Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BAZÁLNÍ METABOLISMUS VÝPOČET

OBSAH

Bazální metabolismus – výpočty

Bazální energetický výdej si můžeme spočítat. Výpočtové vzorce udávají bazální energetický výdej v energetických jednotkách (kJ, kcal). Vzorce v sobě zahrnují individuální parametry, protože, jak již bylo uvedeno výše, úroveň bazálního metabolismu ovlivňuje hlavně pohlaví (žena, muž), hmotnost (množství ATH) a věk.

Výpočet pomocí Faustova vzorce

  • muži > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 24
  • ženy > BM (kcal) = hmotnost (v kg) x 23

Výpočet pomocí Faustova vzorce není přesný, jedná se pouze o orientační předpoklad energetického výdeje.

Výpočet pomocí Harris-Benedictovy rovnice

  • muži > BM [kcal] = 66,5 + 13,8 x hmotnost + 5,0 x výška - 6,8 x věk
  • ženy > BM [kcal] = 655 + 9,6 x hmotnost + 1,8 x výška - 4,7 x věk

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta.

Dobry den chtela jsem se zeptat mam bazalni teplotu 37.7.myslite ze je moznost abych byla tehotna?predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bazální teplota 37,7 může být příznakem počátku těhotenství. Počejte na příští menzes a když nepřijde, tak si udělejte těhotenský test z lékárny.

Zdroj: diskuze Dotaz

Bazální metabolismus versus kJ

Bazální metabolismus (BMR) znamená základní látkovou přeměnu. Jedná se o hodnotu klidové energetické spotřeby těla. V praxi se jeho hodnota téměř nedá změřit, vyžaduje velmi specifické podmínky klidu, proto se k jejímu stanovení používá přibližný výpočet. Hodnota bazálního metabolismu se liší podle pohlaví, věku a hmotnosti. Mimo to má každý jinak nastavený metabolismus podle úrovně fyzického výdeje, stylu života a genetické výbavy. Bazální metabolismus nabývá hodnot cca 1 700 kJ (400 kcal) u subtilního seniora až třeba 5 000 kJ (1 200 kcal) u stokilového padesátníka. Z hodnoty bazálního metabolismu lze vycházet při sestavování redukční diety založené na počítání kalorií. Tato metoda je náročná na plánování a počítání. Pro redukční programy má výpočet BMR omezený význam.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY ZRYCHLUJÍCÍ METABOLISMUS. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem zrychlují metabolismus. Také kofein a thein dokáží zrychlit metabolizmus. Oboje je dobré užít ráno nejlépe hned po probuzení. Po obědě je potřeba pak dát přednost jídlům s nižsím glykemickým indexem, například Smacker. Dobré je v době, kdy metabolizmus frčí, si dát kvalitní cvičení, což je recept na nejrychlejší hubnutí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Potraviny zrychlující metabolismus.

Co je to bazální energie

Bazální metabolismus se podílí na výdeji energie z celkového příjmu z větší části a o to více, čím méně jste aktivní od cca padesáti až po devadesát procent. Aby organismus optimálně fungoval, přičte se k bazálnímu metabolismu energie navíc dle celkového denního výdeje. To lze učinit správným složením stravy, aktivitou směřující k budování svalové hmoty a aerobními aktivitami korigujícími přebytečnou přijatou energii. Na výpočet existují rovnice, které mohou přibližně určit bazální metabolismus, ovšem co nejpřesnější údaj je možné získat pouze pomocí metod ve specializovaných zařízeních. Naneštěstí nelze provádět takovéto měření pro každého člověka, a tak je nejjednodušší pečlivě si zaznamenávat příjem energie ze stravy do deníku a posléze ubírat či přidávat potravu tak, aby její příjem odpovídal konkrétním cílům, což může být budování svalové hmoty, redukce tuku či udržovací stav na momentální úrovni.

Zdroj: Bazální metabolismus

Recepty na zrychlení bazálního metabolismu

Pro nastartování rychlého spalování opravdu stačí 3x týdně 40 minut za vhodné tepové frekvence (220 - věk x 0,6 = minimální mez, maximální je x 0,7) bez kolísání pod a nad tuto úroveň, například jízdy na kole nebo rotopedu. Vyvážený jídelníček dle zásad zdravé výživy a v žádném případě nehladovět. Jíst v 3hodinových intervalech. Přičemž optimální váhový úbytek je maximálně do 0,5 kg tuku za týden. Uvádí se, že cca dalších dvanáct hodin po cvičení se bazální metabolismus zvyšuje až o 23 %. A jeho zvýšení (cca 10 %) trvá až 72 hodin. Tak honem vyrazte někam za pohybem.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi DETOXIKACE ORGANISMU POMOCÍ PŘÍRODNÍHO PŘÍPRAVKU Z BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Zelenková.

Výborný přípravek pro detoxikaci je OKG Alfa, nastartuje nejen činnost ledvin a jater, ale dokáže i zvýšit imunitu. Je čistě přírodní, nezatěžuje organismus. Výborná zkušenost při různých problémech i jako pomocník při hubnutí (odplaví z těla toxické látky a nastartuje správný metabolismus). Pro více informací
www.prirodnilecba.de…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Detoxikace organismu pomocí přírodního přípravku z bylin

Co je to bazální index

Základní výpočet se určuje vzorci. Lze využít například Harris-Benedictův vzorec. Pro ženy a muže je vzorec rozdílný. Pro muže: BM = 66 + (13,7 x hmotnost v kg) + (5 x výška v cm) - (6,8 x věk); pro ženy: BM = 655 + (9,6 x hmotnost v kg) + (1,8 x výška v cm) - (4,7 x věk). Získáte přibližný potřebný příjem, k němuž je nutné přičíst další energii dle své aktivity. Dle práce se připočte od 20 až po 50 % příjmu vycházejícího z bazálního metabolismu. Nejnižší hodnota pro sedavé zaměstnání, nejvyšší pak pro náročné fyzické práce. Poté se ještě musí počítat s přidáním energie potřebné na fyzické aktivity. Číslo není neměnné a musí se k němu přistupovat dle individuálních schopností a předpokladů jedince. Doporučuje se zapisovat si, co jíme, děláme, a určit si tak vlastní potřebu příjmu a výdeje energie, což je nejjednodušší způsob, jak dosáhnout potřebných výsledků s ohledem na svůj životní styl.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET UJÍMÁNÍ RAGLÁNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Burešová.

jak rozpočítat ujímání raglánu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpočet ujímání raglánu

Průměrný bazální metabolismus

Úroveň bazálního metabolismu je z velké části dědičná. Pokud jsme smolaři, že naši rodiče a prarodiče mají „utažený“ bazální metabolismus, můžeme počítat s komplikacemi spojenými nejen s nadváhou. Tyto faktory bývají obvykle ovlivněny našimi předky, kteří si procházeli abnormálními životními podmínkami, jako jsou hladomory a koncentrační tábory. Tyto podmínky nám z dlouhodobého hlediska dovolily nastartovat úsporný gen, který novodobě řídí rychlost bazálního metabolismu.

Velký podíl na úrovni bazálního metabolismu má také rasa. Například Číňané a Indové mají nižší úroveň bazálního metabolismu než lidé kavkazoidní (což jsou i Evropané).

Energetický výdej dospělých v průměru činí přibližně 8 400–11 700 kJ, a jak bylo uvedeno, s věkem tyto hodnoty klesají v důsledku klesání bazálního metabolismu. S fyzickou aktivitou se hodnoty energetického výdeje markantně zvyšují. Průměrný energetický výdej člověka, který se výrazně hýbe, se zvyšuje o 2 100–4 200 kJ za hodinu, v závislosti na zdatnosti, délce zátěže, typu a intenzitě sportovního výkonu. U žen jsou tyto hodnoty v průměru mírně snížené v poměru k celkovému energetickému výdeji.

Zdroj: Bazální metabolismus

Diskuze

V diskuzi TUKOVÁ DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Co je tuková dieta? Tuková dieta funguje na podobném principu jako dieta nízkosacharidová, tedy dieta bez cukrů. Tuková dieta je založena na přiměřeném příjmu bílkovin a tuků ale S NULOVÝM příjmem sacharidů. Výhodou tukové diety je to, že hubneme i když jíme například bůček s tatarkou, ale bez chleba! Ovšem nesmíme to s příjmem tuků přehnat. Při tukové dietě je třeba za den sníst celkem 2g bílkovin na kg váhy, které chcete dosáhnout a 2g tuků na kg váhy, které chcete dosáhnout.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dalibor.

Všechny diety jsou k ničemu! Rozbourají Vám tak maximálně metabolismus! Zkusil jsem snad všechny tipy diet a úplně k ničemu to bylo! Tak jsem přešel na prášky a to je konečně vono! Chce to, ale taky najít takový, který jen neslibuje, ale opravdu funguje. Koupil jsem Obethin užíval ho a zhubl za 2 měsíce 13,7 kilo!

Zdroj: diskuze Tuková dieta

Bazální metabolizmus

Aniž bychom se zamysleli nad samotným procesem hubnutí, máme tendenci věřit "novým" a "zaručeným" objevům, které nám zaručeně pomohou zhubnout, například jako CGA 800. Když se nám to po úmorném snažení třeba i podaří, pak se nám kila ale velmi rychle vrací zpět a to v ještě větší míře, než tomu bylo před zázračnou dietou. Proč tomu tak je? Proč muži hubnou snadněji než ženy? Proč někdo může jíst 10krát více, než vy a přesto nepřibere? Odpověď nám poskytne pochopení fungování našeho metabolismu – jinými slovy mluvíme o bazálním metabolismu.

Lidský metabolismus se liší u každého člověka a je dán již při narození – genetickou informací. Velmi jednoduše řečeno bazální metabolismus je energie nezbytná pro základní životní funkce organismu. Je to tedy základní látková přeměna našeho těla. Naše tělo spotřebuje nejvíce energie právě na bazální metabolismus. Sem patří např. dýchání, odpočinek ve spánku, funkce organismu za normální teploty a za úplného klidu. Každá další činnost (chůze, cvičení, oblékání) tuto hodnotu zvyšuje zhruba o 20%. Pro hubnutí je tedy potřeba zvýšit hodnotu bazálního metabolismu.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vážený pane. Záleží na tom, jak chcete mít jednotlivý schod vysoký. Většinou se dělá od 13 do 17cm. Stavební výšku máte 138cm tzn. 138 děleno výškou schodu. V případě výšky schodu 15cm je počet 138 děleno 15 to je 9,2. 9,2 schodu je samozřejmě nesmysl, musí vyjít na celé číslo, v tomto případě 9. Z tohoto se zpětně spočítá výška. Tj. 138 děleno 9 a to je 15,33cm. Pochopitelně je možno si rozměry určit jinak,ale potom budou schody na chůzi nepříjemné.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Excel pro výpočet schodiště

Zjednodušený vzorec pro výpočet schodiště najde pod článkem.

Zdroj: Výpočet schodů

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Význam bazálního metabolismu při hubnutí

I když samotný bazální metabolismus moc ovlivnit nelze, zdravým životním stylem je možné výrazně posunout metabolismus k aktivnější podobě, a to pravidelným sportováním a posilováním či rozdělením stravy do více menších jídel denně. Jistý význam zde hrají i některé doplňky stravy, které dokážou donutit organismus spotřebovávat tuky jako přednostní zdroj energie při dodržení stravovacích návyků potřebných pro úpravu tělesné hmotnosti. Jejich odbourávání je za splnění podmínek o trochu jednodušší, nikoliv však bezpracné. Za zmínku stojí extrakt ze zeleného čaje, guarana, karnitin, ale dokonce i samotné tuky jako CLA nebo omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které dokážou metabolismus tuků ovlivnit. Je potřeba i varovat před drastickými dietami a přílišným omezením příjmu stravy, kdy se metabolismus příliš zpomaluje a posléze po obnovení příjmu původního množství stravy dojde k ještě většímu nárůstu přebytečného tuku. Kdo pravidelně sportuje, ví, že po posilování a aerobní aktivitě je metabolismus zvýšený i několik hodin po sportování, a to dokonce i v klidovém stavu. Sport, a zvláště pak posilování v kombinaci s aerobní aktivitou, je pokládán za nejlepší způsob, jak bojovat proti nárůstu nadbytečného podkožního tuku.

Zdroj: Bazální metabolismus

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY TABULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Matej.

Zdravím,
Rád by som sa spýtal aké je množstvo purinov v českej Nugete? Kakao tam nieje iba lieskové orechy.
Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nugeta obsahuje kakaový prášek, který ji zbavuje dohněda. Nugeta obsahuje také hodně cukru. Kakako a cukr jsou složky, které zesilují metabolismus purinů a zvyšují hladiny kyseliny močové v krvi. Když si dáte jednu nugetu za týden a v tom dni omezíte příjem jiných rizikových potravin, jako je alkohol, maso a vnitřnosti, tak se nic nestane. Pokud neodoláte a nugetu budete konzumovat často, tak zhoršíte vývoj onemocnění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny tabulka

Co je to bazální teplota?

Bazální teplota je základní teplota lidského těla těsně po probuzení či v brzkých ranních hodinách. Nejideálněji by se tedy měla měřit hned ráno po probuzení. Důležité je, aby došlo ke změření před jakoukoli aktivitou provozovanou po ránu. Bazální teplota se měří pomocí bazálního teploměru, který se umisťuje do úst. Tento druh teploměru ukazuje i velmi malé stupně změn. Je důležité, aby každé měření probíhalo ve stejný čas. Bazální teploměry jsou k dostání ve většině drogérií a jsou obvykle dodávány s grafem pro evidenci teploty.

Zdroj: Bazální teplota

Poradna

V naší poradně s názvem SKOŘICE BYLINKY NA ZÁCPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Samboja.

Jak působí používání skořice na pravidelnou stolici? Staví nebo
nebo podporuje? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skořice spíše staví stolici, ale nezpůsobuje zácpu. Skořice zlepšuje trávení, tím, že štěpí tuky, zlepšuje metabolismus tuků a cukru u lidí s cukrovkou. Skořice dále zahřívá a stimuluje zažívací trakt, uklidňuje koliky, průjem, nevolnosti a nadýmání.

Skořice stahuje hladké svalstvo, které nemůžeme normálně ovládat svou vůlí. Z hladké svaloviny je i vnitřní svěrač, který se při konzumaci skořice hůře uvolňuje a tím může být pozdržena stolice.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skořice bylinky na zácpu

Co je to bazální metabolismus

Bazální metabolismus je vrozený a ovlivnit ho lze nejméně ze všech tří součástí výdeje energie. Jedná se o energii, která je nezbytná pro základní životní funkce člověka bez přičinění jakékoliv další aktivity. K základním funkcím je řazeno kupříkladu dýchání, činnost srdce či fungování dalších orgánů. Na první pohled se tedy může zdát, že klidový výdej bude mít každý stejný, ovšem opak je pravdou. Vliv na to má hned několik faktorů. Skladba těla, kdy výhodou je sportovní postava s vyšším podílem svalové hmoty a přiměřeného množství podkožního tuku, dále pak věk, kde platí, že čím je člověk starší, tím méně potřebuje energie. Je nutné podotknout, že starší lidé by měli přizpůsobit příjem potravy, ale hlavně by měli dbát na její kvalitu, aby při sníženém energetickém příjmu doplnili všechny potřebné živiny i mikroživiny. Ne nepodstatnou skutečností je také fakt, zda se jedná o muže či ženu. Muži mají to štěstí, že přirozeně spotřebovávají více energie. Ženy si tedy musí o to více hlídat, co jí, a navíc se nesmí stravovat stejným způsobem jako muži. Další skutečností, kterou už ovšem musí řešit lékař, je nepřirozená aktivita štítné žlázy. Snížená aktivita vede k nadváze v případě nekorigování energetického příjmu.

Zdroj: Bazální metabolismus

Fyzikální faktory ovlivňující bazální metabolismus

Hodnota bazálního metabolismu je ovlivňována mnoha faktory – věkem, pohlavím, tělesnou teplotou, onemocněními, některými léky a jiným. Proto má každý člověk jinou individuální hodnotu BMR. (Také proto není možné všem stanovit jeden stejný jídelníček, jelikož každý má jinou minimální potřebu energie.) Aktuální hodnotu bazálního metabolismu dokáže zjistit přístroj InBody, který zjišťuje analýzu složení těla. Je-li člověk například vrcholový sportovec, má tělo tvořeno zejména svalovou hmotou, což má za následek vyšší hodnotu BMR, protože tuto hmotu je potřeba vyživovat. Současně samozřejmě platí, že člověk, který má málo svalové hmoty, má mnohem nižší hodnotu BMR.

V praxi to pak znamená, že člověk s vysokou hodnotou bazálního metabolismu (nemusí to být jen sportovci) si může „dovolit“ konzumovat množství i energeticky vydatné stravy, o které si člověk s nízkou hodnotou BMR může nechat bohužel jen zdát. Často slýcháme zoufalé povzdechy na téma: „On(a) může sníst, na co se podívá, a nic to s ní(m) neudělá, a já se napiju vody a přiberu dvě kila.“ To je samozřejmě čirý nesmysl, z vody nepřibere naprosto nikdo. Ale když dva lidé s různým BMR a s různou rychlostí spalování sní totéž množství konkrétní potraviny, tak ten, který má BMR vyšší a rychlejší metabolismus, to na své váze nepocítí. Ten, kdo má nižší BMR a metabolismus pomalý, si naopak energii poctivě uloží a následně se to projeví i na váze.

Zdroj: Bazální metabolismus

Test štítné žlázy podle bazální teploty

Evidence bazální teploty nemusí ukazovat jen na ovulaci. Je lékařsky známo, že hormony štítné žlázy také mají přímý vliv na bazální teplotu. Podchlazení nebo snížení tělesné teploty je zase známým příznakem hypotyreózy nemoci štítné žlázy. Tělesná teplota je neomylný diagnostický nástroj. Bazální teplota je také diagnostickým nástrojem pro zjištění hypotyreózy. Jedná se o osvědčenou diagnostickou a monitorovací metodu.

Chcete-li měřit bazální teplotu kvůli štítné žláze, je důležité používat starý rtuťový teploměr. Rtuťový teploměr by se měl před použitím důkladně protřepat a být po ruce k rannímu použití. Jakmile se ráno probudíte, s minimálním pohybem vložte teploměr do podpaží a nechejte jej tam po dobu 10 minut. Je důležité, aby došlo k zaznamenání tří až pěti po sobě jdoucích dnů. Ženy, které mají menstruaci, by neměly měřit bazální teplotu v prvních pěti dnech menstruace, ale až po pátém dnu.

Pokud je průměrná bazální teplota nižší než 36,5 °C, lze diagnostikovat onemocnění štítné žlázy, nebo nedostatečné množství hormonů štítné žlázy. Průměrná bazální teplota mezi 36,5 a 36,7 °C je považována za normální. Teploty mezi 36,4 a 36,6 °C jsou považovány za důkaz možné hypotyreózy.

Zdroj: Bazální teplota

Plodné dny podle bazální teploty

Před ovulací se tělesná teplota pohybuje v rozmezí 36,2–36,5 °C. Během dvou dnů po ovulaci dochází k hormonálním změnám, které způsobují nárůst o 0,4–1 stupeň. Tato zvýšená teplota zůstává po dobu další ovulace. Díky tomuto si můžete povšimnout zvýšené tělesné teploty. Pokud zjistíte, že jste otěhotněla, bazální teplota se nemění a zůstává zvýšená po celou dobu těhotenství.

Dalo by se říci, že podle zapisování bazální teploty se dá zjistit ovulace, ale v prvním měsíci užívání a nahrávání bazální teploty nemusí dojít ke zjištění plodných dnů. Je důležité, aby došlo k dlouhodobému měření bazální teploty. Při dlouhodobém měření dochází ke zjištění a předpovědění ovulace. Zároveň díky tomu dochází ke zjištění nejlepších dnů, které jsou vhodné pro pohlavní styk a pro otěhotnění.

Je důležité si zapamatovat, že pokud nejste nemocní nebo pokud si nezměříte teplotu hned po probuzení, může být každý měřený vzorek nepřesný. Bazální teplota napomáhá nejen ke zjišťování plodných dnů, ale také napomáhá ke zjištění neplodnosti. Pokud jsou některé fáze cyklu krátké, může dojít k hormonální nerovnováze.

Zdroj: Bazální teplota

Glykemický index – výpočet

GI potraviny/100 a výsledek se vynásobí počtem sacharidů v potravině.

  • 100 g rýže = 80 g sacharidů – 120 g rýže = 96 g sacharidů
  • 100 g medu = 82 g sacharidů – 40 g medu = 33 g sacharidů

Například výpočet pro 120 g rýže:

  • (GI 55/100) × 96 g = 53

Výpočet pro 40 g medu:

  • (GI 85/100) × 33 g = 28

Zdroj: Glykemický index

Co ovlivňuje bazální metabolismus?

Jeho hodnota je individuální u každého člověka a je ovlivněna věkem, pohlavím, tělesnou strukturou i výškou. Energetický výdej je nejvyšší během dětství a dospívání, v průběhu těhotenství a kojení. S rostoucím věkem hodnota bazálního metabolismu klesá, a právě proto přibýváme na váze. Ovlivňují ho však i další faktory jako například stres. Takže odpověď na otázku zda-li má na přibírání váhy vliv stres, zní odpověď ano. Organismus totiž pod vlivem negativních emocí a stresu produkuje hormon kortizol, který má vliv na ukládání tuků a samozřejmě ovlivňuje i cévní systém (způsobuje stahování cév). Součástí správného fungování je dostatek životně důležitých látek – vitaminů, minerálů, vlákniny, stopových prvků atd.

Zdroj: Účinné hubnutí a spalování tuků


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP