Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIBIOTIKA A ALKOHOL

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, jsem po rakovině prsu,dva roky,teď se lečim zánětem močových cest,užívám antibiotika Biseptol,chtěla jsem se zeptat zda vadí při užívání antibiotik,domácí úklid jako ke vytírání apd.DěkujiP

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při uźívání antibiotik Biseptol můžete vykonávat domácí práce do té míry, do které vám to umožní váš aktuální stav a bolesti, které zánět močových cest doprovázejí. Antibiotika Biseptol nejsou citlivá na vykonávání fyzické zátěže, můžete s nimi i cvičit. Jediné, co vás může omezovat je průběh onemocnění.
Na co si ale dejte pozor, je alkohol. Antibiotika Biseptol zaměstnávají játra a proto se nesmí s těmito antibiotiky pít žádný alkohol, který taktéž zaměstnává játra.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vám nic nebylo... ?! Jen jste si tím ničila ledviny. To jste opravdu poznat nemohla. Příště si zjistěte víc.

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ TINKTURU Z PUPENŮ - KOLIKA % ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Volf.

Dobrý den,
v receptu uvádíte: ... "Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody"...
Prosím, kolika % alkohol doporučujete použít do roztoku pro luhování pupenů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

60% alkohol.

Zdroj: diskuze Recept na domácí tinkturu z pupenů - kolika % alkohol

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA AMOKSIKLAV A CITRUSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KAREL ZÝKA.

Dobrý den ! jelikož mám dost těžkou angínu- chtěl jsem se zeptat,jestli s tímto lékem lze jíst citrusy . Děkuji za odpověd'.. Zýka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Růžena Hakelova.

Mám hypertenzy, a dnů, také cukrovku, piju Machta tea, neuskodi mi? A mužů citrus? Jaké ovoce, zeleniny, bych mohla jíst? Poraďte mi prosím. Děkuji. Tel. 603739010

Zdroj: diskuze Antibiotika amoksiklav a citrusy

Pití alkoholu po dobrání antibiotik

Po dobrání antibiotik už alkohol můžete. Alkohol by se neměl požívat během doby užívání antibiotik.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika po dobrání

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPT NA DOMÁCÍ VÝROBU TINKTURY Z PUPENŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladka.

Dobrý den, lze použít k výrobě jen 40-45% alkohol a jaký bude v tom případě poměr alkohol:voda ?
Děkuji za odpověď.
VK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při použití 40% alkoholu se mění poměr vody na jeden díl alkoholu 40% použijte jen jeden díl vody.

Zdroj: diskuze Recept na domácí výrobu tinktury z pupenů

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem! 24 hodin po dobrání Zinnatu už popíjet s mírou můžete.

Zdroj: Antibiotika Zinnat

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindriska Strejcova.

Dobry den mam dotaz kdyz si da muz 4 male piva jednou za 14 dni on bere tento lek misto varfarinu.jdemi o to jestli si muze na tyto prasky alkohol.Jiny alkohol nepije. Predem dekuji Strejcova

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Furolin a alkohol

Během léčby Furolinem není doporučená konzumace alkoholu. Použití léčivého přípravku nemá žádný vliv na schopnost řídit a obsluhovat stroje.

Zdroj: Antibiotika Furolin

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaro.

Zdravim , mal som zvýšenú kyselinu močovej 440 jednotiek, nemal som žiadne zdravotné problému ,lekárka mi predpísala Milurit 300.Chcem sa spýtať ak berieme Milurit ráno môžem cez víkend večer k Tv dať dve tri poháre vína ? Alebo sa nesmie nič na tieto lieky ? Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jakýkoliv alkohol zhoršuje dnu, která je následkem dlouhodobě zvýšené kyseliny močové. Takže, pokud to myslíte s léčbou dny vážně, a nechcete skončit s bolestmi kloubů, tak úplně vynechejte veškerý alkohol. Víno k televizi můžete popíjet, ale jen to bez alkoholu. Dnes se dá vybrat z mnoha druhů nealkoholických vín.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Pivo při antibiotikách

Konzumace piva při užívání antibiotik je možná, ale musíte si uvědomit, jak zatěžujete svůj organismus (játra) a snižujete účinek antibiotik. Z medicínského hlediska byste neměli při nemocech konzumovat alkohol.

Při některých antibiotikách je konzumace alkoholu životu nebezpečná. Ve většině případů není kontraindikace při užívání antibiotik žádná.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna dragieva.

Dobry de,chci se zeptat,jestli se na lek prostarium neo combi muze pit alkohol.Beru ho na vysoky tlak.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Alkohol zvyšuje krevní tlak a Prestarium Neo Combi má zase krevní tlak snižovat. Z toho vyplývá, že alkohol a Prestarium jdou proti sobě. Alkohol je u tohoto léku možný, ale jen pro chuť - orientační dechová zkouška na alkohol by neměla být vyšší než 1 promile, což odpovídá litru piva nebo půllitru vína během čtyř hodin. U každého člověka je tato hranice individuální a je je závislá na mnoha faktorech (sytost, únava, stres). Proto je třeba více sledovat své tělo a při výskytu nepříjemných pocitů, jako například hučení v hlavě, bušení srdce, arytmie, tak s konzumací alkoholu ihned přestat a nahradit jej nealkoholickým pitím. V žádném případě nezkoušejte Prestarium vysadit proto, abyste mohli pít alkohol.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi a alkohol

Klacid 500 a alkohol

Při léčbě antibiotikem není vhodné konzumovat alkoholické nápoje.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Pešková.

Začala jsem brát lék eliquis,mohu si dát někdy skleničku vína?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel.

Chtěl bych se zeptat,jestli můžu pít na lék eliquis alkohol,popř. kolik toho můžu vypít.

Zdroj: diskuze Eliquis a alkohol

Antibiotika a alkohol

Všeobecně platí, že by se antibiotika neměla kombinovat s alkoholem. Řada lidí se domnívá, že je to proto, že alkohol snižuje účinek antibiotik, nebo že alkohol může u antibiotik vyvolat vedlejší účinky. Tak to ale ve skutečnosti vždy není. U některých antibiotik opravdu může alkohol oslabit jejich účinek, ale jsou i další důvody, které hovoří proto, aby byl alkohol při braní antibiotik vynechán. Vždy platí, že je nutné číst příbalový leták léků a ujistit se, jestli je třeba se alkoholu na daný lék vyvarovat. Proč se tedy nesmí na antibiotika pít alkohol ve skutečnosti? Hlavním důvodem je, že antibiotika oslabují lidský organismus a všechny orgány tak dostávají řádně zabrat, antibiotické látky zatěžují hlavně játra a stejně tak i alkohol. V okamžiku kdy tedy pacient bere antibiotika a zároveň i pije alkoholický nápoj, tak jeho játra dostávají velmi zabrat a může u nich hrozit selhání. Následkem tohoto nezodpovědného chování pak mohou být zničená játra.

  • Penicilin a alkohol – Na Penicilin není vhodné požívat alkoholické nápoje.

  • Klacid a alkohol – U léku Klacid se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Amoksiklav a alkohol - U léku Amoksiklav se neuvádí, že by alkohol patřil mezi kontraindikace tohoto antibiotika. I přesto je jistě rozumnější vyvarovat se konzumaci alkoholu ve větším množství.

  • Augmentin a alkohol – U Augmentinu doporučují lékaři omezit konzumaci alkoholu na minimum kvůli zvýšené zátěži jater.

  • Zinnat a alkohol – U Zinnatu doporučují lékaři v průběhu braní léků alkohol omezit (ideálně zcela vynechat).

  • Penbene a alkohol – Na lék Penbene se konzumace alkoholu nedoporučuje.

  • Doxybene a alkohol – Během léčby antibiotikem Doxybene se nesmí pít alkoholické nápoje

  • Ospen a alkohol – Lékaři nedoporučují konzumaci alkoholu na lék Ospen.

  • Formilid a alkohol - Na lék Formilid je možné požít velmi malé množství alkoholu.

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Azithromycin a alkohol

Azithromycin je bezpečný a účinný lék na bakteriální infekci pro většinu lidí. Azithromycin nemá přímou interakci s alkoholem. To znamená, že většina lidí může pít mírné množství alkoholu při užívání tohoto antibiotika bez vážnějších problémů.

Existuje však odborné doporučení jak dlouho po užití Azithromycinu nepít alkohol. Podle něj reakce alkoholu na lék může trvat od 30 minut do několika hodin. Podle doporučení je třeba se vyhnout alkoholu a produktům, které obsahují alkohol nebo propylenglykol, po dobu nejméně 72 hodin po poslední dávce Azithromycinu. Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika může způsobit křeče, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy a návaly horka.

Pití alkoholu může také způsobit křeče střev, které mohou začít vytláčet stolici příliš rychle. To může mít za následek průjem. Tyto účinky v kombinaci s Azithromycinem mohou zvýšit riziko žaludečních nevolností, průjmu a nevolnosti obecně.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Urifos a alkohol

Mohu pít alkohol při užívání Urifosu? Obecně se doporučuje vyhýbat se konzumaci alkoholu při užívání antibiotik, včetně Fosfomycinu. Alkohol může interferovat s účinností antibiotik a může také zhoršit některé vedlejší účinky.

S pitím alkoholu ve větším množství budete muset počkat 72 hodin po poslední dávce léku Urifos. Bezpečný objem alkoholu při léčbě Urifosem jsou dva alkoholické nápoje za den pro muže a jeden alkoholický nápoj pro ženy. Za jeden alkoholický nápoj se považuje jeden malý panák, jedno malé pivo, 2 deci vína.

Zdroj: Jak dlouho působí antibiotika Urifos 3g

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Co nejíst při užívání Zinnatu

Problémy způsobují některé citrusy a mléko. Během užívání antibiotik Zinnat se vyhněte konzumaci grapefruitu a pití grapefruitové šťávy. Nežádoucí je také strava obsahující mléčné výrobky, protože snižuje hladiny cefuroximu - hlavní účinné látky antibiotika Zinnat.

Zdroj: Zinnat a alkohol

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Alkohol a antibiotika

Při užívání antibiotik je třeba se vyvarovat alkoholu kvůli škodlivým interakcím, které mohou nastat, a také kvůli negativním účinkům alkoholu na imunitní systém.

Navzdory tomu, že na většině balení antibiotik jsou uvedena varování před konzumací alkoholu, je běžnou mylnou představou, že pití při těchto lécích je relativně bezpečnou praxí. Je to jedna z nejčastějších otázek, které lékaři dostávají ohledně antibiotik na předpis, „je bezpečné je pít?“ Krátká odpověď zní ne – alkohol přímo inhibuje účinnost antibiotik a může navíc způsobit celou řadu negativních vedlejších účinků.

Když tělo odbourává alkohol, produkuje acetaldehyd, který může způsobit nevolnost. Mnoho lidí užívajících antibiotika již pociťuje žaludeční nebo zažívací problémy vzniklé díky antibiotikům jako jejich vedlejší účinky a pití alkoholu během užívání těchto léků může zvýšit pocity nevolnosti. Kromě gastrointestinálních problémů mohou alkohol i antibiotika bránit kognitivním funkcím, koncentraci a koordinaci. Další věcí, kterou je třeba u alkoholu a antibiotik zvážit, je skutečnost, že pití narušuje základní procesy těla, jako je spánek a hydratace, a to jsou kritické součásti zotavení z bakteriálního onemocnění. Kvůli těmto faktorům je nejlepší se po dobu léčby antibiotiky vyhýbat alkoholu.

Zdroj: Zinnat a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP