tak ten den omezte jiné potraviny s vysokým obsahem purinů jako je například maso. U proteinových přípravků se vyhněte příchuti čoko, protože kakao obsahuje extrémní množství purinů.
V anglicky mluvících zemích se údajně používá toto: PVT TIM HALL – jako „Private Tim Hall“ (private zde znamená vojín) Phenylalanine, Valine, Tryptophan; Threonine, Isoleucine, Methionine, Histidine; Arginine, Lysine, Leucine
Další dělení aminokyselin podle R řetězce:
alifatické: Gly, Ala, Val, Leu, Ile
s OH skupinou: Ser, Thr, Tyr
s atomy síry: Cys, Met
s kyselou skupinou nebo jejím amidem: Asp, Asn, Glu, Gln
zvýšení a zintenzivnění slunečního světla přes den;
absolutní tma v noci při spánku;
pravidelný osmihodinový spánek v noci – více i méně není vhodné;
doporučuje se horká koupel před spaním.
Množství melatoninu můžeme sami ovlivnit, a to zejména spánkem ve zcela zatemněné místnosti. Dále melatonin můžeme ovlivnit přirozenou cestou konzumací potravin rostlinného původu, jako jsou obilné klíčky, ovesné vločky, rýže, ječmen. Melatonin mohou zvýšit i potraviny s vyšším obsahem aminokyseliny tryptofan (aminokyseliny, která podporuje tvorbu melatoninu), což jsou dýňová semínka, mandle, tofu, mořská řasa Spirula, Cottage sýr. Byliny jsou také podstatným prvkem při podpoře tvorby melatoninu, a to především třezalka, šalvěj lékařská, kopretina řimbaba. Nejvíce melatoninu nám zaručí kostřava rákosovitá.
Naše evropská strava může za nedostatek selenu v lidském těle, protože tento stopový prvek je v našich půdách vzácný. Kvalitní proteiny kamutového zrna obsahují více rozpustných bílkovin (aktivní prvky, které usnadňují enzymatickou činnost klíčku) a tělo člověka více využije jednotlivé extrakty (základních aminokyselin) z kamutového proteinu, konkrétně lysinu a threoninu. Tyto aminokyseliny lidské tělo samo neumí produkovat, ale potřebuje je, aby byly schopné absorbovat další aminokyseliny. Pokud je člověk vegetarián, pak je to pro něj zvlášť důležité. Velkým přínosem je také pro děti, zejména pro jejich správný růst.
Pacientům s arytmií často prospívají potravinové doplňky s obsahem hořčíku, protože mnozí z nich mají tohoto minerálu nedostatek. Hořčík je životně důležitý pro koordinaci nervové a svalové činnosti srdečního svalu. Hloh je léčivka užívaná jako srdeční tonikum již celá staletí. Zvyšuje přítok krve do srdce, vydatnost srdečních stahů a upravuje srdeční rytmus. Rovněž koenzym Q10 pomáhá stabilizovat srdeční rytmus a může příznivě působit hlavně u lidí, kteří již dříve prodělali infarkt nebo trpí jiným srdečním onemocněním. Rozsáhlé studie byly provedeny ke zjištění účinku rybího tuku na srdeční onemocnění, první výsledky silně svědčí pro jeho schopnost zklidňovat arytmie. Srdeční rytmus mohou stabilizovat i další doplňky. Stopový prvek mangan pomáhá udržovat v dobrém stavu nervy. Aminokyseliny taurin a karnitin zlepšují zásobení srdce kyslíkem. Bylo zjištěno, že kozinec, užívaný v tabletách, tobolkách, tinktuře (30 kapek třikrát denně) nebo jako čaj, obsahuje různé látky, které stabilizují srdeční rytmus. Lékaři příležitostně předepisují i potravinové doplňky s draslíkem, aby zabránili arytmii, i když většině lidí stačí – a je to pro nás lepší – jíst dostatek čerstvého ovoce a zeleniny, abychom měli dostatečné zásoby tohoto minerálu.
Dávkování:
Hořčík: 400 mg dvakrát denně (neužívejte, máte-li nemocné ledviny)
Hloh: 100 až 150 mg výtažku třikrát denně
Koenzym Q10: 50 mg dvakrát denně (používejte při jídle)
Rybí tuk: jednu tobolku po 1 000 mg třikrát denně (diabetici nesmějí nikdy překročit stanovenou dávku)
Mangan: 20 mg každé ráno
Aminokyseliny: 1 500 mg L-taurinu dvakrát denně a 500 mg L-karnitinu třikrát denně (neužívat v těhotenství a při kojení)
Kozinec: 400 mg dvakrát denně. Čaj z kozince (astragalu) může pomoci stabilizovat srdeční rytmus, ale nepijte ho příliš často. Bylinné čaje jsou velmi účinné, proto omezte příjem na tři šálky denně.
Nesnášíte-li chuť kozince, zkuste jiné bylinné čaje nebo tinktury, například dřišťál obsahuje složky známé jako berberiny, které mohou také zmírňovat arytmii. Andělika obsahuje směs látek potlačujících poruchy srdečního rytmu, hloh a jinan (Gingko biloba) zlepšují přítok krve do srdce.
Zápach moči u dětí může být způsoben fenylketonurií. Jedná se o relativně vzácné vrozené onemocnění, které je spojené s poruchou metabolismu aminokyseliny fenylalanin. Moč dětí s neléčenou fenylketonurií nepříjemně ostře zapáchá, protože je v ní přítomna sloučenina fenylpyruvát.
Fenylketonurie je geneticky podmíněná porucha metabolismu aminokyselin fenylalaninu a tyrosinu. Nemoc má více forem, ale u všech jde v zásadě o to, že chemická reakce přeměny fenylalaninu na tyrosin, která má probíhat v našem těle, je z různých důvodů v různé míře zablokována. Jaké jsou důsledky této poruchy? Zaprvé v těle postiženého začne chybět aminokyselina tyrosin, která se nemůže výše uvedenou chemickou reakcí vytvořit. Zadruhé se začne hromadit aminokyselina fenylalanin, která se nemůže přeměňovat normální cestou na tyrosin. Fenylketonurie je z genetického hlediska autozomálně recesivně přenosná nemoc. Zjednodušeně řečeno to znamená, že průběh oné významné chemické reakce u každého člověka řídí dva geny a jeden z těchto genů odevzdává pak svému potomkovi. Jsou-li oba geny dotyčného v pořádku, je zdravý. Je-li jeden gen poškozený, je tento člověk zdravý přenašeč. Přenašeč se mu říká proto, že může svůj nemocný gen předat svému potomkovi. Když se sejde muž a žena oba přenašeči, je šance, že svému dítěti každý z nich předá svůj nemocný gen. Dítě s oběma geny nemocnými bude trpět příznaky, a bude tedy nemocné.
Projevy nemoci vycházejí z příčiny vzniku onemocnění. Při správně provedené prevenci by vůbec neměly vzniknout. Chybějící tyrosin je aminokyselina nutná pro vznik melaninu. Melanin je vlasový, kožní a oční pigment. Jeho nedostatek se projeví tím, že děti s fenylketonurií mají typicky modré oči, blonďaté vlasy a bledou kůži. Některé ze zplodin vznikajících při metabolismu hromadícího se fenylalaninu pronikají do moči a způsobují její zápach. Hromadící se fenylalanin se mění na jiné sloučeniny, které jsou toxické a mají neblahý vliv na vývoj dítěte, viditelné je zejména poškození vývoje mozku. Nemoc se začne projevovat zvracením, křečemi a abnormálními pohyby. Nejzávažnějším příznakem je však postupně vznikající mentální retardace. Jakmile k ní dojde, nedá se nic dělat. Narušení inteligence je již nevratné.
Jedinou možností, jak se dá léčit, je podávat speciální stravu, která obsahuje málo aminokyseliny fenylalaninu. Souběžně s tím se pravidelně měří koncentrace fenylalaninu v krvi nemocného a podle nich se hodnotí úspěšnost léčby. Dietu je nutné přísně dodržovat do 20 let věku. U lidí starších již vysoké hodnoty fenylalaninu mozek nepoškozují, v léčbě se přesto pokračuje doživotně. Existuje totiž jisté riziko, že vysok
Přípravek Vlasové hnojivo obsahuje aminokyseliny, zdroje keratinu představujícího základní stavební prvek vlasových buněk. Nejdůležitější jsou pro vlasy aminokyseliny obsahující síru, jako je methionin a cystin. Dále jsou v přípravku obsaženy vitamíny skupiny B, důležité pro růst a kvalitu vlasových buněk a jejich návrat k přirozenému stavu. Zvýšené dávky těchto minerálů zajišťují přirozenou kvalitu vlasů a vlasové pokožky zodpovědné za pevné uchycení vlasových cibulek.
Aloe vera nebo také aloe lékařská, či aloe pravá, je rostlina, kterou mnozí považují za zázrak či dar přírody nám lidem. Příznivé účinky Aloe vera na lidský organismus jsou totiž nesčetné. Aloe vera obsahuje vitaminy (A, B1, B2, B6, B12, C, E), dále minerály (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, ale i mangan, měď, zinek či chrom), aminokyseliny (v Aloe vera je osm pro život nezbytných aminokyselin) či enzymy. Aloe dokáže urychlit hojení ran, popálenin, říznutí, bodnutí, ale léčí i alergie, vyrážky, ekzémy, zanícenou kůži, lupy, kuří oka, opary a mnoho dalších onemocnění kůže. Kromě toho však pomáhá i na hemoroidy, výrony či při vředech, ale i migrénách či bolestech hlavy. Výjimečné jsou její regenerační schopnosti, aloe pročišťuje buňky, omlazuje pleť, posiluje imunitu, stimuluje organismus, pomáhá při rekonvalescenci, odbourává stres, snižuje hladinu cukru v krvi, působí i jako antioxidant. Aloe vera podporuje střevní mikroflóru, váže na sebe škodlivé látky a tím detoxikuje organizmus. Specialisté vědeckých pracovišť po celém světě už léta zkoumají příznivé, ba až blahodárné účinky Aloe vera na lidský organismus. Již dnes je známo již asi 300 léčivých složek této rostliny, mezi které patří vitamíny, minerály, aminokyseliny, či enzymy.