Informace od zdravotní sestry

HLAVNÍ STRÁNKA

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BABSKÉ RADY BOLAVÉ KOLENO

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze: Bolavé oči

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Zdroj: diskuze Oteklé oči
Počet odpovědí: 2

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze: Re:suché,bolavé a popraskané rty bolaky na rtech

poraďte mi prosím čím mám léčit bolavé rty,dr.reumatolog mne léčí kvůli arthroze nohy-chodidla prednisonem,teď synthetickým trexanem a arthrilomem....může to mít s onemocněním rtů souvislost?

Zdroj: diskuze Bolaky na rtech
Počet odpovědí: 2

Cvičení a udržování zdravé hmotnosti

Vyhněte se dřepění a krčení kolen. Pokud se chcete vyhnout oteklému kolenu, snažte se vyvarovat opakujícím se pohybům, při kterých je nápor na kolena. Lékař vás může doporučit k fyzioterapeutovi, který nohu prozkoumá a na základě vašeho stavu vám nabídne cvičení pro posílení svalů kolem kolenního kloubu. Mnoho sportů, zejména ty, které vyžadují hodně skákání a běhání, je pro kolena nebezpečná. Vyhněte se tedy snowboardingu, běhu a basketbalu, dokud se koleno plně neuzdraví.

Zredukujte svou váhu a věnujte pozornost potravinám, které konzumujete. Vaše strava může přispívat k riziku otoku kolen. Snažte se tedy držet dál od instantních, smažených a sladkých potravin. Zvyšte příjem ovoce, zeleniny, bílkovin a celozrnných výrobků.

Omega-3 mastné kyseliny mají spoustu protizánětlivých vlastností. Jezte proto častěji lososa a tuňáka.

Vyzkoušejte středomořskou kuchyni. Tato dieta je bohatá na nejrůznější bílkoviny, jako jsou ryby, kuřecí maso a spousta zeleniny, olivového oleje a fazolí.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze: nemoc

dobrý den chtěla bych se zeptat.. jak dlouho trvá než se zahojí koleno po operaci.. a jaká mast nebo zábal je nejůčinější aby se to koleno brzy zahojilo.. prosila bych o radu děkuji z pozdravem petra

Zdroj: diskuze Nemoc
Počet odpovědí: 0

Babské rady

Nastrouhané syrové brambory uvaříme v malém množství mléka na řídkou kaši, přidáme asi 1/3 objemu ovesné mouky, dobře rozmícháme a upravíme mlékem na hustotu kaše. V tenké vrstvě dáme do plátna a teplý obklad přikládáme na bolavé místo, každé 2 hodiny měníme. Nakonec jen promasírujeme a potíráme rozmarýnovo-levandulovým olejem.

Zdroj: Voda v koleni

Diskuze: pomoc

mám na oblíčeji bolavé pupínky plné nejaké vodíčky a moc boli nevim co dělat pomoc

Zdroj: diskuze Pomoc
Počet odpovědí: 1

Pečené koleno v sáčku

Ingredience: 1 vepřové koleno, 2 cibule, 4 stroužky česneku, koření na pečené maso, mletá červená paprika

Postup: Maso osolíme, okořeníme. Vložíme do sáčku, přidáme česnek a cibuli nakrájenou na kolečka. Sáček dobře uzavřeme a dáme do pekáče. Pečeme cca 2 hodiny. Podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: Naražené koleno nenateklé

Jak šlapu tak to pobolívá.
Jak du doposte tak to začne také pobolívat že nemůžu usnout.
Mám takovéj dojem žeje to počasím.

Zdroj: diskuze Naražené koleno nenateklé
Počet odpovědí: 0

Vařené vepřové koleno (ovarové koleno)

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 stroužky česneku, 10 kuliček nového koření, 15 kuliček černého pepře, 1 cibule, 2 bobkové listy, sůl

Technologický postup: Pečlivě opálené, očištěné koleno opláchneme pod studenou tekoucí vodou a vložíme do vařící vody. Osolíme, přidáme pepř, nové koření, bobkový list, rozkrojenou cibuli, celý česnek a zvolna vaříme pod poklicí doměkka. Koleno vyjmeme a vykostíme, servírujeme nakrájené na plátky a mírně přelité horkým vývarem.

Zdroj: Vepřové koleno

Diskuze: Sport

Takže chápu správně, že je ten enzycol dobrý i při námaze a sportu? Dnou netrpím, ale namožene a bolavé klouby po tréningu mívám..

Zdroj: diskuze Sport
Počet odpovědí: 3

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze: oteklé koleno

Prosím o radu co s oteklým kolenem, vodou v koleni. Už jsem byla na punkci a voda se zase objevila. Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Oteklé koleno
Počet odpovědí: 1

Fotky

A jak vypadají takové hemoroidy, se můžete podívat zde.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze: pocit chladu v koleni

Dobrý den,
Jsem už dvakrát po operaci menisku, problém je to že koleno nemůžu pořádně ohnout a jde to až do bolesti. Chodím i rehabilitace a vysledek se mi zda nulový. Ráno když vstanu tak to ještě jde i rozhýbat ale po šichtě nebo delší chůzi koleno ztuhne, ta bolest a pnutí je hlavně v zadní straně kolene. A v noci sek tomu přidá nepříjemný chlad v koleni. Nebyla by nějaká rada co na to používat? Dekuji s pozdravem Štol

Zdroj: diskuze Pocit chladu v koleni
Počet odpovědí: 0

Luxusní vepřové koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno, sůl, česnek, mletá červená paprika, 2 cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, kmín

Postup: Koleno očistíme, vložíme do tlakového hrnce, přidáme 4 stroužky česneku vcelku, bobkový list, nové koření, pepř, zalijeme vodou, trochu více osolíme a dáme asi na 40–60 minut (podle velikosti kolene) vařit. Do remosky nasypeme nakrájenou cibuli, na ni položíme uvařené koleno obrané od kosti, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kmínem a paprikou, podlijeme trochou vývaru, ve kterém se koleno vařilo, a ještě asi 20–30 minut pečeme.

TIP: Vývar z kolene se dá použít na tlačenku nebo polévku.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: Re: Bolavé oči

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči
Počet odpovědí: 2

Křupavé pečené koleno

Ingredience: 1 vepřové koleno (zadní), 4–6 stroužků česneku, 50 g sádla, 300–500 ml světlého piva, 1 lžíce soli, 200 ml vody, 2 lžíce kremžské hořčice, 1–2 cibule, 1 lžíce drceného kmínu

Postup: Před samotnou úpravou nařízneme po celém kolenu kůži hlubšími zářezy. Poté koleno vykostíme, rozevřeme a nasolíme, zabalíme a dáme přes noc do ledničky. Druhý den koleno rozbalíme, potřeme hořčicí a dobře zabalíme pomocí kuchyňského provázku nebo silnější nitě. Cibuli a česnek očistíme a obojí nasekáme. Koleno vložíme do pekáčku, posypeme cibulí, česnekem, drceným kmínem a přidáme sádlo. Podlijeme vodou a pivem. Pekáček přikryjeme a dáme péct do trouby rozehřáté na 200 °C. Během pečení koleno často podléváme a obracíme. Křupavé pečené koleno podáváme se šťouchanými brambory, strouhaným křenem a hořčicí.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Diskuze: Re: bolave ruce prsty, altrosi

Zřejmě se u vás začíná projevovat artróza. Její existenci potvrdí lékař - ortoped. Zároveň vám řekne jak ve vašem případě nejlépe tuto nemoc léčit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolave ruce prsty, altrosi
Počet odpovědí: 1

Vepřové koleno v papiňáku

Ingredience: 1 ks předního vepřového kolene, 4 kuličky pepře, 2 bobkové listy, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, voda

Technologický postup: Koleno dáme vařit cca na 40 min (dle velikosti kolena) do tlakového hrnce společně s bobkovým listem, pepřem, cibulí, česnekem a solí. Po uvaření vyjmeme, vykostíme a přendáme na pekáček, zalijeme trochou vývaru a hojně posypeme cibulí nakrájenou nadrobno a přidáme i trochu česneku. Koleno je hotové, když vznikne z cibule a vývaru kolem masa karamelová hmota. Podáváme s chlebem.

Zdroj: Vepřové koleno

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Vepřové koleno

Vepřové koleno je v české kuchyni při přípravě pokrmů velmi oblíbené. Vepřové koleno je narůžovělé někdy až tmavočervené, s trochou tuku.

Nejlepší maso je ze 7–10měsíčních kusů o váze 80–110 kg. Protože vepřové maso obsahuje větší množství tuku, má větší energetickou hodnotu než ostatní druhy masa. Je také hůře stravitelné.

Vepřové koleno lze tepelně upravovat různými způsoby, ať už vařením, pečením, nebo uzením.

Rozlišujeme vepřové koleno přední a zadní. Přední koleno je menší s menším množstvím masa a je vhodné spíše na vaření. Zadní koleno je odděleno těsně u kýty, takže obsahuje více masa, je kvalitnější a chutnější. Vhodnou tepelnou úpravou je pečení nebo uzení. Zadní koleno se také někdy nazývá jako šunkové.

Vepřová kolena se prodávají většinou nevykostěná a cena se u předního kolena pohybuje okolo 60 korun za kilogram, u zadního kolena pak kolem 75 korun za kilogram.

Vepřové koleno se anglicky řekne roasted pork knee.

Zdroj: Vepřové koleno

Vepřové koleno vařené, pečené a grilované

Ingredience: 1,5 kg zadního vepřového kolene, 7 bobkových listů, 7 kuliček jalovce, 10 kuliček celého pepře, 1 cibule, kmín, sůl, voda

Technologický postup: Koleno očistíme, omyjeme. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby bylo koleno ponořeno. Do vody přidáme bobkový list, jalovec, celý pepř a cibuli, kterou jsme rozčtvrtili, a přivedeme k varu. Vodu osolíme a vložíme koleno (koleno vkládáme až do vroucí vody). Vaříme 1,5 hodiny co nejmírnějším varem. Před uplynutím doby varu si rozpálíme troubu na 200 °C – horní a dolní ohřev. Koleno vyjmeme z vývaru a kůži nařízneme několika řezy na každé straně. Do celého povrchu vetřeme sůl a kmín. Pak koleno položíme na mřížku podloženou pekáčem a umístíme do trouby tak, aby bylo ve střední části trouby. Pečeme 1,5 hodiny, po 45 minutách koleno otočíme (koleno během pečení nepoléváme). Po uplynutí doby přepneme troubu na gril (na 220 °C) a grilujeme 7–8 minut, koleno otočíme a dopřejeme mu totéž z druhé strany. Poté koleno podáváme buď vykostěné, nebo vcelku.

Zdroj: Vepřové koleno

Vepřové koleno na medu

Ingredience: 1 ks zadního vepřového kolene, 5 stroužků česneku, 1 l vody, 5 kuliček černého pepře, 1 lžíce octa, 2 bobkové listy, 1 lžíce soli, 5 kuliček nového koření, 1 lžíce grilovacího koření, 4 lžíce medu, 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vodu, ocet, bobkový list, sůl a nové koření provaříme. Hrnec odstavíme a nálev necháme vychladnout. Do připraveného nálevu vložíme rozetřený česnek a očištěné koleno. Vložíme do lednice a necháme přes noc marinovat. Druhý den vepřové koleno v nálevu dáme vařit. Vaříme téměř do změknutí. Měkké koleno vyjmeme a vložíme do dobře vymaštěného pekáčku. Pečeme asi 10 minut za častého podlévaní a otáčení. Nakonec celé koleno potřeme medem rozmíchaným s citronovou šťávou a grilovacím kořením. Vepřové koleno na medu pečeme ještě dalších pár minut, aby získalo křupavou kůžičku.

Zdroj: Vepřové koleno

Pečené koleno s kořenovou zeleninou

Ingredience: 1 vepřové koleno, 70 g mrkve, 70 g petržele, 70 g celeru, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, mletý pepř, sůl, 6 kuliček nového koření, zelená petrželka

Postup: Koleno očistíme a omyjeme. Kůži příčnými a podélnými řezy nařízneme, do zářezů vetřeme česnek rozetřený se solí. Koleno zlehka osolíme a opepříme, vložíme do kastrolu, přikryjeme poklicí a uložíme přes noc do lednice. Druhý den koleno vyjmeme, v kastrolu rozehřejeme trochu sádla a koleno ze všech stran dozlatova orestujeme a poté vyjmeme. V základu orestujeme na větší kostky nakrájenou zeleninu, přidáme lžíci protlaku, promícháme, vložíme koleno zpět, zalijeme vodou nebo vývarem, aby bylo ponořené, přidáme 6 kuliček nového koření, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni přibližně 1 hodinu. Po hodině koleno vyjmeme, vložíme do pekáčku, zalijeme vývarem a zeleninou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 2 hodiny do úplného změknutí a vytvoření krásné zlatavé barvy a kůrky. Doporučenou přílohou jsou vařené brambory posypané petrželkou.

Zdroj: Pečené vepřové koleno

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Konečník anatomicky

Název konečník, latinsky rectum, počeštěně rektum pochází z latinského intestinum rectum „rovné střevo“. Konečník je poslední část trávicí trubice, zakončená řitním otvorem, jímž se vyměšují nestrávené zbytky potravy ven z organismu. Z druhé strany na konečník navazuje sestupný tračník tlustého střeva.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Pečené vepřové koleno v troubě

Ingredience: 2 ks zadního vepřového kolene, 6 stroužků česneku, kmín, 3 cibule, sůl, mletý pepř, 150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a vložíme půlku množství do pekáče. Kolena omyjeme a nařežeme, osolíme, lehce opepříme a pořádně potřeme prolisovaným česnekem smíchaným s kapkou vody. Vložíme jej do pekáče a pokmínujeme. Kolem nasypeme nakrájenou zeleninu (kostičky či kolečka, lze použít i mraženou směs) a zbylou cibuli. Podlijeme množstvím vody a vložíme do vyhřáté trouby. Vepřové koleno pečeme 2,5 hodiny z toho 1,75 hodiny pod pokličkou, přičemž ho postupně otáčíme a poléváme výpekem. Poté 45 minut pečeme bez poklice a znovu pravidelně otáčíme a poléváme. Pečené vepřové koleno podáváme s chlebem, plnotučnou hořčicí či křenem.

Zdroj: Vepřové koleno

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU

Energy  Artrin 50 ml

Energy Artrin 50 ml

Cena: 330 Kč