Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AVOKÁDO JÁTRA

OBSAH

Akné a játra

Játra metabolizují tuk a ten se pak při špatné funkci tohoto orgánu usazuje v pórech a ucpává je. Játra mohou být zatížena mnoha příčinami, jako jsou plísně ve střevech, porušená sliznice střeva, přes kterou se dostává do jater hodně toxických látek. Hraje zde roli strava, psychické stresy, nejrůznější toxiny, ať už ve stravě nebo v ovzduší, ale i virové zátěže. Při léčbě je třeba zlepšit imunitu, odlehčit játrům, upravit stravu.

Zdroj: Játra

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A AVOKÁDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Janata.

Dobrý den,
užívám warfarin, jak často mohu konzumovat avokádo, INR mám spíše vyšší,
tj. 2,5 až 3,2. Vím, že avokádo obsahuje vitamin K, ale je nutné se a. vyhýbat?
Děkuji za ev. Váš názor.
Zd.J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Avokádo je skvělé, obsahuje mnoho zdravých tuků, ale je také bohaté na vitamín K. Jedno avokádo bez pecky a slupky obsahuje přibližně 25 mikrogramů vitamínu K, přičemž celková denní dávka vitamínu K nesmí přesáhnout 120 mikrogramů u můžů na Warfarinu. Snědením jednoho avokáda vyčerpáte pětinu možného příjmu vitamínu K za jeden den. Takže pokud si dáte jedno avokádo, tak v tom dni musíte omezit potraviny s vysokým obsahem vitamínu K, aby celkový součet všech jídel za den byl 120 mikrogramů vitamínu K. Takže avokádo s Warfarinem ano, ale s omezením ostatních potravin s vyšším obsahem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a avokádo

Játra a suché ruce

Kdykoliv se přejídáme nebo jíme zpracované či smažené potraviny přetěžujeme játra. Játra jsou pak přepracované a přetížené. Přetížení jater může následně způsobit převýšení toxinů a tuků, což má mimo jiné i nepříjemný vliv na pokožku a potažmo na výskyt suché kůže na rukou. Existuje celá řada potravin, které nám pomohou s očistou jater.

Zdroj: Suché ruce

Prospěšné potraviny

Vyzkoušejte středomořskou dietu. Středomořská strava kombinuje druhy potravin, které pomáhají snižovat tuk v játrech. Jsou to: zdravé tuky, antioxidanty a složené sacharidy.

Mezi potraviny, po kterých byste měli sáhnout, patří:

  • Ryby a mořské plody
  • Ovoce
  • Celá zrna
  • Ořechy
  • Olivový olej
  • Zelenina
  • Avokádo
  • Luštěniny

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Poradna

V naší poradně s názvem STEATOZA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

na ultrazvukumi našli steatozu jater není to nějak zavažné ale ten tuk tam je, nemohu najít nikde jídla co by se mělo jíst, všude píší něco jiného, někde se může gril. maso ,kuřecí párky,debrecínka,šunka libová.někde jenom a jenom zelenina, ani mléko a mléčně výrobky nejsou povoleny, pouze sojové maso na vodě, ale s tím se neda žít když chodím do práce a jíst pořád to samé. nejsou povolené třeba ředkvičky , hlavkový salát, někde tohle zase doporučují .chtěla bych vědet jak to vlastně je ve všech člancích je něco jiného,nebo jíst podle sebe ,taky minašlizvětšená jítraasi o půl cmnevím jestli to souvisí s tím tukem nebo ne děkuji za zprávu hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dieta na ztučnělá játra znamená jíst hodně ovoce a zeleniny, hodně rostlin s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou luštěniny a celá zrna (ovesné vločky, ořechy), velmi málo přidaného cukru, soli, trans-tuků, rafinovaných sacharidů a nasycených tuků a hlavně žádný alkohol.
Prospěšné potraviny jsou:
Káva - kofein snižuje množství abnormálních jaterních enzymů.
Brokolice pomáhá předcházet hromadění tuku v játrech.
Sójový protein, který je obsažen v potravinách, jako je tofu, může snížit tvorbu tuků v játrech.
Omega-3 mastné kyseliny z tučných ryb mohou pomoci zlepšit hladinu jaterních tuků a potlačit zánět.
Avokádo a vlašské ořechy mají vysoký obsah zdravých tuků a výzkum naznačuje, že obsahují chemikálie, které mohou zpomalit poškození jater.
Mléčné výrobky mají vysoký obsah syrovátkových bílkovin, které mohou chránit játra před dalším poškozením.
Olivový olej má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin. Je to zdravější pro vaření než margarín, máslo nebo tuky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Steatoza jater

Rostlina avokádo

Avokádo by vám mělo růst velmi rychle. Nemá však rádo přesazování, proto hned na začátku zvolte dostatečně velký květináč, pokud přeci jen budete chtít avokádo přesadit, zanechte celý původní bal a ten vložte do nového květináče a přidejte substrát. Budete-li rostlinu pravidelně zaštipovat, budete ji mít krásně košatou a bohatou.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Poradna

V naší poradně s názvem AVOKÁDO Z PECKY ZALOŽENÍ KORUNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den, řeším podobný problém. Podařilo se Vám prosím zjistit, jak správně rostlinku zastřihávat, nebo co udělat, aby rostla do korunky? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Avokádo ve svém přirozeném prostředí dorůstá výšky a objemu našich lip. Proto, když stromku, který má v plánu dosáhnout výšky 15 metrů, zakrátíte hlavní výhon, tak nebude dělat nic jiného, než že vyšle nový výhon, který znovu požene do výšky. Dělá to proto, že v našich podnebných podmínkách má během zimy nedostatek světla a myslí si, že zakořenil někde v tmavém pralese a musí co nejvíce vyrůst do výšky, aby se dostal nahoře ke světlu. K vytvoření korunky ho přiměje jedině přibližně stále stejně dlouhý 12-ti hodinový denní svit po celý rok a to v našem podnebném pásu nedokážeme. Jedině, že byste stromku od listopadu do května svítila rtuťovou výbojkou o výkonu 1000 Wattů a prodloužila tak denní světlo na celkem 12 hodin. To by například v prosinci znamenalo svítit 8 hodin, aby se udržela požadovaná intenzita světla. V nákladech na elektřinu by to znamenalo přibližně 1000 Kč za celou zimní sezónu.

Zdroj: diskuze Avokádo z pecky založení korunky

Správné tuky

Vaše buňky využívají glukózu, druh cukru, pro výrobu energie. Hormon inzulín pomáhá dostat glukózu z natrávené potravy do vašich buněk.

Lidé se ztučněnými játry mají často stav nazývaný inzulínová rezistence. To znamená, že jejich tělo vyrábí inzulin, ale neumí ho dobře využít. Glukóza se hromadí v jejich krvi a játra ji přeměňují na tuk.

Některé tuky ve stravě mohou pomoci lidskému tělu lépe využívat inzulín. To znamená, že buňky mohou přijímat glukózu a játra nepotřebují vytvářet a ukládat tuk.

Používejte tyto tuky:

  • Omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v rybách, rybím tuku, rostlinných olejích, ořeších (zejména vlašských), lněných semínkách a oleji z lněných semínek a v listové zelenině.
  • Mononenasycené tuky z rostlinných zdrojů, jako jsou olivy, ořechy a avokádo

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Jemná avokádová pomazánka

Ingredience: 1 zralé avokádo, 2 lžíce žervé, sůl, citronová šťáva

Technologický postup: Avokádo podélně rozřízneme a vyjmeme pecku. Pak vydlabeme dužinu. Tu rozmačkáme najemno vidličkou a promícháme se žervé. Ochutíme trochou soli a citronové šťávy.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI ŽLUČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den , slyšela jsem.ze se mají omezit i zdravé tuky jako je avokado a ořechy.Pak ale v jídelníčku je ovesna kaše s ořechy nebo avokadova pomazanka.Muzete dovysvětlit jak to ted je?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve svém dotazu správně uvádíte, že v případě problémů se žlučníkem se má OMEZIT příjem tuků. Všech. Nezdravých i těch zdravých. Omezit ovšem neznamená zcela vyloučit. Tuky lidské tělo potřebuje pro mnoho důležitých funkcí, mimo jiné i pro transport nezbytných vitamínů. Tuky nezle ze stravy zcela vyloučit. Proto jsou tučné potraviny přítomny i v doporučeném jídelníčku, ovšem v omezeném množství v daném dni nebo týdnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci žlučníku

Pikantní králičí játra

Suroviny:

  • játra z 1 králíka
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce kečupu
  • olej
  • sůl
  • drcený kmín
  • chilli
  • troška vody

Postup:

Dobře očištěná játra nakrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte cibulku, přidejte játra, kmín, podlijte vodou a duste doměkka. Poté přidejte sůl, drcený česnek, trošku chilli, kečup a prohřejte. Servírujte nejlépe s rýží nebo chlebem.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ RECEPTURY PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice P..

Příjemný večer přeji a moc děkuji za recepty. Musím říct, že mě opravdu hodně překvapilo, že by na vrásky mohl pomoci obyčejný vaječný bílek. Já už mám za sebou lifting tady www.premier-clinic.cz ale byla bych moc ráda, aby se mi ta pleť bez vrásek udržela co možná nejdéle, tak chci vyzkoušet i nějaké ty přírodní prostředky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milada.

Prý aloe a nebo světe div se avokádo s medem - maska :) Já jinak používám kaplse Skincode a oční pero. Není to dělané doma ale je to ze švýcarska, tak by to mělo být snad ok :)

Zdroj: diskuze Přírodní receptury proti vráskám

Pomazánka z avokáda a Lučiny

Ingredience: 1 avokádo, 1 balíček Lučiny, 3 stroužky česneku, 1 malá cibulka, trocha citronové šťávy, sůl, pepř

Technologický postup: Do misky dáme Lučinu, najemno nakrájíme cibulku a prolisujeme česnek a přidáme k Lučině. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a na hrubém struhadle nastrouháme a zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a vše v misce pomocí vidličky vypracujeme v pomazánku.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Diskuze

V diskuzi PROC JSOU ŠPATNA JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

muze to byt antikoncepci

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LussyB.

Na podporu funkce jater mi byl doporučený ostropestřec. Moje babička, kdysi užívala jako bylinku ale já bych raději něco pravidelného v tabletkách. Nemáte někdo zkušenost?

Zdroj: diskuze Proc jsou špatna játra

Proč jíst játra

Králičí játra jsou přímo delikatesa, a navíc vnitřní orgány zvířat mají vysoký obsah minerálních látek, především železa, fosforu a vápníku. Dále obsahují některé vitamíny A, B, D, C a plnohodnotné bílkoviny jako svalovina. Játra jsou v podstatě biologicky nejhodnotnější potravinou, mají nejvyšší koncentraci stopových prvků a vitaminu A a D (zejména rybí a drůbeží játra). A ještě jedna důležitá poznámka na okraj: játra solte až po tepelné úpravě, jinak by ztvrdla.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi MERUŇKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ewald .

užívám warfarin a přitom pěstujeme meruňky,které jsou dobré na cukrovku ,ale nevím jestli je můžu při užívání warfarinu,můžete mi poradit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markéta.

Taky beru warfarin a v létě normálně jím meruňky a nic mi to nedělá. Zjistila jsem problémy u sušených švestek a kiwi, které snižují účinky warfarinu a taky banány, rebarbora, avokádo, borůvky a ostružiny.

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Králičí játra na cibulce

Suroviny:

  • 600 g králičích jater
  • 120 g cibule
  • 40 g másla
  • 50 g oleje
  • mletý černý pepř
  • sůl

Postup:

Dobře očištěná, opláchnutá játra nakrájejte na plátky, oloupanou cibuli na kolečka. Cibulku orestujte na oleji dorůžova, vložte na ni játra, mírně je opepřete a opečte po obou stranách. Přidejte máslo, játra velmi krátce poduste, mírně osolte a ihned podávejte. Jako přílohu servírujte například vařené či opékané brambory nebo rýži a salát.

Zdroj: Recepty na králičí játra

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ WWW STRÁNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Jurikova.

Dobry den,
chtela jsem se zeptat, uz ctyri roky me boli leva cast obliceje-hlavne spodni.Zacalo to zanetem zubu a pak vytrzeni.Bolest trva a vsechny vysledky jsou negativni napr.neurologie,nosni.

Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Krištofová.

Dobrý den, chťěla jsem si pročistit játra ostropestřem,myslela jsem že čajem ale známí tvrdí že ne že se pomele a ráno na lačno 1 lžička zapije vodou, nemůže mi to uškodit když mám ve žlučníku drť ?
Jestli je lepší čaj tak jak dlouho luhovat a jakě množství ??? Už to beru měsíc.
Moc dekuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Otec pleskač www stránky

Avokádová pomazánka s tvarohem

Ingredience: 1 avokádo, 1 stroužek česneku, 140 g měkkého tvarohu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Avokádo rozpůlíme, nožem vyjmeme pecku a lžičkou vydlabeme dužinu. Dužinu v misce rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem a lisovaným česnekem. Chuť dodáme pomazánce přidáním špetky kmínu, citronové šťávy, soli a pepře podle chuti. Podáváme s bílým pečivem.

Zdroj: Avokádová pomazánka

Alkohol

Pokud jsou vaše ztučnělá játra následkem pití alkoholu, tak ho nesmíte pít vůbec. Další konzumace alkoholu může vést k závažnějšímu poškození jater. Pokud máte nealkoholicky ztučnělá játra, může být v pořádku dát si drink jednou za čas, ale ne častěji než každý druhý měsíc. Nejprve se zeptejte svého lékaře.

Zdroj: Jídelníček pro ztučnělá játra

Ingredience

  • avokádo;
  • 1 zelená chilli paprička;
  • 50 g zakysané smetany;
  • 40 g majonézy;
  • hrst koriandru;
  • 1 stroužek česneku;
  • šťáva z 1/2 citronu;
  • sůl a čerstvě mletý pepř.

Zdroj: Avokádová pomazánka podle Pohlreicha

Tmavé kruhy pod očima a játra

Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.

Zdroj: Játra

Avokádo exotické ovoce

Jak už víte, avokádo je exotické ovoce z Jižní Ameriky, na povrchu má lesklou zelenou barvu, uvnitř nažloutlou či nazelenalou dužinu a uprostřed plodu objevíte dřevnatou pecku. Avokádo obsahuje velmi malé množství tekutin, stejně jako banány, a má vysokou nutriční a kalorickou hodnotu. Až jedna třetina plodu je tvořena tuky, z velké části jde o nenasycené mastné kyseliny, které jsou zdraví prospěšné. Typické aroma tomuto ovoci dodávají volné mastné kyseliny. Jak jsem již uvedla, avokádo je bohaté nejen na vitamíny, ale je dokonce nejbohatším druhem ovoce na obsah vitamínu E, tento vitamín nás chrání před rakovinou a stárnutím buněk. Vitamín E však není jediným prvenstvím, patří k němu i vitamín B6 a především železo, které se z avokáda dobře vstřebává do těla, proto se toto ovoce doporučuje nejen všem chudokrevným.

Zdroj: Pěstování avokáda z pecky

Králičí játra na pórku

Suroviny:

  • 400 g králičích jater
  • 200–300 g bílé části pórku
  • 2 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Postup:

V kastrolu na směsi oleje s máslem osmahněte na menší kousky nakrájená králičí játra, opepřete, přidejte na proužky nakrájený pórek a pod pokličkou duste doměkka. Nakonec pokrm osolte. Vhodnou přílohou budou brambory či chléb.

Zdroj: Recepty na králičí játra


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP