Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

AZITHROMYCIN DISKUZE

OBSAH

Lék Azitromycin je bílá nebo téměř bílá oválná bikonvexní potahovaná tableta s půlicí rýhou na obou stranách. Tableta tedy může být rozdělena na dvě stejné poloviny. Léčivou látkou je azitromycinum monohydricum. Jedna potahovaná tableta obsahuje azitromycinum monohydricum v množství odpovídajícím 500 mg Azitromycin u. Lék Azitromycin je určen pro dospělé, mladistvé a děti s tělesnou hmotností větší než 45 kg.

Zdroj: Lék Azitromycin

Diskuze

V diskuzi AZITHROMYCIN PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlata.

Dobrý den, chci se zeptat zda mohu společně s tímto antibiotikem užívat zodac, tritace, isoptin a apocital.
Děkuji za odpověd´a přeji pěkný den Zlata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Azithromycin poradna

Kdy zaberou třídenní antibiotika

Azithromycin je antibiotikum stabilní vůči kyselinám, takže jej lze užívat perorálně bez potřeby ochrany před žaludečními kyselinami. Snadno se vstřebává, ale absorpce je větší na prázdný žaludek. Čas do dosažení maximální koncentrace u dospělých je 2,1 až 3,2 hodiny po spolknutí tablety. Vzhledem ke své vysoké koncentraci ve fagocytech je Azithromycin rychle transportován do místa infekce.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi 10DENNÍ OČISTA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radka.

Já jsem sůl vůbec nesnesla. Koupila jsem si senný čaj a po dobu deseti dní jsem ho pila ráno i večer. S vyprazdňováním jsem za celou dobu problém neměla, spíš mě hodně bolela hlava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renáta Janečková.

Dekuji

Zdroj: diskuze 10denní očista diskuze

Azithromycin a slunce

Při užívání Azithromycinu vás slunce může snadněji spálit. Vyhněte se slunečnímu záření nebo soláriu. Když jste venku, používejte ochranný oděv a používejte opalovací krém (SPF 30 nebo vyšší).

Azithromycin absorbuje UV záření, pak ho uvolňuje do kůže, což způsobuje buněčnou smrt. Během několika dní se příznaky objeví na exponovaných místech těla. U některých lidí mohou příznaky přetrvávat až 20 let po ukončení léčby.

Azithromycin je v těle přítomen až 15 dní od poslední dávky.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi SVRAB DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svrabem nakažená rodina .

Nakazili jsme se svrabem v Psychiatrické léčebně v Praze 8 - Bohnicích návštěvami u příbuzných v pavilonu s demencí, Alzheimerem ! Primářka ze Slovenska léčí pacienty se svrabem sedativy, aby svědění zaspali, a nasazením rukavic, aby se neškrábali ! Svrab se na nás přenesl doteky, tj. podáním ruky nemocnému. Tuto nakažlivou nemoc způsobuje mikroskopická zákožka svrabová. Je těžce rozpoznatelná pro všechny, i pro kožní lékaře. Na tmavé kůži není často nic vidět. Celá naše rodina se nakazila. Příznaky : červené skvrny, hlavně po škrábání, sem tam velké pupeny a abnormálně důkladně zkoumejte místa na těle s nejjemnější kůží, např. prsty, vnitřní i vnější lokty, podpaží, prsa, břicho, u genitálií, hýždě, vnitřní stehna, spodek stehen, kotníky, pod koleny …. všude můžete na světlé kůži vidět mini-pidi-dírky menší než 1 mm a ty jsou ucpané vaší sraženou krví jako špuntem. Zákožky se totiž občas prokoušou na povrch kůže ze svých chodbiček, v nichž kladou vajíčka a kálí. Nemoc je provázená bodavým, úpěnlivým, nesnesitelným svěděním. Když se postavíte k topení, kamnům, nebo vlezete pod peřinu, začnou zákožky řádit jako čerti. Většinou nejsou na krku a na hlavě. Ještě po vyléčení máme stále sekundární nemoc – vyrážku malých pupínků, nikoli těch velkých pupenů od zákožek. Svědí to stále dost nepříjemně a téměř po celém těle, ale ne tak neskutečně intenzivně bodavě. Máme ale pocit, že nejsme vyléčeni (avšak dírky na kůži už nemáme). Také se nám po léčbě hned udělali malinké bradavičky (jako ty virové) na různých místech těla, asi rovněž sekundární projev. K léčbě svrabu jsme použili hlavně mast na recept INFECTOSCAB (výrobce BRD) za doplatek 84 Kč (338 Kč). Bez receptu nelze nic koupit, vše údajně zakázali, aby byla infekční choroba evidována v evropské statistice. Pak jsme použili SOLFATAN – prášek se sírou na koupele z lékárny volně prodejný (65–69 Kč), se sírou prý je ještě pudr – asi tekutý, a pak i speciální mýdlo se sírou, tak to by bylo dobré zkusit. Dále jsme použili SAVO a jiné dezinfekční prostředky na tělo (slabý
roztok) a na dezinfekci všeho, tj. včetně oděvů. A rovněž Genciánovou violeť, Hypermangan, manganistan draselný (protibakteriální), kterou jsme natřeli nejvíce napadená místa, koupele v roztoku. Ze zoufalství jsme na postižená místa lili i ústní vody s alkoholem a jiné alkoholy. Nejlepší je dát vše, včetně bot, do igeliťáků, nastříkat na věci uvnitř dezinfekci, insekticidy, a uzavřené pytle dát na mráz na balkon, na dvůr, do mrazáku, do auta stojícího v mrazu. Zákožka nepřežije zmrznutí. Nebo zavázané, zalepené igelitové pytle aspoň postavit stranou a nechat je v tomto stavu 3 dny. Zákožka odumře bez vašeho tělního moku za 2–4 dny i bez mrazu. My vše navíc stále větráme a čekáme, až ta mrcha chcípne Nejlepší je vše vyprat a vydezinfikovat, postele ničím nezakrývat, ani prostěradlem, postříkat dezinfekcí (SAVO, též prodávají přímo různé roztoky na veterině, nemusíte sami ředit SAVO) a pak odjet mimo domov, třeba na chatu, k příbuzným. A vrátit se za 3–4 dny, kdy by měly být zákožky mrtvé. A v zimě nechat byt vymrznout, netopit, nechat otevřená okna, pokud můžete. Léčba trvá dlouho, několik týdnů i měsíců, jelikož asi většina lidí má po mastičce na svrab zase jinou vyrážku, o níž píše na IN další vyléčená osoba, že si vyrážku maže namíchanou mastí z lékárny. My sekundární vyrážku zatím ničím nemažeme, ale asi budeme muset, neboť nás to svědění tak obtěžuje, že se nemůžeme na nic soustředit.
Závěr : Dost šílená infekční nemoc a dlouho trvající následkem těžké diagnostiky a sekundárních chorob. Rychlé šíření nemoci následkem nevykonávání léčby nakažených pacientů, zejména ve státních zařízeních, jako je Psychiatrická léčebna v Praze 8 - Bohnicích, 3 pavilony spadající pod údajně samolibou, neochotnou a prolhanou slovenskou primářku Barboríkovou. Neadekvátní medikamenty v 21. století jsou nyní většinou z dovozu. V ČR
evidentně nemáme tablety, o nichž se píše na IN, zřejmě jsou drahé.
Na sekundární vyrážku a svědění údajně mast nebo zásyp
Framykoin. Zachránil nás známý, pan primář, v jiné čtvrti než v PLB, v Praze 8, kde odmítli léčit i své bezbranné, dementní pacienty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvetuše Klecandová.

Zabírá lék SCABICID. léčba je náročná,Přeji trpělivost

Zdroj: diskuze Svrab diskuze

Kdo by neměl Azithromycin užívat

Azithromycin byste neměli používat, pokud jste alergičtí na účinnou látku azithromycin nebo pokud:

  • jste někdy měl/a žloutenku nebo problémy s játry způsobené užíváním Azithromycinu;
  • jste alergický/á na podobné léky, jako je klarithromycin, erythromycin nebo telithromycin.

Abyste se ujistili, že je Azithromycin pro vás bezpečný, informujte svého lékaře, pokud jste někdy měli:

  • nemoc jater;
  • nemoc ledvin;
  • myasthenia gravis, což je dlouhodobé neuromuskulární onemocnění, které vede k různému stupni slabosti kosterního svalstva. Nejčastěji jsou postiženy svaly očí, obličeje a polykání.;
  • poruchu srdečního rytmu;
  • nízké hladiny draslíku v krvi;
  • syndrom dlouhého QT intervalu (u vás nebo člena rodiny).

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi DISKUZE LIDI O CGA 800 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radkacervena.

Opravdu se hubne po pripravku CGA800 nebo je to zase nejaka kachna.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka nikrmajerova.

škodí cga800

Zdroj: diskuze Diskuze lidi o cga 800

Co je Azithromycin

Azithromycin byl objeven v roce 1980 chorvatskou farmaceutickou společností Pliva a schválen pro lékařské použití pod značkou Sumamed v roce 1988. Je na seznamu základních léků Světové zdravotnické organizace. Světová zdravotnická organizace ho klasifikuje jako kriticky důležitý pro humánní medicínu. Je dostupný jako generický lék a prodává se pod mnoha obchodními názvy po celém světě. V roce 2019 to byl 48. nejčastěji předepisovaný lék ve Spojených státech s více než 15  miliony receptů.

Azithromycin je antibiotikum patřící mezi azalidy, podtřídy makrolidových antibiotik. Je to derivát erythromycinu, od kterého se liší v chemické struktuře: atom methyl-substituovaného dusíku je začleněn do laktonového prstence, čímž se stává laktonový kruh 15-členným. Azithromycin je účinnější vůči některým druhům bakterií než erythromycin, z těla se vylučuje pomalu, což umožňuje jeho výhodné dávkování jednou denně po dobu 3 až 5 dnů, v některých indikacích se podává dokonce jednorázově. Azithromycin patří mezi antibiotika na 3 dny.

Mechanismus účinku je založen na manipulaci se syntézou proteinů škodlivých bakterií, čímž je jim zabráněno v růstu. Azithromycin se váže na 50S podjednotku bakteriálního ribozomu a tím inhibuje překlad z mRNA. Azithromycin nemá vliv na syntézu nukleových kyselin.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi TRITTICO DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek kolomaznik.

jakké mate zkušenost s AD TRITICO_

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Božen Němec.

Trittico jsem bral léta na depresi, ale objevila se mi na něj alergie - náhlé noční otoky jazyka a spodní čelisti. Vysadil jsem ho a mám od té doby pokoj. Takže opatrně s ním.

Zdroj: diskuze Trittico diskuze

Azithromycin a alkohol

Azithromycin je bezpečný a účinný lék na bakteriální infekci pro většinu lidí. Azithromycin nemá přímou interakci s alkoholem. To znamená, že většina lidí může pít mírné množství alkoholu při užívání tohoto antibiotika bez vážnějších problémů.

Existuje však odborné doporučení jak dlouho po užití Azithromycinu nepít alkohol. Podle něj reakce alkoholu na lék může trvat od 30 minut do několika hodin. Podle doporučení je třeba se vyhnout alkoholu a produktům, které obsahují alkohol nebo propylenglykol, po dobu nejméně 72 hodin po poslední dávce Azithromycinu. Pití alkoholu při užívání tohoto antibiotika může způsobit křeče, žaludeční nevolnost, bolesti hlavy a návaly horka.

Pití alkoholu může také způsobit křeče střev, které mohou začít vytláčet stolici příliš rychle. To může mít za následek průjem. Tyto účinky v kombinaci s Azithromycinem mohou zvýšit riziko žaludečních nevolností, průjmu a nevolnosti obecně.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi OBETHIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenus.

Taky u mně zabral :) odnaučí přejídáni a večerní mlsání :) doporučuji :)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Obethin diskuze

Jak dlouho působí třídenní antibiotika

Poločas Azithromycinu umožňuje podat velkou jednotlivou dávku a přitom udržet bakteriostatické hladiny v infikované tkáni po několik dní.

Po jedné dávce 500 mg je terminální poločas eliminace Azithromycinu 68 hodin (téměř tři dny). Vylučování Azithromycinu žlučí, v převážně nezměněné formě, je hlavní cestou eliminace. V průběhu týdne se ještě asi 6 % podané dávky objevuje v moči jako nezměněné léčivo.

K úplnému vyloučení léku z těla dochází za 374 hodin, což je 15,5 dne. K definici úplného odstranění léku z těla se používá vzorec 5,5 x poločas a po tomto čase již lék nemá žádnou účinnost. Azithromycin má poločas eliminace 68 hodin (5,5 x 68 hodin), což je 15,5 dne.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Nežádoucí účinky

Nejčastějšími nežádoucími účinky jsou průjem (5 %), nevolnost (3 %), bolesti břicha (3 %) a zvracení. Méně než 1 % lidí přestane lék užívat kvůli vedlejším účinkům. Byla hlášena nervozita, kožní reakce a anafylaxe. Při použití azithromycinu byla hlášena infekce Pseudomembranózní kolitida (Clostridium difficile). Azithromycin neovlivňuje účinnost antikoncepce na rozdíl od některých jiných antibiotik, jako je Rifampin. Byla hlášena ztráta sluchu.

Občas se u lidí vyvinula cholestatická hepatitida nebo delirium. Náhodné nitrožilní předávkování u kojence způsobilo těžkou srdeční blokádu vedoucí k reziduální encefalopatii.

Azithromycin může způsobit abnormální změny v elektrické aktivitě srdce, které mohou vést k potenciálně smrtelnému nepravidelnému srdečnímu rytmu. Nejvíce jsou ohroženi lidé s již existujícími onemocněními, jako je prodloužení QT intervalu, nízká hladina draslíku nebo hořčíku v krvi, pomalejší než normální srdeční frekvence nebo ti, kteří užívají určité léky k léčbě abnormálního srdečního rytmu.

Bylo hlášeno, že Azithromycin blokuje autofagii (udržení stálosti vnitřního prostředí buněk) a může predisponovat pacienty s cystickou fibrózou k mykobakteriální infekci.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi VČELY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Č..

výborně funguje na takovou varroázu Thymovar. Můžu ho jen doporučit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Po zaléčení včelstva kyselinou mravenčí,jsem našel na podložce větší množství křidélek,
neví někdo proč?Jsem začínající včelař,děkuji za odpovědi

Zdroj: diskuze Včely diskuze

Co léčí Azithromycin

Azithromycin je semisyntetické makrolidové antibiotikum a léčí se s ním tyto stavy:

  • Prevence a léčba akutních bakteriálních exacerbací chronické obstrukční plicní nemoci způsobené H. influenzae , M. catarrhalis nebo S. pneumoniae. Přínos dlouhodobé profylaxe musí být u každého pacienta zvážen oproti riziku kardiovaskulárních a jiných nežádoucích účinků.
  • Komunitní pneumonie způsobená C. pneumoniae, H. influenzae, M. pneumoniae nebo S. pneumoniae.
  • Nekomplikované kožní infekce způsobené S. aureus, S. pyogenes nebo S. agalactiae.
  • Uretritida a cervicitida způsobená C. trachomatis nebo N. gonorrhoeae. V kombinaci s Ceftriaxonem je Azithromycin součástí doporučeného režimu pro léčbu kapavky. Azithromycin je ve většině případů účinný jako monoterapie, ale vzhledem k relativně nízké bariéře vzniku rezistence u gonokoků a časté koinfekci C. trachomatis a N. gonorrhoeae se doporučuje kombinace s Ceftriaxonem.
  • Trachom způsobený C. trachomatis.
  • Genitální vředová choroba (chancroid) u mužů způsobená H. ducrey.
  • Akutní bakteriální sinusitida způsobená H. influenzae, M. catarrhalis nebo S. pneumoniae. Obecně jsou však preferovány jiné léky, jako je Amoxicilin / Klavulanát.
  • Akutní zánět středního ucha způsobený H. influenzae, M. catarrhalis nebo S. pneumoniae. Azithromycin však není lékem první volby pro tento stav. Obecně je výhodný Amoxicilin nebo jiné beta-laktamové antibiotikum.
  • Faryngitida nebo tonzilitida způsobená S. pyogenes jako alternativa k terapii první volby u jedinců, kteří nemohou použít terapii první volby.

Azithromycin je dostupný v lékárně na lékařský předpis. V některých zemích světa se dá volně koupit v lékárně. Nám známá místa volného prodeje tohoto antibiotika bez receptu jsou Argentina, Peru a Kolumbie.

Ke snížení rozvoje bakterií rezistentních vůči lékům by měl být Azithromycin používán pouze k léčbě infekcí, u kterých je prokázáno nebo existuje silné podezření, že jsou způsobeny citlivými bakteriemi na toto antibiotikum.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi OLAPLEX ZESVĚTLENÍ DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Mohu doporučit tenhle článek - je tam podrobně o všem napsané a doporučují ))

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Olaplex zesvětlení diskuze

Dávkování

Jeho dávkování ve většině schémat předpokládá podání celkové dávky 1,5 g (všechny tři tablety 500 mg najednou). Vzhledem k jeho dlouhému poločasu (účinkuje až 3 dny) může být podáván v jedné denní dávce.

U zánětu hltanu (faryngitida) je obvykle účinná dávka 500 mg denně po dobu tří dnů.

U zánětu mandlí (tonzilitida), zejména hnisavých, by měla být léčba prodloužena na pět dní (1 tableta 500 mg denně po dobu pěti dnů).

U bronchitidy, bronchopneumonie a pneumonie, zánětu středního ucha a sinusitidy je obvykle účinný třídenní režim (500 mg denně po dobu tří dnů).

U negonokokové uretritidy je velmi účinná jednotlivá dávka 1 g v jedné dávce.

U syfilis, u pacientů alergických na penicilin, byla úspěšně použita jednorázová dávka 1,5 g perorálně.

Při zánětu nebo infekci tkáně obklopující zub moudrosti se doporučuje dávka 500 mg po dobu maximálně 3-5 dnů.

Při respiračních infekcích a zánětech středního ucha se Azithromycin 500 mg podává jednou denně (vždy ve stejnou denní dobu) po dobu tří dnů.

V případě infekce chlamydiemi se berou všechny tři tablety jako jednorázová dávka 1500 mg Azithromycinu.

Dávkování pro děti

Obecně se používá dávka 10 mg/kg/den v jedné denní dávce, maximálně 500 mg, a po dobu 3 dnů. Alternativou je: 10 mg/kg první den, poté 5 mg/kg/den po další 4 dny. U streptokokové faryngitidy (v případech anafylaktické alergie na beta-laktamová antibiotika) je dávka 20 mg/kg/den po dobu 2 dnů (také maximální denní dávka 500 mg).

Používá se také při léčbě chronické Pseudomonas infekce u dětí s cystickou fibrózou.

Jak lék užívat

Azithromycin lze užívat s jídlem nebo bez jídla. Užitím na prázdný žaludek se dosáhne rychlejšího nástupu účinku, který tak nastane již za 2 hodiny. Užití léku s jídlem nebo po jídle se čas nástupu účinku prodlouží o 1 hodinu.

Zdroj: Třídenní antibiotika Azithromycin

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mery.

A to je na pleti opravdu tak poznat? Vždyť to nemůže být takový rozdíl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Veronika.

Samozřejmě to jde poznat, chemie neudělá s pletí to co příroda. A co si budeme je to pro pleť přírozenější přírodní produkty.

Zdroj: diskuze Nejlepší přírodní kosmetika diskuze


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP