Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ASTMATICKÝ ZÁCHVAT

OBSAH

Astmatický záchvat

Astmatický záchvat je akutní zhoršení stavu nemocného, při kterém dochází ke stažení, zduření nebo vyplnění (hlenem) dýchacích cest. Běžné příznaky astmatického záchvatu jsou:

  • kašel (často v noci);
  • sípání;
  • dušnost nebo potíže s dýcháním;
  • bolest na hrudi nebo zvýšení krevního tlaku.

Všichni astmatici nemají stejné příznaky záchvatu. Nemusíte trpět každým z výše jmenovaných příznaků, ale můžete mít různé symptomy, v různém časovém rozmezí. Příznaky se mohou lišit také od jednoho astmatického záchvatu k dalšímu.

Zdroj: Co je astma?

Poradna

V naší poradně s názvem ASTMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Nemáte prosím někdo radu jak alespoň trošku zmírnit astmatický záchvat?Je víkend a došel mi inhalátor.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste při záchvatu chvíli dýchat do většího papírového pytlíku na střídačku s čerstvým vzduchem z venku. Kdybyste to nemohla bez svých léků vydržet a dušnost se zhoršovala, tak mějte při sobě stále telefon s připraveným číslem 112 pro přivolání rychlé záchranné služby. Co nejdříve se stavte u svého pneumologa - plicního lékaře, aby vám předepsal další léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Astma

Astmatický záchvat

Astma je chronická nemoc plic, při níž dochází k zánětu dýchacích cest. Astmatický záchvat je zúžení proudu vzduchu a typické těžké oddechování je vyvoláno ztíženým průchodem vzduchu do plic, způsobeným křečovitým stahem průduškových svalů. Těžké astmatické záchvaty by měly být pod kontrolou odborníka, protože mohou vyžadovat hospitalizaci s napojením na kyslík a nitrožilní podávání léků.

Nejčastější příčiny = alergeny: roztoči v prašném prostředí, domácí zvířata, pyl, plísně, některé léky. Záchvat se může také dostavit při běžném kašli, nadměrné fyzické zátěži, stresu nebo chřipce.

Příznaky: narůstající dušnost, zapojení pomocných dýchacích svalů, strach, neklid, pocení, kašel.

První pomoc: Jsou-li přítomny příznaky dechové nedostatečnosti (postižený promodrává) a dochází u postiženého ke ztrátě vědomí, neprodleně volejte RZP! Vyhýbejte se místům, kde se nachází alergen, který záchvat pravděpodobně vyvolal.

Uložte postiženého do takzvané Fowlerovy polohy nebo do polohy vsedě s opřenými horními končetinami (pokrčené v loktech) o stůl, uvolněte mu oděv, vyvětrejte (kyslík) a vyzvěte postiženého ke klidnému dýchání. Pokud má u sebe postižený inhalační léky na astma (bronchodilatancia, například Ventolin, Bedotek, Berodual) předepsané od lékaře, které pravidelně užívá, podejte mu 2 dávky (vstříknutí), tím se příznaky záchvatu zmírní nebo úplně vymizí.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem EPILEPSIE PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den,
chci se zeptat, nevím, zda šlo o epileptický záchvat, ale u přítele došlo ve spánku k nějakému záchvatu křeče,záškuby, výkřiky, ale hlavně nemohl mluvit apod., vlastně na mé dotazy nereagoval, nemohl promluvit. Po několika minutách vše odeznělo a ráno si nic nepamatoval. Mohlo jít o epileptický záchvat ? Nevím co v takovém případě dělat.
děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U vašeho přítele mohlo jít o projev epilepsie ve spánku. Lidé trpící epilepsií během spánku si po probuzení nic nepamatují a dlouhou dobu nemusí o své nemoci vůbec vědět. Epilepsie dnes může být velmi dobře léčena a lidé s ní mohou žít dlouhý plnohodnotný život. Je ale potřeba přesně dodržovat stanovenou léčbu. Proto bude potřeba zajít s přítelem na neurologii a popsat tam, co jste během uplynulé noci viděla. Další kroky již určí lékař, aby potvrdil nebo vyvrátil diagnózu epilepsie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Epilepsie příznaky

Astmatický kašel

Astmatický kašel může vyvolat jakýkoliv alergen, například trus roztočů či některého hmyzu, pyl, chlupy a šupiny domácích zvířat, některé léky (aspirin), některé potraviny (arašídy, sója, vejce, korýši), roztoči v potravinách (mouka, obilniny a jiné suché potraviny), plísňové spory, infekce dýchacích cest, tabákový kouř, výfukové plyny, výpary „osvěžovačů“ vzduchu, parfémy, čisticí prostředky, barvy, laky, spreje všeho druhu, klih, pesticidy a chemikálie v nových oděvech, sloučeniny dusíku ve spalovaných plynech různých spotřebičů, průmyslové chemikálie (prach z papíru, dřeva, mouky, izolačních materiálů, lepidel, kouř ze sváření), chladný vzduch a náhlé změny teploty, pohyb a cvičení, citové emoce.

Jakmile cítíte, že se blíží záchvat, vzdalte se pokud možno od všeho, co jej mohlo vyvolat, zůstaňte v teplé místnosti a přivolejte pomoc.

Rostlinná léčba:

  • echinacea, podběl, oman, lékořice, yzop nebo tymián – zklidňují dýchací cesty a uvolňují hlen
  • heřmánek a sporýš lékařský – bylinky účinné v období psychického napětí

Pijte denně 1 až 2 šálky těchto čajů.

Homeopatická léčba:

  • Arsenicum – když záchvaty přicházejí častěji v noci a vyvolávají neklid a strach
  • Ipecacuanha – cítíte-li, že vaše plíce jsou ucpané hlenem a kašel je provázen nevolností s návaly na zvracení
  • Natrium sulphuricum – vzniká-li záchvat ve vlhkém prostředí
  • Pulsatilla – cítíte-li se lépe na čerstvém vzduchu

Uvedené léky pouze zmírní lehčí astmatický záchvat.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi ASTMATICKÝ KAŠEL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Janišová.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,začla jsem pracovat v jiném zaměstnání kde je klimatizace(s tou jsem nikdy moc do styku nepřišla),nyní jsem tam denně.Může toto být problémem astmatického kašle až dušnosti??Trvá to už skoro měsíc,nejdříve jsem si myslela,že je to chřipka,ale po všech lécích a kontroly u lékaře to stále přetrvává.Ještě jsem to nikdy neměla.Také jsem se přestěhovala do jiného města po 30 letech,ale jezdila jsem sem tři roky každý víkend,tak si myslím,že snad v tom to by neměl být problém,bydlím tu teď měsíc...Děkuji za odpověď...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Astmatický kašel

Jak na suchý kašel při astma

Suchý dráždivý kašel, který se objevuje zejména po námaze anebo v noci, ruší spánek a omezuje fyzickou aktivitu. Astmatický kašel může být vyvolán i silnými emocemi, jako je smích nebo pláč, a také kontaktem s alergenem, například se zvířetem. Tento kašel se lepší po aplikaci bronchodilatancií. Při astmatickém záchvatu se objevuje dráždivý kašel a expektorace, což bývá známkou ústupu záchvatu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi DIETA BEZ PURINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat,jaké snídaně a svačinu doporucujete a jaká množství ?Mám kuchařku, ale jsou tam jen obědy a večeře. Děkuji za odpověď a přeji krásný den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Bauerová.

Mám momentálně dnový záchvat v koleni. Vzhledem k tomu, že mám i jiné zdravotní problémy, jako špatnou funkci tlustého střeva atd., potřebovala bych upravit jídelníček od
odborníka. Může mi někdo pomoci? Děkuji Květa.

Zdroj: diskuze Dieta bez purinu

Jak zvládnout astmatický kašel u dětí

Kašel patří spolu s dušností, tíží na hrudníku a pískáním na hrudníku mezi základní příznaky astmatu. U dětí může být kašel dokonce jeho jediným příznakem. Po nasazení inhalační antiastmatické léčby, která je jednak preventivní (dlouhodobá) a jednak záchranná (úlevová), by měl kašel zcela ustoupit. Když se kašel znovu objeví, je potřeba častěji použít úlevový lék, a pokud kašel přetrvává, navštívit lékaře, který nám astma léčí. Dobře léčený astmatik by měl být bez příznaků astmatu a bez omezení životních aktivit včetně sportu.

Zdroj: Astmatický kašel

Diskuze

V diskuzi KŘEČE U KRÁLÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Mám ročního králíčka.Je roční.Během svého života měl 3x křeče,vypadalo to jako epileptický záchvat.Po chvilce po křečích byl zase normální.Žere,pije,uplně normálně se chová.Když toto bylo poprvé,myslela jsem,že dodělává.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Křeče u králíčka

Jak poznat záchvat dny

Akutní záchvat dny nastupuje velmi rychle. Má za následek velkou citlivost a bolestivost kloubu. Prvním postiženým kloubem bývá nejčastěji palec u nohy. Palec napuchne, zčervená, je přecitlivělý na dotek a kůže je leskle napnutá. U nemocného se velmi často objevuje zimnice a zvýšená teplota.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi RAKOVINA PLIC A BOLEST RAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radomir.

delsi dobu mě bolí od zad do ramene až ke krku ,před trema týdny jsem mel epilepticky záchvat.Po vysetreni nasly něco na plícich ztim nevědí co a metastaze na mozku je to hodně vazne? Je mi53 let jsem kuřák dekuji Knotek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rakovina plic a bolest ramene

Příznaky alergie na česnek

Příznaky alergie na česnek se projevují reakcí imunitního systému. Imunitní systém reaguje na proteiny přítomné v česneku. Zároveň může dojít k uvolnění histaminu a jiných látek, které chrání lidské tělo. Obvykle se alergie na česnek projevuje nevolností a bolestmi břicha a výsevem svědivé vyrážky. Česnek může způsobit rovněž průjem a zvracení. Mohou se také objevit příznaky dráždění dýchacích cest, jako je vodnatá rýma nebo astmatický záchvat, zejména pokud by osoba alergická na česnek vdechla prach z česneku nebo sušený česnek. Ačkoli je česnek v různých textech uváděn mimo jiné jako prostředek na zmírnění bolestí hlavy včetně migrény, a to nejspíše díky svému vlivu na prokrvení organismu, alergie na tuto poživatinu se může právě bolestí hlavy projevit. Bolest hlavy také může být jediným, zato velmi nepříjemným příznakem alergie na česnek. Alergie na česnek však může způsobit i další příznaky:

  • kožní vyrážku;
  • kopřivku, svědění kůže;
  • bolesti hlavy;
  • rýmu;
  • kýchání;
  • střevní potíže;
  • nevolnost;
  • zvracení;
  • nadýmání.

Zdroj: Alergie na česnek

Diskuze

V diskuzi NEMOCI ZAKRSLÝCH KRALIKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den máme zakrslého králička letos 4.rokem lvíček slečna.Zatím sní nebyl žádny zdravotní problém na očkováni chodíme.Včera si manželka u ni všimla když ležela v kleci mirně třepala hlavičkou trvalo asi 10minut když jsem během toho hladil nebránila se pak z ničeho nic přestalo a chovala se normálně.Chceme se ujistit zda nejde o nic vážneho pokud by se to často opakovalo vezmem ji na veterinu.Děkuju za odpověď Honza P. z Ostravy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Dobrý den,
náš králíček Oskar měl také takové záškuby (jako epileptický záchvat), ale pak jsme si všimli, že má nějak ochrnutou přední pacičku. Může králíčka nějak částečně ranit mrtvice?
Jinak je v pořádku, dobře jí, jen když si lehne na bok, tak se nemůže postavit na nohy, protože se na tu pacičku nemůže vzepřít.

Máte někdo, prosím, podobnou zkušenost? Chystám se s ním k veterináři.
Děkuji L.K.

Zdroj: diskuze Nemoci zakrslých kraliků

Příznaky astmatu

Příznaky astmatu je dušnost, kašel a pocit sevření hrudníku. Záchvaty jsou od mírné dušnosti a kašle až po dechové selhávání a možné ohrožení života. Příčinou je přecitlivělost sliznice dýchacích cest (hlavně drobných průdušek) na jeden nebo více alergenů (vdechované, potravinové) nebo na některé aktivity či zvláštní okolnosti. Tato reakce vyvolá otok sliznice dolních dýchacích cest, provázený zvýšenou tvorbou vazkého hlenu, což zužuje průsvit nejdrobnějších průdušinek a brání volnému průchodu vzduchu, zvláště při výdechu.

Zjistěte, co vyvolává váš astmatický záchvat, a snažte se tomu vyhnout. V chladném počasí si lehce zahalte nos i ústa, abyste nevdechovali studený vzduch. V horku a vlhku vycházejte z domu co nejméně. Jste-li alergičtí na roztoče v domácím prostředí, zvažte výměnu koberců za hladkou dřevěnou nebo dlaždicovou podlahu. Důkladně vysávejte prach z koberců i z potahů nábytku či záclon, pravidelně je čistěte. Lůžkoviny perte v co nejteplejší vodě a co nejčastěji. Polštáře a matrace povlečte protialergickými tkaninami. Kupte si výkonný vysavač prachu nebo pračku vzduchu s vyměnitelným filtrem. Snižujte vlhkost vzduchu v bytě (roztočům se daří ve vlhku). Látkové hračky dětí každý týden vyperte, ostatní dávejte přes noc do mrazničky. Je-li zdrojem alergie srst domácího zvířete, pak zvíře každý týden koupejte, pokud ho nemůžete dát někomu, u koho by bylo rádo.

Můžete-li, obstarejte si přístroj na měření rychlosti výdechu a každé ráno se změřte, jak rychle dokážete vypudit vzduch z plic. Klesají-li naměřené hodnoty, začněte s preventivními kroky. Také zdravá výživa snižuje riziko záchvatů. Jejich frekvenci sníží i potravinové doplňky s hořčíkem a vitamíny C a E, které zmírňují zvláště záchvaty vyvolané kouřem a znečištěným ovzduším. Česnekové tablety omezují tvorbu hlenu, který způsobuje zúžení dolních dýchacích cest. Potraviny, na které jste alergičtí, vynechte ze svého jídelníčku.

Zdroj: Astmatický kašel

Poradna

V naší poradně s názvem ALKOHOL A DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana kmotorkova.

Dobry den manzel ma dnu berie milurit 300a kazdy den je pod vplyvom alkoholu .poprosila by som k comu to vedie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Milurit a alkohol se nijak neovlivňují. Při užívání Miluritu se tedy může alkohol pít.
Pití alkoholu však mění způsob, jakým tělo vylučuje kyselinu močovou a to může vyvolat budoucí záchvaty dny nebo zhoršit ty současné.
Nejlepší je držet se doporučení nepít více než 14 jednotek alkoholu týdně. Standardní sklenka vína (175 ml) jsou 2 jednotky. Půllitr ležáku nebo piva je obvykle 2 až 3 jednotky alkoholu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alkohol a dna

Přírodní léčba astmatu u dětí

Alternativní přírodní léčba vychází z jiných postupů než klasická medicína. Má své zastánce i odpůrce, a to i v řadách odborné veřejnosti. Mnozí pacienti na užívání alternativních metod léčby nedají dopustit – také proto, že po jejich aplikaci pocítili znatelnou úlevu. V zásadě platí, že by měl pacient alternativní možnosti léčby využít až v okamžiku, kdy zná svou diagnózu a léčí se pomocí klasické medicíny. Více než 32 % astmatu u dětí má souvislost s kouřením rodičů. Pasivní kouření patří mezi nejvlivnější faktory v ovzduší – výrazně zvyšují riziko astmatu. Minimálně 12–18 měsíců by kojenci neměli dostat žádné kravské mléko. Alergeny kravského mléka jsou zvlášť nebezpečné pro kojence, jejichž imunitní systém není ještě zcela vyvinut. Protože alergeny mléka a vajec přecházejí do mléka matky, měla by se jim také matka v době kojení vyhýbat. Je známo, že kuchyňská sůl může vyvolávat záchvaty a zvýšit spotřebu antiastmatických léků. Omezení soli má celkově příznivý účinek na zdravotní stav astmatiků. Běžně konzumujeme 10–20krát více soli, než skutečně potřebujeme. Astmatický záchvat může být vyvolán i chladem, změnami tlaku a nachlazením. Předcházejte podchlazení. Astmatikům se doporučuje spát na břichu. Napomáhá to přirozené drenáži dýchacích cest. Důležité je vyhýbat se prostředí, které je zasaženo silnými výpary, parfémy, vůní kvetoucích rostlin a podobně. Nedržte doma žádná zvířata. Nevhodné jsou i plyšové hračky. Nepěstujte ve svém bytě kvetoucí rostliny. Odstraňte záclony a závěsy v domácnosti. Jestliže záclony používáte, často je perte. Věnujte velkou péči odstranění prachu v domácnosti (z nábytku, sedaček, koutů, stěn, obrazů, tapet, hraček). Ložní prádlo perte při teplotách nad 55 °C a matrace hermeticky uzavřete. Jako výplň polštářů použijte dakron. Soustřeďte se na to, aby vaše dítě dýchalo nosem. Až 90 % astmatiků totiž dýchá ústy. Nos je ideální filtr, v němž se zachytí mnohé nečistoty ovzduší. Alergizující částice pronikají při dýchání ústy hlouběji, ve větší míře a rychleji do dýchacích cest a vyvolávají záchvat. Naučte své dítě břišnímu dýchání. Břišní dýchání, při kterém dochází k pohybům břišní stěny, je mnohem efektivnější, protože využívá až 60 % vitální kapacity i v klidu. Zkuste usilovné dýchání přes silnější slámku do velké láhve s vodou – pomáhá to uvolnit spazmy dýchacích cest. Nedávejte dítěti oblečení ani prádlo ze syntetických vláken. Elektrostatická energie přitahuje prach. Při oblékání se prach víří a musí se vdechovat. V případě akutního astmatického záchvatu dítěte ihned vyhledejte lékařskou pomoc.

Zdroj: Alternativní léčba astmatu

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marco.

Tak teď už z toho nejsem vůbec moudrý.Bolí mě palec levé nohy,ale největší bolest je na konci,tedy dá se říct až za kloubem ,respektive teprve v oblasti nehtového lůžka.
Beru 2x denně Milurit 100 A 1 x denně Uno.Bolest trvá týden prakticky beze změny.Dieta 100% bez masa a jakéhokoliv alkoholu.Už mi to nepřípadný jako dnový zachvat, ale nevím co to může být.Děkuji za radu,už to potřebuji řešit.Muž 48 let.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když dojde k bolestivému záchvatu dny, tak to znamená, že krystalky kyseliny močové již narušily kloub natolik, že vznikl zánět a ten jen tak nezmizí, i když budete užívat léky na snížení produkce kyseliny močové. Záchvat dny můžete léčit pomocí protizánětlivých a bolest tlumících léků. Ve své životosprávě se pak musíte dlouhodobě snažit snižovat tvorbu této kyseliny, právě léky a dietou, což vám pomůže, aby se bolesti neopakovaly. Vyplavení již vzniklých krystalků trvá dlouho a je k tomu zapotřebí pohyb kloubu a dostatečný přísun tekutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna

Příznaky

Dna se projevuje silnou bolestivostí kloubů, především na palci u nohy. Onemocnění postihuje také kotníky, kolena, zápěstí nebo klouby prstů ruky. Bolest nastupuje náhle, obvykle brzo ráno a je tak intenzivní, že pacienta nenechá spát a probudí ho. Kloub je červený, horký a extrémně citlivý na dotek. Kůže nad postiženým kloubem je tak vypnutá, že se až leskne, takzvaný zrcátkový fenomén. Soubor těchto příznaků – zvaný akutní dnavý záchvat – vzniká často při působení stresu, po úrazu, po nadměrné konzumaci potravin a alkoholu.

Zdroj: Jak se pozná dna

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Kozelková.

Záchvaty u fenky 11 let Německý pinč
Během 12 dnů opakovaný noční záchvat třesu, neschopnost vstát, rychlé neovladatelné těkáni očí , rychlé dýcháni.... vždy po hodině uklidnění.
Zádné křeče a ani pěna u tlamy.
Pes po prvním záchvatu vyšetřen na Vet klinice..... sono srdce, krev, plíce , teplota atd bez nálezu
Je obézni po kastraci v 10 letech nesmirně žravá.... krmení od narození varené drůbeži, rýže, mrkev.... občas kvalitni granule

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Je dna vyléčitelná?

Dnu způsobuje nadměrné množství kyseliny močové v krvi a její vysrážení do krystalů. V obou tkáních způsobuje zánět – u kloubů akutní, v ledvinách plíživý, který může být dlouho nenápadný. O kloubech se ví, ale o ledvinách už méně. Přitom dna dokáže dramaticky omezit jejich funkci, proti čemuž je oteklý palec na noze ještě legrace. Vysoká hladina kyseliny močové krvi je v poslední době jako epidemie. Má ji kdekdo a nejspíš se jedná o daň za nezdravý životní styl. S dietou tedy začněte hned, jakmile vás lékaři jen upozorní na zvýšené hodnoty. Nečekejte, až to bude „ta pravá“ dna. Mohlo by být pozdě.

Akutní dnavý záchvat vzniká typicky během noci přibýváním objemu a zarudnutím postižených kloubů. Přichází s výraznou bolestí. Kloub může bolet tak, že se dokonce tíha přikrývky stane nesnesitelná. Kloub se při výrazném dnavém záchvatu zbarví do tmavě červena až do modra, kůže je napnutá a lesklá.

A jak dlouho trvá dna? Neléčený dnavý záchvat může odeznít za několik dní, maximálně za dva týdny. Při správné medikamentózní terapii a zklidnění zasažených kloubů lze počítat s úlevou již za několik dní. Při neléčení nemoc pokračuje a bolestivé záchvaty se objevují čím dál častěji.

Zdroj: Dna a citron

Jak dlouho trvá

První dnavé záchvaty se vyskytují zpravidla v intervalech půl roku až rok. Je také možné, že většina času mezi záchvaty uběhne v klidu. Postižený zapomene během této dlouhé doby na své onemocnění a možná ukončí nutnou terapii. Dříve nebo později však dojde opět k bolestivému dnavému záchvatu, ačkoliv by tomu příjem naordinovaných léků a dodržování stravovacích doporučení mohly zabránit.

Při akutním dnavém záchvatu vykrystalizuje kyselina močová (uráty) v postižených tkáních (například v kloubu u palce na noze) a usazuje se. Bílé krvinky se pokoušejí navázat krystalky a odstranit je. Uráty jsou ostré jako břitva, škodí všem okolním buňkám a vedou k zánětu. Tento postup se při hyperurikemii neustále opakuje, zánět pokračuje, objevuje se bolest a dochází ke dnavému záchvatu.

Akutní dnavý záchvat vzniká typicky během noci přibýváním objemu a zarudnutím postižených kloubů. Přichází s výraznou bolestí. Kloub může bolet tak, že se dokonce tíha přikrývky stane nesnesitelná. Kloub se při výrazném dnavém záchvatu zbarví do tmavě červena až do modra, kůže je napnutá a lesklá. Neléčený dnavý záchvat může odeznít za několik dní, maximálně za dva týdny. Při správné medikamentózní terapii a zklidnění zasažených kloubů lze počítat s úlevou za několik dní. Při neléčení nemoc pokračuje a bolestivé záchvaty se objevují čím dál častěji.

K akutním záchvatům dny dochází často po vydatném jídle se spoustou masa nebo po nadměrné konzumaci alkoholu. Stejně tak může být záchvat vyvolán půstem, drastickou dietou nebo také vynecháním doporučených léků.

Zdroj: Zácvhvat dny

Může se pít alkohol?

Pití alkoholu může zvýšit riziko vzniku dny a může způsobit náhlý záchvat. Alkohol totiž zvyšuje hladinu kyseliny močové v krvi. Pivo konzumované ve větším množství obsahuje velké množství purinů z procesu kvašení a alkohol stimuluje produkci kyseliny močové v játrech. Alkohol se přemění v těle na kyselinu mléčnou, která způsobuje odstranění kyseliny močové z těla ledvinami. Doporučený limit konzumace alkoholu je 21 jednotek týdně pro muže nebo 14 jednotek týdně pro ženy.

1 jednotka alkoholu:

  • ½ litru standardního piva, ležáku nebo jablečného moštu
  • 125 ml sklenice vína (11%) nebo 100 ml silnějšího vína
  • 25 ml lihovin
  • 50 ml cherry nebo 50 ml obohaceného vína

Zdroj: Nemoc dna – co jíst

Jak se pozná dna

Onemocnění dna má několik klinických obrazů a s tím jsou spojeny i různé projevy.

Dělení:

  • asymptomatická hyperurikemie
  • akutní dnavý záchvat
  • období interkritické dny
  • chronická tofózní dna

Asymptomatická hyperurikemie: Riziko vzniku dnavé artritidy se zvyšuje s hladinou urikemie, při vysoké urikosurii roste riziko litiázy (tvorby kamenů).

Zvláště vysoké riziko záchvatu je při urikemii nad 540 µmol/l.

Akutní dnavý záchvat: Objeví se prudká, nesnesitelná, narůstající bolest v kloubu, vzniklá nejčastěji v noci. Kůže nad kloubem je horká, lividní, napjatá a lesklá. Po odeznění záchvatu se často olupuje. Nejčastěji je postižen kořenový kloub palce nohy, dále je častý výskyt dnavé artritidy v TC kloubu a v kolenním kloubu. Obvykle se jedná o postižení monoartrikulární. Akutní záchvat trvá několik dní až 6 týdnů.

Období interkritické dny: Jedná se o období mezi záchvaty. Zpravidla platí, že čím mladší je pacient při první atace, tím těžší je průběh onemocnění (vyšší frekvence záchvatů, polyartrikulární postižení). Frekvence záchvatů je u jednotlivců velmi rozdílná.

Chronická tofózní dna: Je charakterizována přítomností tofů obsahujících depozita natrium urátu. Tofy mohou být lokalizovány v měkkých tkáních (ušní boltec, kořenový kloub palce nohy, ulnární okraj předloktí, lokty, v okolí drobných ručních kloubů, Achillovy šlachy). V kostech jsou lokalizovány v subchondrální kosti a jsou průkazné na rentgenovém snímku (vytvářejí typická cystická projasnění). Tofy mohou být přítomny i v kloubní chrupavce a synoviálním pouzdře, poté dochází ke chronické synovitidě a destruktivní artropatii. Sekundárně vzniká osteoartróza. Tyto změny mohou vést k rozvoji těžkých deformit. Někdy se tofy mohou provalit ven a vyprazdňují se křídovité hmoty, sekundárně se tofy mohou infikovat.

Zdroj: Zácvhvat dny

Jak může poznat dnu sám nemocný

Typický pacient trpící dnou je obézní, léčí se s vysokým krevním tlakem, má cukrovku, zvýšený cholesterol a ostatní tuky. Dna se vyskytuje dvakrát častěji u mužů než u žen, pravděpodobnost výskytu onemocnění stoupá s věkem. První záchvat se u muže obvykle objeví mezi 40.–50. rokem života, u ženy až po menopauze. Výskyt dny v populaci se neustále zvyšuje, což může mít souvislost s nevhodnými stravovacími návyky a zvýšenou spotřebou alkoholu. Právě proto byla v minulosti nazývána nemoc králů či bohatých.

Příznaky onemocnění se liší podle jednotlivých fází onemocnění:

  • Asymptomatická hyperurikémie – v této fázi nemoci nepociťuje nemocný žádné potíže. Hodnoty kyseliny močové v krvi jsou však zvýšené.
  • Akutní záchvat dny – jeho nástup je velmi rychlý. Většinou se projeví na palci u nohy. Ten je napuchlý, červený a velmi bolestivý. Kůže na něm je lesklá a napjatá. Pacient často trpí zimnicemi a zvýšenou teplotou.
  • Interkritické období – tato fáze následuje po akutním záchvatu dny. Pacient nepozoruje žádné obtíže a cítí se vyléčen. Toto období může trvat 6 měsíců až dva roky.
  • Chronická tofózní dna – projevuje se ukládáním krystalů kyseliny močové (takzvaných tofů) do kloubní chrupavky. Postupně dochází k degeneraci kloubu, pacient trpí bolestmi.

Zdroj: Jak se pozná dna

Žlučníkový záchvat

Žlučníkový záchvat bývá nejčastěji vyvolán akutním zánětem žlučníku. Akutní zánět žlučníku se projevuje silnou neustupující bolestí vpravo pod žebry, horečkou a příznaky dráždění pobřišnice, například napětím břišní stěny. Bolest se zvyšuje při pohybu a hlubokém nádechu. Akutní obtíže trvají krátce, řádově několik dnů.

Zánět žlučníku neboli cholecystitida je onemocnění způsobené nejčastěji přítomností žlučových kamenů. Dále může být vyvoláno jak účinky některých agresivních látek, tak i přítomností mikroorganismů. Pokud se bolest protáhne na několik hodin, může značit zánět slinivky, zánět nebo ucpání vývodu žlučníku. Pokud se objevuje i intenzivní zvracení bez následné úlevy, zvýšená teplota a třesavka, okamžitě vyhledejte lékaře.

Léčba akutního zánětu žlučníku vyžaduje klid na lůžku, hladovění a léky na tlumení bolesti. Později pacient přechází na žlučníkovou dietu. V lehčích případech se podávají antibiotika. Pokud je stav nemocného vážnější, volí se obvykle i chirurgické odstranění žlučníku, takzvaná cholecystektomie. Nebezpečí vzniku komplikací je větší u cholecystitid bez přítomnosti kamenů, a proto se u nich doporučuje provést cholecystektomii bez zbytečných odkladů.

První pomoc při žlučníkovém záchvatu:

  • Při záchvatu rozhodně nic nejezte ani nepijte.
  • Pokud máte k dispozici lék na uvolnění křečí svaloviny nebo na bolest, který vám už dříve předepsal lékař, můžete jej užít. Vhodnější je ale léky neužívat, protože zkreslí obraz choroby při následném vyšetření.
  • Na pravé podžebří můžete přiložit ručník namočený ve studené vodě.
  • Měli byste co nejdříve navštívit lékaře – chirurgickou pohotovost – rozhodně ale neřiďte auto.
  • V případě velkých bolesti je nutné zavolat záchrannou službu.

Každopádně pokud máte problémy se žlučníkem, měli byste držet žlučníkovou dietu. Více informací naleznete zde Žlučníkové kameny a zde Žlučníková dieta.

Zdroj: Žlučníkové problémy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP