Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ANTIKONCEPCE PILULKY DRUHY

OBSAH

Druhy antikoncepčních pilulek

Tablety jsou nejznámější formou hormonální antikoncepce. Užívá se perorálně a pro zjednodušení je můžeme rozdělit na monofázické, bifázické nebo trifázické. Toto rozdělení určuje, kolik různých pilulek v průběhu jednoho cyklu preparát obsahuje.

Monofázické – mají všechny pilulky se stejným obsahem hormonů.

Bifázické – dvoufázové – mají dvoje pilulky, přičemž ve druhém cyklu mají pilulky vyšší množství gestragenu.

Trifázické – mají 3 různé typy pilulek a množství hormonů se různí dle výrobce.

Zajímavostí ještě je, že některé preparáty mají pouze 21 pilulek, zatímco jiné jich mají 28. Jediný rozdíl je v tom, že u pilulek v balení po 21 po dobrání uděláte týdenní pauzu. U pilulek balených po 28 tuto pauzu neděláte, ale berete pilulky bez hormonů. To by mělo zabránit častějšímu zapomínání. Hormonální antikoncepci předepisuje gynekolog.

Ceny se různí a záleží také na lékaři, který přípravek doporučí podle dispozic každé ženy.

Zdroj: Druhy antikoncepce

Poradna

V naší poradně s názvem JAK VYČISTIT TUKOVÝ SEKRET. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdravím.

Dobrý den, mám problém s pletí (akné) a chtěla bych se zeptat jak mám dohromady užívat tablety řasy chlorella a ActivAloe a jestli je třeba vyřadit nějaké léky či doplňky stravy, aby ledviny a játra nebyly příliš zatíženy. Momentálně užívám (antikoncepci, léky na vysoký tlak a jako doplněk stravy Viaderm). Vím, že léky na vysoký tlak vyřadit nemohu :D

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání chlorelly a activ aloe můžete užívat i své současné léky a doplňky stravy. Pokud máte akné, tak bych vám doporučil trochu experimentovat s antikoncepcí. Některá antikoncepce dokáže zmírnit projevy akné. U každé ženy na akné zabírá jiná antikoncepce a některé pilulky proti početí akné dokonce vyvolávají. Prodiskutujte možné varianty se svým gynekologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak vyčistit tukový sekret.

Nouzová hormonální antikoncepce

Pokud si myslíte, že vaše antikoncepce selhala, můžete získat pohotovostní hormonální antikoncepci. Existují tři druhy nouzové antikoncepce, dva typy tabletek a nitroděložní tělísko.

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi PILULKY NA PŘIBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel N.....

Dobrý den neznáte nějaké 100% pilulky na přibrání předem děkuji ...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pilulky na přibrání

Jiné druhy antikoncepce

Existuje celá řada antikoncepčních metod. Mezi ně patří:

  • tabletky
  • náplasti
  • injekce
  • nitroděložní tělísko
  • vaginální kroužek
  • implantáty
  • tabletky podávané po styku

U pacientek s výskytem zdravotních problémů, jako jsou potíže s dásněmi u perorální antikoncepce, je vhodná například antikoncepční náplast. Tento druh hormonální antikoncepce v současnosti získává na popularitě. Aplikace se provádí jednoduchým nalepením náplasti na určité místo na těle (nejčastěji břicho, hýždě nebo nadloktí). Protože obvykle vydrží týden, obsahuje balení vždy 3 náplasti na jeden cyklus. Mezi cykly je stejně jako u pilulek týdenní pauza. Cena nejpoužívanějšího přípravku Evra se pohybuje kolem 1 000 Kč u balení na 3 měsíce, jedná se tedy o něco dražší druh hormonální antikoncepce, než jsou klasické pilulky, a účinnost je srovnatelná s eliminací nežádoucích účinků.

Zdroj: Vliv antikoncepce na zuby

Diskuze

V diskuzi DRUHY ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Xaver.

Pokud budou všichni provádět prasárny, bude potřeba uvedené antikoncepce. Pokud však se zdrží těchto prasárniček, tak pak není potřeba nic. A to je nejlepší způsob anikoncepce. Nic neprovádět a takové různé prasárničky nechat pouze na těch, kteří jsou úchylové.
Xaver

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Druhy antikoncepce

Silné bolesti hlavy

Zejména během menstruace mohou trpět mnohé ženy nepříjemnými bolestmi hlavy. Za příčinu tohoto stavu odborníci považují sníženou hladinu hormonu estrogenu v krvi při menstruaci, tedy během přestávky v užívání hormonální antikoncepce. Vhodným řešením jsou například monofázické antikoncepční pilulky, které není třeba na týden během menstruace vysadit.

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi CITRON A ANTIKONCEPCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nika.

Citron se jako antikoncepce používal už ve starém Egyptě. Casanova u svých milenek praktikoval jen metodu, kterou převzal ze starých pramenů. Půl citronu se vymačkalo a zasunulo do pochvy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nostradame.

ano šťáva z citronu je opravdu zázrak pro ženy mám to již vyskoušeno u dvou mých bývalých žen a opravdu je to přírodní antikoncepce a nejen to pomáhá ženám proti jejich různým neduhům,proto 100procentně doporučuji a ať ženy nemají vůbec obavy a používají šťávu z citronu a ne nějaké chemikálie které jim škodí ne jen citron ale i mnoho dalšího ovoce pomáhá dokonce existuje ovoce které léčí rakovinu 1000x účinnější než antibiotika.Lidstvo by se mělo zamyslet vše už tady bylo jen moderní člověk hledá nahrážky aby získal finanční výhody , jak seříká lékař léčí ale přiríroda uzdravuje.!!!

Zdroj: diskuze Citron a antikoncepce

Zapomínání užívání pilulky

Část žen zapomene užít tabletu každý den, nebo ji neužije každý den ve stanoveném časovém intervalu, čímž se sníží její účinnost. Pokud žena v takovém případě nepoužívá dodatečnou antikoncepci, například kondom, až do nástupu nejbližší menstruace, je riziko otěhotnění zvýšené. Podle jisté studie 31 % žen užívá antikoncepční pilulky bezchybně, skoro polovina žen jednou měsíčně chybuje a přes 20 % žen zapomene vzít pilulku více než dvakrát měsíčně. Pokud však žena neužije tabletku déle než do 12 hodin, může dojít k selhání antikoncepčních účinků.

Správně by se měly pilulky užívat 21 dní za sebou, pak následuje sedmidenní přestávka na menstruační krvácení. Některé druhy orální antikoncepce mají v balení 28 tablet, aby ženy nemusely přerušovat každodenní „rituál“ užívání tablety. Dodatečných sedm tablet hormony neobsahuje. Při častém zapomínání je vhodné změnit hormonální pilulky za jinou formu, například za antikoncepční náplast, která se aplikuje každých 7 dní. Pokud si žena zapomene náplast vyměnit, účinná látka se z náplasti uvolňuje ještě 48 hodin. Pacientka se také může rozhodnout pro další formu hormonální antikoncepce, například nitroděložní tělísko (zavádí se na 5 let) nebo podkožní implantát (na 3 roky).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Diskuze

V diskuzi NE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiři.

Jake prostředky? O operaci nechci slyšet. Je to fruza.
Nechtěl bych tak nevezpečního vest vyšetření abych měl 3 cm víc..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

Nejle bude když napíšu ti název a ty už si všechno zkontroluješ sam.
Moje pilulky se jmenujou Penirium Forte.

Zdroj: diskuze Ne

Nepravidelný menstruační cyklus

Při užívání hormonální antikoncepce může dojít zpočátku k nepravidelnému krvácení nebo špinění, případně menstruace trvá kratší nebo delší dobu. Nejednou je to způsobeno i tím, že hormonální pilulky nejsou užívány bezchybně a včas. V případě přetrvávajících potíží je vhodné začít uvažovat o změně přípravku. Po vysazení hormonální antikoncepce žena někdy musí počítat s tím, že jí vynechá menstruace. Pak by se tělo mělo vrátit k původnímu cyklu.

Zdroj: Mýty a pověry o hormonální antikoncepci

Poradna

V naší poradně s názvem TEBOKAN A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den,
užívám 2 pilulky denně Tebokan 40 mg. Mohu zapíjet jídlo pivem? Mohu dát třetinku něčeho ostřejšího (do 45%)?

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tebokan obsahuje hlavně extrakt z jinanu dvoulaločnatého (Ginkgo biloba), který se užívá k léčbě příznaků poruchy paměti, poruchy pozornosti, snížené schopnosti soustředění a emoční lability. Ačkoliv není známa žádná interakce mezi Ginkgem a alkoholem, tak přesto pití alkoholu v tomto případě nelze doporučit, neboť alkohol zhoršuje všechny zde vyjmenované příznaky. Jedno pivo denně neuškodí, ale vyšší dávky alkoholu s denní pravidelností je již problém.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tebokan a alkohol

Cena a doplatek

Artizia je stejně jako ostatní druhy antikoncepce pouze na lékařský předpis. Zde můžete vidět cenu antikoncepce Artizia.

Leták k hormonální antikoncepci Artizia si můžete pročíst zde.

Zdroj: Hormonální antikoncepce Artizia

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oto.

Taky jsem měl docela problémy s erekcí, ale pak to vyřešili pilulky, takže koukejte se na složení a musíte zkoušet, taky objevíte. určitě

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Interakce hormonální antikoncepce s jinými léky

Léky používané k léčbě epilepsie, tuberkulózy, HIV a některá antibiotika způsobují snížení účinků všech druhů hormonální antikoncepce. Bylinné léky (třezalka) také mohou snížit účinek hormonální antikoncepce. Naopak různé druhy hormonální antikoncepce mohou ovlivnit účinnost různých léků. Pokud užíváte jakýkoliv typ hormonální antikoncepce, je důležité poradit se se svým lékařem, než začnete tyto léky nebo byliny užívat. Lékař vám může během léčby a určitou dobu po jejím ukončení doporučit antikoncepci jiného druhu (kondom).

Zdroj: Hormonální antikoncepce

Diskuze

V diskuzi PROBLÉM S EREKCÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heřmanová.

chtěla bych se zeptat přítel má cukrovku bere léky, jedny které mu lékař předepsal mu způsobily problém s erekcí trvá to zhruba rok ale při jiném způsobu dráždění nějakou erekci má na penisu je vidět zvětšení ale nemůže dosáhnout takové tvrdosti aby jsme mohli souložit já mu našla informace o přírodních doplncích stravy přemýšlel o viagře já našla tablety Levitra prý jsou účinné nerada bych aby se příteli něco stalo jen aby mohl souložit jeho doktor mu řekl,že neví jestli to bude fungovat děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oliver.

já mám taky problémy s erekcí, ale už to řeším a čekám jak mi v týdnu teď přijdou pilulky tak vám dám vědět jak fungují nebo co a jak :)

Zdroj: diskuze Problém s erekcí

Příznivé vedlejší účinky hormonální antikoncepce

Hormonální antikoncepce nejen, že chrání před početím, ale také má ještě řadu dalších příznivých vlastností:

  • Hormonální antikoncepce upravuje menstruační krvácení.
  • Hormonální antikoncepce snižuje intenzitu obtíží při menstruaci.
  • Hormonální antikoncepce snižuje riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku, tlustého střeva a konečníku.
  • Hormonální antikoncepce také snižuje riziko zánětů dělohy, vejcovodů a pobřišnice.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Diskuze

V diskuzi ANTIKONCEPCE PRO MUŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Pánové, je zde nová mužská antikoncepce, při které dochází k ozáření varlat ultrazvukem a ty pak produkují neplodné sperma. Zatím je to ve výzkumu, do několika let to bude volně dostupné v kapesním ultrazvukovém inhibitoru plodnosti na dvě tužkové baterky AA. Po ozáření varlat ultrazvukem efekt neplodného spermatu vydrží jen několik dní.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antikoncepce pro muže

Pilulky – zdroj problému

Za vším stojí hormonální antikoncepce, kterou ženy vylučují močí. Ta se splašky dostává do čističek odpadních vod, kde je vystavena působení bakterií. Úkolem mikrobů je rozložit celou řadu škodlivých látek. Ale jak působí „v kombinaci“ s antikoncepcí? Mikrobi ve své snaze poradit si s hormony obsažených v antikoncepčních pilulkách vytvářejí látky, které mají na ryby ještě silnější účinky než původní hormony antikoncepce. Podle Jaroslava Petra, předního českého biologa, zvrat pohlaví vyvolaný znečištěním životního prostředí představuje problém globálního měřítka.

Hormonální pilulky však nejsou jediným lékem, který významně poznamenává ekosystém. Patří sem například antidepresiva a antibiotika, které se stejnou cestou, jako antikoncepce, dostávají do odpadních vod. Podle odborníků můžou měnit chování živočichů a narušovat jejich rozmnožování.

Tento úkaz je názorným příkladem, kdy člověk nedocení důsledky své činnosti. I když přímý vliv těchto látek na člověka nebyl zatím prokázán, jsme si opravdu jisti, že jsme před ními dokonale chráněni?

Zdroj: Antikoncepce může škodit životnímu prostředí

Diskuze

V diskuzi POČETÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den, prosim vás když sem momentálně dobrala platíčo antikoncepce a čekám tedy kdy to dostanu a s přítelem sme měli sex a nedali sme si pozor, tak můžu otěhotnět? Kateřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Pravděpodobně ne, za předpokladu, že jste užívala antikoncepci dle pokynů svého gynekologa. To znamená denně a ve stejnou hodinu, dále že u vás neproběhlo střevní nebo zažívací onemocnění (průjem, zvracení). Světlana

Zdroj: diskuze Početí

Mám se rozhodnout pro hormonální antikoncepci?

Mezi klady hormonální antikoncepce patří to, že vyhovuje většině žen a také, že je vhodná pro většinu žen. Dalo by se říci, že je to bezpečná metoda antikoncepce a to i při dlouhodobém užívání.

Proč ano:

  • Hormonální antikoncepce je efektivní.
  • Hormonální antikoncepce je jednoduchá na užívání – polykají se tabletky, žádné injekce.
  • Hormonální antikoncepce je bezpečná.
  • Hormonální antikoncepce nemá vliv na sex, jako například kondom.
  • Hormonální antikoncepce se přibližuje vlastnostem ideální antikoncepce.

Jak jste na tom vy s hormonální antikoncepcí? Napište nám svoje zkušenosti s tímto druhem ochrany před početím v diskusi pod článkem.


Foto: TROS

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Druhy hormonální antikoncepce

Kombinovaná perorální antikoncepce

Jedná se o nejčastější typ, u kterého antikoncepční tabletky obsahují oba ženské hormony, jak estrogen, tak i gestagen, který je důležitý po celou dobu užívání.

Kombinovaná perorální antikoncepce se ještě dále rozděluje podle množství hormonů v jednotlivých tabletkách a to na:

  • Jednofázovou, kde ve všech tabletkách je obsažena stejná dávka hormonů.
  • Dvoufázovou, kde tabletky jsou složeny z dvou druhů s různými dávkami hormonů.
  • Třífázovou, kde jsou obsaženy tři druhy tabletek různých barev s různými dávkami hormonů. Tato léčba se snaží o napodobení přirozeného kolísání hladin hormonů v normálním menstruačním cyklu.

Gestagenní (progestinová) hormonální antikoncepce

Tato antikoncepce působí především změnou v charakteru děložní sliznice, dále zahuštěním hlenu v děložním hrdle a zpomalením transportu vajíčka vejcovodem. Gestagenní antikoncepce až u poloviny žen neovlivňuje zrání a uvolňování vajíčka.

Zdroj: Jaká hormonální antikoncepce je nejlepší

Přibírání na váze

Zatímco starší antikoncepční přípravky s vyšší dávkou hormonů skutečně přispívaly k nárůstu hmotnosti, současná antikoncepce nárůst váhy téměř neovlivňuje. U staršího typu antikoncepce je tedy vhodné uvažovat o změně za modernější antikoncepci. Je však pravda, že některým ženám gestageny obsažené v antikoncepci mohou aktivovat zvýšenou chuť k jídlu, nebo zadržovat vodu v těle, což způsobuje mírný nárůst váhy. Mladé dívky přibírají navíc vlivem přirozeného tělesného vývoje.

Nasazení hormonální antikoncepce je přece jen umělým zásahem do chodu těla a organismus potřebuje jistý čas na přizpůsobení. Proto se v prvních třech měsících nezřídka objevují nežádoucí účinky. Pro ženy, které dlouhodobě trpí pocitem nalévání prsů, výraznými otoky kůže a také mírným nárůstem hmotnosti, jsou vhodné hormonální pilulky nové generace, které se liší od doposud dostupných přípravků syntetickým hormonem progestinem (je podobný nadledvinovému hormonu mineralokortikoidu, který v těle udržuje rovnováhu vody a solí).

Zdroj: Kdy je čas na změnu antikoncepce

Typy tablet

Účinné hormonální tablety jsou buď všechny stejné, nebo se množství hormonů v jednotlivých pilulkách v průběhu cyklu mění. Rozeznáváme proto přípravky jednofázové, dvoufázové, třífázové nebo s takzvaným dynamickým dávkovacím režimem. Je-li pilulek jenom 21 a jsou-li všechny stejné barvy, jedná se o pilulky jednofázové. Pokud však blistr s pilulkami vypadá odlišně, či dokonce obsahuje více barev, jedná se o vícefázové pilulky.

Obsah hormonů v antikoncepční pilulce:

  • Estrogen – nahrazuje přirozený estrogen produkovaný ženským tělem.
  • Gestagen – nahrazuje přirozený progesteron.

Podávání obou hormonů v podobě antikoncepčních pilulek blokuje tvorbu vlastních ženských pohlavních hormonů v těle ženy, dává tedy tělu ženy jakýsi řád i s efektem, kterého chceme dosáhnout (antikoncepční ochrana, pravidelnost menstruačního cyklu a jiné).

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Lékaře je nutné vyhledat při následujících příznacích

Žena si všimne jakékoliv změny svého zdravotního stavu, která nemá jasnou příčinu, všimne si hmatatelného uzlíku v prsu, jsou ji předepsány další léky, půjde na operaci (třeba se poradit se svým lékařem alespoň čtyři týdny předem), má neobvykle silné vaginální krvácení, zapomene užít pilulky v prvním týdnu užívání a měla pohlavní styk v předchozích sedmi dnech, krvácení se nedostavilo dvakrát za sebou, nebo pokud se domnívá, že by mohla být těhotná.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Levná antikoncepce

Druhů antikoncepce je v České republice na výběr celá škála, přičemž některé jsou účinnější, jiné méně. Stejně tak platí, že použití některých může být dražší.

Srovnání jednotlivých forem na trhu:

  • injekce – průměrná cena za měsíc: 65–100 Kč
  • tablety – průměrná cena za měsíc: 83–270 Kč
  • implantát – průměrná cena za měsíc: 140 Kč
  • náplast – průměrná cena za měsíc: 300–400 Kč
  • nitroděložní tělísko hormonální – průměrná cena za měsíc: 85–100 Kč
  • nitroděložní tělísko nehormonální – průměrná cena za měsíc: 60 Kč
  • spermicidní přípravky– průměrná cena za měsíc: 250–300 Kč
  • kondom – průměrná cena za měsíc: 150–250 Kč (dle sexuální frekvence)
  • přerušovaná soulož – zdarma
  • metoda plodných a neplodných dnů – zdarma

Zdroj: Druhy antikoncepce


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP