Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BABSKÉ RADY JAK ZMENŠIT NOSNÍ AKRČNÍ MANDLE

OBSAH

Přírodní prostředky proti suché sliznici nosu

  • Dostatečná konzumace tekutin.
  • Nedoporučuje se konzumování coly a jiných šumivých nápojů.
  • Vyhýbejte se extrémnímu chladu a extrémně horkému klimatu. Vhodné je teplé prostředí s čistým vzduchem.
  • Nepoužívejte nosní spreje.
  • Slaná voda je nejlepším přírodním lékem na suchou nosní sliznici.
  • Inhalujte páru. Hydratační účinek páry pomáhá se zmírněním bolesti a suché nosní sliznice. Zároveň dochází k otevření pórů.
  • Jako účinný prostředek na suchou nosní sliznici používejte zvlhčovače.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Poradna

V naší poradně s názvem ASLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ana Albina.

Dobry den moje dcera 9let má vysoké aslo 2023,bojům 4 rok. Krční a nosní mandle nemá.čem léčit lékaři doporučuji sledovat.prosim o pomoc

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pozorovat a podle výsledků přeléčit vhodnými antibiotiky. Z domácí medicíny se nabízí tinktura z lichořeřišnice. Ale spíše důvěřujte svému lékaři a vyčkejte na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Aslo

Funkce nosu

Nos je branou, kterou do organismu neustále proudí vzduch. Má dokonce pět různých funkcí.

Filtrace

Nos zachycuje prachové částice a filtruje je, aby nezatěžovaly plíce. Prach se zachytává na chloupcích v nose a dále na řasinkách nosní sliznice. S hlenem se pak dostává do trávicího ústrojí.

Ohřívání vzduchu

Vzduch se ohřívá na tělesnou teplotu od prokrvené sliznice, příslušné partie navíc zvětšují nebo zmenšují svůj objem tak, aby se vzduch mohl ohřát správně.

Zvlhčování vzduchu

Hlenovitý povrch nosní sliznice se zároveň odpařuje, a tak zvlhčuje vzduch proudící do plic, čímž brání vysušování dolních cest dýchacích.

Čich

Nos se výrazně podílí na vnímání chuti. Jazyk totiž zachycuje jen čtyři chutě – sladkou, slanou, hořkou a kyselou – všechny ostatní chutě tvoří nos díky vůni jídla, které bylo vloženo do úst.

Obranná funkce

Sliznice nosu se jako první dostává do styku se zevními škodlivinami, může jít o alergeny, bakterie či viry a další cizorodé látky. Právě v nose vzniká přecitlivělost, která může později vést k alergii. V nosní sliznici působí obranné mechanismy zvané imunoglobuliny, které cizorodé látky likvidují.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA TRÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kinter.

Dobrý den,
syn (5,5roku) má alergii na trávy. Vždy, pokud jsou alergeny aktivní či po posekání trávníku mu otečou víčka, má kruhy pod očima ale hlavně se mu zvětší nosní mandle až ucpe celý nos.Syn se poté v noci budí, nevyspí se, chrápe.
Po odeznění alergie(léčen Momoxem a Aeriusem) je vše včetně mandle OK.
Můžete mi prosím poradit jaký alternativní způsob léčby by jste doporučoval?
Děkuji
Kinter Tomáš

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na trávy

Babské rady na vypadávání vlasů

Pokud chcete zabránit vypadávání vlasů:

  • Proplachujte si vlasy jablečným octem ředěným s vodou v poměru 1 : 10 nebo 1 : 5, vlasy nezapáchají.
  • Po umytí si vlasy oplachujte silným výluhem z kopřiv, vlasy budou pevnější, lesklejší, bez lupů a nebudou vypadávat.
  • Používejte odvar vyrobený z lopuchového kořene, rozmarýnu a mateřídoušky, smíchaných ve stejném poměru. Čtyři polévkové lžíce směsi povařte v 1 litru vody asi 15 minut, nechte odstát 10 minut, sceďte a takto připravený odvar si vmasírujte do pokožky hlavy. Opláchněte a opakujte alespoň dvakrát
  • Vymačkejte šťávu z umytých brambor, naneste na pokožku hlavy a nechte působit 15 minut.
  • Jezte pivní kvasnice, mandle, ořechy či kopřivu.
  • Nepijte alkoholické nápoje a potraviny slazené bílým rafinovaným cukrem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Dobry den chci se zeptat zda je možné mit alergii jen Mandle! Dříve me po nich svedeli dlaně a nedavno jsem si dal prazene mandle a mel jsem asi 5hodinovou koprivku! Dekuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na mandle

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem ZALEHLÉ UCHO SLAÉ SLYŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naďa Vaněčková.

Prosím o radu - večer jsem měla zalehlé pravé ucho,z ničeho nic, rýmu nemám a nic podobného.V noci jsem se vzbudila a na ucho jsem neslyšla. Mám se plašit a jet na pohotovost-bohužel je sobota- aby neřekli,že s každou drobností/říká se to jinak/ tam lidi lezou. Nebo mám počkat,že to odezní samo? Děkuji N.V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná u vás došlo ke zduření nosní mandle, která blokuje eustachovu trubici, čímž může docházet k pocitu zalehlého ucha. Toto může samo odeznít, ale také nemusí. Na pohotovost s tím nemusíte, pokud pocit zalehlého ucha není navíc spojen s bolestí. Bude stačit, když se příští týden zastavíte v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zalehlé ucho slaé slyšení

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MANDLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel karel.

Mohu jíst mandle, když užívám WARFARIN?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je citlivý na příjem vitamínu K a každý pacient, který užívá Warfarin musí dodržovat stále stejný příjem vitamínu K ve výši 90 mikrogramů za den pokud jde o ženu a 120 mikrogramů pokud se jedná o muže. Mandle neobsahují ŽÁDNÝ vitamín K, takže nijak neovlivňují účinky Warfarinu. Jinými slovy, když užíváte Warfarin, můžete jíst mandle a výrobky z nich bez jakéhokoliv omezení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mandle

Léčba

Bakteriální onemocnění krčních mandlí, zejména to způsobené streptokoky, je léčeno antibiotiky. Někdy je doporučováno odstranění tkáně krční mandle. Mezi dva hlavní důvody pro odstranění krční mandle patří: velmi často se opakující bakteriální infekce vyžadující léčbu antibiotiky anebo zúžení dýchacích cest způsobené zvětšením tkáně nosní nebo krční mandle.

Částečná uzávěra dýchacích cest může vést k neklidnému spánku s následnou denní spavostí u dospělých nebo k poruchám chování u dětí. Někteří zubní specialisté, ortodontisté, se domnívají, že chronické dýchání ústy způsobené zvětšenou tkání krční mandle může vést k malformacím obličeje a následně k nesprávnému vývoji zubů.

Chronické infekce mandlí mohou vést k infekci jiných oblastí, jako například Eustachovy trubice, což je spojení mezi nosohltanem a středouším. Výsledkem mohou být časté záněty středouší, někdy i zhoršení sluchu.

U dospělých může zvětšení tkáně mandlí vzbudit podezření na nádorové bujení a v takovém případě je rovněž doporučeno odstranění mandlí.

U některých pacientů s infekční mononukleózou je zvětšení tkáně krčních mandlí tak významné, že je doporučována léčba kortikosteroidy.

Zdroj: Krční mandle

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eleanora.

Ahojky. Mám nosní polypy, nemám ani čich a doktorka mi doporučila jít na operaci...dá se to vyřešit i jinak?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Moc děkuji za odpověď. Když si nakapu vitamín E do nosu, tak mi v něm chvíli jakoby pálí. Bál jsem se, abych nosní sliznici ještě víc neponičil. Podle rady tedy vyzkouším.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Novotná.

Dobrý den, je mi 52 let a trpím se suchou nosní sliznici a sucho v krku.. je to nepříjemné ,proto bych chtěla poradit jak by se to dalo vyléčit..podotknout musím,že v dřívějších dobách jsem hodně používala nosní spreje..v současnosti jen zřídka, ale nosní sliznice mám suché a špatně se dýchá.
Děkuji předem za vaši odpověď.
J.Novotna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Citron proti blechám

Nakrájejte celý citron na tenké plátky a dejte je do půl litru vody. Přiveďte vodu s plátky k varu. Poté nechte pro maximální účinnost odležet přes noc . Nalijte do rozprašovače a postříkejte postižená místa.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady jak na polypy

  1. Do Vincentky, kterou si denně promýváte nos, kápněte trochu ústní vody Listerine.
  2. Do vincentky přidejte kapičku, ale opravdu jen minimálně, protože jinak pálí, Tea Tree oleje a vlijte do konvičky RHINO HORN, kterou prodávají v lékárně asi za 250 korun.
  3. Pro výplach nosu je třeba Vincentku nechat vybublinkovat a ohřát na pokojovou teplotu. Pokud nezvládáte nabrat tekutinu do dlaně a vdechnout, je dobré sehnat injekční stříkačku, nabrat do ní 2 ml vincentky, vstříknout do nosní dírky, chvilku v nose „podržet" a pak vyfrknout. Tuto proceduru provádějte pravidelně každé ráno a večer. Nos se pročistí a provlhčí.
  4. Vincentku je dobré předem ohřát v mikrovlnce na příjemnou teplotu, tím se zároveň vypudí i část bublinek, takže to pak tolik neštípe. Při akutní infekci je nejlepší teplota Vincentky co nejvyšší (co nosní sliznice snese, aby se nespálila). K pravidelnému rannímu a večernímu promývání se silným vysmrkáváním prudkými výdechy jednou a pak druhou nosní dírkou, je dobré si také koupit v lékárně sprej s Vincentkou, a kdykoliv si vzpomenete, tak si i přes den stříknout do nosu. Také je efektivní si stříknout Vincentku nejdřív ze spreje před každým promýváním a nechat chvíli působit. Pak se podaří lépe promýt a vysmrknout i to, co by jinak zůstalo přischlé. Do sprejové lahvičky se pak dá normálně doplňovat Vincentka z lahve a jednou za čas, když začne sprej špatně stříkat, je potřeba plastový nástavec s tryskou strčit na chvíli do octa, aby se odstranil z trysky vodní kámen.

Vždy mějte na paměti, že neexistuje žádná osvědčená rada, pokud nezměníte svůj životní styl a jídelníček.

Zdroj: Nosní polypy a alternativní léčba

Regenerace vlasů – babské rady

Nejlepší regenerací na poškozené vlasy je olejový zábal. Aplikujte ho nejlépe jednou týdně. Použijte 3–4 lžíce olivového, nebo ještě lépe mandlového oleje. Malinko ho zahřejte a vetřete pořádně do vlasů. Ty pak zabalte do igelitu a ručníku. Nechte působit alespoň třicet minut. Poté umyjte a je hotovo.

Další možností je zábal z piva a žloutku. Budete potřebovat 1 žloutek a 300 ml piva. Žloutek rozetřete a po troškách do něj přilévejte pivo. Takto připravenou směs naneste na umyté vlasy a zabalte do ručníku. Nechte působit 30 minut, poté umyjte.

Maska z medu je také vynikající. Med si zahřejte tak, aby byl vlažný. Rovnoměrně ho vetřete do vlasů od kořínků ke konečkům a nechte působit 3–5 minut. Poté dobře opláchněte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na zánět vedlejších nosních dutin

Na zánět vedlejších nosních dutin zabírá z babských rad toto:

  • Vitamíny – každé ráno po probuzení vypijte spolu s vodou zhruba 2 000 miligramů vitaminu C. To samé pak provádějte každé 4 hodiny během celého dne. Dále je dobré do sebe podobným způsobem dostat zhruba 3 000 mikrogramů vitaminu A.
  • Solný roztok – pro snížení příznaků a rychlejší ústup nemoci je vhodná i sůl. Nalijte do sklenice vodu pokojové teploty. Přidejte do ní lžičku soli a špetku jedlé sody. Vše pak pořádně promíchejte. Výslednou směsí si pak můžete proplachovat nosní dírky. Zbavíte se tak hlenu a odstraníte z postižených míst bakterie. Roztok skutečně účinně odstraní kousky prachu, hlenu i dalších nečistot. Zlepší se průchodnost dýchacích cest. Vyplachováním navíc povzbudíte činnost takzvaných řasinek, které brání vzniku infekce ve vedlejších nosních dutinách. Zvlhčí se rovněž sliznice, díky čemuž se vám bude mnohem lépe dýchat.
  • Inhalace párou: Tuto metodu je dobré aplikovat hned, když cítíte, že máte ucpané nosní dutiny. Tedy ještě v době, než se naplno projeví zánět. V hrnci ohřejte vodu, před varem ji vypněte a kápněte do ní 3 (opravdu pouze tři) kapky tea tree oleje. Pozor při prvním nádechu (nosem), kdy je voda horká a páry oleje mají největší účinek – inhalujte nejdříve bez zakrytí hlavy. Když je voda chladnější, zakryjte si hlavu ručníkem a inhalujte až do vychladnutí vody. Při inhalaci se nadechujte nosem a vydechujte ústy.
  • Horká voda: Lokty ponořte do horké, opravdu horké vody a chvíli vydržte. Pomáhá to na spuštění rýmy a uvolnění dutin.
  • Kapky do nosu s antibiotiky: Antibiotické nosní kapky kromě toho, že obsahují antibiotické složky, mají i protizánětlivé účinky, snižují otoky, snižují překrvení. Běžně používané antibiotické nosní kapky na předpis obsahují aminosidová antibiotika, jako je neomycin sulfát, fluorochinolonová antibiotika, jako je moxifloxacin hydrochlorid a kapky s tobramycinem.

A jaké jsou vaše zkušenosti s ucpaným nosem?

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Jak uvolnit ucpaný nos

Na uvolnění nosu je vhodné dechové cvičení. Pokud budete postupovat přesně podle popsaných kroků, měli byste po minutě opět volně dýchat.

Postup:

  • Seďte vzpřímeně a uvolněně.
  • Během celého cvičení a také po jeho skončení nechte ústa zavřená. Pokud je otevřete, celý proces narušíte a cvičení bude neúčinné.
  • Vydechněte nosem.
  • Zadržte dech podržením nosu.
  • Jemně pohybujte hlavou dozadu a dopředu.
  • V tomto okamžiku jsou vaše ústa zavřená, pomalu pohybujte hlavou a nos mějte ucpaný prsty.
  • Pokračujte, dokud neucítíte potřebu se nadechnout.
  • Pusťte nos a nadechněte se jím se zavřenými ústy.
  • Udělejte velký nádech a následně dýchejte pomalu a klidněji.
  • Stále seďte vzpřímeně.

V případě potřeby opakujte a dodržujte pravidlo zavřených úst. Tento návod slouží pouze jako pomůcka při běžném ucpání nosu, ale ne v případě, pokud trpíte chronickým zánětem dutin nebo máte nosní polypy.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP