Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ARTRÓZA PALEC NOHA

OBSAH

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi BRNĚNÍ PALCE U NOHY A BOLEST AŽ PÁLENÍ CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa .

Dobrý den
Mám bolest nohy levé po úraze uklouzla mě práva noha a levou jsem skočila do sedačky na koleno vzadu za kolenem mě zabaleno dřeb nebyl možný pak se postavit na nohu po půl roce se to trošku zlepšilo, byla jsem na ortopedii tam jsem dostala opstrik, ale v okolí kolena mě to stále bolí, a i celá noha a teď mě začal brnět palec u nohy když déle stojím tak mě boleji nohy mám je těžké neklidné pálí mě šlapky a bolí. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Brnění palce u nohy a bolest až pálení chodidla

Artróza prstů

Při neléčení artrózy hrozí postupné zhoršování bolestí a snížená pohyblivost. Stav nakonec může vést ke vzniku ankylózy (srůstu mezi kostmi kloubu) a k trvalé nepohyblivosti.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY NA OTOKY NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fabičovič.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na otok nohy.Moje přítelkyně má oteklou nohu od lýtka po kotník a nevíme si rady jak ten otok dostat pryč.
děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata Allohová.

Otoky kotníku a nártu lze těžko bez lékaře identifikovat, ucpaná žíla, srdce, ledviny, játra, to vše to může být, často namožená noha,nevhodná obuv, nadváha, artroza atd. Namočte jemnou látku či utěrku v octové vodě poměr 1 díl vody a 1 díl octa a vyžtímejte, přiložte na otok stáhněte kolem nohy jako obvaz a přetáhněte třeba ponožkou, po hodině sundejte a takto 3 x denně aplikujte novou dávku octa, když ani to nezabere navštivte lékaře.

Zdroj: diskuze Babské rady na otoky nohou

Co je to diabetický palec

Diabetický palec či noha jsou častou komplikací cukrovky, a to jak cukrovky 1. typu, tak cukrovky 2. typu. Řada případů diabetické nohy nakonec zbytečně končívá rozsáhlými amputacemi. Přitom lze riziko rozvoje této komplikace relativně snadno snížit.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Neubauerová.

Dobrý večer,
dnes jsem poslouchala rádio Čr. Brno. Byl tam dotaz na vybočený palec.
Ráda bych dostala radu, jestli se s tím dá něco dělat a jak postupovat.
Děkuji, Alena Neubauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vybočený palec se léčí nasazovací ortézou, která vrací palec blíže původní polohy. Tady je vidět, jak tato pomůcka vypadá: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Fotografie

Na fotografiích níže se můžete sami podívat, jak vypadá diabetický palec nebo palec při onemocnění dnou.

Diabetický palec

Takto vypadá diabetický palec.

Palec při dně

Takto vypadá palec při onemocnění dnou.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Diskuze

V diskuzi PALEC U NOHI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela.

Dobrý den tady je Gabriela střihla jsem se do palce u nohy a stalo se mi že mi vilezlo trošku masa z toho palce. A koupila jsem si visnevskeho balzám v lékárně pomůže mi višňový balzám i na toto?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

...pomůže na záněty a hojení...ale nevím jestli na palec u nohi , snad u nohy....a vylezlo..

Zdroj: diskuze Višňák mast

Co znamená diabetický palec

V důsledku neuropatických změn se vředy zpravidla vytvoří v místech maximálního tlaku na chodidle a v oblasti palce, pak se hovoří o diabetickém palci. Vředy vznikají na podkladě nedostatečného prokrvování tkáně. Důležitým rozlišovacím znakem je rovněž skutečnost, že neuropatické vředy nebolí, kdežto ischemické jsou velmi bolestivé.

Zdroj: Cukrovková noha

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÁ PLOTÉNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdalena.

dobrý den.v červenci 2015 jsem se dostala k hospitalizaci z bolestmi bederní páteře.měsíc mi dávaly infuse,kde mi odcházel nerv na pravé noze.přestala jsem cítit palec a druhý prst na noze.noha mi otýkala a já nemohla ani došlápnout.až po třiceti dnech mi udělaly mr,kde jsem podstoupila operaci vyhřezlé ploténky.ted jsem po operaci necelých půl roku,ale noha mi nepracuje pořád.navíc mám bolesti,silné pálení,otýkání až k lýtku.lékaři si s tím už neví rady a píšou mi léky,které mi nepomáhají.když došlapuji na celou nohu dostávám eletriku do spodní části nohy i přesto,že tu nohu nezatěžuji.tímto se obracím na vás,zda by jste mi neporadily co s tím dál.na rehabilitaci jsem byla také,ale výsledek byl stejný.moc vás prosím o radu co dál.lékaři mi nedávají velkou naději na zlepšení nebo uzdravení.děkuji moc z pozdravem mannová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyhřezlá ploténka

Obrázky

Pohled na diabetický palec není nic hezkého. Pro ukázku mohou sloužit fotografie na následujícím odkazu: černý palec foto.

Zdroj: Černý palec u nohy

Poradna

V naší poradně s názvem MRTVÝ NEHET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola Nováková.

Dobrý den,
před 14 dny mi na palec na pravé noze spalo kladivo a měla jsem palec naražený.
Teď,když se podívám na palec a zmáčknu nehet,tak vidím jak už se nehet odděluje od palce. Je to pro mě děsivé a ráda bych nehet přilepila zpátky:D.
Ale vím že musí jít ven,mám ho odtrhnout? nebo pomalu jej sundat? Sundat ve vaně? Nebo prostě jak na něj?

A co potom až tam nehet nebude a bude jen palec? Stačí jen nalepit náplast a ničemu se vyhýbat? Nebo si na to něco mazat?

Děkuji za odpověď.
Nikola 18let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehet po takovém úrazu se dříve nebo pozdeji sám uvolní z nehtového lůžka. Vytlačí ho nový nehet, který roste pod ním. Je vhodné zachovat nehet na svém místě co nejdéle, aby bylo ochráněno nehtové lůžko. Až dojde k odpadnutí starého nehtu, tak obsažené lůžko ničím nepřelepujte nebo se vám tam vytvoří plíseň, která pak nedovolí novému nehtu dorůst. Mazat můžete jen kvůli hydrataci běžnými tělovými mléky. Nehet na noze roste asi tak půl milimetru za týden, podle toho můžete odhadnout, za jak dlouho vám nový nehet pokryje celé lůžko. Do té doby udržujte nehtové lůžko v dokonalé čistotě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mrtvý nehet

Je sloní noha jedovatá

Sloní noha jedovatá Není. Ale její pojídání nemusí udělat každému dobře.

Zdroj: Sloní noha

Poradna

V naší poradně s názvem POOPERAČNÍ CVIČENÍ NA HALUXY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Mlýnková.

Dobrý den,
mám po operaci haluxu - odstraněny výrustky na kostce a srovnání palce, bez šroubů a bez skob. Nyní to budou 3. týdny, lékař řekl, že po 3. týdnech si již mohu sundat obvaz a do uzavřených bot nosit prozatím i korektor.
Pan doktor říkal, že mám po sundání obvazu palec ohýbat, sám to udělal při posledním převazu, bolestí jsem myslela, že uteču, aby nezatuhl, ale i po 3 týdnech je palec stále dost bolavý, představa, že budu palec ohýbat nahoru a dolů, je pro mě docela hrozná :-).
Musím palec ohýbat i přes tuto bolest, i když to moc nejde, nebo mohu počkat, až se alespoň částečně zahojí a následně, bez větší bolesti, palec rozpohybovat ?

Moc Vám děkuji za informace
S pozdravem G- Mlýnková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Snažte se s palcem hýbat tak, aby to pro vás bylo snesitelné. Každý den pomaličku pridávejte na rozsahu. Nikam nespěchejte. Důležité je vykonávat toto cvičení pravidelně. Pomoci si můžete domácí saunou na nohy. Tu si vytvoříte tak, že si připravíte dva škopky a do jednoho napustíte ledovou vodu a do druhého velmi teplou. Nejdříve ponořte klidně obě dvě nohy do teplé vody na pět až deset minut a podle pocitu připouštějte horkou vodu. Potom ihned ponořte nohy do studené a vydržte v ní dvě až tři minuty a znovu opakujte do teplé vody. Během lázně můžete zkusit s palcem hýbat a procvičovat, určitě vám to půjde mnohem lépe. Do teplé vody si můžete přidat vonnou esenci, například eukaliptus nebo mateřídoušku. Do studené vody můžete přidat led, trochu octa a epsomskou sůl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pooperační cvičení na haluxy

Jak vypadá diabetická noha

Vznik diabetické nohy je komplexní proces, na jehož počátku stojí zvýšená hladina krevního cukru u neléčeného nebo nedostatečně léčeného diabetika.

Zdroj: Cukrovková noha

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.

Dobry den,
muzu poprosit o radu? Objevilo se mi na palcich obou nohou tohle. Prvni asi pred tydnem a druheho palce jsem si vsimla dnes. Dekuji Marcela

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jde o subunguální hematom, což je nashromáždění krve pod nehtem. Není to nic nebezpečného a samo to během několika měsíců zmizí. Nejčastější příčina je namožení z důvodu zvýšeného tlaku na to konkrétní místo. Ve vašem případě tlačí váš druhý prst na palec, kde způsobuje vznik hematomu a to při chůzi v příliš těsných botách. Je to tím, že nosíte moc často boty s úzkou špičkou, kde není dostatek místa pro vaše prsty a ty se postupně deformují, aby se vešly do stísněných prostor. Dochází tak k destruktivnímu otěru palce s druhým prstem a pátý prst (malíček na noze) se vám křiví a zalézá pod čtvrtý prst.
Pokud se chcete vyhnout opakování těchto problémů, tak budete muset vyměnit své boty. Při chůzi v nových botách budete muset vkládat silikonový oddělovač a na noc nosit ortézu na vbočený palec. Náprava trvá dlouho, stejně tak, jak dlouho vznikaly tyto deformity prstů vlivem malých bot.
Pokud to nebudete řešit a budete dále používat malé neprostorné boty, tak se začnou dělat tyto otlaky častěji a i na jiných místech než doposud, například na čtvrtém a pátém prstu.
Je přirozené, že se noha vlivem věku prodlužuje, tím jak vám sesedá přirozený oblouk klenby. Při koupi nových bot je potřeba počítat s tím, že každých deset let vašeho života se vám noha může zvětšit až o jedno číslo. K tomu je potřeba se přizpůsobit a kupovat si o číslo větší boty než dříve.
Zde je vidět jak vypadá ortéza na vbočený palec a kolik stojí: www.zbozi.cz/hledej/…
Zde je vidět jak vypadá silikonový oddělovač prstů: www.zbozi.cz/hledej/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Sloní noha nemoc

Rostliny napadají nejčastěji svilušky, které prozradí bílé pavučinky, nebo vlnatky, které tvoří bílou či načervenalou lepkavou hmotu.

Zdroj: Sloní noha

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

To je rozumné řešení. Odstraní se tím současné komplikace spojené s vybočením nefunkčním kloubem mezi články.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marian.

Děkuji za odp.,ale nevím jak se mi bude chodit když budu mít ty kustky přisroubovany k sobe,jestli mě to bude nějak omezovat pro chůzi nebo práci anebo při sportu?

Zdroj: diskuze Artróza

Léky na artrózu

Artróza kolene se léčí podobně jako artróza kyčelního kloubu. Důležitá je rehabilitace a speciální cvičení, která pomáhají kloub rozpohybovat. Lékaři mohou předepsat léky na bolest nebo speciální nesteroidní antirevmatika a injekce. Možná je také operativní léčba. Nejlepší lék na artrózu neexistuje. Provádí se výplach kloubu. Když není jiná možnost, je provedena totální náhrada postiženého kloubu. Co se týče prevence, je důležitý pravidelný pohyb a dostatek zdravé stravy.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi MOBIVENAL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Swobodová.

Dobrý den,mám sníženou průchodnost cév v dolních končetinách,levá noha 3.stupeň,pravá noha 1.stupeň.Užívám ráno 2 tablety léku Detralex a nosím vysoké kompresní punčochy.Mohu a je vhodné k tomu užívat ještě Mobivenal?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olina.

Přesně stejnou věc jsem řešila se svou doktorkou taky. Řekla mi, že mám užívat buď jedno nebo druhé. Jak Mobivenal tak i Detralex obsahují stejné množství účinné látky s tím rozdílem, že Detralex je schválen jako lék a Mobivenal jako doplněk stravy s volným prodejem bez předpisu. Takže se rozhodni buď pro ověřený Detralex nebo Mobivenal a nebo současně, každý v poloviční dávce.

Zdroj: diskuze Mobivenal

Černání nohy

Černání nohy se může objevit i u lidí, kteří cukrovkou netrpí, ti ale na rozdíl od diabetiků cítí v dané oblasti bolest způsobenou defektem. Tím, že cítí bolest, mohou také začít tento problém řešit dříve, než k samotnému černání dojde, a tak tomu zabránit. Diabetici tedy bolest v důsledku diabetické neuropatie v noze necítí, a tak u nich dochází k neustále přetěžování dané oblasti, stále se zvyšuje tlak na spodinu chodidla, dochází tam k mikropoškozením chodidel a prstů. Pokud se diabetická noha neřeší, může dojít k prolomení hyperkeratózy, poškození kožního krytu a ke vzniku vředu. Infekce se může dostat i do hlubších tkání.

Zdroj: Černý palec u nohy

Heberdenova artróza

Heberdenovy uzly jsou zhrublé druhé mezičlánkové klouby prstů ruky DIP kostními výrůstky – osteofyty. Jedná se o druh kloubní deformace při artróze, mnohdy s dědičným výskytem. Postihuje ženy asi 10x častěji než muže. Někdy se výskyt Heberdenovy artrózy označuje jako Heberdenova polyartróza.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Sloní noha kde koupit semena

Zde můžete koupit semena sloní nohy.

Zdroj: Sloní noha

Léčba

Léčba defektu je primárně chirurgická. Chirurg odstraní mrtvou tkáň, následně se provádí pravidelné převazy ran a mohou se podávat antibiotika, která zahubí bakterie. V některých případech se ovšem již infekce nedá zvládnout a celý problém končí amputací části dolní končetiny. Problém je ten, že u diabetické nohy často jedna amputace nepostačuje. Pahýl po amputaci je totiž postižen těmi samými rizikovými faktory jako předtím celá noha. Operační rána na pahýlu se proto nemusí zahojit, ale naopak se může také infikovat. Následuje další amputace o něco výše a celý proces se opakuje. Amputace prstů tak může časem přejít v amputaci pod kolenem, či ještě výše. Proto je tak důležitá sama prevence.

Zdroj: Diabetický palec versus dna

Příznaky artrózy

Artróza postihuje nejen velké nosné klouby, ale i další menší klouby. Artróza prstů na ruce je diagnostikována častěji u žen. Příčiny primární artrózy, respektive osteoartrózy jsou neznámé. Za hlavní faktor se však považuje stáří vzhledem k všeobecně větší četnosti u vyšších věkových skupin. V generaci padesátníků je artrózou/osteoartrózou postiženo 80 % obyvatelstva. Sedmdesátníci a starší trpí osteoartrózou ve více než 90 %. První osteoartrotické změny lze však zjistit již kolem 20. roku věku. Dále hrají významnou úlohu vlivy genetické, endokrinní, mechanické, dále kvalita výživy a zánět. Rozlišují se tyto artrózy u klubů prstů:

  • nodální osteoartróza – osteoartróza kloubů prstů rukou,
  • Heberdenova artrózaartróza koncových kloubů rukou,
  • Bouchardova artrózaartróza středních kloubů prstů,
  • rizartróza – osteoartróza sedlovitého kloubu palce ruky.

Artróza, respektive osteoartróza je kloubní onemocnění, při němž dochází k poruše obnovy kloubní chrupavky a v návaznosti na ní, také ke změnám kosti a přilehlých měkkých tkání. Mezi příznaky artrózy patří citlivost na změnu tlaku a teploty, ztuhlost před rozhýbáním, oteklý kloub, výrůstky na kloubech ruky a další příznaky.

Zdroj: Artróza prstů na ruce

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP