Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BÍLÁ SKVRNA NA ŽALUDU

OBSAH

Anatomie žluté skvrny

Žlutá skvrna má v průměru asi 5 mm. Obsahuje karotenoidy lutein a zeaxantin. V její centrální části se nachází fovea centralis, v jejímž centru této je takzvaná foveola. Jedná se o termíny označující místa, v nichž postupně přibývá čípků a zvyšuje se ostrost vidění. V úplném středu však nejsou vůbec žádné tyčinky.

Zdroj: Žlutá skvrna v oku

Diskuze

V diskuzi BETA BOJOVNICE NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Gregorová.

dobrý den chtěla jsem se zeptat co mám dělat moje betta pestrá je sameček a už 3 den je letargický a furt leží v jednom rohu a je v tom rohu skroucený a hlavu strká nahoru navíc ztrácí modrou barvu z šupinek a místo ní má šedobílou co mám dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Drahuše.

Mám samečka Betty od ledna včera se mu na jednom oku udělala bílá vypouklá skvrna jako krupička jinak je čilí občas se skovává ale to je normální prosím o radu

Zdroj: diskuze Beta bojovnice nemoci

Jak odstranit propolisové skvrny z textilu

K odstranění propolisu z textilu je vhodné použít škrabku. Pokud je propolis už zaschlý, je možné použít nejprve vlhký hadřík, který propolis navlhčí a pak jej lze teprve odstranit pomocí škrabky nebo nožíku. Poté poškozené oblečení nechte namočené v horké vodě po dobu 20 minut. Po uplynutí této doby se pokuste odstranit zbytky propolisu. Pokud se vám nepodaří takto odstranit vše, naneste na oblečení prací prášek, který vetřete do materiálu. Jakmile tak učiníte, znovu vložte oblečení do horké vody a nechte ho tam po dobu dalších 20 minut. Poté vymáchejte oblečení v horké vodě, aby došlo k odstranění pracího prášku a dalšího množství propolisu. Posléze opět naneste prací prášek a nechte oblečení po dobu jedné hodiny ležet, již bez vody. Nakonec dejte oblečení do pračky a vyperte je obvyklým způsobem. Jakmile je hotovo, skvrna od propolisu by měla být pryč.

Zdroj: Jak odstranit skvrny od propolisu

Diskuze

V diskuzi BÍLA PĚNA V MOČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Dobré dopoledne přeji mám na vás otázku ...... mám bílou pěnu v moči .... jaká má být hodnota kyseliny močové .Jakým zpusobem ji mužu stahnou na přijatelnou hodnotu .....abych ledviknu nezatěžuval... Děkuji za vaši odpověd Petr.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

DNA vím co je KM jsem měl vysoké číslo ted to spadlo 400 bíla moč znamena co přesne jestli to můžete vysvětlit ,děkuji

Zdroj: diskuze Bíla pěna v moči

Černé skvrny v puse

Černý flek v ústech nebo černá skvrna mohou signalizovat tvorbu pigmentů. Pigmenty se dají rozdělit podle toho, odkud jsou získávány. Dělí se na:

  • exogenní – z vnějšího prostředí; příkladem časté exogenní pigmentace je například tetováž dásně amalgámem;
  • endogenní – z vnitřního prostředí; mezi endogenní pigmenty patří produkty rozpadu krevního barviva a melanin, který mimo jiné udává zabarvení pleti.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC ŽALUDU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondruška františek.

objevil se mi bílý flíček na žaludu a svědí mě to.nevím co s tím děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Takové příznaky mohou mít několik příčin. Od HPV (geniální bradavice) až po HIV (nemoc AIDS). Určitě se nechte vyšetřit na kožním oddělení nejlépe u specialisty na venerologii. Tam se dozvíte co to je a dostanete na to účinné léky. Většinou bývají tyto komplikace přenosné na jiné lidi během sexuálního styku (vaginálního, análního, ale i orálního), takže do doby vyléčení používejte kondom při jakýchkoliv hrátkách se svým penisem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc žaludu?

Tmavá skvrna na oční skléře

Když je na bělmě nějaká skvrna, je výrazná kvůli bílému pozadí. Proto upoutá vaši pozornost většinou během okamžiku, kdy se objeví. Takže, pokud jste jedním z těch, kteří nedávno objevili skvrnu na oční bílé oblasti nebo na bělmě, jak se tomu správně říká, pak je zde to, co o tom potřebujete vědět.

Obvykle jsou tyto pihy nebo skvrny neškodné, ale pokud se objevily náhle z čista jasna, pak je vhodné poradit se s oftalmologem, protože by to mohlo být také příznakem něčeho vážnějšího například rakoviny.

Zdroj: Tmavé skvrny v koutku očí

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ ČÁRA NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na mám na vnitřní straně tváře bílou čáru, neboli mě to jen mě trošku pálí jazyk na levý straně vzadu, někdy se přistihnu že si tvar koušu nevíte čím to může být???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Parůžková.

Děkujů za Vaši odpověď

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Jak dlouho nejíst

Otázka, kdy můžu jíst po plombě, je opravdu důležitá, protože nedodržení stanovené doby může vést k nevratnému poškození výplně a nutnosti jejího předělání. To se týká především tmavých výplní z amalgámu.

Tmavá plomba

U amalgámové výplně se nesmí nic kousat po dobu minimálně 2 hodin od jejího dokončení.

Bílá plomba

U fotokompozitní bílé plomby se může kousat ihned po jejím dokončení.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Diskuze

V diskuzi BÍLÁ ČÁRA NA VNITŘNÍ STRANĚ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Parůžková.

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na mám na vnitřní straně tváře bílou čáru, neboli mě to jen mě trošku pálí jazyk na levý straně vzadu, někdy se přistihnu že si tvar koušu nevíte čím to může být???
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Parůžková.

Děkujů za Vaši odpověď

Zdroj: diskuze Bolák/vred v ustech

Bílá plomba – cena

Cena bílé fotokompozitní výplně se pohybuje od 750 do 2 900 Kč. Vždy záleží na rozsahu a obtížnosti výkonu.

Zdroj: Zubní plomba

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ČERNÁ ŘEDKEV A BÍLÁ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

Může se na warfarin černá ředkev nebo bílá.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ředkev bílá, černá i ředkvičky, to jsou všechno variety jedné rostliny s názvem ředkev setá. Díky tomu mají vzhledem k Warfarinu i stejné účinky a je jedno jestli je barva bulvy bílá nebo černá a nebo jde-li o ředkvičky. Může se konzumovat celá rostlina včetně listů. Kořenová část rostliny - bulva má jen zanedbatelné množství vitamínu K a nemusíte tedy vůbec hlídat snědené množství, i když užíváte Warfarin. Listy ředkve jsou také jedlé, ale ty již obsahují mnoho vitamínu K a listy z jedné rostliny vašemu tělu dodají 30 mikrogramů vitamínu K, což je 1/3 vaší denní dávky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak dlouho nejíst při bílé plombě

Po vytvoření bílé plomby vás vždy bude zubař informovat, za jak dlouho od ošetření smíte jíst. U většiny bílých plomb se smí jíst téměř okamžitě. Pozor byste si ale měli dávat na barevné potraviny.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem KOLIK CO DNES STOJÍ U ZUBAŘE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Kőnig.

Pětka vlevo dole. Co je vhodnější : Bílá plomba nebo amalgam. Ten jsem tam měl dobrých třicet let bez problémů technických i estetických. Jaký je rozdíl v ceně těchto dvou zákroků. Děkuji za informaci, Karel Kőnig

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jednoznačně bílá plomba. Dnešní bílé plomby jsou opravdu velmi tvrdé a vydrží dlouho. Jejich estetická hodnota je taky skvělá, protože nejsou na první pohled vidět. Na zubech s číslem 5 a nižším je bílá plomba hrazena ze zdravotního pojištění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní plomba trvanlivost

Bílá plomba

Novější fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice bez rtuti, tak zvané bílé plomby, jsou velmi oblíbené u lidí, kterým není lhostejná barva a vzhled jejich zubů. Kompozitní pryskyřičné výplně, aby byly dostatečně pevné, tak jsou vyrobeny z plastu smíchaného s práškovým sklem. Bílá fotokompozitní výplň na bázi pryskyřice nabízí pacientům několik výhod.

Výhody:

  • Výplně je v barvě zubů, takže není vůbec vidět;
  • Možnost jíst ihned po dokončení bílé výplně;
  • Při vrtání se může odstranit méně původního zubu, než je tomu třeba u amalgámových výplní;
  • Možnost vystavět / obnovit / rekonstruovat odlomené části zubu do původního stavu.

Bílé fotokompozitní výplně na bázi pryskyřice mají také některé nevýhody.

Nevýhody:

  • Vyšší cena než amalgámové výplně, řádově tisíce Kč a pojišťovna nic nepřispívá;
  • Omezená schopnost bojovat proti patogenům;
  • Omezená schopnost odolávat sekundárnímu kazu (kaz pod plombou);
  • Vrstvené rozsáhlé plomby mohou trvat více než jednu návštěvu;
  • Bílá plomba vyžaduje více času na vytvoření než amalgámové výplně, protože se musí určitou dobu osvětlovat UV paprskem, který spouští vytvrzení;
  • Bílá plomba vyžaduje absolutní sucho. Jediná kapka sliny vadí.

Jak dlouho vydrží bílá plomba?

Bílé výplně nevydrží tak dlouho jako ty tmavé amalgámové výplně. V průměru bílá plomba vydrží asi 7 až 10 let. Pokud je ale bílá plomba umístěna do oblasti mimo skus, například plomba na předním zubu, tak může vydržet i celý život. Bílé výplně jsou neuvěřitelně silnou a úspěšnou léčbou většiny dutin.

Zdroj: Bílá plomba - jak dlouho nejíst

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana.

Dobrý den, přibližně před měsícem se mi vytvořila skvrna pod nehtem na pravé noze a teď na levé. Je to v pořádku? Děkuji, zdravím. DD
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není to v pořádku. Každý takový hematom vypovídá o tom, že došlo k nějakému poranění měkkých tkání nehtového lůžka. Vhodná bude návštěva ortopéda. Vaše palce jsou vychýlené vlivem celoživotního tlaku z nevhodných bot a příliš tlačí na vedlejší prsty. Existují korektory na vbočený palec, které mohou pomoci dostat palce do správné pozice. Vhodné budou také ortopedické vložky do bot.

Tmavé skvrny, které nyní máte pod nehty palců nejsou nebezpečné, ale představují signál, že je třeba učinit určitě změny, aby chodidlo mohlo dále správně fungovat. Objednání se na ortopedii bude první krok správným směrem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina kůže pod nehtem

Cena bílé plomby

Cena bílé plomby se velmi liší, jak zde již bylo napsáno, závisí to na velikosti kazu, náročnosti práce, druhu plomby. Cena se tedy pohybuje od několika stovek po několik tisíc korun.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem BILI V KRKU OBRAZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Prosim vas v krku se mi na leve strane udelala bila takova hrudka. Kdyz se kouknu do krku tak jako by se stahne ze kolikrat jde videt jen bila tecka. Prosim porad te mi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Míšo, jestli to nebolí a ani nemáš zvýšenou teplotu a je to dlouhodobé, tak to nejspíše nebude nic nebezpečného, ale rozhodně doporučuji návštěvu na ORL, aby se to podívali do krku. Takle podle tvého popisu se moc pomoci nedá. Je to potřeba vidět. Skoč si zítra na ORL, budeš to mít za deset minut hotové a hlavně budeš vědět co to je. Když tak mi to sem pak napiš co to bylo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bili v krku obrazek

Bílá plomba

Bílé plomby mohou být chemicky nebo světlem tuhnoucí. U chemicky tuhnoucích se smíchá tekutina s práškem nebo se smíchají 2 pasty. Tyto hmoty jsou méně kvalitní. Je nutné je přesně odměřit, nedají se barevně vrstvit. Ale jsou levnější. Světlem tuhnoucí jsou už připraveny, a proto se nemusí složitě míchat.

Vytvoření kvalitní výplně může trvat i dvě hodiny.

Nejprve se musí kvalitně izolovat ošetřovaný zub od zbytku dutiny ústní, aby nedošlo ke kontaminaci slinami a bakteriemi. Zub je nutné zbavit kazu a všech nečistot. Poté se zub naleptá kyselinou ortofosforečnou, díky ní bude výplň držet. Po opláchnutí se v zubu nechá působit chlorhexidin, který vyhubí všechny mikroby. Pak se nanese mezivrstva, která spojí zub s výplní, a kompozitní hmota. Ta se nanáší v několika vrstvách a vytvrzuje se osvícením polymerační lampou. Na závěr se výplň upraví, zbaví hrbolků, vyleští se a zahladí se mezizubní prostor.

Bílá plomba je tedy takový materiál, který se dostane i do mikroprostorů. Fotokompozitiní pryskyřice je tvořená z anorganického plniva, které představují skelné částice, a organickou částí je monomer. K tuhnutí pryskyřice jsou potřeba fotoiniciátory tuhnutí. Po osvícení dojde k tomu, že se monomery promění v polymery a materiál se vytvrzuje.

Zdroj: Bílá plomba

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST V KRKU PO PŘÍPRAVKU FORTRANS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislava Bílá.

Ve čtvrtek jsem byla na kolonoskopií a pak jsem měla bolest v krku a hučení v uších. Bolest v krku se stále zhoršuje a nemohu spát, polykat. Už jsem použila zatím verde, kloktala šalvějí, ale je to čím dál horší. Děkuji za odpověď. Bílá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v krku asi nebude přímo souviset s kolonoskopií ani s přípravou na ni pomocí přípravku Fortrans. Nejspíše jste se nakazila infekcí, která se projevila zánětem v krku. Tantum Verde je skvělý pomocník, ale je slabý. Mnohem účinnější je kloktadlo nebo sprej Jox. Ten obsahuje koncentrovaný jód, který bezvadně dezinfikuje krk i dutinu ústní. Jestli chcete opravdu účinný lék, tak pak jedině po vizuální kontrole v ordinaci ORL.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest v krku po přípravku fortrans

Melanom pod nehtem

Nejnebezpečnější formou kožní rakoviny je takzvaný maligní melanom. Ve většině případů vzniká v mateřském znaménku. Melanom je maligní nádor kůže vycházející z pigmentových buněk – melanocytů. Většinou začíná jako drobná pigmentovaná ploška, která se však trvale zvětšuje, zpočátku jen plošně. Je-li tenčí než 1 mm, nemá ještě schopnost metastázovat. Když se chirurgicky odstraní, je pacient bezpečně vyléčen. Pokud ovšem začne růst do výšky, hrozí metastáze, které míří do uzlin a vnitřních orgánů. Rychlost růstu je různá, u někoho je to rok, u jiného tři až čtyři roky. Existují i typy melanomů, které rostou hned do výšky. Ještě ošidnější je výskyt pod nehtem ruky nebo nohy. Tento typ se nazývá akrolentiginózní melanom. Jde o formu velice vzácnou, přesto se nesmí podceňovat, jelikož pacienti s podnehtovým maligním melanomem mají velice špatnou prognózu.

Pokud máte tmavou skvrnu pod nehtem ruky či nohy a vzpomínáte si, že jste se do tohoto místa udeřili, jedná se pravděpodobně o takzvanou stínku neboli podnehtovou modřinu. Pokud si však na zranění nevzpomínáte, je třeba tomuto projevu věnovat zvýšenou pozornost. Je nutné především sledovat, zda tmavá skvrna odrůstá společně s nehtem, či nikoliv. Jednoduše to poznáte sami, když si okraj skvrny označíte na nehtu vrypem a po měsíci si nehet znovu prohlédnete.

Když tmavá skvrna odrůstá zároveň s nehtem, jedná se pouze o podnehtovou modřinu, pokud nehet odrůstá a skvrna zůstává stále na stejném místě, měli byste navštívit dermatologa. Nezapomínejte, že pozorování vyžaduje alespoň měsíce, jelikož nehty rostou pomalu. Například nehet palce na dolní končetině odrůstá 6 měsíců i déle. Pokud však máte jakékoliv pochybnosti, navštivte dermatologa ihned a neztrácejte čas.

Obecně varovným signálem je špatné hojení prasklin nebo znamének. Maligní melanom je přitom považován za jeden z nejagresivnějších a nejzhoubnějších nádorů vůbec. Nejčastěji jsou tímto nádorem postiženi lidé středního a mladistvého věku. Jako jiné kožní nádory i tento se vyskytuje častěji u lidí se světlou pokožkou a vlasy.

Zdroj: Rakovina kůže pod nehtem


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP