Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIDEPRESIVA NÁSTUP ÚČINKU

OBSAH

Za jak dlouho účinkuje Lexaurin

Lexaurin má rychlý nástup účinku a při dlouhodobém užívání na něj vzniká závislost. Lexaurin je lék, který člověku na několik hodin uleví od úzkosti. Nic míň, a hlavně nic víc. Úzkost většinou vyplývá z ne zcela ideálního životního stylu a nezvládání starostí, stresu a vztahů. Lékem se řeší následek těchto problémů, ale každý může udělat něco i proto, aby vyřešil příčinu „nechemicky“, tedy trpělivou prací na sobě.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jozef.

Mne zabral po prvej tablete. Píska tak na polovicu, čo sa už dá vydržať aj pospať. Ale pokračujeme vo vyšetrovaní a liečbe.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Antidepresiva a alkohol

Na psychofarmaka se obecně nemá pít alkohol. Antidepresiva totiž mohou zcela nepředvídatelně potencovat účinky alkoholu. U moderních antidepresiv lze tolerovat příležitostně velmi malou dávku vína (například jednu skleničku týdně), u benzodiazepinů je třeba se alkoholu vyhnout úplně.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Antidepresiva

Antidepresiva se používají k léčbě symptomů deprese, zároveň však většina z nich působí anxiolyticky, a proto se jimi léčí i úzkostné poruchy. Biochemickou příčinou depresivních poruch je nedostatek serotoninu, noradrenalinu a dopaminu (monoaminů). Antidepresiva tuto příčinu odstraňují různým mechanismem účinku. Všechna na trhu dostupná antidepresiva jsou v zásadě stejně účinná, liší se od sebe pouze mechanismem účinku a spektrem vedlejších účinků léčby.

Zdroj: Prozac

Diskuze

V diskuzi ANTIDEPRESIVA A KUDZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ester11.

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, můj syn bere dlouhodobě antidepresiva cipralex a Neurotop, jestli je možné současně užívat i přípravek Kudzu?
Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antidepresiva a Kudzu

Příbalový leták

Zde můžete vidět příbalový leták léku Lexaurin.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sisi Humpolová.

Furolin 100 jsem dostala na základě bakterie v močovém ústrojí.
Beru ho už 8 den 3x denně. Nástup účinku jsem zjistila, až 4 den, kdy začal pomáhat, ale ty nežádoucí účinky: bolení za očima, nespavost ( usnu až cca 00:30, ), šílený chutě k jídlu...
Jsem ráda, že už ho dobírám, ale snad už nikdy ho nebudu brát!!!!!!

P.S.: OPRAVDU mě pobavil text na krabičce: Přípravek je používán v rámci specifického programu. Chi...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Tricyklická antidepresiva

Tricyklická antidepresiva jsou nejstarším typem léků na depresi. Zabraňují zpětnému vychytávání neurotransmiterů (serotoninu, noradrenalinu a dalších). V současnosti se nasazují až po selhání novějších selektivních inhibitorů (SSRI, SNRI), zejména v těžkých případech. Mají totiž více vedlejších účinků, například bušení srdce a zrychlený tep, zmatenost, rozostřené vidění a další. Do skupiny těchto léčiv patří: Amitriptylin (účinná látka amitriptylin), Prothiaden (účinná látka dosulepin), Anafranil (účinná látka clomipramin) a další. Zvláštním členem této skupiny je Coaxil (účinná látka tianepin), který zpětné vychytávání naopak podporuje; přesto však pomáhá u lehčích depresí a jeho výhodou je, že jej lidé obvykle velmi dobře snášejí.

Clomipramin

Clomipramin je lék spadající do kategorie tricyklických antidepresiv. V 60. letech 20. století byl uveden na trh švýcarskou společností Geigy, dnes známou jako Novartis. Prodává se pod obchodním názvem Anafranil. V ČR jej lze zakoupit pouze na lékařský předpis.

Indikace: Je prvním antidepresivem, které mělo pozitivní účinek na pacienty s obsedantně kompulzivní poruchou (OCD), a je považován za základní lék pro pacienty s OCD. Nástup účinku se liší, udává se 2 až 3 týdny. Někdy dochází k plnému efektu až po 2 až 3 měsících.

Vedlejší účinky: Vedlejší účinky jsou zpravidla mírné a vymizí během prvních několika týdnů léčby. Výskyt vedlejších účinků je individuální. Na rozdíl od antidepresiv 3. generace SSRI má clomipramin více vedlejších účinků. Mezi hlavní patří poruchy sexuálních funkcí, dále může krátce zvýšit či snížit tlak.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA VERSUS ANTIDEPRESIVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Volfová.

Klasické a antidepresiva, kontraindikace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Yveta.

Dobrý den,mohu tyto léky užívat současně.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Antibiotika versus antidepresiva

Co to jsou antidepresiva bez předpisu?

Jsou to produkty, které fungují podobně jako syntetické výrobky, které jsou ovšem na předpis a podléhají schvalovacímu řízení Státního ústavu pro kontrolu léčiv a nejsou volně prodejné. Antidepresiva bez předpisu jsou k organismu šetrnější a mají jen minimum vedlejších účinků a nejsou návykové. Ovšem i u těchto doplňků stravy platí pravidlo, že se nedají polykat jako bonbony. To, že se jedná o přírodní produkty, neznamená, že nemohou nijak uškodit. Na rozdíl od syntetických produktů nejsou přírodní antidepresiva určena pro každého jedince, mohou pomoci zkorigovat pouze lehčí formy deprese. Hluboké formy deprese přírodní doplňky stravy nezvládnou.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Diskuze

V diskuzi BETAHISTIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, začala jsem užívat Betahistin. Chtěl sem se zeptat, nástup účinku nějak trvá? Nebo jak je to? Zapomněla jsem se u lékaře zeptat. Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Verina.

....nástup účinku.... zrovna jsem četla na jiné stránce :
Beru leky Betahistin actavis,coz je skoro to same jako betaserc.Z vlastni zkusenosti vim, ze nepomuzou hned, doktorka mi rekla az 6 tydnu a je to pravda.Muzu rict,ze to u me trvalo mozna i dele, takze urcite vydrzet s leky a preju, at je to brzo lepsi.

Zdroj: diskuze Betahistin actavis

Antidepresiva a antihistaminika

Antihistaminika mohou ovlivňovat některá antidepresiva (TCA, NaSSA, SARI) a některá antipsychotika či neuroleptika. Proto se vždy poraďte se svým lékařem o vhodnosti užívání.

Zdroj: Antihistaminika

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

ještě užívám léky na psychiku antidepresiva ,už 8.let Manžel se oběsil.

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Antidepresiva

Moderní antidepresiva typu escitalopram (Cipralex) se považují za bezpečná i při dlouhodobém užívání. Jinak je tomu ovšem s tzv. benzodiazepiny, to jest „prášky na spaní a na uklidnění“, mezi které patří i bromazepam (Lexaurin). Ty se mají zásadně užívat jen krátkodobě, neboť při delším užívání na ně vzniká úporný návyk a navíc působí jako tzv. „dementogeny“, to jest podporují procesy vedoucí k rozvoji demence.

Zdroj: Antidepresiva v kombinaci s alkoholem

Diskuze

V diskuzi KOMPLEXNÍ LÁZEŇSKÁ PÉČE FRANTIŠKOVY LÁZNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kotlíková L..

Dobrý den,mám nástup do lázní určen na 25.12.2017,jinak přes ten termín vlak nejede dle sdělení VZP,je to vůbec možné?Děkuji za odpověd. Kotlíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská péče františkovy lázně

Alkohol a Lexaurin

Je třeba se vyhnout současnému užívání bromazepamu s alkoholem a/nebo s látkami tlumícími CNS. Takové souběžné užívání má potenciál ke zvýšení klinických účinků bromazepamu včetně případné závažné sedace, klinicky významné respirační a/nebo kardiovaskulární deprese. Pacient by měl být na začátku léčby pravidelně kontrolován, aby se minimalizovalo dávkování a/nebo frekvence podávání a aby se zabránilo předávkování v důsledku akumulace.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zouhar.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda nemate něco na sklidnění psychiky a podporu spánku.Delší dobu trpim nespavostí nebot pořád přemýšlím a vyčítam si neštěstí,které se nám stalo v rodině před rokem.Mám vypadané už skoro všechny vlasy,obočí a ted už aji vousy.Lekaři tvrdí ,že je to psychického původu doporučuji jest antidepresiva,ale ja je odmitám nechci žadnou chemii.Tak se Vás táži zda nemáte prosim nějakou radu.Předem děkuji.S pozdravem Martin Zouhar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat antidepresiva. Pomohou vám dostat se z vaší životní krize a vy se budete moci vrátit do kvality života jako byl dříve. Věci, které se udály již nezměníte a čím dřív se znovu vzpamatujete, tím lépe pro vás. Naslouchejte a dodržujte rady svého psychologa a za nedlouho nebudete žádná antidepresiva potřebovat. Důvěřujte psychologické léčbě, jinak vás to utrápí a vy přijdete zbytečně o část svého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Antidepresiva bez předpisu jako první pomoc

Antidepresiva bez přepisu mají v České republice status doplňků stravy, nejedná se o léky. Při používání antidepresiv bez předpisu je vždy nutné upravit denní režim jednotlivce. Doporučuje se zdravý životní styl, který by měl zahrnovat zdravou stravu, více spánku, pohyb na zdravém vzduchu, přísný zákaz konzumace alkoholu. Pokud se zdravotní stav i po této změně nezlepší do několika týdnů, je čas zajít k lékaři. Samo léčení deprese může být bez konzultace s odborným lékařem nebezpečné.

Zdroj: Antidepresiva bez předpisu

Diskuze

V diskuzi OPERACE UCPANÝCH TEPEN V NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Houška.

Hezký den přeji.Mám dotez ohledně mého manžela má žíly na obou nohách byl už jednou na operaci žil obou nohou za nejaký rok měl při chůzi problémy měl bolest ,musel se zastavit chvilku odpočinout a zase mohl jít.Byl s tím na operaci kde mu zaváděli nějaký sten.Několik roků asi tak 6let měl klid,až před půl rokem se to znovu opakuje .Pan doktor mu předepsal lék Enelbin 100mg 2xdenně ráno a večer po 2 tabletách.Msi zavolat a objednat na kontrolu a zároven objednat na operaci baypasu Rád by věděl jak operace probíhá,jaké mohou nastat komplikace a jak dlouho pobude v nemocnici.Předem děkuji za odpověd.Dana Houšková manželka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Zdravim,zrovna jsem po teto operaci,takze v mem pripade se jednalo o předoperační vyšetření,nastup do nemocnice den pred operací,samotny zákrok cca 2.5hod.,pak 1-2 dny ARO nebo JIP,pak tyden na pokoji a tot vse..

Zdroj: diskuze Operace ucpaných tepen v nohách

Mechanismus účinku

Trazodon je anxiolytikum. V České republice je registrovaný jediný přípravek obsahující trazodon hydrochlorid, a to Trittico s indikací: léčba depresí různé etiologie včetně typů provázených úzkostí, poruchami spánku a sexuální dysfunkcí neorganického původu.

Antidepresiva jsou léky užívané k léčbě deprese a úzkostných poruch. Je jich mnoho druhů a liší se podle toho, jakým způsobem v mozku fungují. Deprese je na biochemické úrovni v mozku vyjádřena nízkými hladinami serotoninu, noradrenalinu a dopaminu, což jsou neurotransmitery, chemické látky, které se mimo jiné podílejí na utváření nálady člověka. Antidepresiva se snaží jejich hladiny na nervových spojích zvýšit.

Nejvýraznějšími farmakodynamickými vlastnostmi trazodonu je blokáda serotoninových 5-HT2 receptorů a selektivní inhibice zpětného vychytávání serotoninu, ale tato schopnost je menší než u klasických SSRI. Trazodon má vedle toho ještě další psychofarmakologické účinky, jako je afinita k serotoninovým receptorům 5-HT1A a 5-HT1C. Právě blokáda 5-HT2 receptorů, pozorovaná také u tricyklických antidepresiv, jej odlišuje od skupiny SSRI. Stimulací těchto receptorů jsou vysvětlovány některé nežádoucí účinky SSRI (nespavost, úzkost, agitovanost, sexuální dysfunkce) především v úvodu terapie. Tyto nežádoucí účinky trazodon nemá. Antidepresivní účinek trazodonu je tedy dán především zvýšením serotoninergní transmise, k čemuž přispívá i jeho aktivní metabolit m-chlorfenylpiperazin (m-CPP) s podobným vazebným farmakologickým profilem.

Trazodon je také poměrně silným blokátorem a1-receptorů, s čímž je spojeno riziko ortostatické hypotenze a priapismu, ale také zlepšení erektilní dysfunkce. Dále má slabý antihistaminový účinek a neovlivňuje cholinergní, glutamátergní, glycinergní, dopaminergní a GABAergní systém.

Výhodou trazodonu je rychlý nástup účinku (srovnatelný s amitriptylinem) a nepřítomnost anticholinergních a kardiovaskulárních nežádoucích účinků. Rovněž nezpůsobuje poruchy sexuálních funkcí a nespavost. Trazodon má také určité anxiolytické a mírně sedativní účinky. Léková forma s řízeným uvolňováním snižuje riziko ortostatické hypotenze. Potenciálně novou indikací je léčba agitovanosti u pacientů s demencí. Dle dostupných informací je možné trazodon použít jako anxyolitikum.

Zdroj: Trazodon

Účinky Lexaurinu

Přípravek Lexaurin je indikován ke krátkodobé symptomatické léčbě závažných stavů úzkosti, včetně stavů úzkosti souvisejících s psychosomatickým, organickým nebo psychogenním onemocněním či poruchou. Přípravek Lexaurin je také indikován k adjuvantní terapii abstinenčních reakcí u alkoholismu. Přípravek Lexaurin je indikován pouze v případech, kdy jsou symptomy závažné, omezující nebo způsobují pacientovi nesnesitelné utrpení.

Zdroj: Nástup účinku u Lexaurinu

Shrnutí interakcí

  • Omeprazol může zvýšit expozici citalopramu, ale klinická relevance není jasná.
  • Pacienti by měli být upozorněni na možnost zvýšení nežádoucích účinků citalopramu.
  • U souběžného užívání omeprazolu a klaritromycinu se nevyžadují žádná další opatření nebo úprava dávkování.
  • Omeprazol snižuje expozici itrakonazolu podávaného ve formě tobolek, tedy není-li podáván jako roztok itrakonazolu.
  • Užívání kapslí itrakonazolu s kyselým nápojem může zvýšit kyselost žaludku a tím zvýšit absorpci léčiva.

Zdroj: Omeprazol a antidepresiva

Léková skupina

Indikační skupina: ANTIDEPRESIVA

Citalopram je selektivní inhibitor zpětného vychytávání serotoninu (SSRI). Tímto účinkem podporuje průběh serotoninergní neurotransmise. Citalopram nemá žádnou nebo má jen nízkou afinitu k receptorům serotoninovým 5-HT1A, 5-HT2, dopaminovým D1, D2, adrenergním alfa1, alfa2, beta, histaminovým H1, cholinergním muskarinovým, benzodiazepinovým a opioidním. Chybění účinku na tyto receptory vysvětluje, proč se při léčbě citalopramem projevuje minimum nežádoucích účinků, obvyklých u méně selektivních antidepresiv. Citalopram neovlivňuje vigilitu, netlumí ani nestimuluje, nenarušuje kognitivní funkce ani psychomotoriku. Má velmi jednoduché dávkování, což je výhodné u depresivních nemocných, u nichž zpravidla nebývá dobrá compliance (ochota spolupracovat).

Zdroj: Citalec

Trittico a dávkování

Nástup léčby by měl být postupný a dávka léku Trittico by měla být postupně zvyšována. Maximální dávka by měla být nejdříve užívána na noc. Když je dosaženo adekvátní reakce, tak by měla být dávka udržována po vhodnou dobu a pak postupně zase tlumena. Počáteční dávka léku Trittico je 150 mg denně v rozdělených dávkách. Později pak může být zvyšována o 50 mg každý 3. až 4. den až dokud nebude dosaženo optimálního účinku. Maximální dávka léku Trittico je 300 mg denně u ambulantních pacientů a 600 mg denně u hospitalizovaných pacientů.


Zdroj: Trittico

Nástup účinku

Výhodou benzodiazepinů, mezi něž patří i lék Lexaurin, je jejich specifická účinnost. To znamená, že na určitou poruchu je obvykle vhodný konkrétní benzodiazepin. Další výhodou je rychlost, s níž se dostavují účinky. Obvykle se tak stane již přibližně po 15 minutách od polknutí tablety. Časové rozpětí účinků je v rozmezí 12 až 70 hodin v závislosti na dávce. Lexaurin má dlouhý poločas vylučování, a to nad 18 hodin.

Dávkování je velmi individuální a lékař ho stanovuje podle potíží pacienta a jejich příčin, doporučuje se však začínat s co nejnižšími dávkami a v případě potřeby je postupně zvyšovat. Obvyklá dávka je 1 tableta 1–3x denně před jídlem nebo s jídlem. Léčba by neměla přesáhnout 3 měsíce, hrozí riziko závislosti). Lexaurin je potřeba při ukončení léčby opět vysazovat postupně.

Zdroj: Za jak dlouho účinkuje Lexaurin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP