Beta-blokátory se používají v terapii vysokého tlaku, onemocnění srdce a poruch rytmu (beta-blokátory patří mezi takzvaná antiarytmika). V dnešní době existuje řada generací beta-blokátorů, které se poněkud liší svými účinky. Co mají ale společné, je to, že dokážou blokovat beta-receptory v srdci. Na beta-receptory se za normálních okolností vážou stresové hormony, jako je například adrenalin a noradrenalin. Beta-blokátory ovšem tyto receptory zablokují. Tím zpomalují srdeční akci, snižují namáhání srdeční svaloviny a spotřebu kyslíku srdečním svalem. Dále svým účinkem snižují krevní tlak a u pacientů s onemocněním srdce významně snižují riziko vzniku nebezpečných poruch rytmu.
Beta-blokátory se dělí na kardioselektivní a neselektivní:
kardioselektivní svými účinky působí nejvíce na receptory v srdci;
neselektivní mají zvýšený účinek na ostatní orgány.
Beta-blokátory se využívají v léčbě řady chorob srdce – srdeční selhávání, kardiomyopatie, ischemická choroba srdeční (angina pectoris, stavy po infarktu myokardu) a u vysokého tlaku. Svými účinky na zpomalení srdečního rytmu se beta-blokátory podávají i pacientům s některými poruchami rytmu, kde se chce zabránit vzniku příliš rychlé tepové frekvence (například fibrilace síní). Některé neselektivní beta-blokátory se uplatňují i v léčbě portální hypertenze, protože snižují tlak krve v portální žíle.
Patří sem:
acebutolol, například léky Acecor a Sectral;
betaxolol, například léky Lokren, Betaxa, Betaxolol a další;
bisoprolol, například léky Concor, Bisocard, Bisoprolol, Rivocor a další;
carvedilol, například léky Atram, Coryol, Carvedilol, Dilatrend a další;
celiprolol, například léky Tenoloc a Celiprolol;
metoprolol, například léky Betaloc, Egilok, Vasocardin a další;
nebivolol, například léky Nebilet a Nebivolol.
Beta-blokátory mohou způsobit přílišné snížení krevního tlaku a z toho plynoucí slabost a kolapsy. Zpomalení srdeční frekvence může vyvolat bradykardii s kolapsem nebo se zhoršením příznaků srdečního selhání. To se stává zejména při současném užívání beta-blokátorů s účinnými látkami verapamil (například léky Isoptin a Verapamil) a diltiazem (například lék Diacordin), proto se tato kombinace důrazně nedoporučuje. Z dalších významnějších vedlejších efektů bylo u beta-blokátorů popisováno zhoršení nemocí průdušek (astma, chronická bronchitida a CHOPN), snížení libida a různé trávicí obtíže.
V naší poradně s názvem BETABLOKÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Skalická.
Prosím, patří lék Ramomark (popř. Egiramlon) do skupiny tzv. betablokátorů? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nepatří mezi beta blokátory.
Oba tyto léky obsahují dvě stejné účinné látky a používají se k léčbě vysokého krevního tlaku. První z účinných látek - ramiprilum patří mezi inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (inhibitory ACE) a druhá - amlodipinum mezi blokátory kalciového kanálu. V této společné kompozici jde o velmi účinný lék na vysoký krevní tlak a v některých případech je lepší, než kdyby byly použity beta blokátory.
Příčinou oranžové stolice je obvykle oranžově zbarvená strava. Konkrétně je to beta karoten, který dává jídlu oranžové zbarvení a dělá totéž i vaší stolici. Beta karoten je typ sloučeniny nazývané karotenoid. Karotenoidy mohou být červené, oranžové nebo žluté a nacházejí se v mnoha typech zeleniny, ovoce, zrna a oleje. Potraviny bohaté na beta karoten zahrnují mrkev, sladké brambory a zimní dýně.
Beta karoten je také známý jako "provitamin". To proto, že může být přeměněn na aktivní formu vitaminu A. Syntetické formy beta karotenu se také prodávají jako doplňky stravy. Užívání doplňků s beta karotenem může vést k oranžové stolici. Také potravinářská barviva - například ta, která se používají k přípravě oranžové limonády nebo k výrobě oranžově přibarvených potravin, mohou udělat stejný barevný efekt i ve stolici.
Ve svém příspěvku HUBNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dobreazdrave.cz.
Pokud člověk nejí chemické látky v průmyslově vyráběných "potravinách" zejména z hypermarketových řetězců, nepotřebuje k hubnutí další chemikálie a extrakty. Stačí opravdu zdravá strava a zdravý systém.
Diabetes mellitus I. typu vzniká v důsledku selektivní destrukce beta buněk vlastním imunitním systémem, což vede k absolutnímu nedostatku inzulinu a doživotní závislosti na jeho exogenní aplikaci. Ke zničení beta buněk dochází autoimunitním procesem, který je zakódován v genetické informaci diabetika. Autoimunitní proces je porucha imunitního systému vzhledem k toleranci vlastních buněk, proti nimž vlastní tělo vytváří autoprotilátky. Imunita zjednodušeně funguje tak, že cizorodá látka (= antigen) je rozpoznána B-lymfocyty, které produkují protilátky. Antigen je „označen“ touto protilátkou, která se na něj naváže. Takto označená cizorodá látka je zničena T-lymfocyty a makrofágy. Konkrétně u diabetu: B-lymfocyty označí svými protilátkami beta buňky slinivky břišní jako cizorodou část těla (= autoantigen), čímž je nastartována imunitní reakce. T-lymfocyty a makrofágy takto označené buňky bezhlavě ničí, aniž by se při tom dotkly A-, D- nebo PP-buněk. Zůstává však dosud nezodpovězena otázka, proč dojde k poruše tolerance imunitního systému vůči buňkám vlastního těla. Tvorba protilátek vůči beta buňkám je zakódována v genetické informaci diabetika ještě před vlastní manifestací diabetu. Spouštěcím mechanismem k rozvoji autoimunitní reakce může být imunitní odpověď na mírnou virózu (nachlazení) nebo jakékoliv jiné podráždění (například štípnutí komárem, angína a podobně), které nastartuje nezvratnou tvorbu protilátek proti vlastním buňkám. Vzhledem k autoimunitní podstatě diabetu byl též dokázán i sklon diabetiků k jiným autoimunitním nemocem (hypotyreóza, diabetická neuropatie a další). Diabetes mellitus I. typu je také někdy označován jako juvenilní diabetes, protože je nejčastěji diagnostikován kolem 15. roku života. Onemocnět jím však mohou jak novorozenci, tak starší lidé.
Jednou z teorií původu autoimunitních onemocnění je teorie o vlivu střevní mikroflóry na vznik autoimunitních onemocnění. Podle této teorie, která však zatím nebyla plně experimentálně ověřena, je jedním z faktorů, který může mít vliv na rozvoj diabetu I. typu, i složení střevní mikroflóry. Z genetického hlediska je diabetes I. typu velmi příbuzný hypertenzi.
Příčiny
Diabetes mellitus I. typu postihuje především mladší jedince, nejčastěji mezi 10. a 20. rokem života. Může však vzniknout i u mladých dospělých či zcela malých dětí. Příčinou vzniku tohoto onemocnění je porucha v imunitním systému jedince, který se obrátí proti buňkám vlastního těla, mluvíme tak o autoimunitním onemocnění. V případě diabetu mellitu I. typu působí imunitní buňky proti takzvaným beta buňkám slinivky, které jsou důležité produkcí inzulinu. Inzulin je hormon, který má zcela zásadní úlohu ve zpracovávání cukrů přijímaných potravou. Ve formě glukózy je z krve dopravuje do buněk a tím jim zajišťuje dostatečný přívod energie nezbytné pro jejich správné fungování. V případě, že je v těle inzulinu nedostatek, hladina glukózy v krvi narůstá a vzniká stav zvaný hyperglykemie. Ten pak nepříznivě ovlivňuje procesy v organismu a onemocnění se začne projevovat i navenek.
V naší poradně s názvem DCERA MA ROUPI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.
Dobry den,rada bych se zeptala...? Dcera ma roupi,koupili jsme prasky Vermophyt...bere je treti den... Jenze mi neji,nepije a stale zvraci...ikdyz nema vlastne co....,? Zvraci uz jen stavy..nevim co mam delat... Prosim o radu...
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Na roupy je nejlepší Vermox, který má nejméně škodlivé vedlejší účinky. Uvědomte si, že roupy se léčí tím, že se otráví, takže každý lék na roupy obsahuje jed. Proto raději neexperimentujte a raději vemte svou dceru k dětskému lékaři a nechte si předepsat Vermox. Za deset dní bude vyléčená a naprosto bezpečně.
Řada výrobků v tobolkách slibuje díky obsahu beta karotenu snadnější opálení a ochranu pokožky před UV zářením. Na tomto tvrzení je pouze část pravdy. I kdybychom souhlasili s krásnějším opálením, pak totéž nemůžeme udělat s ochranou pokožky před UV zářením. Proč?
Pomáhají karotenoidy zabarvení pokožky?
Je to pravda, karotenoidy napomáhají zhnědnutí pokožky. Díky užívání beta karotenu a jiných karotenoidů se pokožka skutečně zabarví - zpigmentuje, avšak změna barvy nastane i bez působení slunečního záření. Zhnědnutí pokožky tedy není způsobeno aktivnějším pigmentem, ale díky nadměrnému ukládání beta karotenu v organizmu. Je tedy mylné se domnívat, že je tím pokožka lépe chráněna.
V naší poradně s názvem LNĚNÝ OLEJ A TVAROH DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata sklenářová.
Dobrý den., léčím se chemoterapii pro opakovany karcinom vajecniku( metastazy v brise). Lékař mi řekl, že nemám šanci na uzdravení. Že budu stále na chemoterapii, pokud to telo bude zvládat, nebo si rakovinne buňky na chemo nezvyknout, takže je nebude ničit. Začala jsem užívat tvaroh se lnenym olejem a semínka. Užívám ale tvaroh tučný, zde je psán nízkotučný. Pak jsem se chtěla zeptat, zda k teto diete mohu ješte brát alveo grepa ostatni akuňácké produkty, selen zinek minerály, vitamin c, cleans atd. A ještě beru imunobran, nevím , jestli toho už není moc. Imunobran je také přirodni, jsou to vlastně ýžové otruby na nositeli houby shitake. Prosím jestli máte někdo zkušenosti poraďte prosím. Pořád hledám nějaké alternativy , nechci se vzdát bez boje. Tvaroh pravidelně užívam třetí týden, ale do teď jsem nevěděla, že musím dodržovat tak přísnou dietu, takže žádné maso, žádné jiné oleje, ani olivový? Sladkostem a cukru se vyhýbám, použivám med. Jen prosím o upřesneni, jak je to s tím tukem .diky za každou radu renata
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Tvaroh je třeba používat plnotučný, protože během diety se nejí nic jiného, takže tělo tuky dobře využije. Zkuste to dva týdny vydržet a nejíst nic jiného.
Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.
Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.
Alfa Arbutin:
Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.
Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):
Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.
Kyselina kojic:
Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána j
Ve svém příspěvku RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.
Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.
Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu
Oči jsou dobrým ukazatelem našeho celkového zdraví. Nejdůležitější složkou našeho jídelníčku by měla být zelenina a ovoce. Doporučuje se pět porcí ovoce a zeleniny každý den. Měli bychom jíst zejména tmavou zeleninu, jako je mrkev, brokolice, špenát, a barevné ovoce, které je zdrojem beta-karotenu a dalších vitamínů.
Vitamín C
Jde o ve vodě rozpustný vitamín a účinný antioxidant, který pomáhá udržovat oči mladé a zdravé a chrání některé části oka před poškozením ultrafialovým světlem. Antioxidanty jsou látky, které pomáhají chránit buňky před přírodním, ale škodlivým vlivem oxidace. Vitamín C může zabránit šedému zákalu nebo oddálení jeho vývoje, ale toto tvrzení nebylo ještě dosavadními studiemi dostatečně prokázáno. (Šedý zákal může způsobit rozmazané nebo „šedé“ vidění a neobvyklou citlivost na světlo.) Vitamín C najdeme nejen v citrusových plodech, ale i v červené paprice, papáji, brokolici, růžičkové kapustě, kedlubnu, mangu, jahodách, malinách a ananasu.
Vitamín E
Tento v tuku rozpustný vitamín a silný antioxidant může pomoci při prevenci šedého zákalu a věkem podmíněné makulární degeneraci (AMD) a dalších očních chorob spojených se stárnutím. AMD zhoršuje vidění ovlivněním makuly, což je malé místo v centru sítnice, kde je vize (vidění) nejostřejší. Rozmazané vidění je často prvním příznakem tohoto onemocnění a nejčastější příčinou nevratné slepoty u lidí nad 65 let. Vitamín E je zastoupen v rostlinných olejích, nejlepším zdrojem tohoto vitamínu jsou například lískové oříšky, mandle, olej z pšeničných klíčků, slunečnicový olej, jádra ze slunečnicových semen, olej z bavlníkových semen, olej z pšeničných klíčků, papája, obohacené cereálie a arašídové máslo.
Zinek
Tento stopový prvek může mít ochranný vliv na vývoj některých forem raného AMD. Zinek je velmi důležitý pro sítnici, tedy zadní část oka, která snímá světlo. Příjem zinku klesá stárnutím organismu, v této době jej však oči potřebují nejvíce. Dostatek zinku mají pšeničné klíčky, cizrna, slunečnicová semena, mandle, tofu, hnědá rýže, mléko, mleté hovězí maso a kuře.
Beta-karoten
Beta-karoten pomáhá při nočním vidění a udržení dobrého zraku. Může hrát i malou roli v prevenci šedého zákalu. Naštěstí lze beta-karoten, který je v organismu přeměněn na vitamín A, snadno získat prostřednictvím stravy. Beta-karoten obsahují například meruňky, mrkev, sladké brambory, zelené zelí, tuřín, kapusta, špenát, papája, červená paprika, meloun a římský salát. Karotenoidy jsou antioxidanty rostlinného původu a jsou očními lékaři doporučovány. Je známo více než 600 karotenoidů, ale jen několik z nich se nachází ve stravě a ještě méně v lidském těle. Alpha-karoten, beta-karoten, kryptoxanthin, lykopen, lutein a zeaxanthin se vyskytují v celém organismu, ale pouze lutein a zeaxanthin najdeme v oku. Konkrétně se jedná o dva karotenoidy, které pomáhají udržovat zdravou sítnici a makulu a chrání oko proti AMD. Potravinami bohatými na tyto látky jsou špenát, kapusta a brokolice (karoten je uložen právě v tmavě zelené barvě listů). Karotenoidy obsahují také rajčata, melouny a sladké brambory.
Ve svém příspěvku WWW.ČESKÁ ORDINACE.CZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.
Dobrý den každý půl roku mám pálení když se výmočim děkují za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana Dohnalová.
dobrý den prosím o radu dcera před 14 podstoupila císařský řez,nyní prochází psychickými problémy i s teplotou,nejí,pláče nevíte o nějakém dobrém psychologovi????děkuji za radu
Vitamín C má schopnost recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhá při neutralizaci hydroperoxidových radikálů, čímž jedinci poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují špatný cholesterol (LDL) a krevní tuky (tedy potenciální spouštěcí faktory pro tvorbu aterosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoprotein A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a brání rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pakliže se setká LDL cholesterol s lipoproteinem A. Vitamín C dále zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodáváním vitamínu C tělu můžeme snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky vitamínu C jsou spojovány s nízkou hladinou krevních cukrů. Cukrovka představuje rizikový faktor onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací (to jest poškození způsobené vazbou cukru na tělesné proteiny). Glykace může kromě jiného poškodit integritu cév a narušit mechanismus, jenž kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C glykaci významně snižuje.
Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci, a to na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy (MMP). Nadměrná aktivita MMP totiž doslova rozpouští gelu podobnou substanci, jež drží buňky pohromadě, čímž se cévní stěna stává náchylnou k poškození plakem. Extrakt pomáhá také předcházet oxidaci cholesterolu LDL, který v prvních stadiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidovaný LDL cholesterol spouští zánět a poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.
Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Rozpustná vláknina rovněž pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, neboť váže žlučové kyseliny a tím způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.
Vitamín B3 (neboli niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Vitamín B4 (neboli kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. Vitamín B12 (neboli kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí na buňky jako jed: napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A právě v těchto místech má pak LDL cholesterol možnost se ukládat ve formě plaku a způsobovat tak arteriosklerózu. Z u
V naší poradně s názvem CHIA SEMÍNKA HUBNOUCÍ ZÁZRAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
Dobrý den chci se zeptat opravdu se jí 3 lžičky semínek denně?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Polévková lžíce k snídani a lžička k obědu a k večeři. Jde o dietní plán na hubnutí a chia semínka jsou kalorická. Proto se jich nejí kvanta. Chia semínka obsahují hodně tuku, který při nadměrné konzumaci vede k tloustnutí. Chia semínka jsou při hubnutí důležitá hlavně díky gelu, který vytvářejí při spojení s vodou.
Dětská cukrovka vzniká tak, že tělo dítěte začne omylem vidět nepřítele, cizorodou součást, ve svých vlastních beta-buňkách. Zamíří proti nim svou obranyschopnost a začne je ničit pomocí jedné skupiny bílých krvinek. Tato obranyschopnost, imunita zamířená proti části vlastního těla, se označuje jako autoimunita. Diabetes 1. typu tedy patří mezi autoimunitní onemocnění.
Všechny orgány lidského těla mají ve své funkci rezervu. I beta-buněk má zdravé dítě víc, než ve skutečnosti potřebuje, a stačí jen část z jejich celkového množství, aby tělo ještě dostávalo dostatek inzulinu. Když se tedy vlivem autoimunity začnou beta-buňky ničit a jejich počet začne klesat, po určitou dobu se nic nepozná. Ničení beta-buněk probíhá po měsíce nebo i celá léta skrytě. I to je důvod, proč se tak obtížně hodnotí původní vyvolávající faktor – nikdy se nezjistí, kdy celý děj vlastně začal. Když se počet beta-buněk začne blížit ke kritické hranici nezbytně potřebného množství (u dospělého je to asi polovina, u dětí asi 20–30 % původního množství), stává se jedinec zranitelnějším. Přestává být schopen při nenadálé potřebě tvorbu inzulinu zvyšovat. A to je doba, kdy se diabetes už může projevit.
Člověk potřebuje více inzulinu hlavně v nemoci. Při zvýšené teplotě, při boji s infekcí potřeba inzulinu stoupá. Stačí, aby v kritické chvíli vývoje diabetu dítě či dospělý onemocněli obyčejnou chřipkou nebo angínou a v těle se projeví nedostatek inzulinu a první známky diabetu. Kdyby chřipka nebo angína v této chvíli člověka nepostihla, mnoho by to na vývoji diabetu nezměnilo: za pár týdnů či měsíců, po dalším úbytku beta-buněk, by už inzulin stejně přestal stačit. Tato poslední nemoc před prvními projevy diabetu není jeho příčinou. Byla jenom vyvolávajícím momentem.
Ve svém příspěvku RÝHY NA JAZYKU, BOLÁKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.
Dobrý den,
synovi se opakovaně tvoří na jazyku různé boláky, eroze a vředy.
Byl i na chirurgickém zákroku, ale nějak nic nepomáhá. Tak nejí a
jen vyplachuje, cumlá léčivé bonbony a různé spreje a masti používá,
ovšem bez výsledku... Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jura.
Dobrý den.vyzkoušej arnikovou tinkturu já ji použil na opary afty a už se neobjevily. Namočit pouze vatu a přiložit ono to sice štípe, ale má to svůj účinek. Ještě jedna připomínka arnikovou tinkturu vyzkoušet někde jinde třeba na ruce jestli na ni není alergie.
Dvě čerstvé meruňky (asi 70 gramů) obsahují tyto živiny:
Sacharidy: 8 gramů;
Vláknina: 1,5 gramu;
Bílkoviny: 1 gram;
Tuk: 0,27 gramů;
Kalorie: 34;
Vitamín A: 8 % denní dávky;
Vitamín C: 8 % denní dávky;
Draslík: 4 % denní dávky;
Vitamín E: 4 % denní dávky.
Meruňka je také slušným zdrojem luteinu, zeaxantinu, beta karotenu atd. To vše jsou účinné antioxidanty, které pomáhají v boji proti volným radikálům v těle člověka. Meruňky je třeba si vychutnat tak jak jsou, neoloupané, protože slupka meruněk obsahuje obrovské množství živin a vlákniny.
Meruňka je významným zdrojem antioxidantů, jako jsou vitamíny A, C, E a beta karoten. Navíc obsahují bohaté množství polyfenolových antioxidantů zvaných flavonoidy. Ty mají ochranný účinek proti různým onemocněním, jako jsou kardiovaskulární problémy a cukrovka.
Mezi hlavní flavonoidy v tomto sušeném ovoci patří kvercetin, kyselina chlorogenová a katechin. Tyto flavonoidy působí tak, že neutralizují volné radikály. Jedná se o škodlivé sloučeniny, které poškozují tělesné buňky a mají za následek oxidační stres. Oxidační stres je spojen s řadou chronických problémů, jako je srdeční porucha.
Vysoký příjem flavonoidů a antokyanů je spojen se snížením míry zánětu. Vysoká spotřeba flavonoidů také souvisí se snížením míry oxidačního stresu.
Meruňky obsahují mnoho sloučenin životně důležitých pro zdraví očí. Jsou to vitamíny A a E. Vitamín A zabraňuje šeroslepotě, poruše vyplývající z nedostatku světelných pigmentů v očích. A vitamin E je antioxidant rozpustný v tucích, který se dostává do očí a chrání je před škodlivými volnými radikály.
Beta karoten dodává meruňkám jejich žlutooranžovou barvu. Působí jako prekurzor vitaminu A, což znamená, že ho tělo člověka může přeměnit na tento vitamin. Dalšími významnými karotenoidy přítomnými v meruňce jsou lutein a zeaxantin. Ty jsou přítomny v čočkách a sítnicích očí. A karotenoidy pomáhají chránit před oxidativním stresem.
V naší poradně s názvem RAKOVINA JATER S METASTAZEMI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
Dobrý den paní doktorko,
jsem v situaci, kdy nám jako rodině tatínek zamlcel zdravotní stav a má již rakovinu jater s metastazemi, čekáme na výsledky ČT střev, ale také to nevypadá dobře, navíc má chopn ještě slabé srdíčko. Vše nám tajil a moc to není zodpovědný pacient, když je mu lépe, tak nechce užívat léky.
Začíná mít bolesti a křeče, starám se o něj doma a všichni nad ním zlomili hůl. A tak hledám jak o něj pečovat aby netrpel. Má oteklé nohy, nespí, nejí a málo pije. V nemocnici být nechce. Má bolesti zad a je vyčerpaný.
Zařídila jsem mu domácí přístroj koncentrát kyslíku, zajistila mu infuzni léčbu vysokodavkoveho vitaminu C 2x týdne dvojnásobnou dávku ve stacionari.
Co mohu pro něj zařídit a ulevit mu v jeho trápení. Považuji se za silného člověka, bojovníka, ale nechci tatínkovi 74 let vnucovat svoji povahu či sílu, když někdy nechce nic přijmout a občas vzdává se.
Co mohu očekávat a jak mám postupovat v jeho péči aby se cítil co nejkomfortneji a v bezpečí. Trápí ho žaludek a co je možno dávat za medikaci od bolestí a nechutenství.
Mnohokrát děkuji paní doktorko
Jana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zůstaňte v kontaktu s onkologem a informujte ho o průběhu nemoci. Onkolog vám může předepsat účinné náplasti proti bolesti a léky na podporu chuti k jídlu. Zároveň ho můžete požádat o přidělení domácí péče, kdy k vám bude dojíždět kvalifikovaná zdravotní sestra a postará se o vše potřebné.
Nejlepším zdrojem beta karotenu a dalších karotenoidů jsou potraviny, červené, žluté a oranžové ovoce a zelenina (mrkev, rajčata, paprika). Dostatek těchto látek obsahuje však i brokolice, špenát nebo petržel. Rovněž přípravky z lékáren obsahují karotenoidy, a to buď z přírodních zdrojů a nebo syntetické. Přírodní zdroje jsou pro organizmus přínosem, naopak umělé formy mohou být nebezpečné, hlavně pokud je uživatel kuřák. Zvažte proto důkladně výběr přípravku, který kupujete. Správně by na výrobku mělo být napsáno, z jakých zdrojů látky pocházejí.
Novinkou na trhu je Neobotanics Sun Complex, který obsahuje látky a směs karotenoidů z čistě přírodních zdrojů. Kromě krásnější barvy kůže pomáhá pokožce zvládat nápor UV paprsků, díky karotenoidům bojuje proti pigmentovým skvrnám a obsahuje látky proti předčasnému stárnutí kůže. Antioxidanty ze zeleného čaje, kůry borovice přímořské (pycnogenol), výtažky z granátového jablka a vinných hroznů působí uvnitř kožních buněk a pomáhají napravovat škody po UV záření. Směs karotenoidů (beta karoten, lykopen, lutein) je obohacena o vitamin C a koenzym Q10, které se významně účastní boje proti stárnutí pokožky.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI ZAČÍNAJÍCÍ CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tony.
Vážená paní sestro, bratr má cukrovku, zatím nepíchá si inzulin, má dlouhod. cukr,2.typ., a tvrdil, že nesmí ani trochu ostré papriky ze zahrádky. Prosím Vaše vyjádření, v článku jsem se dočetla pouze o paprice, že ji mohou cukrovkáři. Díky , sestra
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Měla byste respektovat přání vašeho bratra a nechat ho, ať pálivé papriky vůbec nejí. Pálivost paprik má na starosti látka s názvem capsaicin a ten pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Capsaicin by mohl posílit účinky probíhající léčby diabetu.
Blahodárné účinky způsobují cenné látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Dokážou zabraňovat různým infekcím v jejich rozvoji a mají regenerační schopnosti. Hlíva ústřičná se tak nejvíce zasazuje o posílení imunity a celkové kondice, mimo to však chrání před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, protože příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi. Doporučuje se tedy, aby měl tuto zázračnou houbu ve svém jídelníčku každý (na webu „Hlíva ústřičná recepty“ najdete i různé varianty úprav). Nejvýznamnější složku představují beta-glukany, mimo nich je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů ze skupiny B, vitamínu K, D a C, nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek), v neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.
Léčivé účinky hlívy ústřičné jsou už po tisíce let dobře známy asijským lékařům, díky nimž si postupně dobývá i naši západní medicínu. V Asii je hlíva považována za houbu pevného zdraví, energie a dlouhověkosti. Působí proti rakovině, snižuje cholesterol v krvi, silně povzbuzuje imunitní systém.
Hlíva – prevence a lék proti rakovině
Účinky látek obsažených v hlívě mají prokazatelně protirakovinný účinek. Celá řada odborných studií se i nadále zabývá jejich výzkumem, ale už dnes najdeme hlívu jako součást mnoha preparátů předepisovaných lékaři, nejen léčiteli a bylinkáři. Funguje nejen jako prevence, ale i jako lék, může zpomalovat rozvoj rakoviny, redukovat některé nádory a pomáhat při doléčení.
Onou úžasnou látkou, stojící za tak významnými účinky, je beta 1,3 d-glukan, který je vysoce zastoupen i v další asijské léčivé a výborné houbě – Shii Take. Výtažky z těchto dvou hub s obsahem beta 1,3 d-glukanu se v různých formách úspěšně terapeuticky využívají k léčbě rakoviny. O konzumaci samotné hlívy a pokrmy z ní najdete na konci článku.
Hlíva ústřičná efektivně posiluje naši imunitu
Stimulační vliv na naši obranyschopnost je u hlívy dán nejen výše zmíněnou látkou, ale i zastoupením důležitých vitamínů a minerálů. Najdeme v ní řadu vitamínů skupiny B, vitamín C, draslík, fosfor, zinek, jód, selen, chróm a tak dále. Dále obsahuje například bílkoviny, mastné kyseliny a vlákninu, která významně přispívá k detoxikaci střev.
Konzumací hlívy nebo výrobků s jejím extraktem pomáháme našemu tělu ve vybudování silného ochranného štítu, který nás obrňuje jak před vnějšími vetřelci ve formě virů, baktérií, plísní a toxických látek, tak před degenerativními procesy uvnitř našeho těla, ať jde o „banální“ nachlazení, chřipku, či angínu. Dále je účinná při léčbě chronických nemocí a potíží
Ve svém příspěvku OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka Vranaiova.
Dobrý den pane Pleskač,byl jste mne doporučen,tak si dovoluji Vás kontaktovat.
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Moje 25 letá dcera má tehotenskou cukrovku, snaží se držet dietu, sladké nejí vůbec, ovoce málo, více zeleninu, pečivo spíš ze žitné mouky. I přesto má převážně ranní hodnoty vyšší a to 5.3-5.7. Zkoušela jednu večeři,dvě večeře,různé kombinace a glukometr stále ukazuje vyšší hodnoty. Prosím o Vaší radu,jak docílit spokojenosti. Moc děkuji s pozdravem Blanka Vranaiova, Vyškov
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
I zinek se stejně jako selen řadí mezi stopové prvky. V lidském těle se nachází jak v orgánech, tak i ve svalech, kostelech, kůži, nehtech i ve vlasech. Zároveň je to také esenciální prvek, protože si ho lidské tělo nedokáže samo vyrobit, ale musí ho přijímat společně se stravou. Člověk zinek přijímá jak z živočišných, tak i z rostlinných potravin. Lépe se vstřebává zinek z živočišné stravy. Pokud člověk denně jí maso, tak by neměl mít problém s nedostatkem zinku, protože množství zinku v mase krásně pokryje denní dávku. Z toho vyplývá, že když člověk nejí maso, potřebuje příjem zinku zvýšit někde jinde. Stejně tak i těhotné ženy potřebují vyšší příjem tohoto stopového prvku. Pomoci mohou zinkové pastilky.
úplný půst: pijí se pouze tekutiny (obvykle pouze několik dní)
Danielův půst: nejí se maso, sladkosti ani pečivo; pije se voda a džusy, jí se ovoce a zelenina
třídenní půst: může to být úplný půst, Danielův půst nebo půst, kdy se člověk vzdá jedné nebo více věcí ze svého pravidelného jídelníčku
částečný půst: bývá v rozmezí od 6 hodin do 15 hodin nebo od východu slunce do západu; přičemž si lze vybrat jeden ze tří půstů – úplný, Danielův nebo se vzdát jedné či více věcí ze svého pravidelného jídelníčku
Doba půstu je čas, ve kterém nepřijímáte pevnou potravu a pijete pouze vodu, nejlépe destilovanou z lékárny, balenou ve skle. Pozor! Mnozí lidé zaměňují půst za dietu. Přijímáte-li v průběhu „půstu“ minerálky nebo nějaké šťávy, je jedno jaké, držíte dietu, a ne půst! Rozdíl je v tom, že při půstu dochází ke zpomalení a pak k zastavení činnosti žaludku. Při dietě nikoliv! Doby půstu jsou: 1, 3, 7, 15, 21, 40 dní. Tyto doby jsou stanoveny na základě znalostí zasvěcenců o proudění energie v energetických centrech lidského těla. S půstem je potřeba zacházet velmi opatrně, jelikož uvolňuje staré usazeniny koncentrovaných chemikálií v těle. Energii, kterou ušetří tělo na práci žaludku, použije ke zvýšené činnosti ledvin, jater, střev a dalších orgánů čistících tělo. V některé z těchto částí může být uložena hrudka chemikálie (z konzervovaného jídla, z léků a podobně), která se půstem uvolní, ledviny ji pak nezvládnou odfiltrovat a propustí ji do krve. Tím si můžete způsobit otravu celého organismu.
Slovo půst se německy řekne fasten, což je odvozeno od gótského slova fastan – zastavit se, sečkat. Z toho vyplývá, že půstem pozastavíme naši každodenní rutinu, čímž je například stravování nebo zábava. Půst souvisí s pokáním. Půstem můžeme sledovat změny našeho organismu, změny, které nám přináší na duši i těle. Půst se využívá hlavně v různých náboženstvích. Židé se postí vždy před nástupem židovského roku. Dospělí nic nejí, nepijí, někteří se postí deset dní před hlavním svátkem. Devět dní počínaje dnem prvního jarního úplňku. Tradiční křesťané se postí před Velikonocemi, kdy Popeleční středa a Velký pátek jsou hlavními postními dny. Pravoslavní křesťané mají postní zvyky mnohem složitější a přísnější. Před Velikonocemi je jejich půst delší, dále se postí před Vánocemi a některé dny během roku. Nejznámější půst je islámský. Trvá až měsíc a nazývá se Ramadán. Ramadán je 9. měsíc islámského kalendáře a musí ho dodržovat všichni muslimové. Celý měsíc je chápán jako modlitba a lidé se zdržují jídla, pití, kouření, žvýkání a souložení od východu do západu slunce. Z toho vyplývá, že se v noci často připravují různé zábavy, kde se holduje pití, jídlu a kouření. Výjimku v tomto období mají pouze malé děti, těhotné a kojící ženy, staří a nemocní.
Zvláštní dieta je doporučena po žlučové kolice, která provází posun kamene žlučovými cestami. Akutní kolika vyžaduje dostatek tekutin. Vhodný je čaj, suchar, vařené ovoce, další dny pak rýže, těstoviny, uhlovodanová (cukerná) dieta. Bílkoviny podáme nejprve v pečivu, bramborách a rostlinné stravě, až později je možné odtučněné mléko, jogurty, tvarohy, libové maso. Dlouhodobě vylučujeme volné tuky, například máslo. Zpočátku nepodáváme ani sýry. Hlavní složkou diety jsou obilniny a moučné výrobky. Koření vylučujeme, stejně jako vejce. Doporučujeme vařené a dušené maso, dále rýžové kaše, vodou ředěné mléko, bramborovou kaši bez tuku, listovou zeleninu či mrkev.
U chronického onemocnění žlučníku je možná pestřejší dieta. Tato dieta je velmi individuální a záleží na toleranci konkrétních jídel u konkrétního jedince. Většina nemocných nejí tučná masa, tučné pomazánky, krémy a majonézové saláty. Vhodnější je vázaný tuk v těstu, opatrně lze doplnit máslo či rostlinný tuk do 30 g/den. Kyselé mléčné výrobky jsou lépe tolerovány, stejně jako sladké pokrmy, tvaroh a sýry mimo aromatických do 30 % tuku. Tuky pouze čerstvé, nepřepalované, z vajec jen bílek, maso telecí, ryby a libové hovězí. Nevhodné je vepřové a dále šlachy a vnitřnosti. Pečivo spíše starší, nekynuté. Největší variabilita je v toleranci zeleniny. Obvykle je dobře snášena mrkev, květák, chřest, špenát, z ovoce zejména jablka, meruňky, broskve a mandarinky, naopak není snášen česnek a cibule. V akutních stadiích zánětu žlučníku (cholecystitidy) podáváme čajovou dietu, případně čaj a suchar, dále můžeme na 2–3 dny přejít na dietu č. 4 žlučníkovou, respektive přísně šetřící s vyloučením volného tuku.
Tak jako mnoho jiných událostí v našem těle je i délka těhotenství řízena určitými vnitřními hodinami. Načasování porodu je řízeno placentou a látkami, které uvolňuje. Pokud je žena v první trimestru pod nátlakem, tedy vystavena stresu, začnou tyto hodiny tikat o něco rychleji a miminko přijde na svět o něco dříve. Hormonální změny, ke kterým dochází během druhého a třetího trimestru, naopak zvyšují odolnost ženy vzhledem ke stresu (a to tím výrazněji, čím více se blíží datum porodu). Z placenty se totiž uvolňují látky (hormony a peptidy), které napomáhají snižovat stres budoucí maminky proto, aby se látky, které tělo samo tvoří jako obranu proti stresu (nebo jeho důsledek), nedostaly krevním řečištěm i do těla miminka. Pokud se tedy pomocí hormonů podaří snížit stres, podaří se snížit i objem těchto látek. Je důležité stres v těhotenství co nejvíce odbourat. I když vás vaše tělo částečně před stresem chrání (příroda ví, co dělá, když to tak zařídila), nezapomeňte, že i přesto může stres ve vašem životě znamenat předčasné narození miminka.
První pomoc:
Myslete na své miminko tím, že budete myslet na sebe a na svoji pohodu.
Naučte se a používejte nějaké relaxační techniky (ta nejjednodušší je hluboké vědomé dýchání v klidném prostředí).
Nejlépe každý den si udělejte čas pro sebe a odpočiňte si.
Nechejte svého partnera, aby si uvědomil, jak je strašně důležité, abyste byla spokojená. Docilte toho, aby s vámi odpočíval, mazlil se a vůbec si zpříjemňujte poslední chvíle, kdy jste ještě sami.
Nic není tak důležité, abyste se tím nechala stresovat, a žádná kaše se nejí tak horká, jak se uvaří.