Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BELOVA OBRNA

OBSAH

Spánková obrna a příznak závažného problému

Spánková obrna se pouze projevuje tím, že se tělo v určitých fázích spánku nepohybuje. Zřídka je spojena s hlubokými psychickými problémy. V dřívějších dobách byla považována za „zlo“. Mnoho kultur má své příběhy ohledně spánkové obrny. Stále ale není známa přesná příčina tohoto jevu.

Zdroj: Spánková obrna

Diskuze

V diskuzi BELOVA OBRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Chromec.

Dobrý den , belova obrna se objevila náhodně v červnu minulého roku na pravé straně . rehabilitace začala okamžitě teplými zábaly a cvičením prsty . pak přišla na řadu elektrostimulace a nemoc po třech měsících ustupovala . V říjnu mi spadla levá strana obličeje , takže jsem měl oboustranný facialis se stupnující tendencí , byl jsem hospitalizován v nemocnici , podrobil jsem se lumbální punkcí , CT vyšetření i magnetické rezonanci , vyšetření neprokázalo neprokázalo žádné vírové onemocnění , jako je borelióza nebo meninkokok . Jelikož jsem astmatik a diabetik , lékaři nevylučují , že se na mě vyřádila cukrovka . Dnes již chodím do práce a doma si přikládám teplé obklady . Zdeněk Chromec

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Belova obrna

Co je spánková obrna?

Spánková obrna je pocitem vědomí, ale neschopnosti pohybu. Nastává mezi fází bdění a spánku. Během těchto fází člověk může mluvit. Někteří lidé mohou cítit tlak nebo pocit dušení. Spánková obrna může být doprovázena i jinými poruchami spánku, jako je narkolepsie, tedy silná potřeba spánku způsobná problémy mozkové schopnosti při regulaci spánku.

Zdroj: Spánková obrna

Diskuze

V diskuzi BELLOVA OBRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Plasek.

JE MI 62 let. Ke zjisteni doslo v jednom dni. Tentyz den mi byla diagnostikována Bellova obrna licniho nervu.Lékař mi nasadil fortecortin 4 v dávkování :
1.den 2-1-0
2.den 1-1-0
3.den 1-0-0
4.den 0,5-0-0
Můj dotaz zni,zda mohu při domácí léčbě kromě masáže pouzivat i biolampu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bellova obrna

Obrna lícního nervu ušního původu

Obrna lícního nervu může provázet i infekce středního ucha, kdy v souvislosti se zánětem středouší dojde k otoku, který může dočasně stlačit lícní nerv. V tomto případě se jedná o periferní obrnu. Lícní nerv je narušen v jádře či dráze za jádrem. Dochází k úplnému výpadku funkce nervu na stejné straně obličeje, čímž zcela vymizí mimika, poklesne koutek a objeví se i neschopnost dovřít oko.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kathy Gajewska.

Dobrý den. Od 3.12.2017 mi diagnistikovali v nemocnici na Bulovce Bellovu obrnu. Obličej se lepší ale co mně velice trápí je to, že už od 3.12 mám silné závratě, které trvají do teď. Skutečnou příčinu mi nejsou schopni absolutně zjistit i když to bylo to podstatné co jsem jim pri prvním ambulantním vyšetření hlásila a pak opakovaně jsem to po 3 dnech hlásila znovu že to trvá . Dvakrát mě vyšetřili i na ušním ale nic, prý vše v pořádku. CT mozku taky v pořádku ale stavy motání, ztráta koordinace trvá. Chci se zeptat jestli Bellova obrna může být spouštěč a jak tu ztrátu rovnováhy odstranit co s tím dělat. Předem velice děkuji za odpověď. K.G .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lída.

Co borelióza, na tu vyšetření dělali? L.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu

Jak je Bellova obrna diagnostikována?

Lékař diagnostikuje Bellovu obrnu nejprve pomocí otázek, jimi se snaží zjistit, jaké příznaky se u vás projevily, jak a kdy k tomu došlo a podobně. Také provede kontrolu funkce lícního nervu prostřednictvím fyzického a neurologického vyšetření. Pokud nezjistí přesnou příčinu vašich příznaků, pošle vás pravděpodobně na další testy: krevní testy, magnetická resonance nebo skenování CT.

Zdroj: Bellova obrna

Diskuze

V diskuzi BELLOVA OBRNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Břetislav Dvořák.

Může být onemocnění Bellovou obrnou zapříčiněno jako vedlejší účinek po očkování vakcinou Astra Zeneca proti Covid 19?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bellova obrna

Obrna lícního nervu z boreliózy

Obrnu lícního nervu může způsobit infekce herpetickými viry, které jsou původci oparů. Obrna přichází náhle. Jedná se o periferní typ obrny. Za obrnou ovšem může být i borelióza, což potvrdí sérologické vyšetření a lumbální punkce. U onemocnění boreliózou může dojít k centrální obrně lícního nervu, kdy poškození je již v mozkové kůře či na nervové dráze před samotným jádrem lícního nervu. Výsledkem je výpadek schopnosti pohybovat protilehlou polovinou úst. Koutek padá dolů. Z nedovřených úst mohou vytékat sliny a je narušena schopnost artikulovat.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Poradna

V naší poradně s názvem BELLOVA OBRNA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta kresova.

Dobry den mam bellovu obrbu kratce ještě nezjistili z čeho.Chci se zeptat mohu chodit do prace nedelam ve spinavem prostredi ani v chladu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Výkon zaměstnání a fyzické námahy záleží na léčbě, kterou jste dostala. Obvykle se při užívání medikamentů doporučuje klid. Tedy, pokud nemáte fyzicky ani psychicky náročné zaměstnání, tak do práce chodit můžete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bellova obrna diskuze

Výskyt spánkové obrny

Spánková obrna se obvykle vyskytuje v jednom ze dvou časů. Může se objevit při usínání (hypnotická, predormitální) nebo při probouzení (hypnopompická, postdormitální).

Hypnotická spánková obrna

Hypnotická spánková obrna se vyskytuje při usínání, kdy se tělo pomalu uvolňuje. Během spánku nastává i útlum vědomí, takže si jí jedinec nevšimne, ale když se objeví při usínání, člověk si uvědomí, že se najednou nemůže hýbat a mluvit.

Hypnopompická spánková obrna

Během spánku dochází ke střídání REM (rychlý pohyb očí) a NREM (pomalý pohyb očí) fází. Cyklus REM a NREM trvá asi po dobu 90 minut. NREM spánek nastává dříve a zabírá 75 % doby celkového spánku. Během NREM spánku je tělo uvolněné a regeneruje (uvolňuje se). Ke konci NREM fáze se spánek přesouvá do REM fáze. REM fáze se projevuje rychlejším pohybem očí a výskytem snů, během tohoto stavu je zbytek těla naprosto uvolněný. Při REM fázi můžete mluvit nebo se pohybovat.

Spánková obrna se vykytuje u 4 pacientů z 10. Obvykle si jí povšimnete až v dospívání. Mohou jí mít jak ženy, tak i muži, může být dědičná. Mezi další faktory způsobující spánkovou obrnu patří:

  • nedostatek spánku;
  • plánovaný spánek;
  • psychické stavy (stres, bipolární poruchy);
  • spaní na zádech;
  • jiné problémy se spánkem (narkolepsie, noční křeče v nohách);
  • užívání léků;
  • zneužívání návykových látek.

Zdroj: Spánková obrna

Poradna

V naší poradně s názvem OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rekonvalescence po obrně lícního nervu je u každého člověka individuální a může dlouho trvat. Důležité je obnovit nervová spojení se svaly, které inervuje lícní nerv. Na to nejlépe pomáhá svalová rehabilitace, například pomocí masáže a nebo také elektrostimulace. Vhodné je i obličejové cvičení mimických svalů.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Markét.

Ja ji mnela asi před dvaceti lety je mi 35 a dodnes to neni stoprocentni i po vsech tech lecbach dalo by se s tim jeste neco delat?Přemyšlela jsem o akupunktuře

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Ztráta hlasu při chrapotu

Nejčastější příčinou chrapotu nebo dočasné ztráty hlasu je nachlazení, těžké chrápání v noci, fyzická námaha hlasivek (dlouhodobé mluvení, řvaní), neustálé působení suchého vzduchu, obrna hlasivek.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena kroul.

Akupunktura je na obrnu vyborna vec,ale musite si najit dobreho odbornika,ktery s tim ma zkusenosti.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Bellova obrna

Obrna lícního nervu se projeví velmi rychle. Jedinec je večer naprosto zdráv a ráno se probudí s plně rozvinutými příznaky. Diagnostika není vzhledem k typickým příznakům nijak složitá a spadá do kompetence neurologa. Včasné určení diagnózy je velmi důležité pro další vývoj nemoci. Velkou pozornost je třeba věnovat postiženému oku. Jeho rohovka je náchylná k vysychání, což může vést až ke ztrátě zraku.

Podle příznaků rozlišujeme dva typy Bellovy obrny:

  • Centrální forma obrny lícního nervu je charakteristická neschopností dovřít pusu na jedné straně. Postižený koutek je pokleslý a z úst vytékají volně sliny. K projevům dochází na jiné straně, než na které byl postižen lícní nerv.
  • Periferní forma obrny je kromě pokleslého koutku typická také nemožností zavřít oko. To zpočátku silně slzí a nemocný není schopen ani mrknout. V tomto případě je postižena celkově veškerá mimika na dané půlce obličeje.

Bellova obrna postihuje zpravidla pouze jednu půlku obličeje, pokud se příznaky projeví na obou částech, je nutné uvažovat o jiném neurologickém onemocnění.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Jaká je léčba?

Většina lidí trpících Bellovou obrnou se úplně uzdraví, a to i bez léčby, obvykle do dvou měsíců. Možná budete muset užívat kortikosteroidy. Tyto léky snižují riziko vzniku možných dlouhodobých problémů po Bellově obrně. Lékař může rovněž nasadit protivirovou léčbu, která často vede k rychlejšímu zlepšení příznaků.

Zdroj: Bellova obrna

Projevy obrny lícního nervu

Postižený se ve většině případů u obrny nervus facialis, což je latinský název lícního nervu, ráno probudí a z koutku úst mu vytékají sliny. V zrcadle zjistí, že nemůže zavřít oko, které slzí. Nemůže ani mrknout, na postižené straně jsou vyhlazené vrásky a asymetricky pokleslý ústní koutek.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Frantisek.

dobrý den chtěl bych se zeptat nemůžu skoro hýbat s levou půlkou obličeje a pořád na to oko brečím už 3 dny.
a mám menší cit na té straně a taky slintám a nemůžu pohnout na levé straně rty skoro vůbec.
můžu mít bellovu obrnu nebo co to mám?
je mi 17 let. děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Jak poznat a léčit obrnu lícního nervu u dětí

Obrnu lícního nervu poznáte pohledem. Obrna lícního nervu u dětí je provázena poklesem koutku úst a neschopností zavřít oko, nebo pouze poklesem koutku a snížením hybnosti dolní části obličeje. Léčba obrny lícního nervu se odvíjí podle příčiny, která je zodpovědná za jeho vznik. Pokud je obrna infekčního původu, předepíše lékař antivirotika. Dalším užívaným lékem jsou kortikoidy. Doporučený je také zvýšený příjem vitamínů, především vitamínu B 12. Pokud je příčinou vzniku nádor, je nezbytné přistoupit k chirurgickému zákroku. Velkou roli hraje rehabilitace, při které se fyzioterapeut pomocí speciálních cviků v obličejové části snaží navrátit původní funkce nervu. K nápravě u dětí dochází při pravidelném cvičení do 1 až 2 měsíců. U postižení oka, kdy nedochází k uzavření očního víčka v důsledku obrny, je důležité krytí oka zvlhčeným polštářkem, aby se zabránilo vysychání rohovky. Doporučuje se také omezit mluvení na nezbytné minimum a při mluvení si přidržovat zdravou stranu tváře tak, aby ochrnutá nebyla na zdravou stranu přetahována. Jsou i případy, kdy zůstane koutek nebo víčko ochrnuté. V případě oka je možno uvažovat o chirurgické úpravě.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Co dělat při spánkové obrně?

Není třeba se obávat nočních démonů nebo jiných strašidel. Pokud máte občasnou spánkovou obrnu, můžete sami podniknout určité kroky, abyste byli schopni zvládnout tento stav. Začněte tím, že budete dostatečně spát. Jednoduše řečeno, je zapotřebí mít minimálně 8hodinový spánek. Snažte se zmírnit veškerý stres. Vyzkoušejte si během spaní nové pozice.

Zdroj: Spánková obrna

Co léčí Milgamma N

Přípravek Milgamma se používá jako podpůrná léčba při onemocněních postihujících periferní nervový systém (například zánětlivá onemocnění periferních nervů a kořenů, onemocnění v rámci diabetu mellitu, následky chronického alkoholismu, obrna lícního nervu, postižení trojklanného nervu, kořenové syndromy, pásový opar a podobně). Dále se přípravek Milgamma používá u stavů se zvýšenou potřebou vitaminů skupiny B.

Zdroj: Lék Milgamma N

Mozková obrna

Dětská mozková obrna (DMO) je termín, jenž představuje skupinu chronických onemocnění charakteristických poruchou centrální kontroly hybnosti. Pojem dětská značí období, ve kterém se nemoc začne projevovat, označení mozková určuje místo, kde dochází k poruše, a termín obrna vyjadřuje, že tato nemoc působí problémy s hybností těla. DMO postihuje pouze mozek, to znamená, že nezahrnuje poruchy hybnosti, které byly způsobeny onemocněním periferních nervů či svalů. Při DMO dochází ke špatnému vývoji nebo poškození motorických (hybných) oblastí mozku, což má za následek nedostatečnou kontrolu hybnosti a vadné držení (posturu) trupu a končetin. DMO se začne projevovat už v prvních měsících nebo rocích života, ale zpravidla se s rostoucím věkem již nezhoršuje.

Léčba

Tato nemoc se bohužel vyléčit nedá. Ale léčba může přinést pozitivní výsledky a může přívětivě ovlivnit kvalitu života nemocného. Je dokázáno, že děti, u kterých byla včas zahájena správná léčba, mohou vést normální běžný život. Tato nemoc je komplikovaná také v tom, že neexistuje žádná její standardní léčba. Každé dítě má své individuální neurologické poruchy a z nich plynoucí specifické potřeby, které lékař musí rozpoznat a brát v potaz.

Zdroj: Nemoci mozku

Jaké jsou příznaky?

Mezi příznaky Bellovy obrny patří:

  • náhlé oslabení mimického svalstva na celé jedné polovině obličeje (to je hlavní příznak). Může nastat i problém se zavřením oka na ochrnuté straně obličeje;
  • slintání;
  • nadměrné slzení, nebo naopak pocit suchého oka;
  • ztráta schopnosti cítit chuť;
  • bolest za uchem;
  • necitlivost v postižené části obličeje;
  • zvýšená citlivost na zvuky.

Zdroj: Bellova obrna

Co způsobuje Bellovu obrnu?

Příčina Bellovy obrny není jasná. U většiny případů se lékaři domnívají, že ji vyvolává herpes virus, který způsobuje opary. V jiných případech může Bellovu obrnu způsobit zánět nervu, který ovládá svaly na jedné straně obličeje. Také další zdravotní problémy mohou zapříčinit slabost nebo ochrnutí obličeje. Pokud nelze nalézt konkrétní příčinu, je pravděpodobné, že se jedná o Bellovu obrnu.

Zdroj: Bellova obrna


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP