Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

ANTIBIOTIKA A HROZNOVE VINO

Zajímá vás téma ANTIBIOTIKA A HROZNOVE VINO? Tak právě pro vás je určen tento článek. Antibiotika patří k těm lékům, které řada lékařů zavrhuje a zároveň řada lékařů je naopak předepisuje i u onemocnění, kdy to není nutné, protože antibiotika správně nezaberou. U antibiotik je vždy dobré vědět, kdy mohou zabrat a na která onemocnění se dají antibiotika předepsat.

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.


Jak fungují antibiotika

Antibiotika patří mezi léky, které se používají při léčbě, ale i při prevenci bakteriálních infekcí. Antibiotika tedy ničí některé mikroorganismy. Antibiotika, která opravdu hubí mikroorganismy, se nazývají baktercidní, existují ale i antibiotika, která „jen“ zastavují množení bakterií, ty patří do skupiny bakteriostatických antibiotik.

U antibiotik je také důležité vědět, na co účinkují (tyto znalosti musí mít vědci a lékaři, ne obyčejní uživatelé!). V současnosti existují antibiotika, která zpomalují syntézu lipidů (přírodní látky živočišné i rostlinného původu) a jiných látek pro buněčné stěny (patří sem: beta-laktamová antibiotika, karbapenemy), antibiotika, která narušují cytoplazmatickou membránu (patří sem například polyeny, ionofory), antibiotika která zpomalují syntézu neklových kyselin (patří sem například aminoglykosidy), antibiotika, která interferují s bakteriální proteinovou syntézou (patří sem tetracykliny, diterpeny), a v neposlední řadě také antibiotika která zpomalují syntézu kyseliny listové (sulfonamidy).

Antibiotika jsou velmi účinná při léčeních nemocí, na něž jsou určená, problém ale často nastává v okamžiku, kdy je lékař předepíše proti virovému onemocnění, jakým je například chřipka. V takovém případě antibiotika nezabírají, tak jak mají, navíc se může stát, že organismus pacienta si proti nim vytvoří imunitu. Problémem při léčbě antibiotiky může být také nedůslednost pacienta. Řada pacientů totiž antibiotika vysadí v okamžiku, kdy má dojem, že už je zdravá, neuvědomuje si ale, že předepsaná dávka neslouží jen ke zlepšení zdravotního stavu, ale také ke zničení škodlivých mikroorganismů. Takový pacient se pak vystavuje tomu, že se k němu onemocnění znovu vrátí, a pokud se takový proces opakuje několikrát, může také dojít k tomu, že antibiotika přestanou na pacienta zcela zabírat, protože ten si na ně jejich častým užíváním vytvořil vlastní imunitu. Další nevýhodou antibiotik je to, že některé z nich mohou mít různé závažné vedlejší účinky, jako je například diabetes. Proto je opravdu nutné, aby se pacient o užití antibiotik poradil s lékařem (rozhodně není využívat antibiotika, která byla předepsána někomu jinému s tím, že máte stejné příznaky. Shodné příznaky totiž neznamenají stejné onemocnění).

Délka braní antibiotik je závislá na zdravotním stavu pacienta a na nemoci. Některá antibiotika se berou jen tři dny, jiná se berou i čtrnáct dní. Vše je velmi individuální.

Řada lidí vnímá antibiotika jako antimikrobiální látky, což není zcela přesné. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že antibiotika jsou vždy lékem, zatímco antimikrobiální látky mohou obsahovat i různé dezinfekční prostředky.

Většina tříd (skupin) antibiotik byla objevena již před 80. lety 20. století. Vědci zna

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Antibiotika

Příběh

Ve svém příspěvku ODPOVĚĎ PANÍ VĚRUŠCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Milá Věruško,
budu ráda, když mě po vyšetření napíšete, zda jsou to ledviny. Já jsem chlamýdie měla(nikoliv po sexu, jsem šťastně vdaná a nevěra je proti mým zásadám, od manžela jsem je neměla, jeho testy byly negativní). Kromě mých potíží s neuropatií se léčím na ŠŽ, jeden lalok mám pryč(lékař mě sdělil, že to byl Černobyl). Už je to sice od operace dávno, ale léky beru pořád. Přeji Vám snesitelný víkend, snad se vám po injekci ulevilo. Jarmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Milá p.Jarmilko,konečně jsem vás našla.Už dlouho jsem vám chtěla sem napsat jak to se mnou vypadá,slíbila jsem vám to,ale nevěděla jsem kde vás hledat.Takže si za prve přečtěte co jsem psala dnes sem na diskuzi a budu pokračovat.Byla jsem na kapačkách v nemocnici,pustili mě po 6 kapačkách domů nevyléčenou.Měla jsem bakterie v moči.teprve teď mě neurolog objednal na 21.6.na cystoskopii.Obvod.lékař mě dal antibiotika,nezabrala,takže další antibiotika,potom byla ta nemocnice,vlastně třetí antibiotika a následovala čtvrtá antibiotika,také nezabrala,dovedete si představit jak mě bylo,ty nervy ,ty vedlejší účinky po ATB atd.Dále mě poslal obvod.zase k urologovi a byla pátá antibiotika.Neuvěřitelné!!!!Ta zabrala,ale po 14 dnech už jsem zase měla a mám do teď problém,časté močení/bolesti v noci 5x/,nevyspím se atd.Urolog tvrdí,že mám teď moč sterilní.Takže snad prý neuropatie mě to dělá.Nemohu vinit obvod.lékaře,že mě dával špatná antibiotika,ukazoval mě,že to dává podle toho co mu napsali z laboratoře podle rozboru.Takže teď jsem bez léků,je to lepší,než to bylo,ale bolesti a potíže jsou.Nesnáším žádné léky,po všem je mě špatně,mám vedlejší účinky,prodělala jsem záchvat po lécích,jako bych byla přiotrávená.Snažím se pít čaje z jarních bylinek,na tu neuropatii cvičím.Brala jsem před tím kortikoidy,to už vůbec nemohu,nepomohou a ještě je mě hůř.Zkoušel mě dát inj.mectojed,po 3 inj.jsem musela přestat,myslela jsem,že ten záchvat nepřežiji,prostě vedlejší účinky./otekly mě rty,pálil jazyk,dusila jsem se aj./Moje tělo už všechno odmítá.Nevím co se mnou bude dál.Asi nic,trpět bolesti a nemyslet na to.Jak vy jste na tom?Napište.Budu ráda,když mě někdo poradí.

Zdroj: příběh Mravenčení v končetinách,bušení srdce, ztuhlé končetiny

Hroznové víno – recepty na zpracování

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem

INGREDIENCE:

  • 50 g světlého hroznového vína
  • 50 g tmavého hroznového vína

NÁPLŇ:

  • 60 g mandlí
  • 500 g bílého jogurtu
  • 50 g cukru
  • 1 plátek želatiny
  • 1 svazeček čerstvé máty
  • 1 balíček vanilkového cukru

TĚSTO:

  • 100 g cukru
  • 1 žloutek
  • 0,5 lžičky prášku do pečiva
  • 50 g másla
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 citron

Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.

Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.

Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.

Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.

Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.

Štrúdl z hroznového vína

INGREDIENCE:

  • 2 lžíce drceného mandlového másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • 500 g tmavého hroznového vína
  • 2 žloutky
  • 80 g strouhanky
  • 500 g bílého hroznového vína

NA OZDOBU:

  • cukr moučka

NA POTŘENÍ:

  • vejce

TĚSTO:

  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 1 hrst citronové kůry
  • 150 g másla
  • 1 špetka soli
  • 150 g cukru moučka

Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.

Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Hroznové víno

Příběh

Ve svém příspěvku ALERGIE NA VÍNO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech.
Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Alergie na víno

Správné užívání antibiotik

V prvé řadě je důležité dbát pokynů lékaře i lékárníka a důkladně si pročíst informace napsané na příbalovém letáku. Toto je prostě základ.

Předepsané léky užívejte přesně v takovém časovém rozpětí a množství, v jakém vám byly předepsány. Pokud byste tak neučinili, snižujete nejen jejich účinnost, ale také zvyšujete riziko následné rezistence a návratu onemocnění v ještě větší síle.

Aby užívání antibiotik bylo efektivní, je zapotřebí dobrat celou dávku. Kdybyste antibiotika přestali předčasně užívat, velmi brzy byste na vlastní kůži pocítili, jaká to byla chyba. Nemoc by se vám záhy vrátila v ještě horším provedení, než byla prve. Léčba by se tedy výrazně prodloužila. Dalším rizikem je i nebezpečí vzniku rezistence (tedy odolnosti), dříve účinná antibiotika by tak již nemusela být účinná.

V průběhu užívání antibiotik se vyhýbejte sluníčku. Sluníčko v kombinaci s antibiotiky totiž může vyvolat alergickou reakci. Slunění v době onemocnění také velmi vysiluje a unavuje. S užíváním antibiotik je navíc vaše pokožka mnohem citlivější a vy se tak můžete velmi snadno spálit. Toto varování platí i pro solária.

Zapomeňte na alkohol! Alkohol v kombinaci s jakýmikoliv léky může způsobit těžké a trvalé poškození organismu, a proto při užívání antibiotik požívání alkoholu rozhodně vynechejte.

Čím tedy antibiotika zapíjet? Ideální nápoj je čaj nebo voda bez bublinek. Vhodné mohou být i kolové nápoje, které žaludek dokážou zklidnit. Nesmí však být studené a plné bublinek (nechte je proto předem vyprchat). Antibiotika nezapíjejte pouze několika doušky, vypít by se měla alespoň jedna sklenice.

Při užívání antibiotik není vhodné konzumovat ostré a kořeněné pokrmy, které organismus zbytečně přetěžují a dráždí. Ve spojitosti s antibiotiky navíc mohou vyvolat alergickou reakci, zažívací potíže a zpomalit léčbu. V rámci urychlení léčby a užívání antibiotik proto dodržujte takzvanou šetřící dietu, která tělo nepřetěžuje. Pokrmy u této diety jsou vařené, dušené, zapékané a pečené. Jídlo nemá žádné nestravitelné zbytky a tvrdé kůrky, není příliš solené a kořeněné. Vyhýbejte se kyselým potravinám, mléčným výrobkům a také sladkostem. Všechny totiž organismus přetěžují a jsou často kontraindikací (vylučují se) s některými antibiotiky.

Pozor! Je ošidné si myslet, že se antibiotika užívají pouze po jídle. Některá antibiotika se naopak užívají i 30 minut před jídlem. Poslouchejte proto pečlivě instrukce lékaře a lékárníka. Dobrou pomůckou je i příbalový leták, kde musí být způsob užívání také uveden.

Pokud jsou antibiotika v tobolkách, nevysypávejte je! Drtit můžete pouze taková antibiotika, která nemají ochranné potažení. Proč? T

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA VÍNO PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva OK.

Dobrý den,
máme vinohrad a pijeme domácí víno.
Od letošního léta mi opakovaně červená pleť kolem očí - pod obočím a u vnějších koutků + na krku. Je to provázeno svěděním pálením otokem nad očima.
Momentálně mi zůstala pleť kol. očí povadlá se sklady u vnějších koutků.
Velmi mě to trápí, jelikož jsem dosud neměla potíže s pevností pleti.
Lékař mi dělal kožní testy i na potraviny a pyly - vše negativní.
Lze provést test na víno? Myslíte, že se pokožka může opět zregenerovat a vrátit do původ. stavu - jak?
Budu velmi ráda za odpověď.
S pozdravem

Eva OK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě šlo o projevy atypického ekzému, po kterém zůstala omezená pružnost pokožky. Pomůže na to parní sauna na obličej a následné schlazení studenou vodou, což zrychlí obnovu pokožky. Dále doplnění výživy o kolagen a koenzym q10. K zevní péči použijte dlouhodobě krém na oční oblasti s kyselinou hyaluronovou a koenzymem q10. Rovněž bude potřeba obnovit tonus ve svalech na spáncích, což vytáhne povadlou pokožku. Tonus se dá zvýšit speciálními mimickými cviky a nebo pohodlněji pomocí elektrických miostimulátorů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Alergie na víno projevy

Kdy se hodí 3denní antibiotika

Rýma, kašel, únava. Když jsme takzvaně nastydlí, život nestojí za nic. Pokud léky proti horečce a kapky do nosu hned nezaberou, chtějí někteří lidé urychlit uzdravení užíváním antibiotik. To je ovšem nezodpovědný a hlavně zbytečný hazard se zdravím.

Antibiotika umí zachraňovat životy. Mají ovšem jedinou schopnost: dokážou zabíjet bakterie. Pouze a jedině bakterie. Virům, kvasinkám, plísním ani parazitům jejich přítomnost nevadí. Naopak jim někdy dokonce svědčí. Když totiž antibiotika pozabíjejí všechnu konkurenci, mohou v organismu dál nerušeně prospívat. A to je důvod, proč při nachlazení tento druh preparátů nepomáhá – příčina onemocnění je totiž obvykle virová. S antibiotiky to tedy není lehké. Jejich nasazení v nesprávnou chvíli může způsobit zbytečné komplikace, přičemž pro léčbu přínos nemají.

O užití antibiotik zásadně rozhoduje lékař. Každý pacient by měl vědět, že předepsanou dávku léků je potřeba vždy dobrat, jinak choroboplodné bakterie přežijí a mohou se stát vůči léku odolnými. Efekt podaného antibiotika se často projeví za dva tři dny, takže je na něj třeba počkat a nedožadovat se jiných, silnějších antibiotik v průběhu krátkého časového intervalu. Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem, u některých nelze jíst citrusové plody, jiné zapíjet mlékem, další mohou být fototoxické, proto je nutné se během jejich užívání vyhýbat slunci. Důležité je vždy si důkladně přečíst příbalový leták.

Antibiotika je třeba užívat jen v odůvodněných případech, nepředepisují se při každé horečce, jak si to přejí někteří pacienti. Navíc zejména mezi mladými lidmi je tendence nedodržovat pokyny při léčbě, často antibiotika nedoužívají, protože se cítí lépe. I to způsobuje, že zvyšování rezistence na antibiotika je velkým problémem současnosti. Ztráta účinnosti antibiotik opravdu hrozí. Jejich správné předepisování je zdravotnickou prioritou. Na antibiotickou rezistenci pak nejčastěji doplácejí vážně nemocní pacienti. Ztráta účinnosti antibiotik může v jejich případě vést k selhání léčby. Jde zejména o pacienty na jednotkách intenzivní péče, po transplantacích a jiných složitých chirurgických výkonech. Příkladem bakterií rezistentních vůči antibiotikům jsou zejména streptokoky, pneumokoky a hemofilus, tři dominantní vyvolávatelé akutních infekcí!

Podle odhadů se až 80 procent antibiotik používá k léčbě infekcí dýchacích cest. Nejpesimističtější studie říkají, že přes polovinu antibiotik lékaři předepisují zbytečně, protože jsou tyto infekce až ve více než 70 % virového původu! Dospělí onemocní průměrně 2,5krát ročně na nějakou infekci dýchacích cest, děti 4–8krát, léto nevyjímaje.

Rozhodnutí o vhodnosti podání 3denních antibiotik je vždy na lékaři

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Antibiotika na tři dny

Příběh

Ve svém příspěvku LUPY VE VLASECH CO POMUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Dobrý den!

Děkuji za celou řadu rad. Rozhodně se jimi budu snažit řídit. Asi to ale nebude hned zpočátku stoprocentní. Čeká mě teď nějaký čas úsporné období z důvodu rekonstrukce nově pronajatého bytu. Vzhledem k tomu, že budu mít, jak se říká hluboko do kapsy, i takových dalších 1.500,- utracených v lékarně si úplně nemohu dovolit. Pupalkový olej, zinek a aloe vera gel už jsem nějakou dobu užívala. Postupně se k nim pokusím vrátit a být důslednější i ve stravě a přidat i další doplňky. Dříve se mi vnitřní původ mých problémů nejevil tak evidentní, dnes se ale začínám potýkat i se zhoršující se přecitlivělostí pleti obličeje, kt. je neustále lehce zarudlý a se sklonem k podráždění při pocení, na sluníčku, po konzumaci kyselého, atd. Nic takového se mi dříve nestávalo, nebo pouze velice zřídka. Teď z toho začín být každodenní jev, proto změna životosprávy bude nutností. Nebude to pro mě těžké. Vím, které potraviny bych měla konzumovat, a který se naopak vyhýbat. Na druhou stranu je ale i spousta takových, u kterých si nejsem jistá.. např.mléčné výrobky, nakolik mi škodí, a nakolik si je můžu dopřát.. Přírodní cukry jako banán, hroznové víno, vodní melouny.. necelozrnná rýže a těstoviny,.. nebo kyselejší citrusy a octové zálivky.. Myslíte, že i tyto potraviny jsou rizikové ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenda.

No tak to jsme na tom docela podobně, taky jsme si s přítelkyní našli podnájem přes https://www.eurobydleni.cz/… A taky jsem řešil problém s lupy, vždy když jsem měl delší vlasy, dělaly se mi skoro až takový strupy na hlavě a když jsem se je snažil vyčesat tak to akorát svědilo. Pak mi kadeřnice poradila Milvu, je to taková vlasová kosmetika, ale taky není nejlevnější, ale dost to pomáhá :)

Zdroj: příběh Lupy ve vlasech co pomuze

Hroznové víno – vitamíny

Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 – víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A, C a kyselinu listovou. Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze. Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo, jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ÚČINKY POMELA NA VYŠETŘENÍ QUIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den mám dotaz, zda při léčbě Warfarinem mohu jíst pomelo a grepfruity. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Grapefruit se NESMÍ jíst souběžně s léčbou Warfarinem. Warfarin je metabolizován cestou cytochromu P-450. Furanokumarinové sloučeniny v grapefruitu interferují s enzymy v kaskádě P-450. Konzumace grapefruitu způsobí, že Warfarin zůstane ve vašem těle déle. Když sníte grapefruit nebo vypijete jeho šťávu, tak si zpozdíte metabolismus Warfarinu až o 72 hodin a zvýšíte si hladinu PT/INR. Pokud užíváte Warfarin denně, tak druhý den již dochází k předávkování s vysokým rizikem vzniku krvácení.
Pomelo a džus z něho fungují stejně jako grepy a grepový džus.
Grep a pomelo nejsou jediné plody, které ovlivňují metabolismus léků podobných Warfarinu. Stejné účinky mají také tyto plody a šťáva z nich: morušovník černý, hroznové víno a granátové jablko.
Máte dvě základní možnosti. Jednou z nich je vyhnout se konzumaci pomela i grepů a pití z nich vyrobené šťávy. Druhou možností je užívat si tyto plody a změnit léčbu. Můžete se s lékařem poradit o přechodu na statin, který není ovlivněn grapefruitem. Nejpoužívanější statiny u nás jsou: lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin a pravastatin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Mužu citron při užívání warfarinu

Hroznové víno v těhotenství

Mateřství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Výživa v těhotenství je nedílnou součástí zdraví maminky i vývoje jejího dítěte. Svou výživou pokrýváte potřeby své a také potřeby miminka. Strava má být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Proto je dobré jíst v tomto období hodně zeleniny, ovoce a netučného masa.

Hroznové víno v těhotenství je velmi vhodné, protože obsahuje velké množství vitamínu C, který je důležitý pro správný vývoj plodu.

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde https://www.ceskenemoci.cz/… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: příběh Potraviny obsahujici purin

Cukrovka, dieta, tabulky

Dietu při cukrovce je nutné přizpůsobit individuálnímu zdravotnímu stavu pacienta – podle něj se řídí množství konzumovaných sacharidů. Proto zde univerzální předpis neexistuje. Fungují základní zásady, ale přesná množství je nutné určit podle jednotek inzulinu či medikamentózní léčby. Je zároveň nezbytně nutné přísně hlídat pravidelný stravovací režim a nikdy nehladovět. Vše musí být pod dohledem lékaře.

Potraviny nevhodné pro diabetiky

Nevhodné potraviny:

  • bílé pečivo a chléb
  • tučné maso a uzeniny
  • smažená jídla – včetně smažené zeleniny (například květák nebo žampiony)
  • sádlo, máslo, živočišné oleje, kokosový a palmový olej
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky, mléčné koktejly, šejky
  • uzeniny, slanina, červené maso
  • sladkosti – cukrovinky, sušenky, bonbony, palačinky, koblihy
  • sušené ovoce, rozinky
  • sladké ovocné džusy
  • slazené limonády
  • slané pochoutky – brambůrky, preclíky, tyčinky, hranolky
  • přezrálé ovoce, sladké kompoty a džemy, kandované ovoce
  • ořechy
Méně vhodné potraviny:
  • vaječné těstoviny
  • plnotučné mléko a mléčné výrobky
  • příliš sladké druhy ovoce – hrušky, švestky, banán, hroznové víno

Potraviny a jejich glykemický index – seznam

Glykemický index je poměrné číslo, které udává schopnost (rychlost) sacharidové potravy zvýšit glykemii (hladinu glukózy) v krvi. Za základ (index 100) je zvolena glukóza, jejíž vstřebání do krve z potravy je nejrychlejší. Tento index má pomoci diabetikům při volbě vhodné skladby denního jídelníčku. Platí pravidlo, že čím nižší glykemický index, tím delší trávení a tím pomalejší vstřebávání (štěpení) cukrů do krve a tím menší výkyvy glykemie mezi jednotlivými jídly. Hodnotu glykemického indexu ještě dále snižuje kombinace sacharidové potravy s potravou obsahující tuky a bílkoviny, což dále prodlužuje trávení a zajišťuje ještě rovnoměrnější vstřebávání cukru do krve. Potraviny s nízkým glykemickým indexem uvolňují pomaleji glukózu do krve, způsobují menší kolísání hladiny cukru v krvi (oscilaci), zvyšují citlivost na inzulin, vyvolávají menší pocit hladu, zlepšují spalování tuků, po cvičení pomáhají lépe doplnit zásoby svalové glukózy.

Chléb, pečivo – glykemický index (GI):

  • bageta – 95
  • chléb libanonský – 86
  • pufované rýžové koláčky – 82
  • chléb bezlepkový – 79
  • houska hvězdička (Keiserova) – 73
  • bagel – 72
  • chléb Kavli – 71
  • chléb světlý – 70
  • chapati – 63
  • chléb s máslem a džemem – 62
  • chléb pita – 57
  • chléb slunečnicový – 57
  • chléb ovocný (sušené ovoce) – 54
  • chléb tmavý celozrnný – 53
  • chléb pohankový – 47
  • chléb tmavý Fit – 41–55
Sladké pečivo – GI:
  • lívanec, lívanečky – 67–85
  • kobliha – 76
  • vafle –

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta při cukrovce - nevhodné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

prosim mohu hroznove zelene vino. Na warfarin..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plody révy vinné neboli hroznové víno můžete jíst, ikdyž užíváte Warfarin. Jeden hrnek kuliček hrozna obsahuje 22 mikrogramů vitamínu K. Za den tedy můžete sníst až 4 hrnky, přičemž ten den už nesmíte nic rostlinného původu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Účinky antibiotik

Antibiotikum je lék, který usmrcuje některé mikroorganismy nebo brání jejich růstu. Dříve se tento termín užíval jen pro antimikrobiální přírodní léky (pro ostatní se užíval termín chemoterapeutika), v současné době se velmi často používá pro všechny látky s tímto účinkem bez ohledu na jejich původ.

V současnosti je známo přes 6000 látek s antibiotickým účinkem, ale jen asi 70 z nich našlo uplatnění v humánní a veterinární medicíně, ostatní mají příliš výrazné nežádoucí účinky nebo jsou pro pacienta toxické. Antibiotika působí především proti bakteriím, některá jsou však účinná také proti houbám a parazitickým prvokům. Mají však stále vedlejší účinky a v ČR jsou vydávány na předpis.

Již 2500 let př. n. l. používali v Číně v přírodní medicíně obklady z plesnivého sójového mléka. Stopy antibiotik (tetracyklin z piva) byly nalezeny také v 1600 let starých kosterních pozůstatcích Egypťanů a Núbijců. Antibiotika byla rovněž přijímána přirozeně ve stravě (zelenina obsahující sirné sloučeniny alicin, glukosinoláty).

V západní medicíně první objev antibiotik učinil Louis Pasteur, který v roce 1877 zjistil, že laboratorní zvíře naočkované kulturou B. anthracis společně s kulturou saprofytických bakterií neonemocnělo antraxem. O deset let později německý vědec Rudolf Emmerich náhodou objevil, že zvíře naočkované kulturou Streptococcus erysipelatis neonemocní cholerou, a o dva roky později Charles-Joseph Bouchard prokázal, že tutéž ochranu poskytuje Pseudomonas aeruginosa. V průběhu dalších let se zjistilo, že antimikrobiální vlastnosti má i lihový výluh z kolonií a účinná substance byla nazvána pyocyanáza. Stala se prvním antibiotikem používaným v nemocnicích, její vlastní toxicita a nemožnost zajistit stále stejně účinný produkt ale neumožnily její delší používání.

První skutečně účinné objevené antibiotikum pocházelo z plísně. Francouzský doktor Ernest Duchesne zaznamenal už v roce 1896, že určité plísně rodu štětičkovec (Penicillium) ničí bakterie. Duchesne, respektive jeho výzkum však zůstal zapomenut po celou další generaci. Až Alexander Fleming během svého výzkumu antibakteriálního působení lysozymu kultivoval bakterie na agarových plotnách a jedna z nich byla napadena plísní druhu Penicillium notatum. Fleming pochopil, že plíseň vylučuje něco, co růst bakterií zastavilo. I když nebyl schopen sloučeninu izolovat, svůj objev v roce 1929 popsal ve vědecké literatuře. Protože plíseň byla rodu Penicillium, nazval tuto sloučeninu penicilin. Antibiotické účinky mají i jisté kovy (stříbro, zlato, měď či slitiny, jako je bronz) a u některých jsou tyto účinky známy a využívány již od starověku. Nově se využívají i ve formě nanočástic.

Vysoce účinná farmac

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Přírodní antibiotika

Průběh testu účinků vína snížení hladiny cholesterolu

Testovaný jedinec musí v rámci výzkumné studie přiměřeně dodržovat zdravý životní styl a doporučený pohybový režim a především musí vypít přesně stanovené množství bílého či červeného vína. Do svého deníku si testovaný účastník zapisuje i jiné druhy alkoholu, které během zkoumané doby ještě vypil. K těmto záznamům se přihlédne při vyhodnocování účinků vína na snížení hladiny cholesterolu. Životní návyky testovaných jedinců se zdravému životnímu stylu přizpůsobí jen lehce, aby výsledky testů mohly bít více ovlivněny právě samotnou konzumací vína. Testovaný jedinec dostává od Fakultní nemocnice víno zdarma v objemu 12 lahví na měsíc, což jsou necelé 3 deci vína na den, které během dne musí užít. Přesně je množství užívaného vína stanoveno pro testované ženy v množství 2 deci 5 krát týdně a pro testované muže jsou to 3 deci 5 krát týdně. Celkem se v rámci tohoto výzkumu všemi testovanými zkonzumuje přibližně 23 tisíc lahví vína. Cílem výzkumu je sledování vlivu užívání pravidelných malých dávek vína na snížení hladiny cholesterolu. Zkoumá se zároveň i vliv užívání vína na snížení i jiných zánětlivých markerů (ukazatelů) například lymfocyty. Ale které víno je na cholesterol účinnější, červené nebo bílé? Volba mezi barvou vína je provedena zcela náhodně a účastníkům výzkumu je víno rozděleno náhodným výběrem - losováním. Podle vylosování barvy vína je pak po celou dobu výzkumu těmto testovaným podáváno stejně barevné víno. Otázka, které z vín je na cholesterol účinnější, zůstává zatím nezodpovězena a bude nepochybně jedním ze zajímavých výsledků v závěru tohoto výzkumu. Do výzkumu jsou zařazena dvě různá vína, která mají různý objem resveratrolu. Resveratrol je polyfenol, který se v těle chová jako silný přírodní antioxidant. Resveratrol je obsažený právě ve víně a vinných hroznech, a některé rostliny ho přirozeně produkují na svou ochranu. Například arašídy, nebo chcete-li bůráky, mají v sobě hodně resveratrolu. Červené víno obsahuje resveratrol o 30% více než víno bílé. Výzkum má objasnit, zdali na pokles cholesterolu v krvi má větší vliv právě jen resveratrol a nebo alkoholické víno jako celek.

Zdroj: článek Víno a jeho vliv na srdce a cévy

Příběh

Ve svém příspěvku NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubešková.

Také ALOE VERA ředí krev, ale jak a kolik se dá jí použít? Prosím o odpověď - moc děkuji s pozdravem Kubešková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy.

Nemohu celou léčbu vyměnit za:
kajenský pepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.

Zdroj: příběh Nové léky na ředění krve

Hroznové víno a hubnutí

Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E. coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy. Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů – možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína.

Zdroj: článek Hroznové víno

Příběh

Ve svém příspěvku ELIQUIS A BOLEST HLAVY, MIGRÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy. Navíc užívám venlafaxin a s tímto lékem by se prý neměl.

Nemohu celou léčbu vyměnit za:
kajenský pepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Eliquis a bolest hlavy, migréna

Pití alkoholu na antibiotika

Většina běžně používaných antibiotik není ovlivnitelná alkoholem. Samozřejmě mezi nimi existují výjimky.

Určitě byste neměli pít alkohol během užívání protiinfekčních antibiotik, jako jsou metronidazol, tinidazol a sulfamethoxazol či trimethoprim. Tyto léky totiž blokují jednu z hlavních cest, která metabolizuje alkohol. Společně s alkoholem pak způsobí opravdu nepříjemné stavy – vyvolávají rudé fleky po celém těle, mdloby a zvracení i po jediné skleničce piva.

Tyto protiinfekční léky mají naštěstí poměrně specializované využití, slouží k léčbě infekcí organismy, jako je lamblie střevní (z kontaminované pitné vody) nebo střevní červi. Tudíž by bylo neobvyklé, aby vám je lékař předepsal bez předchozí dlouhé přednášky.

Co se týče ostatních typů antibiotik, není zatím žádný jasný důkaz o poškození těla po skromném požití alkoholu. Při větší konzumaci alkoholu během boje s infekcí na vás alkohol pravděpodobně bude mít větší a méně příjemný účinek.

Alkohol spolu s antibiotiky vyvolává rozšíření krevních cév v končetinách – tělo se tím snaží zvýšit horečku a zpomalit tak šíření infekce. Ledviny jsou nuceny kvůli alkoholu ztratit více tekutin, čímž se zvyšuje riziko dehydratace. Hluboká bolest svalů pramenící z virového onemocnění v kombinaci s antibiotiky může vzácně zanechat ve svalech dlouhodobé poškození.

Některá antibiotika jako isoniazid a flukloxacilin mohou špatně působit na játra a v malém procentu případů způsobit i mírné hepatitidy. Večírek v opojení tedy dráždí játra, která pracují jak s působením antibiotik, tak s odbouráváním alkoholu.

Pokud vám není dobře a zamýšlíte jít na nějaký večírek, je lepší pít alkohol střídmě, ať už antibiotika berete, nebo ne. Léčba bude rychlejší a snížíte riziko sekundárních komplikací. V případě, že užíváte některé z léků, které jsou výše uvedeny jako problémová antibiotika, je třeba se alkoholu vyhýbat obloukem.

Spousta lidí se nejvíce obává toho, že berou-li antibiotika, bude jim stačit jediná sklenka vína k tomu, aby se opili. Ano, existují některá antibiotika, která takto s alkoholem reagují, to však není ten hlavní důvod, proč byste neměli alkohol a antibiotika kombinovat. Jak známo, antibiotika zpravidla zatěžují játra a potažmo celý organismus. Stejně tak konzumace alkoholu působí na funkci jater. Spojí-li se obojí dohromady, dostanou játra pořádně zabrat.

Dalším aspektem, který kombinaci antibiotik a alkoholu provází, je možný zeslabený účinek podávaných antibiotik. Velmi snadno se tak může stát, že bude celou léčbu nutno opakovat, neboť nemoc nebude dostatečně vyléčena. Když vezmeme v potaz současnou zvýšenou rezistenci bakterií proti antibiotikům, která vychází z jejich přehnaného užívání, je opakovaná léčebná dávka dalším zbytečným oslabením budoucích účinků antibiotik. V tomto případě tedy opravdu nejde alkohol a zdraví ruku v ruce.

Zdroj: článek Antibiotika a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ZINNAT A SLUNCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobrý den,mohu na slunce s antibiotiky zinnat?A co citrusove plody ci mleko aj..?..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte antibiotika Zinnat, tak normálně můžete na sluníčko. Nebyly hlášeny žádné nebezpečné reakce na slunce. Z citrusových plodů nesmíte jíst grepy. Grapefruitový džus zpomaluje dobu, za kterou je tělo schopno odbourat účinnou látku a to by mohlo způsobit, že hladina antibiotika v krvi stoupne nebezpečně vysoko. Mléko v tomto případě můžete.
Antibiotika Zinnat rovněž zvyšují riziko vzniku opruzenin, dále mohou způsobit nevolnost, zvracení a průjem, problémy s ledvinami, kvasinkové infekce a alergická reakce. Tato antibiotika snižují účinky hormonální antikoncepce a během léčby tak může dojít k otěhotnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zinnat a slunce

TIPY

Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.

Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.

Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.

Pondělí

Snídaně:

  • ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
  • ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
  • mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
  • bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
  • rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)

Úterý

Snídaně:

  • 2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
  • takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
  • gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
  • acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Večeře:
  • grilovaná zelenina (mrkev, celer, petržel, dýně, červená cibule, česnek, kedlubna, cuketa, slunečnicový olej), sýr feta (60 g), celozrnný chléb (100 g)

Středa

Snídaně:

  • 2 plátky chleba (120 g) s rostlinným tukem (10 g), plátkový sýr (55 g), rajče (100 g)
Přesnídávka:
  • müsli tyčinka s ořechy (40 g), mandarinka (50 g)
Oběd:
  • cizrnové kari (200 g), jasmínová rýže s hráškem (180 g)
Svačina:
  • plátek celozrnného chleba (60 g) s arašídovou pomazánkou (20 g), jablko (100 g)
Večeře:
  • vaječná omeleta s kukuřicí a červenou paprikou (200 g), rajský salát (100 g), žitný chléb (100 g)

Čtvrtek

Snídaně:

  • pohanková kaše (50 g pohanky, 200 ml mléka, 200 ml vody) se skořicí, lžící medu a jablkem (100 g)
Přesnídávka:
  • hroznové víno (150 g), mandle (10 g)
Oběd:
  • h

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Poradna

V naší poradně s názvem VÍNO A HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Klára.

Ráda bych se zeptala, jestli pitím vína se dá zhubnout? Slyšela jsem, že je dobré víno na hubnutí, je to pravda?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Kláro, víno je zdraví prospěšné, nejvíce to červené a nejvíce pro ženy. Podle výzkumů byl prokázán pozitivní vliv vína na snížení hladiny cholesterolu. Cholesterol se ukládá na stěnách cév a způsobuje jejich zůžení a v takových případech pak může dojít i k infarktu. Cholesterol je spojen se zvýšeným příjmem tuků v naší stravě a může být spojen tedy i s problematikou hubnutí. Víno ale v sobě obsahuje alkohol, který bohužel působí negativně při redukčních dietách. Po alkoholu se tloustne! Tedy i po víně se tloustne. Leda, že by se pilo víno bez alkoholu. Víno bez alkoholu by pak mohlo mít na hubnutí pozitvní vliv.

Zdroj: příběh Víno a hubnutí

Hroznové víno – cena

Zde je uveden seznam cen hroznového vína.

Zdroj: článek Hroznové víno

Příběh

Ve svém příspěvku VÍNO A ZDRAVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzka.

Dobrý den, můj lékař mi doporučil pít skleničku červeného vína. Našla jsem si tento odkaz : > :https://www.moldavia.cz/moldavska-cervena-vina/2532/cerny-doktor-rosso---cervene-vino-polosuche-18705.htm. a tam doporučují víno Černý doktor, který má mít dokonce léčivé účinky.
Neznáte to někdo? Můžete mě poradit? Díky. Zuzka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milena.

Našla jsem zajímavý článek na co a jak pomáhá víno. Zejména u žen dokáže pravidelné pití vína snížit cholesterol. Tady je kompletní text: https://www.ceskaordinace.c…

Zdroj: příběh Víno a zdraví

Hroznové víno – pěstování

Výběr vhodného místa

Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné révy je asi tím nejdůležitějším. Ideální pro pěstování vinné révy je jižní svah. Rovina je již méně příznivá. Réva má ráda úrodnou půdu a dobře se jí daří v teplých, ale i podhorských oblastech. Ideální teplota vzduchu je okolo 15 stupňů Celsia. Vinná réva je také náročná na světlo. Jeho dostatek zaručuje kvalitní dozrávání hroznů, v kterých se tvoří cukry a aromatické látky. Důležité je vyvarovat se větrným místům a oblastem, kde bývají časté přízemní mrazíky.

Odrůdy

Odrůdy vinné révy se liší v barvě, tloušťce slupky, poměru kyselin k cukrům a mnoha jiných faktorech. Většina aromatických látek je uchována ve slupce.

Nejjednodušší odrůdy pro pěstitele začátečníky jsou za bílé odrůdy: Krystal, Prim (Palatina), Chrupka bílá, Vostorg i Solaris. Z modrých: Chrupka červená, Isabella (Chorvát), Nero, Agát Donskoj, Alden. Z červených: Festivalnyj a Cabernet Cortis.

Výsadba

Nejdříve si vykopeme jámu o hloubce cca 50 cm a zkypříme dno. Poté zastřihneme kořeny sazenice a vložíme ji do jámy. Až vyraší výhonky, tak vybereme jeden a ostatní vytrháme. Z něj pak vyroste kmínek. Vedle něj si zapíchneme 1,5 m dlouhou tyč, ke které budeme kmínek vázat, aby rostl jen vzhůru. Vážeme jej cca po 20 cm.

Zdroj: článek Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: https://www.ceskaordinace.c…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: příběh Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Jak zvýšit hladinu cukru v krvi

Hladinu cukru lze zvýšit potravinami, které mají vysoký GI, tedy glykemický index. Ovšem pokud tyto potraviny konzumujete pravidelně, mohou být příčinou zvýšeného množství cukrů v krvi:

  • bílá mouka
  • bílý cukr
  • sladkosti
  • banány
  • hroznové víno

Výše uvedené potraviny rychle zaberou na zvýšení cukru v krvi, ale vhodnější je sníst rychlé druhy cukrů, které se nacházejí v sušeném ovoci, například datle, fíky, rozinky. Jedná se o vynikající zdroj glukózy, která se vstřebává nejsnáze, a to již v ústech. Z čerstvého ovoce je vhodný banán a hroznové víno, podat lze také hrušku, první dvě zmíněné jsou však účinnější. Výborným zdrojem rychlých cukrů bývá také džus, dále také med. Rafinovaný cukr a cukr hroznový se příliš nedoporučují, neboť tyto poživatiny jsou kyselinotvorné a zbytečně obírají tělo o důležitý vápník a hořčík. V případě nouze je však samozřejmě jedno, který druh cukru zvolíme. Čím dříve jej podáme, tím rychleji nám mozek a následně i každá z buněk poděkují. U dětí pozor, dospělý člověk odhadne správné množství, které hypoglykemii zaručeně zažene, nicméně dětem je třeba sacharidy rozumně rozdělit a zbytek uschovat. Opačným případem je například plná miska cukrovinek na stole, které si mohou děti brát a brát, dokud se jim neudělá lépe. K tomuto jevu může klidně dojít až v průběhu několika minut po požití prvního cukrátka. Mozek je v tomto opravdu důsledný, žádá si cukr ještě po nějakou dobu, i když je v krvi již dostatečné množství glukózy, která se vstřebala ústy. A může se pak stát, že z 2,2 mmol/l vyroste glykemie třeba na hodnotu 15 mmol/l.

Zdroj: článek Hladina cukru v krvi - tabulka

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: článek Warfarin a ovoce

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová

 Nina Vinšová


antibiotika a hormonální antikoncepce
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
antibiotika a imunita
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.