Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANÁLNÍ PROLAPS

OBSAH

Rektální prolaps a hemoroidy

Některé symptomy mohou být stejné, zejména krvácení z tkáně, která vyčnívá z konečníku. Rektální prolaps však zahrnuje segmentaci střev, která se nacházejí výše v těle, zatímco hemoroidy se rozvíjejí u análního otvoru.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Protruze disku

Protruze meziobratlové ploténky (též neúplný prolaps ploténky) je změna na páteři, kterou lze s věkem pozorovat stále častěji. Od herniovaného disku se v podstatě liší ve velikosti. Na rozdíl od (úplného) výhřezu ploténky není anulus fibrosus (vazivový prstenec) meziobratlové ploténky protržený, nebo jen velmi mírně, ale je vyboulen ven ve tvaru kruhu - cirkulární protruze disku.

Vysunutí disku, stejně jako prolaps disku, může být způsobeno nehodou.

Na rozdíl od vyhřezlé ploténky má protruze na MRI obrazu kraniokaudální průměr v sagitální rovině, který je menší nebo roven výšce ploténky.

V závislosti na lokalizaci může být výčnělek meziobratlové ploténky nebolestivý, způsobit lokální bolest v zádech nebo bolest, která vyzařuje do přidruženého dermatomu.

Zdroj: Cirkulární protruze disku

Diskuze

V diskuzi ELZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie schovankova.

dobry den mam německou ovcandu ma velke problémy stále se drbe ma rozdrbane bricho vykousava si srst uz nevim co s ni mazu ji antibiotikovou masti od jara bere leky prodnison a vetoguinol na jare ma alergii jsem zoufala uz nevim co dal marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radka F..

Dobrý den. Má pejsek vymačkané anální žlázky? To dělá s drbáním a okusováním divy!

Zdroj: diskuze Koupání a drbání psa

Co jsou lubrikační gely

Lubrikační gely eliminují odření pokožky, usnadňují masturbaci, jsou vhodné pro používání erotických pomůcek, usnadňují vaginální i anální styk a zmírňují poševní suchost.

Zdroj: Jak se vyznat v lubrikačních gelech

Diskuze

V diskuzi STAŽENÝ ANÁLNÍ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Kajzrlíková.

Dobrý den,

mám velké problémy se zácpou. Moje strava je velmi zdravá a pohybu mám také hodně.
Obvodní lékařka mi zjistila, že příčina bude ve staženém análním svěrači.
Prosím o radu, jak je možné tento svěrač uvolnit, aspoň částečně.

Moc děkuji a jsem s pozdravem
Monika Kajzrlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

Řeším to samé. Přišla jste na něco efektivního?

Je to pravdu za trest na toto trpět.

Jediné jsem našel jsou dilatátory....

Zdroj: diskuze Stažený anální konečník

Domácí léčba vyhřezlého konečníku

Léčba základních příčin rektální výhřezu obvykle léčí konkrétní problém. U jinak zdravých starších pacientů, kteří mají opakovaný rektální prolaps, je nezbytná chirurgická operace. Operace může způsobit jizvy a srůsty, které mohou zúžit rektální kanál a zasahovat do konečníku a svalů pánevního dna. Nebo mohou být příčinou potíží při pohybu střev, způsobit hemoroidy nebo rektální či anální fisury (trhliny) z opakovaného namáhání.

Bolestivá rektální oblast: Po výhřezu může pacient pociťovat bolest ve svalech kolem konečníku – řitního svěrače. Existuje celá řada technik, které můžete použít ke snížení nebo odstranění bolesti v této oblasti.

Námaha se vyprázdnit nebo nesprávná pozice defekace: Nesprávné sezení na záchodě zabraňuje konečníku se otevřít, což má za následek zácpu, hemoroidy nebo fisury. Zácpa hraje důležitou roli při rektálním výhřezu.

Oslabenost, protažení a traumatizace svalů pánevního dna: Pokud použijete jemný protitlak na svaly nejblíže k oblasti, kde konečník vyčnívá, v době, kdy cítíte pohyb střev, můžete být schopni držet konečník uvnitř a vyhnout se tak úniku stolice.

Terapie: Anorektální kanál je tvořen ze svalů a vazů. Po operaci, porodu, po neustálém napětí nebo po jakémkoli traumatu může dojít k poškození. Toto poškození může vést k rektálnímu výhřezu. Proto je vždy nejúčinnější ta terapie, která se zaměřuje na léčbu základní příčiny.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Příznaky hemoroidů

  • Hemoroidy se projevují krvácením, které je patrné po defekaci na toaletním papíru.
  • Hemoroidy mohou v okolí konečníku způsobit tlaky, bolesti, pálení a svědění a jiná nepohodlí.
  • Hemoroidy často doprovází zánět, otok a podráždění konečníku.
  • Hemeroidy je možné nahmatat, jako takové výhřezy, které jsou cítit jako malé bouličky v okolí konečníku, tak zvaný prolaps konečníku.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Diskuze

V diskuzi BĚLENÍ KONEČÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EMkeee.

Dobrý den, doufám, že svým dotazem nikoho nepohorším. Již dlouho plánuji ambulantní vybělení konečníku. Tento zákrok ale provádí pouze jedna klinika v české republice a tu mám poměrně z ruky. Speciální bělící prostředky pro tento účel nemohu na českém trhu najít.. Myslíte tedy, že nebude zdravotně závadné zkusit aplikovat přípravek Medik8 White Balance na citlivou anální oblast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Ahoj,chtela jsem se jenom zeptat,jestli sis objednala Medik8 White Balance na citlivou anální oblast,a jestli ti pomohl,budu rada kdyz mi napises at vim jestli si ho mam koupit a nebo ne diky moc :)

Zdroj: diskuze Bělení konečíku

Diagnostika rektálního výhřezu

Lékař často diagnostikuje tuto poruchu pomocí pečlivé anamnézy pacienta a kompletním anorektálním vyšetřením. Rektální prolaps může být skrytý nebo vnitřní, takže v tomto případě je diagnostika obtížnější a je zapotřebí vyšetření pomocí rentgenu, který potvrdí, zda je nutná operace. Toto vyšetření se provádí také tehdy, pokud pacient cítí pohyby ve střevech. Anorektální manometrie mohou být také použity pro vyhodnocení funkce svalů v okolí konečníku, které se vztahují k pohybu střev.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi LAPAROSKOPICKÁ OPERACE PROLAPSU KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den, mám prolaps konečníku, kdy mi kromě výhřezu, odchází z konečníku i hlen, což je velice obtěžující. Kromě toho se cca 20 let léčím s ulcerozní kolitidou, v současné době je v klidovém stádiu. Lékař mi navrhl operaci. Přes konečník nepřichází v úvahu, bude to tedy operace břichem. U mne by se mohla prý povést laparoskopicky.Jenom si chci ověřit, zda se opravdu zbavím potíží, hlavně toho hlenu. Jaká jsou možná další rizika spojená s operací, mohou se tvořit při tomto způsobu pištěle? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Laparoskopická operace prolapsu konečníku

Jak spolu souvisí cukrovka a průjem?

Diabetes může způsobit průjem spolu s několika dalšími gastrointestinálními (trávicími) problémy. Průjem je častým příznakem cukrovky. Je častější u lidí, kteří mají cukrovku delší dobu.

Někdy lidé s průjmem souvisejícím s cukrovkou také zažívají fekální (střevní) inkontinenci, zejména v noci. Je to proto, že poškození nervů (neuropatie) v důsledku cukrovky ovlivňuje anální svěrač. Anální svěrač je sval, který se otevírá a zavírá, aby umožnil výkalům opustit vaše tělo.

Může za to enteropatie související s diabetem a jde o specifický typ poškození nervů. Ovlivňuje trávicí systém. Mnoho lidí s enteropatií související s diabetem má průjem, zácpu a fekální inkontinenci.

Jak častý je průjem související s cukrovkou?

Průjem u cukrovky je běžný. Asi 22 % lidí s diabetem (asi 1 z 5 lidí) může mít časté průjmy.

Zdroj: Cukrovka a stolice

Pomůcky na masáž prostaty

Při masáži prostaty se klasicky se používá prst, lubrikační gely a speciální sexuální pomůcky:

Vibrátor Rocks-Off Rude Boy černý: je tvarovaný pro současné dráždění mužské prostaty (G-bodu) a varlat.

Dildo Nexus Glide: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a anální hráze.

Vibrátor Nexus Max 5: je speciálně tvarován pro masáž mužské oblasti prostaty a varlat.

Zdroj: Masáž prostaty

Diskuze

V diskuzi VÝRUSTEK NA KONEČNÍKU U ŠTĚNĚTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,mám 7 týdení fenku LR, a u konečníku se ji vyboulila žlázka - či udělala boulička, je zklidněná,suchá, nehnisá, není nijak zanícená..
Ale netuším jestli se to samo ztratí či co to může být? Prosím o názor.
Děkuji.
Zdravím
Veronika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michaela Hrachová.

Dobrý den,
v oblasti konečníku se vyskytují anální žlázky, které v případě přeplnění zduří a vytvoří se útvar ve tvaru bouličky - což mi dle Vašeho popisu příjde jako nejpravděpodobnější. K potvrzení by samozřejmě bylo vhodné pejska vyšetřit naživo. Tendence k přeplnění žlázek jsou způsobeny jednak plemennou predispozicí, potížemi s defekací (průjem či zácpa), atd.
Pokud nedojde k evakuaci, žlázka často praskne a následně vytvoří píštěl, což je pro pejska velmi bolestivé a následně se léčí proplachy a lokálními či celkovými antibiotiky.
Radou je tedy co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který obsah evakuuje.
Hezký víkend,
MVDr. Hrachová

Zdroj: diskuze Výrustek na konečníku u štěněte

Nejlepší ochrana je kondom

I když někteří nemají příznaky, nic se nemění na tom, že mohou mít infekci, u které je důležitá včasná léčba. Infekce může vést k onemocnění či zdravotním problémům. Nejlepší způsob, jak zabránit přenosu pohlavně přenosných infekcí nebo pohlavních chorob je, že se nebudete vystavovat nechráněnému pohlavnímu styku, ať se jedná o vaginální, anální či orální sex. Ale ani tato ochrana není dokonalá, protože některé pohlavní choroby, jako herpes, můžou být předány i přesto, že se používá ochrana (kondom).

Zdroj: Sexuálně přenosné choroby

Diskuze

V diskuzi PROVEDENÍ OPERACE LONGOVOU METODOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babánek.

Dobrý den, 13.10.2016 jsem byl operován longovou metodou. Je normální, že i po 13-ti dnech operace mám pořád bolesti, pálení, v místě operace se mi objevují výrustky, bez krvácení? Vše dodržuji dle doporučení, strava, léky apod. Mám kontaktovat lékaře nebo je to zcela ještě normální? Děkuji, s pozdravem JB.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Irena.

Dobry den, jake metody muzou byt pouzity pri operaci prolapsu rekta a omezene funkce vnejsiho sverace? Vek 62 let, vaha 75 kg.
Jaky postup je pro pacienta nejmene narocny? Dekuji

Zdroj: diskuze Provedení operace longovou metodou

Antimykotika bez receptu na vaginální mykózu

Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém je produkt určený na léčbu gynekologické mykózy, infekce vyvolané Trichomonas vaginalis a některými G+ a G-mikroby. Krém navíc působí i na kandidové balanitidy a kožní mykózy. Používá se vaginálně jednorázově tableta, krém je určen rovněž pro léčbu partnera a pro aplikaci ve vulvální a anální oblasti: 2–3x denně.

Zde můžete vidět cenu Canesten GYN Combi Pack klotrimazol vaginální tableta + krém.

Zdroj: Antimykotika bez receptu

Komplikace

Vzhledem k tomu, že u některých žen probíhá uretritida bez zjevných příznaků, je důležité chodit na pravidelné gynekologické prohlídky. Ženy si často léčí uretrální zánět samy, domácí léčbou, ale některé infekce mohou bez náležité léčby vyústit v komplikace – orální a anální infekce, vaginální záněty žláz a cyst, sterilita a mimoděložní těhotenství nebo infekce, které mohou dokonce být předány během porodu na novorozence, takže může dítě trpět takzvaným ophthalmia neonatorum (akutním zánětem spojivek).

Zdroj: Co způsobuje zánět močové trubice u žen?

Zánět análních váčků

Pes si může kousat ocas i z důvodu zánětu análních váčků. Dle lékařské terminologie jsou paranální váčky dvě kožní vychlípeniny mezi vnitřním a vnějším análním svěračem, uložené na ciferníku obvykle v pozici 4 a 8. Do váčků ústí mnoho pozměněných mazových žlázek, které produkují výrazně páchnoucí sekret, který se uvolňuje tlakem svěračů. Problémy se žlázkami se projevují zejména svědivostí v oblasti konečníku – pes sáňkuje zadkem po zemi, olizuje si anální oblast, kouše si kořen ocasu nebo se drbe a otírá zádí o předměty.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Kontraindikace

Nepoužívejte tento produkt, pokud máte:

  • problémy s ledvinami;
  • potíže s průchodem stolice střevem kvůli obstrukci nebo blokádě;
  • poranění anální oblasti způsobené střevní perforací nebo protržením po operaci, obzvláště v případě pooperačních zhmoždění průchodu stolice střevem.

Tento přípravek není vhodný pro kojence a děti do 6 let věku.

Použití je dále kontraindikováno při jakémkoliv stavu, kdy je střevo zanícené nebo oteklé, což může vyústit v křeče, bolesti, zácpu a průjem, a také při všech stavech, kde je pravděpodobná zvýšená absorpce elektrolytů (solí v krvi) ze střeva, například sodíku nebo fosfátu.

Zdroj: Salinické klysma a jeho užití před vyšetřením

Zánět ocasní žlázy

Ocasní žlázky jsou anální váčky – pachové žlázy, jejichž sekret slouží ke značkování teritoria. K jejich vyprazdňování dochází při evakuaci stolice, případně samovolným nebo vědomým vypuzováním jejich obsahu. Velikost žlázky je dána velikostí zvířete a množstvím náplně žlázky. U malého pejska jsou obyčejně přirovnatelné k hrášku či třešni. U 30 kg velkého psa dosahují velikosti kaštanu. Obyčejně zánětu předchází přeplnění žlázky. Důvodů může být mnoho. Zvýšená tvorba sekretu, řídká stolice, která pak nevytváří tlak na žlázku při pasáži konečníkem, starší pejsek s atonií svěrače a podobně. Sekret se zahustí, případně obsahuje i krev a hnis, které ucpou vývod žlázy. Zánět může zůstat ohraničený a lokalizovaný jenom v anální žláze nebo se rozšířit na okolní měkkou tkáň a způsobit celkové onemocnění, horečku, zvýšený výskyt bílých krvinek, zánět svalů přiléhajících k anální žláze, reakci mízních uzlin, případně fistulaci (prasknutí žlázky – výtok z konečníku) skrz kůži směrem na povrch nebo i v podkoží.

Příznaky

Lokální zánět se projevuje svěděním bez celkových příznaků, jako je horečka, otoky a podobně. Vážnější zánět se projevuje bolestivostí okolí, horečkou, případně fistulací (prasknutím) žlázky.

Léčba

Akutní zánět pomůže zvládnout aplikace antibiotik vstřiknutím přímo do anální žlázky, kde se nechají působit cca 48 hodin. Poté se žlázka propláchne fyziologickým roztokem, vyčistí se a pacient je zkontrolován za další dva dny. Pokud se neobjeví krev, hnis a žlázka je čistá, není již další kontrola nutná.

Infikovaný zánět žlázky vyžaduje celkové použití antibiotik, někdy i chirurgické ošetření, drenáž a proplachy. Zde hrozí poškození análního svěrače a rozšíření infekce do okolní měkké tkáně.

Posledním způsobem léčby opakujících se zánětů je chirurgické odstranění žlázek, které je možné provést ideálně ve zdravé, neinfekční tkáni.

Zdroj: Krvácení z konečníku u psa

Léčba píštěle

Anální a rektální píštěle způsobují výtok hnisu. Jedincům s těmito píštělemi jsou podávána antibiotika, která zabraňují opakovanému abscesu. Pokud nedojde k léčbě píštěle, je na řadě chirurgický zákrok.

Léčba střevní píštěle zahrnuje snížení zánětu ve střevech, aby bylo možno provést operaci. Léčba je přizpůsobena stupni závažnosti.

Co je to píštěl

Píštěl může vzniknout v kterékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v trávicím traktu. Může se také vytvořit mezi cévami a v močovém, reprodukčním a lymfatickém systému. Píštěl se může objevit v kterémkoli věku, nebo může být již od narození, tedy vrozená. Některé druhy píštěle jsou život ohrožující, jiné způsobují nepohodlí. Diabetici, osoby s oslabeným imunitním systémem a jedinci s určitými onemocněními zažívacího ústrojí mají vyšší riziko vzniku píštěle.

Zdroj: Řitní píštěl


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP