ASPARTAM bylo téma, které nás inspirovalo k vytvoření tohoto článku. Současná společnost trpí kvůli své lásce k cukru. Proto vědci vyvinuli syntetická umělá sladidla a ochucovadla. Tato umělá sladidla nám mohou přinášet stejnou radost jako cukr, a navíc jsou bez kalorií a podle výzkumů nezpůsobují nebezpečné účinky vzhledem k inzulínu a triglyceridové formaci. Ideální sladidla jsou z větší části přírodní a jsou jen minimálně upravovaná. Mezi tato sladidla patří například organický cukr, surový med, javorový sirup a mnoho dalších. Umělá sladidla jsou vyráběna v laboratořích, kde dochází k masivnímu zpracování. Výrobky s umělými neboli náhradními sladidly jsou vyhledávány hlavně ze dvou důvodů: buď ze zdravotních (zejména při cukrovce), anebo kvůli tomu, že člověk chce zhubnout a snížit množství přijímaných kalorií. Umělá sladidla skutečně neobsahují žádné kalorie, a to je také hlavní důvod, proč se používají. Neznamená to však, že by umělá sladidla byla zdravá, nebo dokonce zdraví nějak prospěšná. O jejich zdravotní (ne)závadnosti se přou lékaři, odborníci na zdravou výživu a biopotraviny a další specialisté na výživu.
Druhy sladidel
Aspartam
Aspartam je až 200krát sladší než cukr. Skládá se z fenylalaninu (50 %), kyseliny aspartové (40 %) a metanolu (10 %). Přebytek fenylalaninu způsobuje narušení normální hladiny serotoninu v nervovém systému. Narušení hladiny serotoninu vede k depresím, emocionálním a psychotickým poruchám. Jedinci používající aspartam dlouhodobě mohou trpět zvýšenou hladinou fenylalaninu.
Kyselina aspartová
Jedná se o excitotoxin, který rozrušuje a ničí buňky. Metanol patří také mezi neurotoxiny a jeho absorpce je zvýšena, pokud dojde k zahřátí aspartamu na 86 °C. Jakmile dojde k takovému zahřátí metanolu, dochází k přeměně na formaldehyd, který škodí nervovému systému a je velmi karcinogenní (rakovinotvorný).
Acesulfam draselný
Jedná se o umělé sladidlo, které je častokrát mícháno s jinými umělými sladidly. U tohoto sladidla byla prokázána stimulace sekrece inzulínu, i když nedošlo ke zvýšení hladiny inzulínu v krvi. Zvýšená hladina inzulínu zvyšuje zánětlivost a omezuje imunitu. Toto umělé sladidlo nezvyšuje hladinu cukru v krvi, zároveň však nezvyšuje inzulínovou reakci, čímž dochází ke stimulaci reaktivní hypoglykémie. Zároveň může být spojováno s leukémií, rakovinou prsu a chronickým onemocněním dýchacích cest.
Sukralóza
Toto umělé sladidlo je uváděno na trh způsobem, jako by se jednalo o přírodní cukr. Nicméně je zpracováno společně se třemi atomy chloru, které poškozují mikroflóru lidských střev. Stručně řečeno, jedná se o chlorovaný cukr. A právě kvůli obsaženému chloru může poškodit lidská střeva a střevní mikroflóru. Jakmile dojde k takovýmto poruchám, může vzniknout například Candida, syndrom dráždivého tračníku, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, obezita a kachexie.
Benzoát sodný
Benzoát sodný je sodná sůl kyseliny benzoové (benzenkarboxylové). Bílý prášek, dobře rozpustný ve vodě, se používá jako konzervant především v kyselém prostředí, kde zamezuje množení kvasinek a plísní. Vyskytuje se i v přírodě, například v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách. Benzoát sodný najdeme často v nealkoholických nápojích, sterilovaných okurkách, omáčkách a ovocných džusech, džemech, sýrech, ovocných salátech, margarínech, balených treskách a v dalších potravinách. Můžeme se s ním setkat také v kosmetických a hygienických přípravcích, například v zubní pastě, šamponech, deodorantech nebo různých krémech s pH nižším než 4. Pro své antikorozivní účinky se velká část produkce používá jako přísada do nemrznoucích směsí pro automobily. V kombinaci s kyselinou askorbovou a benzoanem draselným může vytvořit benzen, který je znám jako karcinogen. Celý proces pak moho
Ve svém příspěvku ASPARTAM JE O.K. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivojjj.
Pochyby o bezpečnosti aspartamu prý šířil hlavně bulvár (každá poplašná zpráva dobrá, že ano ;-) ) Aspartam je každopádně bezpečný https://galenus.cz/clanky/v…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.
Aspartam v malém množství není zdraví škodlivý, ale ve větším množství ano. Není lepší se této ingredienci vyhnout? Dle většiny studií způsobuje zdravotní problémy. Hledejte mezi pozitivními a negativními články spíše studie a můžete si o tom udělat svoji představu, která bude více odpovídat realitě. Ale to je na každém, někdo to vyhodnotí jako riziko a někdo zase vůbec. Každý jsme jiný - to je fajn.
Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.
Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:
První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.
Ve svém příspěvku KOKA V COCACOLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.
Koka se do coca-coly nepřidává už nějakých 15 let, bylo to úředně zakázáno protože koka je nepovolená droga. Závislost je tedy podle mě na cukru který je v nápoji obsažen v hojné míře a který je návykový, hlavně když je zamaskovaný kyselejší chutí fosforečnanů. Pokud by jste pila colu bez fosforečnanu (lehká kyselina) tak by vás její sladká chuť donutila zvracet. Takhle se tělo raduje že má vysoký příjem cukru a nepřesladí se vám jazyk jak to bývá u sladkostí. Jinak paní Růženo, nevím co máte za lékaře ale je to důkaz že naši zdravotnictví je v troskách když vám lékař doporučí něco tak... odporného, nezdravého a chemického jako je cola a tvrdí že vám to pomůže. Neznám sice Váš problém ale troufám si tvrdit, že kdyby jste zašla k výživovému specialistovy, který by Vám upravil jídelníček, tak by žádné obtíže nebyly :) A o těch nemocí které určitě nejsou z coly bych si tak jistá nebyla, troufám si to tipovat na řídnutí kostí, problémy se zubní sklovinou a zuby celkově a špatný ne-li přímo zničený trávicí trakt. A pokud pijete light tak bych se nedivila ani nádorovým onemocněním, přidává se do ní výše zmíněný aspartam který prokazatelně zvyšuje riziko nádorů na mozku, může narušit metabolismus aminokyselin a struktur proteinů, integritu genetického materiálu, nervové funkce a hormonální rovnováhu
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Aspartam je náhradní sladidlo, používá se tedy jako náhražka cukru (je přibližně 200x sladší než sacharóza). Patří mezi potravinářská aditiva (přídatné látky), takzvaná éčka. Neškodí zubům a je vhodný i pro diabetiky, proto se přidává do dia výrobků a též do produktů se sníženým obsahem cukru (například light nápojů a jogurtů). Aspartam se nachází v cukrářských výrobcích, sladkostech, žvýkačkách, ovocných konzervách, ale i v zubních pastách. Ve vyšších koncentracích může vyvolat bolesti hlavy, žaludeční problémy, únavu, otupělost, deprese a další obtíže. Již delší dobu se objevují pochybnosti ohledně bezpečnosti užívání aspartamu.
Granule pro přípravu suspenze jsou malé volné bílé hrudky s oranžovou příchutí.
Kapsle s tímto léčivým přípravkem jsou tvrdé želatinové skořápky s bílým obsahem, které mají tělo žluté barvy a zelené víčko.
Složení kapslí: Struktura tvrdé želatinové skořepiny léčiva Erdomed: 300 mg účinné látky, která se nazývá ergostein, mikrokrystalická celulóza, povidon, uvniř: stearát hořečnatý, želatina, oxid titaničitý, žlutý oxid železitý, indigokarmin. Toto množství léčiva je obsaženo v 1 tobolce.
Složení granulí pro přípravu suspenze: Účinná látka erodostein činí v tomto případě pouze 7 g. Dalšími složkami granulí jsou: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sacharin sodný, sodná sůl karboxymethylškrobu, pomerančová příchuť.
Složení granulí pro přípravu roztoku: V tomto případě činí účinná látka 225 mg a zbývající složky léčiva jsou následující: sacharóza, benzoát sodný, aspartam, sodná sůl karboxymethylškrobu, citronová příchuť. Granule se vyrábějí v sáčku o váze 4 425 mg.
Granule a suspenze jsou vhodnou alternativou pro děti, seniory a pro dospělé, kteří mají problémy s polykáním léků.
Erdomed je výborná terapeutická možnost při léčbě infektů respiračního ústrojí, především ve fázi, kdy není jasná etiologie. Většinou je dostačující symptomatická léčba, to je důsledný pitný režim, klid na lůžku, vitaminy, analgetika a antipyretika. Pokud není jistá bakteriální etiologie, je výbornou možností nasazení tohoto mukolytika. Díky svým fyzikálním a chemickým vlastnostem dokáže s nemocí účinně bojovat. Lékař navíc získá čas k výsledkům mikrobiologického odběru a při potvrzení bakteriální etiologie zvolí cílenou antibiotickou léčbu. Pokud je pravděpodobná bakteriální příčina akutního respiračního infektu již od začátku onemocnění, léčbu je vhodné zahájit kombinací antibiotika s erdosteinem, který jejich účinek zvyšuje.
V naší poradně s názvem DRUHY CUKRU I PRO DIABETIKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.
D.den.Prosim o inform.druhu cukru ktere mohou uzivat i diabetici.Prikl.Xylitol nebo tak podobne.Diky za odpoved.Hezky den.Stanislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Sladidla pro diabetiky jsou: sukralóza, aspartam, stévie a alkoholové cukry. Alkoholové cukry se vyskytují pod názvy: erythritol, mannitol, sorbitol, xylitol, maltitol, laktitol a isomalt.
V eliminační dietě je nutné určit konkrétní potraviny nebo složky, o kterých víte, že by mohly přispět ke zhoršení příznaků ADHD. Následně musíte přestat konzumovat veškeré potraviny s obsahem této látky. Pokud se příznaky zmírní nebo odezní, pak pokračujte ve vyhýbání se této látce. Může odstranění potravin z jídelníčku zlepšit příznaky ADHD? Výzkum ve všech těchto oblastech probíhá a výsledky nejsou jednoznačné. Níže předkládáme některá doporučení odborníků.
Potravinová alergie nebo přísady
Umělá barviva, příchutě a konzervanty mohou vést k hyperaktivitě u některých dětí. Nedávná studie ukázala, že některá potravinářská barviva (a jedna konzervační látka) zvyšují hyperaktivitu některých dětí. Účinky se lišily podle věku a přísady. Na základě těchto zjištění lze souhlasit s tím, že odstranění konzervačních látek a barviv z jídelníčku je rozumnou volbou. Nedoporučuje se konzumace těchto látek:
umělá barviva, zejména červená a žlutá;
potravinářské přídavné látky, jako je aspartam, glutaman sodný a dusičnany. Některé studie hyperaktivity upozornily i na příjem benzoatu (konzervační činidlo).
Cukr a ADHD
Některé děti se stávají hyperaktivními po konzumaci cukroví nebo jiných sladkostí. Není znám žádný důkaz, že by se jednalo o příčinu ADHD. Je samozřejmé, že zdravá strava by měla sladkosti obsahovat v omezeném množství. Lidé s ADHD nemusejí tedy odstranit sladké ze svého jídelníčku, pokud evidentně nezhoršuje jejich příznaky.
Kofein a ADHD
Některé studie prokázaly, že malé množství kofeinu může pomoci s některými příznaky ADHD u dětí. Většina odborníků však doporučuje vyhnout se kofeinu.
Hýčkejte své dítě ovocem a ovocnými šťávami, které neobsahují žádný rafinovaný cukr, nebo jen minimum. Vyhněte se pití Coca Coly a podobným nápojům, protože ¼ l coly obsahuje asi 7 až 10 kostek cukru. Také se nedoporučuje pití light nápojů, protože obsahují aspartam, který se tělesnou teplotou mění na formaldehyd (kyselinu mravenčí). Toto sladidlo je obsažené i v mnoha jiných produktech (žvýkačky, müsli tyčinky, jogurty). Tyto produkty jsou nabízeny pod názvem „light“ nebo „bez cukru“.
Nejčastěji používaná a bezpečná umělá sladidla jsou sacharin, acesulfam, aspartam, neotam a sukralóza. Mezi vhodná sladidla patří i stevia. Lidský mozek však reaguje na sladidla velmi složitě. Tyto výrobky mohou mít vliv na změnu chuti k jídlu, a tak mohou umělá sladidla způsobit ztrátu důležitých živin z jiných zdrojů. Umělá sladidla jsou mnohem silnější než rafinované cukry, stačí minimální množství umělých sladidel, aby bylo dosaženo potřebné sladké chuti. Nadměrné užívání umělých sladidel často způsobuje omezení tolerance chutí. To znamená, že lidé používající umělá sladidla pak nevyhledávají potraviny s méně intenzivní sladkou chutí, jako je například ovoce a zelenina. Zelenina jim připadá jako nechutná potravina. Jinými slovy, používání umělých sladidel může být příčinou vyřazení potravin, které jsou zdravé a vysoce výživné a musí být v našem jídelníčku bohatě zastoupeny.
Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.
Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích
Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.
Sladidla jsou látky, které „udělují“ potravinám sladkou chuť a které nepatří mezi monosacharidy a disacharidy. Jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších sladidel je aspartam E 951 a sacharin E 954. Kvůli lepší výsledné chuti se velmi často používají ve směsích, a to nejčastěji s acesulfamem K (E 950) nebo s kyselinou cyklámovou a její vápenatou a sodnou solí. Uvedené látky jsou používány s cílem dát potravinám sladkou chuť, nebo k přípravě stolních sladidel. Každé stolní sladidlo musí být označeno: „Stolní sladidlo na bázi...“ (následuje uvedení názvu sladidla). Největším odběratelem sladidel je nápojový průmysl. Ale setkat se s nimi můžeme téměř ve všech potravinách se sníženou energetickou hodnotou, například u trvanlivého pečiva, cukrovinek, džemů, rosolů, mražených krémů či žvýkaček. Sladidla nesmějí být používána v potravinách pro kojence a malé děti, včetně potravin pro zvláštní lékařské účely určené pro kojence a malé děti.
Výhodný balíček pro nabírání čisté svalové hmoty 3 - BSN Syntha 6 2288 g + NUTREND Tribulus terrestris Turbo 120 kapslí, příchuť vanilka
Syntha-6 je proteinový suplement s prodlouženým uvolňováním, složený z pěti různých druhů bílkovin, primární a nejkvalitnější náhrady stravy. Obsahuje 52 % vysoce kvalitních výběrových proteinů pro udržení maximálního anabolického efektu.
Složení: ultrafiltrovaný syrovátkový proteinový koncentrát s laktalbuminem, mikrofiltrovaný syrovátkový izolát s peptidovými frakcemi, kaseinát vápenatý, kaseiny a kaseináty, mléčný proteinový izolát, vaječný albumin, glutaminové peptidy, slunečnicový olej, kaseinát sodný, mono a diglyceridy, fosforečnan draselný, polydextróza, přírodní a přírodně identické aroma, MCT, netučné mléko, fosforečnan sodný, oxid křemičitý, celulózová guma, přírodní rostlinná barva, acesulfam K, sukralóza, lecitin, FD&C žluť #5, aminogen, papain (neobsahuje aspartam)
Dávkování: 1 dávka = 1 odměrka = 44 g a jedna kapsle Terrestris Turbo
Balení: 30 dávek Syntha 6 2288 g + NUTREND, vmíchejte 1 odměrku výrobku do 200 ml vody nebo odtučněného mléka, užívejte 1x denně (nejlépe před spaním) nebo podle potřeby + Tribulus terrestris Turbo 120
Prolongin obsahuje L-ARGININ a TRIBULUS TERRESTRIS, které nejen že napomáhají zlepšit erekci, ale také zlepšují fertilitu (plodnost) mužů tím, že posilují výkonnost spermií, zvětšují jejich objem a zlepšují jejich pohyblivost.
Složení: Přípravek obsahuje dvě účinné látky L-Arginin hydrochlorid 500 mg + Tribulus terrestris 90 % extrakt 120 mg
Dávkování: Pro zkvalitnění erekce 4 tablety najednou 30 až 60 minut před pohlavním stykem, pro zlepšení plodnosti užívejte dlouhodobě 1 až 2 tablety denně po dobu minimálně dvou měsíců.
Balení: 20 tablet
Cena: 355 Kč
Prolongin tbl.20 - L-Arginin + Tribulus terrestris – fotografie
Med a hubnutí jsou často spojovány. V rafinovaných dietních cukrech chybí minerály a vitamíny. Cukry jsou také nazývány jako prázdné kalorie. Tyto cukry se metabolizují na cholesterol a mastné kyseliny, což následně vede k vyššímu cholesterolu v krvi a podporování obezity v důsledku vyšších hodnot mastných kyselin v orgánech a tkáních.
Med je přírodní sladidlo, na druhé straně obsahuje 22 aminokyselin a řadu minerálních látek nezbytných pro metabolismus, a proto je užitečný při prevenci obezity. Kdo by věřil, že pití citronové šťávy s trochou medu je první věcí po probuzení, a navíc účinnou proti celulitidě, protože pomáhá zvyšovat tělesný metabolismus. Pokud jste tedy rozhodnuti zhubnout a zrychlit svůj pomalý metabolismus, zkuste med a citron. Další velmi oblíbený recept spojený s medem a hubnutím je nápoj, který používá kombinaci medu a skořice. Mnoho lidí zjistilo, že je tento domácí lék velmi účinný při ztrátě nadbytečných kilogramů. Postup je jednoduchý: půl lžičky mleté skořice se rozpustí v šálku vroucí vody. Směs se rozmíchá a nechá se půl hodiny chladnout. Použijte filtr na vodu pro odstranění velkých částic a přidejte lžičku medu. Nápoj konzumujte ráno nalačno asi půl hodiny před snídaní.
Pro lidi, kteří mají tendenci se přejídat nebo mají nepříjemné pocity v žaludku po jídle, může být med užíván pro lepší trávení. Med je jednoduchý sacharid a dá se bezpečně užívat během půstu, protože obsahuje snadno stravitelné cukry.
Nejnovější teorie založené na hubnutí ve spánku využívají přednosti medu tím způsobem, že se med aplikuje do teplého nápoje před spaním anebo si lze dát jednu nebo dvě lžíce medu přímo z nádoby. Po této aplikaci budete dobře spát a hubnout zároveň. Med nastartuje játra, urychlí se spalování tuků a zmírňuje se produkce stresových hormonů. Pokud uvažujete o umělých cukrech nebo sladidlech (například aspartam) a myslíte si, že vám pomohou zhubnout, jste úplně na špatné cestě.
Tymiánový Phyteneo sirup 250ml obsahuje vysoký podíl extraktu z natě tymiánu obecného. Účinek sirupu je podpořen obsahem mátové a anýzové silice. Tymián usnadňuje vykašlávání a společně s mátovou a anýzovou silicí působí uklidňujícím efektem na krk, hltan a hlasivky v případě podráždění. Extrakt je vyroben z tymiánu v BIO kvalitě. Tymiánový sirup neobsahuje alkohol, umělá sladidla acesulfam a aspartam, barviva a syntetická aromata. Phyteneo tymiánový sirup 250ml je určen pro děti od 1 roku i pro dospělé. Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nebyly u něj schváleny léčivé účinky a nejedná se o lék.
Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.
Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.
Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.
Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.
Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.
Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.
Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.
Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.
Konzumovat ve větším množství můžete zeleninu, která obsahuje minimální množství cukru a energie. Zelenina obsahuje především vlákninu, ta svým složením patří mezi cukry a zahrnuje nestravitelné zbytky rostlinné potravy. V potravinách se vyskytuje vláknina ve vodě rozpustná a nerozpustná. Vláknina rozpustná ve vodě je obsažena zvláště v luštěninách a jablečném pektinu, angreštu, rybízu a podobně. Dává pocit sytosti, zpomaluje vyprazdňování žaludku a tím zpomaluje vstřebávání nejen cukrů, ale i ostatních živin. To vede k pozvolnějšímu vzestupu glykemie. Rozpustná vláknina může mít také vliv na snížení krevních tuků, cholesterolu i triglyceridů. Vláknina nerozpustná ve vodě je obsažena hlavně v celozrnných moučných výrobcích, které obsahují slupky, plevy a podobně. Urychluje pohyb střeva, tím působí proti zácpě, má příznivý účinek na některá střevní onemocnění, jako jsou hemoroidy, divertikulitida, působí preventivně proti rakovině střev.
Mezi potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny patří luštěniny (hrách, čočka, fazole, sója). Mezi potraviny obsahující vlákninu ve vodě nerozpustnou patří neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, celozrnný chléb, tmavý chléb, křehký chléb, knäckebrot, kukuřičný chléb, ovesné vločky a podobně. Dostatečný přívod vlákniny představuje minimálně 1/2 kg zeleniny a ovoce za den.
Populární je výběr potravin s nižším glykemickým indexem. Tento index ukazuje, jak dané množství potraviny zvyšuje glykemii po jídle ve srovnání se standardním množstvím glukózy. Jinak řečeno, tento index ukazuje, v jaké formě je vhodnější přijímat cukry (sacharidy), například že těstoviny z tvrzené mouky zvedají po jídle glykemii méně než bramborová kaše. Je nutné zdůraznit, že glykemický index může být proměnlivý v závislosti na výrobci, zpracování potravin a metabolismu konkrétní osoby. V dietních návodech pro diabetiky se doporučuje přihlédnout ke glykemickému indexu při výběru potravin v rámci stejné potravinové skupiny (například pekárenské výrobky). Důležité je také, jaké množství potravin s příslušným glykemickým indexem sníte, jakou máte celkovou „sacharidovou nálož“.
Na slazení jsou vhodná náhradní sladidla. Rozdělují se na kalorická a nekalorická. Mezi nejvíce používaná kalorická sladidla patří sorbit a fruktóza. Při překročení denní dávky těchto sladidel (25–30 g) mohou vznikat nežádoucí účinky. Sorbit může vyvolat zažívací obtíže a průjem a vyšší dávka fruktózy může zvyšovat hladinu krevních tuků. Obě sladidla obsahují přibližně stejné množství energie jako cukr, takže mohou přispívat ke zvyšování hmotnosti. Diabetici by měli používat neenergetická sladidla, která se používají i při redukční dietě a při prevenci zubního kazu
Máte diabetes, a přesto byste si chtěli dopřát nějakou tu sladkost, nebo si vychutnat sladký čaj či kávu? Pak budete muset sáhnout po některém z náhradních sladidel, která diabetikům nezvyšují hladinu krevního cukru. Možností je celá řada, některá jsou přírodní, jiná chemické, některá zdravější, jiná méně.
Cukr, sirupy, med i melasa jsou sladidla kalorická a pro některé diabetiky nevhodná, proto je nutné je nahradit sladidly nekalorickými.
Umělá sladidla: Na trhu narazíte na celou řadu takzvaných umělých sladidel, která jsou určena zejména pro osoby trpící cukrovkou. Používají se do slazených nápojů, cukrovinek, dia výrobků, zakoupit lze i samotná umělá sladidla pro oslazení kávy či čaje. Jedná se o látky připravené synteticky, které mají sladivost mnohem větší než klasická sacharóza. Proto je zapotřebí menší množství, do kávy se dává například jen miniaturní tabletka, přičemž pocit sladkosti zůstává stejný. Umělá sladidla neobsahují téměř žádnou energii, takže jsou pro diabetiky vhodná. Existuje jich celá řada, například hojně rozšířený sacharin, aspartam, isomalt či sukralóza. Stále častěji se však v souvislosti s umělými sladidly hovoří o jejich škodlivosti, což se s přibývajícími výzkumy potvrzuje. Právě proto by umělá sladidla neměly používat těhotné ženy a další náchylnější skupiny osob. Nevýhodou umělých sladidel je také zřejmá nahořklá pachuť, která bývá pro mnohé velmi nepříjemná.
Přírodní náhradní sladidla: Umělá, synteticky připravená sladidla jsou cenově dostupná, stále častěji však bývají nahrazována přírodními sladidly, která jsou ale zpravidla dražší. Asi nejznámějším a stále oblíbenějším typem přírodního sladidla je rostlina stevia. Ta v sobě obsahuje látku diterpen steviosid, která má sladkou chuť, ale velmi nízký glykemický index, takže je pro diabetiky ideální. Pro slazení můžete používat jak přímo samotnou rostlinu (listy můžete nasekat a přidat do nápoje), tak tekuté sladidlo, které je z rostliny extrahované. Zakoupíte jej v každé zdravé výživě, stále častěji se objevuje i na pultech obchodních řetězců. Méně známým přírodním sladidlem je pak protein brazzein, který je jako jeden z mála sladidel stabilní. Také lze použít březový cukr známý jako xylit nebo xylitol. Je přírodního rostlinného původu a nachází se v mnoha typech zeleniny a ovoce. Náš březový cukr se získává hlavně ze skandinávské břízy a bukového dřeva. Je sladký a chutný jako cukr, navíc má o 40 % méně kalorií než bílý cukr, má nízký glykemický index – 7, proto je vhodný i pro diabetiky. Je „přátelský“ k zubům.