Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BABSKE RADY NA OTOKY

OBSAH

Rozdělení otoků

Otoky v zásadě dělíme do dvou skupin:

  • otoky místní – v tomto případě vznikne otok v jedné konkrétní části těla, klasicky podkožně; příčina bývá většinou místní;
  • otoky celkové – sem spadají otoky více částí těla; příčiny vedoucí k jejich vzniku bývají spíše systémové.

Zdroj: Babské rady na otoky

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDIVA KUZE OBLIČEJE SVEDIVE OTOKY NA CELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Scukova.

Svediva část obličeje s otoky na čele

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste na to použít Claritine. To je lék na zklidnění alergie a je k dostání v lékárně bez předpisu. Pokud chcete zjistit příčinu, tak budete muset na vyšetření ke kožnímu lékaři.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svediva kuze obličeje svedive otoky na cele

Domácí péče o edém

  • Udržujte oteklou část ve zvýšené poloze.
  • Snižte příjem soli.
  • Vyvarujte se náhlým změnám teplot.

Zdroj: Babské rady na otoky

Diskuze

V diskuzi OTOKY NOHOU PŘI RAKOVINĚ PLIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na otoky nohou u rakovině plic.Muj tatínek 69 let před měsícem mu byla diagnostikována rakovina plic s meta v prudusnici.Chemo podstoupil jen 3x a jelikož mu bylo strašně zle,rozhodl se ze už žádnou léčbu podstupovat nebude.Dnes se mu udělaly otoky na kotníkach a nejsou už ani vidět.Muzu se zeptat jestli něco pomáhá na ty otoky?Bojim se ze přestane chodit když to bude takto otekle.Dekuji za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Dobrý den, jestli chcete celkově pomoct tatínkovi, navštivte v Praze lékaře pana Jan Hnízdil a nebo Vladimíra Kafku . Vyhledejte si na internetu o nich informace, možná zvolíte tuto cestu. Když klasická medicína nezabírá. Přeji krásný den . Hanka

Zdroj: diskuze Otoky nohou při rakovině plic

Proč mám oteklé oči po ránu

Otoky očí po ránu mohou být způsobeny nahromaděním lymfatické tekutiny v očních víčkách. Tekutina se shromažďuje v tkáni a víčka otékají.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

mohu použít višňák na otok lokte? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je otok lokte způsoben bakteriální infekcí, tak ano, višňák by mohl pomoci. Pokud je otok způsoben úrazem nebo namožením, tak na takový otok višněvského balzám nepomůže. V takovém případě bude lepší použít octanový obklad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Babské rady na edém

  • Používejte hořčičný olej na postiženou oblast, protože snižuje otok a zároveň poskytuje úlevu.
  • Pijte jablečný ocet, který je vhodný pro léčbu otoků, protože odstraňuje přebytečné tekutiny z tělních dutin.
  • Vyhněte se potravinám, které jsou bohaté na sacharidy. Je důležité alespoň minimalizovat jejich příjem.
  • Velmi vhodná jsou koriandrová semínka, která snižují otoky.
  • Užitečná je i masáž místa, kde se nachází otok, ale tato masáž musí být velmi opatrná, aby nedošlo k poranění postižené oblasti.

Zdroj: Babské rady na otoky

Poradna

V naší poradně s názvem OTEKLÉ HORNÍ PRAVÉ VÍČKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květuše Rottová.

Dobrý den.Již delší dobu se potýkám s oteklým horním víčkem na pravém oku,levé neotýká. Už jsem to řešila s obvodním lékařem,očním,endokrinologem,ale žádný neví.Už nevím, co by jsem pro to měla udělat.Nejvíce se mi otok objeví po ránu a během dne zmizí. Otok nebolí, jen je to nepříjemné, hlavně na vzhled.Prosím, můžete mi poradit?? Děkuji a přeji krásný zbytek dne.K.Rottová Třebenice

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

No otoky kolem očí pomůže, když mírně odvodníte svůj organismus. Například je na to dobrá sauna. Sauna vás odvodní a zároveň rozproudí oběh lymfy, která se nyní zadržuje kolem oka a vytváří tam otok. Střídání tepla a chladu jsou opravdu účinné pomůcky na otoky.
Další pomocníci jsou bylinné obklady na oči a v neposlední řadě také snížení příjmu soli. Solení a slané jídlo podporují zadržování vody v těle, což zase způsobuje otoky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oteklé horní pravé víčko

Kdy navštívit lékaře?

Jak ale poznat, kdy můžete otoky očí s klidem přejít a kdy byste měli zamířit do ordinace? Zpozorněte, jestliže jste v poslední době utrpěli nějaký úraz očí a kromě opuchnutí vás trápí i sekrece z očí, bolest nebo svědění. K lékaři běžte i tehdy, když na sobě zpozorujete dýchací obtíže či otoky končetin. A co když nic jiného kromě problémů s oteklýma očima nemáte? K očnímu lékaři vyrazte, pokud vás budou opuchlé oči trápit déle než týden.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Babské rady na otoky rukou

Otok ruky vzniká často i z důvodu dlouhodobě snížené hladiny bílkovin v krvi. První pomocí od pocitu oteklých rukou je chlazení studenou vodou nebo obklady, masáž, klidová poloha s výše položenou končetinou, dostatečný pitný režim a dlouhodoběji pomůže vyvážená strava.

Vhodné jsou masáže alpou, používání emulze s arnikou (můžou i těhotné). Doporučuje se i alpa s kaštanem. Dále vitamin B (3x denně) a dávat si na ruce skotské střiky (oplachovat střídavě v teplé a studené vodě). Nejlepší je snažit se mít ruce nahoře, ale to je v běžném životě dost obtížné.

Zdroj: Co na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PÚSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomi.

Antibiotický účinek léků proti bakteriální infekci se po ukončení léčby vytrácí po uplynutí dvojnásobné doby, která byla mezi dávkami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hampl.

dobrý den,
prosím o radu, prodělal jsem covid 19, oboustranný zápal plic, hospitalizace v nemocnici, léčili mě amoksiklavem, Klacidem, Dexamedem,
ventolínem, po propuštění otoky kotníků, velké otoky stehen, patrné řídnutí
kostí dolních končetin, otoky berců, bolesti- dostal jsem na uvolnění biofenac - alergická reakce kožní vyrážka. Upozornil jsem v nemocnici primáře, že jsem v minulosti měl velkou alergickou reakci na antibiotika, myslím, že si ze mě udělal pokusného králíka.Můžete mi poradit, jak se můžu zbavit nepříjemných otoků. Děkuji Hampl

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi LINFANICKEUZLINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dasa.

co to je cervene skvrny na hrbetech ruky a cerveny otoky na holeni

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Linfanickeuzliny

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi ODVODNĚNÍ NATEKLÝCH NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Dobrý den ,mého dědu trápí oteklé a zčernalé dolní končetiny,chtela jsem se zeptat jestli to může pomoct i mu .pokud ano (nevadí že má problémy s tlakem a cukrem?)nemá to na to nějaký zlí vliv?děkuji za odp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

beru již 6 týdnu tyto léky ale otoky nezmizely. prosí o radu děkuji

Zdroj: diskuze Odvodnění nateklých nohou

Otoky kolem očí – příčiny

Opuchlé oči mohou mít více příčin, patří mezi ně nevyspání, večer strávený v zakouřeném klubu nebo pláč u romantického filmu. Oči byly nadměrně zatíženy, což se na druhý den ráno projevilo otokem víček s jasně viditelnými slznými váčky. V takovém případě je nutné potlačit akutní příznaky.

Lidé, kteří trpí chronickými otoky očí, často však příčinu neznají. Oči mohou být namáhány prací na monitoru nebo častým pobytem v klimatizovaných místnostech. V těchto případech, kdy se obvykle objevují i další typické příznaky syndromu suchého oka, se doporučuje podstoupit dlouhodobou intenzivní terapii.

Oteklé oko může být i příznakem nemoci, jako je nachlazení, zánět oka nebo alergie. V takových případech je nutné navštívit očního lékaře, který zjistí příčinu a zahájí konkrétní léčbu.

Zdroj: Babské rady na oteklé oči

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍZNAKY PŘI ONEMOCNĚNÍ LEDVIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Již delší dobu mám otoky kotníku,dušnost,unavu,je možné že by se mohlo jednat o onemocnění ledvin? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, otoky dolních končetin a únava můžou být příznakem onemocnění ledvin. Dušnost by ale spíše ukazovala na kardiovaskulární problém. Nejlépe bude, když svůj zdravotní stav zkonzultujete se svým praktickým lékařem. Popřípadě "na vlastní pěst" můžete na poliklinice v Lipníku nebo lépe v Olomouci navštívit přímo nefrologii s ledvinami a kardiologii se srdcem a cévami.
Otoky dolních končetin můžete korigovat zvednutím nohou vleže a jejich opřením o svislou stěnu, popřípadě nošením kompresních punčoch. Únavu vám pomůže zmírnit odkyselení organizmu a užívání probiotik. Dušnost, tu až podle její příčiny.
Svůj stav nepodceňte a nechte se vyšetřit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příznaky při onemocnění ledvin

Co na otoky

Babské rady na otoky kdekoliv na těle se opírají o použití bylinek a některých potravin. Bylinky je vhodné konzumovat v podobě nálevů 3x denně dle potřeby.

Doporučené bylinky (abecedně):

  • akantopanax, albízie, atraktylis
  • bahnička, bez, bob
  • cibule zimní
  • čepelatka
  • drynarie
  • euryale
  • heřmánek, hroznovice
  • chlupatka, choroš
  • ibišek
  • jahodník, jitrocel, jmelí (jedovatá bylina), juka
  • kakost skvrnitý, karbinec, kdoulovec, komonice, kopřiva, krtičník, kručinka
  • lagenarie, lapacho, lilek (jedovatá bylina), listnatec, lobelka, lopuch, lotos, lygodium, lýkovec
  • maraba, melie, meloun, morušovník, mosla
  • olše
  • palma areková, papája, polnička, povijník, prha, psyllium
  • sargenta, sedmikráska, schizonepeta, sítina, slzovka, stelera, stužkovec, svidina, svízel
  • šatavari
  • tinospora, touleň srdčitá, trubkovec, tykev
  • úhorník
  • violka, vraneček, vrbina, vrcholák, vřes
  • zarděnice, závitka
  • žabník, žlutodřev
Potraviny:
  • zelenina (chřest)
  • ovoce (borůvky, citron)

Zdroj: Co na otoky nohou

Diskuze

V diskuzi OTOKY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Vyzkoušej kompresní punčochy na oblast kotníku. Spi na zádech s nohama výš než tělo. Častá masáž od kotníků ke kolenům také pomůže.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Šárka.

To jsem také zkoušela a žádná změna Mobivenal jsem našla ještě na internetu tak jestli o tom něco víte díky za info nebo doporučte nějaký přípravek klidně i na recept.

Zdroj: diskuze Otoky kolem kotníků

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Citron proti blechám

Nakrájejte celý citron na tenké plátky a dejte je do půl litru vody. Přiveďte vodu s plátky k varu. Poté nechte pro maximální účinnost odležet přes noc . Nalijte do rozprašovače a postříkejte postižená místa.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Vznik otoků

  • Zvýšení krevního tlaku v kapiláře: Pokud bude krevní tlak na konci kapiláry vyšší než onkotický tlak, zabraňuje návratu tekutiny do krevní cévy. Tekutina se tak bude hromadit v tkáních.
  • Snížení onkotického tlaku: Tento tlak je závislý na množství bílkovin v krvi. Je-li v krvi málo bílkovin, poklesne onkotický tlak. Stejně jako v předchozím případě pak onkotický tlak na konci kapiláry bude nižší než tlak krevní tekutiny, což zabrání návratu tekutiny.
  • Zvýšená propustnost kapilár: Dojde-li z jakéhokoliv důvodu ke zvýšení propustnosti stěny kapilár, může do okolní tkáně procházet z krve více tekutiny. Vznikne otok.
  • Porucha odtoku tekutiny lymfatickými cévami: Vzhledem k tomu, že se asi 10 % objemu tekutiny z tkání odvádí lymfatickým systémem, začne se při poruše odtoku lymfy hromadit tekutina ve tkáních.

Zdroj: Babské rady na otoky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP