Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIBIOTIKA A PARALEN

Upozorňujeme čtenáře na to, že všechny léčivé přípravky s obsahem antibiotik jsou v České republice k dostání pouze na lékařský předpis. Děkujeme za pochopení.

OBSAH

Klacid 500 a Paralen

Podávání Paralenu je opodstatněné při snižování teploty a při bolesti, u dospělé osoby se podávají 2 tablety současně po šesti hodinách.

Zdroj: Antibiotika Klacid 500

Poradna

V naší poradně s názvem MŮŽU UŽÍVAT PARALEN KDYŽ BERU PRÁŠKY KREV NOKLAUD A ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Arnost lebl.

Můžu užívat paralen když beru prášky na krev

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, paracetamol, který je účinou látkou v Paralenu, nijak neovlivňuje účinky léků na ředění krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Náhrada za lék Warfarin

Kdy by měla být užívána antibiotika?

Antibiotika jsou předepsána pro onemocnění způsobená bakteriemi, ne viry. Nachlazení a chřipka jsou způsobeny viry, ne bakteriemi. Antibiotika nefungují proti virům. Při použití buďte obezřetní, protože antibiotika jsou mocným lékařským nástrojem, který je účinný pouze na bakteriální onemocnění.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Aneta.

Dobry den chci se zeptat beru antibiotika Cotrimoxazol AL forte ale mam horecku mohu to kombinovat s Coldrexem Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání antibiotika Cotrimoxazol AL forte by se na bolest a na horečku neměly používat přípravky s obsahem ibuprofenu, diklofenaku, naproxenu a kyseliny acetylsalicylové. Na horečku je možné užít jen paracetamol. Coldrex v sobě obsahuje právě paracetamol, ale bohužel také vitamín C, který společně s těmito antibiotiky škodí ledvinám a proto není vhodné užívat Coldrex a Cotrimoxazol AL forte dohromady. Na snížení herečky použijte raději samotný Paralen.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Warfarin a Paralen

Bezpečně můžete užít na bolest léky, které srážlivost krve neovlivňují, například ty s účinnou látkou paracetamol (Panadol Novum, Paralen). To znamená, že k Warfarinu si Paralen v doporučeném dávkování vzít smíte.

Zdroj: Warfarin a léky na bolest

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Bendova.

Může si vzít při warfarin psnadol nebo paralen 500

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Panadol i Paralen je možné užívat i když užíváte Warfarin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a Paralen

Paralen při léčbě Warfarinem není kontraindikovaný a lze jej užít.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Je lepší Acylpyrin, nebo Paralen?

Paralen a Acylpyrin má v lékárničce snad každý. Který je lepší, se říci nedá. Rozdíly a specifika užívání ale u nich jsou. Paralen a Acylpyrin jsou českou klasikou v boji proti virózám a chřipkám. Oba léky neřeší příčinu onemocnění, ale pomáhají s jeho symptomy (především horečkou a bolestí).

Zdroj: K čemu je dobrý acylpyrin

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Já beru Paralen a ibobrufen a nic

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Silnější léky proti bolesti jsou k dostání jen na lékařský předpis.

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Zinnat a alkohol

Antibiotika se nesmí kombinovat s alkoholem!

Mějte na paměti, že antibiotika jsou léky na předpis. Recept na antibiotika je platný 3 dny, včetně dne vystavení vaším lékařem!

Zdroj: Antibiotika na tři dny

Poradna

V naší poradně s názvem KDYŽ PLÍCE BOLÍ - ZÁPAL PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Trnková.

Dnes mi ošetřující lékař na základě rentgenu plic diagnostikoval zápal plic.
Špatně se cítím od pátku v noci (zimnice, bolesti všech vnitřností). domnívala jsem se, že to bude viróza nebo chřipka. Bohužel tak tomu není. Pan doktor mi předepsal antibiotika Klacid 500. Dnes po 2 tabletách. Prní jsem vrazla v 10,45 po návratu z nemocnice. Protože mi teplota neklesala vzla jsem si v 13,30 Paralen 500. Teplota se stále drží kolem 39, a to i přesto, že jsem si udělala zábal nohou v octové vodě. Nyní mám teplotu 39,4. Co mám dělat? Můžou se vzít 2 Paraleny 500? děkuji za odpověď- Dana Trnková.
Prosím rychle, je mi opravdu zle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika budou plně účinná až po třetí dávce. To teprve bude docházet k ústupu zánětu a odeznívání bolestí. Paralen můžete vzít i dvě tablety 500 mg najednou, přičemž za 24 hodin nesmíte vzít více než 8 tablet. Z horečky nemějte strach, je to váš pomocník v boji proti zápalu. Vyšší tělesná teplota zabíjí cizorodé bakterie, které způsobují zápal plic. Do 40 °C se nemusíte o horečku starat. Nad 40°C volejte rychlou záchrannou pomoc na čísle 155. Existence této rychlé záchrany by vás měla uklidnit, protože nyní byste měla být v klidu, bez stresu ze zhoršení zdravotního stavu. Nejlépe byste měla usnout a hned jak se probudíte, tak vždy vypijte hrnek ovocného čaje oslazeného medem. Tešte se, že za pár dní bude líp.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

3 denní antibiotika

Název 3denní antibiotika vychází z toho, že se jedná o antibiotika předepisovaná na tři dny. Jsou to tedy krátkodobé antibiotické látky. 3denní antibiotika obvykle utvoří po doužívání všech tří tablet dostatečnou hladinu antibiotických látek, které pak účinkují i v dalších dnech.

Například:

Sumamed – zánět středního ucha

Azitromycin - angína

Zdroj: Antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Furolin mě úžasně pomohl, užívám jej od 25.7. podle návodu, druhý a 100% třetí
den mě již problémy ustaly, zatím si jej ještě večer a zítra vezmu a můj dotaz
je jen jestli po přejítí zdravotních problémů jej mám ještě nějakou a jakou
dobu brát ,aby se vše nevrátilo. Jsem senior a jinak nemám žádné ledvinové
ani jiné problémy kromě léku na štítn.žlázu a locren na trochu vyšší tlak.
Jinak jsem pod stálou lék.kontrolou na tyto léky. Je mi 79 let
Děkuji za sdělení. H.G.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika je třeba vždy dobrat všechny. Pokračujte v užívání, i po odeznění obtíží až do poslední tabletky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Antibiotika Furolin

Antibiotika bez předpisu v zahraničí

Některá antibiotika lze volně zakoupit v lékárnách ve Velké Británii, Španělsku, v Egyptě a Jižní Americe. Ceny jsou podobné jako u nás bez přispění pojišťovny. V některých zemích, jako je třeba Mexiko, se dají antibiotika koupit zcela volně.

Zdroj: Volně dostupná antibiotika

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den a existuje něco nejakej prášek nebo něco na bolest mám doma dva kluky a sem sama nane tak že si nemohu dovolit někam chodit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste nahradit Paralen za Ibalgin 400 popřípadě Apo-ibuprofen 400 a užívejte jednu tabletu po šesti hodinách a zítra navštivte normálního zubního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Která antibiotika předepisovat?

Lékaři diagnostikují pacienta a zvažují příznaky, aby zjistili, která antibiotika předepsat. Lékaři zjišťují i kultury způsobené bakteriemi. Pro zjištění některých infekcí se používá antimikrobiální vyšetření. Na některé infekce lékaři předepisují širokospektrální antibiotika, která jsou účinná pro léčbu různých bakteriálních druhů. V závislosti na individuálních okolnostech mohou být přepsána i obecná antibiotika.

Zdroj: Jak správně užívat antibiotika

POLYPEPTIDOVÁ ANTIBIOTIKA

Do této skupiny Polypeptidových antibiotik se řadí antibiotické látky BACITRACIN (obchodní název antibiotika Framykoin), GRAMICIDIN, COLISTIN (obchodní název antibiotika Colimycine), POLYMYXIN B (obchodní název antibiotika Aerosporin, Otosporin). Polypeptidová antibiotika se využívají k léčbě infekcí způsobenými grampozitivními i gramnegativními bakteriemi. Polypeptidová antibiotika jsou silně toxická a využívají se k lokální aplikaci. Polypeptidová antibiotika mohou u člověka vyvolat nežádoucí účinky jako poškození ledviny a nervy.

Zdroj: Seznam antibiotik

Diskuze

V diskuzi TEZEO 40 A CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,prosim vas,uzivam 1/2 tablety tezeo 40 na hypertenzi.Rano..Tlak mam ted cca 115/70.Drive jsem byla zvykla pit rano 1/2 vymackaneho citronu s vodou a ted nevim,jestli to muzu pit,kdyz uzivam tento lek..Dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Dobry den,prosimvas uzivam tezeo40 na hypertenzi a uzivam skoro kazdy den 1 tabletu paralenu,protoze me porad poboliva hlava.Doktor mi rika ze Paralen,nebo ibuprofen muzu na ty prasky brat.Ale uz ten paralen takhle beru asi 4 tydny(predtim jsem brala ibuprofen),tak se chcizeptat,jestli to opravdu nevadi.Chodim i k ortopedovi,protozemam problemy s krcni pateri,ale krome obcasnych obstriku a rehabilitaci mi nic nenapsal.Myslim leky na bolest.

Zdroj: diskuze Tezeo 40 a alkohol-diskuze

Pradaxa a léky proti bolesti

Bylo prokázáno, že podávání nesteroidních protizánětlivých léčivých přípravků ke krátkodobé analgezii není spojeno se zvýšeným rizikem krvácení při společném podávání s dabigatran-etexilátem. Při chronickém podávání však nesteroidní protizánětlivé léčivé přípravky zvýšily riziko krvácení přibližně o 50 % u dabigatran-etexilátu i warfarinu.

Na bolest se při současném užívání léku Pradaxa nedoporučuje užívat nesteroidní antiflogistika, mezi něž patří Surgam nebo například Ibuprofen, protože ty obecně při dlouhodobé léčbě zvyšují riziko krvácení. Je ale možné užívat například Paralen, Novalgin, Tramal, Zaldiar.

Bez doporučení lékaře neužívejte jiné léky na bolest než ty, které obsahují pouze paracetamol (například Panadol Novum, Paralen). Léky na bolest, které obsahují diclofenac, ibuprofen, kyselinu acetylsalicylovou a podobně, zvyšují riziko vnitřního krvácení a poškození trávicího traktu.

Zdroj: Pradaxa a Paralen

Antibiotika Ospen a alkohol

Ospen je antibiotikum penicilinové řady, které se rychle metabolizuje organismem a nezůstává v těle déle než 24 hodin, a tak je možné užít alkohol po 24 hodinách od poslední tablety tohoto antibiotika.

Antibiotikum Ospen nemá žádné interakce na alkohol, tudíž po doužívání je možné konzumovat alkohol.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Antibiotika Duomox 1000 a alkohol

Duomox je antibiotikum. Amoxicilin, léčivá látka tohoto přípravku, patří mezi penicilinová antibiotika se širokým spektrem účinku. Tento lék je určen k léčbě řady infekčních onemocnění způsobených bakteriemi. Užívá se zejména v léčbě bakteriálních infekcí způsobených mikroorganismy citlivými na ampicilin.

Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika je možné, ale jen v malém množství. I přesto budete svůj organismus zbytečně přetěžovat a snížíte účinnost tohoto antibiotika.

Alkohol vám může způsobit zažívací potíže nebo nadměrný kašel.

Zdroj: Antibiotika a alkohol

Přehled antibiotik

Antibiotika jsou také rozděleny do tříd podle chemické struktury (aminoglykosidy, amfenikoly, ansamyciny, rifamyciny, cefalosporiny I. generace, cefalosporiny II. generace, cefalosporiny III. generace, cefalosporiny IV. generace, diterpeny, glykopeptidová antibiotika, karbapenemy, linkosamidy, makrolidy – erytromyciny, monobaktamy, antibiotika penicilové řady: úzkospektrá, širokospektrá, polypeptidová antibiotika, chinolony, fluorochinolony, streptograminy, sulfonamidy, tetracykliny, a další.

Zdroj: Seznam antibiotik

Antibiotika na chřipku

Chřipka je virovým onemocněním, které je vysoce nakažlivé. Nejvíce lidí onemocní chřipkou na začátku roku v době od ledna do března. Nemoc se projevuje horečkami, zimnicí, bolestí hlavy, kloubů a svalů. Obvykle ji provází i kašel a rýma. Toto onemocnění trvá zhruba 2 – 7 dní. Neléčená vážná chřipka může u člověka vyvolat i zápal plic, postižení nervové tkáně a zánět středního ucha.

Chřipka také bývá často zaměňována za nachlazení. Nachlazení má ale lehčí průběh. Obvykle nachlazení provází bolest v krku, která ale brzy zmizí, rýma a kašel. U chřipky jsou projevy výraznější a vážnější. Většina lidí se snaží nachlazení i chřipku vyléčit sama, pokud se ale objeví vážnější příznaky, je třeba vyhledat lékaře. Mezi vážnější příznaky patří neklesající horečka, bolestivé polykání, neustávající kašel a neustále ucpané nosní dutiny spojené s bolestí hlavy.

Antibiotika slouží na léčbu nemocí způsobených bakteriemi, chřipka je ale způsobená viry, a proto na ní nejsou antibiotika učinná. Často se ale stává, že lékař antibiotika na chřipku předepíše, ta ale nezabírají. Lékař je ale může předepsat v okamžiku, kdy se objeví již zmiňované komplikace, například bolestivé polykání, které může způsobovat třeba streptokok, a tam by léčba antibiotiky měla pomoci.

Antibiotika na virózu tedy nepomáhají, ale mohou léčit komplikace, které viry způsobily. Antibiotika se tedy na virózu nepředepisují, pokud by se tak stalo, mohlo by dojít k tomu, že antibiotika oslabí organismus pacienta ještě více a vyvolají u něj další onemocnění, nebo způsobí jiné komplikace.

Místo antibiotik se na léčbu virových onemocnění mohou použít antivirotika. Lékaři je ale příliš nedoporučují. Ne, že by antivirotika nefungovala, ale bohužel mají řadu vedlejších účinků. Mohou u pacienta vyvolat nechutenství, nevolnost, bolesti břicha i hlavy, závratě, poruchy koncentrace ale i halucinace. Obvykle se tedy doporučuje chřipku léčit běžným způsobem (doma v klidu a teple se vyležet), antivirotika se užívají hlavně u těch lidí, které by prodělaná chřipka mohla ohrozit.

Člověk trpící chřipkou, si obvykle kupuje léky na vyléčení jednotlivých příznaků chřipky, tedy léky na horečku, na bolest v krku, na posílení imunity atd.

Mezi volně prodávané léky na chřipku patří:

Paralen

Paralen grip

Acylpyrin

Coldrex

Strepsils

Nurofen

Vicks

Ibalgin

Panadol

Drill

Grippostad

Zdroj: Antibiotika

Antibiotika alkohol – zpovědnice

Pití alkoholu při užívání antibiotik může mít za následky různé zdravotní komplikace, jako například bolesti břicha, střevní potíže, bolesti hlavy, závratě, teploty, dávivý kašel a podobně.

Antibiotika mohou při konzumaci s alkoholem přestat zabírat a vy si tak prodloužíte dobu léčby. Určitě by bylo dobré alkohol při antibiotické léčbě vynechat.

Zdroj: Antibiotika a alkohol


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP