Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIDEPRESIVA CIPRALEX

OBSAH

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Diskuze

V diskuzi ANTIDEPRESIVA A KUDZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ester11.

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, můj syn bere dlouhodobě antidepresiva cipralex a Neurotop, jestli je možné současně užívat i přípravek Kudzu?
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antidepresiva a Kudzu

Cipralex a infekce močových cest

CIpralex může způsobovat záněty močových cest a zvýšit frekvenci močení, ale jen u některých pacientů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Druhy

SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Dosoudilová.

Dobrý den,užívám na nervy cipralex už přes 10 let a mám veliké problémy s očima,mám zelený zákal a bolí mě oči,říkali mi,že mám suché oči a kapu si každý den 6x i více suché slzy,vyzkoušela jsem jich strašně moc, dokonce ve Zlíně mi dělali z krve a nic nezabírá, teď si kupuju kapky bez kponzervantů, nic moc,mám veliké obtíže, taky mám chronický zánět močového měchýře a právě teď studuju léky ROWATINEX, které mi v lékárně nabídli a u toho jsem našla článek, že ten Cipralex jeho užívání může způsobovat právě ty suché oči i močový měchýř, prosím vás,co je na tom pravda????žádný lékař mi toto nikdy neřekl, je mi 54 let, děkuji za informace

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Požádejte svého lékaře - psychiatra, aby Vám místo Cipralexu naordinoval jiný lék, vhodný k Vašemu zdravotnímu stavu. Sama antidepresiva neměňte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Účinky Cipralexu na spánek

Vzhledem k tomu, že Cipralex působí přímo na mozek, je spojen s několika vedlejšími účinky, týkajících se nervové soustavy. Mezi vedlejší účinky patří potíže se spaním. Cipralex také ovlivňuje kvalitu spánku a často snižuje množství očního kmitání ve spánku. U některých lidí může užívání Cipralexu způsobit únavu a ospalost.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi ROSUCARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Nežádoucí sexuální učinky léku Rosucard.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Gertnerová.

Začala jsem užívat lék rosucard 10,mimo to užívám 3krát týdne Milurit 100 a vigantol 25 kapek jednou týdně.Také antidepresiva - cipralex 15mg,rivotril 0,25mg a mirtazapin 0,75mg.Chtěla bych se zeptat jestli tyto léky mají spolu nějaké vedlejší účinky.Rosucard užívám zatím 14 dní.Začínají mně více pobolívat klouby a svědí mně oční víčka.Děkuji za odpověď.Jana Gertnerová

Zdroj: diskuze Rosucard

Antidepresiva a alkohol

Na psychofarmaka se obecně nemá pít alkohol. Antidepresiva totiž mohou zcela nepředvídatelně potencovat účinky alkoholu. U moderních antidepresiv lze tolerovat příležitostně velmi malou dávku vína (například jednu skleničku týdně), u benzodiazepinů je třeba se alkoholu vyhnout úplně.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Diskuze

V diskuzi CIPRALEX A MILOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

No, a nebo změnit léky. Cipralex nebo sertralin prostě choutky tlumí. Naopak třeba mirtazapin ne (po tom, co se pár týdnů, než si na něj zvbyknete, pořádně vyspíte :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cipralex a milování

Antidepresiva

Antidepresiva se používají k léčbě symptomů deprese, zároveň však většina z nich působí anxiolyticky, a proto se jimi léčí i úzkostné poruchy. Biochemickou příčinou depresivních poruch je nedostatek serotoninu, noradrenalinu a dopaminu (monoaminů). Antidepresiva tuto příčinu odstraňují různým mechanismem účinku. Všechna na trhu dostupná antidepresiva jsou v zásadě stejně účinná, liší se od sebe pouze mechanismem účinku a spektrem vedlejších účinků léčby.

Zdroj: Prozac

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX 10MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den, chci se zeptat či Cipralex 10mg na úzkost můžu brát na antibiotika a ak ano tak jaký dávkovaní.

Děkuji


Simona

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antibiotika Cipralexu nevadí a je možné je užívat současně. Dávkování Cipralexu v tomto případě zůstává beze změny tak, jak vám ho naordinoval váš lékař. Sama bez porady s lékařem Cipralex neužívejte a ani nepřerušujte naordinovanou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex 10mg x 28

Cipralex zkušenosti padání vlasů

U jednoho pacienta ze sta se může vyskytnout zvýšené padání vlasů a může dojít až k úplné ztrátě vlasů.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX-KAPKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maria.

Dobrý den ,ako užívám Cipralex tak priberam na vahe ,za 2 mesiace 7 kil,moze to být z toho? 2/ ako užívám Cipralex,tak mám problémy so sexom a ked dojde niekedy vyvrcholeniu,tak cítím tlak na hrudi.prosim vás o odpověď na obě otázky ,sa obávám o svoje zdravie , dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po Cipralexu se netloustne, ovšem Cipralex může ovlivnit rozhodování o tom, co sníte. Takže, abyste předešla dalšímu nárůstu váhy, tak si nechte od výživového poradce vytvořit jídelníček na týden a kupujte si potraviny jen podle vytvořeného výživového seznamu a spotřebovávejte je jak určí poradce.
Cipralex bohužel ovlivňuje sexuální prožitky. Pro podporu sexuální náruživosti můžete použít sport. Lehké a pravidelné cvičení zlepší krevní oběh i náladu a s tím se podpoří i lepší sexuální prožitky. Ve fitness centrech se pořádají kruhové tréninky pro začátečníky, zkuste se někam připojit a pozorujte na sobě pozitivní účinky, které vám to přinese.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Antidepresiva a antihistaminika

Antihistaminika mohou ovlivňovat některá antidepresiva (TCA, NaSSA, SARI) a některá antipsychotika či neuroleptika. Proto se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti užívání.

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Antidepresiva používaná jako prášky na spaní

FDA neschválila antidepresiva pro léčbu nespavosti. Nicméně někteří lékaři věří, že nespavost souvisí s depresí. Stejně jako u všech léků na deprese, je i zde významné riziko sebevražedných myšlenek nebo zhoršení deprese, a to zejména u dětí a dospívajících.

Zdroj: Prášky na spaní

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

dobry den,beru AD Cipralex a zaroven Lesoprazol na zaludek.je to v poradku? beru leky na rev.artritidu a mam potize s. zaludkem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Čau Helčo, zřejmě máte na mysli lék Lansoprazol (než Lesoprazol), který zabírá na zklidnění žaludku tím, že snížuje produkci trávících kyselin. Lansoprazol je velmi podobný lék, jako Omeprazol, který má Cipralex ve své kontraindikaci a je třeba dbát zvýšené opatrnosti při současném užívání těchto léků. Nutné bude infomrovat svého lékaře internistu - gastroenterologa, že užíváte Cipralex a zároveň i svého psychologa nebo psychiatra, že berete Lansoprazol. Oba lékaři o tom musí vědět, a to dříve, než od nich dostanete předpis na výdej těchto léků v lékárně. Společná léčba Cipralexu a Lansoprazolu je možná, ale není bezriziková, proto musí být Váš stav sledován lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Cipralex a chřipkové příznaky

Příznaky chřipky patří mezi nežádoucí účinky Cipralexu, jedná se o kýchání, výtok z nosu, kašel, kongesce, horečka, zánět vedlejších nosních dutin, zvýšené pocení a bolesti nebo ztuhlé svaly a klouby.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A EPILEPSIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Voslař.

Dobrý den, jsem 2 měsíce po operaci prasklého 5H obratle - dle operatéra byl příčinou záchvat epilepsie (v noci, ve spánku). Beru 1,5 tablety Depakine 500 2x denně a 2/3 Trittica na noc. Mám v noci, někdy k ránu problémy - živé sny, podle manželky třesu rukama, rameny, něco mumlám, či vykřiknu, ráno jsem unavený. Dopoledne se to lepší, přes den a večer žádné zdravotní problémy nemám, v noci a k ránu se nepříjemný stav znovu opakuje. K lékařce (neuroložce) jsem objednán až za delší dobu. Nevím, zdali v té medikaci není někde chyba, případně zda bych lék Trittico neměl vysadit.
Děkuji velice za radu.
Petr Voslař

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolova Vlasta.

Dobrý den. Od 25let mám urazovou epilepsii.Nyni mi je 52let.Kazdy měsíc mám 5 záchvatu. Beru Topamax 100mg,epilan a Briliact.Ted mi paní doktorka předepsala Cipralex 10.Bude tento prášek pro mě dobrým lékem?

Zdroj: diskuze Trittico a epilepsie

Antidepresiva bez předpisu jako první pomoc

Antidepresiva bez přepisu mají v České republice status doplňků stravy, nejedná se o léky. Při používání antidepresiv bez předpisu je vždy nutné upravit denní režim jednotlivce. Doporučuje se zdravý životní styl, který by měl zahrnovat zdravou stravu, více spánku, pohyb na zdravém vzduchu, přísný zákaz konzumace alkoholu. Pokud se zdravotní stav i po této změně nezlepší do několika týdnů, je čas zajít k lékaři. Samo léčení deprese může být bez konzultace s odborným lékařem nebezpečné.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Co to jsou antidepresiva bez předpisu?

Jsou to produkty, které fungují podobně jako syntetické výrobky, které jsou ovšem na předpis a podléhají schvalovacímu řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a nejsou volně prodejné. Antidepresiva bez předpisu jsou k organismu šetrnější a mají jen minimum vedlejších účinků a nejsou návykové. Ovšem i u těchto doplňků stravy platí pravidlo, že se nedají polykat jako bonbony. To, že se jedná o přírodní produkty, neznamená, že nemohou nijak uškodit. Na rozdíl od syntetických produktů nejsou přírodní antidepresiva určena pro každého jedince, mohou pomoci zkorigovat pouze lehčí formy deprese. Hluboké formy deprese přírodní doplňky stravy nezvládnou.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Cipralex a gastrointestinální problémy

Problémy se žaludkem a trávením, byly také často hlášeny při léčbě Cipralexem, včetně průjmu, zvracení, zácpy, pálení žáhy, bolesti břicha, snížené chuti k jídlu a nadýmání. Také sem, zřídka patří zvýšená frekvence stolice, říhání, nadýmání, zánět žaludku a hemoroidy. Ale ve vzácných případech může dojít ke krvácení během stolice, i když tyto případy nebyly jasně spojeny s Cipralexem.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Antidepresiva, jak fungují?

Léky na depresi ovlivňují smyslové vjemy v mozku, čímž brání depresívním stavům. No a jak to funguje? Léčivé látky podávané v lékách na depresi se po strávení v žaludku přesunou do mozku, kde jakoby nasednou na receptory vzruchů a nedovolí jim přijímat některé impulzy a tak omezují depresi, ale bohužel nejen ji, jak sama vidíte. Je to takové podobné, jako bychom před strážní kameru umístili obrázek hlídaného prostoru a za ním jsme pak klidně navrtávali trezor – kamera nás neuvidí, podobně jako receptor v mozku. Podobně k tomu dochází i u Vás. Díky léčbě je před Váš receptor v mozku umístěn náhradní vzruch, který je stále stejný, i když se okolní situace změní, například u Vás i při erotickém dráždění. To, že své vzrušení nevnímáte správně, dokazuje nefunkční zvlhčování Vaší pochvy při pohlavním styku. Ačkoliv zažíváte sex, tak Váš mozek o tom neví a nemůže tedy ani spustit přirozené reakce, jako jsou zvlhčování pochvy a libé pocity z pohlavního styku. Toto jsou následky léčby pomocí léků proti depresi a budou trvat tak dlouho, jak budete tyto léky užívat. Po tuto dobu se s tímto projevem takovéto jakoby erotické hluchoty budete muset smířit. Nyní se určitě zeptáte, jak s tím dál žít?

Zdroj: Cipralex a milování

Cipralex a kardiovaskulární problémy

V některých případech měli pacienti neblahé účinky na srdce, zvýšenou srdeční frekvenci, rychlý srdeční tep, vysoký krevní tlak, EKG abnormality a křečové žíly. Mohou nastat i jiné nežádoucí účinky, ale nemusí být přímo spojeny s Cipralexem, mezi tyto účinky patří srdeční infarkt, hluboká žilní trombóza, srdeční selhání, otok srdce a fibrilace síní.

Zdroj: Nežádoucí účinky Cipralexu

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP