Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ARTRITIDA

OBSAH

Příznaky

Artritida: Bolesti mohou mít mírný, plíživý charakter, ale při těžších potížích může dojít až k reverzibilním změnám na kloubu palce.

Revmatoidní artritida: Nemocný pociťuje nepříjemnou bolest a ztuhnutí v kloubech zvláště po probuzení nebo po delším klidu.

Dna: Při onemocnění dnou může pacient projít všemi čtyřmi stadii. Nejprve má při vyšetření zvýšené množství kyseliny močové. V průběhu několika let může dojít ke kloubním potížím a následně až k bolestivým záchvatům. Pokud nemocný trpí záchvaty opakovaně, začíná v organismu přibývat soli kyseliny močové. V posledním stadiu dochází k trvalému poškození kloubů a k omezení jejich hybnosti.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Taťána.

Dobrý den, manželovi byla diagnostikovaná revmatická artritida. Prosím o radu.
Jak podpořit léčbu bylinkami, popřípadě dietou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Revmatoidní artritida je dlouhodobá autoimunitní porucha, která primárně postihuje klouby. Revmatoidní artritida se projevuje horkostí, otokem a bolestí kloubů. Bolest a ztuhlost se často zhoršují po odpočinku. Nejčastěji se jedná o zápěstí a ruce, přičemž na obou stranách těla jsou obvykle postiženy stejné klouby. Příčina revmatoidní artritidy není doposud známa, pouze se předpokládá, že ji způsobuje kombinace genetických a environmentálních faktorů. Hlavní roli při revmatoidní artritidě hraje imunitní systém, který z neznámého důvodu napadá klouby. To má za následek zánět a ztluštění kloubního pouzdra. Nemoc dále ovlivňuje přilehlou kost a chrupavku.

Léčba je omezena pouze na zmírnění příznaků, protože skutečná příčina není známa a není tedy možné tuto nemoc léčit ani vyléčit. Cílem léčby je zmírnit bolest, omezit zánět a zlepšit celkové fungování člověka. Tomu může pomoci rovnováha mezi odpočinkem a cvičením, používání dlahy, rovnátek nebo podpůrných ortéz. K léčbě se často používají léky proti bolesti, steroidy a protizánětlivé léky ze skupiny NSAID (mnoho z nich se dá volně koupit v lékárně). Ke zpomalení vývoje revmatoidní artritidy lze použít antirevmatika (označení DMARD), jako je hydroxychlorochin a methotrexát (jen na lékařský předpis). V určitých situacích může pomoci i chirurgické řešení.

Co se týče přírodní léčby a diety, tak zde moc možností není. Dieta, která by zmírňovala postup revmatoidní artritidy, neexistuje žádná. Samozřejmě platí, že zdravá strava a pohyb jsou prospěšné vždy. Jako přírodní léčbu revmatoidní artritidy lze použít přírodní léky na zmírnění bolesti. Sem patří kapsaicin (přírodní výtažek z chilli papriček), alobal na bolest kloubů, akupunktura, masáže a cvičení. U některých pacientů pomohly magnety, které se přikládaly na postižená místa.

Mnoho lékařů ke zmírnění příznaků revmatoidní artritidy doporučuje ošetření teplem a chladem.
Chlad: Omezuje otoky a záněty kloubů. Například během záchvatů bolesti na postižený kloub umístěte balíček s ledem. Jen to nepřehánějte. Studený obklad přiložte jen na 15 minut a mezi ošetřeními si udělejte alespoň 30ti minutovou přestávku.
Teplo: Uvolňuje svaly a urychluje průtok krve. Můžete použít elektrickou vyhřívanou dečku nebo teplý vlhký ručník. Nepoužívejte příliš velké horko. Kůže se nesmí spálit. Tepelnou terapii můžete využít i ve sprše, kde necháte teplou vodu dopadat na bolestivou oblast. To může pomoci uklidnit projevy. Horká vana je dalším dobrým způsobem, jak uvolnit ztuhlé svaly. Nepoužívejte vířivky ani horké vany, pokud máte vysoký krevní tlak nebo srdeční onemocnění.
Vyzkoušejte hřejivou koňskou mast. Ta obsahuje kapsaicin, což je přírodní látka získaná z pálivých chilli papriček. Vědecké studie ukazují, že může pomoci zmírnit bolest.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatická artritida

Co to znamená když je vyšší sedimentace?

Zvýšená sedimentace je známkou toho, že máte onemocnění, které způsobuje zánět ve vašem těle.

Některé stavy a léky mohou ovlivnit rychlost poklesu červených krvinek a mohou ovlivnit výsledky sedimentace krve. Patří sem:

  • Anémie,
  • Vyšší věk,
  • Problémy s ledvinami,
  • Onemocnění štítné žlázy,
  • Těhotenství nebo menstruace,
  • Obezita,
  • Léky: antikoncepční pilulky, methyldopa (Dopegyt), theofylin (Afonilum SR, Euphyllin CR N), vitamín A , kortizon a chinin.

Vysoké hodnoty sedimentace mohou být způsobeny zdravotním stavem, který způsobuje zánět, jako je:

  • Arteritida,
  • Artritida,
  • Systémová vaskulitida,
  • Polymyalgie revmatica,
  • Zánětlivé onemocnění střev,
  • Nemoc ledvin,
  • Infekce,
  • Revmatoidní artritida a další autoimunitní onemocnění,
  • Srdeční choroba,
  • Určité druhy rakoviny.

Zdroj: Sedlivost krve

Poradna

V naší poradně s názvem RTG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Děkuji za odpověd´,škoda,že nelze odeslad dvě fotografie najednou,je možná ta nemoc i na nohou? předem mockrát děkuji mecová hezký den
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Psoriatická artritida může postihnout klouby i šlachy kdekoliv na těle, i na nohou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rtg

Rizikové faktory

Výživa obvykle nehraje roli při vzniku syndromu suchého oka, ale můžeme uvést jiné faktory, které zvyšují riziko vzniku syndromu suchého oka. Ohroženou skupinou jsou ženy a lidé ve věku nad 65 let. Některé léky na krevní tlak a nosní kapky mohou zvýšit riziko vzniku syndromu suchého oka. Také některé zdravotní potíže zvyšují pravděpodobnost vzniku syndromu suchého oka, například diabetes, onemocnění štítné žlázy a revmatoidní artritida.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Diskuze

V diskuzi REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Zdravím, zkuste homeopatickou léčbu, mám téměř stejné onemocnění a homeopatické léky mě pomáhají.
S pozdravem.
Jarka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra anýžová.

Dobrý den,můžete prosím uvést název homeopatik,která vám pomáhají?díky moc

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Výhody hřebíčku

Odhlédneme-li od dochucování pokrmů, je hřebíček používán i pro své zdravotní výhody. Hřebíček je koření přinášející mnoho pozitiv:

  • chrání tělo před oxidačními procesy;
  • chrání proti nemocem, jako je rakovina, cukrovka, srdeční onemocnění, makulární degenerace, artritida a Alzheimerova choroba;
  • obsahuje protizánětlivé složky;
  • funguje jako mírné anestetikum;
  • má antibakteriální vlastnosti;
  • zlepšuje trávení a střevní zdraví;
  • posiluje imunitní systém;
  • čistí krev.

Zdroj: Léčivé výhody hřebíčku a jeho využití v každodenním životě

Yersinie příznaky

Nakaženému člověku Yersinií se náhle prudce zvýší teplota, má silné bolesti ve spodní části břicha v podbřišku a záhy se dostaví silný průjem, který může být i s příměsí krve. Při onemocnění bakterií Yersinia enterocolitica může dojít rovněž ke zduření břišních uzlin, k zánětu kloubů v reakci na onemocnění (reaktivní artritida) nebo zánět podkoží (erythema nodosum) – akutní, alergické, zánětlivé onemocnění podkožní tkáně. Onemocnění je častější u žen než u mužů. Silné bolesti postiženého většinou zavedou k lékaři, anebo si lékařskou pomoc přivolá (či mu je jeho okolím přivolána). Po rozboru vzorku stolice je v případě yersiniózy objevena bakterie způsobující onemocnění.

Zdroj: Yersinie

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra 123.

Zdravím všechny.Mám revmatoidní artritidu dlouho asi 40 let/po anginách/ 2-3 stupně a k tomu asi 10 let neuropatii nohou a rukou.Nyní i močového měchýře,bojuji s tím 4 měsíce,moč v pořádku,potíže veliké.Opravdu hrozné spojení.Co mám za bolesti nebudu vypisovat.Jezdím často do lázní,snažím se cvičit co mě jde a hlavně chci napsat o lécích.Užívala jsem už kde co od Ibubrufenu po jiné preparáty i kortikoidy a nyní nesnáším už vůbec nic a musím trpět.Mám vedlejší účinky a je mě s léky hůř,než bez nich.Naposled mě lékař dal inj.Mectojed,sama jsem si píchala,jednou týdně,vydržela jsem do 3.inj.nedalo se to.Nevím co se mnou bude.Poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste svého lékaře požádat o nově zaváděné konopí. Léčivá marihuana by mohla od bolestí pomoci.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Příčiny

Artritida: K nejčastějším revmatickým onemocněním patří artróza, která postihuje mimo jiné i klouby palce na noze s různou intenzitou. Ve větší míře je artróza způsobena důsledkem stárnutí a degenerace kloubu. Pokud zatěžujeme klouby ještě nadváhou, nepřiměřenou životosprávou nebo neadekvátní zátěží, koledujeme si navíc o různé záněty v kloubu a náš zdravotní stav se může výrazně zkomplikovat.

Revmatoidní artritida: Ta postihuje malé klouby i na nohou. V kloubu dochází k zánětu a ten postihuje kloubní výstelku. Dochází ke zbytnění tkáně na chrupavce. V případě neléčení zánětu může dojít až k deformaci kloubu a poruše jeho funkce. Lidé s touto diagnózou by se měli vyvarovat chladu a mít přiměřený pohyb. Tímto onemocněním trpí ve větší míře ženy.

Dna: Toto onemocnění velmi bolestivě postihuje klouby především na palci nohy a vzniká poruchou látkové výměny a zvýšeným hromaděním kyseliny močové. Krystaly kyseliny močové se ukládají v chrupavce a v ledvinách a způsobují pak akutní bolest. Příčina tohoto onemocnění není zcela jasná, ale významnou roli hraje dědičnost nebo špatná funkce ledvin. Nemocní s touto diagnózou mohou trpět ještě navíc nadváhou, diabetem, vysokým krevním tlakem nebo poruchou cév. Diagnóza se stanovuje po důkladném fyzikálním vyšetření, které zahrnuje krevní testy, rentgenové vyšetření a rozbor kloubního výpotku.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOIDNÍ ARTRITIDA PLUS NEUROPATIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Zkuste svého lékaře požádat o nově zaváděné konopí. Léčivá marihuana by mohla od bolestí pomoci.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra 123.

Děkuji za odpověď p.Cempírek.Určitě to udělám,ale jak se bude tvářit p.doktor,to nevím,potom napíši,ale chtěla bych to vyzkoušet.Přeji vám hezké letní dny plné pohody.

Zdroj: diskuze Revmatoidní artritida plus neuropatie.

Příčiny kyseliny močové v krvi

Kyselina močová je látka špatně rozpustná ve vodě, při zvýšené koncentraci může vytvářet krystalky, které se mohou usazovat v kloubech a vzniká onemocnění dna a artritida.

V poslední době je příčinou zvýšení kyseliny močové nadměrná konzumace masa, zejména bílkovin u sportovců. Ti, ačkoli žijí relativně zdravým životem a snaží se konzumovat zdravé potraviny, mají často zvýšené hodnoty kyseliny močové právě díky konzumaci nadměrného množství bílkovin. Masité potraviny jsou podstatně hůře stravitelné než zelenina. Trávení živočišných bílkovin vede k tvorbě nadměrného množství kyseliny močové a současně se zvýší překyselení těla. Tudíž méně masa a více zeleniny.

Nejčastějšími faktory zvyšujícími hodnoty kyseliny močové v krvi jsou:

  • věk
  • dietní chyba (špatné stravování)
  • stres
  • zvýšená tělesná zátěž
  • kouření
  • alkohol
  • obezita
  • onemocnění ledvin
  • genetika
  • užívání některých léků

Zdroj: Kyselina močová, jak na ni

Poradna

V naší poradně s názvem REVMATOLOGICKÁ ARTRITIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Cvičení je nejlepší způsob, jak udržet artritidu v klidu. Cvičení je třeba provádět pravidelně každý den. Nejlepší čas pro cvičení je co nejvíce na začátku dne. Zde je video, kde jsou vidět nejlepší cviky na revmatoidní artritidu rukou: youtu.be/sVHJy24JjHo… Video je sice v angličtině, ale i tak z něj dobře pochopíte, jaké pomůcky budete potřebovat a jak cviky provádět.
Na lázních se musíte dohodnout se svým praktickým lékařem, protože on nejlépe zná váš zdravotní stav a může napsat žádost o přidělení lázní.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Sochová.

Dobrý den.
Moc děkuji za odpověď a za video. Už podle něho cvičím. Pozdravuji Vás Sochová Ivana.

Zdroj: diskuze Revmatologická artritida

Proč se dělá sedimentace?

Váš lékař může nařídit test sedimentace krve, pokud máte příznaky, jako jsou tyto:

  • Bolesti hlavy,
  • Nevysvětlitelná horečka,
  • Zimnice,
  • Ztuhlé, oteklé nebo bolestivé klouby,
  • Bolest v ramenou, krku nebo pánvi,
  • Ztráta chuti k jídlu,
  • Hubnutí bez příčiny.

Test sedimentace krve může být součástí procesu zjišťování, zda máte některý z těchto stavů:

  • Infekce (včetně kostí),
  • Rakovina,
  • Arteritida (zánět krevních cév),
  • Lupus (autoimunitní onemocnění, které poškozuje kůži, klouby a další části vašeho těla),
  • Polymyalgia rheumatica (způsobuje ztuhlé a bolestivé svaly),
  • Revmatoidní artritida (autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém napadá vaše klouby),
  • Systematická vaskulitida (zánět vašich krevních cév).

Tento test můžete také získat, jakmile začnete léčbu jednoho z těchto stavů. Rychlost sedlivosti krve může lékaři pomoci zjistit, jak dobře vaše tělo reaguje na léčbu.

Zdroj: Sedlivost krve

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI RUKOU A KLOUBŮ VŠECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Nováková.

Mám dotaz jestliže sevřu ruce v pěst tak mě bolí všechny prsty na rukou,nic v rukách neudržím nemám v nich sílu.Ruce mě bolí i v klidu.A bolí mě i všehny klouby na celém těle,po ránu kotníky,kolena,ramena.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Revmatoidní artritida, ta se takto projevuje. Její léčba zatím nebyla objevena a dají se jen zmírňovat příznaky. Na léčbě se dohodněte se svým praktickým lékařem a nebo můžete kontaktovat odborníka - lékaře imunologa.

Zdroj: diskuze Vodnaté puchýřky na nohou

Příčiny

Otoky a bolesti kloubů mohou vzniknout z mnoha příčin, proto je lépe vyhledat odborného lékaře. Zvláště pak v případě, že otok ani po týdnu naší péče pomocí dostupných mastí a chlazení neustupuje. Lékař následně musí odlišit, zdali jde o otok kolem kloubních struktur či náplně kloubu, kdy je třeba provést punkci a odeslat punktát na speciální vyšetření ke zjištění příčiny.

Příčinou otoku kloubu může být úraz, pohmoždění, přerušení vazů nebo zlomenina. Rovněž na přetížení reaguje kloub otokem. Dále sem patří široká skupina zánětů kloubů, takzvané infekční artritidy, které se dělí na hnisavé (vyvolané bakteriemi či viry) a přímé infekce kloubů (při infekčních a parazitárních onemocněních).

Nejrozšířenější příčinou je osteoartróza a reaktivní artritida jakožto nehnisavý zánět kloubu, který vzniká jako reakce na infekci v organismu, a to zhruba po jednom až dvou týdnech od jejího průběhu. Často vzniká po infekcích horních cest dýchacích, močového traktu, střevního traktu, kůže. Obvykle postihuje velké klouby těla.

Další z příčin ztuhlosti a otoku kloubů může být revmatoidní artritida, což je chronické zánětlivé onemocnění. Toto onemocnění se nezřídka plete s osteoartrózou, která – byť má podobné příznaky – není zánětlivým onemocněním, ale je projevem opotřebení určitého kloubu, například v důsledku věku. Revmatoidní artritida patří mezi takzvaná autoimunitní onemocnění, s hlavním výskytem u mladých žen. Je charakteristická dlouhodobým zánětem s různým průběhem, často se postupně zhoršujícím a vedoucím k invaliditě.

Zánět kloubu vzniká rovněž po podání některých očkovacích látek jako reakce na danou látku. Také lupénka může vést k otokům kloubů. Velkou skupinou jsou i otoky a kloubní poruchy způsobené krystaly, tedy lidem dávno známou dnou. Za pozornost stojí i nádory kloubů a metastáze, kdy jsou otoky průvodním projevem rakoviny.

Samostatnou kapitolou je intermitentní hydrops neboli občasný otok kloubů, definovaný jako periodicky se vyskytující otok kloubu bez ohledu na věk. Je většinou nebolestivý a nelze u něj zjistit příčinu. Zakládá se na typickém klinickém obrazu bez přítomnosti laboratorních a rtg změn.

Zdroj: Oteklé klouby prstů na ruce

Poradna

V naší poradně s názvem RTG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den,přikládám rtg snímek rukou,chci se zeptat,jestli je nějaká změna?bolí mě prostředníčky,a mezi hřbety rukou.mnohokrát děkuji za odpověd´.test na revma je negativní,i kyselina močová mecová gabriela
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takto se může projevovat psoriatická artritida, respektive její počátek. K léčbě je k dispozici mnoho léků a nově i biologická léčba. Je potřeba vyhledat ochotného lékaře ortopeda a s jeho pomocí vyzkoušet některé z léčiv. Tak se nejrychleji doberete ke zlepšení stavu vašich rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rtg

Onemocnění zvané dna

Artritida je onemocnění, které nás může postihnout mnoha způsoby, ale většinou tím, že způsobuje chronickou bolest a zánět v kloubech těla. Dna je jedním z významných atributů artritidy a obvykle se vyskytuje na palci u nohy, ale může se rozšířit na kolena, lokty, zápěstí a kotníky. Statistiky ukazují, že muži mají větší sklon ke dně než ženy a úspěšná léčba závisí pouze na anamnéze pacienta, věku a aktuálním zdravotním stavu.

Dna je důsledkem nadměrné hladiny kyseliny močové v těle a závisí na odpadním produktu známého jako purin. Při dně ledviny vylučují kyselinu močovou v nedostatečném množství a vysoké hladiny této kyseliny pak vedou k tvorbě tvrdých krystalů, které se obvykle ukládají v kloubech a tkáních, což je hlavním důvodem zánětu. Dieta je základním nástrojem, kterým lze snížit dopady dny a je při ní třeba zcela vyloučit potraviny s vysokým obsahem purinů. Vysoce purinové potraviny zahrnují červené maso, alkohol, omáčky, potraviny s vysokým obsahem bílkovin, mořské plody atd.

Zdroj: Hořčice proti bolesti při záchvatu dny

Co zvyšuje sedimentaci?

Test krevní sedimentace poskytuje podstatné informace o přítomnosti zánětu, ale přesnost výsledku může být ovlivněna určitými stavy, které také zvyšují sedimentaci, jako je těhotenství, stáří, onemocnění štítné žlázy, onemocnění ledvin a některé druhy rakoviny. Váš lékař proto může před žádostí o krevní test sedimentace přidat i další specifické krevní testy. Kromě toho mohou i některé léky také přispět ke zvýšené hodnotě sedimentace krve.

Sedimentační rychlost závisí hlavně na velikosti sedimentujících částic. Erytrocyty mají tendenci vytvářet válcovité shluky, tak zvané penízkovatění erytrocytů, které sedimentují rychleji než samostatné erytrocyty. Tvorbu shluků podporují některé bílkoviny, hlavně fibrinogen a gama-globuliny. Díky tomu se sedimentace krve zrychluje zejména při zánětech, infekčních chorobách, těhotenství apod. Rychlost sedimentace červených krvinek se také zvyšuje s věkem.

Zvýšená sedimentace je jakákoli hodnota nad 32 mm/h. To znamená rychlejší než normální rychlost sestupu červených krvinek, což naznačuje, že je v těle zánět. Příčina zánětu se může pohybovat od infekce, poranění, onemocnění ledvin a srdečního onemocnění až po autoimunitní poruchy, jako je revmatoidní artritida a vaskulitida.

Zdroj: Sedlivost krve

Kdy je lepší injekce než mast

Ketazon mast již na našem trhu není dostupná. Alternativou tohoto produktu je Ketonal. Bohužel nejde o volně prodejný léčivý přípravek. S lékařským předpisem je k dostání jako krém s 5 % účinné látky. Lékař vám může předepsat i Ketonal čípky, tablety, retardované tablety, tobolky či injekční roztok.

Ketonal 5% krém patří do skupiny léků, kterým se říká nesteroidní antirevmatika, antiflogistika. Má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. Ketonal 5% krém se používá k lokální (místní) krátkodobé léčbě bolestivých poúrazových stavů (vymknutí, podvrknutí kloubů, zhmoždění měkkých tkání, namožení svalů). Dále pak při léčbě onemocnění revmatického původu (kloubní revmatismus i revmatická onemocnění měkkých tkání) a bolestivých šlachových onemocnění (záněty šlach). Přípravek mohou používat dospělí a mladiství od 15 let.

Naneste Ketonal 5% krém na postiženou pokožku dvakrát denně a jemně vetřete. Pokud se krém nenanáší na ruce, je třeba ruce po nanesení krému na jinou oblast důkladně po dobu několika minut omývat. Po nanesení krému nepřekrývejte ošetřené místo neprodyšným obvazem. Vystavíte-li oblasti léčené přípravkem Ketonal slunečnímu záření (i za polojasného či mírně podmračeného počasí) nebo ultrafialovému záření, může dojít k potenciálně závažné kožní reakci (fotosenzitizace). Je tedy nutné v průběhu léčby a 2 týdny po ní chránit léčené oblasti volným oděvem.

Ketonal mast se používá na:

  • zmírnění bolesti (má protizánětlivé účinky);
  • krátkodobou léčbu lehčích poúrazových stavů, jako je zhmoždění či vymknutí;
  • na léčbu revmatoidních onemocnění (ale jen na doporučení lékaře).
  • Injekční přípravek se používá u těchto onemocnění a stavů:
  • revmatoidní artritida (zánětlivé onemocnění kloubů);
  • ankylozující spondylitida – Bechtěrevova nemoc, psoriatická a reaktivní artritida (zánětlivá revmatická onemocnění postihující zejména páteř a velké klouby, u psoriatické artritidy doprovázená kožním postižením psoriázou, u reaktivních artritid vznikající v návaznosti na postižení trávicího nebo močového systému nebo po infekcích horních cest dýchacích);
  • dna, pseudodna (onemocnění kloubů zapříčiněné poruchou látkové výměny a vylučování kyseliny močové);
  • artrózy (degenerativní onemocnění kloubů).

Zdroj: Injekce Ketazon

Léčba

Artritida: Symptomy a stupeň závažnosti revmatoidní artritidy se u jednotlivých pacientů mohou lišit a podobně může být různá i léčba. I když se zvolí léčba, která je účinná, nemusí dlouhodobě fungovat stejně jako na začátku. Pak je třeba provést její úpravy, případně změnu. Velmi důležité pro další vývoj onemocnění je začít správnou léčbu dostatečně včas. To může výrazně omezit, a dokonce i zastavit dlouhodobé poškození kloubů a předčasnou invaliditu. Artritida kloubů je pro využití nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie Biomag jedna ze základních indikací. Přínosem je její analgetický, protiotokový, protizánětlivý a hojivý efekt. Magnetoterapie pomáhá u chronických postižení zlepšovat hybnost a zpomalovat další poškozování kloubů a přináší celkovou úlevu od bolesti.

Revmatoidní artritida: Léčba využívá široké palety dostupných léků patřících do různých kategorií. Základem terapie jsou chorobu modifikující antirevmatické léky (anglicky disease-modifying antirheumatic drugs, DMARD), které zmírňují zánět a redukují progres strukturálního poškození. Dělí se do několika kategorií. Dalším typem léků užívaných při terapii revmatoidní artritidy jsou nesteroidní protizánětlivé léky (anglicky nonsteroidal anti-inflammatory drugs, NSAID), které jsou ovšem pouze symptomatické. Snižují tedy bolest, ztuhlost a zlepšují pohyblivost kloubů, ale nechrání je před poškozením. S jejich dlouhodobým používáním je také spojena nezanedbatelná kardiovaskulární a gastrointestinální toxicita. Takže by měly být podávány po kratší dobu a v nízkých dávkách. Dále se užívají glukokortikoidy, které mají rychlý a výrazný protizánětlivý účinek. Navíc mohou zabránit destrukci kloubů a významně zmírnit příznaky onemocnění. Nicméně při dlouhodobém užívání mají závažné vedlejší nežádoucí účinky (například osteoporóza, infekce, gastrointestinální krvácení nebo žaludeční vředy). Glukokortikoidy se doporučuje podávat jako součást iniciální léčebné strategie v případě aktivního onemocnění nebo u etablované formy při relapsu onemocnění. Dávku je nutné postupně snižovat až k vysazení, ideálně do 3 měsíců, maximálně však do 6 měsíců.

Dna: V průběhu záchvatu je vhodné na postižený kloub aplikovat studený obklad a na utlumení bolesti přípravek s protizánětlivými účinky (ibalgin, ibuprofen). Základem úspěšnosti léčby je včasná návštěva lékaře. Ten musí nejprve vyšetřit stupeň poškození kloubů, poté předepíše vhodnou medikamentózní léčbu, která podpoří snížení koncentrace kyseliny močové. Rehabilitace je nedílnou součástí léčby, protože udržuje funkční rozsah pohybu. Také rozumný přísun živin a dieta významně ovlivňují celkový zdravotní stav pacientů.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze

Příčiny

Příčiny mohou být různé, může se jednat o banality, jako je otlak palce z bot, nebo se může u daného jedince objevit artróza kloubu palce u nohy či zánět.

Nejčastější příčiny:

  • Mortonův neurom – jde o zánět plantárního nervu mezi základy prstů. Obvyklé příznaky jsou bolest chodidla, podivné pocity nebo necitlivost v oblasti bříška chodidla a bolest palce nohy. Zánět je obvykle způsoben v důsledku nošení vysokých či těsných bot.
  • Sesamoiditis – sezamské kůstky, někdy také nazývané „ložiska nohy“, jsou drobné kostky v šlachách. Obvykle vznikají, když se šlachy kolem palce zraní či zanítí. Objevují se často u mladých lidí se zvýšenou fyzickou aktivitou, jako je běh či tanec.
  • Artritida, včetně dny – dna je zánětlivé onemocnění, při kterém se krystaly urátu pravidelně ukládají v kloubech, což způsobuje silné bolesti a otoky. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy. Dna je vzácná u mužů před 30. rokem a u žen před menopauzou.
  • Vbočený palec (Hallux valgus) – jde o velmi častou deformitu nohy, která může být dědičná, ale častěji vzniká v pozdějším věku vlivem nošení nevhodného typu obuvi. Deformace vzniká v důsledku ochabnutí vazů a svalů, kdy dojde k poklesu a rozšíření přední příčné klenby (vzniká takzvaně rozšlápnutá noha). Následně dochází k přetížení palcové strany nohy, ochabnutí a uvolnění meziprstních svalů, k rotaci palce, který mění svou osu. Vlivem tlaku obuvi často vzniká kostěný výrůstek, otlaky a kuří oka a zánět. Nejlepší prevencí je nošení vhodné obuvi a ortopedických nebo gelových vložek.
  • Zarůstající nehty – vyskytují se, když kůže na jedné nebo obou stranách nehtů roste přes nehty. Zarůstající nehty mohou být bolestivé, případně mohou vést k infekcím.

Zdroj: Zánět palce u nohy

Krční páteř a zalehlé ucho

Existuje vědecká studie [1], která se zabývá vlivem změn krční páteře na sluch. Náhlá změna sluchu může být právě interpretována jako pocit zalehlého ucha. Z krční páteře vychází dva nervy ovlivňující ucho a při jejich útlaku může dojít k omezení nebo ztrátě sluchu. Krk se skládá ze sedmi obratlů a je po bederní oblasti nejnáchylnější k poranění páteře. Krční páteř je rozdělena na horní a dolní část. Horní krk se skládá z týlního hrbolu a prvního a druhého obratle a spodní krk se skládá z třetího až sedmého obratle. Předchozí studie ukázaly, že jakákoliv abnormalita krční páteře (zejména horní krční páteře) může ovlivnit tepny nebo nervy související s uchem a narušit jejich funkci různými mechanismy. Například 60 % pacientů s cervikální revmatoidní artritidou trpí poruchami sluchu. Sluchové postižení po onemocnění krční páteře (jako je osteoartritida, revmatoidní artritida, herniace ploténky v cervikálních horních segmentech, whiplash, atd.) se může projevit jako ztráta sluchu, vertigo a tinnitus. Léčba nebo rehabilitace stavu krční páteře obvykle ztrátu sluchu navrátí a včetně závratí a tinnitu. Čím kratší je doba postižení krční páteře, tím rychleji a příznivěji se symptomy onemocnění vyřeší.

Onemocnění krční páteře většinou bolí a pacienti se většinou vyhýbají pohybu a trpí omezením pohybu. Což situaci s útlakem nervů zhoršuje, protože zánětlivá povaha mnoha onemocnění může způsobit adhezi v měkké tkáni a snížit rozsah fyziologických pohybů krční páteře. Existují čtyři obecné kategorie fyziologických pohybů krční páteře: flexe, extenze, ohýbání a rotace. Omezený rozsah těchto pohybů může ukazovat na zvýšené riziko ztráty nebo omezení sluchu.

Všechny studie o výskytu ztráty sluchu u poranění a onemocnění krční páteře zkoumaly pouze přítomnost zranění a jeho účinky na sluchový systém (jako je ztráta sluchu a závratě). Hlavním cílem této pilotní studie [1] bylo určit, spojitost mezi cervikálním rozsahem pohybu (ROM) a úrovní ztráty sluchu. Jinými slovy, studie poskytuje manuál jak podle omezení pohyblivosti krční páteře po onemocněních krční páteře poznat pacienta s rizikem rozvoje ztráty sluchu.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Tipy

Ledový zábal

Použít led na bolest samozřejmě není žádnou novinkou – ledová masáž nám dokáže zajistit rychlou úlevu a je tak snadná, že ji zvládnete i během sledování večerního televizního programu. Není to úleva na dlouho, ale aspoň pro dobu, kdy jste v klidu. Hrst rozdrceného ledu zabalte do utěrky. Po dobu 5 až 10 minut přiložte na postižené místo palce u nohy, kde vás trápí bolest kloubu, 10 minut nechte nohu odpočinout v klidu, opakujte 2–3x.

Olejová masáž

Na bolest a zánět zkuste masáž olejem, který běžně najdete v domácnosti, tedy olivový či kokosový olej. Použijte vždy přiměřeně ohřátý olej. Pomocí prstů třete bolestivé místo tímto teplým olejem alespoň 10 minut. Opakujte 2–3x. Můžete také použít ricinový olej. Ricinový olej už tak běžně doma nenajdete, ale může to být váš velký pomocník, protože obsahuje látky, které mají protizánětlivé vlastnosti, jimiž snížíte bolest a otoky na nohou. Několik polévkových lžic ricinového oleje rozehřejte. Látkový obklad namočte do tohoto oleje a přiložte na bolestivá místa, poté ještě zakryjte například ručníkem, abyste udrželi teplo delší dobu. Nechte působit 15 minut.

Epsomská sůl

V případě, že vás zasáhla i artritida, stojí za to pravidelně používat epsomskou sůl, v níž je vysoká koncentrace hořčíku, který pomáhá regulovat pH v těle a pomáhá v boji se zánětem a s bolestí. Epsomskou sůl nasypte do vany nebo lavoru na nohy a rozmíchejte. Nohy ponořte do tohoto roztoku a relaxujte. Až voda vychladne, chodidla osušte a jemně do pokožky vetřete teplý olivový nebo kokosový olej. A nyní ta nejtěžší část – najděte si čas opakovat tuto proceduru 3x týdně.

Kurkumová lázeň

Klíčovou složkou kurkumy je látka kurkumin, která má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolest. A to je přesně to, co potřebujete na bolest kloubu palce u nohy. 1/2 čajové lžičky kurkumy smíchejte s olivovým olejem, až vznikne hustá pasta. Pastu naneste na bolavé zánětlivé místo. Při orálním použití vypijte 1x lžičku kurkumy rozmíchanou s vodou či mlékem, a to 2x denně.

Heřmánkový obklad

O heřmánku ví snad každý, že má protizánětlivé účinky. Heřmánkový odvar tedy také pomůže zahnat bolest kloubu palce nohy. Uvařte si šálek heřmánkového čaje v sáčku a potřete si jím bolavý kloub palce u nohy. Opakujte několikrát denně podle svých časových možností. Nebo před spaním masírujte postiženou část heřmánkovým esenciálním olejem.

Zdroj: Zánět kloubu palce na noze


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP