Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIDEPRESIVA CITALON

OBSAH

Co je přípravek Citalon a k čemu se používá?

Přípravek Citalon je jedním z členů skupiny léků nazývaných “selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu” (SSRI), což jsou jiným slovem antidepresiva. Každý člověk má ve svém mozku sloučeninu nazývanou serotonin. Ovšem lidé trpící depresí mají nižší hladiny serotoninu než ostatní. Není zcela známo, jak citalopram a další léky ze skupiny SSRI fungují, ale mohou pomáhat proti depresím zvýšením hladiny serotoninu v mozku. Citalon se používá k léčbě depresivního onemocnění (depresivních epizod).

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi POSILOVÁNÍ A ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

andepresiva a anabolické sterody(beru citalon,rivotril,prosulpin) mohu nebo ne?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Posilování a antidepresiva

Citalon cena

Citalon je antidepresivum a je k dostání jen na lékařský předpis. Aktuální seznam cen Citalonu v českých lékárnách je zde.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Poradna

V naší poradně s názvem LZE BRÁT MODIN A ANTIDEPRESIVA SOUČASNĚ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Modin je doplněk stravy založený především na účincích třezalky tečkované. Ta uvolňuje psychické napětí. Vy užíváte Apo-cital a Xanax, což jsou rovněž léky uvolňující napětí, ale jsou mnohem silnější, než Modin, takže při společném užívání nepocítíte žádnou změnu. Pokud máte pochybnosti o své léčbě, tak jediným rádcem vám může být jen váš psychiatr, který nejlépe ví, jaké změny v lécích jsou ve vašem případě možné. Obraťte se proto na svého lékaře psychiatra a nechte si vysvětlit účinky Modinu a svěřte se mu čeho tím chcete dosáhnout.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Lze brát citalon a Modin současné mě přijde,že se cítím lépe.Dekuji

Zdroj: diskuze Lze brát modin a antidepresiva současně?

Jaké jídlo a pití při užívání přípravku Citalon?

Během užívání přípravku Citalon nepijte alkohol. Alkohol může totiž příznaky nebo nežádoucí účinky zhoršit. Citalopram lze užívat s jídlem nebo bez jídla.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Poradna

V naší poradně s názvem CIPRALEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babka.

Prosím jaký je rozdíl, byl mi napsán citralon 20. JInak užívám lexaurin ale jen tak 3x za týden, většinou na noc, když cítím pálení poo těle. Jsem stará, mám dost nemocí, užívám dost prášků na tlak a srdce. Mám vyoperovanou ŠŽ, tedy autoimunitní onemocnění. Doufám, že mi příležitostné použití lexaurinu /2x,1,5/ neublíží. V té trojce mi vadí to růžové barvivo. Během života jsem si pomáhala ke zklidnění meprobamat apod. nyní mi vyhovuje ten lexaurin, když cítím každý nervík v těle. Beru apoibuprofen na artritidu a půlku stilnoxu na noc, takže někdy vše najednou. Většinou mi vše přepadá před spaním po desáté večer. Snad nějaký drastický návyk nevzbnikne. Ten citralon zatím neberu,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Citalon patří do skupiny antidepresiva a je vhodnou alternativou k léku Lexaurin. Není vhodné brát tyto léky současně! Ve Vašem případě bych dával velký pozor při současném užívání léku Citalon a Apoibuprofen, mohou zde nastat nepříjemné nežádoucí účinky v podobě nevolnosti a nebo zhoršení depresívních stavů. Raději společně Citalon a Apoibuprofen nebrat! Tolik k Vaší otázce.
Nyní bych se ještě rád zaměřil na příčiny Vašich večerních depresí. Pro zmírnění depresí je možné užívat léky - antidepresiva, ale ve Vašem případě tím navyšujete podíl chemie ve svém lékovém koktejlu, který každý den užíváte a to není moc dobré. Navíc u antidepresiv vzniká návyk od prvního dne jejich užívání bez ohledu na výši a četnost dávek. Existují i jiné metody, jak se zbavit depresí. Především je to cílevědomost. Když si ve svém životě určíte nějaký splnitelný a přijemný cíl, tak pak cesta, která k němu povede, Vás dokáže natolik zabavit a unavit, že zapomenete na deprese. Například nový přítel nebo přítelkyně bývají dobrým začátkem v boji proti depresím. Nebo vzdělávání na univerzitách třetího věku a v neposlední řadě i aktivní pohyb, například na nějakém pěkném elektrokole. Něco, co by vás tak zvaně "vytáhlo z domečku". Čím méně budete užívat antidepresiva, a čím více budete aktivně žít, tím se stane Váš život hodnotnější a plnější a to platí v každém věku. Nesmírně důležité je spát v dobře zatemněné místnosti, při ÚPLNÉ tmě. Do postele byste měla ulehat unavená po celodenní cestě za svými cíly a pak nebudete potřebovat ani žádný Stilnox na spaní. Žijte, smějte se, mějte někoho ráda (i sebe), ať má Váš život smysl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cipralex

Jak přípravek Citalon vypadá a co obsahuje obchodní balení?

  • Citalon 10 mg jsou kulaté, bílé tablety o průměru 6 mm.
  • Citalon 20 mg jsou kulaté, bílé tablety s oboustrannou půlicí rýhou o průměru 8 mm.
  • Citalon 40 mg jsou kulaté, bílé tablety s oboustrannou půlicí rýhou o průměru 10 mm.

Tablety lze dělit na dvě stejné poloviny. Tablety přípravku Citalon 10 mg, 20 mg a 40 mg balené v PVC/PVDC/Al blistrech jsou k dispozici ve velikostech balení 10, 14, 20, 28, 30, 50, 56, 98 a 100 tablet na krabičku, 100x1 jednodávkový blistr. Lahvička na tablety z HDPE se zapečetěným uzávěrem z LDPE obsahující 250, 500 tablet. Na trhu nemusí být k dostání vždy všechny velikosti balení.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi ANTIDEPRESIVA A KUDZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ester11.

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, můj syn bere dlouhodobě antidepresiva cipralex a Neurotop, jestli je možné současně užívat i přípravek Kudzu?
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antidepresiva a Kudzu

Výrobce

Salutas Pharma GmbH, Barleben, Německo
Salutas Pharma GmbH, Gerlingen, Německo.
Další informace o přípravku získáte u místního zástupce držitele rozhodnutí o registraci v ČR: Sandoz s.r.o., Praha, Česká republika, office.cz@sandoz.com.

Léčivý přípravek Citalon je registrován v členských zemích EHP pod následujícími názvy:

  • Rakousko: Citalopram Sandoz 10 mg – Filmtabletten, Citalopram Sandoz 20 mg – Filmtabletten, Citalopram Sandoz 40 mg – Filmtabletten.
  • Česká republika: Citalon 10 mg, Citalon 20 mg, Citalon 40 mg.
  • Estonsko: Citalopram Sandoz.
  • Německo: Citalopram Sandoz 10 mg Filmtabletten, Citalopram Sandoz 20 mg Filmtabletten, Citalopram Sandoz 40 mg Filmtabletten.
  • Maďarsko: Citalon 10 mg filmtabletta, Citalon 20 mg filmtabletta, Citalon 40 mg filmtabletta.
  • Itálie: Citalopram Sandoz 20 mg compresse rivestite con film, Citalopram Sandoz 40 mg compresse rivestite con film.
  • Litva: Citalopram Sandoz.
  • Nizozemsko: Citalopram Sandoz 10, filmomhulde tabletten 10 mg, Citalopram Sandoz 20, filmomhulde tabletten 20 mg, Citalopram Sandoz 40, filmomhulde tabletten 40 mg.
  • Polsko: Cilonast.
  • Slovenská republika: Citalon 10 mg, Citalon 20 mg, Citalon 40 mg.
  • Slovinsko: Citalon 10 mg filmsko obložene tablete, Citalon 20 mg filmsko obložene tablete, Citalon 40 mg filmsko obložene tablete.
  • Španělsko: Genprol 20 mg comprimidos, Genprol 40 mg comprimidos.
  • Velká Británie: Citalopram 10 mg Tablets, Citalopram 20 mg Tablets, Citalopram 40 mg Tablets.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Jak přípravek Citalon správně uchovávat?

Citalon je třeba vždy uchovávat mimo dosah a dohled dětí. Přípravek Citalon se nesmí používat po uplynutí doby použitelnosti, uvedené na krabičce za EXP. Doba použitelnosti je rovněž vyznačena na blistrech/lahvičce na tablety. Doba použitelnosti se vztahuje k poslednímu dni uvedeného měsíce. Jinak Citalon nevyžaduje žádné speciální podmínky pro uchovávání. Obecně platí, že žádné léčivé přípravky se nesmí vyhazovat do odpadních vod nebo domácího odpadu. Tato opatření pomáhají chránit životní prostředí.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi SEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anonymka.

Musím říct že i já mám problém. Beru citalon 20 a dogmatil 50. Přítel se do mě vůbec nedostane. Vlhká jsem s tím problém nemám. Jen mě to hrozně bolí když chce přítel do mě vniknout.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Sex

Citalon složení

Léčivou látkou Citalonu je citaloprami hydrobromidum. Jedna tableta přípravku Citalon 10 mg, 20 mg a 40 mg obsahuje citaloprami hydrobromidu v množství odpovídající citalopramum 10, 20, respektive 40 mg. Pomocnými látkami v Citalonu jsou: mannitol, mikrokrystalická celulosa, koloidní oxid křemičitý bezvodý, magnesium-stearát, hypromelosa, makrogol 6000 a oxid titaničitý (E171).

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

ještě užívám léky na psychiku antidepresiva ,už 8.let Manžel se oběsil.

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Citalon při řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Lék Citalon může způsobit nežádoucí účinky, jako je pocit točení hlavy, ospalost nebo zmatenost, které mají vliv na schopnost soustředění se a rychlost reakcí. Pokud se u pacienta tyto nežádoucí účinky vyskytnou, nesmí pacient řídit dopravní prostředky ani obsluhovat stroje, ani nedělat nic dalšího, co vyžaduje pozornost a soustředění se.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zouhar.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda nemate něco na sklidnění psychiky a podporu spánku.Delší dobu trpim nespavostí nebot pořád přemýšlím a vyčítam si neštěstí,které se nám stalo v rodině před rokem.Mám vypadané už skoro všechny vlasy,obočí a ted už aji vousy.Lekaři tvrdí ,že je to psychického původu doporučuji jest antidepresiva,ale ja je odmitám nechci žadnou chemii.Tak se Vás táži zda nemáte prosim nějakou radu.Předem děkuji.S pozdravem Martin Zouhar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat antidepresiva. Pomohou vám dostat se z vaší životní krize a vy se budete moci vrátit do kvality života jako byl dříve. Věci, které se udály již nezměníte a čím dřív se znovu vzpamatujete, tím lépe pro vás. Naslouchejte a dodržujte rady svého psychologa a za nedlouho nebudete žádná antidepresiva potřebovat. Důvěřujte psychologické léčbě, jinak vás to utrápí a vy přijdete zbytečně o část svého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Citalon při kojení

Citalopram se při užívání v malých množstvích vylučuje také do mateřského mléka a je zde vážné riziko, že bude mít vliv na dítě. Pokud pacientka užívá citalopram, je vhodnější nekojit! Obecně při kojení platí, že by pacientka se měla nejdříve poradit se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začne užívat jakýkoliv lék.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renats.

Má omega marin forte vedlejší účinky?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý den, můžu brát omegu 3kdyz beru prášky godasal na ředění krve, antidepresiva,prášky na štítnou žlázu, děkuji

Zdroj: diskuze Dotaz

Antidepresiva a alkohol

Na psychofarmaka se obecně nemá pít alkohol. Antidepresiva totiž mohou zcela nepředvídatelně potencovat účinky alkoholu. U moderních antidepresiv lze tolerovat příležitostně velmi malou dávku vína (například jednu skleničku týdně), u benzodiazepinů je třeba se alkoholu vyhnout úplně.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBINACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

V tom případě se zkuste obrátit na svého ošetřujícího lékaře a požádejte ho o předpis na lék Trittico. Lék Trittico by mohl přesně vyřešit vaše problémy s depresemi i se spánkem. Jde o moderní lék s výbornými účinky poskytující úlevu při úzkosti, pocitech napětí, neklidu a právě při poruchách spánku. Lék je velmi dobře snášen a pro minimum nežádoucích účinků je vhodný pro starší pacienty. Tablety jsou uzpůsobeny k postupnému uvolňování účinné látky do organizmu, což přispívá k rovnoměrné hladině léčivé látky v krvi. Další výhodou je, že lék není návykový.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Kotikova.

Zdravím ,děkuji na krk Tritico mám alegri,bohužel se zatím se nenašel lék antidepresiva na které bych neměla reakci.

Zdroj: diskuze Kombinace

Antidepresiva

Antidepresiva se používají k léčbě symptomů deprese, zároveň však většina z nich působí anxiolyticky, a proto se jimi léčí i úzkostné poruchy. Biochemickou příčinou depresivních poruch je nedostatek serotoninu, noradrenalinu a dopaminu (monoaminů). Antidepresiva tuto příčinu odstraňují různým mechanismem účinku. Všechna na trhu dostupná antidepresiva jsou v zásadě stejně účinná, liší se od sebe pouze mechanismem účinku a spektrem vedlejších účinků léčby.

Zdroj: Prozac

Držitel rozhodnutí o registraci Citalonu

Sandoz GmbH, Kundl, Rakousko.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Antidepresiva a antihistaminika

Antihistaminika mohou ovlivňovat některá antidepresiva (TCA, NaSSA, SARI) a některá antipsychotika či neuroleptika. Proto se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti užívání.

Zdroj: Antihistaminika

Vzájemné působení Citalonu s dalšími léčivými přípravky

Lékař, který Citalon předepisuje, by měl vědět o všech lécích, které pacient užívá nebo je užíval v nedávné době, a to i léky, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Některé léky mohou způsobit problémy, pokud se užijí s přípravkem Citalon. Pokud pacient užívá kterékoli z následujících léčiv, je nutná porada s lékařem, předtím, než se začne přípravek Citalon užívat.

  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků, které zvyšují hladiny serotoninu, jako je Oxitriptan nebo L-tryptofan, což je volně prodejný doplněk stravy.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na depresi, jako jsou jiné léky ze skupiny SSRI, například fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin, sertralin, venlafaxin. Pak také pokud se užívají IMAO, tricyklická antidepresiva jako je klomipramin, nortriptylin a desipramin, bupropion, a třezalka tečkovaná, což je bylinný přípravek.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Catalonu a léků na Parkinsonovu chorobu, jako je selegelin (IMAO).
  • Opatrnosti je třeba při společném užívání Citalonu a léků na migrénu nazývané triptany, jako je sumatriptan.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na bolest, jako je Tramadol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na duševní nemoci, jako je lithium, risperidon, thioridazin, fenothiaziny, pimozid a haloperidol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na vysoký krevní tlak nebo srdeční selhání, jako je metoprolol.
  • Opatrnosti je třeba při užívání a léků na nepravidelný srdeční tep, například propafenon, flekainid.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků zabraňující srážení krve, jako je warfarin, dipyridamol, tiklopidin, obecně nazývané antikoagulancia.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků proti bolesti a zánětu, jako je kyselina acetylsalicylová nebo jiné léky nazývané nesteroidní antirevmatika, jako je ibuprofen, diklofenak a celekoxib.
  • Opatrnosti je třeba při užívání Citalonu a léků na žaludeční vředy, jako je omeprazol, lansoprazol, esomeprazol nebo cimetidin.
  • Opatrnosti je třeba při společném užívání Citalonu a léků k prevenci malárie, jako je meflochin.

Zdroj: Citalon, alternativní zbraň na deprese

Antidepresiva používaná jako prášky na spaní

FDA neschválila antidepresiva pro léčbu nespavosti. Nicméně někteří lékaři věří, že nespavost souvisí s depresí. Stejně jako u všech léků na deprese, je i zde významné riziko sebevražedných myšlenek nebo zhoršení deprese, a to zejména u dětí a dospívajících.

Zdroj: Prášky na spaní

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP