Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAKTERIE VE STŘEVECH A PROJEVY

OBSAH

Příznaky a projevy chlamydií

Projevy chlamydií u žen

  • abnormální vaginální výtok, který může zapáchat;
  • krvácení mimo pravidelný cyklus;
  • bolestivé periody;
  • bolest břicha s horečkou;
  • bolest při sexu;
  • svědění nebo pálení ve vagíně nebo kolem ní;
  • bolest při močení.

Projevy chlamydií u mužů

  • malé množství průhledného nebo matného výtoku z penisu;
  • bolestivé močení;
  • pálení a svědění kolem močové trubice;
  • bolest a otoky kolem varlat.

Zdroj: Chlamydie

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A HYLAK FORTE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.
Ředím krev po operaci srdce warfarinem 3mg a dva dny v týdnu 5mg
Muže to mít vliv na ředění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hylak forte obsahuje pouze probiotické bakterie, které se po požití usídlí ve střevech. Žádný jiný účinek nemá a tudíž ani neovlivňuje působení Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a mc donalds

Projevy alergie

Projevy alergie na ořechy jsou podobné jako symptomy na jiné potravinové alergie. Jde tedy zejména o dýchací potíže, kožní projevy a také projevy v oblasti trávení. U ořechů se rovněž setkáváme s asi nejhorším projevem potravinové alergie – anafylaktickým šokem. Reakce alergického organismu na ořechy je velmi rychlá a projevuje se mezi 2–4 minutami. Křížení alergie na jeden druh ořechu s jiným druhem ořechu nebývá častá. Při zkřížených alergiích jde nejčastěji o kombinaci alergie na jeden typ ořechu a alergie na arašídy (podzemnici olejnou, burské oříšky). Sdružené nebo zkřížené alergie na ořech a na pyl se objevují nejčastěji u alergie na lískové oříšky a alergie na pyl břízy.

Zdroj: Život s alergií na ořechy

Diskuze

V diskuzi MYKÓZA V TŘÍSLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Adamko.

Nemusi to byt mykoza - bohate staci nespravne spodni pradlo, spatne padnouci stih, ktery ti tu oblast poskozuje a drazdi.. Taky moc tesne kalhoty nebo dlouhe sezeni.. Nemusi to byt hned nejaka bakterie, pouze podrazdeni.. Mrkni ale i na nas blog, kde najdes i ruzne jine priciny, tak zkus porovnat ty svoje projevy.... www.vimax.cz/svedeni…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cvrk.

Mám velmi dobré zkušenosti s dětským zásypem od Alpa-Aviril s azulenem.
Káždé ráno se po osprchování a vysušení opudruju preventivně třísla a je po problému. Než jsme na to přišel, tak to byl někdy děs.
cvrk

Zdroj: diskuze Mykóza v tříslech

Inkubační doba

Inkubační doba salmonely, tedy doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění, je maximálně 48 hodin. Obvykle však kolem 8 hodin.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem TŘES OBOU RUK- LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jan Fischer.

Mám třes obou rukou.Při volně položených rukou není žádný třes.Při kontrole bylo zjištěno, že mám méně dopaminu.Jasnou odpovědˇ jsem nikde nedostal 1.Otázka je to Parkinson nebo vlivem stáří(je mně 79 let).2. Léčit pomocí léků, které mně nedělají dobře nebo použít marihuanu.
Snažím se hodně pohybovat-hraji table tenis, na normální tenis nemám kvalitní pohyb-pouze trenuji mládež.
Co mám dělat?Doktor mně dá léky, kterých mám určítě dost(na krevní nedostatečnost,
na srdce,na tlak)
P.S. Zdá se mně, že díky pohybu se moje fyzička zlepšila, ale třes je stálý.
Zdravím všechny Honza Fischer,tel .606588693

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vaše příznaky vypadají jako projevy parkinsonovy nemoci. Blíže by to určil lékař - neurolog. V dnešní době existuje několik způsobů, jak projevy parkinsonovy nemoci potlačit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Třes obou ruk- léčba

Co je to salmonela

Salmonela je bakterie způsobující průjmové onemocnění zvané salmonelóza. Bakterie rodu Salmonella se do těla dostávají ústy z potravy, nádobí, špinavých rukou a podobně. Ve většině případů není salmonelóza vážné onemocnění, ale je třeba ji nepodceňovat, protože někdy umí být velmi zákeřná a stát se dokonce příčinou smrti. Bakterie rodu Salmonella mají totiž velmi nebezpečnou schopnost, a sice pronikat do hlubších vrstev sliznice. Mohou se tak dostat do krevního řečiště a být rozneseny po celém těle.

Salmonely přežívají ve vlhkém prostředí dny až týdny a zmrazené dokonce měsíce. Ničí je dezinfekční prostředky, kyselé prostředí a teplota nad 70 °C. Salmonelózou nejčastěji onemocní děti v letním období, kdy jezdí na tábory a dopřávají si plné porce točené zmrzliny nebo fast food občerstvení.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi JAK PREZIMOVAT NA BUXUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Zajímá mám. se o buxusy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mácha.

Výtečně funguje Bacilus thuringiensis čili Lepinox. První generace je na jaře. postřik je potřeba udělat proudem. aby se bakterie dostaly i dovnitř keře. Druhá generace je v srpnu až v září. Stříkáme raději dřív, aby se bakterie na mrtvých housenkách namnožily a zasáhly i později vylíhlé housenky.

Zdroj: diskuze Jak prezimovat na buxusu

Co jsou to chlamydie

Chlamydie jsou bakterie, které napadají buňky organismu, ve kterých se dále množí, až nakonec napadené buňky odumřou. Chlamydie mohou být stejně velké či menší než viry, a tak s nimi byly dříve i zaměňovány. Mají kulovitý tvar a v závislosti na stadiu vývojového cyklu dosahují velikosti 0,2–1,5 μm. U člověka mohou tyto bakterie způsobit řadu onemocnění, například záněty spojivek, močopohlavního ústrojí nebo plic. Chlamydiové nákazy, hlavně pohlavní, patří dnes mezi jedny z nejčastějších nákaz vůbec. Původce chlamydiové infekce genitálu je takzvaná chlamydia trachomatis. Chlamydie se může dostat do našeho organismu pohlavním stykem, ale je možný i přenos kapénkami nebo z matky na plod během porodu. U očních forem onemocnění je možná nákaza například i prostřednictvím ložního prádla či ručníků sdílených s nakaženou osobou. Kromě chlamydie trachomatis rozeznáváme ještě další druhy chlamydií, například chlamydia psittaci nebo chlamydia pneumonieae.

Zdroj: Chlamydie příznaky a projevy

Diskuze

V diskuzi BUKSUS A HOUSENKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Svobodová.

Housenky jsem objevila i ve Slapech. Postřik Lepinoxem plus zafungoval dobře. Nyní řeším, jestli mám keř prostrihat či jej nechat zotavit se bez sestřihu. Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mácha.

Výtečně funguje Bacilus thuringiensis čili Lepinox. První generace je najaře. postřik je potřeba udělat proudem. aby se bakterie dostaly i dovnitř keře. Druhá generace je v srpnu až v září, stříkáme raději dřív, aby se bakterie na mrtvých housenkách namnožily a zasáhly i později vylíhlé housenky.

Zdroj: diskuze Buksus a housenky

TIPY

Probiotika: Purina fortiflora je probiotický doplněk pro psy všech věkových kategorií. Živé probiotické kultury Enterococcus faecium SF68 zlepšují přirozenou funkci střev a posilují imunitní systém. Mimo jiné podporují také mikrobiální rovnováhu ve střevech. Pomáhá při průjmech, plynatosti, nechutenství a slabé imunitě.

Entero ZOO gel: Entero ZOO je inovativní střevní adsorbent (enterosorbent), který působí v trávicím traktu zvířete, kde na sebe váže toxiny, škodlivé látky, patogeny a alergeny a odvádí je z těla ven.

Dia Dog tablety: Dia Dog žvýkací tablety jsou určené pro zmírnění akutních průjmů u psů a koček. Obsahují přírodní látky, které regulují zažívání, uklidňují podrážděnou sliznici a vážou na sebe bakterie, toxiny a další škodliviny. Zároveň podporují růst přirozené střevní flóry.

Zdroj: Řídká stolice u psa

Poradna

V naší poradně s názvem POKOJOVÁ KALA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylvie Milotová.

Dostala jsem červenou kalu k svátku,ale uhnívají jí kořeny,ať jí zalévám,nebo ne .Bojím se,že mi dlouho nevydrží a přijdu o ní.Prosím o radu
Děkuji Sylvie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

To je úplně normální. Kala miluje vodu a musí být stále vlhká. Toto prostředí prospívá různým patogenům, jako jsou plísně a bakterie a ty potom ničí rostlinu rozkladem. Stačí, když rostlina během své prodejní cesty byla jedinkrát postavena do kontaminované misky. Infekce se pomalu rozroste a v brzké době rostlinu zničí, obvykle až po prodeji. Obrana proti tomu je těžká, protože na každý patogen působí jiné prostředky a zjištění, které patogeny jsou přítomny v substrátu, vyžaduje laboratorní vyšetření. Navíc, když už jsou viditelné projevy nákazy, tak je zpravidla na nějaké léčebné zásahy pozdě.

Zdroj: diskuze Pokojová kala pěstování

Projevy a příznaky

Salmonelóza se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi až křečemi břicha, nauzeou (pocit na zvracení), zvracením, horečkou. V průjmové stolici se může objevovat krev, hnis, hlen. Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se objevují příznaky dehydratace (apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak se svými projevy, suchý jazyk, snížený tonus kůže – po vytvoření kožní řasy se kůže narovnává pomalu; při těžké dehydrataci může dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti, a dokonce i k bezvědomí).

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi CHLAMYDIE - PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Několik let 2-3 mám neustálé problémy s krkem, bolí mě, pálí mě,jsou tlaky, škrábání,na mandli mám výrůstek. Brali mi stěry a bakterie byly negativní. Až paní doktorka z revmatologie mi udělala krevní testy,kde se potvrdily pozitivní chlam. pneumonie IgG. Trpím bolestmi kloubů, mám artritidu, neustále mě bolí hlava a jsem vyčerpaná. Údajně můžu mít tyto problémy právě z pozitivního výsledku. V pondělí jdu na ORL, a ukážu jim výsledky laboratorních odběrů, nevím, jak budou postupovat, ale chtěla bych zkusit nějakou přírodní cestu k uzdravení. Nevím, jak dlouho jsem mohla být infekčně pozitivní, ale nejméně dva roky mi doktoři říkali, že je vše v pořádku. Poradí mi někdo, prosím ?
Děkuji
Dana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chlamydie - příznaky a projevy

Přenos

Pro přenos salmonely je riziková konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec (volské oko, vejce naměkko, na hniličku) či masa (salámy, sekaná, uzené). Dále se může bakterie uchytit například i na noži, kterým bylo maso krájeno, a je-li později tímto nožem krájena potravina, která neprojde tepelnou úpravou (například zelenina na salát), může se salmonela dostat do těla i touto cestou. Stejně tak může posloužit jiné nádobí (prkénko, obracečka).

Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní měsíce. Jednak kvůli zvýšené kazivosti potravin v teplém počasí, jednak kvůli grilování, kterému lidé holdují především v teplých obdobích, a v neposlední řadě kvůli turistice, která souvisí s ochutnáváním jiných (často právě rizikových) pokrmů a také s nižší hygienou při přípravě stravy (tábory, kempování). Uchycení bakterie v těle nahrávají také stavy, při nichž na přijímanou potravu působí málo kyselých žaludečních šťáv – chronický zánět žaludku (gastritida), stav po odstranění žaludku (gastrektomii) nebo při užívání antacid (prostředků pro neutralizaci kyselých žaludečních šťáv).

K přenosu někdy mohou posloužit mouchy či hlodavci. Jelikož se salmonely vyskytují ve stolici nemocného, stačí, aby moucha usedla na takovýto exkrement a pak na jídlo, které již nebude tepelně upravováno. Bakterie se mohou ukrývat ve žlučníku jedince, který se tak stává trvalým přenašečem choroby.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivka.

Ano, může, zánět v tlamě způsobí, že bakterie se dále roznášejí krevním oběhem, takže ledviny pak jsou více zatížené. A také polykáním se bakterie dostávají do trávicího traktu, takže se mohou vyskytnout trávicí obtíže.
Alespo%n takto mně to vysvětlil náš veterinární lékař.
Proto je důležité dbát na hygienu dutiny ústní.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Bakterie v moči – hodnoty

Hlavním nálezem v případě infekce močových cest je přítomnost bakterií v kultuře moči. Obecně udávaná norma je menší nebo rovna 105 bakteriím na mililitr moči. Tato norma byla původně zvolena proto, aby došlo k rozlišení mezi infekcí močového měchýře a možnou kontaminací při odběru metodou středního proudu. Takzvaný urikult představuje nejspolehlivější metodu určení přítomnosti bakterií a jejich množství v moči. Výsledek je udáván v množství bakterií na mililitr moči.

Zdroj: Bakterie v moči

Poradna

V naší poradně s názvem PLICNÍ CHLAMYDIE PŘÍZNAKY A PROJEVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Škachová.

Před 7 měsíci mi imunolog z Prahy řekl po krevních testech, že plicní chlamydie již nemám, ale mám nález helikobater pylori. Již jsem brala různé kombinace antibiotik
každých půl roku. Helikobakterie mám stále i po několikanásobné léčbě. Jestli se mi vrátili (probudily) plicní chlamydie to ještě nevím, teprve jsem na testy objednaná. Chci se zeptat na hleny v krku, které mi otravují život již více než dva roky, od počátku nemoci. Hleny v krku a zánět nosohltanu občas kašel a chrapot, nemůžu zpívat, což mě mrzí nejvíc, jelikož se zpěvem hodně zabývám. Doktor říkal, že hleny můžou způsobovat helikobakterie. Já si myslím, že to jsou stále plicní chlamydie. Má s neustále zahleněným patrem někdo podobnou zkušenost ? Poraďte. Díky. Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Helicobacter pylori způsobuje pálení žáhy a přítomnost žaludečních šťáv v jícnu a hltanu. Tyto šťávy obsahují helicobacter a infikují měkké tkáně krku. Ty se pak zánětu brání tím, že produkují hlen, který vám vadí. Zda-li skutečně máte helicobacter pylori ve svém žaludku, můžete zjistit pomocí testu, který se dá koupit tady: www.prozdravi.cz/imu…
Pokud helicobacter skutečně máte, tak se nedá vyléčit jinak, nežili dvoufázovou léčbou antibiotiky. Tyto léky je potřeba užívat přesně podle pokynů lékaře. Helicobacter je velmi odolná bakterie, která snese i smrtící kyselinu chlorovodíkovou, ktera je v žaludku a proto je jeho zničení velmi náročné. Důvěřujte proto svému lékaři a užívejte léky, jak vám určí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plicní chlamydie příznaky a projevy

Léčba

Jak dlouho se léčí? Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií (desinfikují – zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencií (například živočišné uhlí – váže na sebe špatné látky) a antiemetik (proti zvracení). Antibiotika se při léčbě salmonelózy obvykle nepodávají (léčba by se s jejich užíváním spíše protáhla, neboť zpomalují odstraňování bakterie z těla). Doporučuje se konzumace probiotik (probiotické nápoje, jogurty s živou kulturou), aby byla obnovena rovnováha střevní mikroflóry.

Důležité je doplňování tekutin, k jejichž ztrátám dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Ideální je pití minerálky (kvůli obsahu iontů, které se také z těla ztrácí), u těžších případů je nutné pacienta napojit na infuzi s tekutinou obohacenou o ionty.

Doba léčby je závislá na individuálním stavu pacienta, ale obecně lze říci, že je stejná jako u jakéhokoli jiného průjmu. Ošetřovací doba trvá cca 7 až 14 dní, poté příznaky samy odezní.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den
prosím o radu jak se řeší prostředí, ve kterém se vyskytne nemoc růže (hlavně postel a osobní věci
nemocného), jestli je nutná desinfekce a jakým způsobem.
Děkuji předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Erysipel alias růže je zánětlivé onemocnění, které způsobují bakterie. Bakterie je živý organizmus, který dokáže přežít i mimo člověka, na různých předmětech, tkaninách i v tělesných tekutinách. Zničit tyto bakterie lze desinfekcí. Desinfekci lze provést při praní, kdy se zvolí velmi vysoká teplota 100°C a nebo pak kontaktně přímo na předměty se použije desinfekce v podobě tekutého ethanolu, který lze koupit v lékárně, ale i v drogerii, jako desinfekční prostředek na ruce. Kontaktních desinfekcí je celá řada, v lékárně si vyberete přesně tu, která bude vyhovovat vašim potřebám - na vytírání, i na utírání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc růže

Karanténa

K přenosu mezi lidmi dochází výjimečně, protože k nákaze je nutná vysoká dávka mikrobů.

Zdroj: Salmonela a její projevy

Nejčastější bakterie v moči

Infekci močového měchýře ve většině případů způsobuje tyčinková bakterie tlustého střeva Escherichia coli, patřící do velké skupiny střevních bakterií. Bakterie E. coli žijí v tlustém střevě a na kůži v okolí konečníku. Pokud se dostanou přes pochvu do močové trubice, mohou vyvolat infekci močového měchýře. 80–90 % případů zánětu močových cest způsobí právě Escherichia coli. Na druhém místě jsou stafylokoky (5–20 %) a proteus, příležitostně lze prokázat i některé gramnegativní bakterie, jako je klebsiella. Uvedené údaje platí pro nekomplikované záněty u ambulantních pacientů.

Bakterie dráždí stěny měchýře a vyvolávají zánět sliznice. Ve většině případů by se to dalo přirovnat ke spálení kůže od slunce. Infekce přetrvává v organismu a vyvolává těžkosti, které komplikují život. Příznaky bakterií v moči: přítomnost krve v moči, bolest ve spodní části zad nebo v bederní oblasti, zvýšená teplota, nevolnost a zvracení.

Bakterie v moči a způsobené záněty jsou léčeny antibiotiky. Někdy je před jejich nasazením nutno provést takzvanou kultivaci, aby byl zjištěn přesný typ bakterie. Jako prevenci lékaři doporučují dodržování hygienických zásad, dostatečný přísun tekutin, vyhýbání se rizikovému chování. Jako prevence infekčních cest se doporučuje konzumace brusinek, respektive produktů obsahujících brusinky.

Zdroj: Bakterie v moči

Druhy chlamydií

Chlamydia trachomatis

Tato bakterie způsobuje pohlavní infekci, která ročně postihne 90 milionů mužů a žen, nejčastěji ve věku od 15 do 30 let. Přenáší se zejména nechráněným pohlavním stykem, může se ale šířit i dotykem nebo přes kontaminované předměty (například spodní prádlo). Vždy ale potřebuje k šíření vlhké prostředí (přenos je možný i v sauně či na plovárně). Chlamydie trachomatis napadá pohlavní a močové cesty, ale i konečník (zejména při análním sexu). Způsobuje zánět močové trubice, nadvarlat, prostaty, děložního hrdla nebo některých kloubů. Chlamydióza může vést až k neplodnosti, a to u obou pohlaví: u žen způsobují chlamydie srůsty, u mužů vnikají do spermií, kterým spotřebovávají energii. U těhotných žen může chlamydióza vést až k potratu nebo způsobit poškození plodu. Při náhodném kontaktu s okem, dokáže Chlamydie trachomatis napadnout i oční spojivku a vyvolat v ní zánět či vážnější problémy.

Chlamydia pneumonie

Je nejrozšířenější chlamydiovou nákazou. Bakterie nejčastěji napadá dýchací cesty kapénkovým přenosem (kýcháním, kašláním a podobně). Dokáže vyvolat nejrůznější potíže počínaje infekcemi horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma. Vědci spekulují i o možném podílu této bakterie na rozvoji arterosklerózy, vzniku nebezpečných krevních sraženin a na spuštění nebo zhoršení roztroušené sklerózy či Alzheimerovy choroby.

Chlamydia psittaci

Primárně způsobuje infekční onemocnění zvířat, zvláště ptáků a savců, může se ale přenést i na člověka. Nejčastěji se tak děje přes kontaminovaný trus či peří, k nákaze dojde vdechnutím spor. Tato forma chlamydiózy je ale ještě málo prozkoumaná. Podle všeho působí nepříznivě na nervový systém a může zhoršovat bolestivé stavy.

Zdroj: Chlamydie - příznaky a projevy

Bakterie v moči v těhotenství

Na infekci močových cest jsou náchylnější těhotné ženy. V průběhu těhotenství mají problémy s infekcí močových cest téměř 4 % žen. Zvětšující se děloha během těhotenství tlačí na močovody a tím v nich zpomaluje průtok moči. Děloha tlačí také na močový měchýř, což způsobuje jeho nedostatečné vyprázdnění. Bakterie, které by jinak byly odplaveny, se tak množí a způsobují infekci. Ta se může rozšířit v močové trubici, močovém měchýři, močovodech i ledvinách. Bakterie se do močových cest mohou dostat i z oblasti konečníku.

Infekce může zpočátku probíhat bez příznaků, v nejhorším případě může dojít k hnisání, které ohrožuje ledviny. Projevy infekce močového měchýře jsou časté nucení na močení doprovázené pálením a řezáním a bolesti břicha v jeho spodní části. Může se objevit i krev v moči. Infekce ledvin se projevuje horečkou (teplota nad 38 °C), třesavkou, bolestmi břicha a zad v oblasti žeber, pocitem na zvracení a zvracením. V těhotenství se infekce močových cest může podílet na předčasném porodu a nízké porodní hmotnosti plodu. Akutní zánět ledvin může ve spojitosti s vysokým krevním tlakem (hlavně před 28. týdnem těhotenství) způsobit až odumření plodu. Pokud v těhotenství infekce vystoupá až k ledvinám, jedná se o zánět ledvin, při kterém těhotné ženě hrozí zvýšené riziko poškození a oslabení postižené ledviny.

Vzhledem k léčbě pomocí léků je infekce nejnebezpečnější v 2. a 3. trimestru, nejvíce pak asi 3 až 4 týdny před porodem. Placenta v tuto dobu totiž může antibiotika propustit až k plodu. Infekce močových cest se u těhotných musí léčit vždy, aby se předešlo možným komplikacím, které jsou spojené s plodem. Infekci ledvin je nutné léčit v nemocnici.

Infekci v těhotenství lze zabránit zvýšeným příjmem tekutin. Zajistí se tak dostatečné odplavování bakterií. Důležité je močení každé 3 až 4 hodiny. Doporučuje se nosit spodní prádlo z přírodních materiálů. Důležitá je osobní hygiena a hygiena před a po pohlavním styku. Infekce může být přenosná při nechráněném pohlavním styku nebo análním sexu s více partnery.

Zdroj: Bakterie v moči

Salmonela v těhotenství

Salmonelóza se v těhotenství vyskytuje jen ve velmi vzácných případech. Je-li u ženy skrytá dispozice, může mít i těžký průběh, který může být spojen s rizikem předčasného porodu.

Zdroj: Salmonela a její projevy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP