Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ARNIKA TINKTURA MAST RECEPT

OBSAH

Kaštany proti akné

Kaštanová tinktura, která je základní ingrediencí kaštanové masti má svíravé účinky a může tak blahodárně ovlivnit léčení akné. Kaštanová tinktura se může nanášet na postiženou část pleti, kde je akné, kde zmírňuje zánět a uzavírá zanícené póry. Použití kaštanů na akné je možné i jako kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.

Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba arnikové masti

Kaštanová mast recept

Na kaštanovou mast budeme potřebovat nejdříve vyrobit kaštanovou tinkturu. Kaštanová tinktura se udělá z 20 plodů hnědých kaštanů, které se nasekají na malinké kousíčky a zalijí se půllitrem 80% konzumního lihu. Tato alkoholová směs se dá do uzavíratelné sklenice a nechá se louhovat po dobu jednoho měsíce. Každý den se směs kaštanů a alkoholu protřepe nebo promíchá. Po měsíci se směs přecedí a vznikne kaštanová tinktura, kterou dále použijeme pro výrobu masti. Mimo tinktury z kaštanů budeme ještě potřebovat želatinu agar agar, kterou uvaříme podle návodu na pytlíčku. Až želatina zhoustne a mírně zchladne, tak k ní přidáme 150 ml naší domácí kaštanové tinktury, levandulový olej (dvě lžičky), rozmarýnový olej (dvě lžičky), mrkvový olej (dvě lžičky) a kafrový olej (jednu lžičku) a vše důkladně promixujeme ručním elektrickým šlehačem, až z toho vznikne homogenní krém. Naše domácí kaštanová mast je nyní hotová a připravená k použití. Takto připravená domácí kaštanová mast vydrží nejdéle tři měsíce při uskladnění v chladničce v uzavřené sterilní skleničce.

Zdroj: Kaštanová mast

Diskuze

V diskuzi ARNIKA V HOMEOPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Pavelková.

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat na co konkretně se používá arnika v homeopatii 15? je to taková broskvová tubička. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Arnika v homeopatii

Kde pomáhá?

Vynikající je především jako prostředek na drobná poranění (první pomoc), na kloubní obtíže, otoky, bolesti svalů, kloubů a pohmožděniny. Tinktura z květů této byliny dobře regeneruje poškozené tkáně, odstraňuje nahromaděnou krev v modřinách, používá se při revmatizmu, vykloubení, zánětech ústní sliznice, jako antiseptikum do povrchových ran a také při kožních onemocněních. Tinktura působí i na akné, které odolává jiné léčbě. Pomáhá i při nemocích povrchových cév a bodnutí hmyzem. Arnika se používá i jako vlasový a kosmetický přípravek, hlavně při svědění pokožky a lupech. Mnohé současné klinické studie prokázaly zklidnění pokožky při popáleninách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Dávkování tinktury z pupenů stromů

Tinktura z pupenů se obvykle užívá 3krát denně 5 ml, které se před podáním zředí ve troše teplé vody. Chuť hotové tinktury může zlepšit malé množství medu nebo ovocné šťávy. Domácí tinktura z pupenů stromů se dá také použít při výrobě domácích krémů na ekzém anebo i proti akné. Například na přípravu habrového krému se hodí domácí tinktura z pupenů habru obecného.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Diskuze

V diskuzi BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept

Arnika proti bolesti

Koupel proti bolesti z arniky

Proti bolesti nejlépe zabírá arniková tinktura zředěná ve vodě v poměru jeden díl arnikové tinktury a jeden díl vody. S tímto roztokem se několikrát denně potírají bolavá místa anebo se v nich koupají.

Obklady proti bolesti z arniky

Na bolavá místa je možné také použít obklad pro déletrvající působení arniky. Roztok na obklad s arnikou připravíme z jedné polévkové lžíce tinktury z arniky, dvou deci vody, lžičky cukru a lžičky octa.

Obklad na otoky, pohmožděniny a po štípnutí hmyzem

K tomuto obkladu budeme potřebovat octan hlinitý, který je volně prodejný v lékárně. Rozbalte balení octanu hlinitého a postupně rozpusťte obsah sáčku s označením A, a následně s označením B ve 400 ml vody. Pak se přidá arniková tinktura v množství jedné polévkové lžíce.

Zdroj: Na bolestivá zranění je výborná prha chlumní

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ MAST RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu zinkové masti. Jsou zde pospány i možné způsoby, jak se dá zinková mast použít. www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková mast recept

Recept na domácí tinkturu z pupenů stromů

Čerstvé pupeny dejte do litrové zavařovačky pěkně až po okraj a zalijte je roztokem 60% alkoholu a vody v poměru 1 díl alkoholu ku 3 dílům vody. Pak sklenici dobře uzavřete víčkem a nechte na 2 týdny uležet na chladném místě. Po tuto dobu obsah ve sklenicí také občas protřepejte. Po dvou týdnech je ukončeno luhování a bude třeba oddělit tekutou tinkturu od pupenů. Toho nejlépe dosáhnete v lisu na víno. Do lisu na víno vložte pytlík z gázy a prolijte jím směs pupenů alkoholu. Pak lisem vylisujte zbylé mokré pupeny, jak nejvíce to jde. Přecezenou tekutinu nalijte do sterilizovaných lahví z tmavého skla. Tím je léčivá domácí tinktura z pupenů stromů hotová. Stejným způsobem se dá vyrobit i tinktura z jakýchkoliv bylin, například se takto vyrábí tinktura z konopí, tinktura ze šalvěje, a podobně.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEKOVÁ TINKTURA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Dobrý den, jak mají česnekovou tinkturu užívat děti od 6 let? Děkuji. Kamila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

U přírodní tinktury z česneku se pro školní děti dávkování snižuje na polovinu dávky pro dospělého. Četnost užívání je pro obě skupiny stejná.

Zdroj: diskuze Česneková tinktura recept

Opatrnost v použití Arniky

Vnitřní užití se obvykle nedoporučuje, vyjma homeopatie, kdy terapii řídí zkušený odborník. Vnější použití arniky však má rovněž své limity. Příliš častá aplikace může vyvolat silnou alergickou reakci, puchýře a vřídky. Arnika se rovněž nesmí dávat na otevřené rány, u kterých hrozí vstřebání účinných látek do krevního oběhu a hlubších vrstev. Arnika není vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.

Zdroj foto: Weleda.cz

Zdroj informací:

http://www.drugs.com/npc/arnica.html

http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/arnica

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Tinktura

Tinktura z rýmovníku se užívá při rýmě, nachlazení, k posílení imunity nebo jako prevence astmatu.

Recept

Ingredience: 500 ml 80% alkoholu, 20 listů z rýmovníku

Postup: Alkohol nalijeme do nádoby a přidáme čerstvě otrhané listy z rýmovníku. Nádobu zakryjeme utěrkou a dáme do tmavé místnosti louhovat. Doba louhování trvá cca 3 měsíce. Každý den bychom měli tinkturu promíchat. Pokud listy začnou hnědnout, tak je okamžitě odstraníme. Hotovou tinkturu slijeme do čisté nádoby a konzumujeme.

Užívání

Tinktura se užívá 3x denně po 10 kapkách, které se přidávají do smoothie, čaje nebo šťávy.

Zdroj: Užívání rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Tinktury se sníženým obsahem alkoholu

Jsou období, kdy by mohl alkohol z tinktury při užívání vadit. Například v těhotenství, při zánětu jater nebo žaludku, či při léčbě dětí nebo při léčbě vyléčených alkoholiků. Zde je návod, jak domácí tinkturu zbavit alkoholu, ale zároveň zachovat její účinné látky. Do skleničky dejte 50 ml skoro vroucí vody a pak hned přidejte 5 ml tinktury. Tinktura se ohřeje a než zchladne, tak alkohol v ní obsažený se odpaří, tím se stane tinktura alkoholicky neškodná.


Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Pospíšilová.

K cemu prosim pouzivat rozmarynovou mast? Dekuji

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Recept na domácí výrobu

Ingredience: 1 díl měsíčku, 10 dílů 80% lihu

Postup: Lahev naplníme měsíčkem a zalijeme nejlépe 80% lihem. Jeden díl drogy zalijeme zhruba 10 díly lihu. Necháme 14 dní louhovat.

Zdroj: Měsíčková tinktura

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brožová.

Nemohu nikde v lékárnách tuto mast sehnat, prý je jen na recept !? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lea.

Já ji dnes sehnala v nemocniční lékárně bez receptu

Zdroj: diskuze Višňák mast

Přehlížená a nedoceněná, i taková je prý Arnika...

Arnika nachází obrovské uplatnění v homeopatii. Je známé, že homeopatické léky jsou schopny působit v mnohem hlubším kontextu a odstraňovat samotnou příčinu problému. A zatímco jako akutní lék na poranění bývá Arnika automaticky aplikována, její další schopnosti byly přehlíženy. Při podrobnějším zkoumání však nelze přehlédnout její účinek na bolavou duši, kdy jsme schopni si uvědomit špatné vzorce a uskutečnit nápravu.

TIP: recept na výrobu Arnikové tinktury:

1 plnou polévkovou lžíci rozdrcené arniky (kořen nebo květ) zalijeme 200 ml čistého 80% lihu. Necháme za občasného protřepání luhovat 10 dnů. Přecedíme přes husté plátno. Pokud je v lahvičce velký zákal, nechte směs odstát zhruba týden a poté opatrně slijte.

pole s ArnikouHotových produktů najdete na trhu bezpočet.

Vybrali jsme však ty, které v sobě nosí myšlenku respektu k přírodě a současně nahlížejí na člověka tak, aby podporovaly jeho celkové zdraví. Značka Weleda používá Arniku z kontrolovaného ekologického pěstitelství (oblast Hesensko a ze zahrad v bavorském Fichtelbirge).

Hotová arniková tinktura od Weledy je doporučována na okamžité ošetření zranění, například uleví od výronů a tupých poranění, modřin, mírní bolest a otoky, urychluje hojení a nezřídka se doporučuje i na poštípání hmyzem. Aplikaci je potřeba provádět dle instrukcí výrobce. Jako první pomoc lze využít i Arnikový gel (při výronech, tupých poraněních, bolestech svalů, otoky atd.). Pokud již zranění máme několik dnů, pak je vhodnější použití například Weleda Arnika 10% mast, která je ideální po fyzické zátěži, sportu, kdy pomáhá regeneraci bolestivých svalů a šlach také jako pomocník k urychlení hojení modřin a výronů.

Rovněž skvělým tipem je Vitalitis BIO Arnikový krém s třezalkou. Posilující alpské esence jsou vhodné proti bolesti svalů, kloubů, nabízejí regeneraci při zánětech a zraněních. Tato kosmetika navíc získala Evropskou pečeť nejvyšší kvality přírodní kosmetiky ICEA N°.

TIP: Arnikové masáže po lyžování

Všimli jste si, že jsou v lyžařských střediscích nabízené masáže s arnikou? Máte-li pocit, že jste po celém dnu aktivního pohybu unavení a bolí vás nohy, vyzkoušejte některou nabídku z horských kosmetických a masážních studií. Nicméně pomoci si můžete i sami. Velmi oblíbeným tělovým masážním olejem je Arnikový Olej od Weledy. Využijete ho na prohřátí celého těla, příznivě působí na pokožku a podporuje její funkce nebo při bolestech nohou a křečových žilách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Medicínské použití

Obrovská síla Arniky je současně její největší překážkou širšího použití. Mocný účinek jí předurčuje k tomu, aby byla používána s náležitou opatrností. Obecně je doporučována pouze pro externí topickou (místní) aplikaci ve formě alkoholové tinktury, krémů či mastí. V homeopatii jsou dostupné tabletové či topické přípravky. Arnika by rozhodně neměla být aplikována vnitřně bez dohledu lékaře z důvodu snadného předávkování a vysoké toxicitě.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Recept na domácí tinkturu z hlohu

Nejpraktičtější domácí přírodní lék na srdce je tinktura z květů hlohu obecného. K její přípravě budeme potřebovat čerstvý květ hlohu obecného a stejné množství jeho mladých zelených lístků. Tyto suroviny nasekáme nožem a pak je mírně napěchujeme do velké zavařovací sklenice. Sklenici pak až po okraj zalijeme nějakou pálenkou. Pálenka může být domácí anebo kupovaná, například vodka je fajn. Sklenici pak zavřeme a necháme ji na temném místě dva týdny louhovat a občas protřeseme. Pak to přecedíme, nejlépe pomocí malého lisu na ovoce. Tinktura z hlohu se užívá se sklenkou vody, do které se nakape 25 kapek a to se opakuje třikrát denně. Podobným způsobem je možné také připravit tinkturu z plodů hlohu, kterými v receptu nahradíme jeho květy. Tato tinktura by se pak dala spíše označit jako domácí léčivý likér na srdce z hlohu obecného.
Tinktura z hlohu nejen že pomáhá při vnitřním užívání, ale také účinkuje zevně proti bolesti. Pokud s tinkturou namažeme bolestivé namožené svaly, tak jim ulevíme od bolesti.

Zdroj: Tinktura z hlohu obecného

Recept na mast

Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.

Použití: Poraněná místa potíráme mastí 2x denně.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Domácí výroba tinktury

Domácí výroba tinktury není náročná, ale je třeba ji vždy připravovat jen z čerstvých pupenů. Tinktura je vlastně alkohol, ve kterém je po určitou dobu naložena rostlinná část. Tinktura z pupenů se vyrábí naložením jednotlivých pupenů jednoho druhu stromu do směsi alkoholu a vody. Tinktury se musí vždy vyrábět jednodruhové. Teprve až po jejich výrobě je možné je společně spojovat. Alkohol při výrobě tinktury působí jednak při vyluhování účinných složek z pupenů, ale má také úlohu konzervačního činidla, takže tinktury díky tomu vydrží až dva roky. K domácí výrobě tinktury z pupenů se používá nejlépe čistá kvalitní vodka nebo i domácí pálenka, rum se použije pro zakrytí případné nechutné tinktury při její další výrobě.

Zdroj: Domácí recept na tinktury z pupenů stromů

Mast z rýmovníku

Mast z rýmovníku se používá k léčení modřin, ran a popálenin.

Recept

Ingredience: 200 g rostlinného tuku, 10 listů rýmovníku

Postup: Tuk se rozehřeje při teplotě zhruba 110 °C, přidají se čerstvé listy rýmovníku a za stálé teploty se nechá směs louhovat 2 hodiny za občasného promíchání. Poté se tuk s listy dá do chladu na 24 hodin a následně se celý proces louhování ještě jednou zopakuje. Mírně vychlazenou, ale stále tekutou mast je třeba přecedit přes plátno a nalít do nachystaných nádob.

Užívání

Mastí se mažou kožní defekty 2x denně.

Zdroj: Užívání rýmovníku


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP