Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BABSKÉ RADY PROTI ZÁCPĚ

OBSAH

Olivový olej proti zácpě

Čistý olivový olej je více než jen zdravý a chutný tuk, ale může také pomoci se zmírněním zácpy. Tento olej stimuluje trávicí systém, který pomáhá s pohybem tlustého střeva. Pravidelné užívání olivového oleje tak předchází zácpě.

V dopoledních hodinách by měla být užita lžíce olivového oleje. Ideální je, aby byl konzumován na lačný žaludek. Olivový olej může být smíchán s citronovou šťávou, pokud chcete zlepšit jeho chuť. Citronová šťáva působí také sama o sobě jako přírodní prostředek proti zácpě.

Zdroj: Domácí projímadlo

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁCPA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Mašek.

Dobrý den.Mám zácpu,již po dobu týden a i více dní .Jsem po operaci prostaty a musím hodně pít a stále na stolici nejdu,poradte?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste sníst několik sušených švestek během dne. Při takto dlouhé zácpě byste měl jít k doktorovi, aby udělal ultrazvuk břicha a zjistil co se tam děje.

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Příčiny bolesti uší

  • Infekce vnějšího zvukovodu
  • Barotrauma
  • Blokáda ušním mazem
  • Zánět středního ucha
  • Nachlazení

Zdroj: Babské rady na bolest uší

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobryden,prosim o dpoveď.Mohu pri warfarinu leky na bolest Tramal Retard
150 mg.a pri zacpě Zaječickou Hořkou nebo jiná projimadla.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zaječická hořká Warfarin nijak neovlivňuje. Tramal zvyšuje riziko krvácení, pokud se užívá společně s Warfarinem. Jakmile by se u vás objevilo neobvyklé krvácení nebo modřiny, zvracení, krev v moči nebo ve stolici, bolesti hlavy, závratě nebo slabost, tak okamžitě zavolejte svého lékaře. Je důležité informovat lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitaminů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Meruňky a warfarin

Citron proti blechám

Nakrájejte celý citron na tenké plátky a dejte je do půl litru vody. Přiveďte vodu s plátky k varu. Poté nechte pro maximální účinnost odležet přes noc . Nalijte do rozprašovače a postříkejte postižená místa.

Zdroj: Babské rady proti blechám

Poradna

V naší poradně s názvem KREV V KONEČNÍKU PŘI ZÁCPĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Walther.

Dobrý den . beru Calcichew D3 proti měknutí kostí ,špatně se vypráznuji velmi málo jen tak na papír a nakonec se mi po tom slabém vyprázdnění objeví krev na papíře asi doufám že z konečníku je červená . Glukosol na vyprázdnění nezabírá. děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro kvalifikované zjištění příčin vašich nesnází bude potřeba důkladnější vyšetření, které přinese více ukazatelů, než uvádíte ve svém dotazu. Doporučuji navštívit ordinaci lékaře gastroenterologa a s jeho pomocí zkusit zjistit možnou nápravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krev v konečníku při zácpě

Babské rady pro krásné vlasy

Zde je několik rad od našich chytrých a zkušených babiček pro krásné vlasy s velkým objemem:

  • Pokud chcete větší objem vlasů, fénujte vlasy v předklonu, tedy opačně, než jste zvyklí.
  • Používejte přípravky pro větší objem vlasů.
  • Používejte natáčky nebo vlasy tupírujte.
  • Další „vychytávkou“ je spaní s vlhkými vlasy, to je pak opravdu „afro“.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem BOLENI A KRVÁCENÍ ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Dobry den mam menší problem je to delší doba co mě to velmi trápí mam bolení zadku kdyz jdu va velkou netrpím zácpou a ani prujmem , Jen me to boli a svedi uz sem měla i ve stolici krev ale jen dvakrát a trapi me to uz asi dva měsíce nekdy se to objeví nekdy pak zas ne chci se zeptat jestli to jsou hemeroidy nebo ne , nebo jestli je to neco ze strevama děkuji za odpo

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nejspíše to budou hemoroidy na svém začátku. Stav se může zhoršit při zácpě a nebo při větší námaze. Abyste předešla velmi bolestivému záchvatu, tak doporučuji zajít za praktickým lékařem a on vám doporučí odborníka, který vás toho zbaví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boleni a krvácení zadku

Babské rady na jizvy

Z bylinek je velmi vhodný měsíček lékařský, respektive mast z měsíčku. Další ideální byliny na čerstvé nebo hojící se jizvy jsou aloe vera (gel z listu), plavuň vidlačka, krušina, ženšen, jetel, kalisie a rakytník (olej). Je vhodné tyto bylinky naložit do tuku, nejlépe do sádla, a potírat tímto krémem jizvy.

Z hub je vhodný choroš. Optimální je léčit čerstvé jizvy, nejlépe ještě nezahojené.

Zdroj: Babské rady - krása

Babské rady na lesklé vlasy

Aby se vám vlasy leskly, použijte k oplachování 1 šálek piva a 3 šálky vody, nechte působit cca 5 minut a poté opláchněte znovu čistou vodou.

Další možností pro zesílení a lesk vlasů je pít odvar z ovsa alespoň 1 měsíc: 1/4 hrnku zrní ovsa zalijte hrnkem vroucí vody a nechte odstát 12 hodin. Poté odvar slijte a vypijte. Můžete dosladit medem.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Ivičičová.

Dobrý den otče Pleskači,chtěla jsem Vás požádat o radu,které vaše produkty by se mi hodily ohledně mé chronické zácpě,co by mi rozpohybovalo střeva?????
Je to pro mě letitý veliký dyskonfort,mé velké nadýmání a následně se mi samozřejmě vytvořily i hemeroidy jsou nepříjemné a ztrpčují mi život.
Pohybu mám dost a pitný režim si myslím,že dodržuji-2 litry tekutin-neslazených.
Předem Vám ze srdce děkuji za Vaše rady Ivičičová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Příznaky

  • zarudnutí, pálení nebo bolest v krku vystřelující někdy do uší;
  • ztížené, bolestivé polykání;
  • pocit „knedlíku“ v krku;
  • chrapot;
  • zvětšené krční uzliny.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem JAK JIST PO OPERACI PISTELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Krcmova.

Jsem po operaci fisury v konecniku a nwvim, jak se ted stravovat, aby se rana brzy zahojila. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po operaci píštěle je potřeba udržovat stolici v řídkém stavu, aby se předešlo zácpě, která by mohla roztahovat konečník a způsobovat otevírání rány a krvácení. Přírodním lékem na udržení řídké stolice je psyllium. Další alternativa je užívání hořčíku v dávce 2 krát denně 500 mg, to také způsobí řídkou stolici. Složení stravy není důležité - jezte na co budete mít chuť. Zůstaňte také v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak jist po operaci pistele

Bylinky na zácpu

Babské rady, jak urychlit stolici a jak na zácpu, nabízejí neobvyklou léčivku, strom s názvem krušina olšová (Frangula alnus). Z tohoto stromu je na zácpu účinná jeho kůra. Krušina sice roste běžně u nás, ale léčivou kůru z krušiny je lepší koupit v lékárně. Kůra z krušiny má totiž léčivé účinky jen po dlouhodobém skladování v délce jeden rok anebo po suchém zahřátí kůry na sto stupňů po dobu jedné hodiny. Celá rostlina krušiny je ve větším množství jedovatá, především její plody. Proto je potřeba dbát na přesné dávkování a krušinu používat jen krátkodobě! Kůra z krušiny se dá proti zácpě použít samostatně anebo i jako součást čajové směsi.

Chronická zácpa recept na čaj

Smícháme 5 dílů kůry z krušiny, 3 díly nati zlatobýlu, 2 díly nati lnice, 2 díly květu černého bezu a 2 díly plodu fenyklu. Jednu lžíci této směsi rozmícháme v 1 litru studené vody a necháme přes noc stát. Ráno to pak přivedeme k varu a necháme pod pokličkou pomalou vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno dvakrát denně (ráno a večer) polovinu hrnku. Tuto léčivou kůru provozujeme po dobu několik dní.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jája.

Poradí někdo,po asi 3týdenim užívání pozoruji,že mám problém s chozením na velkou stranu,kefír piju večer před spaním,děkuji,Jája

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ffff.

zkuste pití houby omezit a vyhledat si na netu které přírodní potraviny mají projímavé účinky, případně si přečtete co proti zácpě

Zdroj: diskuze Tibetská houba

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Prevence proti oparům

Zkuste prevenci. Nemusí být vždy úspěšná, ale za pokus to stojí. Účinná v boji proti oparům je například aminokyselina lyzin, doporučuje se proto používat krém s obsahem lyzinu a také konzumace potravin, které tuto aminokyselinu obsahují: mléko a mléčné výrobky, sójové boby, maso.

Existuje více potravin či potravinových doplňků, které působí preventivně proti oparům:

  • hlíva ústřičná
  • mořské řasy
  • ryby
  • česnek
  • cibule
  • třezalka
  • pivovarské kvasnice

Jsou však také potraviny, které obsahují aminokyselinu arginim, jež napomáhá vzniku oparů, proto se vyhněte těmto potravinám:

  • čokoláda
  • ořechy
  • těstoviny
  • růžičková kapusta

Zdroj: Babské rady na opary

Diskuze

V diskuzi LNĚNÉ SEMÍNKO DÁVKOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Julie.

k lněnému semínku: všimla jsem si v zimě,když jsem nasypala ptáčkům směs ovesných vloček,slunečníkových semem ,pšeničných semen a lněných semínek, ptáci sezobali vše, kromě lněných semínek a tak jsem přemýšlela, zda nejsou také škodlivá, protože jsem užívala lněné semínko proti zácpě (dvě lžičky rozemleté, namleté asi na 3dny a uložené v ledničce,) když jsem nádobku po spotřebování hned neumyla,,zůstal tam zápach po žluklém oleji..Nebo kupovala jsem celozrný chléb , byl velmi chutný čerstvý s lněnými sermínky na povrchu i uvnitř,ale někdy v některých místech při kousnutí bylo cítit plíseň, tak teď už jsem opatrná při jeho kupování . V některém receptu se doporučují jádra meruněk, ty se kdysi přidávaly do meruňkových zavařenin, potom se zavrhovaly- prý pro jejich jedovatost , není tady podobná spojitost se lněnými semínky ?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lněné semínko dávkování

Babské rady na suché vlasy

Také o suché, „chemlonové“ vlasy je třeba se starat. Jsou to vlastně mrtvé vlasy, kterým chybí především tuk, nejsou vyživované. Je tedy důležité suchým vlasům dodávat chybějící tuk, například je pravidelně promašťovat kokosovým olejem. Kokosový olej je na suché vlasy asi nejvhodnější. Je lepší než olivový olej, který po sobě zanechává klasický zápach a vlasy těžké, zplihlé. Připravte si tedy raději klasický vlasový zábal z kokosového oleje. Přibližně 3–4 lžíce oleje ohřejte tak, aby vás nepálil, a naneste na vlhké vlasy. Zabalte do ručníku a nechte působit půl hodiny. Poté důkladně umyjte.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na krepaté vlasy

Na mytí krepatých vlasů se nejčastěji používá jedlá soda, která stav vlasů výrazně zlepší. Ještě je dobré vlasy po umytí sodou opláchnout jablečným octem. Jde o to, že soda napomáhá otevírat strukturu vlasu. Suchý a krepatý vlas má totiž vzpřímené šupinky a působí pak polámaným dojmem. Vlasy se snadno zacuchávají a při rozčesávání se často lámou. Po umytí sodou a opláchnutí jablečným octem budou vlasy měkoučké a snadno upravitelné. Tato kúra se doporučuje dělat jen občas, je to taková očista pro vlas, vlastně peeling. Vhodná je i v případě, že se vám vlasy hodně mastí.

Zdroj: Babské rady na vlasy

Babské rady na černé tečky

Na černé tečky je účinná maska z vaječných bílků, medu a mléka či medu se skořicí. Všechny tyto ingredience kromě odstraňování černých teček dodávají pokožce i potřebné živiny.

Je také možné použít 1 polévkovou lžíci soli, 2 lžíce mátové zubní pasty, 1 kostku ledu. Smíchejte sůl se zubní pastou do konzistence homogenní pasty. Pastu naneste na postižená místa a nechte ji působit po dobu 5 minut. Pak si vezměte do ruky kostku ledu a kůži krouživými pohyby masírujte. Sůl je při defoliaci kůže užitečná a máta ze zubní pasty otevírá póry a zabíjí bakterie. Společně jsou tak proti černým tečkám mocnou zbraní.

Dalším způsobem, který by měl pomoci se černých teček zbavit, ale především jim předcházet, je úprava jídelníčku a péče o pokožku. Tím nejdoporučovanějším v boji s tečkami i akné je správný pitný režim, aby byla pokožka dostatečně hydratovaná.

Zdroj: Babské rady - krása

Babské rady na překyselený organismus

Překyselení organismu ale není nové téma, setkaly se s ním už naše babičky. I když kompletní jídelníček se všemi rozbory tehdy ještě k dispozici neměly, dokázaly se s tímto problémem úspěšně popasovat. Kromě dostatku odpočinku a vyvarování se stresu a nadměrné konzumace alkoholu sázely především na očistné koupele.

Solné koupele pomáhají odvádět škodlivé kyseliny z pohybového aparátu, zejména pak z kloubů. Teplota solné lázně, kdy ve vaně rozpustíme 8 plných lžic soli, by neměla přesáhnout 37 °C. Koupele trvající deset minut se doporučuje absolvovat 2x týdně.

Žádoucí účinky má i rašelinová koupel. Ta zlepšuje činnost svalstva, zvyšuje prokrvení všech částí těla a velmi intenzivně působí proti problémům souvisejícím s revmatem, artritidou a proti onemocnění srdce. Rašelinové koupele obohacené v současné době o sůl z oblastí Mrtvého moře jsou pro odkyselení organismu doslova zázrakem, který si dopřejte až 3x týdně. Pozitivní změny zaznamená i vaše pokožka. Oceníte její hebkost, pružnost a celkově vitálnější vzhled.

Zdroj: Babské rady na odkyselení organismu

Glukosamin a chondroitin sulfát

Na obnovu funkcí kloubů vystavených tření a k obnově tkání a kostí mohou pomoci vhodné vitamíny a přípravky jako Glukosamin, MSM a Chondroitin.

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Babské rady na zničené vlasy

Jeden z jednoduchých receptů, jak na zničené vlasy, je zábal z obyčejné majonézy. Tou si namažte vlasy po celé délce, pořádně vetřete, zabalte do potravinářské fólie a nakonec omotejte ručníkem. Takto ponechte minimálně půl hodiny, je lepší nechat klidně hodinu nebo dvě. Nakonec důkladně opláchněte a upravte, jak jste zvyklí.

Další možností na zničené vlasy je žloutkový zábal. Podle délky vlasů si vezměte 1–2 žloutky, ty smíchejte s trochou malinko zahřátého oleje (tak, abyste v něm udrželi prst) do husté směsi. Můžete přidat i trochu balzámu na vlasy. Takto připravenou směs vmasírujte do vlasů, zabalte do potravinářské fólie, omotejte ručníkem a nechte působit alespoň hodinku. Pro hodně poškozené vlasy je dobré zábal aplikovat zhruba 3 měsíce alespoň jednou týdně.

Vhodné jsou také různé oleje:

  • olivový panenský – pro výživu a regeneraci
  • kokosový – na poškozené vlasy
  • jasmínový – pro slabé vlasy
  • mandlový – na suché vlasy a regeneraci
  • ricinový – proti padání vlasů a na regeneraci

Zdroj: Babské rady na vlasy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP