Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

APNOE

OBSAH

Jak je spánková apnoe diagnostikována a léčena?

Spánková apnoe u dětí je léčitelná. Přesto jen pediatr nebo ušní, nosní a krční specialista může zjistit, zda jsou mandle vašeho dítěte zvětšeny natolik, že blokují dýchací cesty a způsobují spánkovou apnoi. Potvrzení spánkové apnoe by mělo být provedeno Polysomnogramem. Polysomnogram je spánková studie, která se provádí ve speciálních laboratořích. Ne každé dítě se zvětšenými mandlemi nebo hlasitým chrápáním má spánkovou apnoi.

Chirurgický zásah je adekvátní volbou pro děti se zvětšenými krčními nebo nosními mandlemi. Medikamentózní léčba je vhodná zase pro ty, kdo trpí omezeným nočním dýcháním v důsledku alergie nebo z jiných příčin.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Poradna

V naší poradně s názvem KYLA A REKONVALESCENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ERIKA DALIHODOVA.

DOBRÝ DEN, PROSÍM chtěla bych se zeptat na mého otce,r.1956.On byl před dvěma lety operován s tříselnou kýlou, změnil práci a teď, když mu v zaměstnání změnili vedení a tím I podmínky, kdy musí sám manipulovat s těžkými rolemi - prostě mu teď kýla zase vylezla.Byl u lékaře, ten doporučil další operaci.Ale je možné např.napsat do zaměstnání nějaká omezení?A dále existují nějaké lázně, na které by měl nárok a pomohli mu v rekonvalescenci?Má diagnostikováno také chopn a těžkou spánkovou apnoe.Vidím na něm, že by potřeboval oddych. Nikdy v lázních nebyl.Kde by měl požádat a kdy, prosím ?.Děkujeme mockrát.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při vyčerpání zaměstnance se na zotavenou používá pracovní dovolená. Pro trvalou úlevu v zaměstnání se používá statut "osoba zdravotně znevýhodněná (OZZ)". O jeho přiznání rozhoduje posudková komise při Okresní správě sociálního zabezpečení. Návrh a podklady zpracovává praktický lékař. Zaměstnanec je pak přeřazen na vhodnou práci. Lázně speciálně zaměřené na kýlu nejsou, ale na plicní problémy ano (Jeseník, Karlova studánka a Luhačovice). Ve vašem případě by přicházely v úvahu lázně na 3 týdny se spoluúčastí pacienta (procedury hradí zdravotní pojišťovna, ubytování a stravování hradí pacient). O lázních rozhoduje zdravotní pojišťovna na základě žádosti zpracované praktickým lékařem. Pojišťovna rozhoduje o místě, délce pobytu i formě spoluúčasti. Zkuste požádat praktického lékaře, ke které z možností je nakloněn a ochoten zpracovat žádost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kýla v tříslech

Co je spánková apnoe?

Apnoe v doslovném překladu znamená „bez dechu“. Tento termín se používá při popisu přerušení proudění vzduchu nejméně na deset sekund. Existují tři různé druhy apnoí, nejběžnějším typem je obstrukční. Obstrukční apnoe představuje 65 % všech apnoí. Během obstrukční spánkové apnoe je přerušeno proudění vzduchu z nosu a úst do plic. A to proto, že je vstup do průdušnice zcela zablokován. Během uzavření dýchacích svalů (snížen svalový tonus hltanu) se i nadále dostává vzduch do plic. Lidem tento stav narušuje hluboký spánek, takže spí jen „lehce“. Po probuzení však nevědí, že prodělali spánkovou apnoi. Tyto stavy se mohou dít často po celou noc. Nejčastější příčinou spánkové apnoe u dětí jsou zvětšené krční či nosní mandle, ale rizikovým faktorem je rovněž obezita nebo chronická alergie. Stejně jako dospělí budou i děti se spánkovou apnoí unavené během dne. Mohou mít problémy s koncentrací a řadu jiných příznaků souvisejících s nedostatkem spánku, například bývají často podrážděné.

Zdroj: ADHD a poruchy spánku

Diskuze

V diskuzi CO MŮŽE ZNAMENAT BOLEST NA HRUDI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVEL.

DOBRÝ DEN,MÁM DLOUHODOBÉ PROBLÉMY SE SPANKEM,NEJMENE 13-15 LET NESPÍM BEZ PROBUZENÍ DĚLE NĚŽ 3-4 HODINY ZA NOC SE PROBOUZIM CCA 3X...JE MI 45 LET,185 CM 114 KG OBEZITA,JSEM ŘIDIČ KAMIONU 14 LET,MÁM 3 TÝDNY NEKVALITNÍ STRAVU,MALO POHYBU,HODNĚ STRESU V PRÁCI I OSOBNÍM ŽIVOTE.CELÝ ŽIVOT TRPÍM PRUJMY,MÁM VYHREZNUTOU PLOTÝNKU L5S1 O 6MM S UTLAKEM DURÁLNÍHO VAKU Z ROKU 2009 A MYSLIM ŽE JE TO LEPŠÍ Z HLEDISKA BOLESTI NEŽ PRVNÍ DVA ROKY.MÁM KŘEČE V LÝTKÁCH,3 ROKY MĚ PÁLÍ ŽÁHA HLAVNĚ PO COCA COLE NEBO KÁVĚ KTEROU SI MUSÍM DÁT ABYCH MOHL PO PROBDĚNÝCH NOCÍCH ŘÍDÍT.BOLÍ MĚ ČASTO SRDCE,PÍCHAVÁ BOLEST VLEVO POD HRUDNÍ KOSTÍ.MÁM VYSOKY KREVNÍ TLAK,10 LET SPÍŠ 15 PROBLEMY S EREKCÍ.MAMA MA RAKOVINU A CUKROVKU,PÍCHÁ SI INZULIN DO BŘICHA.MÁM SLABOU IMUNITU,SPATNĚ DYCHÁM 20 LET,SÍPÁM A POSLEDNÍ ROK JSEM ZAČAL HROZNĚ CHRÁPAT A MOJE ŽENA TVRDÍ ŽE MÁM 100% SPÁNKOVOU APNOE.MYSLÍM ŽE SE HODNĚ PŘEJÍDÁM KVULI STRESU.JSEM NEKUŘÁK,ABSTINENT,V MLÁDI JSEM HODNĚ SPORTOVAL.DNES V NOCI PO VELKÉ HOSTINĚ V HOSPODĚ S PŘÁTELI JSEM NEMOHL SPÁT A MÁM NESKUTEČNOU BOLEST NA PRSOU V PRAVO,NEOBVYKLOU,NEPOMÁHÁ NIC OBYKLÉHO JAK ZMĚNA POLOHY NEBO OMEZENÍ DÝCHÁNÍ,NENÍ TO O NÁDECHU A VÝDECHU,NEJLEPŠÍ JE SI SEDNOUT A PŘEDKLONIT SE.MYSLÍM ŽE MÁM NEMOCNÉ SRDCE,MÁM URČITĚ VYSOKÝ CHOLESTEROL.DNES SE OPRAVDU BOJÍM.JO A POSLEDNÍ DOBOU MI ČASTO OTÉKAJÍ KONTNÍKY A NOHY CELKOVĚ,ŠKRTÍ MĚ PONOŽKY...VEČER JSME PO TŘECH MĚSÍCH BYLI V POSILOVNĚ,NETAHAL JSEM TĚŽKÉ VÁHY,NAOPAK JSEM JEN DĚLAL DŘEPY BEZ ZÁVAŽÍ A VÝPONY NA LÝTKA A RAMENA A RUCE JSEM CVIČIL S LEHKÝMI ČINKAMI 6KG V JEDNÉ RUCE,PAK TA OSLAVA V HOSPODĚ S PŘEJÍDÁNÍM,MĚL JSEM DVĚ PIVA IKDYŽ NEPIJU,TŘI COCA COLY (ŽÁHA MĚ NEPÁLILA) PULITR ČERNÉHO ČAJE A MATTONI.SNĚDLI JSME HODNĚ MARINOVANÝCH ŽEBER S CHLEBEM A HRANOLKY S TATARKOU A ČESNEKOVÝM DIPEM.ŽE MAM VYSOKÝ KREVNÍ TLAK MI ŘEKLI NA NEUROLOGII NA BULOVCE KDYŽ JSEM SE PŘED TŘEMI MĚSÍCI UPLNĚ PŘESTAL HÝBAT,BYL JSEM TAM AMBULATNĚ 3 DNY PO SOBĚ NA KAPAČKÁCH A DOSTÁVAL JSEM 11 INJEKCÍ PODÉL PÁTEŘE.CÍTÍM SE O 100 LET STARŠÍ.JSEM BERAN,VŽDY JSEM SE LEKAŘŮM VYHÝBAL A PŘECHODIL JSEM I ZÁPALY PLIC A VŠECHNY MOŽNÉ ANGÍNY A HOREČKY.BUDU VDĚČNY ZA JAKOUKOLIV ODPOVĚD...DĚKUJI A PŘEJI VÁM BÁJEČNÝ DEN...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co může znamenat bolest na hrudi

Příznaky noční apnoe

Pacienti jsou ospalí, mají nižší výkonnost, jsou malátní. Jako průvodní jev apnoe bývá často také diagnostikována hypertenze, což je vysoký tlak, který se musí korigovat medikamenty.

Zdroj: Chrápání

Apnoe, zástava dechu ve spánku

Z hlediska zdravotního, prosté chrápání pacientovi neublíží, ale naskýtá se zde problém, že se za prostým chrápáním nacházejí problémy, jako jsou apnoické pauzy (apnoická pausa = zástava dechu ve spánku). Noční dlouhodobá apnoe už je pro pacienta zdravotní problém. Zejména jestliže jsou tyto zástavy dechu časté nebo hluboké (trvající několik desítek sekund), následně to pak může pacienta ohrozit na zdraví.

Zdroj: Chrápání

Spánková apnoe

Spánková apnoe zaměstnává především plicní specialisty. Spánková apnoe je nemoc, při které se objevují výpadky v pravidelném dýchání, a mozkovým buňkám se pak nedostává kyslík a odumírají. Dokud lékaři tuto nemoc neznali, umírali na ni lidé už ve čtyřiceti nebo padesáti letech. Ani dnes ale velká část lidí s „apnoí“ o své nemoci neví. Jsou ve dne unavení, ospalí, ale netuší, že v noci mají tyto pauzy.
Spánkoví experti řeší i poruchy, které jsou na první pohled ještě záhadnější. Jedná se o poruchy vědomí, pacient je schopen vykonávat racionální činnost, ale paměť na ty okamžiky racionální činnosti de facto nevštěpuje nic z toho, co se v tu chvíli děje. Dříve tito pacienti končili v psychiatrických léčebnách, ale dnes se dají léčit, jelikož existuje řada léků a metod, díky kterým se specialistům daří potíže zvládnout.

Zdroj: Poruchy spánku

Potraviny vhodné pro muže a skladba jídelníčku

Některé potraviny škodí mužům víc než ženám. Příčinou je odlišný způsob ukládání tuků u obou pohlaví. Lidově řečeno, tuk kolem pasu je nebezpečnější než velký zadek. A právě mužům se usazuje tuk hlavně v místě pasu, což je oblast odpovědná za mnohé zdravotní komplikace. Tuk kolem pasu ovlivňuje funkčnost jater, je rizikem vzniku cukrovky, hypertenze a srdeční příhody, poruch spánku (např. spánkové apnoe) nebo Alzheimerovy choroby a ve finále i rakoviny (tlusté střevo, prostata atd.).

Zdroj: Speciál pro muže: Jak jíst, abyste žili déle?

Chrápání a obezita?

Pokud se zaměříme jen na odstranění chrápání, tak se především jedná o to, aby pacient upravil svou životosprávu. Pro zmírnění chrápání je to velmi důležité. Pokud se u pacientů zjistí nejen chrápání ale i ojedinělé zástavy dechu ve spánku - apnoe, které pacienta zas tak moc nelimitují, tak je mu nabídnuto určité jednoduché operační řešení. Tato jednoduchá operace chrápání znamená odstranění měkkých částí horního patra, ty pak nevibrují a zvětší se také prostor pro dýchání. Často se ale stává, že chrápání bývá průvodním jevem jiných onemocnění, například onemocnění obezitou. Tyto potíže jsou pak řešeny paralelně s chrápáním. To znamená, pokud pacienti trpí obezitou, je nutné se zabývat i těmito obtížemi, protože úspěšnost operací u pacientů, kteří jsou obézní, je výrazně menší nežli u pacientů, kteří obezitou netrpí.

Zdroj: Chrápání

Další problémy po narkóze

Respirační komplikace:

  • aspirace – po narkóze může dojít k aspiraci žaludečních šťáv, a to nejčastěji při úvodu a ukončování anestezie, při zvracení, ileusu, atonii žaludku
  • atelektáza – okrsek nevzdušné plicní tkáně vznikající po uzávěru bronchu, hromadění sekretu v dýchacích cestách, neschopnost odkašlat si
  • plicní edém – selhávání levého srdce, hromadění krve před srdcem, v malém oběhu filtrace přes bazální membránu
  • apnoe – zástava dechu při probouzení z anestezie
  • šoková plíce – u šokujících poranění
  • záněty plic – bronchitida, bronchopneumonie
Dalšími komplikacemi jsou:
  • komplikace operační rány
  • pooperační komplikace kardiální
  • tromboembolické komplikace
  • poruchy hemostázy
  • poruchy funkce močového systému
  • poruchy funkce jater
  • gastrointestinální komplikace
  • nervové poruchy
  • duševní poruchy

Zdroj: Bolest v krku po narkóze

Cena za vyšetření a léčbu

Cesta pacienta se spánkovou apnoe od indikace k léčbě:

  • anamnéza;
  • screening (dotazníky, apnealink);
  • diagnóza (polygrafie/polysomnografie);
  • vyšetření v ambulanci;
  • titrace a předepsání léčby;
  • schválení léčby zdravotní pojišťovnou;
  • předání přístroje a zahájení léčby;
  • léčba přístrojem na podporu dýchání ve spánku;
  • kontrola zdravotního stavu a obměna příslušenství:
  • maska, hadice a filtry každých 12 měsíců;
  • zvlhčovač každých 24 měsíců;
  • přístroj každých 7 let.

Ceník masek, náhradních dílů a příslušenství: platný od 1. 12. 2019.

Masky:

  • maska celoobličejová: 4 444,10 Kč
  • maska nízkokontaktní: 3 133,10 Kč
  • maska nosní: 2 677,90 Kč

Náhradní díly k maskám:

  • polštářky
  • celoobličejový: 990 Kč
  • nízkokontaktní: 490 Kč
  • nosní: 490 Kč
  • náhlavní souprava: 650 Kč
  • rám: 650 Kč
  • kolínko: 390 Kč
  • popruh pod bradu: 350 Kč
  • návlek na rám: 250 Kč
  • spona k popruhu: 45 Kč
  • magnetický klip k Airfit f20/n20 (1 ks): 45 Kč

Napájecí zdroje:

  • baterie pro Air10/S9: 17 190 Kč
  • DC měnič 12/24V pro ResMed Air10/S9: 2 790 Kč
  • napájecí zdroj pro ResMed Air10/S9: 2 490 Kč
  • DC kabel k baterii pro Air10/S9: 1 690 Kč
  • PSU adaptér: 750 Kč

Ostatní:

  • zvlhčovač vyhřívaný s příslušenstvím: 6 666,10 Kč
  • komora zvlhčovače pro S9/Air10: 2 500 Kč
  • hadice vyhřívaná ClimateLine/ClimateLineAir/ClimateLineAir Oxy: 1 544,90 Kč
  • hadice SlimLine: 1 000,50 Kč
  • kryt filtru pro S9: 280 Kč
  • vstupní filtr (2 ks): 185,35 Kč
  • vstupní filtr (12 ks): 480 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (tuba 62 ks): 220 Kč
  • čisticí ubrousky na masky bez alkoholu (krabička 14 ks): 140 Kč

Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Spánková laboratoř pro děti

Potíže se spánkem nebo usínáním nemají jenom dospělí. Zažívá je také celá třetina dětí. Může přitom jít o stejně vážné situace, proto i pro ně existují speciální spánkové laboratoře. V této laboratoři se vystřídají za týden až 3 děti. Vyšetření není vůbec běžné, protože je náročné jak pro pacienta, pro personál a i vyhodnocení, takže na vyšetření se dostávají jen děti, které už prošly spánkovou ambulancí nebo ORL ambulancí a mají jasně zjištěnou „polysomnografii“. Polysomnografie je celonoční záznam kvality spánku. Při polysomnografii speciální elektrody a čidla snímají důležité funkce dítěte, především elektrickou aktivitu mozku EEG. Podobné elektrody se dávají i k očím a na bradu, kde se snímá svalové napětí brady a očí. Měkké hrudní a břišní pásy sledují dýchací pohyby, malý senzor před nosem a ústy kontroluje průtok vzduchu. EKG měří dvě elektrody přilepené na hrudníku, čidlo na prstu hlídá sycení krve kyslíkem. Videokamera u stropu kontroluje pohyby dítěte i ve tmě.
Jak děti zvládají nebo snášejí toto vyšetření? V naprosté většině celkem dobře. Dokonce se monitorují i úplně malé děti, kojenci, pro ně je připravená postýlka, která je vyhřívaná. Nejhorší věk pro spánkovou laboratoř je starší kojenecký věk, kolem devíti měsíců až do roka a půl, kdy děti jsou už hodně bojovné a nechtějí si vyšetření nechat udělat.
Dětské potíže jsou podobné jako problémy dospělých. Většinou ale mají jinou příčinu i léčbu.

Spánkové poruchy dětí:

  • obstrukčně spánková apnoe;
  • noční neklid, noční děsy;
  • noční chůze ve spánku;
  • nadměrná spavost.

Zdroj: Poruchy spánku

Kdy je nutná operace

Operace krčních mandlí se provádí v těchto případech:

  • opakované angíny 7x a více za jeden rok, 5x ročně dva roky po sobě nebo 3x ročně během tří let, přičemž jednotlivá akutní ataka angíny je přesně definovaná (teplota nad 38 stupňů Celsia, čepy na mandlích, zvětšené uzliny a další) a je většinou původu Streptococcus pyogenes;
  • trvalý (chronický) zánět v mandlích – opakovaná tvorba obtěžujících „čepů“, zápach z úst nebo špatná funkce mandlí;
  • velké krční mandle, které způsobují výrazné dechové potíže (chrápání, noční přestávky v dýchání – syndrom spánkové apnoe) – v těchto případech se mandle dají jenom zmenšit, část zůstane zachována a je dále normálně funkční;
  • trvalý (chronický) zánět v tonsilách s usídlením bakterie Streptococcus pyogenes, který způsobuje nebezpečné komplikace v různých částech těla – záněty ledvin, onemocnění srdce, bolesti kloubů, onemocnění kůže, očí;
  • peritonzilární absces – akutní silný zánět přechází mimo pouzdro mandle do okolí a vytvoří zde ohraničenou dutinu hnisu;
  • opakované krvácení z mandlí při zánětu;
  • poškození krční mandle úrazem;
  • nezhoubný či zhoubný nádor krční mandle;
  • vrozené vady přilehlých orgánů, které souvisí s mandlemi – krční píštěle.

Krční mandle se odstraňují chirurgickým způsobem za celkové či lokální anestezie. Lokální anestezie má ty výhody, že se lépe snáší a nehrozí při ní silné krvácení. Po operaci je třeba dbát všech pokynů lékaře, aby se nedráždil krk, protože by hrozilo nebezpečí krvácení. Myslí se tím především strava, což ocení hlavně děti, protože velmi doporučovaná po odstranění krčních mandlí je zmrzlina.

Zdroj: Krční mandle

Dieta při refluxu

Léčba je založena na dodržování režimových a dietních zásad, které spočívají v zákazu kouření, redukci hmotnosti, vyloučení určitých potravin a nápojů.

Režimová opatření se zaměřují především na:

  • Dietní omezení – spočívá v dodržování antirefluxní diety a vyloučení následujících potravin z jídelníčku: kofein, pivo, čokoláda, jídla obsahující mátu a mentol, sycené nápoje, příjem jídel se sníženým obsahem tuků. Dále v omezení potravin a nápojů snižujících tonus dolního jícnového svěrače, prodlužujících evakuaci žaludku a zvyšujících žaludeční sekreci (například čerstvé pečivo, tuky, čokoláda, cibule, česnek, máta, mák, alkohol, coca-cola, čaj, džusy, káva). A v neposlední řadě je důležité vyloučit potraviny vyvolávajících subjektivní potíže.
  • Změny ve stravovacích zvyklostech – poslední jídlo konzumovat 3 hodiny před spaním, omezit cvičení bezprostředně po jídle (především zvedání, břišní cviky, běhání a jóga).
  • Změny životního stylu – nekouřit, pravidelně užívat předepsané léky (například inhibitory protonové pumpy – omeprazol, lansoprazol, pantoprazol a podobně, blokátory H2 receptorů – ranitidin, famotidin, antacida), vyhýbat se stresu, velké námaze, nošení těsného oblečení (například korzet, těsné kalhoty, pásek), nelehat si bezprostředně po jídle, zvýšit si záhlaví lůžka o 15–20 cm (platí pro pacienty s příznaky chrapotu, bolesti v krku a ranního kašle).
  • Dosažení optimální tělesné hmotnosti – udržovat normální tělesnou hmotnost, v případě nadváhy zařadit redukční dietu.

Počet jídel a jeho množství může mít vliv na spánek pacienta a jeho kvalitu. Když je pacient v noci vzbuzen kašlem, jedná se nejčastěji o dvě příčiny: reflux nebo syndrom spánkového apnoe. Syndrom spánkového apnoe bývá spojený s chrápáním, ale chrápání může být způsobeno refluxem a také jinými příčinami (nadváha, chronické ucpání nosového průchodu). Spánek ovlivňuje soustředěnost pacienta, náladu, pracovní návyky a celkovou kvalitu života, a tak je pro pacienty velmi důležité dodržovat zásady správné spánkové hygieny. Před spaním je dobré si dopřát teplou koupel, uklidňující hudbu, heřmánkový čaj (ne mátový!).

Reflux mohou zhoršovat i některé léky, například aspirin a další nesteroidní antirevmatika, anestetika, anticholinergika, betablokátory, benzodiazepiny, blokátory kalciového kanálu, dopamin, fentolamin, isoprenalin, meperidin, nitráty, opiáty, progesteron, prostaglandiny, teofylin, blokátory alfa adrenergních receptorů, alendronát, sildenafil, amoxicillin/klavulanát, clindamycin, pseudoefedrin, guaifenezin. Jejich užívání je proto potřeba pečlivě přehodnotit ve spolupráci s lékařem.

Zdroj: Reflux jícnu a silné zahlenění

Plicní klinika

  • Pracoviště CPSB
  • Poradna pro poruchy dýchání ve spánku

Odborné zaměření

Pracoviště provádějí diagnostiku různých typů poruch dýchání ve spánku, jako je:

  • prostá a habituální ronchopatie (chrápání);
  • hypopnoe a apnoe obstrukčního, smíšeného a centrálního původu;
  • porucha dýchání nemocných s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN);
  • porucha dýchání nemocných s bronchiálním astmatem;
  • porucha dýchání nemocných s plicní fibrózou;
  • porucha dýchání nemocných s kyfoskoliózou;
  • Pickwickův syndrom.
Vyšetřovací metody:
  • plicní vyšetření;
  • somnografie (spánková polygrafie);
  • polysomnografie.
Terapie a expertní činnost:
  • nastavení ventilační léčby (CPAP, BIPAP);
  • oxygenoterapie (koncentrátorem kyslíku nebo tekutým kyslíkem);
  • farmakoterapie přidružených plicních chorob;
  • expertní poradenství při posouzení indikací operačních řešení poruch dýchání metodami otorinolaryngologie nebo stomatologické chirurgie.

Podmínky pro přijetí k vyšetření do Poradny pro poruchy dýchání ve spánku Plicní kliniky FNHK

1. Informace pro objednávající lékaře a pro pacienty:

Praktický lékař nebo specialista zajistí před odesláním pacienta s podezřením na poruchu dýchání ve spánku do specializované poradny Plicní kliniky:

  • souhrn základní anamnézy, medikace a fyzikální vyšetření pacienta;
  • popis vyšetření EKG a RTG srdce a plic (provedené v posledním roce);
  • vyšetření u spádového plicního lékaře nebo alergologa včetně spirometrie.

2. Informace pro objednávající lékaře:

Pacienty lze objednat pouze do Poradny pro poruchy dýchání ve spánku, nikoli přímo do spánkové laboratoře!

Předcházejí-li poruchám spánku cévní mozkové příhody, poruchy kvality spánku, usínání, psychické a/nebo neurologické poruchy, je prvotní objednání vhodnější v poradnách pro poruchy spánku Psychiatrické nebo Neurologické kliniky FNHK.

Ordinační doby a kontakt k objednání

Poradna pro poruchy dýchání ve spánku:

  • • pondělí–čtvrtek: 8:00–14:00 hod.

Objednání vyřizuje zdravotní sestra Kateřina Žohová.

Tel.: 495 834 775

Adresa

Plicní klinika FN a LF UK (Plicní pavilon budova č. 14)

Fakultní nemocnice Hradec Králové

Sokolská 581

500 05 HRADEC KRÁLOVÉ

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Co se zde léčí

Centrum pro poruchy spánku a biorytmů (CPSB) Fakultní nemocnice Hradec Králové slouží jako spádové mezioborové pracoviště pro nemocné s poruchami spánku, bdění a biorytmů.

Centrum zajišťuje vysoce specializované diagnostické a terapeutické výkony za účelem diferenciální diagnostiky a léčby poruch spánku, bdění a biorytmů, definovaných Mezinárodní klasifikací nemocí MKN-10 a platnou Mezinárodní klasifikací poruch spánku (tedy úplného spektra dyssomnií, parasomnií a poruch spánku spojených se somatickými/duševními poruchami); k diagnostice využívá příslušných metod a postupů vycházejících ze soudobých poznatků vědy a výzkumu v oboru spánkového lékařství (například polysomnografie – víceparametrové monitorování vitálních funkcí ve spánku, stanovení optimálního přetlaku pro léčbu syndromu spánkové apnoe pomocí AUTO CPAPu a při celonočním monitorování, víceparametrové monitorování spánkového syndromu, videomonitorování spánku, test mnohočetné latence usnutí, aktigrafie, spirometrie, rinomanometrie, specializovaná vyšetření neurologická, psychiatrická, ORL a plicní). Terapeutické výkony zahrnují metody a postupy biologické (farmakologické, operativní a podpůrné – CPAP, BiPAP), behaviorální a psychologické (kognitivně behaviorální terapie, psychoterapie).

Dále zajišťuje postgraduální přípravu budoucích specialistů v oboru „spánkové lékařství“, podílí se na postgraduální přípravě lékařů neurovědních a interních oborů a ve spolupráci s Lékařskou fakultou se podílí na pregraduální výchově mediků.

Provádí vědecko-výzkumnou činnost v oboru spánkového lékařství a chronobiologie. Na dožádání provádí expertní poradenství při profesionálním zařazování pracovníků do provozů rizikových z hlediska spánkového lékařství (například směnné provozy, dálková přeprava, letectví).

Podílí se dle potřeby na soudně znaleckých expertizách v oblasti poruch spánku, bdění a biorytmů. Vytváří podmínky pro interdisciplinární spolupráci s ostatními odvětvími medicíny a usiluje o zvyšování informovanosti veřejnosti o možnostech diagnostiky a léčby poruch spánku a biorytmů.

Zdroj: Spánkové centrum Hradec Králové

Nežádoucí účinky

Dříve se očkovalo dítě postupně (stačí se jen podívat do vašeho očkovacího průkazu) a nyní se malému děťátku aplikují očkovací látky najednou proti 6 nemocem, což malý organismus moc nepotěší.

Vakcíny mají nežádoucí účinky, které jsou uvedeny v příbalovém letáku. V případě reakcí vyhledejte neprodleně lékaře a nahlaste reakci pediatrovi.

Alergické reakce jsou po podání injekce časté (vyrážky, otok obličeje a kolem očí, problémy s dýcháním a polykáním, pokles krevního tlaku, ztráta vědomí).

Po 2–3 dnech po očkování může nastat kolaps, stav bezvědomí, ztráta vědomí, záchvaty (s možnou horečkou).

Další nežádoucí účinky

Velmi časté (více než 1 z 10): pocit únavy, ztráta chuti k jídlu, teplota 38 °C a vyšší, plačtivost, pocit podráždění, neklid, otoky, bolest a zarudnutí v místě vpichu

Časté (méně než 1 z 10: průjem, nevolnost – zvracení, horečka nad 39,5 °C, nervozita, otok v místě vpichu (větší než 5 cm), zatvrdnutí v místě vpichu

Méně časté (méně než 1 ze 100): kašel, ospalost, rozsáhlý otok končetiny, kde se aplikovala vakcína

Vzácné (méně než 1 ze 1 000): vyrážka

Velmi vzácné (méně než 1 z 10 000): zduření uzlin (krk, podpaží, slabiny), delší pauzy během dýchání u předčasně narozených, apnoe, otoky obličeje a s tím spojené obtíže při polykání a dýchání, svědění kůže, puchýřky v místě vpichu

Za jak dlouho se objeví reakce? Tak to je individuální. Výrobce uvádí, že zvláštní opatrnosti při použití hexavakcíny je zapotřebí, pokud vaše dítě mělo již dříve zdravotní problémy po předchozím očkování vakcínou Infanrix hexa nebo jinou vakcínou proti černému (dávivému) kašli, jako jsou zejména:

  • vysoká teplota (přes 40 °C) během 48 hodin po očkování;
  • kolaps nebo šokový stav během 48 hodin po očkování;
  • neustupující pláč trvající déle než 3 hodiny během 48 hodin po očkování;
  • záchvaty s vysokou teplotou nebo bez teploty během 3 dnů po očkování.

Zdroj: Hexavakcína

Jak obnovit nosní sliznici

Jestliže dýchání nosem nestačí, pak je tělo donuceno dýchat ústy, a to nesvědčí dolním dýchacím cestám. Do plic přichází nečištěný, neohřátý a nezvlhčený vzduch, takže vzniká bronchitida či suchý dráždivý kašel. Funkci nosu musí převzít sliznice průdušnice, průdušek i průdušinek. A pak trpí, stejně jako hrtan (přeschlé hlasivky způsobují chrapot), přesušením. Alergizovaná sliznice v nose se postupně vyklenuje do tvaru jakýchsi stříbřitých pytlíků – polypů, které postupně ucpou nosní průchody, jejich tvorba často provází průduškové astma.

Zhoršená nosní průchodnost je také nejčastější příčinou vzniku spánkového apnoického syndromu. To je porucha, při níž se v dýchání objevují dlouhé přestávky, takzvané apnoe. Kvůli neprůchodnému nosu dýchá člověk ústy, postavení čelisti se změní, zvýší se svalová ochablost a dojde ke zhroucení hltanu. Postižený spí s otevřenými ústy a chrápe, poté se dýchání přeruší. Nakonec se člověk začne dusit a tím se částečně probudí. Následuje hlasitý nádech, který připomíná lapání po dechu, a člověk opět začne chrápat. To se stále opakuje. Spánkový apnoický syndrom je velmi nebezpečný. Znamená zhoršení okysličení krve a tím i veškerých orgánů v těle. Pacient s tímto syndromem je ve dne unavený, ospalý, klesá jeho pozornost, a navíc je náchylnější k nemocem oběhové i nervové soustavy a stoupá u něj třeba i riziko infarktu.

I když lékař může předepsat preparáty na splasknutí sliznice, které od potíží dočasně uleví, nevyřeší tím příčinu neprůchodnosti. Také alergologická léčba má větší naději na úspěch, jestliže se pacientovi se zhoršenou průchodností upraví nosní sliznice. Vždy je potřeba nejprve znát okolnosti a konkrétní projevy problému, poté je možné doporučit vhodný lék. A tak se v prvé řadě doporučuje osobní návštěva u lékaře.

Zdroj: Regenerace nosní sliznice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP