Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAKTERIÁLNÍ VAGINÓZA

OBSAH

Doba hojení

Doba hojení je individuální, vždy záleží na rozsahu poškození jemné kůže rtů a na tom, zda nedošlo k bakteriální infekci. Pokožka potřebuje dostatečně dlouhou dobu na svou regeneraci.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem HNISAVY VYTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Mandlova.

Dobry den
Prosim o radu jak resit tento problem:

Jsem po Abdominalni hysterektomii , vajecniky- vejcovody ponechany.
Operace probehla v roce 1998 , nyni je mi 52 let.
Momentalne mam problem s obcasnym zelenene zbarvenem a zapachajicim vytokem .
Pri tom me boli podbrisek i strany podbrisku.Citim se unavena .
Teplota neni.
Sexualni styk naposledy pred 4 mesici - pote problemy zadne.
Prosim o Vas nazor ,jak postupovat.

S uctou
Mandlova Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Některé vaginální výtoky jsou u žen normální. Často jsou čiré nebo bělavé s minimálním zápachem. Jestliže výtok změní barvu, zápach nebo texturu, může to být známka infekce, ačkoli některé změny v průběhu menstruačního cyklu jsou běžné. Infekce mohou být doprovázeny dalšími příznaky, jako je svědění, pálení, nepohodlí nebo špinění.
Nejčastější příčinou zeleného vaginálního výtoku je sexuálně přenosná infekce známá jako trichomoniáza. Výtok často zapáchá a typicky je více žlutozelený než čistě zelený. Pohlavní styk a močení mohou způsobovat nepohodlí a genitální oblast může být svědivá. Může se také objevit bolest v pánvi, ale není častá.
Vaginální výtok může být rovněž spojen s kapavou nebo chlamýdií, potom je spíše žlutý nebo zakalený. Bakteriální vaginóza má typicky bílý výtok se zápachem. Barevný výtok se může objevit v případě, když je v pochvě cizí tělo, například zapomenutý tampon.
Trichomoniazu lze snadno diagnostikovat odběrem vzorků. Vzhledem k tomu, že je sexuálně přenosná, mohou být provedeny současně testy na jiné infekce, včetně kapavky a bakteriální vaginózy. Trichomoniaza, kapavka a bakteriální vaginóza jsou léčitelné vhodnou antibiotickou terapií. Pokud je přítomno cizorodé těleso, bude nutné jej odstranit a antibiotika se mohou použít k léčbě jakékoli potenciální infekce.
Vzhledem k tomu, že podmínky, které způsobují zelený vaginální výtok, jsou často léčitelné, a protože mohou být přenosné na jiné osoby nebo mohou způsobit závažné komplikace, vyhledejte okamžitou lékařskou péči, pokud máte takový výtok. Navštivte svého gynekologa a sdělte mu svůj stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnisavy vytok

Kapky na zánět spojivek

Na bakteriální zánět spojivek se využívají antibiotikové kapky do oka. Ty vám může předepsat pouze váš oční lékař. U alergického zánětu spojivek je zase třeba používat protialergické přípravky. Na začátku se používá antihistaminikum. Na virový zánět se využívá oftalmologikum.

Zdroj: Zánět spojivek

Poradna

V naší poradně s názvem JE BAKTERIÁLNÍ ZÁPAL PLIC NAKAŽLIVÝ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Pavlů.

Dnes mi v nemocnici diagnistikovali bakteriální zápal plic, zatím jen s domácím léčením a antobiotikama Stará se o mne dcera, může to ode mne dostat, je tento zápal infekční? V nemocnici jsem se zapomněla zeptat. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bakteriální zápal plic je nakažlivý, sice ne jako chřipka, ale přenos je možný kontaktem. Ochrana vaší dcery ošetřovatelky je možná pomocí přídavné roušky na obličej a důsledného mytí rukou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je bakteriální zápal plic nakažlivý?

Příčiny bolesti jazyka

Bolest jazyka může být způsobena některou z níže uvedených příčin:

  • poškození nervu – mohlo vzniknout při vytržení zubu
  • nedostatek vitamínů v těle, nedostatečný příjem určitých vitamínů, zejména B-komplex a železo
  • suchost v ústech
  • potravinové alergie, například alergie na potraviny
  • alergická reakce, například na zubní pastu
  • kandidóza – přemnožení kvasinek v celém těle, zejména ve střevech, se projevuje i na jazyku, na jazyku je přítomný bílý povlak, který nejde seškrábnout
  • bakteriální onemocnění – některá bakteriální onemocnění mohou vyvolávat bolest jazyka

Zdroj: Bolest jazyka

Léčba

Při spálení rtu je nutné vyhýbat se přímému sluníčku. Rty ošetřete stejně, jako si ošetřujete sluncem spálenou kůži. Při bakteriální infekci bude nutné přidat antibiotickou mast, třeba Framykoin, který obsahuje neomycin a bacitracin.

Zdroj: Rty spálené sluncem

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koplikova.

Dobrý den,nás pes už cca 3 týdny kycha a z jedné nosní dírky mu občas vyletí žlutý gelovy sekret,vždy jen z pravé.mám ještě vyčkat,nebo zajít k veterináři,jinak je pes aktivní,žere,prostě v pohodě,
Děkuji koplikova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Veterinář je v tomto případě prospěšný, protože váš pejsek má nejspíše bakteriální zánět dutin a bude potřebovat antibiotika.

Zdroj: diskuze Rýma u psa

Virová infekce ucha

  • Může zasáhnout jakoukoli část ucha.
  • Není tak častá jako bakteriální infekce.
  • Může být způsobena působením viru nebo může dojít k systémovému virovému onemocnění, jako je například chřipka nebo nachlazení.
  • Uši jsou náchylné k sekundární infekci z horních cest dýchacích, díky Eustachově trubici, která spojuje uši s nosohltanem.
  • Všechny infekce nosních nebo ústních dutin mají potenciál šířit se do uší přes Eustachovu trubici.
  • Děti jsou ve srovnání s dospělými náchylnější na infekci Eustachovy trubice.

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO PÚSOBÍ ANTIBIOTIKA PO DOBRÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomi.

Antibiotický účinek léků proti bakteriální infekci se po ukončení léčby vytrácí po uplynutí dvojnásobné doby, která byla mezi dávkami.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Dobrý den,srdečně vás zdravím a prosím o radu.Měla jsem zánět průdušek a brala jsem antibiotikum Ciplox 500 co 12 hod. Protože při užívání mívám vedlejší účinky a to hlavně bolesti kříže a kloubů,přikoupila jsem si k Ciploxu i Probiotika Premium a po celý čas,co jsem brala antibiotika,jsem byla v pohodě,bez vedlejších účinků.Po dobrní Ciploxu jsem už nebrala ani Probiotika a během 3 dnů se mi objevili bolesti zad,v oblasti kříže a taky bolesti kloubů.Neumím si o vysvětlit,bolí mne už druhý den,i když už méně a proto prosím o odpověď,zda to může být ještě vedlejší účinek antibiotika a jak dlouho to může působit.Zda je nutné dál brát probiotika? Děkuji moc za odpověď.Marta.

Zdroj: diskuze Jak dlouho púsobí antibiotika po dobrání

Co značí bolest jazyka vzadu u kořene

Bolest jazyka vzadu u kořene může signalizovat počáteční virové nebo bakteriální onemocnění krku a mandlí. Pokud obtíže neodezní, je lépe kontaktovat svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Bolest jazyka

Poradna

V naší poradně s názvem ÚČINNÉ OČNÍ KAPKY NA ZÁNĚT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.

Dobrý den, můžete mi prosím někdo doporučit oční kapky, které by byly stejně účinné, jako Ophtalmo septonex. Když je například oko lehce zanesené, červené s malým množstvím bílého sekretu.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Jakmile se tvoří v oku sekret, tak to často bývá počátek bakteriální nákazy a zde už Ophthalmo Septonex nestačí a musí se použít antibiotika. V takovém případě se zastavte na očním, tam oko vyšetří a do deseti minut máte recept na účinný lék.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinné oční kapky na zánět

Co léčí lék Maxitrol

Maxitrol léčí záněty oka citlivé na glukokortikoidy, které provází bakteriální infekce nebo u nichž existuje riziko bakteriální infekce oka. Oční glukokortikoidy jsou indikovány u zánětů spojivky, víčka nebo očního bulbu, u zánětů rohovky a přední části oka, dále u chronických zánětů přední duhovky a u poškození rohovky, které bylo vyvoláno chemickým, radiačním nebo tepelným popálením či průnikem cizího tělíska. Použití kombinace glukokortikoidů a antiinfekční složky se indikuje při vysokém riziku infekce oka nebo při předpokladu přítomnosti potenciálně nebezpečného počtu bakterií v oku. Přípravek se používá především při léčbě dospělých nemocných. Tento produkt je dostupný pouze v kamenné lékárně, a to na základě lékařského předpisu.

Zdroj: Oční lék Maxitrol

Diskuze

V diskuzi HNISAVÉ LOŽISKO A BOLEST ZAD U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,

Už to jsou tři dny, co jezdím s domácí kočkou na veterinu, protože nejedla, byla celkově dost skleslá. Veterinář ji prohlédl, a v tlamičce si všiml hnisavého ložiska. Nasadil jí proto antb, další injekci dostala na bolest, další pak s glukózou. Prohmatával jí břicho, které se mi zdá dost vytažené (ale je to cca týden co nejedla,) nic k němu ale nepověděl. Všiml si, že jí bolí záda, tak včera dostala ještě injekci B12. Teplota po celou dobu 39 - 39,2°C.
Po víkendu se už přijde pomazlit, pořád se jí ale nelíbí chování a co se jídla týče, za den sní celkem asi 4 malé sousta. Pije, na záchod chodí... Nevím zda je postup léčby v pořádku, jen po třech dnech nepřišlo skoro žádné zlepšení.. Nevím, zda se neobávat že se jedná o něco horšího.
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

Vezměte kočičku na kontrolu k veterináři. Po třech dnech sice nebude ještě bakteriální infekce zažehnána, ale nic nezkazíte, když necháte zkontrolovat průběh léčby. Lékař se také může více soustředit na vyšetření dutiny břišní například rentgenem nebo magnetickou rezonancí.

Zdroj: diskuze Hnisavé ložisko a bolest zad u kočky

Lékařské nebo fyzické příčiny okusování tlapek

Mezi nejčastější příčiny nutkavého olizování, žvýkání nebo škrábání patří blechy, klíšťata a roztoči.

Psi, kteří si chronicky koušou/žvýkají/olizují tlapky nebo nohy, zažívají víc než jen typické svědění. Je možné, že se u vašeho psa vyvinula alergie nebo trpí kousnutím hmyzem/blechami nebo plísňovou infekcí. Další možností je, že váš pes šlápl do něčeho žíravého nebo dráždivého, když byl na procházce. Může to být také bakteriální pyodermie, také známá jako impedigo, což je bakteriální kožní infekce běžná u štěňat a psů. Ať už je příčina jakákoli, pokud je oblast bolavá a podrážděná, vezměte svého psa k veterináři na vyšetření a ošetření. Léčba bude záviset na diagnostikované příčině problému.

Proč si můj pes neustále okusuje tlapku?

Psi mohou do tlapek dostat bakteriální a kvasinkové infekce, což vede k zarudnutí, otoku a bolestivému svědění. Pokud se zdá, že si váš pejsek žvýká nebo olizuje tlapky více než obvykle, je důležité co nejdříve navštívit veterináře. Podle potřeby předepíše antibiotika nebo antimykotika k léčbě svědivých tlapek vašeho psa.

Zdroj: Pes si okusuje nohy

Poradna

V naší poradně s názvem STROUPEK V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den,

již několik let se mi v noci tvoří na nosní přepážce stroupek, který ráno nejde samozřejmě vysmrkat a musím se ho manuálně zbavovat, následuje ve většině případů krvácení. Stroupek je pouze v jedné nosní dírce a stále na jednom místě. Pokud si před spaním namažu toto místo mastičkou (framykoin) ráno je stroupek k vysmrkání. Bohužel se místo stále nehojí ani za použití jinak zázračného framykoinu... :)

Prosím o radu odborníku...

Honza

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když vám neúčinkuje Framykoin, tak nejspíše nepůjde o bakteriální nákazu. Potom tedy zbývá virové nebo mykotické onemocnění sliznice nosu. Přesnou příčinu by ukázalo vyšetření na ORL a případný stěr z nosu a jeho laboratorní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Virové příznaky ušní infekce

Symptomy virové infekce ucha závisí na tom, v které části ucha se infekce nachází.

U dospělých symptomy zahrnují:

  • horečku
  • bolest uší
  • ztrátu sluchu
  • pocit zablokování ucha
  • závrať

Příznaky u kojenců jsou:

  • popudlivost
  • potíže se spánkem
  • tahání uší
  • horečka
  • výtok z uší
  • ztráta rovnováhy
  • známky sluchových obtíží

Zdroj: Virová nebo bakteriální infekce ucha

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OTOKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

mohu použít višňák na otok lokte? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud je otok lokte způsoben bakteriální infekcí, tak ano, višňák by mohl pomoci. Pokud je otok způsoben úrazem nebo namožením, tak na takový otok višněvského balzám nepomůže. V takovém případě bude lepší použít octanový obklad.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Porovnání účinnosti selenu a antibiotik

Riziko odolnosti samozřejmě hrozí, ale jedná se o časový horizont několika desítek let. Když se podíváme na antibiotická léčiva, tak v dnešní době už mnohdy nezabírají. Tím pádem není jiná možnost léčení bakteriálních infekcí. Jak tedy pomoci pacientovi v případě, že se bakteriální infekcí nakazí? V tomto případě je velmi důležité, aby se našla alternativa, která zastoupí právě již rezistentní antibiotická léčiva.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Davidova.

Dobry den dceři se před 10 ti dny objevil pupinek na stehně ktery si strhla a ted tam ma velky bolak ktery ma kolem sebe spoustu mensich bolacku ktery se zvětšuji.Nevime si s tim rady jsme na dovolene a potřebovaly bychom aspon vědět co to je a jak ji lečit děkuji Davidová
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě to bude impetigo. Impetigo je bakteriální infekce a léčí se antibiotickou mastí Bactroban nebo Framykoin. Určitě bude vhodné vyhledat nejbližšího lékaře, který to bude moci prohlédnout a upřesnit diagnózu. Zároveň od lékaře získáte i recept na mast.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní vyrážka foto

Bakteriální choroby

Bakteriální skvrnitost listů (Pseudomonas syringae)

  • příznaky: na plně vyvinutých listech se objeví zřetelné drobné světlezelené až žlutozelené, skvrny, ohraničené žilnatinou. Skvrny jsou ojedinělé nebo ve skupinách. Postižená místa červenají, hnědnou a postupně nekrotizují. Na okrajích skvrn postupně vznikají další světlé skvrny. Silně postižené listy žloutnou nebo červenají a předčasně opadávají. Bakterie přetrvávají dlouhodobě epifyticky na rostlinách a za příznivých podmínek napadají pletiva listů
  • ochrana: k výskytu dochází zejména za deštivého počasí, na teplotě nezáleží, výskyt této choroby tedy omezí všechna opatření, která zajistí plnou vitalitu keřů, zejména jejich vyrovnaná výživa
  • fotografie této choroby najdete mimo jiné tady: bakteriální skvrnitost listů foto.

Bakteriální nádorovitost révy

(Rhizobium radiobacter, syn. Agrobacterium tumefaciens; Rhizobium vitis, syn. Agrobacterium vitis)

  • příznaky: na hlavě keře nebo na kmínku se objevují různě velké a utvářené nádory. U sazenic jsou nádory obvykle v místě srůstu roubu a podnože a na bázi podnožového řízku. Nádory jsou zpočátku bílé nebo zelené, měkké, květákovité, později tvrdnou a dřevnatí. Postižené keře mají světlejší a menší listy a kratší a slabší přírůstky. Silně postižené keře slaběji rostou a dávají menší a méně kvalitní sklizeň
  • ochrana: je třeba zabránit nebo omezit poranění včetně poškození mrazem a případná poranění ošetřit. Důležité je zlikvidovat napadené rostliny. Riziko napadení omezuje správná péče a harmonická výživa, která zajistí plnou vitalitu keřů
  • fotografie této choroby najdete mimo jiné tady: bakteriální nádory u révy foto.

Zdroj: Choroby a škůdci vinné révy

Příčiny

Nejčastějšími příčinami bolesti v krku jsou bakteriální a virové infekce, svou roli hraje i alergie, znečistěné ovzduší, suchý vzduch a tabákový kouř. Viry vyvolané nachlazením napadají sliznici v hrdle přímo, v případě alergie vzniká bolest v krku následkem přítomnosti většího množství hlenu a otoku sliznic. Při virové infekci bývá nástup bolestí prudký, ale bolest v krku také rychleji odchází a její průběh je mírnější. Bakteriální infekce je vždy těžší, způsobuje silnou bolest v krku, obtíže při polykání a je provázena horečkou.

Častokrát je bolest v krku způsobena virovou infekcí:

  • nachlazení;
  • infekce hlasivek;
  • mononukleóza (virová infekce, která má tendenci způsobit přetrvávající bolest v krku);
  • jiné virové infekce, například příušnice nebo chřipka.

Bakteriální infekce způsobující bolest v krku:

  • zánět nebo infekce mandlí (angína);
  • zánět epiglottis (epiglititida);
  • zánět čípku;
  • ve vzácných případech může být způsobena pohlavně přenosnými chorobami (kapavka nebo chlamydie).

Mezi další příčiny bolesti v krku patří dráždivé poranění, které trvá déle než týden:

  • podráždění hrdla z důvodu nízké vlhkosti, kouření, znečištění ovzduší, křiku nebo vysušení nosní dutiny;
  • dýchaní ústy, zejména při alergii nebo při ucpaném nosu;
  • pálení žáhy;
  • poranění zadní části krku;
  • chronický únavový syndrom (onemocnění, které způsobuje extrémní únavu).

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Akutní bronchitida - diagnostika nemoci

Pro zvolení správné léčby je třeba provést test CRP na přítomnost bakterií, které bývají nejčastější příčinou akutní bronchitidy. CRP je krevní test na specifické protilátky a provádí se z malé kapky krve, která se odebere mikrovpichem do prstu. Výsledkem testu CRP je číslo, jehož zvýšená hodnota naznačuje rozsah bakteriálního zánětu. Normální hodnota CRP testu je nula až pět. Na základě výsledku CRP se provede odběr hlenu, neboli sputa, na kultivaci, z které se pak přesně určí druh bakteriální nákazy. V případě, že potíže ukazující na akutní bronchitidu trvají déle než 10 dní, je vhodné provést také rentgenové vyšetření plic, kvůli vyloučení přechodu bronchitidy do pneumonie. Není-li prokázána bakteriální příčina bronchitidy, tak je v této souvislosti třeba zvážit, zda se nejedná o alergickou reakci, která by mohla bronchitidu také způsobovat. Z anamnézy pacienta by mělo být patrné, jestli projevy akutní bronchitidy nejsou počátkem rozvoje závažnější celkové choroby pacienta nebo jestli nejde jen o přechodné zhoršení chronické bronchitidy a tyto potíže nejsou jen jejím zhoršením.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Cekotrofie u zvířat

Strava zajícovců je těžce stravitelná díky velkému množství celulózy, a proto trávení napomáhá velké slepé střevo. Slepé střevo zadržuje vodu a obsahuje příznivé symbiotické mikroorganismy, které pomáhají celulózu trávit. Po bakteriální fermentaci zde vzniká řídký kašovitý výměšek. Tuto řídkou stolici požírá zvíře přímo z řitního otvoru a následně dochází k druhému trávení, jehož výsledkem jsou klasické králičí tvrdé bobky.

Zajícovci tak mohou využít i živiny, které by pro ně byly jinak nedostupné.

Zdroj: Cekotrofie

Slabiny použití

Zatím se zdá, že selenové nanočástice jsou z hlediska ničivého účinku na bakteriální kmeny zázračné. Kladem je to, že selen není pro lidský organismus toxický. Takže by se dalo říci, že může běžně zastat léčbu antibiotických léčiv. Nicméně nanočástice selenu musí být podrobeny ještě mnoha klinickými testy, které následně mohou některé nevýhody odhalit. Jedinou nevýhodou selenových nanočástic zatím spatřujeme v tom, že si na ně mohou po několika desetiletích bakterie také vytvořit rezistenci, jako tomu je nyní u antibiotik.

Zdroj: Koloidní selen namísto antibiotik

Doporučení

  • Používejte zvlhčovač vzduchu, brání vysychání sliznic.
  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Pijte hodně tekutin (osm i více šálků denně). Vhodnější jsou teplé tekutiny, například polévky a čaj.
  • Bolest v krku zmírňuje časté kloktání během dne. Zkuste tato bylinková kloktadla: vroucí vodou spařte směs vodilky, lékořice, malinového listí a amerického jilmu, sceďte a vychlaďte, aby byl čaj vlažný; nebo přelijte lžičku šalvěje 200 ml vroucí vody, nechte zchladnout a sceďte.
  • Lékař by vám neměl předepisovat antibiotika, není-li potvrzeno, že jde o bakteriální infekci. Antibiotika mohou zničit ve střevech užitečné bakterie, které udržují správnou funkci zažívacího ústrojí; doplňte je proto vždy užíváním probiotik.
  • Zvládnout nachlazení a zabránit rozvoji bolesti v krku mohou pomoci zinkové pastilky.

V následujících případech se doporučuje vyhledání lékařské pomoci:

  • Je-li bolest v krku velmi silná, může jít o bakteriální infekci.
  • Máte-li horečku přes 38 °C bez příznaků nachlazení.
  • Máte-li velmi silné polykací obtíže.
  • Objeví-li se zároveň vyrážka.
  • Trvá-li mírná bolest v krku déle než týden.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

MVDr. Michaela Hrachová Čupová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP