Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIARYTMIKA PŘEHLED LÉKŮ

OBSAH

Léčba arytmie srdce

Pacientům, u nichž byla diagnostikována některá forma srdeční arytmie, se předepisují antiarytmika, což jsou léky, které upravují srdeční rytmus. Je jich velké množství a výběr proto vždy záleží na ošetřujícím lékaři. U bradyarytmií (zpomalená srdeční činnost) může být pacientům pod kůži voperován kardiostimulátor (takzvaný „budík“), který hlídá srdeční rytmus a v případě potřeby upravuje činnost srdce pomocí elektrických výbojek. Další možností úpravy srdečního rytmu je defibrilace (v případě fibrilace komor) či kardioverze (v případě arytmií lokalizovaných jinde, než v komorách). Princip obou zákroků je stejný, pomocí speciálního přístroje se za krátkodobé anestezie pacienta provede elektrický výboj, který vyruší veškerou chaotickou činnost srdce a dá tak srdečnímu rytmu šanci se „vzpamatovat“ a naběhnout na normální frekvenci.

Zdroj: Arytmie

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ŠKODLIVÝCH LÁTEK Z TĚLA PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKŮ POMOCÍ ČAJE Z DUBOVÉ KŮRY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Děkuji za odpověď. Ale poradíte mi, kde seženu gel z aloe vera?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Gel z rostliny aloe vera je běžně k dostání. Přehled o internetových obchodech, kde je gel z aloe vera k dostání, je k dispozici tady: www.zbozi.cz/zdravi/…

Zdroj: diskuze Odstranění škodlivých látek z těla při užívání léků pomocí čaje z dubové kůry.

Akantóza z léků

Akantóza může vznikat i v souvislosti s užíváním určitých léků, zejména hormonálních přípravků, například inzulín, hormonální antikoncepce, velké dávky niacinu, což je vitamín B3 také někdy známý jako vitamín PP.
 

Zdroj: Akantóza

Poradna

V naší poradně s názvem GLYCEROL CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Připravila jsem pro vás přehled cen, kde je vidět aktuální nejlevnější cena glicerinu nebo také glycerolu na českém trhu. Přehled cen je zde: www.zbozi.cz/?q=glyc…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Glycerol cena

Dostupnost Sermionu

Tento přípravek je dostupný v kapkách i ve formě tablet. Kapky čerstvě připraví lékárník, když smíchá prášek z lahvičky s rozpouštědlem, které je obsahem druhé lahvičky v balení. Tablety jsou v platu, jedno plato obsahuje 45 tablet. Dávejte pozor na platnost léku. Pokud je lék prošlý, okamžitě jej odstraňte. Kapky by se měly spotřebovat do jednoho měsíce. Vždy si pečlivě přečtěte příbalový leták, který je součástí každého léku.

Zdroj: Použití léku Sermion

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Vańková.

Dobrý den chtěla bych se zeptat zda mohu brát kolagen v tabletách když užívám lék euthyrox 50 děkuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

K léku Euthyrox 50 mg můžete užívat kolagen. Kolagen je separovaná aminokyselina, která se vyskytuje v běžné masité stravě. Kolagen nijak neovlivňuje účinky léku Euthyrox.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kolagen dávkování

Kašel

Některá léčiva mohou v 10 až 15% případů způsobit trvalý kašel. V těchto případech určitě v užívání léků nepokračujte. Můžete je nahradit jinými léčivy. Do této skupiny léků patří: Lotensin, Monopril, Prinivil, Zestril, Accupril, Altaje, Vasotec a Capoten.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Diskuze

V diskuzi CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dotaz můžu při léku Xarelto brát Selzink.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem UŽIVÁNÍ LÉKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Allan Mac.links.

Dobrý den mám prosím dotaz, je nějaký postup při užívání většího počtu léku. Nebo mohu polknout vše najednou.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V mnoha případech bude možné spolknout všechny léky najednou, ale jsou případy, kdy může docházet k interakci a bude třeba vytvořit pauzu několika hodin mezi jednotlivými polknutími. Bývá to často například u léků snižujících kyselost žaludku. Pokud si nejste jist, v jakém sledu máte užívat předepsanou léčbu, tak určitě navštivte svého praktického lékaře a domluvte si s ním pro vás srozumitelný plán denního užívání všech léků, které máte brát. Tím rovněž uděláte inventuru v tom co všechno užíváte a budete si pak moci být jist, že děláte to nejlepší pro udržení svého zdraví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání více léků

Pomerančový džus a Xarelto

Grapefruit většinou ovlivňuje léky na ředění krve, jako je Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Clopidogrel (Plavix) a Ticagrelor (Brilinta). Pokud užíváte některý z těchto léků a toužíte po citrusové chuti, lékaři navrhují přejít na pomerančový džus.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem NEKOMPLETNÍ SEZNAM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Venuše.

Tento seznam není kompletní, mnoho nehrazených léků chybí! např. Detralex, Gopten, Vitacalcin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U léku Gopten jde aktuální cena i doplatek zjistit zde: www.sukl.cz/modules/…

U léku Detralex je aktuální cena a výše doplatku vidět zde: www.sukl.cz/modules/…

Zdroj: diskuze Nekompletní seznam

Léky bez doplatku

Máme pro seznam léků, u kterých není při výdeji požadován žádný doplatek. Dostanete je v lékárně nebo v nemocnici zdarma. Kompletní seznam léků, které plně hradí zdravotní pojišťovna najdete zde: Léky bez doplatku.

Zdroj: Léky plně hrazené pojišťovnou

Poradna

V naší poradně s názvem SEZNAM LÉKŮ NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Mám 3 steny po operaci srdce před 20 lety,vysoký tlak, alergii na ASA.doposud jsem užíval na ředění krve APO - TIC,nyní údajně po zrušení dodávky tohoto léku mi byl předepsán Tagren 250,ale mám potíže se žaludkem a vyskytlo se mi krvácení ve stolici.Snížil jsem dávku na polovinu,potíže se žaludkem nejsou.Po konzultaci s lékařem mi byl předepsán lék Stacyl, 1 x .Mám ale obavy jej užívat s alergií na ASA.V informačním článku ohledně léků na ředění krve je také popis léčby pomocí přírodních léčiv jako je česnek,cibule aj.Chci Vás tedy požádat o radu,zda je možné odhadnout množství těchto přírodních náhrad na den ve vztahu na užívané množství tohoto výše uvedeného léku Stacyl na den.
Děkuji předem za podání zprávy. Svoboda Jan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přírodní prostředky na ředění krve se nedají použít k terapeutickým účelům. Proč? Protože ředění krve je nebezpečné a hrozí vážné komplikace. Přírodní prostředky na ředění krve se uvádí proto, aby si pacient mohl udělat přehled o potravinách, které by mohly zesilovat účinky léků na ředění krve. Nikoliv je jimi nahradit. Ve vašem případě je zpomalení srážlivosti krve - lidově ředění krve, nezbytné a proto je třeba najít lék, kterému budete věřit. Spojte se ještě jednou se svým lékařem a požádejte ho, aby vám vysvětlil, proč vám předepsal lék s kyselinou acetylsalicylovou, když jste na ní alergický. Když vás neuspokojí jeho vysvětlení a nadále budete na pochybách s léčbou, tak se obraťte na jiného lékaře. Jako pacient máte právo vyžádat si konzultaci u dalšího lékaře. Pro správnou léčbu je důležité, abyste ji důvěřoval.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seznam léků na ředění krve

Účinky léku Sermion

Sermion je vyráběn k léčbě různých stavů, jako je duševní degenerace stárnutí, demence různých typů senilních i presenilních, závratě, změny nálady, hučení v uších, pocit zvonění v uších, náměsíčnost, Parkinsonova choroba, dezorientace, anorexie a snížení bdělosti. Lék se užívá perorálně.

Zdroj: Použití léku Sermion

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ LÉKŮ XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pelesny.

Co hrozí při vysazení léku Xarelto 20 na týden? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se stane, když přestanete užívat Xarelto na týden?
Existuje mnoho rizik spojených s ukončením užívání přípravku Xarelto. Xarelto je antikoagulační lék. Jedním z hlavních rizik je, že se mohou začít tvořit krevní sraženiny, což může vést k mrtvici a nedostatku kyslíku v mozku. To může potenciálně vést k částečné paralýze nebo dokonce smrti.
Někdy je třeba Xarelto dočasně pozastavit. Toto může být například doporučeno před chirurgickým, lékařským nebo stomatologickým zákrokem. V takovém případě to vždy záleží na lékaři, který vede lécbu Xareltem a ten vám řekne, kdy přestat užívat Xarelto a kdy jej znovu začít užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Rybí tuk při užívání Xarelta

Xarelto se obvykle užívá 1x denně s večeří. Je velmi důležité nevynechat dávku! To znamená zajistit, aby vám tabletky nikdy nedošly. Při užívání jakéhokoli z výše uvedených léků by měl pacient přestat užívat následující doplňky: rybí tuk, krilový olej, vitamín E, česnek a bromelain.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klepáčová Miroslava.

Manžel má diabetes 2typu a užívá Pradaxu 150mg dvakrát denně.Od začátku užívání tohoto léku má zhoršené výsledky glykémií.Je možné,že to způsobilo užívání tohoto léku.Moc děkuji za odpověd´ˇ.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vasyl.

Dobrý den. U moje manželky po ůživáni léku Pradaxa 150mg začaly vypadat vlasy, a to hodné. Co máme stím dělat? Je níco co muže zastavit. Dekuje za odpověd.

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Mám za sebou radioterapii a chemoterapii , ale to co jsem zažila po tomto ,,léku,, byl děs.Šílené bolesti hlavy, tlak na oči,
závratě, obrovské nevolnosti, zvracení.Furolin ihned odmítněte
je dost jiných léků na zánět močových cest,opravdu léků a ne tento jed , kdy je na krabičce ještě nálepka, že lék je používán
v rámci specifického léčebného programu.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Multivitamin při užívání Xarelta

Před použitím vitaminu E spolu s rivaroxabanem se poraďte se svým lékařem. Produkty obsahující vitamín E mohou zvýšit účinky rivaroxabanu a způsobit snadnější krvácení. K bezpečnému užívání obou léků možná budete potřebovat úpravu dávky nebo častější sledování lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Dávkování léku Sermion

Doporučená dávka Sermionu je 30 mg dvakrát denně, nebo 60 mg jednou denně. Sermion se může užívat po jídle, ale i před jídlem (vhodnější). Pokud je tento lék užíván s atenololem, lze pozorovat na pacientovi aditivní účinek. Jestliže je tento lék užíván s léky na preventivní opatření, doporučuje se klinické monitorování pacienta.

Pacient s diagnózou srdečních vad, jako je infarkt myokardu, vysoký krevní tlak a krvácení, se musí před zahájením sermionové terapie poradit s lékařem. Hlavní složka tohoto léku totiž snižuje deprese srdce.

Zdroj: Použití léku Sermion

Vitamín C s Xareltem

Mezi rivaroxabanem a vitamínem C nebyly nalezeny žádné interakce.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP