Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAKEROVA CYSTA A LYMFATICKÝ SYSTÉM

OBSAH

Bakerova pseudocysta

Pokud koleno nebolí a cysta je malá, léčení není nutné. Pokud je cysta větší a obtěžuje, provede se její odstranění nevelkou operací a pacient je potom bez potíží. Pokud se cysta po punkci obnoví, je namístě provést drobný chirurgický zákrok.

Zdroj: Bakerova cysta

Diskuze

V diskuzi BAKEROVA CYSTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kaduchova.

Dobry vecer,chcela by som sa informovat o bakerovej cyste,ktoru mam na pravej nohe,velkosti 4 krat 7 cm,uz ma rok a pol boli koleno,taha mi cely stehenny sval zozadu az k zadku,tiez mam velke tlaky oblasti lytka,stehna a pod kolenom,po schodoch sa dotlacam zabradlim,ale dole schodami ma uz strasne taha sval stehenny aj lytko,10.11.2018som bola operovana-artroskopia,ale ziadna ulava od bolesti neprisla,som obeznejsia a uvedomujem si ,ze je viac koleno namahave,ale boli tam pacienti chudsi,alebo az chudi,tak si myslim,ze to az tak nesuvisi s velkou bolestou,pan primar ale nechce ani pocut o cyste,mam sa na nu vykaslat-to su jeho slova,a mam chudnut,po operacii sme museli chodit po 12 dnoch bez pomocok,co bola pani primarka poburena.Proste musim chudnut a hotovo,len kym ja schudnem,tak pridem o nohu,nemozem spavat,lebo mi vadi uz aj matrac,uz mi to blizi,neviem ,co mam robit,potrebujem ist aj do prace,ale netrufam si,som upratovacka v mš uz 26 rokov,a este som zabudla,ze od 25.8.2018 miseklo v krizoch a vtedy mi tie bolesti dost vystupili a bolia ma aj tie krize,ked lezim na posteli,chodim na magnet,tak ma riadne bolia aj krize,dufam,ze je to k porozumeniu a za radu ,co by som mala dalej robit,ako sa liecit Vam z celeho srdca dkujem Iveta,mam 57 rokov

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M. Gerslova.

Milá Yvetta, pozadejte praktického lékaře, sby vás objednal na vyšetření žilní. Zdravim

Zdroj: diskuze Bakerova cysta

Bakerova cysta u dětí

Bakerovy cysty v dětském věku často spontánně samy vymizí, tedy bez nutnosti jakékoliv léčby. Děti by se při výskytu cysty měly vyhýbat sportovním aktivitám, jako je běh, lezení a další podobné.

Zdroj: Bakerova cysta

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC SLONÍ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava krupičková.

Dá se léčit nemoc sloní noha?jJe mi 67 roků často jsem měla bércový vředy..jJe to už půl roku co se mi udělala boule na pravém stzehně ze kterého mi vytékala voda,proto jsem se léčila abrala jsem léky na odvodnšní"furon..Jenže mi léčitel zjistil,že je to nemoc sloní noha a já bych prosila o radu jakse tato nemoc léčí. zdá se mi,že mi ta boule na stehně roste a tvrdne,Je to pro mne bolestivé,špatně se mi chodí a dost mi to vadí.Děkuji za pomocnou radu Krupičková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Nemoc sloní noha je stádium lymfedemu. Lymfedem se vytvoří tehdy, když přestane fungovat lymfatický systém. U Vás přestal fungovat v oblasti stehna a vytvořil se Vám tam otok. Bohužel současné zdravotnictví ještě nedokáže tento problém zcela vyléčit a budete se tedy muset naučit s tím žít. Můžete si pomoci režimovými opatřeními a to zejména provádění častých masáží od kolene směrem k srdci a dále zařazením nějakého sportu, třeba jízdu na kole nebo plavání. Vyvarujte se dlouhého stání nebo sezení, stále se pohybujte. Vyhýbejte se vysokým teplotám a nenoste těsné oblečení. Také s tím choďte na pravidelné prohlídky na kožní, abyste předešla rozvoji onemocnění kůže a následné amputaci končetiny. Na kožní choďte preventivně každé 3 měsíce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc sloní noha

Bakerova cysta – rehabilitace

Po operaci Bakerovy cysty je mírný tah v oblasti kolene v pořádku. Dle délky nálezu může dojít ke zkrácení šlach a ty se potřebují zase rozhýbat. Cviky by měl poradit ošetřující lékař, který provádí rehabilitaci. Vždy jde o individuální přístup. Po prasknutí Bakerovy cysty se však obvykle doporučuje končetinu šetřit a zbytečně ji do odeznění otoku nezatěžovat.

Zdroj: Bakerova cysta

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ CYSTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta Šedivá.

Tak se nemusim bát, že to je něco moc závažného? Nebo mám raději v pondělí zaject k dětskému lékaři? A teď sem koukala a má tam dokonce už 2.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pro klid radši zajděte k lékaři hned v pondělí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková cysta

Co je Bakerova cysta

Bakerova cysta se objevuje v podkolenní jamce, přičemž se nachází především na vnitřní straně této jamky. Cysta je naplněna tekutinou, tlačí, bolí a omezuje pohyblivost kolena a celé nohy. Cysta se nejčastěji objevuje okolo třicátého věku života. Druhou skupinou, která na tuto cystu trpí, jsou lidé nad padesát let, u nichž výskyt tohoto problému také narůstá – v tomto věku trápí cysta až 50 % nemocných. Bakerova cysta postihuje častěji muže než ženy a je doprovodným efektem nebo následkem jiných onemocnění. Jedná se například o artritidu (zánětlivé onemocnění kloubu), osteoartrózu (nezánětlivé onemocnění kloubu), dnu (nemoc, při níž jsou klouby zaneseny krystalky kyseliny močové, která není správně vylučována z organismu) nebo prasklinu menisku (většinou poúrazově). U sportovců se Bakerova cysta objevuje především jako následek prodělaného úrazu. Často je ovšem příčina vzniku cysty neznámá.

Zdroj: Bakerova cysta

Zkušenosti pacientů s Bakerovou cystou

Samotná cysta pacienta omezuje v pohybu, nemůže ohnout koleno, ani chůze není normální. Postižená končetina je bolestivá a chůze tak bývá znesnadněna. Nemocný popisuje tlak a bolestivost v lýtku. Pokud cysta praskne, bolest graduje, dochází k zánětu a otoku lýtka, což rozhodně není rovněž nic příjemného. Bulku si může postižený nahmatat i na zadní straně nohy. U některých však tato cysta může být objevena zcela náhodně při sonografickém vyšetření, kdy je řešen zcela jiný problém. U samotné cysty je největší riziko to, že se často objevuje znovu, přechází do chronicity, což vede ke snížení pohyblivosti.

Zdroj: Bakerova cysta

Poradna

V naší poradně s názvem TUKOVÁ CYSTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žaneta Šediva.

Dobry den dnes sem nasla synkovi tuto bulku je mu 22 mesicu muzete mi poeadit co by to mohlo byt?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Určitě se o svého synka pečlivě staráte. Na příští kontrole u dětského lékaře na bulku upozorněte a lékař vám poradí jak s tím dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tuková cysta

Anatomie lymfatického systému

Lymfatický systém je nedílnou součástí imunitního systému. Je to jedinečný čisticí systém, odvádějící z těla ven škodliviny, které vznikají při funkci organismu, ale i ty, jež do něj vnikají z vnějšího prostředí vzduchem a potravinami. Jelikož je tento systém hlavním faktorem obranyschopnosti organismu, má rozhodující podíl na všech nemocech dnešní doby.

Lymfatická soustava se skládá z lymfatických cév a vysoce specializovaných lymfoidních orgánů a tkání, především brzlíku, sleziny, mandlí a kostní dřeně. Lymfatický (mízní) oběh se velmi podobá oběhu krevnímu. Větší lymfatické cévy jsou podobné jako žíly, lymfatické kapiláry jsou rozptýleny po celém těle, nejmenší vedou podél tepen a žil.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Chirurgická léčba

Chirurgické řešení lymfedému je indikováno pouze u omezeného množství pacientů a má přesně stanovené indikace. Vyhrazeno je pacientům s pokročilou elefantiázou, kdy se provádí snesení zbytnělého podkoží a následně se transplantuje kůže zbavená podkožní vrstvy. Jedná se o náročný chirurgický zákrok, který neřeší podstatu onemocnění, ale jeho následky. Navíc kosmetický efekt zákroku není příliš uspokojivý. Mikrochirurgické výkony spočívají v rekonstrukci stávajících lymfatických cév nebo se zbývající lymfatický systém napojí na venózní řečiště. Jedná se o náročný chirurgický výkon vyžadující erudovaného specialistu, cévního chirurga. Nezbytnou podmínkou je částečně vyvinutý lymfatický systém.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Poradna

V naší poradně s názvem ŽILNÍ SYSTÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Jedna tableta denně bude optimální.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Maja.

Díky moc. Mottlová

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Lymfatický a imunitní systém člověka

Imunitní a lymfatický systém jsou dva úzce související orgánové systémy, které sdílejí řadu orgánů a fyziologických funkcí. Imunitní systém je obranný systém našeho těla působící proti infekčním patogenním virům, bakteriím, houbám a parazitům. To znamená, že zabraňuje, aby tyto škodlivé látky vstoupily do organismu, a pokud se již tak stalo, tak proti nim útočí. Lymfatický systém je systém kapilár, cév, uzlin a dalších orgánů, které dopravují lymfu z tkání. Lymfatický systém slouží jako filtr, který zbavuje organismus od zbytků buněk nebo patogenů, přenáší také mastné kyseliny ze střeva do krevního oběhu. Lymfatická soustava (mízní soustava) je jednosměrná soustava lidského těla, vedoucí z mezibuněčných prostor do krve mízními cévami. Větší mízní cévy se označují jako mízovody (například hrudní mízovod, kde ústí míza do žil).

Funkcí lymfatického systému je odvod tkáňového moku z tkání ve formě lymfy, odvod tuků ve formě kapének do horní duté žíly, obranný mechanismus (mízní uzliny), rovněž odvádí z těla produkty metabolismu (škodlivé, nepotřebné látky), vede do krve živiny, lymfa se podílí i na stálosti vnitřního prostředí (takzvaná homeostáze).

Zdroj: Lymfatický systém

Diskuze

V diskuzi IPL DEPILACE STROJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nancy.

Dear Sir/Madam,
This is Nancy from Beijing Nubway S&T Co., Ltd, we are manufacturer of beauty equipment for the skin improvement and skin disease treatment.

Our main beauty equipments are below:
1. High frequency machine for spider veins removal
2. IPL system
3. RF-Fractional/Fraxel CO2 Laser
4. Skin Analyzer System
5. Cryolipolysis Fat Freeze Slimming Machine
6. Q-switched ND: YAG laser: Tattoo removal system
7. 808 Diode laser hair removal
8. Diode Laser Hair re-growth Therapy Device
9. Ultrosonic Fat Burning Device
Other main equipments include RF System, E-Light system, Oxygen Infusion System, Hair and Scalp Analyzer System, Laser Lipo Slimming Machine, LED/PDT System and Teeth whitening machine.
If you want to find more products, please visit WWW.NUBWAY.COM, thanks!
If any product meet your demand , please contact us , we are sure any of your question will get our prompt reply!
Best Regards!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze IPL depilace stroj

Bylinky na lymfatický systém

Bylinný lymfatický čaj se využívá kvůli antibakteriálním a antivirovým účinkům. Obsažené bylinky zabraňují městnání lymfy a čistí krev.

Složení: šípek, třezalka, komonice, benedikt, divizna

Užívání: Bylinné směsi slouží zejména k přípravě vodních výluhů (čajů). Obecně platí, že na 100 ml vody přijde 1 čajová lžička jemně nasekané sušené byliny, na 250 ml pak 1 polévková lžíce. Byliny zalijte horkou vodou, která právě přestala vřít, zakryjte šálek (konvici) pokličkou, a nechte cca 10 minut vyluhovat. Denní dávka čaje je 500 až 750 ml. Čaj se pije neslazený a na lačno.

Upozornění: Uchovávejte na suchém místě do 25 °C. Nepřekračujte doporučené dávkování. Jde o doplněk stravy – neslouží jako náhrada pestré stravy. Směs se využívá v lidovém léčitelství.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Diskuze

V diskuzi KOSMETIKA RYOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Cetl.

Dobrý den , jsem uživatel warfarinu 1 denně ,začal jsem užívat 1 šálek denně čaje ryor lymfatický.Zlepšení od druhého dne , žádný otok,můžu čaj užívat každý den nebo jen těch 6 týdnů 2 x v roce na pročištění lym. systému ?můžu ho užívat i mimo kůru , pravidelně ?díky

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kosmetika Ryor

Poruchy lymfatického systému

Pokud lymfatický systém nefunguje správně, nastávají problémy – ucpaný lymfatický systém vede k selhávání transportní a filtrační schopnosti lymfy. Organismus je zatěžován působením škodlivých látek, které měly být z těla vyloučeny. Zplodiny metabolismu se ukládají do mezibuněčných prostor a lymfatický systém nezvládá plnit svou funkci. Dochází k hromadění vody, solí, tuku a odpadních látek v podkoží. Velmi důležitá je proto prevence, posilování lymfatického systému pomocí manuální či strojové lymfatické drenáže. Použitím lymfatické masáže můžete posílit lymfatický systém, čímž nejen posílíte svoji imunitu, ale například i zmírníte projevy celulitidy. Každá větší zátěž, jizvy po zraněních, císařských řezech a operacích či prodělané infekce mohou zpomalit nebo zastavit průchod lymfy, lymfa se zahleňuje, houstne a usazuje se ve tkáních, což způsobuje následně otok, bolest, hromadění různých toxinů a posléze zánětlivé změny. Existuje také spojitost poruchy lymfatického systému s problémy pokožky, jako je akné, celulitida.

Lymfatický systém se špatnou funkcí se zpočátku projevuje:

  • nenápadnou únavou nohou;
  • později únavou celého těla;
  • otoky kotníků, lýtek, stehen – hlavně večer po námaze;
  • otoky v břišní krajině;
  • otoky očních víček a mízních uzlin;
  • celulitidou;
  • poruchami imunitního systému – sklon k infekčním nemocem;
  • dechovými obtížemi bez zjevné příčiny.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Poradna

V naší poradně s názvem CRP A LYMFATICKÝ OBĚH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý večer,

mam už 5let problémy s lymfamy.Mam doma masážní kalhoty,které denně používám.
Nyní mam ale problém.Mam zvýšenou hladinu CRP 17.Zajímalo by mě,jestli s touto hodnotou můžu provádět masáž v lymf.kalhotech a jestli hodnota může být zvýšená díky právě mému problému .



děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

CRP je předevšim ukazatel zánětu v těle. Bakteriální infekce zvýší CRP na vysoké hodnoty nad 100. Virová infekce naopak pod 100. Mírně zvýšené CRP 10 až 20 může ukazovat na problém se srdcem nebo cévami. Pro správnou odpověď, zdali provádět lymfatickou masáž nebo ne, bude zapotřebí nejdříve zjistit příčinu zvýšeného CRP. Proto bude nejlepší, když se na dalším postupu dohodnete se svým lékařem, buď s praktickým lékařem a nebo s kardiologem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Crp a lymfatický oběh

Léčba Bakerovy cysty

Cysta se dá obvykle nahmatat v podkolenní jamce. Pokud má lékař podezření na toto onemocnění, musí si pořádně prohlédnout pacienta. Diagnóza se potvrdí pomocí sonografického vyšetření. Pro přesné určení rozsahu cysty se provádí počítačová tomografie CT, při níž se přesně zobrazí velikost a přesné umístění cysty. Onemocnění je často zaměňováno za poranění menisků – při nejasné diagnóze se provede magnetická rezonance. Léčba je založena především na odsátí tekutiny z cysty. Nemocnému je naordinována ortéza, která koleno zpevní. Dále je doporučen klid, pacient by se měl vyhýbat fyzické aktivitě. Při bolestech se doporučují analgetika. Lékař rovněž může aplikovat kortikosteroidy na utlumení zánětu. Komplikacemi Bakerovy cysty jsou nejčastěji její chronické opakování a dlouhodobé snížení kvality pohybu nemocného. Ojediněle se tento stav řeší chirurgicky, ale to se týká jen malého množství případů. Závažnou komplikací je záměna Bakerovy cysty za hlubokou žilní trombózu, která má velmi podobné příznaky, ale může být až smrtelně nebezpečná. Je doprovázena vznikem krevních trombů (sraženin) v dolních končetinách. V případě, že není trombóza včasně léčena, může dojít k uvolnění sraženiny, která následně putuje cévním řečištěm až do plic. Dojde tak k vytvoření plicní embolie, což je stav akutně ohrožující lidský život.

Zdroj: Bakerova cysta

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Léky

Pouze doplňkovou léčbou lymfedému je užívání léků. V celkové terapii lymfedému se osvědčuje podávání proteáz, flavonoidů a dalších léků. O jejich užívání rozhoduje specialista na léčbu lymfatických otoků. Často užívaná diuretika nemají v léčbě lymfedému své opodstatnění. Při komplikacích lymfedému (růže, plísňové infekce) je důležitá včasná léčba celkově podávanými léky s cílem zabránění recidivám onemocnění.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Bandážování

Bandážování postižené oblasti je nedílnou součástí komplexní terapie lymfedému. Cílem vrstvené komprese je udržení zmenšeného objemu končetiny, dosaženého kombinací předchozích technik. Používají se speciální elastická obinadla (krátkotažná). Technika bandážování je poměrně náročná a musí ji provádět vyškolený pracovník. Bandáž se ponechává na končetině celodenně a po dosažení stálého objemu končetiny je možné jí vyměnit za kompresivní punčochy nebo pažní návleky.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Cvičení

Nedílnou součástí komplexní terapie je cvičení s bandáží pod dohledem rehabilitačního pracovníka, po zaškolení je možné cvičit i individuálně. Ke cvičení se využívají míčky, tyče či pružné gumy. Cílem cvičení je posílení a protažení svalů postižené končetiny, zvýšení kloubní pohyblivosti. Význam cvičení spočívá v urychlení toku lymfy z postižené oblasti díky opakovaným svalovým kontrakcím a relaxacím, nesmí se však jednat o cvičení rychlé, dynamické, jednostranně zatěžující postiženou oblast.

Zdroj: Co je to lymfatický systém

Cviky na lymfatický systém

Zvolený pohyb by měl být především přiměřený vašemu zdraví, věku a možnostem. Pro správné fungování lymfatického systému je ale nejdůležitější hýbat se pravidelně, nejlépe každý den. Nelekejte se, není to o tom, abyste se dennodenně potili několik hodin v posilovně, zvlášť pokud nejste na takový pohyb zvyklí. Lymfa vám nejvíce poděkuje za každodenní přirozený a plynulý pohyb, který rozhodně nemusí trvat hodiny, svému tělu naopak dvakrát neprospějete, pokud se nárazově zničíte jednou za měsíc. A jaký pohyb nejlépe zvolit? Pro začátek se doporučuje zařadit každý den několikaminutové protažení jako základ vaší pohybové aktivity – inspirovat se můžete jak klasickými rehabilitačními cviky na záda, tak i cviky vycházejícími z východních filozofií: Pozdrav slunci, Pozdrav měsíci, Pět tibeťanů či Cchi kung nebo Taiji. Celé vám to zabere jen pár minut a nejen váš lymfatický systém, ale i páteř a kosterní svaly a vůbec celý váš organismus vám budou vděční. Lymfatickému systému obecně nejlépe prospívá plynulý aerobní pohyb (nejlépe bez tvrdých doskoků a prudkého brzdění) nebo cvičení s vlastní vahou těla či lehkou zátěží. Nejvhodnější jsou svižné procházky v přírodě i po městě a celkově chůze pěšky kdykoliv a kdekoliv se vám k tomu naskytne příležitost.

Zdroj: Co je to lymfatický systém


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP